Web Analytics
More
    Reklāma

    2022. gada viedtelefonu tendences un “Subjektīvākais tops pasaulē!”

    Jaunākie raksti

    30 viedtālruņu modeļi, 14 ražotāji, trīs klases, četri apskatnieki – tā īsumā izskatās Kursors.lv šogad apskatīto viedtālruņu statistika. Klāt ir atkal decembris, tas nozīmē, ka ir laiks apkopot, kā šogad uzvedusies viedtālruņu industrija un, kā izskatās šī gada “Subjektīvākais tops pasaulē!”. Tā kā visu gadu esam naski uzskaitījuši tehnisko specifikāciju, pētījuši sintētiskos veiktspējas testus un preparējuši kameras, šoreiz par 2022. gada viedtālruņu tendencēm centīšos stāstīt viegli un pat nedaudz subjektīvi.

    Reklāma

    Arī šis gads nav izticis bez globālām dižķibelēm. Tas ietekmējis piegāžu loģistiku, licis aizkavēties viedtālruņu izziņošanas datumiem, vai pārplānot cerētos pārdošanas apjomus. Pat Apple no šādām nedienām nav pasargāts. Un protams inflācija, kas liek viedtālruņu cenām triekties stratosfēras virzienā vēl ātrāk. Ne velti, lai tiktu līdzi šī brīža situācijai, arī mums nācās mainīt flagmaņu klases, vidējās klases un budžeta klases cenu robežas. Tas nozīmē, ka tādus pašus izejmateriālus un inovācijas, ko redzējām pagājušajā gadā, šogad varējām nopirkt par krietni augstāku cenu. Tas protams nav iepriecinoši pircējam vulgaris. Tomēr dažus patīkamus pārsteigumus šogad varēja piedzīvot. Īpaši vidējās klases augšgalā (cena aptuveni no 450 eiro), kas šobrīd aizstāj agrāk tik iemīļoto flagmaņu killeru segmentu. Bet par to smalkāk, kad tikšu līdz gada topam, kur apskatīšu, kā katrā klasē apskatnieki novērtējuši viedtālruņus šogad.

    Veiktspēja – dzesēšana nedavelk līdzi jaudai

    Par pirmo tendenču sadaļu izvēlējos tieši viedtālruņu sirdi – čipkopu, kas darbina visu, ko glāstāmdraugs piedāvā. Gada sākumā tikām pie pirmajām ierīcēm ar Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 spēkstaciju. Kā vienmēr, jauda pietiek atliektiem galiem ēdelīgām spēlēm un jauniem kameru trikiem, bet, ak tavu nestundiņu, šito karšanu. Izrādās, ka jaunā čipkopa slimo ar ļoti izteiktu karšanu un akumulatora rijību. Tā nu katrs ražotājs centās karsto sirdi dzesēt, kā nu māk. Tomēr līdz galam sekmīgi tas izdevās vien retajiem, un arī tikai tad, kad gada otrajā pusē iznāca Snapdragon 8+ Gen 1 uzlabotā versija. Faktiski esam nodzīvojušies tik tālu, ka jaudu diži nav nemaz nepieciešams palielināt, tā vietā vajadzīgs izrāviens dzesēšanas tehnoloģijām. Kamēr Apple nometne par šo var smīnēt, jo viņiem ar termoregulāciju viss kārtībā, tikmēr arī iPhone atzinis, ka sasniedzis jaudas griestus. Piemēram, iPhone 14 saņēma pagājušā gada Apple A15 Bionic čipkopu, šī gada veikumu piešķirot tikai Pro versijām. Nu, ko tik neizdomāsi, lai paprasītu pircējiem vairāk dālderu.

    Toties, šogad patīkams izrāviens bijis tieši Mediatek procesoriem. Jaunās Dimensity čipkopas pierādīja, ka spēj sasniegt Snapdragon jaudu, atsevišķos parametros to pat pārspējot, veiksmīgāk operējot ar termoregulāciju, turklāt, prasot par to mazāku cenu. Īsta leiputrija. Tiesa gan, līdz mūsu platuma grādiem atceļoja skaitliski maz Mediatek jaudīgā gala procesoru darbinātu ierīču. Katrā gadījumā, tas ļāva kliedēt šaubas par agrāko pastarīti, kas šobrīd uzaudzējis muskuļus. No šī gada oficiāli var uzticēties Mediatek procesoriem!

    Kā klājas citiem spēlētājiem? Samsung Galaxy S sērija jau atkal pasauli dalīja divās daļās, un mēs tikām pie švakākas Exynos 2200 versijas, kas uzrādīja sliktāku akumulatora sniegumu, veiktspējas testu rezultātus un pat atšķirīgu kameru darbību, kā Snapdragon versija. Ja lasījāt Samsung Galaxy A53 5G apskatu, tad gan jau pamanījāt, ka vidējās klases Exynos 1280 5G izgāzās kā veca sēta. Pat pagājušā gada Galaxy A sērija performē stabilāk. Jaunā Google Pixel 7 sērija demonstrēja Google Tensor G2, kas īpaši pievērš uzmanību mākslīgā intelekta kapacitātei. Katrā gadījumā, arī nākamais gads nāks ar jaudas pieaugumu, vēl ātrāku UFS 4.0 atmiņu, tomēr šoreiz vērts ražotājiem domāt, kā šo jaudu savaldīt. Proti, ja netiks domāts par termoregulāciju, tad jauda izēdīs akumulatorus un ikdienai atņems lietošanas ērtumu. Mīļie ražotāji, šo lūdzu lieciet aiz auss! Vēl, kāda lieta, ko aizvien vairāk redzēsim nākamgad ir satelītu komunikācija. Tā debitēja Huawei Mate 50 Pro, bet skaļāk par to izbazūnēja ābols. Jau šobrīd ir izskanējis paziņojums, ka pat CAT sadarbībā ar Mediatek gatavo tālruni ar šādu opciju.

    Un tomēr, netrūkst arī pozitīvo piemēru, ko gribu kronēt par šī gada veiktspējas paraugiem. Protams, Apple iPhone 14 Pro Max, kas piedāvā jaudīgāko veiktspēju viedtālruņu industrijā. No Android nometnes gribu atzīmēt muskuļaino sprīdīti ASUS Zenfone 9, kas piedāvā iespaidīgu jaudu un pat labu termoregulāciju pārsteidzoši kompaktā korpusā. Toties Android vidējā klasē spīd Google Pixel 6a, kas piedāvā flagmaņu jaudu par vidējās klases cenu.

    Dizains – četras nišas

    Lai gan šogad dizains dižu attīstību nav piedzīvojis, ir četras nišas, kas vismaz nedaudz atšķiras viena no otras – kompaktie flagmaņi, spēlmaņu viedtelefoni, superizturīgie tanki un salokāmie brīnumi.

    • Kompaktie flagmaņi – šī ir niša, kurā gana labi iederas Apple iPhone, jo kompaktu viedtālruņu ar pilnvērtīgu veiktspēju viņiem netrūkst. Android nometnē par šī gada kompakto karali gribu kronēt ASUS Zenfone 9. ASUS piedāvā 5.9 collu ekrānu, kas ir tiešām kompakts, ja salīdzina ar pārējām lāpstām, kas vidēji sniedzas ap 6.5 collām. Zenfone 9 piedāvā svaigāko veiktspēju, pārsteidzoši labu akumulatora darbību, skaļus skaļruņus un gimbal tipa stabilizāciju galvenajai kamerai. Pieminēšanas vērti ir arī Xiaomi 12, Google Pixel 6a vidējā klasē un no mūsu apskatiem izsprukušie Samsung Galaxy S22 un Sony Xperia 5 IV.

    • Spēlmaņu viedtālruņi – šī niša vienmēr atšķiras ar krāšņāku aizmugures noformējumu. Visbiežāk tur izvietoti dažādi LED ornamenti vai pat papildu ekrāniņi. Tomēr noderīgākie ir tieši dzelži, kas nav sastopami konkurentiem. Piemēram, skārienjutīgās zonas rāmī, papildu fiziskie taustiņi vai pat mikro ventilatori (ZTE nubia Red Magic 7S Pro tādu ir saņēmis). Kā labie piemēri, jāizceļ POCO F4 GT un ASUS ROG Phone 6 Pro.

    • Superizturīgie tanki – šajā nišā ietilpst tie viedtālruņi, kas saņēmuši pilnvērtīgu ūdens aizsardzību un ir triecienu droši. Skaitliski šādu veikumu nav daudz, tomēr visiem dizains veidots tā, it kā tos būtu zīmējis viens dizaineris. Tas nozīmē, ka tie būs pamatīgi izmērā, melni ar oranžiem akcentiem, gumijoti un ar krietni švakākām iekšām par konkurentiem līdzīgā cenā viedķieģeļi. Šogad pie mums paviesojās CAT S53.

    • Salokāmie brīnumi – mūsu platuma grādos varam runāt tikai par Samsung Galaxy Flip4/ Fold4. Tā kā Samsung tā īsti konkurenci šajā nišā nejūt, ražotājs sēdējis uz lauriem un dižu izmaiņu (vismaz dizainā) ceturtajā metienā no trešā nejūt. Toties dizaina ziņā uzteicama ir tieši konkurence, kas ārpus Ķīnas gandrīz nav sastopama. Piemēram, Xiaomi Mix Fold 2, kas ir plānākais salokāmais viedtālrunis, locījuma vietā tam nepaliek šķirba un locījuma grope ir seklāka par Samsung. Tomēr, kamēr Samsung šajā nišā nebūs globāls konkurents, uz dižu attīstību neceriet.

    Pārējo viedtālruņu dizains ir gauži garlaicīgs un diži neatšķiras no pagājušā gada. Tomēr estētiski savdabīgu piegājienu šogad vidējā klasē prezentēja Nothing Phone (1). Šis jaunpienācējs ir viens no retajiem, kas vidējā klasē piedāvā pilnvērtīgu premium materiālu korpusu, interesantu, caurspīdīgu aizmuguri, 900 LED noformējumu aizmugurē un līdzīgā estētikā ieturētus aksesuārus. Oriģināli un estētiski atsvaidzinoši.

    Interesants gads kameru departamentā

    Visskaļāk laikam šogad izskanēja Apple iPhone mārketings. Ābols beidzot nolēmis palielināt pikseļu skaitu galvenajai kamerai, kas spēj iegūt lielus, virtuāli kopā saliktus pikseļus, kas spēj apstrādāt daudz lielāku gaismas apjomu. Kā vienmēr, ābols konstanti piedāvā labu kvalitāti, tomēr, ja interesē inovācijas, jāskatās Android nometnes virzienā. Gads iesākās ar Samsung Galaxy S22 Ultra 5G, kas vēl aizvien piedāvā vienu no pilnīgākajām kameru sistēmām industrijā. Ir gan iespaidīgs galvenais sensors, gan ultra platleņķa kamera, gan 3x palielinājuma kamera, gan 10x periskopa kamera, gan viena no industrijas labākajām pašiņu kamerām. Žēl, ka apskata laikā, tālrunis vēl nebija saņēmis atjauninājumus, kas salabo cimperlīgo auto fokusu un izgludina krāsu atšķirības starp kamerām, tādēļ mūsu testā nedaudz zemāks vērtējums. Tomēr tas nemazina faktu, ka Samsung ievērojami  izdevies uzlabot sniegumu vājā apgaismojumā. Kopumā lielisks sniegums.

    Tomēr par gada interesantākajām kamerām parūpējās tieši Sony. Jap, ražotājs, kas līdz šim bijis lēnīgs ar inovāciju ieviešanu. Sony piegājiens nav domāts masām, bet tiem, kas izprot manuālos iestatījumus. Tā teikt, lai imitētu profesionālas kameras darbību viedtālrunī. Pirmais pārsteigums no Sony bija Xperia Pro-I, kas viens no pirmajiem plašākām masām piedāvāja collas sensoru ar maināmu diafragmas atvērumu. OK, visa colla viedtālruņa izmēra dēļ gan nav izmantota, toties sensora darbība īpaši uzlabo sniegumu vājā apgaismojumā. Baumas norāda, ka līdzīgu it kā collas risinājumu nākošgad redzēsim no vairākiem ražotājiem. Tiesa gan, Oppo vadītājs jau paziņojis, ka šādi sensori aizņem daudz vietas un liek iespringt dizaineriem, kā izbalansēt ierīces svaru. Otrs Sony pārsteigums bija Xperia 1 IV. Pareizāk sakot, tā periskopa kamera. Sony pirmajiem industrijā izdevies radīt periskopa kameru ar kustīgiem elementiem, lai nodrošinātu reālu 3.5x-5.2x optisko tuvinājumu. OK, šis ir salīdzinoši neliels palielinājums un testa laikā arī tam prasījās pēc uzlabojumiem (lasi atjauninājuma), tomēr parāda ļoti lielu tehnoloģijas potenciālu. Malacis Sony!

    Pieminēšanas vērti ir arī divi eksemplāri no vidējās klases. Honor 70 piedāvā vienas no labākajām kamerām vidējā klasē. Honor pirmie prezentēja Sony IMX800 sensoru, kam būtu bijis jākļūst par nit ākamā gada flagmaņu sensoru, ja vien ražotāji nebūtu metušies it kā collas sensoru vājprātā (lasi rindkopu augstāk).

    Vēl viens vidējās klases kameru spīdeklis ir Google Pixel 6a, kas pierāda, ka attīstīta pēcapstrāde veciem dzelžiem var likt uzvesties, kā daudz jaunākiem. Tikmēr, gana interesants gads bijis arī tiem viedtālruņiem, kas līdz Kursora redakcijai neatceļoja. Šogad sagaidījām pirmo viedtālruni ar vājprātīgu 200 mega pikseļu izšķirtspēju no Motorola. Pēc Huawei šķirtās laulības ar Leica, nu kārta pienākusi Xiaomi. Ražotājs paziņoja par ilgtermiņa sadarbību ar Leica un prezentēja Xiaomi 12S Ultra ar milzīgu Sony sensoru un Leica krāsu pēcapstrādi. Abu zīmolu sadarbība pat vainagojusies koncepttālrunī, kas atbalsta īstus Leica objektīvus. Savukārt, Huawei pārsteidza ar Mate 50 Pro, kas ticis pie f/1.4-f/4.0 maināma diafragmas atvēruma galvenajai kamerai. Atšķirībā no jau pieminētā Sony Xperia Pro-I, kam ir tikai divas diafragmas pozīcijas, Huawei piedāvā teju plūstošu diafragmas atvēruma maiņu, kas ir industrijas inovācija. Gada beigās Vivo X90 Pro+ pieteica sevi ar ļoti iespaidīgu kameru sistēmu. Tiesa gan, žēl, ka šis zīmols Latvijā netiek oficiāli piedāvāts.

    Gada skandāli

    Skandāliem bagātākais ražotājs šogad bijis Samsung. Kāds tur brīnums, lielam ražotājam pievērstas gan daudz acis, kas pamana diezgan daudz sakritību. Gads iesākās ar diviem mikro skandāliem. Pirmais saistīts ar Samsung Galaxy S22+ ekrāna matricu. Sākotnēji tika solīts, ka ekrāna atsvaidze no 120Hz spēs nobremzēt līdz 10Hz. Bet vēlāk izrādījās, ka ekrāns spēj noslīdēt vien līdz 48Hz, ko Samsung klusiņām centās izlabot specifikācijas sarakstos. Tas nemaina faktu, ka Galaxy S22+ saņēmis vienu no labākajiem šī gada ekrāniem. Otrais mikro skandāls saistīts ar lādēšanu – Samsung gadījumā 25W lādēšana diži neatšķiras no 45W. Šoreiz ražotāja solījumi bija krietni izpušķotāki par realitāti. Tomēr abos gadījumos faktiskā skāde nav liela, vien PR nesmukums. Taču trešais skandāls jau ir pamatīgāks. Tas jau atkal saistīts ar akumulatoriem. Proti ārzemju apskatnieki, kam ir pamatīga viedtālruņu kolekcija, pamanījuši, ka Galaxy viedtālruņu akumulatori, kas netiek lietoti, mēdz uzpūsties. Citiem ražotājiem šāda pūšanās netika novērota. Tas protams atgādina Samsung Galaxy Note7 sprāgšanas dižķibeli, un uzdod jautājumus par kvalitātes kontroli. Vietēja mēroga skandālā iesaistīts arī Huawei, kam neiet pie sirds apskatnieki, kas ne tikai slavē produktus, bet uzskaita arī trūkumus. Tā teikt, nē vārda brīvībai, jeb nebūs jums te nekāda objektīva žurnālistika! Bet par šo balamutību, ko būtu atrisinājusi elementāra, mūsu platuma grādiem atbilstoša komunikācija, klausies Kursora podkāstā vai arī izlasi, kā ir lietot Huawei Nova 10 šobrīd, Latvijā.

    Ko nākamgad Android kopēs no ābola?

    Nezinu vai tas ir Android ražotāju mazvērtības komplekss, tomēr ražotāji visai naski metas kopēt tendences, ko ievieš Apple. Vai pamanījāt, ka vairums viedtālruņu šogad no apaļotiem korpusiem pārmetās uz plakanām šķautnēm un noliekto malu ekrānu vietā vairums bija plakani? Tas ir tiešs iPhone diktāts, kam sekotāji būs arī nākamgad. Šogad iPhone 14 sērija sastāvēja no četriem modeļiem. Protams, ka šoreiz runa ir par uzlabotām kamerām, veiktspēju un jaunāko iOS. Pro versijas tikušas pie dinamiskās salas. Lai gan risinājums ticis pie tiešām veiksmīgas integrācijas saskarnē, par neuzkrītošu, saturam maz atņemošu to uztvert nevar. Jau visai ātri parādījās Android atbildes dinamiskajai salai. Xiaomi Civi2 bija pirmais, kas centās šādu izgrauzumu nospiest, tam sekoja nesen izziņotais Honor 80 Pro, bet nākamgad gan jau redzēsim ne vienu vien kopiju. Žēl, jo līdz šim Android ir piedāvājuši nelielus, neuzkrītošus kameru pīrsingus vai pat aiz ekrāna novietotas kameras, kam būtu patīkami, ja ābolītis pievilktos.

    Subjektīvākais tops pasaulē!

    Nu gan laiks atkorķēt dzirkstošos, jo esam gatavi paziņot uzvarētājus gada subjektīvākajā topā pasaulē! Topa metodika ir nemainīga – sarindot tālruņus pa klasēm pēc to punktiem. Tā kā apskatnieki ir dažādi, ierīču iznākšanas laiki ir dažādi, vērtējumi arī ir dažādi. Tas ievieš šajā, objektīvos kritērijos balstītajā apkopojumā, subjektivitāti, bet tas jau arī padara šo topu tik aizraujošu un līdz pat gada beigām saglabā intrigu. Neraudiet susuriņi, ja nu kāds modelis nav topā ticis, tas tikai tāpēc, ka apskatīts pēc šī raksta vai nav atceļojis līdz mūsu redakcijai. Ziemassvētku laiks tomēr ir piedošanas laiks. Bet nu gan metamies topā!

    Budžeta klase

    1. Realme 9i7.6
    2. Redmi Note 117.4
    3. Redmi 10C7.1
    4. Realme C11 (2021)6.7
    5. Redmi 9A6.3
    6. Nokia4.9

    Budžeta klasē bez pārmaiņām dominē Realme, Redmi un Nokia. Šis noteikti nebija neparedzami. Patiešām, pie mums šie šobrīd ir izplatītākie ražotāji, kas vispār kaut ko piedāvā zem 250 naudiņām. Ar pavisam nelielu atrāvumu par šī gada budžeta klases karali kronējams Realme 9i, kas ir labs piemērs, kā budžeta klasē salāgot programmatūru ar ierobežotu veiktspēju, lai būtu, kaut cik pieņemama ikdienas darbība. Otrās vietas ieguvējs Redmi Note 11 jau piedāvā AMOLED ekrānu, stereo skaļruņus un ietilpīgu akumulatoru, tomēr biezā MIUI nespēj darboties tik plūstoši, kā uz Realme, tādēļ par divām desmitdaļām zemāks vērtējums.

    Vidējā klase

    1. Nothing Phone (1)8.4
    2. POCO F4 / Google Pixel 6a / Xiaomi 12T8
    3. Honor 707.9
    4. Sony Xperia 10 IV7.6
    5. POCO X4 Pro 5G7.3
    6. TCL 20 Pro 5G6.4
    7. CAT S536.1
    8. Samsung Galaxy A53 5G4.6

    Vidējā klase šogad bijusi īpaši spraiga. Pagājušā gada karalis POCO F3 ir gāzts no troņa, tā sekotājs POCO F4 šogad ieņem godpilno otro vietu. Toties zelts pienākas jaunpienācējam Nothing Phone (1). Un pelnīti. Karls Pei nav mazais bērns un zina, kā ar asprātīgu mārketingu pievērst uzmanību. Patiešām Phone (1) ir ne vien šī gada stilīgākais viedtālrunis (ar caurspīdīgo aizmuguri, premium materiālu korpusu, vienāda biezuma rāmi ap ekrānu, pieskaņoto saskarni, Glyph diodēm), bet arī viens no labākajiem cenas un ieguvuma attiecības piemēriem. Ekrāns ir lielisks, dizains atšķirīgi stilīgs, kameras labas un citur vidējā klasē grūti atrast bezvadu uzlādi. Turklāt saskarne salāgota ar veiktspēju tik labi, ka tiešām ir sajūta, ka Nothing Phone (1) būtu jāmaksā krietni dārgāk.

    Pieminēšanas vērtas ir arī otrā un trešā vieta. Jau rakstīju par POCO F4, kas ir lielisks vidējās klases viedtālrunis, vienkārši uzlabojumi nebija tik kardināli, lai divus gadus pēc kārtas iekāptu vienā upē. Toties Google Pixel 6a sevi piesaka ar ilglaicīgu atbalstu, ļoti laicīgiem atjauninājumiem, tīru saskarni, flagmaņu veiktspēju un lielisku kameru sniegumu. Vēl otro vietu dala arī Xiaomi 12T, kā apskats tapa pēc šī topa apkopošanas un vēl tikai tiks publicēts. 12T ir tiešs piemērs, ka Mediatek procesoriem var uzticēties, bet par to jau rakstīju iepriekš. Honor 70 piedzīvojis iespaidīgu kāpienu uz augšu topā, ja salīdzina ar Honor 50. Tam ir lielisks ekrāns, ietilpīgs akumulators, ātra vada uzlāde un vienas no labākajām kamerām vidējā klasē. Par topa pēdējo vietu nebrīnieties, tur vienkārši Samsung nošāva greizi ar pašražoto procesoru. Katrā gadījumā, vidējā klase atkal ir aizraujoša, īpaši tās augšgals.

    Flagmaņu klase

    1. Apple iPhone 14 Pro Max8.7
    2. Sony Xperia 1 IV8.3
    3. ASUS Zenfone 98.1
    4. Samsung Galaxy S22 Ultra 5G
    5. Samsung Galaxy S21 FE 5G / Samsung Galaxy S22+ 5G / Xiaomi 12 Pro / Samsung Galaxy Flip47.9
    6. Sony Xperia Pro-I / POCO F4 GT / Xiaomi 127.6
    7. ASUS ROG Phone 6 Pro / OnePlus 10T7.3
    8. Samsung Galaxy Fold47
    9. Motorola Edge 30 Pro6.7

    15 flagmaņu konkurencē jau otro gadu pēc kārtas uzvaras laurus plūc Apple iPhone. Ko lai saka, ideja – ņemt jau vienreiz izgudrotu velosipēdu un noslīpēt to līdz pilnībai jau atkal vainagojusies ar ļoti daudz, ļoti apmierinātiem lietotājiem. Un patiešām, Apple iPhone 14 Pro Max ir tiešām maz, ko nemīlēt. Dizains un uzbūves kvalitāte ir lieliska, ekrāns ir izcils, kameru sniegums ir konstants, veiktspēja ir industrijas paraugs un iOS piedāvā veselu lērumu sīkumu, ko neatradīsi Android. Uzvara pelnīta! Tikmēr intriģējošākā spēle sākas tieši ar otro vietu, kas no ābola atpaliek vien par trim desmitdaļām.

    Sony Xperia 1 IV ir šī gada mega pārsteigums! Galvenokārt tādēļ, ka viedtālrunis naski uzklausījis šauro pielūdzēju loku un uzlabojis visas viņu sūdzības. Ekrāns kļuvis daudz spilgtāks, skaļruņi skaļāki, periskaopa kamera ir industrijas inovācija, turklāt iespaidīgi palielināta akumulatora ietilpība, trīs gadus pēc kārtas, nemainot izmēru (no 4000 mAh Sony Xperia 1 II uz 5000 mAh Sony Xperia 1 IV). Sony pieeja gan nav masām domāta. Šis ir elitārs entuziastu sapnis, kas stāv tālu no meinstrīma. Tomēr patīkams pārsteigums, ka Kursora izveidotajā kritēriju vērtēšanas sistēmā, Xperia 1 IV ierindojas otrajā vietā.

    Savukārt trešā vieta tikusi kompaktajam flagmanim ASUS Zenfone 9. Te tiešām ir nostrādājusi, kāda zen filosofija kompaktā korpusā, iespiežot tik daudz labumus. Kur tad palicis Samsung? Gribu atgādināt, ka Samsung Galaxy S22 Ultra 5G no pjedestāla šķir vien viena desmitdaļa. Tas Ultra nepadara par sliktāku, vienkārši iegāza nesakārtotā programmatūra izlaišanas brīdī. Kopumā, flagmaņu klase šogad ir bijusi īpaši raiba un viedtālrunis, kas ticis sestajā vietā divos departamentos ir pārāks par pirmās vietas ieguvēju. Taču tas arī norāda, cik intensīva un aizraujoša ir konkurence.

    Nobeigumā – laimīgu jauno viedgadu!

    Izmantošu izdevību pateikties par aizraujošu apskatu gadu visai Kursora redakcijai! Gads ir bijis gana raibs un interesants. Nākamais solās būt tik pat aizraujošs. Droši atstāj komentāros, vai mūsu tops saskan ar Tavu, un vai esi pamanījis vēl kādu viedtālruņu tendenci, kas nebija pieminēta?

    Priecīgus, siltus svētkus!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    33 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Nils Biruta Ušakovs
    12.12.2022 14:15

    “Ko nākamgad Android kopēs no ābola?”
    lol, šitas čalis sevi par tehnoloģiju žurnālistu sauc :D

    Kursors.lv
    12.12.2022 14:28

    Vispār jau nesauc. Bet trāpīja tieši sirsniņā? ;) Ļauj man minēt, kādas platformas ierīci tu lieto :D

    digitalk
    12.12.2022 15:41

    android ievieš bezvadu uzlādi, pēc gadiem etak 5 ābols seko, android ievieš always-on displejus un dinamisko atsvaidzi, ābols pēc vairākiem gadiem seko, Google ievieš auto avārijas noteikšanu, ābols seko. vot to var nosaukt par “kopē inovācijas”.

    a tev kas piemēros — skaldnes un komplektācija? varbūt vēl monouzaci par inovācijas kopēšanu nosauksi?

    Last edited 1 year ago by digitalk
    Tītars
    12.12.2022 16:28
    Reply to  digitalk

    Pirmais tirgū ne vienmēr nozīmē ko labu. Taču trendus jau kopš pirmā iPhone nosaka apple.

    Last edited 1 year ago by Tītars
    Biteme
    12.12.2022 17:09
    Reply to  digitalk

    Par AOD raksta:
    . It became a standard feature on most Nokia Lumia Windows Phones in 2013, paired with the Nokia Glance Screen app.[2] The feature has since become more widely available on Android handsets. Apple has the feature since Apple Watch Series 5 (2019) and on iPhone 14 Pro in 2022

    Ivars Dzerve
    12.12.2022 17:41
    Reply to  digitalk

    jā, Android ieviesa normāli sakārtojamu sākuma ekrānu – kad? droši vien kopš dzimšanas, Apple ar to cīnās vēl joprojām un saka, ka šī nespēja patiesībā ir baigā Apple fīča :)

    Tītars
    12.12.2022 16:21

    Vispirms uztaisa reklāmas kampaņu apsmejot apple, pēc tam seko :D

    Reinis Rozitis
    12.12.2022 17:41

    > ābols ievieš skopu komplektāciju, Android seko,

    Kaut kā savdabīgi gan ir salīdzināt uzņēmumu ar OS/platformu..
    Ar “Android” domāts ir kas? Samsung, Xiaomi, Huawei, Oppo, Google? Visi izpildās vienādi?

    Māris
    12.12.2022 22:19

    Rakstu šo ziņu no Pro Max 14. Gaidu kad Apple nokopēs dalītā ekrāna funkciju, iespēju turpināt videozvanu izzejot no Teams vai Whatsapp un back pogu. To ka Kursors jau sen ir apple fanboi lapa, jau sen ir skaidrs, tas vienkārši jāpieņem.

    AppleFan
    12.12.2022 15:46

    Komentāros mūžīgā krāniņu mērīšanās ar starp Androīdistiem un Ābolistiem :D

    maxresdefault.jpg
    Last edited 1 year ago by Elvis Teninsons
    digitalk
    12.12.2022 15:51
    Reply to  AppleFan

    [padod aliņu]

    popcorncat.gif
    Oskars
    12.12.2022 18:14

    Hmm, interesanti ka Pixel 7/7 Pro nav flagmanu klase.

    Last edited 1 year ago by Oskars
    Kursors.lv
    12.12.2022 19:21
    Reply to  Oskars

    Mēs neesam notestējuši šos telefonus, jo Latvijā oficiāli tie nav pieejami. Un no neoficiālajiem avotiem uz testu ierīces nedabūjām vēl.

    Johnny
    12.12.2022 23:22

    Kādas muļķības, Bite tirgo pavisam oficiāli.

    Kursors.lv
    13.12.2022 07:21
    Reply to  Johnny

    Kas tev liek tā domāt? :)

    Oskars
    13.12.2022 08:19
    Edgars
    13.12.2022 11:13

    Nu, ja piepildisies baumas – nakamgad google pixel famīlijai pievienosies Fold konkurents. Tāpat es neesmu ( bet man dikti patīk ) redzejis LV apskatu surface duo 2, kas ir gana interesants aparāts ( ar gļukiem vēl, bet stabili apdeitojas un pilnveidojas). Pārējais – a53 5G ir pat ļoti labs budžetnieks, neskatoties uz ne-snapdragon čipu. Abols kā vienmēr – grūž ar karotīti saviem faniem īsti neko. Un nakamgad diez vai ko uber-episku redzēsim. Vismaz ne no “flagmaņiem”. Cits nosaukums, tie paši vēži kulē.

    Kursors.lv
    13.12.2022 11:26
    Reply to  Edgars

    Surface Duo 2 ir tik nenormāli specifiska ierīce, ka tādu šeit neviens nenodrošina kā testa ierīci. Neesmu drošs, ka tas produkts vispār Latvijā tiek oficiāli tirgots.

    Edgars
    14.12.2022 11:57

    Heh, nu es tik tā. Nav jau arī gluži specifiska, tik daudz ka Microsoft un neierasts dizains un ierīces izpildijums. Tiek tirgots. Tajā pašā M79 un citos kantoros var dabūt gan pirmo gan otro Duo. Nav jau kā xiaomi fold telefoni, kurus tik iekš Aliekspreša parastais mirstīgais var dabūt.

    Kursors.lv
    14.12.2022 15:38
    Reply to  Edgars

    M79 pavisam noteikti nav rādītājs tam, ka ierīce šeit tiek oficiāli piedāvāta. Tas veikals tev pašu velnu pārdos.

    Edgars
    15.12.2022 04:16

    Nu tad kas ir “oficiali piedavāta” prece, man rodas jautajums??? Jo, ja reiz eiropā ir pieejama ierīce, tatad arī LV viņa parādīsies. Mums gluži nav oficiāla Microsoft lietu veikala, kāds ir piemeram xiaomi un citiem ražotājiem. M79 nav radītājs, varbūt, bet tas jau parāda ka prece ir nopērkama, un tas nav vienīgais iestādijums, kur var nopirk.

    Kursors.lv
    15.12.2022 07:32
    Reply to  Edgars

    Nav viss arī tik vienkārši. Pēc tam, kad aizdomīgā internetveikalā pirktā manta būs jānes uz remontu, var gadīties pieredzēt visādus pekstiņus no komersanta puses. Par to vai produkts ir oficiāli pieejams valstī parasti var noskaidrot paša ražotāja mājaslapā. Piemēram, Microsoft tiem produktiem, kas šeit tiek tirgoti oficiāli, ir lokalizējis produktu lapas un tie šeit tiek mazumtirgotājiem piedāvāti pa oficiāliem ceļiem un saņem visu produktam paredzēto atbalstu (arī servisu).

    Johnny
    24.12.2022 21:59

    Varu vien piebilst, piemēram lmt nenodrošina volte google telefoniem. Tā pati Bite, kas tirgo tos, arī nespēj nodrošināt pilnvērtīgu telefona darbību. Salīdzinot ar citām valstīm, kurās tie darbojas pilnvērtīgi. Tā kā LV sanāk zināms Apple un Samsung lobijs, tieši funkcionalitātē..

    Kursors.lv
    25.12.2022 09:12
    Reply to  Johnny

    Šādi izskatās situācijas, kad tiek tirgotas Latvijā oficiāli nepieejamas ierīces. Viena lieta ir kaut kur melnā čemodāniņā no ārzemēm atvest tirgošanai telefonus, bet kas pavisam cits reāli nodrošināt, lai tie korekti te darbojas un tiek atbalstīti.

    Biteme
    25.12.2022 09:48

    Ierosinu Kursoram parunāt tīkliniekiem, ko īsti nozīmē ierīces atbalsts tīklā. Man kā piecgadniekam liekas – ja tīkls atbalsta VoLTE, ja telefons to atbalsta – tad tie abi to izmanto. Jeb standarts nav tik standartizēts un katra ražotāja atbalstam torņos jāiešauj apdeiti, kas ļauj tiem pilnībā saprast trubas ražotāju Volte? Vai arī katrā valstī Volte atšķiras, ja jau operators atbalsta pašu tirgotos telefonus, un neatbalsta no citas valsts atbraukušu telefonu, un tas taču nozīmē arī viesabonēšanā atbraukušu telefonu.

    Man ir sajūta, ka priesteri mums nestāsta visu un vēlas, lai viņu zināšanas par kalendāru tiktu uztvertas kā izredzētība…..

    Kursors.lv
    25.12.2022 11:08
    Reply to  Biteme

    Cik esmu runājis ar operatoru tehniskajiem cilvēkiem, tad tiešām visām ierīcēm tiek veikta testēšana un nav tā, ka viss automātiski out of the box darbojas kā nākas.

    Ivars Dzerve
    25.12.2022 13:15
    Reply to  Biteme

    Redz, VoLTE, lai gan labu laiciņu jau dienas kārtībā, tomēr vēl ir diezgan zaļa savā ieviešanas procesā. Vietējos tīklos jau operatori pamatā sakopuši tā, ka puslīdz strādā, bet, piemēram VoLTE Roaming – te vēl daudz ko darīt un priesteriem vēl pašiem par kalendāru ko mācīties :)

    Biteme
    25.12.2022 14:26
    Reply to  Ivars Dzerve

    Reku, torņos jau 5G, bet 4. paaudzes VoLTE vēl nav unificēta…tātad tomēr standarta interpretācijas un atšķirīgas realizācijas….vai skandināviem tas pats notiek?

    Johnny
    28.12.2022 22:07
    Reply to  Biteme

    Google pixel 6pro LV nedarbojas VoLTE un 5g LMT un Bite tīklos. Tele2 neesmu mēģinājis. Citur eiropā darbojas.

    Krabis
    16.12.2022 15:28

    Ok…

    Kāds tad būtu vidējais aritmētiskais no visiem modeļiem ko izvēlēties? Pagaidām skatos uz S21 FE kurš pie bites ir pa 530 + ir bonuss, 150eur cashback no samsunga (akcija līdz gada beigām)

    Vēl metu acis uz Pixel 7, lai arī cits budžeta plaukts, bet…

    Tagadējā lietošanā ir Redmi note 10 Pro, kurš lielos vilcienos liekas ok aparāts, bet laiks un tehnika iet uz priekšu.

    Ir kādam kādi varianti?

    Reklāma