Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony Xperia 1 V apskats – lieliskas kameras ar zvanu funkciju

    Sony sasniedzis to līmeni, lai izskatītos ļoti labi uz konkurentu fona un jau atkal varētu cīnīties par gada viedtālruņa titulu.

    Jaunākie raksti

    Sagatavojiet uzkodas un dzērienus, šis apskats būs tik pat garš, cik garš ir jaunais Sony Xperia 1 V. 11. maijā Sony izziņoja savus jaunākos Xperia produktus. Nepagāja ne trīs mēneši, kā Xperia 1 V nonāca arī manās testēt kārajās rokās. Šoreiz nemoralizēšu par to, ka izziņošanai būtu jābūt tuvāk tam datumam, kad reāli var apčamdīt ierīces, jo Xperia 1 V, vismaz man, ir viens no gada gaidītākajiem viedtālruņiem. Kādēļ? Tādēļ, ka Sony Xperia līnija vienmēr ir svaigs gaiss nedaudz sasmakušajā (lasi vienveidīgajā) Android nometnē. Proti – Sony piedāvā dažas, nekur citur neredzētas tehnoloģijas; Sony ir pēdējie mohikāņi, kas piedāvā ekrānu bez grauzumiem un caurumiem, 3.5 mm austiņu ligzdu, kameru slēdzi un pat atmiņas karšu atbalstu flagmaņu klasē; Sony kameras cenšas nojaukt sienu starp mobilo fotogrāfiju un profesionālajām bezspoguļu kamerām; neviena laumiņa vai vienradzis nav cietis, veidojot Xperia dizainu, un tas aizvien ir nopietns un prezentē nemirstīgu klasiku. Šie ir tikai daži aspekti, kas raksturo Sony Xperia izkopto rokrakstu.

    Tiesa gan, šie labumi un cena (1399 eiro) Sony Xperia 1 V ieliek nišas produktu plauktā, kas var nebūt pa prātam vidējiem Samsung vai Apple faniem. Tādēļ interesanti noskaidrot, kas mainījies no pērnā Sony Xperia 1 IV modeļa. Ekrāns kļuvis spilgtāks, uzlaboti skaļruņi, krietni uzlabota galvenā kamera un svaigākā veiktspēja sniedz tās pašas priekšrocības, ko konkurenti. Šogad Sony uzlabojis ne vien tās lietas, par ko sūdzējās viņu elitārā fanu bāze, bet sasniedz jau tādu līmeni, ka Xperia 1 V virzienā būtu vērts skatīties arī citu ražotāju fanbojiem. Jā, 1399 eiro nav maz, tomēr Sony pagaidām ir vienīgais ražotājs, kam izdevies prezentēt inovācijas, saglabājot pērnā gada cenu. Par to jau pirmā uzslava!

    Sony Xperia 1 V tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 13
    • Ekrāns: 6.5 collu OLED, 1644 x 3840, 21:9 malu attiecība, ap 643 ppi, 98.6 cm2, ap 84.2% ekrāna un korpusa attiecība, 1B krāsu, 120Hz ātrā atsvaidze, HDR BT.2020, Corning Gorilla Glass Victus 2 aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm), astoņi kodoli: 1×3.2 GHz Cortex-X3 & 2×2.8 GHz Cortex-A715 & 2×2.8 GHz Cortex-A710 & 3×2.0 GHz Cortex-A510, Adreno 740 video apakšsistēma
    • RAM: 12 GB
    • Atmiņa: 256*/512 GB, microSDXC atmiņas karšu atbalsts
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, tri-band, Wi-Fi Direct, DLNA, Bluetooth 5.3 (A2DP, LE Audio, aptX HD, aptX Adaptive), NFC, 3.5 mm austiņu ligzda, USB Type-C 3.2, 3G/4G/5G
    • Pozicionēšana: GPS (L1+L5), GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
    • Papildu: pirkstu nospiedumu lasītājs sānā, žiroskops, barometrs, kompass, krāsu spektra sensors, stereo skaļruņi, 24-bit/192kHz audio, dinamiskā vibrācijas sistēma, Sony Alpha kameru atbalsts, IP65/IP68 putekļu un ūdens aizsardzība
    • Kameras: aizmugurē: 52 MP (48 MP aktīvi), f/1.9, 24mm, 1/1.35″, 1.12µm, Dual Pixel PDAF, OIS galvenā kamera; 12 MP, f/2.3, 85mm, f/2.8, 125mm, 1/3.5″, Dual Pixel PDAF, OIS, 3.5x-5.2x optiskā palielinājuma periskopa kamera; 12 MP, f/2.2, 124˚, 16mm, 1/2.5″, Dual Pixel PDAF ultra platleņķa kamera; Zeiss T* lēcu pretspīdumu pārklājums; LED zibspuldze; HDR; acs izsekošana; video – 4K@24/25/30/60/120fps HDR, 1080p@30/60/120/240fps; 5-axis gyro-EIS, OIS. Priekšā 12 MP, f/2.0, 24mm, 1/2.9″, HDR, video – 4K@30fps, 1080p@30fps, 5-axis gyro-EIS
    • Izmēri un svars: 165 x 71 x 8.3 mm, 187 g
    • Akumulators: Li-Po 5000 mAh, 30W ātrā uzlāde, ātrā bezvadu uzlāde, bezvadu reversā uzlāde
    • Cena: 1399 eiro

    *testa ierīcei

    Dizains veidots domājot par kamerām

    Izpakojot Sony Xperia 1 V, aizvien ir sajūta, ka turu rokā smalku tālvadības pulti, nevis viedtelefonu. Tas tādēļ, ka jau piecus gadus Sony izmanto 21:9 ekrāna malu attiecību, kas ir kino formāts. Tas nozīmē, ka Xperia 1 V būs šaurāks, bet garāks par ierastajiem flagmaņiem. Salīdzinājumam, Xperia 1 V ir par 7mm šaurāks, bet pat par 2mm garāks par Samsung Galaxy S23 Ultra. Šādam dizainam ir savi trūkumi, bet tos atsver priekšrocības (par tām lasi ekrāna sadaļā), turklāt tas izskatās futūristiski atšķirīgi uz konkurentu fona.

    Pavirši uzmetot aci, var šķist, ka dizains diži nav mainījies, bet japāņi zina, ka gan velns, gan Dievs slēpjas detaļās. Šoreiz sīku izmaiņu ir padaudz, turklāt tās veidotas, domājot par fotografēšanas pieredzi. Piemēram, aizmugures Gorilla Glass Victus aizsargstikls papildu ierastajam matējumam šoreiz saņēmis neskaitāmas, nelielas pumpiņas, kas veido reljefu. Tā ir atsauce uz Sony Alpha ZV-E10 kamerā izmantoto tekstūru. Reljefs nekrāj netīrumus, tas neslīd un uzlabo saķeri ar plaukstu. Kamēr pirkstiem šāds risinājums šķiet patīkams, ar nagu tas veido vinila plašu skrečošanai līdzīgu skaņu. Zinu cilvēkus, kam tas var iet caur kauliem. Šogad pamainīta arī kameru sala. Tā veidota no alumīnija ar izšķirtām kameru acīm. Eleganti, vienīgi jāatceras, ka tā ir izbīdīta un uz galda Xperia 1 V gāzelēsies. Tomēr iespaidīgi redzēt, ka visi solītie kameru labumi satilpst tik relatīvi nelielā kameru saliņā.

    Arī sāni ir atšķirīgi. Jau atkal domāts par labāku saķeri fotografējot. Plakanais alumīnija rāmis saņēmis līdzīgu rievojumu, kādu redzējām Sony Xperia Pro I. Tas jau atkal palīdz saķerei. Kreisais sāns atstāts tīrs, bet interesants ir labais. Tur vietu raduši skaļuma, bloķēšanas un divpakāpju kameras taustiņš. Pēdējais ir Sony rokraksts, bet tā ir ērtība, kam būtu jābūt visos flagmaņos, kas lepojas ar savām kamerām (tā it kā tā nedarītu visi ražotāji). Apakša tikusi pie USB ligzdas un karšu atvilktnes. Arī tā tikusi pie tikai Sony atrodama sīkuma – atvilktni var atvērt bez štubja, bet vajag nagus. Šie nelielie nieki arī pēc Xperia apskatiem rada lielisku pēcgaršu un pietrūkst konkurentu veikumos. Rāmja augšā ir vēl kāda tehnoloģiju vecmāmiņa, ko citi ražotāji atstājuši aiz borta – 3.5 mm austiņu ligzda. Nedaudz vēlāk paskaidrošu, kādēļ ir riktīgi forši to atkal satikt. Rievotajam rāmim gan ir divas gropes, kas līgani nesaplūst ar priekšas un aizmugures stiklu. Lai gan pēc taustes tas nedaudz atgādina vidējās klases viedtālruņu korpusus, jau atkal jāteic, ka tas domāts fotografēšanai, lai saķere būtu vēl labāka.

    Priekša veidota no Gorilla Glass Victus 2, kamēr aizmugure saņēmusi parasto Victus versiju. Tā nav vienīgā aizsardzība. Sony Xperia 1 V saņēmis arī IP65/IP68 putekļu un ūdens aizsardzību, kas papildu ierastajai ļauj izturēt arī ūdens strūklu, piemēram, dušu vai pamatīgu lietus gāzi. Kopumā dizains ir ergonomisks, funkcionāls, niansēts un klasiski elegants. Tomēr, pie specifiskā formāta ir jāpierod. Tas varētu nepatikt lielo ķetnu īpašniekiem. Vismaz tādu komentāru dzirdēju Sony Xperia 1 V prezentācijā, tādēļ pirms iegādes, iesaku Xperia 1 V apčamdīt veikalā!

    Tehniski spēcīgākais ekrāns kļuvis spilgtāks

    Sanāciet visi tehnoloģiju entuziasti, jo runa būs par tehniski vienu no varenākajiem ekrāniem viedtālruņu industrijā! Vēl aizvien nevienam citam ražotājam nav izdevies savienot 4K izšķirtspēju, 120Hz ātro atsvaidzi un 1 miljardu krāsu. Turklāt, tas viss ekrānā, kas ciena saturu veidotājus bez izgrauzumiem. 643 pikseļi uz kvadrātcollu sniedz industrijā nepārspētu asumu. Vājprātīgā izšķirtspēja gan ir greznība, kas izaicina akumulatoru, tādēļ ikdienā ekrāns izmanto 1096 x 2560 izšķirtspēju, bet 1644 x 3840 pikseļi tiek nodarbināti tikai atsevišķās lietotnēs, kas spēj parādīt saturu šādā izšķirtspējā. Vienīgā tehniskā nianse, kas matricai pietrūkst, ir LTPO, kas spētu aktīvāk variēt atsvaidzi un ieekonomēt akumulatora jaudu, jo 120Hz 4K izšķirtspējā prasa daudz resursu. Cerēsim to sastapt nākamgad.

    21:9 malu attiecība ir kino standarts, kas ir noderīgs ne vien filmu baudīšanai, bet arī lietotnēs. Piemēram, izmantojot divas atvērtas lietotnes, paliek vieta arī tastatūrai. Arī spēlīšu dzenātāji novērtēs platāku skata leņķi šaujamspēlēs. Sānu rāmis ap ekrānu ir gana šaurs plakanam ekrānam, tomēr pierīte un zodiņš ir biezāki, kā šogad būtu pieklājīgi, sasniedzot vien 84.2% ekrāna un korpusa attiecību. Jā, flagmaņiem tas skaitās maz. Tomēr tas ir veids, kā tikt pie uz priekšu vērstiem skaļruņiem un ekrāna bez jebkādiem iegrauzumiem vai pīrsingiem. Lai kā mani arī fascinētu ideja, ka ekrāns varētu būt pa visu priekšu, šie ir lieli plusi, no kā neesmu gatavs atteikties. Turklāt Xperia 1 V gadījumā pierīte un zodiņš ir tik plāni un organiski dizainā, ka jau pirmajā dienā pie tiem pieradu un tie netraucēja. Šādam formātam tomēr ir divi trūkumi. 21:9 saturs nav nemaz tik izplatīts. Piemēram, YouTube tas nozīmē, ka būs jāskatās mazāks video, bet ar biezām melnām malām, vai ekrānā ietilpināts, kas nogriež daļu satura. Tomēr, ja izdodas atrast ekrānam piemērotu saturu, tā ir īsta bauda. Otrais trūkums, ka ne visas lietotnes šādam formātam ir paredzētas. Iepriekšējos Xperia viedtālruņos ar šādu gļuku neesmu saskāries, tomēr šoreiz ne visas lietotnes gribēja izstiepties. To gan novelšu uz programmatūru un gaidīšu atjauninājumu.

    Agrāk Xperia ekrāni izcēlās ar kvalitāti, bet iepalika konkurentiem spilgtumā. Sony otro gadu pēc kārtas palielinājis spilgtumu. Ekrāna spilgtums vēl aizvien nevar mēroties ar Samsung veikumu, tomēr nu tas ir sasniedzis to līmeni, ka spilgtā saulē var mierīgi saskatīt notiekošo. Vienīgi nedaudz traucē atspīdumi aizsargstiklā. Nav aizmirsta ātrā atsvaidze, kas šoreiz ir konstanta un karšanas gadījumos nemazinās. Tas ir būtisks uzlabojums no pērnā modeļa. Tikai jāatceras to ieslēgt, jo pēc noklusējuma ir 60Hz atsvaidze. Skata leņķi ir lieliski, un protams izcilā kalibrācija, ko veidojusi Sony Bravia divīzija. Programmatūra piedāvā Veidotāja režīmu, kas atskaņo saturu tā, kā to paredzējis autors. Režīms spēj parādīt 4K HDR saturu BT2020 krāsu gammā. Tas ir arī režīms kas nodrošina augstāku automātisko spilgtumu, nekā ekrāna Standarta režīms. Tiešām izcils sniegums!

    Viena, ierasta biometrija

    Sony izmanto pirkstu nospiedumu lasītāju, kas vietu radis bloķēšanas taustiņā. Lai gan šobrīd šāds risinājums vairāk asociējas ar vidējo un budžeta klasi, arī tas ir Sony rokraksts. Galu galā, tieši Sony bija pirmie, kas aizdomājās par šādu risinājumu. Lasītājs ir ātrs un uzticams, atpazīstot pirkstu 9 reizes no 10. Tiesa, tā novietojums ir vienā līmenī ar rāmi, tādēļ pie pozīcijas jāpiešaujas. Arī kreiļi ar tā novietojumu nebūs apmierināti, bet labročiem problēmām nevajadzētu būt. Sony arī šogad nav aplaimojis mūs ar sejas atpazīšanu. Ražotāja tehniskie darbinieki to skaidro ar drošības risku. Tā jau ir, ja nav papildu sensoru, sejas atpazīšanu par drošu uzskatīt nevar. Vienīgi, te gribas norādīt, ka pierīte virs ekrāna ir neizmantota izdevība, kur mierīgi vietu varēja rast no aizmugures pazudusī TOF kamera, kas spētu nolasīt seju trīs dimensijās pat tumsā.

    Uz priekšu vērsti stereo skaļruņi

    Sony uzskata, ka vislabākā pieredze multimediju baudīšanai ir ar ekrānu bez izgrauzumiem un uz priekšu vērstiem stereo skaļruņiem. Tā ražotājs attaisno pierīti un zodiņu ap ekrānu. Šoreiz es Sony 100% piekrītu! Tas ļauj baudīt skaņu, ko neslāpē plaukstas, ja tālrunis lietots horizontāli. Šī ir viena no retajām reizēm, kad abi skaļruņi ir vienāda izmēra un tie balansēti līdzvērtīgi. Xperia 1 V skaļruņi kļuvuši skaļāki, ar izteiksmīgākiem basiem. Taisnības labad gan jāsaka, ka ir dzirdēti arī skaļāki skaļruņi, tomēr šie kvantitāti iemaina pret kvalitāti. Skaņas kvalitāte nekrītas pat pie augstākajiem līmeņiem. Starp citu, lai sasniegtu skaļāku sniegumu, iesaku ieslēgt Dolby Atmos uzlabotāju.

    Programmatūra piedāvā diezgan daudz pielāgojumu. Kā vienmēr, ir pieejams arī smalki kalibrēts vibrācijas atbalsts. Tomēr šoreiz, iespējams plānā dizaina dēļ, iespējams tādēļ, ka korpusā pietrūkst telpas rezonansei, tas padevies nedaudz skaļāks, kā citos Xperia modeļos. Tādēļ dinamisko vibrēšanu, kas simulē papildu basus vai PlayStation kontroliera vibrāciju spēlēs, atstāju izslēgtu. Vienkārši drusku par skaļu.

    Un nedrīkst aizmirst tehnoloģiju vecmāmuļu – 3.5 mm austiņu ligzdu. Sony parūpējies, lai tajā varētu lietot arī īpaši augstas kvalitātes vada austiņas, bet nav aizmirsts arī plašs audio kodeksu atbalsts bezvadu austiņām. Tā kā Sony šo prezentē, kā satura radīšanas ierīci, 3.5 mm austiņu ligzda noder arī lai pievienotu ārējo mikrofonu. Šī ir ekstra, ko citos flagmaņos neatradīsi (ASUS ROG Phone neskaitās, jo tos par satura veidošanas ierīcēm grūti nosaukt).

    Ietilpīgs akumulators, bet uzlāde varēja būt ātrāka

    Faktiski akumulatora departamentā no pērnā Xperia 1 IV nekas nav mainījies. Akumulatora ietilpība tā pati, uzlādes ātrumi arī. Toties Xperia 1 V saņēmis energoefektīvāku procesoru, kas atstāj iespaidu uz akumulatora darbību. Protams, ka vienmēr jautājums ir par lietošanas paradumiem. Atzīšos, ka, lai iekļautos termiņos, testa ierīces noslogoju vairāk, kā ikdienā, tādēļ akumulatora rezultāti var būt atšķirīgi dažādiem lietotājiem. Mana ikrīta rutīna (sociālie tīkli, portāli, kāds video klipiņš) prasīja 6-8%, kas ir ļoti labs rādītājs. Tomēr jārēķinās, ka tās lietotnes, kas izmanto Xperia 1 V 4K izšķirtspējas ekrānu, ir īpaši rijīgas. Tas attiecas gan uz kameru lietotnēm, gan galeriju. Tā kā testa laikā tās pastiprināti lietoju, mans secinājums ir šāds: Sony Xperia 1 V dienas nogrieznī apmierinās pat intensīvus lietotājus, tomēr uz divu dienu darbību nav, ko cerēt. Tomēr, šo lasiet ar šķipsnu sāls, jo ikdienas lietošanas paradumi atšķiras, un ticu, ka ir iespējams izvilkt arī divu dienu darbību pie vidējas noslodzes.

    Japāņu pieeja uzlādei būtu raksturojama, kā prātīga (labā nozīmē). Sony bija pirmie, kas ieviesa saudzīgo lādēšanu ar retu domu – lai akumulators ilgāk kalpo. Xperia 1 V turpina iet šo ceļu. Te jāpiemin arī komplektācija. Japāna jau izsenis ir domājusi par zaļu dzīves veidu, tādēļ otrreiz pārstrādātu materiālu iepakojumā bez paša viedtālruņa nav iekļauts nekas. Pat vads nav. Tādēļ Sony izmantojis nedaudz dārgāku risinājumu, lai Xperia 1 V spētu sadarboties gandrīz ar jebkuru svešu lādētāju. No mājās atrodamajiem, “visātrāko” uzlādi panācu ar Nothing Power (45W) lādētāju. Kādēļ pēdiņās? Tādēļ, ka pilna uzlāde prasa nedaudz virs stundas. Protams, ka ābola lietotāji aplaudēs par tik neticamu uzlādes ātrumu, tomēr Android pasaulē gan OnePlus, gan Xiaomi šādu uzlādi piesmej vienā setā. Par laimi ir pieejama bezvadu uzlāde un bezvadu reversā uzlāde, tomēr jau atkal jāteic, ka ātrumi šoreiz iepaliek Ķīnas konkurentiem. Šajā departamentā ceram izmaiņas nākamgad!

    Šī gada veiktspēja

    Kā vienmēr, Sony neskopojas ar svaigāko veiktspēju. Xperia 1 V darbina Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm). Šī čipkopa jau sevi pierādījusi tādos flagmaņos, kā Samsung Galaxy S23 Ultra un OnePlus 11. Arī sintētiskajos veiktspējas testos Xperia 1 V atrodas aptuveni tur, kur šie abi. Vairāku kodolu testā Sony par mata tiesu piekāpjas OnePlus, bet lielākais pārsteigums, ka Sony pārspēj Samsung viena kodola testā. Jāatgādina, ka Samsung izmanto virstaktētu Snapdragon 8 Gen 2 versiju.

    Cipars šur, vai cipars tur sintētiskajos veiktspējas testos gan neietekmē ikdienas darbību, kas ir zibenīga, atsaucīga un uzrāda izcilu sniegumu arī ar ļoti prasīgām lietotnēm. Agrāk Xperia bija slavena ar karšanu, tas uzdod jautājumu, kā ar šo veicies šogad? Jāteic, ka uzlabojumi ir krietni jūtami. Sony mārketinga materiāli dižojas, ka krietni palielinātas dzesēšanas plāksnes. Ikdienā karšanu gan var novērot, tomēr tā vairs neietekmē veiktspēju. Piemēram, ekrāna atsvaidze vairs nemazinās karstuma lēkmju iespaidā, kamera vairs nerāda dramatisko paziņojumu par iespēju gūt apdegumus un nesamazina filmēšanas laiku un spēles iespējams dzenāt bez kadru zudumiem pietiekami ilgi. Šis ir būtisks lēciens veiktspējā, ko Xperia lietotāji gaidīja jau sen.

    Testa ierīci saņēmu ar 12 GB RAM un 256 GB iekšējo atmiņu. Tas ir pietiekami. Turklāt Xperia flagmaņi ir pēdējie industrijā, kas saņēmuši atmiņu karšu atbalstu. Tas jau atkal domāts par fotografēšanu, lai bildes ātri nogādātu datorā un, lai ietilpīgajiem video projektiem būtu pietiekami daudz vietas. Lieliski! Tas šķiet tik loģiski viedtālrunim, kas lepojas ar savām kamerām (tā it kā tā nedarītu visi ražotāji). Ir pieejami visi jaunākie savienojumi, un tie strādā godam. Tiesa gan, arī šogad jārēķinās, ka tīkli tiks uztverti nedaudz švakāk par konkurentiem. Šādu tendenci jau esmu novērojis arī citiem Xperia flagmaņiem. Tā nav liela problēma un ne reizi nepaliku bez datiem, tomēr jāņem vērā, salīdzinot ar konkurentiem. Kopumā, par veiktspēju sūdzību nav.

    Gandrīz tīrs Android 13

    Sony Xperia 1 V izmanto gandrīz tīru Android. Neliela piešprice no Sony puses gan ir, tomēr tā ir pat tīri noderīga. Tie, kas novērtē tīru Android priecāsies, ka Xperia UI pieredze ir visai līdzīga Google Pixel saskarnei.

    Uzreiz pamanāmākā atšķirība no tīra Android ir Xperia sānu panelis, kas piedāvā īsceļus, ātro piekļuvi dalītajam ekrānam un uznirstošajiem logiem.

    Labā ziņa, ka liekprogrammu nav daudz. Uzstādot Xperia 1 V, var izvēlēties, ko instalēt, ko nē. Tomēr LinkedIn vienalga pamanījās tikt cauri arī šim sietam.

    Pārējās lietotnes par liekprogrammām nesaukšu, jo tās veidojis pats ražotājs un tās ir diezgan noderīgas. Music Pro lietotne noder balss ierakstiem, ko iespējams rediģēt ar Sony Studio Tuning pēcapstrādi. Bravia Core ļauj gadu Netflix aizstāt uz Bravia televizoriem. Creators app ļauj viegli savienoties ar Sony Alpha kamerām. Tas ļauj Xperia 1 V izmantot, kā ārējo monitoru un uzreiz nosūtīt DSLR failus. Vēl ir pieejama Ārējā monitora lietotne, kas, manuprāt, dublē funkciju ar Creators app.

    Ārējais monitors

    Jau ierasts, ka pieejams niansēts spēļu režīms, kas funkcionalitātē daudz neatpaliek no ROG Phone uzstādītās latiņas.

    Kopumā saskarne neliek vilties, tomēr šoreiz nākas pieminēt būtiskāko trūkumu. Runa ir par programmatūras atbalstu. Tā īsti neizdevās noskaidrot, cik ilgs tas būs, tomēr līdz šim tas parasti nav bijis vairāk par diviem lielajiem atjauninājumiem. Diemžēl, šajā ziņā Sony nav pievilcies Samsung vai Google uzstādītajam standartam.

    Papildināts: pēc apskata publicēšanas Sony pārstāvji nokomentēja programmatūras atbalstu. Oficiālajā atbildē tika teikts, ka gan lielie, gan mazie atjauninājumi tiks nodrošināti trīs gadus, un papildu vienu gadu, ja tiks atklāti būtiski drošības riski.

    Kameras – jauns galvenais sensors un ne tikai

    Šogad aizmugures kameras nedaudz pamainījušās. Pirmkārt, no aizmugures pazudusi TOF kamera un atsevišķi izdalītais krāsu sensors. Sony pārstāvju atbilde ir tāda, ka kameru un procesora jauda ir sasniegusi tādus apmērus, ka bez šiem dzelžiem var iztikt. Tomēr galvenais šī gada jaunums ir jaunais Sony ExmorT IMX 888 sensors. Starp citu, Tims Kuks pirms Xperia 1 V izziņošanas apmeklēja Sony rūpnīcu, kas liek domāt, ka šis vai līdzīgas tehnoloģijas sensors tiks izmantots jaunajos ābolos. Jaunais sensors pirmo reizi izmanto divu slāņu tranzistoru pikseļu tehnoloģiju, kas faktiski ļauj tikt pie tik pat daudz gaismas, kā šogad aktualizētajos it kā collas sensoros, tikai mazākā izmērā. ExmorT IMX 888 izmērs ir 1/1.35″. Sensors radīts kopā ar Sony Alpha divīziju ar ambiciozu mērķi – viedtālruņa kamerai mēģināt sacensties ar pilnkadra (full frame) kamerām. Vismaz tā raksta Sony mārketings. Šī ir arī pirmā reize piecos gados, kad Xperia izmanto lielāku izšķirtspēju par 12 MP. No 52MP tiek izmantoti 48MP, kas pirmo reizi Xperia viedtālruņos ļauj izmantot apvienotos pikseļus. Šis protams ir ironiski, jo citi ražotāji no Sony veidotiem sensoriem šo iespēju jau izmanto vairāk kā četrus gadus. Sensora malu attiecība nav tipiska, bet tas ļauj neaktīvos pikseļus izmantot papildu stabilizācijai, uzņemot video.

    Šoreiz krietni uzlabotas arī pēcapstrādes spējas. Sony beidzot aktivizējis skaitļošanas fotogrāfiju (computational photography). Lūdzu iesakiet, kā šo latviski pateikt skaistāk! Tas nozīmē, ka beidzot ir pieejams ilgi gaidītais Nakts režīms. Tas nozīmē, ka šoreiz diezgan daudz ieguvis Basic režīms, kam būtu jāsimulē nospied un šauj (Point and Shoot) slinkā pieeja, pie kā mūs pieradinājuši Samsung, Google un Apple. Lai gan beidzot arī Xperia pēcapstrāde daudz vairāk paļaujas uz MI, tomēr jāatceras, ka arī šoreiz Sony cenšas brucināt sienu starp mobilo fotogrāfiju un profesionālām kamerām, tādēļ jārēķinās, ka nāksies vien iedziļināties, lai tiktu pie tieši tāda rezultāta, kā gribas.

    Sony Xperia 1 V saņēmis:

    • 52 MP (48 MP aktīvi), f/1.9, 24mm, 1/1.35″, 1.12µm, Dual Pixel PDAF, OIS galveno kameru
    • 12 MP, f/2.3, 85mm, f/2.8, 125mm, 1/3.5″, Dual Pixel PDAF, OIS, 3.5x-5.2x optiskā palielinājuma periskopa kameru
    • 12 MP, f/2.2, 124˚, 16mm, 1/2.5″, Dual Pixel PDAF ultra platleņķa kameru
    • 12 MP, f/2.0, 24mm, 1/2.9″ pašiņu kameru

    Aizvien trīs kameru lietotnes

    Sony aizvien ēdienu servē uz trim šķīvjiem (lasi trim lietotnēm). Tas arī rada sarežģītības sajūtu vidējam patērētājam, tomēr tie, kas ir pazīstami ar Sony kameru interfeisiem, te jutīsies kā zivs ūdenī. Photo pro lietotne atbild par fotografēšanu. Šogad nedaudz izmainīts Basic režīms. Beidzot visas iespējas nonākušas lejā un ir pieejamas pavelkot. Šogad klāt nākuši profesionāli kalibrēti krāsu filtri, nakts režīms, bet video režīmā iespējams pārslēgties uz S-Cinetone, kas ļauj vienkārši tikt pie kinematogrāfiskām krāsām un Produkta režīma, kas atstāj fokusu uz konkrēto objektu. Nelielas izmaiņas skārušas arī manuālos režīmus, kas beidzot pieejami arī vertikāli un tikuši pie fokusa asistenta. Video projektiem pieejamas Video Pro un Cinema Pro lietotnes. Pēdējā ļauj piekļūt tādiem profesionālajiem krāsu kalibrācijas filtriem, kā Venice CS, Opaque/BU60YE60, Bright/BU20YE60 un citiem iestatījumiem. Video Pro pati parūpēsies par krāsu kalibrāciju. Labā ziņa, ka lietotnes tiešām rada vēlmi audzēt zināšanas foto un video radīšanā. Ne tik labā ziņa, ka saskarne nav gluži seksīga un vairumam lietotāju tā šķitīs par sarežģītu. Ja esat gatavi neslinkot, tad te tiešām ir, kur atsperties.

    Jaunais sensors performē izcili

    Jau rakstīju, ka šī ir pirmā reize piecu gadu laikā, kad Xperia palielinājusi mega pikseļu skaitu. Tiesa gan, programmatūra nepiedāvā iespēju tikt pie pilnas izšķirtspējas, bet saglabā attēlus 12MP. Arī pieminētā pēcapstrāde lieti noder. Sony pēcapstrāde nodrošina vienu no precīzākajiem baltā balansiem industrijā. Galvenā kamera veido ļoti detalizētus attēlus ar teju sataustāmiem reljefiem, bet, atšķirībā no ābola digitālās saasināšanas, dabas detaļas izskatās dabiski. Graudainība gandrīz neeksistē. Šogad uzlabota HDR darbība, kas nodrošina atgūtas detaļas pat sarežģītos gaismas apstākļos vai apmākušos laikapstākļos. Tomēr jau atkal jāuzteic dabiskā interpretācija, kas neveido mākslīgi pārspīlētu HDR, kā Samsung pēcapstrādē. Reizēm gan ēnas mēdz būt tumšākas, kā gribētos, tomēr šeit jāatgādina par plašajām Photo Pro iespējām, kas faktiski ļauj iegūt tādu attēlu, kādu vēlies. Turklāt iegūst tik daudz datu, ka, pašam apstrādājot bildes, var tikt arī pie Samsung cienīga samākslotā snieguma.

    Sony Xperia 1 V par tuvinājuma čempionu nosaukt nevar, tomēr pieejamais spektrs 0.7x-15.6x ir gana plašs, jo lielāko daļu nodrošina optiski. Jau rakstīju, ka Photo Pro lietotne vairs nepiedāvā radošo režīmu, tā vietā pieejami profesionāli kalibrēti krāsu filtri, kas pielāgojami arī citiem režīmiem. līdzīgu pieeju šogad redzējām OnePlus 11. Tātad beidzot Xperia ļauj izvēlēties vai krāsas interpretēt dabiskāk vai pārspīlētāk. Tā kā vienmēr esmu jūsmojis par Xperia dabisko sniegumu, atstāju ST krāsu filtru, kas šķiet vidējais aritmētiskais starp dabiski blāvu un nedabiski pārspīlētu attēlu.

    Arī šogad Sony turpina sadarbību ar Zeiss. Kameru lēcas saņēmušas T* pārklājumu, kas samazina saules zaķus un citus atspīdumus. Tas strādā lieliski, patiešām ne reizi netiku pie gaismas objektu sabojāta attēla.

    Patīkama ultra platleņķa kamera

    Šogad iestatījumos vairs neatradu ierasto Xperia iespēju tikt pie zivs acs, bet, godīgi sakot, šī iespēja man nepietrūkst, jo parasti izvēlos režīmu ar objektu korekciju. 124˚ skata leņķis ir pietiekams dramatiskākam kadram, tomēr jānorāda, ka arī galvenā kamera piedāvā platleņķi, tādēļ atšķirība nebūs liela. Ultra platleņķa kamera nav mainījusies no pērnā modeļa, tomēr šogad arī tai klāt nākusi uzlabotā pēcapstrāde. Attēli ir detalizēti, bez graudainības, ar ļoti akurātu baltā balansu.

    Patīkami, ka krāsas kalibrētas līdzvērtīgi galvenajai kamerai. Saulainā dienā atšķirību nebūs. Tomēr mainīgos laikapstākļos tā būs nedaudz jūtama, atšķirīgo kameru parametru dēļ. Lai gan ultra platleņķa kamera saņēmusi auto fokusu, diemžēl, nav pieejams makro režīms, arī tuvākais fokusēšanas attālums iepaliek konkurentiem.

    Inovatīvā periskopa kamera

    Arī optiskā palielinājuma kamera nav mainījusies. Laikam tādēļ, ka konkurenti tā arī vēl nav izmantojuši izdaudzināto LG Innotek risinājumu. Tas nozīmē, ka Xperia 1 V vēl aizvien vienīgais piedāvā reālu optiskā palielinājuma kameru. Periskopa kamera izmanto kustīgas lēcas, kas ļauj panāk reālu 3.5x-5.2x (85mm-125mm) optisko palielinājumu. Tas nozīmē, ka viss, kas ir pa vidu nav digitāls, bet optisks.

    Risinājums protams ir inovatīvs un ļauj izvairīties no papildu kameru skaita aizmugurē. Tomēr jāteic, ka šis ir arī visai neliels tuvinājuma spektrs. Tā pat jānorāda arī uz kameras tehniskajiem parametriem. Nelielais sensors un šaurā diafragma apstrādā krietni mazāk gaismas par pārējām kamerām, tādēļ iznākums nav pielīdzināms galvenajai kamerai vai ultra platleņķim. Detaļu ir pietiekami, bet krietni mazāk, kā galvenajai kamerai. Tomēr labā ziņa, ka krāsas ir dabiskas, kontrasts ir ļoti labs un arī dinamiskais diapazons nav peļams. Labākam attēlam noder saulainas dienas, jo apmākušos laikapstākļos ap koku lapām reizēm pavīd hromātiskā aberācija, kas flagmaņu bildēm galīgi nepiestāv.

    Viss, kas iet virs 5.2x ir digitālais palielinājums, par ko arī atbildīga periskopa kamera. Saulainās dienās ārā var novērot, ka uzlabotā pēcapstrāde ļauj tikt pie asākiem attēliem. Labas gaismas apstākļos izdevās iegūt sociālajiem tīkliem lietojamu attēlu ar 10x palielinājumu. Graudainība protams ir jūtama, bet izmantot var. Tiesa gan, iekštelpās augstākie palielinājuma līmeņi izskatījās neasi un nebija iepriecinoši.

    Tādēļ, lai nepiedzīvotu vilšanos, iesaku paļauties uz 0.7x, 1x, un visu starp 3.5x un 5.2x, šie optiskie lielumi gandrīz nekad nepieviļ.

    Vēl aizvien fokusēšanas karalis

    Jau atkal Sony Alpha divīzija parūpējusies par ļoti ātriem fokusēšanas risinājumiem visām kamerām. Arī šoreiz pieejams acs fokuss, kas strādā vienlīdz labi ar cilvēkiem un mājdzīvniekiem. Tas ļauj paturēt asumā visus, kam grūti mierā nostāvēt. Izaugsmi piedzīvojis arī vairākkadru režīms (Burst mode). Šoreiz tas spēj sekundē radīt līdz pat 60 kadriem. Ļoti iespaidīgi. Ir iespējams izvēlēties starp dažādiem kvalitātes līmeņiem un pat pieejams HDR režīms, kas uzlabo attēlu. Lai to izmēģinātu, devos trenkāt putnus (testa laikā neviens dzīvnieks nav cietis). Biju tiešām pārsteigts, ka tik īsā laikā tiku pie 57 izmantojamiem kadriem. Jā, atsevišķi putnu spārnu vēzieni nebija asumā, tomēr te runa ir par sekundes sešdesmito daļu, tādēļ biju pārsteigts, ka lielākā daļa kadru tomēr bija asumā. Vienīgi jārēķinās, ka nepieciešama pacietība, kamēr Xperia 1 V šo kadru gūzmu saglabā.

    Portreta režīmam prasās pēc smilšpapīra

    Jau rakstīju, ka Sony Xperia 1 V atteikusies no TOF kameras un paļaujas uz programmatūru. Patiešām, objekts tiek izrēķināts pārsteidzoši labi. Tomēr izpludinājums neizskatās tik dabiski, kā pērnajam modelim. Ap objektu vērojamas mākslīgas auras un citi artefakti. Tomēr tas atkarīgs no apkārtējā apgaismojuma un fona sarežģītības, jo vienkāršākā scenārijā izdevās tikt pie pieņemama portreta attēla.

    Portreta režīms arī izmaina ādas toni, kas precīzāks ir automātiskajam režīmam. Reizēm jārēķinās arī ar pārgaismotu fonu. Toties jāuzteic objekta kontūra, kas tiek izrēķināta precīzi.

    Ļoti laba pašiņu kamera

    Ja agrāk Xperia pašiņu kameras atstāja vilšanos, tad otro gadu pēc kārtas pašiņu kamera sagādā teju tikai pozitīvas emocijas. Detaļu ir pietiekami daudz un ar asumu arī viss kārtībā. Tas tādēļ, ka kamera saņēmusi auto fokusu. Krāsas vēl aizvien ir dabiskas un akurātas, tomēr HDR reizēm spēj atgūt detaļas pārgaismotajās vietās. Patīkami, ka pašiņu kameras portreta režīms reizēm pat performē labāk par aizmugures kamerām. Kamēr aizmugures portreta režīmam prasās pēc atjauninājuma, ar priekšējo var droši izpausties.

    Beidzot nakts režīms

    Vispirms jāsāk ar to, ka galvenās kameras jaunā tipa sensors spēj apkopot daudz vairāk gaismas, tādēļ tā spējas ir krietni pārākas par citām kamerām. Otrs jaunums ir nakts režīms, kas beidzot nonācis Xperia viedtālruņos. Nakts režīms palīdz iegūt asus attēlus ar atgūtām detaļām. Tomēr ikdienā nevarētu teikt, ka tā sniegums ir konstants.

    Vislabāk performē galvenā kamera, kas ir tik spējīga, ka pat bez Nakts režīma var tikt pie lieliskiem kadriem. Diemžēl, pārējās kameras mazo sensoru un diafragmas atvēruma dēļ sliktas gaismas apstākļos krietni iepaliek galvenajai kamerai. Nakts režīms arī nesniedz akurāt to pie kā pieradinājis Samsung, Apple un Google, tas drīzāk uztverams kā papildu HDR, kas nedaudz izgaismo tumšas situācijas. Toties šādā veidā attēli šķiet daudz dabiskāki, bez samākslotiem izskaistinājumiem. Tādēļ neceriet uz Samsung brīnumiem piķa melnā tumsā, bet urbānā vidē ar daļēju mākslīgo apgaismojumu sniegums būs ļoti labs. Detaļu ir daudz un graudainība gandrīz neeksistē.

    Fotogrāfa komentārs

    Tā kā manas fotografēšanas zināšanas ir svētdienas bildētāja līmenī, gribēju uzzināt komentāru no profesionāla fotogrāfa. Viņš atzina, ka Xperia 1 V kameras un plašā programmatūra tiešām uzvedas daudz vairāk, kā profesionāla kamera, nevis telefons. Tas nozīmē, ka ir iespējams iegūt tieši tādu attēlu, kā satura veidotājs vēlas. Bet tas arī nozīmē, ka nepieciešamas zināšanas, jo Sony interfeisu par seksīgu un intuitīvu nenosauksi. Toties tie, kas jau ar to ir pazīstami, te jutīsies ērti. Fotogrāfs arī norādīja, ka uz Xperia 1 V skatu meklētāju nevar paļauties, bet tas būtu jāadresē Android virzienā, jo iPhone skatu meklētājos var redzēt attēlu tādu, kāds tas būs pēc bildes uzņemšanas.

    Kopumā lieliskas kameras

    Sony Xperia 1 V kameru sniegums ir labākais, kāds Xperia viedtālruņos redzēts. Šīs kameras noteikti nav domātas slinkajiem. Tās liek apgūt jaunas zināšanas, lai pavērtu visu iespaidīgo potenciālu, ko tās nes līdzi. Šajā garajā izklāstā pat nepieminēju iespaidīgās video spējas. Satura radītājiem te tiešām ir, kur izpausties. Un tomēr, šāda pieeja ir elitāra, tā nebūs pa prātam vidējam lietotājam, kam nepatīk ķimerēties manuālos iestatījumos. Citādi, šis ir viens no labākajiem kameru sniegumiem, kādu šogad esmu testējis.

    Konkurence

    • Sony Xperia Pro-I – lielākais trumpis ir tā it kā collas izmēra sensors, tomēr Xperia 1 V to atspēko ar jauna tipa sensoru, kas mazākā izmērā spēj apstrādāt tādu pašu gaismas apjomu. Xperia 1 V ticis arī pie svaigākas veiktspējas, spilgtāka ekrāna, ietilpīgāka akumulatora, bezvadu uzlādes un salabojis karšanas kaiti.
    • Sony Xperia 1 IV – šobrīd pieejams par 300 eiro lētāk, tomēr Xperia 1 V ir uzlabojis tos sīkumus, kas pērnajam modelim bija nepatīkami, arī kameru spējas piedzīvojušas iespaidīgu attīstību.
    • Samsung Galaxy S23 Ultra – ir universālais karēvis, kas ticis pie spilgtāka ekrāna, irbuļa, pārākām tuvinājuma kamerām un ilgāka programmatūras atbalsta, citādi Xperia 1 V ir cienīgs konkurēt ar Ultru.

    Nobeigumā – kā vienmēr, lieliska pēcgarša

    Sony Xperia 1 V neliek vilties un sniedz lielisku pieredzi. Tieši tādu, kādu var gaidīt no Sony. Kas tad veido šo patīkamo pēcgaršu? Gaumīgs dizains ar unikālo formātu, lielisks ekrāns bez izgrauzumiem, kas ciena satura veidotājus, lielisks kameru sniegums un pārdomātas detaļas, kādas konkurenti nepiedāvā. Protams, ir arī trūkumi. Piemēram, nepiedodami īsais programmatūras atbalsts, augstā cena un kameru saskarne, ko par intuitīvu nenosauksi. Tomēr plusu ir vairāk par trūkumiem, tādēļ pēcgarša ir patīkama. Šoreiz Sony sasniedzis to līmeni, lai izskatītos ļoti labi uz konkurentu fona un jau atkal varētu cīnīties par gada viedtālruņa titulu.

    Iepriecināja

    • Elegants, praktisks, IP65/IP68 putekļu un ūdens aizsargāts korpuss
    • Ekrāns kļuvis vēl spilgtāks
    • Ekrāns bez izgrauzumiem + uz priekšu vērsti skaļruņi sniedz izcilu multimediju baudīšanu
    • Karšana vairs neietekmē veiktspēju, ekrāna atsvaidzi un kameru lietošanu
    • Uzlabota kameru darbība, beidzot Xperia tikusi pie nakts režīma
    • 3.5 mm austiņu ligzda, atmiņu karšu atbalsts, atsevišķs kameras taustiņš

    Neiepriecināja

    • Skopa komplektācija
    • Reljefā aizmugure var iet caur kauliem
    • Īss programmatūras atbalsts
    • Forši, ka ir nakts režīms, tomēr arī to var uzlabot
    • Lēna uzlāde
    Sony sasniedzis to līmeni, lai izskatītos ļoti labi uz konkurentu fona un jau atkal varētu cīnīties par gada viedtālruņa titulu.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    10
    Ekrāns
    10
    Programmatūra
    7
    Veiktspēja
    10
    Akumulators
    8
    Kameras
    9
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    29 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Raivis Terinks
    18.07.2023 14:27

    Sony pēdējā laikā taisa labus telefonus, visās (trijās) cenu kategorijās. Gan Xperu 10.modelis, lai arī vienkrāršs, ar baisi labu bateriju. Un 5.modelis, ar cenas/kvalitātes atteicību. Sony tieši telefona galvenais pluss – garens šaurs ekrāns, ērti turēt rokā un visu aizmirst…. 10. modelis der pat bērnam.
    Jā, Sony foto nav priekš visiem, un nav īsti “fikso” “instagramīgo” bilžu taisīšanai, jo Sony bildes tradicionāli izskatās ļoti dabīgi (nevis pārsātinātas, pār-kontrasta, un HDR efektiem , (kā Ābolam un Samijam).
    Pats jau 3 gadi lietoju Xperia 1 III, priecē gan tas ka ekrāns/korpuss šaurs, gan fotokameras, gan skaņas iespējas, gan ekrāna izšķirtspēja (to gan var novērtēt tikai skatot foto vai YouTube uc video 4K.) Mainīt uz IV vai V modeli vēl taisos, nav vēl tik acīmredzami plusi/uzlabojumi jaunajiem modeļiem.

    Raivis Terinks
    19.07.2023 11:40

    Piekrītu, ja rokās jūtams ja ir izmaiņas, un viss tevis nosauktais ir fakts, tas ir forši, bet to mer ne tik forši lai mainītu uz jaunu. Tur jau tā lieta, ka ja esošais strādā lieliski, un nav kaitinošas lietas (pārkaršanu pēc updeitiem izdevies novērst), tad nav interesē ķert ko jaunu. Piekrītu, ka nāksies pagaidīt vēl kādu gadiņu :)

    trx450
    18.07.2023 14:51

    Tā jau ir, ka 3.5mm puļķis nu jau ir kaut kas jauns.
    Labs raksts. Arī pasapņoju par tādu trubu, lasot rakstu.

    Vigo
    18.07.2023 16:08

    Par 1.4K euro tas paliks nišas produkts un die-hard Sony fanu agregāts. Varu derēt, ka pārdošanas rādītāji būs gaužām pieticigi un agri vai vēlu,bet arī Sony telefoni aizies LG, HTC, BB pēdās.

    Vigo
    18.07.2023 23:29

    Sony aizgaja no Indijas, tad no Ziemelamerikas. Faktiski vinu tirgus ir palicis JP, dalēji TW, HK un Eiropa. Ja paskati Xperia pārdošanas ciparus, tie konstanti gadiem iet uz leju, tirgus niša rūk un logiski, būs bridis, kad kādam būs jāizsledz gaisma. Protams, JP patriotu tirgus ar 100 milj iedzivotaju Sony Xperia dzivi varētu vēl uz dažiem gadiem paildzināt.

    And-so
    18.07.2023 18:16

    Jautājums autoram, vai ir (un kad) gaidāms Sony Xperia 10 V apskats? Tas ir tuvāk cenu kategorijā parastiem mirstīgiem,. :)

    priex
    18.07.2023 21:37

    Nu nezinu, nezinu. Pagājušā gada lietotāju aklajā balsojumā par labāko viedtelefonu kameru (20+ miljoni balsojumu) Sony Xperia 1 IV ieguva precīzi pēdējo vietu (lasi – sliktākie foto). Neņemos apgalvot, vai manam Pixel 6a, kas bija balsojuma uzvarētājs, tiešām sanāk pasaulē labākie foto, bet kvalitāte par to cenu ir iespaidīga (manā gadījumā 356 EUR). Vai tiešām tie kameras uzlabojumi ir 1000 EUR vērti??? Nopietni?

    Raivis Terinks
    19.07.2023 22:35
    Reply to  priex

    Tāpēc ka aklais balsojums ir tiem, kas grib redzēt un ir pieraduši redzēt instagrmmīgas bildes, spilgtas nereālas un pārsātinātas krāsas, nereālu HDR gaismu efektu utt. Sony telefoni izceļas ar reālistiskām krāsām/gaismām, ko diemžēl mēs vairs ekrānos redzēt negribam. Gribam redzēt wow-bildes. Tāpēc balsojumos topā Samsungi un Āboli. Bet , teikšu atklāti, pašam arī šķiet ka Sony bildes uz citu fona izskatās garlaicīgas…

    priex
    20.07.2023 11:07
    Reply to  Raivis Terinks

    Šajā konkrētajā balsojumā Āboli un Samsungi kā reiz nebija topā galvgalī ar savām pārsātinātajām krāsām, bet taisnība – daudziem kritērijs ir ‘jo košāk, jo smukāk’. Ja gribās dabisku foto, tad nav ko ākstīties un jāņem rokā analogais foto.

    Biteme
    20.07.2023 11:30
    Reply to  priex

    Kas ir analogais foto? Ja domāji filmu foto, tad tur manipulācijas sākas jau ekspozīcijas posmā (filmas īpatnības, filtri), turpinās attīstīšanā un bildes kopēšanas vai skanēšanas/apstrādes laikā. Digitāli var simulēt gan filmas graudu, toņus utt. tiktāl, ka 98% cilvēku nesapratīs, ar ko un kā ir iegūts attēls. Tas pie tēmas par filmu foto kā dabiskuma avotu.

    Arturs Kursitis
    18.07.2023 22:37

    Sveiki visiem… Šajā apskatā ir ļoti maza sadaļa par devaisa audio iespējām… Vairuma apskatnieku, tradicionāli, pārslēdzas uz vizuālajiem apskatiem, bet audio +- , pieradušie pie SoC iebūvētajiem DACiem. Agrāk LG, SONY un ASUS, Razer labprāt iebūvēja Hi-Fi klases ārējos DAC, pārsvarā vienmēr ESS Sabre… Šķiet palikuši no lielajiem Sony un ASUS.. Rezultāts Hi-Res audio wired sertifikāts. Šeit izlaists – “Bluetooth 5.3 (A2DP, LE Audio, aptX HD, aptX Adaptive)” Sony izstrādātais LDAC gandrīz loseless… Japan Audio Society (JAS) certified LDAC with their Hi-Res Audio Wireless certification …
    https://en.wikipedia.org/wiki/LDAC_(codec) Apple uz doto mirkli atbalsta tikai AAC wirleesā … ALAC tikai MACbūkos un lithning savienojumā. Ja lietojam Hi-RES streamu Tidal – Sony app – Sony Connect optimizēs 360 Reality Audio funkciju Tidal. Nosacījums austiņām jaatbalsta arī LDAC kodeks. Es lietoju inear xm4… esmu mega apmierināts ar kvalitāti Wireles… arī par DSEE ne vārda … jebkura kompresēta audio upscale … ir jūtama atšķirība ar labām austiņām … Tā kā šis ir viennozīmīgi arī audiophile device, ja gribas all in one . Viennozīmīgi vai augustā vai septembrī pirkšu LG V40 vietā .. arī vēl XM-5 ausis..

    Raivis Terinks
    19.07.2023 22:38

    Ar tiem HD audio ir tā (nu man vecāks 1III modelis), ka ir Bluetooth ierīces kuras uzkarās (piemēram jauna auto multimediju sistēma) – YouTube/Spotify atkano, bet kad palaiž no telefona FLAC iekš HD – tā ierīce “aizrijās”. Nu un tad tur jāiet setingos, un jāslēdz ārā HD audio….

    Arturs Kursitis
    21.07.2023 23:04
    Reply to  Raivis Terinks

    Ar HD(hehe) ir tā , ka ir jābūt poņai, ko tu slēdz un kā… Ja Tev viens devais ar vienu klikšķi slēdz iekķšā HD LDAC(24bit/990kbs), un sāk pārraidi DIGITĀLU – saņēmēja (Tava audo audio BT) kontrolieris neatpazīst ienākošo paketi un bloķējas, gaida savienojama režīmu un paketi … IR JABŪT SAVIETOJAMAM PĀRRAIDĪTĀJAM UN SAŅĒMĒJAM , ir dažādi kontroleri, vieni auto dropojas un meklē saderīgu kodeku SBC baze un up + ir lētais gals, kas tupa SBC…
    Ja lieto Spotify – kodeks OGG, Youtube AAC… tas viss iekļauts jau standarta kontrolieros un atver kanālu uz DAC dekodēšanai uz analogu. (Katrā BT ausī tāds ir :) ) Par Snapdragon AptX kodekiem ir liela jautājuma zīme… Apple attista AAC, ALAC( ar Dolby Atmos),,,, BT konsorcijs gandrīz laidīs release ap 2024-25… SBC2 … tagad ceru saproti , ja sūīti BT augstāka reitinga media kontentu, kuru saņēmējs nevar dekodēt vai downscale , tad ir jāpārslēdzas uz maximālo pieejamo -> SBC :)

    Arturs Kursitis
    21.07.2023 23:08

    AAC+DolbyAtmos Apple doma, ka vairums cilvju nesadzirdēs atšķirību,,,, jautājums, tad kapēc saspringt.

    mazcenasmobilaistelefons
    20.07.2023 06:04

    Lietoju inear xm4, sony walkman, mājās protams walkmans tiek saslēgts ar daudz nopietnāku audio pasākumu. LDAC un DSEE ir f-jas, kas audiofīlam liek izvēlēties Sony produktus, šajā jomā konkurences vnk nav. Tiem, kuriem ir labas ausis, bet nav LDAC, Sony ir uztaisījis 3.5mm jack. Kursitis ļoti labs komentārs, jo es Sony telefonu izvēlētos dēļ audio, nevis dēļ foto un video. Bet tā ir šaura niša, jo jāatzīst, ka lielākā daļa ir Spotify jūzeri, kuri uzskata, ka komplektā ar Iphone un Airpods, tiek nodrošināta laba skaņa, kas protams tā pavisam nav.

    Arturs Kursitis
    18.07.2023 22:41
    Last edited 9 months ago by Arturs Kursitis
    Arturs Kursitis
    18.07.2023 23:20

    Tidal ar vien vairāk pieejams Audio – Dolby Atmos formātā :)

    KKK
    19.07.2023 10:42

    Beidzot kāds interesants jaunums, bet ne priekš manis un lielākās masas. Niša būs un paliks.

    Kārtējo reizi var novilkt visas cepures Jurģa priekšā, izcils apskats – līdz sīkākajām detaļām (audio pid**asi, lai paši meklē lietas, kas nevienam citam neinteresē :) ). Malacis, 10!

    Raivis Terinks
    19.07.2023 11:47

    Skatos ka komentāros bieži piemin augsto cenu. Pačukstēšu, ka katru gadu uz telefona launch Latvijā, Sony dīleris piedāvā akciju.
    Par to pašu 1400 cenu ir telefons un 1000XM sērijas austiņas (kuras ir 300+ EUR vērtas). Es tieši šādā akcijā pirms pāris gadiem iegādājos gan telf gan austiņas, un sanāca ka Xperia 1III maksāja 999€ un austiņas 300€. Tas ir to vērts. …mīnuss, man tagad otreiz pēc akcijas vēl vienas austiņas pirkt gan baigi negribas :)

    grh
    19.07.2023 19:45

    “jo iPhone skatu meklētājos var redzēt attēlu tādu, kāds tas būs pēc bildes uzņemšanas.”


    Ja runa ir par jaunākajiem Iphone, tad šis teikums ir meli.
    Iphone tu vari “dzīvajā” novērot kā bilde no skatu meklētājā redzētā pārvēršas par neparedzamu HDR ar pilnīgi citu ekspozīciju.
    t.i. safočcē sarežģītākos apstākļos vairākas bildes vienu pēc otras un atver Photos aplikācijā kādu no tām bildēm. No sākuma to redzēsi neapstrādātu un tad pēc ~1 sekundes tā pārvērtīsies par ar algoritmiem apstrādāto bildi.
    Visām bildēm to neredzēsi, bet daļai, kur ir vienlaicīgi tumši un gaiši objekti (nepieciešams HDR), tur pat Iphone 14 pro mēdz iebremzēt līdz to bildi pataisa tādu kādu vēlas.

    Why does my iPhone camera change my photos?
    iPhone 11 and higher models have a new algorithm integrated into their chip called Deep Fusion, which automatically enhances your photographs’ quality. With every photo you take, you’ll notice that colors and brightness are sharper to the point that, on occasion, it makes the pictures look unrealistic.

    Last edited 9 months ago by grh
    KKTK
    19.07.2023 20:18

    Paldies par apskatu, bet par lādēšanās spējām / tās ātrumu, gan ir samelots. “Man ātrākais, kas bija ir 45W lādētās” nav cienīgs arguments apskatā ielikt “lēna uzlāde”.

    KKTK
    19.07.2023 20:55

    Tehniskajā rakstīts PD 3.0, tas ir līdz 100W.

    KKTK
    19.07.2023 20:50
    Reply to  KKTK

    Edit. Tu tak Apple fans. Tev vajadzēja pieslēgt Macbook M* 60W lādētāju, tad tu redzētu uzlādes ātrumu. Tikko notestēju, lādē!

    20.07.2023 15:51

    Super apskats! Pirmo reizi pa daudziem gadiem pašam gribētos Sony telefonu.

    Reklāma
    Sony sasniedzis to līmeni, lai izskatītos ļoti labi uz konkurentu fona un jau atkal varētu cīnīties par gada viedtālruņa titulu.Sony Xperia 1 V apskats - lieliskas kameras ar zvanu funkciju