Xiaomi Mi A2 apskats – ambiciozs “midreindžers”

29

Kamēr Eiropas viedtelefonu tirgus balstās uz trim vaļiem – Apple, Samsung un Huawei – vienmēr ir atsvaidzinoši izmēģināt citu ražotāju tālruņus. Manās rokās nonācis Xiaomi Mi A2, kas spēj gan pārsteigt, gan apbēdināt, bet par visu pēc kārtas.

Xiaomi līdz šim savos veikumos izmantojis visai apjomīgus programmatūras izskaistinājumus. Šoreiz tas nav tas stāsts. Šis ir jau otrais firmas veikums Android One programmā, kas īsi sakot nozīmē Nexus, jeb “tīra” Android pieredzi, pie tam par Xiaomi raksturīgi zemo cenu. Priekšgājējs Xiaomi Mi A1 bija patīkams pārsteigums, jo piedāvāja lielisku uzbūvi, tīru Android programmatūru un maciņam tīkamu cenu. Vai tā ir arī šoreiz? Lūkosim redzēt!

Tehniskā specifikācija

  • Operētājsistēma: Android 8.1 Oreo, iegūs Android P un Q
  • Ekrāns: LTPS IPS LCD, 5.99 collas, 1080×2160, 18:9 malu attiecība, ap 403 ppi, ap 77% ekrāna, korpusa attiecība
  • Procesors: Qualcomm Snapdragon 660, četri kodoli 2.2 Ghz Kryo 260 un četri kodoli 1.8 Kryo 260, Adreno 512 video apakšsistēma
  • RAM: 4*/6 GB
  • Atmiņa: 32/64*/128 GB, atmiņas kartes lasītājs – nav
  • Savienojumi: WI-FI 802.11 a/b/g/n/ac, WI-FI Direct, hotspot, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE), 4G
  • Kameras: Aizmugurē divi objektīvi – 12 MP, f/1.8, 1/2.9″, 1.25μm; 20 MP, f/1.8, 1/2.8″, 1.0μm, fāzes nobīdes autofokuss, HDR, 2x LED zibspuldze, 2160p ar 30 fps video. Priekšā – 20 MP, f/2.2, 1/2.8″, 1.0μm, LED zibspuldze
  • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS
  • Papildus: e-kompass, pirkstu nospiedumu lasītājs, žiroskops, USB Type-C ar ātru uzlādi, divas SIM kartes, infrasarkano staru raidītājs
  • Izmēri un svars: 158.7 x 75.4 x 7.3 mm, 166 g
  • Akumulators: nenomaināms 3000 mAh
  • Cena: ap 200 eiro interneta veikalos

* Testa ierīcei

Izskats un uzbūve

Atverot iepakojumu, mani sagaidīja viens labs un viens mazāk labs pārsteigums. Esmu optimists, sākšu ar labo – manā plaukstā iegulst premium materiālu tālrunis, kas liek divreiz palūkoties uz tā cenu. Mazāk labais, tā krāsa – mana testa versija bija rozīga zelta (atkarīgs, kā krīt gaisma) krāsā ar baltām apmalēm ap ekrānu. Krāsa protams ir gaumes jautājums nevis mīnuss, bet vairākkārt piedzīvoju dīvainus skatienus manā virzienā, kad uz ielas runāju pa rozīga zelta krāsas telefonu, tā ka, džeki, meklējiet retāk sastopamo melno versiju, bet dāmas – uz priekšu, šis ir jums!

Bet, ja nopietni, prasmīgi veidotā alumīnija aizmugure ir svaigs malks trauslo stikla aizmuguru jūrā. Aizmugures alumīnijs mani sajūsmināja tik ļoti, ka pat esmu gatavs piedot nenoliedzmo līdzību ar dažādiem Apple modeļiem. Tālrunis ir plāns, bet rokā iegulstas labi. Pirkstu nospiedumu lasītājs nav ļoti iegremdēts korpusā, bet pirksts to atrod veikli. Darvas piliens medus mucā ir pārāk izbīdītā kamera, lietojot telefonu uz galda, tas gāzelēsies no vienas puses uz otru. Priekša veidota simetriski un noapaļotie ekrāna stūri organiski iederas dizainā. Ekrāns aizņem ap 77% no priekšas, tas nav ļoti daudz, bet šeit jau atkal jāatceras tālruņa pievilcīgā cena.

Kā trūkumu varu minēt plastmasas joslu ap stiklu, kas savieno to ar alumīniju, tā nesaplūst ar aizmuguri, veidojot tādu kā ne visai ērtu gropi. Situāciju glābj silikona ietvars, kas iekļauts komplektā.

Virs ekrāna izvietots skaļrunis, kamera, sensori, LED selfiju zibspuldze un vēl viena diode, kas brīdina par paziņojumiem. Ar pēdējo neesmu ļoti apmierināts, jo tā spēj atainot tikai balto krāsu. Ja pie gultas lādējas telefons, jārēķinās ar lukturīša cienīgu baltu punktu visas nakts garumā.

Ekrāns

Xiaomi Mi A2 ekrāns no sava priekšgājēja Mi A1 atšķiras ar malu attiecību, kas tagad ir 18:9. Laikmetīgi un noder vairāku aplikāciju darbināšanai vienā ekrānā. Noapaļotie stūri ir patīkams nieciņš, tomēr šeit prieks par ekrānu beidzas. Skatoties uz to, acis var piekust meklējot fokusu starp attēloto saturu un savu atspulgu. Ap 400 nitu spilgtums nav pietiekams, lai cīnītos ar spilgtu āra Sauli, arī kontrasts nav tas pats labākais. Tomēr, ja tālruni pārsvarā lieto iekštelpās, ne visai izlutināta vizuāliķa vēlmes būs apmierinātas.

Programmatūra – “tīrs” Android

Jāatzīstas, ka esmu pieradis pie dažādām citām saskarnēm, tādēļ Android One man ir jaunums. Viss kā solīts, viss iet super plūdeni un jau pirmajās dienās saņēmu gan ikmēneša ielāpu, gan atjauninājumu uz Android Oreo 8.1.0. Tālrunis izmanto 99% tīru Android, pārējais procents ir Xiaomi uzstādītās Mi Drop, Atsauksmes, Datņu pārvaldnieks, Mi Remote un kameras lietotne. Ar Mi Remote atcerējos, cik tomēr ērti izmantot telefonu kā pulti un viss strādā lieliski.

Plūdenas pārejas un laikmetīgs dizains, tā var raksturot tīru Androidu ar dažiem nelieliem izņēmumiem. Teikšu godīgi, man pietrūkst mazie nieciņi no citām saskarnēm. Piemēram, taustiņš, lai vairākuzdevumu logā aizvērtu visas programmas. Tāds ir pieejams tikai neērtā veidā – jāizbrauc cauri visām atvērtajām aplikācijām uz augšu un tad jāstiepjas ar pirkstu vēl vairāk uz augšu, ērtāk būtu vienkārši ekrāna apakšā. Gribētu arī iespēju, pavelkot pirksta nospiedumu lasītāju uz leju, aktivizēt notifikeišenus. Iespējams ar atjauninājumu, ko tādu varēs iegūt, bet oriģināli šādas iespējas nav.

Drošībai iesaku paļauties uz pirkstu nospiedumu lasītāju, tas ir ātrs un drošs. Sejas atpazīstamību varētu uztvert kā ātru atbloķēšanas iespēju, bet bez drošības garanta. Patīkami, ka tad, kad novērsu seju, atbloķēt tālruni nevarēja, bet ar savu fotogrāfiju apmānīt sistēmu gan izdevās.

Veiktspēja

Ko jūs gaidītu no tālruņa 200 eiro vērtībā? Snapdragon 400 sēriju vai kaut ko no Mediatek nīkuļiem? Tā vietā tālrunī pukst Snapdragon 660 sirds, kas sintētiskajos testos ir galvas tiesu pārāka par paveco Samsung Galaxy S7. Ko tas nozīmē ikdienā? Tas nozīmē, ka 4 GB RAM + Snapdragon 660 + tīrs Android = ļoti veikla ikdienas darbība. Vidēji prasīgs lietotājs, par ātrdarbību un veiktspēju sūdzēties nevarēs.

Akumulators nerada patīkamus pārsteigumus

Diemžēl sešu collu IPS ekrāns un 3000 mAh akumulators nav laba kombinācija. Ir sajūta, ka uzlādes līmenis burtiski kūst kā Aļaskas ledājs katru reizi, paņemot rokā telefonu. Jā, kaut kā man izdevās izvilkt lietošanu bez uzlādes visu dienu, bet ne bez kompromisiem. Aizraujoties kaut nedaudz ar YouTube skatīšanos, video zvanu veikšanu vai kādas spēlītes padzenāšanu, vakaru var arī nesagaidīt. Pa nakti tālrunis zaudēja 10% no uzlādes. Drošībai iesaku vienmēr nēsāt līdzi lādētāju. Ātrā uzlāde no 20% līdz maksimumam bateriju piepildīja pusotrā stundā. Pusstundas lādēšana piepilda akumulatoru aptuveni par 30%. Sev par mierinājumu, kad mani atkal nokaitināja baterija, palūkojos uz tālruņa cenu un atguvu labu gara stāvokli.

Audio bez 3.5mm pieslēgvietas

Tālruņa galvenais skaļrunis atrodas tā apakšā. Tā kā Mi A2 nav ticis pie putekļu un ūdens izturības, nav nekas, kas slāpē skaņu un skaļrunis ir tiešām ļoti skaļš. Jā, skaņa ir nedaudz plakana, basu tik pat kā nav, bet atkal jāatceras cena. Reizēm, skatoties video var dzirdēt dīvainu atbalsi, bet to var izlabot, paslēdzot pa iedaļu skaļāk vai klusāk, kā nu kuru reizi. Varbūt tā ir tikai konkrētās testa ierīces īpatnība, bet sazvanoties vienu reizi zvans bija dzirdams skaidri, citu kā tunelī. Pie mīnusiem varu teikt, ka nu arī vidējā telefonu cenu kategorijā ir vērojama tendence atbrīvoties no 3.5 mm austiņu pieslēgtavas. Komplektācijā ir iekļauta pāreja, bet realitātē tā mēdz pazust, un es esmu viens no tiem, kam patīk telefonu lādēt un klausīties mūziku vienlaicīgi. Ar šo tālruni to nevar

Kamera pieklājīga

Viens no pozitīvajiem tālruņa pārsteigumiem ir tā aizmugures kameru pāris. Teikšu uzreiz, ka nevajag iznākumu pielīdzināt flagmaņu kamerām, bet jau atkal, aplūkojot tālruņa cenu, bildes šķiet vēl jo labākas. Nu tad vērsim pie ragiem! Šoreiz Xiaomi nav sekojis Huawei un Samsung pārsātināto krāsu pēdās. Man patīk, ka krāsas izskatās realitātei pietuvinātas, tomēr ar baltās krāsas attēlojumu, ne vienmēr viss sanāk precīzi. Ir reizes, kad kamera cenšas visu padarīt pelēcīgāku kā ir. Iesaku, HDR režīmu vienmēr atstāt ieslēgtu. Savu darbu pārsteidzoši labi padara portreta režīms – fons labi tiek izpludināts, arī priekšplāna objekts tiek labi izkalkulēts, neizpludinot ne daļu no tā. Arī ISO netiek izmantots nesamērīgi lielos kvantumos. Sliktas gaismas situācijās 200 eiro kamera strādā pārsteidzoši pieklājīgi.

 

Selfiju kamerai ir tendence pārgaismot bildes. Pašiņu kamera tikusi pie austrumniekiem tik ļoti tīkamā izskaistināšanas režīma, ko iesaku nogriezt pa nullēm. Ja nu tomēr šādas lietas jums iet pie sirds varat tikt ne vien pie gludākas ādas, bet arī slaidinātāja, acu palielinātāja un citiem izskaistinātājiem.

Kas ir šī telefona mērķauditorija?

Lietojot Xiaomi Mi A2 ikdienā bieži pieķēru sevi pie domas, kuriem cilvēkiem es gribētu šo tālruni ieteikt. Te būs mans verdikts.

Skolas gaitas uzsākot vai atsākot, ja 200 eiro ir pieņemams budžets tālrunim, šī būtu lieliska izvēle. Te gan jārēķinās, ka baterija var neapmierināt pusaudžu viedtālruņu lietošanas paradumus.

Vēl viena cilvēku grupa, kam Mi A2 būtu piemērots ir pirmspensijas vecuma cilvēki, kam šis varētu būt pirmais viedtālrunis. Protams jārēķinās, ka būs nepieciešama apmācība, bet Android One to atvieglo. Un kādēļ gan kāda kundzīte, lai neizvilktu Xiaomi Mi A2 no rokassomiņas, lai Nacionālā teātra aktieru foajē galerijā nofotogrāfētu savu mīļāko aktieri. Te gan jāatgādina, ka skaņu izslēgt var vienkārši – paturot skaņas taustiņu uz leju.

Nobeigumā

Šo aprakstu veidoju ar “200 eiro brillēm” uz acīm. Precizējot, jāsaka, ka ne jau ar Ray ban, bet ar tālruņa aptuveno cenu uz acīm. Katru reizi, kad pamanīju, ko neiepriecinošu, atcerējos cenu un atmaigu. Kopumā tālrunis piedāvā lieliski nostrādātu korpusu, jaudīgu procesoru, tīru programmatūru, pieklājīgas kameras, un tas viss tikai par 200 eiro.

Tā vien šķiet, ka Xiaomi pats konkurē ar sevi. Piemēram, Xiaomi Mi A2 Lite ir pat vēl lētāks. Tam ir vājāks procesors un kamera, bet ietilpīgāka baterija, kas ir Mi A2 vājais punkts.

Xiaomi var uzskatīt par brīnumstāstu, astoņu gadu laikā kļūstot par vienu no lielākajiem ražotājiem. Xiaomi Mi A2 var uzskatīt par vienu varen ambiciozu “midreindžeri”. Tam ir pāris trūkumu, ko atsver tā cena. Tālrunim ir visi parametri, lai tas kļūtu par dižpārdokli, tiesa, izdarot savu izvēli par labu Xiaomi Mi A2, ieslēdziet kritisko domāšanu, vai esat gatavi lielisku korpusu likt vienā svaru kausā ar sliktu bateriju un dažiem citiem trūkumiem.

Patika

+ uzbūve
+ Android One
+ Processora darbība
+ Pieklājīga kamera
+ Infrasarkanais raidītājs
+ Cena!!!

Nepatika

– Ekrāns varēja būt labāks
– Baterija netiek līdzi dzīves tempam
– Nav 3.5 mm savienojums, radio, atmiņas kartes lasītājs, NFC

Ierīces vērtējums
Izskats un uzbūve
8
Ekrāns
6
Veiktspēja
8
Programmatūra
9
Akumulators
5
Kamera
7
Salīdzinot ar konkurentiem
8
xiaomi-mi-a2-apskats-ambiciozs-midreindzersJa spējat novērtēt labu korpusu, programmatūru un kameru par 200 eiro, tad šis ir īstais tālrunis.
Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
29 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
O
06.09.2018 16:08

Vai ir plānots Xiaomi Mi8 apskats?

Jurģis Spulenieks
06.09.2018 17:04
Reply to  O

Ir plānots, šobrīd ir tapšanas procesā

edzuslv
06.09.2018 16:14

Šis konkurē ar Nokia 7 plus. Abi diezgan līdzīgi.

Uldis Krastiņš
06.09.2018 20:46

Ja skatīties uz lēto galu, tad Redmi note 5 (64gb) viennozīmīgi ir labākā izvēle par vēl zemāku cenu. Manuprāt A2 nevar uzskatīt par veiksmīgu stāstu, kaut vai dēļ draņķīgā kameras snieguma un baterijas.

Mahmuds
06.09.2018 21:01

Ja runa ir par to Note 5 AI, kura ir ar 636 Snapu, tad jā. Xiaomi ir baigi saputrojis visus nosaukumus! Līdz SGS7 gan A2 vēl ir jāaug!

mimic
06.09.2018 22:02

mērķauditorijas kontekstā: es, piemēram, vēlos apmēram midrange + android one, bet ar izvēli, izskatās, ir visnotaļ draņķīgi.

bez ne īpaši labi vērtētajiem Nokia 7Plus un A2 būtībā paliek tikai nesen paziņotā Motorola One, kuru atkal negribas ņemt principu dēļ – pēc tam kad uzmeta ar “savlaicīgiem” atjauninājumiem.

Pixelis jau ir virs midrange, paliek vien cerība uz LG G7 One, bet tam arī baterija nav baigi liela + “tikai” single 16 M kamera.

labprāt ņemtu Essential, ja vien tas būtu oficiāli pieejams + vēl ar tādām atlaidēm kā štatos. :)

bombelats
06.09.2018 23:18
Reply to  mimic

Kā saka štatos:”forget about it”…

Uldis Krastiņš
07.09.2018 11:55
Reply to  mimic

Android One ne vienmēr ir labākais risinājums, lūk piemēram A1 arī bija Android One, bet update uz 8.1 tikai nesen saņēma.

digitalk
07.09.2018 12:59

kāds tur sakars ar jaunāko versiju? varbūt cilvēki pērk tīru Androīdu ar regulāriem drošības apdeitiem.

Uldis Krastiņš
08.09.2018 19:46
Reply to  digitalk

Visi telefoni, kuri bijuši man pēdējā laikā saņem regulārus update. Nevienam no tiem nav One un 2no3 ne flagmaņi.

mimic
07.09.2018 14:33

te ir vairāki apsvērumi:
– pieradums pie (tuvu) stock Android bez visādiem skiniem un bloatware;
– drošības updeiti;
– lielākas cerības (!) uz jaunāko OS versiju.

tās cerības ir vairāk no varbūtības teorijas aspekta – ar Android One tās ir lielākas, nekā pie ne-One telefonu ražotāju iegribām, kuriem modeļiem tiks jaunākie updeiti. un tam nevajadzētu būt cieši saistītam ar telefona “flagmanību”. šajā aspektā visparedzmākais ir iPhone – nopirki jaunu telefonu un esi drošs, kā 2-3 gadus būs visi updeiti un modernākā OS versija.

Jānis
07.09.2018 10:11

“Gribētu arī iespēju, pavelkot pirksta nospiedumu lasītāju uz leju, aktivizēt notifikeišenus.”
Mi A1 to var ieslēgt iestatījumos – “Sistēma->Žesti->Ziņu skatīšana ar pirksta nospiedumu”. Vai tiešām izņēma šo opciju iekš A2?

Jurģis Spulenieks
07.09.2018 11:08
Reply to  Jānis

Es meklēju arī YouTube, citu pieredzi šajā jautājumā, domājams,ka pie vainas globālā versija, teorētiski to varētu iespējams atrisināt ar reģiona nomainīšanu vai kādu apdeitu,bet oriģināli šādas opcijas nebija

Žoriks
07.09.2018 12:00

Tīri labs bomžu ifons sanācis!
Hajomi rullē!

Assvuto Kutgdr
07.09.2018 13:49
Reply to  Žoriks

:D teica biznesmenis.. kursh pirms menesha.. sava ieepashumaa iegaadaajies no ss.com iphon5c

Žoriks
07.09.2018 14:37
Reply to  Assvuto Kutgdr

Durjak, Xajomi mi 5C, kāds vēl tur iphone, phe! ;)

Jēkabs Balodis
07.09.2018 17:52

Pirms mēneša apmēram Mi A1 nodevu garantijas servisā, ekrāna stūris kļuva nedaudz dzeltens. Vai ir verys Mi A1 uz A2 atjaunot?

Midix
07.09.2018 23:14

Xiaomi priecē, un ir cerība, ka to nepiemeklēs Moto liktenis, kuri arī sāka ar pārsteidzoši zemām cenām, bet pēc tika mētāti šurpu turpu, līdz pamazām kaut kā izkusa lielo biznesa milžu rokās un pārvērtās par kaut ko, kas vairs īsti neatgādina labo sākumu.

Skābene
10.09.2018 13:34
Reply to  Midix

Kurā kabatā nelien 6 collu telefons?
Varbūt pimklasnieka bikšu kabatā nelien, bet ne jau nu kārtīga veča kabatā. Mašīnā gan var sagādāt problēmas, jo visi plauktiņi var izrādīties par mazu, bet tur jau atkal visi lieto telefona turētājus! Izmērs ir pieprasīts, tāpēc arī Apple jau sen ir atteicies no SJ nospraustā izmēra un skrien pakaļ korejiešiem un ķīniešiem.

Midix
11.09.2018 17:27
Reply to  Skābene

Es augumā esmu tikai 174 un tievs, tāpēc man arī kabatas mazākas nekā “lieliem vīriem” :D
Viena lieta ir iestumt kabatā un staigāt, bet kaut kas cits – mēģināt pēc tam ērti apsēsties, nedomājot, ka tik tur iekšā kaut kas nenokrakšķ… Plus man kā nedaudz paranojiski piesardzīgam cilvēkam, kas telefonus maina ne biežāk kā reizi 4 gados, telefons vienmēr ir kaut kādā atvāžamā aizsargmaciņā – tātad, vēl mazāk vietas kabatā. Ar 5 collām vēl var iztikt, bet ar 6 sāk kļūt par šauru un tad jāmaina ieradumi. Bet nu neko nepadarīsi, progress prasa savu, ja negribas galīgi atpalikt no dzīves.

Briedis
07.09.2018 23:33

Kas tā par upi un vietu, kas galerijā pēdējā? :)

Jurģis Spulenieks
08.09.2018 04:21
Reply to  Briedis

comment image tu

Jurģis Spulenieks
08.09.2018 04:22

Somu ezers

Briedis
08.09.2018 22:32

Cerēju, ka tas pie mums :)

Jurģis Spulenieks
08.09.2018 11:05

comment image

04.04.2019 23:50

Sveiki, Kursora speciālisti. Jums ir apskats par šo xioami un arī par Huawei mate 10 lite. Ja salīdzina šo telefonu kameras – vai xioami MI A2 ir labāka kamera par mate 10 lite? (pēc apraksta, šķiet, ka jā. Pēc ievietotajām bildēm nevar saprast)

Jurģis Spulenieks
05.04.2019 13:54
Reply to  bsk2012

Uz papīra Xiaomi kamera ir par kripatu labāka, tomēr vismazākā prakse ir labāka,par apjomīgāko teoriju. Xiaomi bildes, manuprāt, sanāk tuvākas realitātei, Huawei pēcapstrādes procesi krāsas mēdz paspilgtināt, tas nozīmē,ka reizēm bildes var izskatīties nevajadzīgi sintētiskas. Abi tālruņi vienlīdz labi tiks galā ar labiem gaismas apstākļiem. Ja bildes izmanto tikai soctīkliem, abi būs pieņemami,ja, kam vairāk, jāskatās dārgāku modeļu virzienā.

Tramvajs bļe
28.05.2019 21:53

Šodien LMT centros vairākiem telefoniem ir lieliskas atlaides. Sākot ar p30 līdz šim a2 ,kuru paņēmu par 140 eiro ar kapeikām. Par šo cenu nevarēju nepaņemt.

Cilvēks
03.06.2020 20:59

Man nestrādā aizmugurējā kamera un kad ieeju pašā telefona kamerā man nestrādā ne priekšējā ne aizmugurējā bet ja esmu kautkādas lietotnēs tad man strādā tikai priekšējā ko man darīt??