Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS Zenfone 10 apskats – kompakts vai pārāk kompakts?

    Kopumā, ASUS Zenfone 10 arī šogad var pretendēt uz gada kompaktā flagmaņa titulu.

    Jaunākie raksti

    Ironiskā kārtā ASUS veido vienus no lielākajiem Android viedtālruņiem (ASUS Rog Phone 6 Pro) un vienus no mazākajiem. Šoreiz pie mums atceļojis kompaktais flagmanis ASUS Zenfone 10. Pagājušajā gadā ASUS Zenfone 9 sevi pierādīja, kā viens no labākajiem kompaktajiem flagmaņiem. Šajā apskatā centīšos noskaidrot, vai divus gadus pēc kārtas ir iespējams dominēt šajā nišā. Apskatot tehnisko specifikāciju, uz papīra izmaiņu nav daudz. Arī aplūkojot dizainu, ir sajūta, ka Zenfone 10 drīzāk būtu uzskatāms par Zenfone 9s versiju. Tomēr izziņošanas preses brīfingā ASUS mobilās divīzijas vadītājs pastāstīja, ka izmaiņas ir veidotas balstoties uz lietotāju atsauksmēm. Tātad tas, par ko lietotāji bija sajūsmā pagājušajā gadā, ir atstāts, bet izmainīts tas, kas neapmierināja. Kas tad atšķir Zenfone 10 no pērnā modeļa? Izmantota svaigākā veiktspēja, ekrāns ticis pie ātrākas atsvaidzes, nedaudz pamainīti kameru parametri un kompaktajā korpusā iestūķēta bezvadu uzlāde.

    ASUS Zenfone 10 vēl aizvien pārstāv izzūdošu nišu – pilnvērtīgu kompaktu flagmani. Zenfone 10 arī pierāda, ka mazs nenozīmē sliktāks. Gluži otrādi, tam ir kvalitātes, kas ir līdzvērtīgas vai pat labākas par lielajām lāpstām. Tiesa gan, šādam kompaktam izmēram ir arī daļēji trūkumi, tādēļ mēģināšu noskaidrot, vai Zenfone 10 ir kompakts vai tomēr pārāk kompakts.

    ASUS Zenfone 10 tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 13
    • Ekrāns: 5.92 collu Super AMOLED, 1080 x 2400, 20:9 malu attiecība, ap 445 ppi, 84.6 cm2, ap 84.8%  ekrāna un korpusa attiecība, 144Hz atsvaidze, HDR10+, 1100 nitu maksimālais spilgtums, Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm), astoņi kodoli: 1×3.2 GHz Cortex-X3 & 2×2.8 GHz Cortex-A715 & 2×2.8 GHz Cortex-A710 & 3×2.0 GHz Cortex-A510, Adreno 740 video apakšsistēma
    • RAM: 8/16* GB
    • Atmiņa: 128/256/512* GB, UFS 4.0
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e/7, tri-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.3 (A2DP, LE, aptX HD, aptX Adaptive), USB Type-C 2.0, NFC, 3.5 mm austiņu ligzda, 3G/4G/5G
    • Pozicionēšana: GPS (L1+L5), GLONASS (L1), BDS (B1I+B2a), GALILEO (E1+E5a), QZSS (L1+L5), NavIC (L5)
    • Papildu: pirkstu nospiedumu lasītājs sānā, žiroskops, kompass, stereo skaļruņi, 24-bit/192kHz audio, IP68 putekļu un ūdens aizsardzība
    • Kameras: aizmugurē: 50 MP, f/1.9, 24mm, 1/1.56″, 1.0µm, daudzvirzienu PDAF, gimbal OIS galvenā kamera; 13 MP, f/2.2, 120°, 1/3.06″, 1.12µm ultra platleņķa kamera; LED zibspuldze; HDR; video – 8K@24fps, 4K@30/60/120fps, 1080p@30/60/240fps, 720p@480fps; gyro-EIS, HDR. Priekšā: 32 MP, f/2.5, 1/3.2″, 0.7µm pašiņu kamera, 1080p@30fps video
    • Izmēri un svars: 146.5 x 68.1 x 9.4 mm, 172 g
    • Akumulators: Li-Po 4300 mAh, 30W ātrā vada uzlāde, 15W bezvadu uzlāde, 5W reversā bezvadu uzlāde
    • Cena: sākot no 799 eiro

    *testa ierīcei

    Dizains – vienā rokā lietojams

    Vēl aizvien Zenfone 10 lielākā priekšrocība ir tā izmērs. Patiešām, Android saimē 5.9 collu ekrāns jāmeklē ar uguni un ūdeni. Salīdzinājumam, Zenfone 10 ir par 13 mm īsāks un par 7 mm šaurāks par manu ikdienas viedtālruni Nothing Phone (1), kas uz pārējo lāpstu fona neskaitās nemaz tik liels. Tomēr, ja salīdzina ar citiem kompaktajiem konkurentiem, tad ASUS Zenfone 10 ir tikai par 2 mm šaurāks un biezāks par kalsno Samsung Galaxy S23. Tas gan nemaina faktu, ka šis ir viens no retajiem viedtālruņiem, kam bez īkšķa mežģījuma var aizsniegties līdz visiem stūriem. Tātad viena no Zenfone 10 dizaina priekšrocībām ir fakts, ka tas mierīgi lietojams ar vienu roku. Protams izmērs ir specifisks un uzreiz jāsaka, ka ASUS Zenfone 10 nebūs prātīgākā izvēle lielo ķetnu īpašniekiem un spēlīšu dzenātājiem (par to nedaudz vēlāk), bet tie, kam patīk kompaktums, būs stāvā sajūsmā.

    Aizmugures dizains teju nav mainījies no pagājušā gada. Šogad ir mazāk uzrakstu, taču aizmugure tikusi pie jaunā ASUS logo, kas īpaši patiks Star Trek faniem. Vai man vienīgajam tas šķiet aizdomīgi līdzīgs?

    Aizmugure vēl aizvien veidota no plastmasas, bet tās matētā virsma šķiet taustei ļoti patīkama. Tā ir arī praktiska, jo Zenfone 10 neslīd uz virsmām un nekrāj pirkstu nospiedumus. Viedtālrunis ticis pie atraktīvām krāsām. Testa ierīci saņēmu sārtā krāsā, kas ir atsvaidzinoši uz konkurentu fona. Tomēr, lai būtu jautrāk, korpuss saņēmis divu toņu krāsojumu – atšķirīgu aizmugurei un alumīnija sānu rāmim. Tas nedaudz atgādina Google Pixel 4 krāsojumu. Jautrs, svaigs malks gaisa uz pārējo fona. Kameru acis ir izbīdītas katra savā biezumā. Tas nozīmē, ka tālrunis uz galda pamatīgi gāzelējas, bet daļēji to atrisina līdzi dotais plastmasas ietvars.

    Plastmasas aizmuguri un Gorilla Glass Victus priekšu satur kopā pamatīgs, plakans alumīnija rāmis. Tā kreisā puse saņēmusi vien antenu līnijas, bet labā puse tikusi pie ērtiem skaļuma un bloķēšanas taustiņiem. Apakša tikusi pie SIM atvilktnes, USB ligzdas un skaļruņa. Toties augšā vietu atradusi 3.5 mm austiņu ligzda. ASUS un Sony ir pēdējie ražotāji, kas saviem flagmaņiem tādu piedāvā, turklāt kompaktais korpuss ļauj pasmaidīt par konkurentu argumentu, ka tā aizņem pārāk daudz vietas korpusā. Patīkami, ka ASUS Zenfone 10 ticis pie IP68 putekļu un ūdens aizsardzības, bet prasītajā cenā tas šķiet pašsaprotami. Kopumā, Zenfone 10 dizains ir izcils un apmierinās kompaktuma mīļus, kam patīk personības vaibsti dizainā.

    Patīkams ekrāns ar tikai dažiem trūkumiem

    ASUS Zenfone 10 ekrāna kvalitātes būtu jāmēra divos veidos – ko tehniski spēj tā matrica un kāda ir tā formā. Sākšu ar pēdējo, jo tieši tas jau ir Zenfone 10 lielākais trumpis, kas padara to tik unikāli kompaktu. 5.9 collas pilnvērtīgam flagmanim nepiedāvā neviens cits ražotājs, tātad šī jau ir pirmā uzvara. Tomēr neliela konkurence starp kompaktajiem flagmaņiem pastāv. Jau atkal, kā piemērs, jāpiemin smalkais Samsung Galaxy S23, kam līdzīgā izmērā izdevies iemānīt par 0.2 collām lielāku ekrānu. Kā tas izdevies? Ar krietni plānāku rāmi ap ekrānu, turklāt visām malām saņemot vienādu izmēru. Patiešām, Zenfone 10 rāmis ir biezāks, kā konkurentiem, un zodiņš padevies jūtami biezāks par pārējām malām. Tomēr, ja neskaita estētiku, kas konkurentiem ir nedaudz smalkāka, arī ar šīm ekrāna malām var sadzīvot.

    Kompaktais izmērs protams ir Zenfone 10 lielākā priekšrocība. Manuprāt, ekrāns ir pietiekams dažāda satura patērēšanai. Tomēr izmērs reizēm šķiet par mazu teksta lasīšanai. Visai bieži pieķēru sevi, ka lietoju ekrānu horizontāli, lai teksts būtu lielāks. To protams var mainīt iestatījumos un tuvinot, tomēr tas attiecas arī uz tastatūru. Man ar to nebija problēmu, tomēr druknāku pirkstu īpašniekiem nebija viegli trāpīt pa pogām. Līdzīgs stāsts arī par spēlīšu dzenāšanu, bet par to papukošos nedaudz vēlāk. Pēdējais trūkums ir spīdīgais riņķītis ap pašiņu kameru. Tā protams ir matu skaldīšana un šogad tas kļuvis neuzkrītošāks par pērno modeli, tomēr atsevišķos scenārijos tas ir manāms, kas parasti atgādina krietni lētākus viedtālruņus.

    Uzskaitītie trūkumi ir nebūtiski lieliskās matricas priekšā. Super AMOLED matrica tikusi pie FHD+ izšķirtspējas, kas šādā izmērā nodrošina 445 pikseļus uz kvadrātcollu. Tātad asāks ekrāns, kā lielajām lāpstām. Ekrāns arī kļuvis spilgtāks par pērno modeli, tomēr tas nedaudz iepaliek konkurentiem. Es spēju saskatīt saturu arī spilgtā saulē, tomēr konkurentu veikums ir vēl spilgtāks un labāk saskatāms. Šogad ir palielināta ātrā atsvaidze, kas nu sasniedz 144Hz. Iespaidīgi! Tiesa gan, šāds ātrums tiek piemērots niecīgam skaitam spēļu, kas tādu atbalsta. Ikdienā vairāk par 120Hz netiek piemēroti. Programmatūras pielāgojumu nav daudz, tomēr pietiekami, lai lietotājs nejustos apdalīts. Kopumā ekrāns ir ļoti labs, tomēr dažos parametros (rāmis ap ekrānu un spilgtums) konkurenti ir priekšā.

    Pirkstu nospiedumu lasītājs prot vairāk

    Viena lieta, ko Zenfone 9 lietotāji novērtēja, bija pirkstu nospiedumu lasītājs sānā, ar iespēju, pavelkot tikt pie paziņojumiem. Tādēļ ASUS Zenfone 10 paturējis lasītāju sānā, bloķēšanas taustiņā. Lai gan šogad šāds risinājums vairāk saistās ar vidējo un budžeta klasi, pievienotā funkcionalitāte tiešām ir noderīga. Līdzīgi, kā Sony Xperia 1 V, arī šoreiz lasītājs ir vienā līmenī ar alumīnija rāmi. Tomēr novietojums ir ergonomisks. Pirksts tiek atpazīts 9 reizes no 10, tikai jāatceras iestatīt pieskāriena atpazīšanu, jo pēc noklusējuma lasītājs strādā, nospiežot taustiņu, kas ikdienā nešķiet ērtākais risinājums. Ak jā, vēl ir arī sejas atpazīšana, bet ko nu tur daudz par relatīvi nedrošu atbloķēšanas metodi.

    Iespējai, pavelkot sānā novietotu pirkstu nospiedumu lasītāju, tikt pie paziņojumiem, būtu jābūt katrā viedtālrunī, kas šādu risinājumu izmanto. ASUS lietotāju aptaujā noskaidrojis, ka šī ir ļoti mīlēta funkcija, tādēļ to papildinājis ar vēl citām noderīgām. Piemēram, iespēju pavelkot patīt 10 sekundes, skatoties YouTube. Tas tiešām ir super ērti, skatoties video horizontāli, jo pirksts jau pats dabiski atbalstās pret lasītāju. Tiesa gan, ja aktivizēta šī funkcija, vairs nevar tikt pie noderīgajiem paziņojumiem. Tas nešķiet loģiski, jo mājas ekrānā neko patīt uz priekšu nevar, tādēļ gribētos pielāgot atsevišķu funkciju atsevišķai lietotnei. Jāteic arī, ka citās lietotnēs šīs funkcijas reakcijas ātrums krītas, tomēr tas tiek brīdināts arī iestatījumos. Kopumā lielisks papildinājums sānā novietotam pirkstu nospiedumu lasītājam.

    Par skaņu nav aizmirsts

    Skaļruņi ir tas departaments, kas ir tieši atkarīgs no tiem atvēlētās vietas. Varētu jau domāt, ka nelielā viedtālrunī tā noteikti nebūs prioritāte, bet ASUS jau otro gadu pēc kārtas pierāda, ka izmērs nav šķērslis lieliskai skaņas kvalitātei. Apakša saņēmusi galveno 11x15mm skaļruni. Tas gan ir nedaudz mazāks par pērnā modeļa, tomēr skaņas kvalitāte no tā necieš. Otrs ir 10x12mm, tas dublējas, kā auss skaļrunis.

    Skaņa ir pietiekami skaļa, basi ir patīkami jūtami un kvalitāte ir uzteicama. Tiešām pārsteidzoši tādu dzirdēt tik nelielā ierīcē. Arī šogad pielāgojumus veidojuši zviedru Dirac. Programmatūra ļauj plaši pielāgoties melomāna vēlmēm. Šogad klāt nācis arī Spatial audio. Vēl viens pārsteigums, ko negaidīju tik kompaktā viedtālrunī, ir 3.5 mm austiņu ligzda. Tas nozīmē, ka var izmantot gan spējīgākas austiņas ar vadu, gan izmantot ārēju mikrofonu.  Nav aizmirstas arī aktuālās bezvadu austiņas, Zenfone 10 atbalsta LE, aptX HD, aptX Adaptive audio kodeksus. Jāuzteic arī smalki kalibrētais vibrācijas motora darbs, kas piešķir premium sajūtu. Kopumā, Zenfone 10 jau atkal pierāda, ka kompakts izmērs nav iemesls, lai taupītu uz audio. Turklāt, 3.5 mm austiņu ligzda piesmej Apple un Samsung argumentu, ka ligzda aizņēma korpusā pārāk daudz vietas. Labs darbs, ASUS!

    Lielisks akumulatora sniegums

    ASUS nav palielinājis akumulatora ietilpību. Tā vēl aizvien ir 4300 mAh, tomēr jaunais procesors ir energoefektīvāks, tātad teorētiski nodrošina labāku darbību. Jā, ietilpība uz papīra šķiet mazāka, kā konkurentiem, tomēr proporcionāli Zenfone 10 izmēram, tā ir pietiekama. Piemēram, par 2mm platākais, bet par 2mm plānākais Galaxy S23 saņēmis par 400 mAh mazākas ietilpības akumulatoru. Tomēr par šiem cipariem skaļāk runā ikdienas darbība, jo ļoti daudz ko paveic programmatūra un lietošanas paradumi. Šoreiz nācās krietni noslogot Zenfone 10 akumulatoru darba darīšanām, tomēr esmu pozitīvi pārsteigts, ka nelielais izmērs (gan korpusam, gan akumulatora ietilpībai) ne reizi nepievīla. Gluži pretēji, pārsteidza. Pie lielas slodzes Zenfone 10 spēj izvilkt 1.2 dienu darbību, pie vidējas – 2 dienu darbību, bet pie nelielas slodzes pat 2.5 dienas. Iespaidīgi! Arī šoreiz gana daudz domāts par akumulatora saudzēšanu un prātīgu lādēšanu. Šādu pieeju pirmie demonstrēja Sony, bet ASUS gana ātri adaptēja savos ROG spēlmaņiem domātajos viedtālruņos. Aizņemtības dēļ, pāris reizes nācās lādēt ar cita ražotāja lādētāju, programmatūra uzreiz paziņoja, ka mani lādēšanas paradumi ir vidēji. Tas nozīmē, ka ar citu ražotāju lādētājiem, saudzīgie lādēšanas iestatījumi jāievada pašam.

    Pirms ķerties klāt uzlādei, jāpaslavē komplektācija. Šis ir viens no retajiem un viens no lētākajiem flagmaņiem, kas piedāvā pilnvērtīgu komplektāciju. Iekļauts gan 30W vada lādētājs, gan cietas plastmasas ietvars. Komplektācija ir dāsns spļāviens sejā skopajai Samsung, Apple, Google un visskopākajai Sony komplektācijai. Vada uzlāde šoreiz ir pietiekami naska, lai aptuveni pusstundā piedzītu akumulatoru no 0-62%. Tomēr pēc tam gan uzlāde kļūst lēnāka (laikam programmatūras dēļ) un pilna uzlāde notiek aptuveni 1:17 stundu laikā. Tas noteikti nav ātrākais sniegums industrijā, tomēr šoreiz to atspēko programmatūras rūpes par akumulatora ilgtspēju. Toties šī gada jaunums ir 15W bezvadu uzlāde. Tas tiešām ir pārsteigums, ņemot vērā, ka korpusa izmēri mainījušies vien aiz milimetra komata. Izcils sniegums!

    Veiktspējas paraugdemonstrējums

    Jau pagājušajā gadā Zenfone 9 pārsteidza ar veiktspēju, ne velti to nodēvēju par muskuļaino Sprīdīti. Šogad Zenfone 10 to pārspēj ar svaigāko veiktspēju. Viedtālrunis saņēmis Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 spēkstaciju. Jap, to pašu, ko tādi smagsvari, kā Samsung Galaxy S23 Ultra, OnePlus 11 un Sony Xperia 1 V. Jāatgādina, ka uz to fona ASUS Zenfone 10 ir lētākais viedtālrunis ar svaigāko Qualcomm procesoru.

    Tas jau atkal ASUS Zenfone 10 ļauj gozēties sintētisko veiktspējas testu augšgalā. Tiesa gan, te ir kāds āķis. Lietojot veiktspējas testu lietotnes, tiek piemērots augstas veiktspējas režīmu. Tas nav nekāds noziegums, vienkārši pierāda sintētisko testu subjektivitāti, ar ko ražotāji var manipulēt pa savam. Tomēr uzslava ASUS par godprātību, ka tas tiek parādīts, nevis noklusēts. Augstas veiktspējas režīms ir prasīgāks pret akumulatoru, toties testos spēj izpogāt pat Galaxy S23, kas saņēmis virstaktētu 8 Gen 2 procesoru.

    Tomēr par būtiskāko veiktspējas kritēriju uzskatu ikdienas lietošanu, ar ko Zenfone 10 viss ir vislabākajā kārtībā. Ikdienā aplikācijas burtiski lido, viss atveras zibenīgi. Īpaši jāuzteic termoregulācija, kas šoreiz procesoram ļauj uzsilt, bet ne sakarst. Silšanu novēroju vien iestatot viedtālruni un jau pieminētajos veiktspējas testos. Testa ierīce tikusi pie iespaidīgas 512 GB atmiņas, tas nozīmē, ka tiek izmantota jaunākā un ātrākā UFS 4.0 atmiņa. Arī 16 GB RAM šķiet kā overkill, toties RAM menedžments ir gana sakārtots, lai lietotnes nebūtu jāielādē no jauna. Pozicionēšana strādā korekti un pieejami visi svaigākie savienojumi, lai nerastos mazuma piegarša. Arī šoreiz ASUS Zenfone 10 demonstrē izcilu veiktspēju.

    Kā ar spēlīšu dzenāšanu?

    ASUS Zenfone 10 idejiski ir izcili piemērots spēlmaņiem – jaunākā veiktspēja ir, termoregulācija ir līmenī, ekrāns atbalsta 144Hz atsvaidzi, skaļruņi ir lieliski, ir pat 3.5 mm austiņu ligzda un pat programmatūra ir teju ROG ierīču līmenī. Kas tad ir lielākais “bet”? Jau pieminētais izmērs. Pirmkārt, 5.9 collu ekrāns ir pārāk mazs šaujamspēlēm, tas vienkārši piedāvā šaurāku skata leņķi, kas galīgi nav priekšrocība. Otrkārt, atsevišķi spēles elementi var šķist pārāk niecīgi, lai tiem laicīgi uzspiestu. Savukārt, citi (vadības taustiņi) šķiet neproporcionāli lieli un aizņem diezgan daudz no spēles satura. Treškārt, īkšķi. Lai cik šāds arguments arī nešķistu absurds, tieši īkšķi tik nelielā ekrānā aizņem proporcionāli daudz vietas un atņem daļu saturam. Ja vēlies spēlēt, ko nopietnāku par Candy Crush, tad iesaku tomēr skatīties lielāku ierīču virzienā. Un arī ar vienkāršām svaipojamām arkādēm nav viegli, jo ekrāna rāmis ir tik tuvu, ka bieži spēle tiek izbojāta, sajaucot spēles žestu ar “atpakaļ” žestu. Spēlēšana noteikti ir viena sadaļa, kurā var teikt, ka Zenfone 10 ir pārāk kompakts.

    Laba saskarne ar vienu būtisku trūkumu

    Zenfone 10 saņēmis Android 13 versiju, ko ASUS papildinājis ar diezgan daudz saviem elementiem. Tomēr saskarne neatstāj to vatētās segas smagumu, ko MIUI vai One UI, jo liekprogrammatūra iekļauta ļoti maz.

    Interesanti, ka uzstādot Zenfone 10, ASUS ļauj izvēlēties starp tīru Android un ASUS optimizētu. Pēdējais pārsvarā sniedz vizuālas izmaiņas un papildu funkcionalitāti, kas aizved uz papildu iestatījumiem. Arī pēc uzstādīšanas iespējams šos iestatījumus mainīt.

    Viena no pamanāmākajām atšķirībām ir paziņojumu blokā. Var izvēlēties tīra Android paziņojumus un īsceļus vai ASUS veidotus. Pēdējiem uzreiz ir pieejami daudz vairāk īsceļi, tomēr to estētika šķiet nedaudz vecmodīga. Kādēļ ASUS tādu iekļāva? Tādēļ, ka 82% lietotāju atzina, ka šāds risinājums viņiem simpatizē labāk par tīra Android paziņojumu bloku. Ražotājam atlika vien ieklausīties un izdabāt fanu vēlmēm. Atstāj komentāros, kurš veids Tev iet pie dūšas labāk!

    Kā vienmēr, iestatījumi pieejami visdažādākie. Tie ir mikroskopiska līmeņa, spēj tik meklēt.

    Un protams nedrīkst aizmirs ļoti niansēti pielāgojamo spēļu režīmu, kas funkcionalitātes ziņā daudz neiepaliek ROG spēļu režīmam un ir pilns ar noderīgiem rīkiem.

    Kas tad ir virsrakstā pieminētais būtiskākais trūkums? Preses brīfingā ASUS mobilās divīzijas vadība taisnojās, ka viņiem trūkst resursu ilgam programmatūras atbalstam. Tas nozīmē, ka Zenfone 10 tiks tikai pie diviem lielajiem operētājsistēmas atjauninājumiem un četru gadu drošības ielāpiem. Tas ir maz prasītajā cenā un krietni iepaliek konkurentiem. Jānorāda arī, ka visai bieži izvēlnē ir netulkotu elementu un reizēm fona procesi laicīgi nepaziņo par atsevišķiem paziņojumiem. Ja ar šiem trūkumiem var aprast, tad citādi saskarne šķiet pārdomāta un atsaucīga.

    Kameras ar izcilu stabilizāciju

    Šogad ASUS vairāk koncentrējies uz pēcapstrādes uzlabošanu. Uzreiz varu teikt, ka uzlabojumi ir jūtami. Vēl aizvien ir pieejama gimbal stabilizācija, kas veido ļoti gludus video un palīdz arī fotogrāfijām. Šogad tai pievienota mākslīgā intelekta piešprice, kas nodrošina vēl labāku rezultātu. Kā ar dzelžiem? Galvenā kamera palikusi nemainīga, tomēr nav saprotams, kādēļ ultra platleņķa kamera vairs neprot auto fokusu, kā pērnajā modelī? Līdzīgs stāsts ar pašiņu kameru. 12 MP selfiju kamera nomainīta pret 32 MP, tomēr arī tai pazudis auto fokuss un tā vairs neprot 4K video. Dīvaina izvēle, kas atsevišķos parametros Zenfone 9 kameras novieto augstāk. Par laimi, aizmugurē nav nekādas makro vai dziļuma sensoru nejēdzības, tomēr jānorāda, ka gan Samsung, gan Xiaomi, gan Sony kompaktie konkurenti tikuši pie vēl vienas tuvinājuma kameras.

    ASUS Zenfone 10 saņēmis:

    • 50 MP, f/1.9, 24mm, 1/1.56″, 1.0µm, daudzvirzienu PDAF, gimbal OIS galveno kameru
    • 13 MP, f/2.2, 120°, 1/3.06″, 1.12µm ultra platleņķa kameru
    • 32 MP, f/2.5, 1/3.2″, 0.7µm pašiņu kameru

    Kameru lietotne ir relatīvi vienkārša. Gandrīz visi režīmi jau novilkti lejas karuselī. No tiem trim, kas palikuši sadaļā “Vairāk” novilku uz leju arī Nakts režīmu, kas šķiet noderīgāks par lejā esošo Gaismu līniju režīmu.

    Jau rakstīju, ka Zenfone 10 nav saņēmis tuvinājuma kameru, kā citi kompaktie konkurenti, tādēļ jāpaļaujas uz digitālo palielinājumu. Arī šeit nav, kur daudz izvērsties, jo tiek nodrošināts vien 8x digitālais palielinājums. No vienas puses, tas nav daudz, ja salīdzina ar konkurentiem, no otras puses, digitālais palielinājums tā pat visai ātri zaudē kvalitāti, tādēļ, kāpēc iespringt? Lai nepiedzīvotu vilšanos iesaku paļauties uz ierastajiem 0.6x, 1x un 2x lielumiem.

    Galvenā kamera veido pieņemamas kvalitātes attēlus. Tomēr krāsas reizēm tiek interpretētas visai sintētiski. Īpaši tas redzams debesīs un kokos. Tādēļ, dīvainā kārtā, apmākušos laikapstākļos attēli pat šķiet dabiskāki, jo tad HDR atgūst detaļas debesīs un viss attēls kopumā izskatās sabalansētāks. Tomēr spilgtās krāsas būs uzreiz derīgas sociālajiem tīkliem. Detaļu ir pietiekami daudz, tomēr dabas detaļas (zālājs, koku lapas) reizēm izskatās mākslīgi, jo pēcapstrāde visai agresīvi cenšas atgūt it kā pazaudētās detaļas. Arī ultra platleņķa kamera saulainās dienās performē pieklājīgi, tomēr krietni jūtama atšķirīgā krāsu pēcapstrāde no galvenās kameras. Ultra platleņķa kamera krāsas interpretē nedaudz blāvāk (lasi dabiskāk). Tas nav slikti, tomēr konstantu sniegumu abām kamerām tas nesniedz.

    Zenfone 10 automātiski piemēro Nakts režīmu. To var atslēgt, bet reizēm tas izstrādā pigorus, pats atgriežas vai nenostrādā, kad ieslēgts. Tomēr ar visu to ne vienmēr uzlabojumu ir daudz. Detaļas gan tiek nedaudz atgūtas, tomēr gan Auto, gan Nakts režīms visai bieži apjūk, ko darīt ar pārgaismotām vietām. Diemžēl, šoreiz uzlabojumi no pērnā modeļa nav daudz un šo par cenai atbilstošu sniegumu nevar uztvert. Toties nedaudz situāciju glābj iespaidīgā stabilizācija. Īpaši tas redzams iekštelpās.

    Portreta režīms mācīts atpazīt cilvēkus, bet ar dalītām sekmēm tas izdodas arī ar mājdzīvniekiem. Vienīgi tad jārēķinās ar krietni apgrieztām ūsām. Izpludinājums mēdz izskatīties mākslīgi, tas visai jūtami paspilgtina krāsas. Arī objektam. Piemēram ādai, liekot izskatīties pēc persika. Nedzīvus priekšmetus iesaku bildēt, vienkārši pietuvinot galveno kameru. Tās sensors ir gana liels, lai iegūtu dabisku izplūdumu fonā. Pašiņu kamera piedāvā pietiekami detalizētu attēlu ar plašu dinamisko diapazonu, tomēr šoreiz krāsu košums sasniedz vēl neredzētus apmērus. Novērtējiet paši! Portreta režīms it kā jau strādā, tomēr pat tik vienkārša forma, kā cepures nags netiks korekti izrēķināts.

    Kopumā, kameras ir lietojamas, ir pat nelieli uzlabojumi no pagājušā gada. Tomēr kopējā kvalitāte netur līdzi konkurentiem, turklāt citi ražotāji pamanījušies ielikt arī palielinājuma kameru. Kameru sniegums apmierinās tikai vidēji izlutinātus bildētājus, kam kameras nav prioritāte.

    Konkurence

    • Samsung Galaxy S23 – atsevišķās internetbodēs noslīdējis līdz Zenfone 10 cenai, tas ticis pie elegantāka, pilnvērtīga premium materiālu korpusa, spilgtāka ekrāna ar šaurākām apmalēm, ilgāka programmatūras atbalsta, labākām kamerām un papildu telefoto kameras. Zenfone 10 atspēlējas ar dāsnāku komplektāciju un daudz ietilpīgāku akumulatoru.
    • ASUS Zenfone 9 – ja Tev jau ir šis, neredzu jēgu pirkt šī gada modeli, to priekšrocības ir gandrīz vienādas. Protams Zenfone 10 piedāvā šī gada veiktspēju un bezvadu uzlādi, bet Zenfone 9 šobrīd pieejams par 200 eiro lētāk
    • Xiaomi 13 – nav pabijis pie mums uz testu, bet pieejams līdzīgā cenā ar pilnvērtīgu premium korpusu un krietni labākām kamerām, kas tapušas sadarbībā ar Leica. ASUS atspēlējas vien ar maķenīt mazāku korpusu un jēdzīgāku saskarni
    • Sony Xperia 5 IV – arī nav paviesojies mūsu redakcijā, bet ir viens spējīgs pagājušā gada kompaktais flagmanis. Tas piedāvā pilnvērtīgu kameru sistēmu ar tuvinājuma kameru, premium materiālu korpusu, Sony raksturīgo izstiepto formātu un krietni ietilpīgāku akumulatoru. ASUS priekšrocības ir pilnvērtīga komplektācija un šī gada jaudīgākā veiktspēja.

    Nobeigumā – kompakts vai pārāk kompakts?

    ASUS pirms diviem gadiem atrada jaunu nišu, kurā iespraukties. Tolaik debitēja mazulītis Zenfone 8. Nākamajā gadā kompaktais flagmanis ieguva personības vaibstus dizainā, uzlabojumus kamerās un akumulatorā Zenfone 9 modelī. Šogad Zenfone 10 turpina šo iemīto taciņu. Tiesa gan attīstība vairs nav tik strauja, kā iepriekšējos gadus. Zenfone 10 tiešām drīzāk šķiet, kā Zenfone 9s modelis (kā citādi, lai nosauc modeli ar visai maz uzlabojumiem?). Tomēr tas darīts ar gudru ziņu. Šogad ASUS, anketējot lietotājus, apzinājis, kas tiem iet pie dūšas, un kas nē. Kopumā, tas ļāvis tikt pie viedtālruņa, kas arī šogad var cerēt uz gada kompaktā flagmaņa titulu. Atbildot uz virsrakstā izvirzīto jautājumu, atradu tikai vienu departamentu, kurā Zenfone 10 uzskatāms par pārāk kompaktu. Tā ir spēlīšu spēlēšana. Ja tā nav prioritāte, tad citās jomās Zenfone 10 sevi piesaka pārliecinoši.

    ASUS Zenfone 10 savaldzina ar savu kompakto izmēru un aizraujošo aizmuguri. Tam ir svaigākā jauda un necerēti laba akumulatora darbība. Neiztrūkst arī labi skanoši skaļruņi, kas papildināti ar tehnoloģiju vecmāmiņu – 3.5 mm austiņu ligzdu. Tomēr konkurence nesnauž. Tie tikuši pie spilgtākiem ekrāniem ar šaurākām apmalēm, labākas kameru darbības, palielinājuma kameras un ilgāka programmatūras atbalsta. Kāda ir bilance? Sausais atlikums vienalga atstāj siltas sajūtas, jo ASUS izdevies rast personības vaibstus, kādus nepiedāvā citi ražotāji.

    Iepriecināja

    • Kompakts, stilīgs, IP68 drošs dizains, dāsna komplektācija
    • Gimbal stabilizācija dara brīnumus video
    • Svaigākā veiktspēja, lieliska termoregulācija
    • Lieliska akumulatora darbība, beidzot ir bezvadu uzlāde
    • Patīkami stereo skaļruņi, nav aizmirsta 3.5 mm austiņu ligzda

    Neiepriecināja

    • Viduvēja kameru darbība, konkurenti piedāvā palielinājuma kameru, auto fokuss pazudis no ultra platleņķa un pašiņu kamerām
    • Ekrāns varēja būt spilgtāks, 144Hz atsvaidze pieejama tikai ļoti mazam spēļu skaitam
    • Ne tas piemērotākais izmērs spēlēm
    • Tikai divi lielie atjauninājumi šādā cenā, nopietni?
    Kopumā, ASUS Zenfone 10 arī šogad var pretendēt uz gada kompaktā flagmaņa titulu.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    10
    Ekrāns
    8
    Programmatūra
    6
    Veiktspēja
    10
    Akumulators
    10
    Kameras
    6
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    36 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rūdolfs Rancāns
    03.08.2023 12:49

    Ja kādreiz sailgošos pēc android, tad šī mīlīgā Zenfone sērija būs pirmā uz ko metīšu acis.

    Reinholds
    03.08.2023 13:39

    Nesaprotu šī slavināšanu kā gandrīz vienīgo “kompakto” telefonu, kad vienīgais izmērs, kur šis ir mazāks par piem. s23 ir 1.9mm platumā. kad šo pašu “pārakumu” attaisno ka s23 ir gan īsāks, gan plānāks.
    Kāda ir kursora definīcija “kompaktam” telefonam, jo, šķiet, šo terminu izmanto tikai Asus apskatos?

    Reinholds
    03.08.2023 15:12

    Atzīšos, ka tālāk lasīju pēc komentāra, bet tas nemaina to, ka neviens cits telefons netiek tiek bieži saukts par kompaktu, neskatoties uz to, ka tie ir gandrīz identiska izmēra.

    rufix
    03.08.2023 13:49

    Beidzot ilgi gaidītais apskats.
    Samsung un Xiaomi besī ar liekiem mēsliem utt.
    Būs vien jāņem Zenfone 10. Gan jau kameru veiktspēju “pievīlēs” ar atjauninājumiem.
    Spēles nespēlēju. Primārais, lai ātri un stabili strādā ikdienas funkcijas.

    Biteme
    03.08.2023 14:07

    par 800 eirikiem var nopirkt 2 telefonus un vēl paliks pāri ballītei…..

    Gatis
    03.08.2023 14:42

    Vajadzētu turpmāk visus telefonu apskatus kursorā veidot Skuteļa kungam. “Android – sūds, tātad šis telefons ir metams miskastē!”

    Kursors.lv
    03.08.2023 15:36
    Reply to  Gatis

    Aha, un visus Apple produktus turpmāk apskatīs Artis :)

    Krotow
    07.08.2023 15:53

    Labāk piesaistiet to meitu kura vibratorus apskatīja. Vismaz būs jautrāk :D

    Mahmuds
    03.08.2023 18:49

    Labs apskats, bet maldinoša informācija attiecībā uz cenām salīdzinājumā ar tiešo konkurentu – SGS23. Asus Zenfone 10 8/128 vidusmēra internetveikalā, piemēram M79 maksā 835e, savukārt SGS23 – 745e. 90e jau ir vērā ņemama starpība!

    rufix
    03.08.2023 23:27
    Reply to  Mahmuds

    Samsungam ar Asus pusgada starpība. Samsung cena sākumā bija vēl augstāka.

    Mahmuds
    04.08.2023 18:57
    Reply to  rufix

    Es par šo teikumu “Jāatgādina, ka uz to fona ASUS Zenfone 10 ir lētākais viedtālrunis ar svaigāko Qualcomm procesoru.” Šeit neit runa par cenu, ar kādu SGS23 debitēja.

    Andis
    03.08.2023 23:27

    Ar uzlādes režīmu-vismaz Asus ROG Phone 5s-ir tā, ka pašam jāizvēlas, līdz cik procentiem tiks uzlādēts un arī saudzējošais uzlādes režīms ir pašam jāieslēdz, tas nav atkarīgs no lādētāja vai programmatūras. Ieslēdzot saudzējošo režīmu, ierīce pati regulē uzlādes ātrumu atkarībā no uzlādes līmeņa-jo vairāk procentu akumulatorā, jo lēnāka lādēšana. Visi režīmi ir pieejami iestatījumos zem punkta akumulators->akumulatora apkope->stabila uzlāde.

    Last edited 8 months ago by Andis
    Bruno
    04.08.2023 11:47

    Vienā internetveikalā atradu galaxy s23 ar 26% atlaidi par 705 eiro. Man ņemt?

    Henrijs avots
    04.08.2023 20:47

    Beidzot normāls telefons, ne tas verkis ifone

    And-so
    07.08.2023 15:03

    Tā kā šobrīd skatos uz jaunu kompaktu telefonu opcijām, tad šis un Sony Xperia 10V (uz pusi lētāks, bet arī mazs), izskatās labākie kandidāti (jā, es zinu par iPhone Mini un SE, nē nepatīk āboli).
    Vienīgi pie mīnusiem laikam varētu pielikt, ka neviens no operātoriem nepiedāvā savos veikalos Asus Zefone sērijas telefonus. Paliek tikai interneta veikali, kas parasti nāk ar mazāk izdevīgām nomaksas opcijām.

    And-so
    07.08.2023 16:42

    Jā, Sony Xperia 10 V apskatu dikti gaidu, pirms gala izvēles (ārzemju apskatnieki biški ar citām prioritātēm skatās).
    Nu personīgi galvenais, lai mazs un sānā pirkstu nospiedumu lasītājs (praksē pašam visērtākais risinājums), līdz ar to, ar šādiem parametriem ir tikai Sony un Asus. Cenā līdzvērtīgāki ir Xperia 5V un Z10, bet 5V ir vēl lielāks pa 10V. Un 10V jau ir pa 1cm garāks par Z10. Iekšas jau mūsdienās nav tik svarīgas, pamatfunkcijas visi izpildīs (komunikācijas un bankas aplikācijas). Plus, S23 un visi citi zvēri, galīgi no vizuālā aspekta nevilina, kādam varbūt pofig, bet ja uz to verķi ikdienā skaties, tad gribās lai patīk.
    Pašlaik lietoju Sony Xperia X Compact (nu jau 6ais vai 7tais gads) un ļoti patīk formāts, bet sāk kaitināt, ka telefons sāk kārties pat uz komunikācijas aplikācijām.

    Last edited 8 months ago by And-so
    And-so
    07.08.2023 16:59
    Reply to  And-so

    EDIT – Pardon, Sony Xperia 5 IV (V vēl nav iznācis), bet spriežot pēc tendencēm, visticamāk būs 1″ lielāks nekā iepriekšējā gada, ja spriež pēc 10 V attīstības.

    Biteme
    07.08.2023 15:33
    Reply to  And-so

    Telefons uz nomaksu…? Zinu, zinu – man teiks, ka telefons ir tikpat kā razošanas līdzeklis, kas jāpērk ar skatienu nākotnē.

    And-so
    07.08.2023 16:34
    Reply to  Biteme

    Nu uz nomaksu, bet ne jau uz 2 gadiem, bet 3-6 mēnešiem .. ja pa 400 vēl uzreiz var, tad pa 800 ir jāpadomā, vai nav kādi svarīgāki tēriņi :D
    Ņemot vērā, ka tas klucis tāpat vismaz 5 gadus kalpos, tad nav tik traki.

    rufix
    07.08.2023 16:54
    Reply to  And-so

    Arī uz Sony metu acis, bet procis mani atturēja. Plāns ar telefonu gadus 2 vai 3 nostaigāt un lai nav jādusmojas uz sevi, ka mazjaudīgs telefons nav pietiekoši brašs. Ikdienā lietoju telefonu, kurš jauns un tukšs strādāja diezgan labi, bet sāk gurt.
    Nospļavos un pasūtīju Zenfone 10, jo man tīkamu alternatīvu neatradu. Gan jau Zenfone 10 kameras apdeiti uzlabos vai arī runā, ka G-Cam neslikti bildē.
    Un pēc fīčām (spriežot no video jūtubē) atgādināja veco OnePlus 5, kas man joprojām lietošanas un fīču ziņā ļoooti patika. OP 5 tagad mammas ikdienas daily un joprojām tur uzlādi, un strādā stabili. Samsung sen neuzrunā, Xiaomi viens bija un izbesīja. Pirksti sakrustoti un cerams, ka Asus nepievils.

    And-so
    07.08.2023 17:02
    Reply to  rufix

    Man Sony dizains ļoti patīk, biški atšķirās ar to iegareno formētu, ja salīdzina ar citiem ražotājiem. Bet jā .. tā pati sāpe ar tagadējo X Compact , pirmos 3-4 gadus nebija problēmas ar veiktspēju, tagad kad intensīvāk jālieto un ir vecāks, diemžēl jūtami brīžam iebremzē .. it sevišķi, ja ilgāk internets nav bijis ieslēgts, tad vispār var uzkārties uz 1-2 min :D

    Last edited 8 months ago by And-so
    Krotow
    07.08.2023 17:11
    Reply to  rufix

    Savulaik tā pats pirku mazlietotus (+/- pusgads) flagmaņtelefonus. Sanāca lēti un gāja 4-5 gadus bez problēmām. Tagad šādam apgreidam flagmaņu cenas ir pārāk nelabas un milzīgais ekrānu izmērs nesaista :)

    Krotow
    07.08.2023 15:56

    Kompakts telefons manā izpratnē ir aparāts ar ekrāna izmēru līdz 4″. T.i. tāds kas normāli ietilpst vairumā kabatu. Tur joprojām ir kur izvērsties. Ar normālu kameru ar optisko stabilizāciju un optisko zūmu un resnāku bateriju. Un vienkāršāku interfeisu, lai publika ar resniem vai neveikliem pirkstiem var vieglāk visu saspaidīt. Varu derēt ka noiets būs grandiozs.

    And-so
    07.08.2023 16:55
    Reply to  Krotow

    Pilnībā piekrītu, bet tādu vienkārši nav, ja neskaita podziņtelefonus, kuriem citas problēmas un pārsvarā whatsapp/bankas app neatbalsta (kas diemžēl mūsdienas ir ikdienas darba vajadzība). Līdz ar to Z10 izceļās, jo lai cik absurdi tas nebūtu 6″ mūsdienās skaitās “mazs”. Vienīgais mazais smartphone ir Apple SE 4.7″ un Mini 5.4″ (kas mm izmēros laikam pat mazāks pa SE). Androīdiem agrāk bija Sony Compact sērija ar savu 4.6″ formātu, kura gadiem nav bijusi. Diemžēl, bet galveniem patērētājiem, kas ir rietumu un āzijas tirgus, maza formāta telefoni neinteresē. Jo telefonu lieto laptopu vietā, tad arī lielāks ekrāns ir svarīgāks.

    Krotow
    07.08.2023 17:00
    Reply to  And-so

    Tiem, kam bez telefona nav nekā cita, varbūt liels panelis ir pieņemams. Man 5″+ līdz ņemšanas ērtībai jau kļūst tā kā par lielu. Savulaik bija HTC Desire Bravo, tam izmērs bija sasodīti ērts un ielīda jebkur. Žēl ka tāda izmēra aparātus vairs netaisa. Arī ja aparāts uz labas kameras un baterijas rēķina būtu centimetra biezumā, par to neapvainotos.

    And-so
    07.08.2023 17:09
    Reply to  Krotow

    Cargo pants sānu kabatas ir viens no risinājumiem 5″ + telefoniem. Bet ne katrs tādās gribēs staigāt. Nav jau arī tā kā agrāk, kad bija podziņtelefoniem speciāli uz jostas stiprināmi ietvari, lai varētu kandidāt uz “mobīla opja” statusu :D

    Krotow
    07.08.2023 17:13
    Reply to  And-so

    Vieniem šortiem tādas kabatas ir, jā :) Joprojām ceru ka parādīsies arī mazāka izmēra viedlāpstas. Tik senils vai profesijas ierobežots, lai downgreidotos uz podziņtelefonu, vēl nejūtos.

    Last edited 8 months ago by Krotow
    rufix
    07.08.2023 18:11
    Reply to  Krotow

    Unihertz Jelly ir pārāk mazs, Unihertz Atom ir 4″ ekrāns, bet par cik “rugged”, tad izmēros kā 5″.
    Es pastaigāju ar Blackberry Classic – ļoti patika un Whatsapp strādāja. Bet tomēr iekdienā vajag viedtelefonu. Piemēram, objektā izmaiņas rozetēm ar klientu nevaru saskaņot ar podziņtelefonu – jābildē, jāuzzīmē līnijas un jānosūta. Vai tas pats videozvans. Pirkt klāt planšeti arī problēma – tirgū īsti nav 7″, 8″ planšetes, kas domātas darbam. Ir Samsung Galaxy Tab Active 3 – 8″ utt, bet cipars laba viedtelefonā cenā.
    Nekur no ekrānfona neazimukt. Ikdiena tā pakārtota, ka nav variantu. Tāpēc man primārās prasības – kompakts izmērs un jaudīgs telefons.

    Last edited 8 months ago by rufix
    Krotow
    07.08.2023 18:38
    Reply to  rufix

    Reiz bija arī 7″ un 8″ planšetes. Samsung Galaxy Tab 3, S4 u.tml.

    rufix
    07.08.2023 18:50
    Reply to  Krotow

    Reiz bija norma 4″ ekrāni telefoniem. Pirkt tagad vecu planšeti ar švaku veiktspēju un ierobežotu funkcionlitāti neredzu jēgu.

    Krotow
    07.08.2023 21:27
    Reply to  rufix

    Tos modeļus minēju piemēra pēc. Protams ka tagad jaunu tablešu iekšām jāatbilst mūsdienu prasībām.

    rufix
    07.08.2023 18:16

    Par Zenfone 10 kamerām.
    Visi apskatnieki slavē telefonu kā mega kompakts, jaudīgs labs UI, 3.5 mm izeja utt., bet brāķē kameru veiktspēju. Nav opcija Google kameru uzinstalēt un iedot mums bilžu atskaites – stock vs Gcam?

    Alberts Kviesis
    09.08.2023 07:27
    Reply to  rufix

    gsmarena.com ir iekārtu salīdzināšanas funkcija, tur var papētīt kā Zen10 izskatās pārējo konkurencē

    Reklāma
    Kopumā, ASUS Zenfone 10 arī šogad var pretendēt uz gada kompaktā flagmaņa titulu.ASUS Zenfone 10 apskats - kompakts vai pārāk kompakts?