Web Analytics
More
    Reklāma

    Redmi 9A apskats – vai ar minimumu pietiek?

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Ja ar minimumu saprot aplūkot kādu interneta lapu un saulainā dienā, kaut ko nobildēt, tad Redmi 9A būs uzticama ierīce ar teicamu akumulatoru.

    Jaunākie raksti

    Ja runa ir par pastarīti budžeta klasi, tad mūsu platuma grādos tā situācija nav nemaz tik spīdoša. Pavisam nesen apskatīju Realme C11 (2021), kas pieejams cenā ap 100 eiro. Jāteic, ka šim modelim konkurence nav liela. Pārlapojot aktuālos modeļus, līdzīgā cenā atradu Redmi 9A. Pārsteidzoši līdzīgs modelis, no kā gan jau Realme iedvesmojušies. Jā, modelis ir jau divus gadus vecs, tomēr, tas vēl aizvien ir aktuāls, pie operatoriem nopērkams viedtālrunis. Tas arī parāda gauso budžeta klases atjaunošanās tempu pie mums.

    Apšaubāmās internetbodēs Redmi 9A iespējams iegādāties, sākot no 80 naudiņām, bet pie operatoriem un ražotāja Redmi 9A pieejams aptuveni par 100 eiro. Piemēram, pie Bite Redmi 9A pieejams par 108 eiro. Cena protams kārdinoša, tādēļ šajā apskatā mēģināšu noskaidrot, kādi kompromisi pieļauti, lai samazinātu cenu un, vai šogad var izlīdzēties ar pašu minimumu? Nemulstiet, ka apskatā visai bieži pieminēšu Xiaomi, jo Redmi ir šī ražotāja vidējās un budžeta klases zīmols, kas izmanto Xiaomi saskarni un citas tehnoloģijas.

    Redmi 9A tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 10, MIUI 12
    • Ekrāns: 6.53 collu IPS LCD, 720 x 1600, 20:9 malu attiecība, ap 269 ppi, 102.9 cm2, ap 81.0% ekrāna un korpusa attiecība, ap 400 nitu vidējais spilgtums
    • Procesors: MediaTek Helio G25 (12 nm), astoņi kodoli: 4×2.0 GHz Cortex-A53 & 4×1.5 GHz Cortex-A53, PowerVR GE8320 video apakšsistēma
    • RAM: 2*/3/4/6 GB
    • Atmiņa: 32*/64/128 GB, microSDXC atmiņas karšu atbalsts
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE), microUSB 2.0, 3.5mm austiņu ligzda, 2G/3G/4G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS
    • Papildu: akselerometrs, tuvuma sensors, FM radio
    • Kameras: aizmugurē – 13 MP, f/2.2, 28mm, 1.0µm, PDAF, LED zibspuldze, HDR, video – 1080p@30/60fps; priekšā – 5 MP, f/2.2, 1.12µm, HDR, video – 1080p@30fps
    • Izmērs un svars: 164.9 x 77.1 x 9 mm, 196 g
    • Akumulators: Li-Po 5000 mAh
    • Cena: aptuveni 80-110 eiro

    *testa ierīcei

    Tipisks budžeta klases dizains

    Ko domāju ar ievada apgalvojumu, ka Realme C11 (2021) iedvesmu guvis no Redmi 9A? To, ka tā izmēri ir gandrīz identiski, rāmis ap ekrānu ir ļoti līdzīgs, pat korpusa siluets šķiet pabijis vienā formiņā. Tā kā Redmi 9A iznāca pirmais, tas liek mest aizdomīgu skatu Realme dizaineru un inženieru virzienā. Lai tur vai kā, Redmi 9A ticis pie praktiskas plastmasas vienlaidus korpusa (unibody), kas ir taustei patīkams. Vienīgi savienojums ar ekrānu ir neveikls un jūtams, bet tā ir dizaina iezīme, kas raksturīga budžeta klases apakšgalam.

    Aizmugure ir maigi izliekta, lai tālruni būtu ērtāk turēt plaukstā. Aizmugures lielākā daļa klāta ar lāzergravējumu reljefu. Tas nozīmē, ka pirkstu spilventiņiem un nagam sajūta būs, kā pieskaroties vinila platei. Šāds risinājums nekrāj pirkstu nospiedumus un citas šmuces un neļauj tālrunim slīdēt uz galda. No kameras salas uz leju stiepjas gluda josla ar Redmi logo, bet lielāko virsmas daļu klāj gravējumi, kas man šķiet patīkami, bet zinu gana jutīgu pirkstu īpašniekus, kam skrečošanai līdzīgā sajūta var iet caur kauliem. Kameras sala ir izbīdīta, tādēļ Redmi 9A uz galda nedaudz gāzelējas.

    Taustiņi šķiet gana stingri. Augšpuse tikusi pie 3.5mm austiņu ligzdas. Vienmēr priecājos ar to tikties budžeta klasē. Apakšā pie USB ligzdas novietots skaļrunis. Šī ir labāka pozīcija par Realmi aizmugures novietojumu. Kopumā dizains šķiet gana stingrs un prasmīgs, tikai neaizmirstiet, ka cena diktē noteikumus un nekāda rūdījuma tālrunim nav. Citādi, patīkams dizains, kam tā īsti nav, kur piesieties.

    Budžeta klasei atbilstošs ekrāns

    Pirms ķerties klāt ekrāna aprunāšanai, neliels padoms – izvēloties budžeta klases tālruni, pievērsiet uzmanību, lai specifikācijā pie ekrāna būtu rakstīts IPS! Ja ir tikai LCD, šādu opciju nevajag izskatīt. Patīkami, ka par 100 eiro var tikt pie IPS ekrāna, kam prasītajā cenā nav ne vaina un, kas atbilst trīs gadus veca vidējās klases ekrāna spējām. Izņemot izšķirtspēju. 720 x 1600, jeb 269 pikseļi uz collu nozīmē, ka atsevišķās animācijās, īpaši tekstos un video pikselētība būs manāma. Cilvēka aci varētu apmānīt, ja uz collu būtu piemests vēl vismaz 31 pikselis. Tomēr šādā cenā man arī nav augstāku prasību. Skata leņķi ir ļoti labi, krāsas kalibrētas tā, ka balts ir balts un melns ir melns. Tumšie toņi akurāt nesaplūst ar ekrāna rāmi, tomēr kontrasts ir labāks, kā gaidīju.

    Arī 81% ekrāna un korpusa attiecība ir labs rādītājs. Tas nozīmē, ka ap ekrānu ir pieklājīgi smalks rāmis sānos un augšā. Apakšā zods padevies paprāvs, tomēr līdzīgā cenā redzētas arī kriminālākas apakšlūpas. Pašiņu kameru apjož apaļots “V” formas iegrauzums, kas arī nav uzmācīgi liels. Programmatūra ļauj to paslēpt. Saskarne piedāvā arī citus pielāgojumus, pat citur neredzētus – piemēram, “Preferences virtuālās realitātes režīmā”. Es gan nespēju iedomāties, ka Redmi 9A varētu izmantot VR pieredzei. Citādi, ekrāns nepārsteidz, bet arī nesagādā vilšanos, kas šādā cenā jau ir labs rādītājs.

    Atbloķēšana bez drošas biometrijas

    Jap, Redmi 9A ir vēl viens budžeta lejas gala viedtālrunis bez pirkstu nospiedumu lasītāja. Nāksies vien atcerēties, kā sargāja privātumu vecos laikos – ar parolēm, rakstiņiem, vai PIN kodiem. Redmi 9A piedāvā arī atbloķēšanu ar seju, atšķirībā no Relme C11 (2021) man pat izdevās to piekurbulēt. Tā ir ātra, bet nav droša. Sejas atpazīšana atkarīga no apkārtējā apgaismojuma, tātad ne vienmēr tā būs pieejama. Šoreiz jāizvēlas vecie rakstiņi vai četru ciparu kodiņi.

    Kā ar veiktspēju zem 100 eiro?

    Īsi un konkrēti – švaki! Ir skaidrs, ka no MediaTek Helio G25 un 2GB RAM negaidīju daudz, bet vīlos tā pat. Te gan pie vainas varētu būt Xiaomi uzmācīgā vēlme visam pa virsu uzmaukt MIUI. Siekala tek, atceroties laikus, kad Xiaomi bija pieejami ar Android One, kā Xiaomi Mi A2. Proti, saskarne ir pārāk bieza, lai veiktspējai atvēlētie resursi spētu tikt galā. Šoreiz pat nav runa par estētiku, kas kadru zuduma dēļ klibo. Vienkārši saskarnei ir tik daudz, ko piedāvāt, ka tad, kad tā visu ielādējusi, paiet nejēdzīgi daudz laika. Šajā ziņā jāslavē Realme C11 (2021) par Android Go izvēli, kas arī nebija plūstoša, bet performēja krietni labāk. Līdzīgs stāsts arī par iebūvēto atmiņu. Skaidrs, ka 32GB nav šī gada standarts, bet saņemt tālruni, kam pieejami vien 10GB šogad šķiet netaisnīga lietotāju inkvizīcija. Labā ziņa, ka Redmi 9A atbalsta atmiņas kartes.

    Tomēr veiktspējai ir arī gaišā puse. Tā kā Redmi 9A izmanto “modernāk” veidotu procesoru, kā Realme C11 (2021), saskarne piedāvā krietni vairāk AI fīču, par pieminēto Realme C11 (2021). Tas gan nemaina faktu, ka ikdienas lietošana ir mokoši lēna. Toties tie daži savienojumi, kas pieejami strādā pietiekami stabili. Kāpēc daži? Tāpēc, ka NFC nav iekļauts un tālruņa apakšā gozējas microUSB, kam galīgi vairs nav vieta mūsdienīgā viedtālrunī. Toties ir pieejams FM radio un 3.5 mm austiņu ligzda. Man patīk, ka budžeta klase nav par lepnu šādām relatīvi senām tehnoloģijām

    Verdikts vienkāršs – lēnīgā ikdienas darbība būs kaitinoša gan bērniem, kas varētu būt mērķauditorija, gan senioriem. Kam tad der Redmi 9A? Vienkāršiem darbiem. Noskenēt biļeti vai QR kodu gan jau varēs, bet uz ikdienu atslogojošu darbību, pie kā pieradinājusi vidējā klase, nav ko cerēt.

    Toties akumulators ir lielisks

    Gribat reālu divu dienu darbību? Redmi 9A tādu piedāvā. Patiesībā, ja tālruni lieto maz, var izvilkt pat vēl vairāk. To paveic 5000 mAh akumulators. Tas ir rādītājs, kas krietni iekabina dārgākiem konkurentiem. Ražotājs gan nenorāda uzlādes ātrumu, bet tam vajadzētu būt kaut kur ap 10-18W. Tas ir diezgan lēni, tādēļ iesaku lādēšanu veikt naktī.

    Saskarne ir pārāk bieza

    Ideja, ka MIUI vēlas lietotājiem piedāvāt gandrīz to pašu, ko dārgākiem modeļiem, ir apsveicama. Tomēr tā neiztur kritiku vājās veiktspējas priekšā. Rezultāts – lēna un neveikla ikdienas lietošana. Paiet diezgan ilgs laiks, kamēr saskarne ielādē to, ko tā spēj piedāvāt. Tas bieži redzams arī vadības taustiņos, kas reaģē vien ar otro vai trešo piegājienu.

    Ja pacietība pietiek un ikdienas darbība neatstāj nospiedumus uz nervu sistēmu, tad var atrast plašas pielāgojumu iespējas. Krietni vairāk, par Realme izmantoto Android Go platformu, tikai jārēķinās, ka plašais iestatījumu pulks prasa laiku, lai ielādētos.

    Ir saprotams, ka MIUI ir saskarne, kas pelna ar reklāmu. Tas arī daļēji skaidro Xiaomi cenu politiku. Par laimi, reklāmas uzbāzīgi vairs neskrien virsū. Toties tās aizvietotas ar jau uzstādītām lietotnēm. Es varu samierināties ar jau uzstādītu FaceBook un Netflix aplikāciju, tomēr gūzma ar spēlēm tālrunī, kam ir tikai 32GB atmiņa ir nesaprotami. Daļu protams var atinstalēt, bet tad šeku reku, MIUI atkal uz savu galvu nolemj uzinstalēt, ko jaunu. Grrr…

    Kopumā, saskarne ir krietni par biezu, lai nodrošinātu plūstošu ikdienas darbību.

    Budžeta kameras

    Protams, jo dārgāks viedtālrunis, jo labākas kameras! Taču te ir kāds triks – būtiski, ka arī no procesora atkarīgs, kāds būs kameru sniegums. Piemēram, Google Pixel līdz šim izmantoja vecākus kameru dzelžus, paļaujoties uz procesora pēcapstrādes spējām. Redmi 9A pielīdzināšana pikselim protams būtu mušas līdzās statīšana zilonim, tomēr šādi vēlējos paskaidrot, kādēļ Redmi 9A kameras ir par kripatu spējīgākas par jau pieminēto Realme C11 (2021), līdzīgā cenā.

    Redmi 9A saņēmis:

    • 13 MP, f/2.2, 28mm, 1.0µm, PDAF aizmugures kameru
    • 5 MP, f/2.2, 1.12µm priekšas kameru

    Aplikācija ir samērā vienkārša. Tajā viegli neapjuks arī citu saskarņu lietotāji, tomēr arī tā cieš no lēnīguma, pārslēdzoties starp režīmiem un fokusējoties.

    Kamera piedāvā 10x digitālo palielinājumu. Ar to ir pagrūti operēt, jo nav izdalīti precīzi lielumi. Varbūt pat labi, ka tā, jo jau pašā sākumā krasi krītas kvalitāte. Šoreiz pati aplikācija saka priekšā: “Tev nebūs digitālo palielinājumu lietot!”.

    Procesors un saskarne ļauj izmantot arī nakts režīmu. Te gan brīnumus negaidiet! Jā pavisam nedaudz detaļu tiek atgūtas, tomēr tas ir piliens jūrā, jo pašas kameras spējas būtiski krītas, sliktākā apgaismojumā.

    Pieejams arī portreta režīms. Tas ir tik cimperlīgs, ka izpūruši mati un izaicinošāki gaismas scenāriji var sabojāt pasākumu. Ar priekšmetiem reizēm pietiek vienkārši, piebīdot kameru.

    Kopumā, kameras piedāvā tieši to, ko no tālruņa zem 100 eiro var sagaidīt. Tomēr uz konkurentu fona, Redmi 9A uzvedas par kripatu labāk.

    Konkurence

    • Realme C11 (2021) – kā jau apskatā vairākas reizes minēju, šis ir pārsteidzoši līdzīgs viedtālrunis, kam ar vecmodīgāku procesoru izdevies tikt pie gludākas pieredzes ar vieglāku saskarni. Pārējais ir stipri līdzīgs. Redmi 9A aizmugures kamera ir par mata tiesu pārāka, bet arī šeit atšķirību nav daudz.
    • Nokia G21 – ir dārgāks veikums, kam ir par puskripatu labāka veiktspēja, labāka galvenā kamera un tīrāka saskarne. Šīs nebūtiskās atšķirības reizēm prasa 100 eiro atšķirību.

    Nobeigumā – maksimāls minimums

    Tā vien šķiet, ka pie komforta cilvēki pierod ļoti ātri. Ja lietoti augstākas klases viedtālruņi, Redmi 9A būs, kur piekasīties, un sagādās vilšanos. Ja ne, tad Redmi 9A prezentē tieši tās pašas spējas un nespējas, ko paredz prasītā cena. Redmi 9A ticis pie patīkama, uzticību raisoša korpusa. Ekrānam nav ne vainas. Kameras nepārsteidz, bet citi konkurenti piedāvā švakāu sniegumu, līdzīgā cenā. Akumulatora darbība ir teicama. Divi lielākie klupšanas akmeņi ir veiktspēja un saskarne. Budžeta klasē zemo cenu nodrošina mazjaudīga veiktspēja, tieši tāda tā arī ir. Diemžēl, šoreiz tā papildināta ar tik biezu saskarni, ka plūstošu ikdienas darbību vienkārši nav iespējams dabūt. Jāgaida diezgan ilgi, un arī tad nevar garantēt, ka sistēma nenokārsies.

    Kā tur ir ar to minimumu? Ja ekspektācijas ir augstākas, nāksies vien krāt naudu dārgākiem modeļiem. Ja ar minimumu saprot aplūkot kādu interneta lapu un saulainā dienā, kaut ko nobildēt, tad Redmi 9A būs uzticama ierīce ar teicamu akumulatoru. Kāds ir Tavs minimums, ko no tālruņa sagaidi?

    Paldies Bite par iespēju ieskatīties budžeta klases apakšgalā! Kā jau teicu, šis cenas ziņā kārdinošais segments pie mums nepildās visai ātri.

    Iepriecināja

    • Patīkams, uzticību raisošs korpuss
    • Ekrāns tiek ar darāmo galā
    • Akumulatora darbība ir teicama
    • Ir atmiņu karšu lasītājs, FM radio, 3.5 mm austiņu ligzda

    Sarūgtināja

    • MIUI ir pārāk bieza saskarne, veiktspēja netiek ar to galā
    • Veiktspēja neiedvesmo
    • Nav NFC
    Ja ar minimumu saprot aplūkot kādu interneta lapu un saulainā dienā, kaut ko nobildēt, tad Redmi 9A būs uzticama ierīce ar teicamu akumulatoru.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    8
    Ekrāns
    6
    Programmatūra
    4
    Veiktspēja
    4
    Akumulators
    9
    Kameras
    5
    Cena
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    johny
    24.03.2022 14:35

    Ja Tev tek siekala atceroties Xiaomi Android One laikus, tad ,laikam, neesi viņus lietojis.

    johny
    24.03.2022 15:44

    Iespējams citu ražotāju rokās. Bija abi – gan Mi A1, gan A2. Un abiem, pie pirmās ieslegšanas, tika atslēgts bootloader, jo atjauninājumi vienmēr kavējās un tad, kad atnāca, tad kopā ar 90% ķieģeli. Bet savādāk bij ok.

    Biteme
    24.03.2022 15:30

    ekspektācijas

    Jānis
    25.03.2022 11:20

    Ja pirmajā rindkopā rakstīts: “Jā, modelis ir jau divus gadus vecs”, tad nevajag vēlāk brīnīties, par šodienas standartu trūkumu (NFC un USB-c). Tad tā bija noma!

    Biteme
    25.03.2022 11:36

    pietiek salīdzināt cenas – atšķirība vismaz 1.5x

    Reklāma
    Ja ar minimumu saprot aplūkot kādu interneta lapu un saulainā dienā, kaut ko nobildēt, tad Redmi 9A būs uzticama ierīce ar teicamu akumulatoru.Redmi 9A apskats - vai ar minimumu pietiek?