Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS Zenfone 11 Ultra apskats – mazos izmērus Zenfone sērijā vairs neatradīsi

    Cenu kategorijā ap 1000 eiro ir daudz dažādu alternatīvu, kas liek vismaz pāris reizes apdomāt Zenfone 11 Ultra iegādi.

    Jaunākie raksti

    Mūsu pašu Jurģis vēl pagājušā gada augustā apskatīja vienu no pēdējiem (laikam jau var bez 5 minūtēm droši sacīt, ka pavisam pēdējo) kompaktajiem flagmaņiem (ASUS Zenfone 10), tad kārta pienāca arī vienam no lielo izmēru flagmaņiem – ASUS ROG Phone 7 Ultimate. ASUS paši nepiedāvāja neko pa vidu, tā vietā abi minētie viedtālruņi ir nišas produkti, kas varbūt pat ļauj ASUS mobilajai divīzijai noturēties virs ūdens. Nosacīti nesen gan internetā parādījās baumas, ka Zenfone divīzija tiks sapludināta ar ROG Phone komandu, ko ražotājs ātri centās atspēkot.

    Ražotājs beidzot saņēmies izveidot kaut ko pa vidu starp maziņo Zenfone 10 un smagnējo, ikdienai nedaudz neveiklo ROG Phone 7 Ultimate – pie mums nonācis ASUS Zenfone 11 Ultra. Faktiski veikalos Zenfone 11 Ultra gaidāms ap aprīļa vidu. Vienlaikus daudzi uzskata, ka Zenfone 11 Ultra varētu pielikt punktu mazajiem, bet spējīgajiem Zenfone modeļiem, bet te nevajag piemirst, ka Zenfone 11 Ultra nosaukumā ir Ultra, kas tomēr atstāj ASUS manevra iespējas piedāvāt vēlāk arī mazāku Zenfone 11 modeli.

    Reklāma


    Tā vien izskatās, ka ASUS nemaz negrasās slēpt Zenfone 11 Ultra pamata uzdevumu – tam nav jābūt atšķirīgam, bet gan ļoti jaudīgam un salīdzinoši to var mēģināt pat nodēvēt par cenas ziņā pieejamu flagmani. Kādas muļķības… 1000 eiro par viedtālruni vēl arvien ir daudz.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 14
    • Ekrāni: 6.78 collu LTPO AMOLED ar 1080 x 2400, 1- 144 Hz, HDR10, 1600 cd/m² spilgtums, 144 Hz atsvaidze, HDR, Corning Gorilla Glass Victus 2 aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 (4 nm), astoņi kodoli: (1×3.3 GHz Cortex-X4 & 3×3.2 GHz Cortex-A720 & 2×3.0 GHz Cortex-A720 & 2×2.3 GHz Cortex-A520), Adreno 750 video apakšsistēma
    • Atmiņa: 256 GB + 12 GB RAM vai 512 GB + 16 GB RAM, UFS 4.0
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e/7, tri-band, Wi-Fi Direct, 5.4, A2DP, LE, aptX HD, aptX Adaptive, aptX Lossless
    • Pozicionēšana: GPS (L1+L5), BDS (B1I+B1c+B2a), GALILEO (E1+E5a), QZSS (L1+L5), NavIC, GLONASS
    • Kameras: aizmugurē: 50 megapikseļu, f/1.9, 24mm (platleņķa), 1/1.56″, 1.0µm, PDAF, gimbal OIS; 32 megapikseļu, f/2.4, 65mm (telefoto), 1/3.2″, 0.7µm, PDAF, OIS, 3x optiskais palielinājums; 13 megapikseļu, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultra platleņķa), 1/3.0″, 1.12µm Priekšā 32 MP, f/2.5, 29mm, 1/3.2″, 0.7µm pašiņu kamera, 1080p@30fps video
    • Akumulators: 5500 mAh, 65 W ātrā vada uzlāde, PD3.0, QC5, lādētājs nav komplektā, 15 W bezvadu uzlāde (Qi), 10 W reversā vada uzlāde
    • Papildu: IP68 mitruma noturība, 3.5 mm austiņu pieslēgvieta
    • Izmēri: 163.8 x 76.8 x 8.9 mm, 244 g
    • Cena: ap 1000 eiro

    Izskats un uzbūve

    Šo secinājumu vēlējos pataupīt vēlākam laikam, bet speršu uzreiz ārā – vismaz manās acīs Zenfone 11 Ultra ir piezemēta izskata un apgraizītu geimerīgo iespēju ROG Phone, kas zaudējis savu apjomu un kantaino dizainu. Varbūt pat jāiet tik tālu, ka Zenfone 11 Ultra dizainu jāsāk dēvēt par drīzāk generic, te gandrīz nav nekā unikāla vai interesanta. Viedtālruņa aizmugurē acīgāks vērotājs pamanīs jauno, stilizēto ASUS logo, bet kameru modulis ir dikti neizteiksmīgs. Var jau lamāt Apple par muļķīgi izvietotām kameru acīm, bet vismaz pa gabalu var redzēt, ka tas ir Apple.

    Nevajag pārprast, Zenfone 11 Ultra vēl arvien ir lieliski būvēts, te ir pamatīga alumīnija apmale un aizmugures daļu pat sedz stikls. Vienlaikus Zenfone 11 Ultra nešķiet slidens vai trausls. Pat jāsaka, ka viedtālrunis saviem izmēriem varētu būt gana plāns un ērti lietojams, jo tam nav asu apmaļu. Šīs visas noapaļoti nolaizītās dimensijas tad arī piešķir Zenfone 11 Ultra nekādu izskatu.

    Zenfone 11 Ultra komplektācija ir flamganiski apdalīta – te nav lādētāja komplektā, bet ražotājam izdevies iekļaut plastmasīgu koveri. Tas ir jēdzīgīgāks par Xiaomi līdzi dotajiem caurspīdīgā silikona apvalkiem, kuri ātri nodzeltē, bet 1000 eiro viedtālrunim šī nevienmērīgi melnā plastmasa nekādi nepiestāv.

    Ja sākam par kaut ko sūdzēties, tad Power poga šķiet lēta un kaut kā pārāk skaļi grabulīga. Bet piesienos tikai tāpēc, ka šis ir flagmaņa cenas modelis, 400 eiro viedtālrunī neko tādu nepamanītu vai vismaz neuzsvērtu.

    Ja kaut kas ir pārmantots no ROG Phone, tad tas ir skanējums – Zenfone 11 Ultra ir skaļš un pat laikam jāsaka, ka basīgi skanošs viedtālrunis. It kā tiek piedāvāta stereo skaņa, bet apakšā esošais skaļrunis būtiski pārspēj balss zvaniem paredzēto skaļruni viedtālruņa augšdaļā. Te pat atradusies vieta 3.5 mm austiņu pieslēgvietai, kas arī pārmantota tieši no ROG Phone sērijas. 3.5 mm austiņu pieslēgvietas izvietošana apakšā gan pastūmusi USB Type-C uzlādes vietu pa kreisi, tumsā būs grūtāk sākt lādēt viedtālruni ar vadu. Bet tad talkā var nākt Qi bezvadu uzlāde.

    Ekrāns

    Viedtālrunim ir ļoti sakarīgs LTPO AMOLED ekrāns ar 144 Hz, bet tas spēj darboties arī ar 1 Hz. 144 Hz spēlēm nākas iespējot Game Genie lietotnē, pretējā gadījumā viedtālrunis visu rādīs līdz 60 Hz vai atsevišķos momentos saskarnē varēsi redzēt līdz 120 Hz atsvaidzi. LTPO tehnoloģija spēj samazināt ekrāna atsvaidzi līdz 1 Hz, kas jau atbilst labāko un dārgāko Samsung Galaxy S modeļu spējām.

    1080 x 2400 izšķirtspēja nav nekas grandiozs, bet spēlēm neko daudz vairāk šādā izmērā neprasās. Ikdienai, iespējams, ka noderētu lielāks ekrāna punktu blīvums, lai Zenfone 11 Ultra pavisam pielīdzinātos citu flagmaņu spējām. Zenfone 11 Ultra ekrānam ir aptuveni 388 ppi, kamēr Galaxy S24+ modelim ir aptuveni 513 ppi, bet Apple iPhone 15 Pro Max, kas gan ir drusku citas cenu kategorijas viedtālrunis, ir ap 460 ppi ekrāna punktu blīvums. Šos konkurentus piemeklēju, jo arī tiem ir aptuveni 6.7 collu ekrāni.

    Programmatūra

    Kā jau ierasts, Zenfone 11 Ultra ticis pie visai plika paskata Android 14. ASUS pamatīgi piestrādājis pie mākslīgā intelekta izvietošanas viedtālrunī. Visai foršs triks ir iespēja veikt meklēšanu galerijas lietotnē pēc dažādiem attēlos redzamajiem objektiem, un iespējama pat ērta meklēšana viedtālruņa iestatījumos, neizmantojot precīzus terminus, bet sarunvalodu. Tā dēvētā mākslīgā intelekta meklēšana saprot ikdienā izmantoto valodu, kas dažkārt var būt noderīgi. Arī balss zvanu laikā Zenfone 11 Ultra visai jēdzīgi cīnās pret apkārtējās vides trokšņiem, šī iespēja arī tiek piesaukta kopā ar mākslīgo intelektu, jo kur gan bez tā šogad.

    Mākslīgais intelekts parūpēsies arī par unikālu ekrāntapešu izveidi un atsevišķās valodās Zenfone 11 Ultra pratīs veikt transkriptu gan balss zvaniem, gan arī skaņas ierakstiem, tas gan sekošot vēlāk ar programmatūras uzlabojumiem. Ekrāntapešu izveide ar mākslīgo intelektu arī ir nosacīta, vismaz man radās šāds iespaids. Ekrāntapešu izveidei nāksies ielādēt aptuveni 3 GB papildu pakotni, lai varētu uzsākt attēlu ģenerēšanu pašā viedtālrunī. Šis nešķiet super lietderīgi.

    Programmatūras jomā Zenfone 11 Ultra ir visai piezemēts ar visādām papildu iespējām, bet tā nav liela skāde, jo parasti ir sajūta, ka tās pamēģinās vienu reizi un pēc tam neizmantos. Un pamēģinās tikai tāpēc, ka telefons ar tām uzmācas.

    No ASUS ROG Phone te redzam arī Game Genie, kas šo to ļauj pieregulēt spēlēm. Kopumā rodas sajūta, ka programmatūras un veiktspējas jomā skatāmies nevis uz Zenfone 11 Ultra, bet gan uz kādu vienkāršāka izskata ROG Phone.

    Zenfone 11 Ultra saņemšot Android 15 un arī Android 16 atjauninājumus, Android ielāpus ASUS sola nodrošināt četru gadu garumā.

    Veiktspēja

    Sajūtās Zenfone 11 Ultra ļoti ātrs, bet pēdējā laikā neesmu redzējis nevienu citu tiešām patiesi pilnvērtīgu Android flagmani. Ātrums gan nāk ar savu cenu – viedtālrunis pamatīgi uzkarst, bet tas ir pašā sliktākajā scenārijā – veicot uzlādi un vienlaikus spēlējot spēles vai darbinot veiktspējas testus. Ikdienā un spēlēs bez uzlādes diža karšana netika novērota. Sintētiskās veiktspējas testos Zenfone 11 Ultra uzrāda ļoti augstus, pat vienus no augstākajiem rezultātiem.

    Ja skatāmies tieši uz Zenfone 11 Ultra darbību spēlēs, tad te vispār nav nekādu iebildumu. Pat tikko iznākusī Call of Duty: Warzone Mobile ne mirkli neaizdomājas. Jaudīgākais no man šobrīd pieejamajiem viedtālruņiem ir Xioami 13T, uz šī viedtālruņa CoD:WM ik pa laikam noraustījās. Jāņem gan arī vērā, ka Call of Duty: Warzone Mobile ir burtiski tikko iznākusi, tai var būt visādas stabilitātes un dzelžu saderības problēmas.

    Kameras

    Zenfone 11 Ultra saņem to pašu kameru klāstu, kas ir pēdējo gadu ASUS ROG Phone sērijā. Jaunā viedtālruņa kameras ir labākas par to, kas iepriekš bijis Zenfone sērijā, jo tur bija vien divas kameru acis.

    Galvenā kamera uzņem 12.5 megapikseļu attēlus, tie ir pieņemami, bet neko diži vairāk par Zenfone 11 Ultra kameru pateikt nevar. Visai bieži var redzēt, ka tiek pārlieku saasināts attēls, kas visai uzkrītoši rada nevajadzīgi daudz apstrādāta attēla sajūtu. Pat labā apgaismojumā ne visas fotogrāfijas izdodas, kas man lika kā minimums pakasīt pauri par viedtālruņa kameru spējām.

    Labā apgaismojumā:

    Sliktākā izgaismojumā:

    8 megapikseļu telefoto kamera arī ir savu uzdevumu augstumos, abas pieminētās kameras labi darbojas naktī, tur ir gan saprātīga detalizācija, gan krāsas, gan arī nav pārbalinātas ēnas. Ultra platleņķa kamera, kā jau varēja gaidīt, ir vājais posms, bet arī tā nav gluži zemē metama. Te gan visam klāt ir jāpiebilst, ka Samsung Galaxy S sērija un pavisam noteikti arī Apple iPhone sanāk entuziasma pārpilnas fotogrāfijas, Zenfone 11 Ultra gadījumā tās ir labas, bet ne vairāk.

    Nobeigumā

    Iespējams, dažviet biju pārāk prasīgs pret Zenfone 11 Ultra, jo tam nākas sacensties ar Samsung Galaxy S24 sēriju un jau pusgadu vecajiem Apple iPhone 15 par vietu pircēja groziņā. Cenas ziņā Zenfone 11 Ultra ir aptuveni Xiaomi 14 līmenis, tāpat ASUS lolojums atrodas kaut kur starp Galaxy S24 un S24+ vai starp iPhone 15 un 15 Plus cenām. Cenas ziņā Zenfone 11 Ultra liels konkurents varētu būt OnePlus 12, bet šo viedtālruni neesam apskatījuši. OnePlus 12 pircējs vismaz apskata tapšanas laikā var tikt pie augstvērtīga bezmaksas koverīša, kā arī OnePlus 12 iepakojumā atradīsi 100 W lādētāju. Un OnePlus 12 būs aptuveni 50 eiro lētāks.

    ASUS pacenties, lai Zenfone 11 Ultra uzbūves jomā ir aptuveni tas pats, kas bijis prātā jau minētajiem konkurentiem. No aprīkojuma viedokļa raugoties, Zenfone 11 Ultra neesošais lādētājs to nostāda vienā līmenī ar Samsung un Apple. Toties Zenfone 11 Ultra var izcelties ar Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 procesoru, kas vismaz Samsung S24 un S24+ sakaus bez lielām problēmām, bet Xiaomi 14 ir šis pats procesors un sadarbība ar Leica kameru jomā. Samsung Galaxy S24 sērija sper pretī ar ilgāku atjauninājumu atbalstu, kā arī Samsung ik pa laikam piedāvā kādas akcijas, piemēram, oriģinālo koverīti vai uzlādes ierīci bez maksas. Samsung ir arī vecās ierīces atpirkuma programma.

    Tā vien izskatās, ka cenā ap 1000 eiro tirgus ir gana piesātināts, te ir plaša izvēle, kas ne vienmēr runās par labu Zenfone 11 Ultra. Zenfone 11 Ultra ir visai foršs un jaudīgs, bet konkurentiem arī ir spēcīgi piedāvājumi šajā cenā.

    Cenu kategorijā ap 1000 eiro ir daudz dažādu alternatīvu, kas liek vismaz pāris reizes apdomāt Zenfone 11 Ultra iegādi.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    8
    Ekrāns
    8
    Programmatūra
    7
    Veiktspēja
    10
    Akumulators
    8
    Kameras
    5
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kristiāns
    05.04.2024 14:19

    Maza izmēra flagmanis, kam nav konkurences, daudzi grib (vismaz spriežot pēc komentāriem), bet maz pērk, pret liela izmēra viduvēju flagmani, kam ir *milzīga* konkurence.
    Redzēs, ko beigu beigās pirks vairāk.

    Nuuu
    06.04.2024 01:29

    Žēl ka pārstājuši ražot kompaktos zenfone. Pats es lietoju Zenfone 9, jau 8 mēnešus,nekādu problēmu kompakts un jaudīgs, ar labu baterijas laiku.

    And-so
    06.04.2024 18:42
    Reply to  Nuuu

    Kā ar software lietām? Es rudenī gribēju Zenfone 10 ņemt, bet beigās paņēmu Sony 5V, jo pie lietotāju atsauksmēm par Zf10 diezgan daudz figurēja sūdzības par to, ka OS visādus random gļukus taisa, un ka Asus service īpaši neiespringst uz lietu izķeršanu. Arī viens no iemesliem neņemt Zf10 bija diezgan skopa vāciņu izvēle.

    EAe
    07.04.2024 12:23
    Reply to  And-so

    Arī skatos uz šo Sony 😍, kaut gan xperia xz1 compact ko joprojām lietoju, vēl gana ņiprs.

    And-so
    08.04.2024 15:01
    Reply to  EAe

    Jā, man iepriekš bija Sony X Compact (ļoti patika tas mazais izmērs un bača), vēl iet, bet bremzē un darbā tas traucē, atdevu vecākiem. Sony 5V tagad liekas kā milzīga lāpsta, bet toties labākas bildes, ņiprs .. pārsteidzošā kārtā bača 5V man tur gandrīz visu nedēļu (šobrīd lietoju tikai zvaniem).

    rufix
    10.04.2024 11:12
    Reply to  And-so

    Zenfone 10 vāciņu izvēle tiešām skopa. Pat Aliexpress neko plašu nepiedāvā (tikai daži varianti). Gribēju kaut no Nillkin vai Spigen, bet nekā. Arī dbrand neko nepiedāvā.
    OS ir ok – strādāt strādā. Kamera prasītos labāka un bez mākslīgā intelekta mēsla, jo neko diži neuzlabo. Pamanīju gļuku filmējot viļņus jūrā – MI jokus taisīja. Sievas OnePlus 7Pro neko tādu nedarīja.
    Pagaidām lietošu ZF10. Ko nākotnē – nezinu. Iespējams veco Blackberry.

    Last edited 20 days ago by rufix
    trx450
    06.04.2024 23:14

    Nu un arī nevajag mazos. Nevienai nepatīk maziņie

    Reklāma
    Cenu kategorijā ap 1000 eiro ir daudz dažādu alternatīvu, kas liek vismaz pāris reizes apdomāt Zenfone 11 Ultra iegādi.ASUS Zenfone 11 Ultra apskats - mazos izmērus Zenfone sērijā vairs neatradīsi