Web Analytics
More
    Reklāma

    Xiaomi 14 apskats – vai Samsung ir jāsāk uztraukties?

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš

    Xiaomi 14 ir patīkams pārsteigums, kas patiks tiem, kas meklē teicamas kameras kompaktā korpusā. Vienīgi, cena varēja būt nedaudz pieejamāka.

    Jaunākie raksti

    Šo apskatu iesākšu nedaudz sentimentāli, jo pirms sešiem gadiem tieši Xiaomi Mi 8 bija pirmais flagmanis, kā apskatu veidot man uzticēja laipnā Kursora redakcija. Kopš tā laika gana daudz ūdens aiztecējis, arī pats ražotājs krietni audzējis muskuļus un konceptuāli pamainījis savu flagmaņu sēriju. Xiaomi flagmaņi vairs nepārstāv flagmaņu slepkavu segmentu, kur tiek prasīta uz pusi mazāka cena, kā Mi 8 laikos. Ražotājs jau kādu laiku mierīgi liekams augšējā plauktā ar vecajiem bukiem. Tas nozīmē, ka par šī apskata galveno varoni – Xiaomi 14, ražotājs nekautrējas paprasīt 1099 eiro. Tas gan nenozīmē, ka uzreiz jākrīt ģībonī, jo par prasīto cenu ražotājs dod līdzi Xiaomi TV A Pro 43″ televizoru (apskata tapšanas laikā), turklāt nevajag aizmirst, ka Xiaomi mēdz visai ātri samazināt cenu. No šādas perspektīvas, piedāvājums nav nemaz tik slikts, un Xiaomi 14 vienalga ierindojas, kā viens no lētākajiem flagmaņiem, kas ticis pie šī gada Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 spēkstacijas un visām no tā izrietošajām sekām (lasi spējām). Nevajadzētu arī ļauties aizspriedumiem, kas radušies ražotāja plašā vidējās un budžeta klases piedāvājuma dēļ. Proti, daudz dzirdēts, ka kvalitāte nav īsti līmenī un tā. Patiešām, lētākie Xiaomi/Redmi/POCO modeļi mēdz būt ar kompromisiem, tomēr mana pieredze ar Xiaomi flagmaņiem ir bijusi gana laba. Līdz šim apstiprinājusies mana garāžas konspirācija – jo dārgāks Xiaomi telefons, jo labāk uzvedas. Tādēļ šajā apskatā centīšos noskaidrot, vai ražotājs ir gana nobriedis, lai Samsung būtu jāsāk stūrītī satraukti pīpēt?

    Reklāma


    Pēdējos četrus gadus Xiaomi flagmaņi tiek dalīti standarta modelī un Pro versijā. Tomēr šogad arī šajā klasifikācijā ir izmaiņas, jo Pro versija nemaz nepametīs Ķīnu. Tās vietā šogad pasaules brīvlaišanu piedzīvoja sērijas Ultra modelis. Atšķirībā no pērnā modeļa (Xiaomi 13, ko nenomedījām uz testu) uzlabota ekrāna matrica, kas nu ir daudz spilgtāka, ar augstāku izšķirtspēju un prot LTPO trikus. Palielināts  arī akumulators, izmantota šī gada veiktspēja un kameras aizgūtas no pērnā 13 Pro modeļa. Dzelžu līmenī jūtama pamatīga attīstība. Turklāt Xiaomi 14 izmērs ir nedaudz mazāks par konkurentiem, kas šo padara par gandrīz kompaktu, uz kamerām orientētu nišas viedtālruni. Xiaomi 14 tiešākie konkurenti izmēra ziņā ir Samsung Galaxy S24, ASUS Zenfone 10 un Sony Xperia 5 V, bet cenas ziņā arī OnePlus 12.

    Xiaomi 14 tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 14, HyperOS
    • Ekrāns: 6.36 collu LTPO OLED, 1200 x 2670, 20:9 malu attiecība, ~460 ppi, 97.6 cm2, ~89.3% ekrāna un korpusa attiecība, 68B krāsu, 120Hz ātrā atsvaidze, Dolby Vision, HDR10+, 3000 nitu maksimālais spilgtums, Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 (4 nm), astoņi kodoli: 1×3.3 GHz Cortex-X4 & 3×3.2 GHz Cortex-A720 & 2×3.0 GHz Cortex-A720 & 2×2.3 GHz Cortex-A520, Adreno 750 video apakšsistēma
    • RAM: 8/12*/16 GB
    • Atmiņa: 256/512* GB/1TB, UFS 4.0
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e/7, dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.4 (A2DP, LE, aptX HD, aptX Adaptive, LHDC), NFC, USB Type-C 3.2, OTG, 3G/4G/5G
    • Pozicionēšana: GPS (L1+L5), GLONASS (G1), BDS (B1I+B1c+B2a), GALILEO (E1+E5a), QZSS (L1+L5), NavIC (L5)
    • Papildu: optiskais pirkstu nospiedumu lasītājs zem ekrāna, žiroskops, barometrs, kompass, krāsu spektra sensors, stereo skaļruņi, 24-bit/192kHz Hi-Res & Hi-Res bezvadu audio, Snapdragon Sound, IP68 putekļu un mitruma aizsardzība
    • Kameras: aizmugurē: 50 MP, f/1.6, 23mm, 1/1.31″, 1.2µm, dual pixel PDAF, lāzera AF, OIS galvenā kamera; 50 MP, f/2.0, 75mm, PDAF (10cm – ∞), OIS, 3.2x optiskā palielinājuma kamera; 50 MP, f/2.2, 14mm, 115˚ ultra platleņķa kamera; HDR; 2x LED zibspuldze; Leica lēcas; 8K@24fps (HDR), 4K@24/30/60fps (HDR10+, 10-bit Dolby Vision HDR, 10-bit LOG), 1080p@30/60/120/240/960fps, 720p@1920fps, gyro-EIS video. Priekšā 32 MP, f/2.0, 22mm, 0.7µm pašiņu kamera, HDR, 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps, gyro-EIS video
    • Izmēri un svars: 152.8 x 71.5 x 8.2 mm, 193 g
    • Akumulators: Li-Po 4610 mAh, 90W ātrā vada uzlāde, 50W ātrā bezvadu uzlāde, 10W reversā bezvadu uzlāde
    • Cena: 1099 eiro

    *testa ierīcei

    Dizains – izmēram ir nozīme

    Xiaomi 14 ir atradis izmēra zelta vidusceļu. Tā teikt, ne par mazu, ne par lielu. 6.36 collas par pavisam kompaktu grūti nosaukt, ja salīdzina ar ASUS Zenfone 10 mazulīti, kam ir 5.9 collu ekrāns. Tomēr vairums flagmaņu lāpstu saņēmušas 6.7 collu ekrānus, tādēļ Xiaomi 14 sajūtu līmenī pat šķiet patīkami kompakts. Patiešām, ekrāns ir pietiekams dažāda satura priekiem, tastatūra nav par mazu, lai rakstot nerastos kļūdas, un Xiaomi 14 lietot vienā plaukstā ir ļoti ērti. Ar to visi prieki nebeidzas. Rāmis ap ekrānu ir gana šaurs, bet nedaudz biezāks par Samsung Galaxy S24 gandrīz neeksistējošo rāmīti. Turklāt, biezums ir vienāds visās malās, kas ir retums Android nometnē. Pašiņu kameras pīrsings ir nedaudz lielāks par S24, bet priekšas kopiespaids ir smalks un pārdomāts.

    Korpusa princips atgādina ābola aktualizēto plakano malu trendu. Tomēr, lai būtu ergonomiskāk, aizmugures stikls saņēmis nedaudz noapaļotas malas. Korpusā izmantoti premium materiāli, tādēļ plaukstā Xiaomi 14 jūtas pārliecinoši un neviena nianse neliecina par lētumu.

    Tomēr aizmugures estētika šķiet nedaudz garlaicīga. Pamatīgais stikla kvadrāts laikam ir visgarlaicīgākā kameru sala, kāda pēdējā laikā redzēta. Nedaudz uztrauc arī lielais vienlaidus stikls tajā, kas nav nekā pasargāts no virsmām un būs rūpīgi jāsaudzē, lai zirneklīša gadījumā plaisas nepāršķeltu kameru acis. Toties kameru sala ir tik liela, ka iestiepjas pāri pusei, tātad Xiaomi 14 uz galda negāzelēsies. Testa ierīci saņēmu elegantā zaļganpelēkā noformējumā. Izskatās tiešām šiki, tomēr glancētais rāmis un aizmugure ir pirkstu nospiedumu un citu riebeklību magnēts. Xiaomi 14 ir arī visai slidens un rāda daiļslidošanas paraugdemonstrējumus gandrīz uz jebkuras virsmas. Labā ziņa, ka melnais variants ticis pie matētas aizmugures, kas šīs problēmas atrisina. Žēl, ka matēts reljefs nav pieejams visiem krāsu variantiem.

    Pamatīgais alumīnija rāmis kreisajā pusē atstāts tīrs, bet labā puse tikusi pie stingriem skaļuma un bloķēšanas taustiņiem. Kā ierasts, rāmja apakšā ir SIM karšu atvilktne, USB ligzda un skaļrunis. Xiaomi jau pieradinājis, ka rāmja augšā jāmeklē infrasarkanais raidītājs un papildu skaļruņa izeja. Biju pārsteigts, ka šoreiz tos neatradu. Tomēr ražotājs no tiem nav atteicies, tie vienkārši novietoti citur. Lai tiktu pie tīrāka rāmja, skaļruņa izeja atstāta auss skaļruņa nemanāmajai strīpiņai līdzīgi, kā konkurentiem, bet infrasarkanais raidītājs vietu radis kameru salā. Neskatoties uz dīvaino novietojumu, tas strādā kā nākas, arī ja netēmē dīvaini ar kamerām pret TV. Xiaomi 14 saņēmis arī pilnvērtīgu IP68 putekļu un ūdens noturību, kā jau pilnvērtīgam flagmanim pienākas. Kopumā, dizains ir elegants, pārdomāts un ne par gramu sliktāks par Samsung korpusiem. Vienīgais, kas kaitina ir glancētās virsmas, ko uzturēt tīras vienkārši nav iespējams, tādēļ maciņš šoreiz būs obligāts. Labā ziņa, ka Xiaomi arī to nav noskopojis un tīri lietojamu maciņu iekļauj komplektā.

    Lielisks ekrāns!

    Tā lakoniski varētu raksturot Xiaomi 14 ekrānu. Uzlabojumi no iepriekšējās paaudzes ir daudz. Palielināta izšķirtspēja, uzlabots spilgtums un pati matrica nomainīta pret LTPO OLED. Tas nozīmē, ka ātrā atsvaidze dzelžu līmenī spēj ekonomēt akumulatora enerģiju statiskā saturā, piemēram, vienmēr ieslēgtajā ekrānā. Ātrā atsvaidze realizēta īpaši labi, Xiaomi 14 plūdenums šķiet pārāks pār konkurentiem, bet tas būtu jāskata komplektā ar jaudīgo veiktspēju. Pikseļi izmanto aptuveni 1.5K izšķirtspēju, kas ir jaunais vidējās klases standarts, bet relatīvi kompakta viedtālruņa ekrānam nodrošina aptuveni 460 pikseļus uz collu, kas ir lielisks rezultāts. Arī maksimālais spilgtums nu spēj sasniegt 3000 nitus. Salīdzinājumam, Samsung Galaxy S24 Ultra tie ir 2600 niti. Protams, šāds spilgtums attiecas vien uz specifisku HDR saturu, bet tas nemazina faktu, ka Xiaomi 14 ekrāns ir mierīgi saskatāms arī spilgtā saulē. Ir uzlabota arī pulsācijas takts, skata leņķi ir lieliski un krāsas prasmīgi kalibrētas. Dzelžu līmenī te tiešām nav, kur piesieties un tiešākais Samsung konkurents šo pārspēj tikai ar plānāku rāmīti, kamēr pati matrica uz papīra spējīgāka ir Xiaomi.

    Programmatūra neskopojas arī ar pielāgojumiem. Pielāgot var krāsu profilus, kontrolēt atsvaidzi un citus iestatījumus, kas pat neienāktu prātā. Jā, tieši tik niansēta ir Hyper OS, bet par to nedaudz vēlāk.

    Tā kā izmantota jaudīgākā Android veiktspēja, ir pieejami arī daudz un dažādi MI un HDR uzlabotāji.

    Kopumā, lielisks ekrāns, kas mierīgi liekams blakus pārējiem konkurentiem!

    Zibenīga atbloķēšana

    Xiaomi 14 var atbloķēt gan ar seju, gan ar pirkstu nospiedumu. Abi veidi strādā zibenīgi, bet par biometriski drošu var uzskatīt tikai pēdējo. Optiskais pirkstu nospiedumu sensors ir akurāts un ātrs, atpazīstot pirkstu 9 reizes no 10. Zinu, ka Kristaps pamatīgi nokritizēja Galaxy S24 zem ekrāna novietoto pirkstu nospiedumu lasītāju, bet to norakstīšu uz ābolistu skaudību, ka viņu pirksti atraduši no šādas ērtības. Tikmēr gan labroči, gan kreiļi novērtēs, ka lasītājs ir abiem vienlīdz ērti sasniedzams. Pilnai laimei gan gribētu to novietot maķenīt augstāk, citu iebildumu nav. Strādā lieliski. Xiaomi ļauj ar optisko lasītāju nolasīt sirds darbības ātrumu. Tiesa gan, drošības apsvērumu dēļ, šie dati nav eksportējami uz veselības lietotnēm.

    Kvalitatīva skaņa

    Jau dizaina sadaļā rakstīju, ka šoreiz pazudusi otra skaļruņa izeja alumīnija rāmja augšā, kā citiem Xiaomi viedtālruņiem. Tas mani radīja bažīgu, ka, kā jau hibrīdajiem skaļruņiem pierasts, apakšas skaļrunis būs jūtami pārāks par auss pīkstuli. Biju patīkami pārsteigts, ka Xiaomi 14 ar šādu niķi neslimo. Abi skaļruņi ir pietiekami skaļi un pārsteidzoši labi kalibrēti, lai izdvestu teju vienādu jaudu. Pie augstākajiem skaļuma līmeņiem gan parādās minimāli skaņas kropļojumi, tomēr bass nepazūd, vokāls ir dzidrs un skaņa šķiet ļoti labi kalibrēta. Šie noteikti ir vieni no labākajiem šī gada skaļruņiem, turklāt prieks, ka tādus izdevies iemānīt relatīvi kompaktā korpusā. Pie viena jāpiemin arī Snapdragon Sound un plašie bezvadu audio kodeki (A2DP, LE, aptX HD, aptX Adaptive, LHDC), kas nodrošina kvalitatīvu skanējumu arī ar bezvadu austiņām.

    Mazs, bet ņiprs akumulators

    Xiaomi 14 saņēmis Li-Po 4610 mAh akumulatoru. No vienas puses, tas šķiet maz, ja salīdzina ar tādiem akumulatoru gigantiem kā Samsung Galaxy S24 Ultra (5000 mAh) vai OnePlus 12 (5400 mAh). No otras puses, ja salīdzina ar tādiem kompaktajiem flagmaņiem, kā Samsung Galaxy S24 (4000 mAh) vai ASUS Zenfone 10 (4300 mAh), tad Xiaomi 14 piedāvā ietilpīgāko akumulatoru, ar vislabāko darbības laiku kompakto flagmaņu nišā. Xiaomi 14 piekāpjas vien kompaktā Sony Xperia 5 V (5000 mAh) pārpasaulīgajam akumulatora sniegumam. Akumulatora darbība mani tiešām pārsteidza. Pie vidējas noslodzes mierīgi var izvilkt 1.5 dienas. Pie pamatīgākas slodzes dienas nogrieznī nebūs jāuztraucas. Mana ikrīta rutīna, kas konkurentiem prasa 7 – 11%, noēda vien 6%, kas ir labs rezultāts. Protams, viss atkarīgs no lietošanas paradumiem. Jāņem vērā, ka kameras ir īpaši ēdelīgas. Tā kā kameras (lasi par to zemāk) padevušās tiešām lieliskas, jārēķinās, ka akumulatora procenti kusīs ātrāk. Bet arī par to ir padomāts ar iespaidīgi ātru uzlādi.

    Xiaomi 14 ticis pie ātrās 90W uzlādes. Jā, tas nav ātrākais variants, kādu ražotājs piedāvājis. Piemēram, Xiaomi 13T Pro ticis pie 120W uzlādes, bet, ņemot vērā mazāku akumulatoru, rezultāts ir līdzīgs. Katrā ziņā, starp kompaktajiem flagmaņiem šī ir ātrākā uzlāde, un viena no ātrākajām starp pārējām lāpstām. Lai cik maz procentu arī nebūtu, pietiek tikai ar rīta dušu, lai piedzītu akumulatoru pilnu. Ar attiecīgu Xiaomi lādētāju arī bezvadu uzlāde piedāvā iespaidīgus 50W. Ir pieejama arī bezvadu reversā uzlāde. Visu šo leiputriju vēl saldāku padara fakts, ka 90W lādētājs tiek iekļauts komplektā. Vienīgā iebilde, ka tā vadam vienā galā ir USB Type-A spraudnis, kas nozīmē, ka vadu nevarēs izmantot, lai pārceltos no vecās ierīces. Uzteikšanas vērta ir arī komplektācija. Xiaomi eleganti iespļauj sejā Apple, Samsung un Sony skopajām komplektācijām, dodot līdzi ne vien ļoti ātru sienas lādētāju, bet arī silikona maciņu. Šoreiz tas nav caurspīdīgs, kas nozīmē, ka neoksidēsies un pēc pāris mēnešiem neieņems urīna nokrāsu. Tātad šis ietvars var kļūt arī par pastāvīgu risinājumu, kas nebojās kopējo estētiku. Lieliski!

    Karsta veiktspēja

    Veiktspēju var saukt gan pozitīvi, gan negatīvi par karstu. Sākšu ar pozitīvo. Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 čipkopa komentārus neprasa. Tas vēl aizvien ir karsts pīrādziņš Android nometnē, kas atsevišķos veiktspējas testu parametros pārspēj pat Apple sniegumu. Lai gan Samsung Galaxy S24 Ultra izmanto virstaktētu Snapdragon 8 Gen 3 versiju, Xiaomi 14 viena kodola testā atpaliek pavisam nedaudz, bet vairāku kodolu testā pat uzrāda pārāku sniegumu. Nemaz nerunājot par tiešāko konkurentu Samsung Galaxy S24, ko darbina Exynos 2400, kam testos Xiaomi 14 parāda garu degunu un mierīgi aizskrien priekšā.

    Ikdienā tas rezultējas ātrā un ļoti plūstošā darbībā. Lietotnes burtiski lido, RAM menedžments ir sakārtots un pārslēgšanās starp lietotnēm ir zibenīga. Līdz šim arī bija pierasts, ka Xiaomi flagmaņi piedāvā jaudīgāko no procesoriem, bet parasti, kāds krikums veiktspējā pietrūka. Piemēram, tika izmantota vecāka USB versija. Ar Xiaomi 14 tas ir mainījies, jo tiek izmantota salīdzinoši svaigā USB Type-C 3.2 versija, kas nozīmē, ka Xiaomi 14 var tikt arī pie normālas video izejas. Tā teikt, uz papīra ievilkts pēdējais ķeksītis, kas veiktspējā atturēja no izcila vērtējuma. Un tomēr salīdzinoši kompaktam korpusam, kam tik liels uzsvars likts uz kamerām, ir kāds trūkums. Runa ir par dzesēšanu, tādēļ nonākam pie negatīvi karstās veiktspējas daļas. Mārketinga materiāli protams lielās ar saviem dzesēšanas risinājumiem, tomēr ikdienā var novērot, ja dzenā ēdelīgas spēles, tad klepošana un kadru zudums sākas aptuveni pēc 10 minūšu spēlēšanas. Vai man tas traucē dzīvot? Absolūti nē! Vienkārši jārēķinās, ja PUBG ir must have lieta, Xiaomi 14 nebūs piemērotākā ierīce. Citādi, ikdienas lietošana ir raita un pāris minūšu spēlīte, kas atslogo ikdienas ofisa dzīvi, tiks darbināta lieliski bez dižas silšanas, kadru zudumiem un veiktspējas samazināšanās.

    Ir pieejami visi svaigākie savienojumi, kas strādā godam. Turklāt gribu teikt, ka ar antenu dizainu te viss ir kārtībā. Proti, ne vien Kristaps Samsung Galaxy S24 apskatā pamanījis, ka signālu rādītāji ir konstanti zemāki, kā konkurentiem, bet arī citi apskatnieki ievērojuši šo un relatīvi samocītāku pārslēgšanos starp datu savienojumiem. Arī es šādu lietu esmu pamanījis ne vien Samsung, bet arī Sony Xperia viedtālruņiem, tādēļ prieks redzēt, ka Xiaomi 14 ar uztveršanu un pārslēgšanos viss ir kārtībā. Turklāt pieejami arī tādi nākotnes standarti, kā Wi-Fi 7, kas Xiaomi 14 padara par nākotnes drošu viedtālruni.

    HyperOS – vecie vēži jaunā kulītē

    Ar “jauno” saskarni jau satikos POCO X6 Pro apskatā. Godīgi sakot, nebija tie labākie iespaidi, jo netika izārstētas agrākās MIUI kaites. Tomēr jāatgriežas pie ievadā pieminētās garāžas konspirācijas – jo dārgāks/jaudīgāks Xiaomi, jo saskarne labāk uzvedas. Tāds ir arī Xiaomi 14 stāsts. Paziņojumi beidzot pienāk laikā, reklāmas vairs neuzglūn no katra stūra un liekprogrammatūras apjoms pat nedaudz sarucis. Tas gan nenozīmē, ka HyperOS būtu jāuztver, kā plāna āda, vienkārši, salīdzinot ar MIUI, tā šķiet par milimetru plānāka. Kādēļ Xiaomi vispār vajadzēja mainīt saskarni? Lai sakārtotu pirmkodu, kur nu ir iekļauta saziņa ar Xiaomi SU7. Jap, Xiaomi ražo ne tikai viedtālruņus un rīsu katlus, bet nu arī elektroauto.

    Tomēr pamatidentitāte no MIUI nav mainījusies – multenīga estētika, kas labāk patiks austrumnieku gaumēm; kaudze ar mikroskopiska līmeņa pielāgojumiem; arī kaudze ar liekprogrammām. Pēdējais gan neiet kopā ar to, ko rakstīju rindkopu augstāk. Paskaidrošu, šoreiz nav vesela mape ar reklāmu saturošām spēlēm, bet ir dažādas lietotnes, kas dublē ierasto lietotņu saturu, tādēļ atļāvos mājas ekrānu atbrīvot no mistiskajiem tīrītājiem un citas drazas. Pamanāmu atšķirību piedzīvojis kontroles centrs. Diemžēl, šoreiz nav pieejama versija, kas apvienota ar paziņojumiem. Ja es gribētu nejēdzīgus paziņojumus, droši vien skatītos iPhone virzienā, žēl, ka šoreiz Xiaomi paļāvies uz copy/paste principu. Pie paziņojumiem jārēķinās, ka būs arī piesārņojums no Xiaomi oriģinālajām lietotnēm, ko neesmu ne prasījis, ne aktivizējis.

    HyperOS protams arī sola dažādus MI brīnumus. Tiesa gan, līdz tiem būs jāpaciešas, jo pagaidām tie tikuši vien Ķīnai un vēl gaida savu globālo brīvlaišanu. Kamēr līdz šiem priekiem jāpaciešas, tikmēr var izbaudīt gana daudz niansētus pielāgošanas knifus. Īpaši man tīk bloķēšanas ekrāna iestatījumi. Tie protams aizdomīgi līdzinās ābolam, tomēr izskatās efektīvi, kā aiz objekta novietotie pulksteņa cipari pārplūst vienmēr ieslēgtajā ekrānā.

    Tikmēr attēlu redaktors piedāvā dažus MI trikus jau no MIUI laikiem. Piemēram iespēju izdzēst objektus, vai veiksmīgi noņemt cilvēkus, kas traucē peizāžai. Var mainīt arī debesjumu un izveidot pilnīgi citu atmosfēru. Bet Xiaomi lietotājiem šie jau šķiet veci triki, kas pieejami jau labu laiku. Tikmēr līdz tādiem, kas ģenerē papildu neesošas detaļas vēl jāpaciešas. Toties video klipus iespējams papildināt ar MI efektiem, kas precīzi atpazīst cilvēka aprises un izceļ tās vai izveido portreta video.

    HyperOS sola četrus lielos atjauninājumus un piecu gadu drošības ielāpus. Tas krietni iepaliek, ja salīdzina ar Samsung un Google septiņu gadu atbalstu, bet ir krietni labāk, ja salīdzina ar divu gadu ASUS solīto atbalstu un trīs gadu Sony atbalstu. Kopumā, jau saskarnei nekā netrūkts. Es pat gribētu teikt, ka ir par daudz. Protams, prieks redzēt, ka jebkas, kas pieejams citās saskarnēs, ir pieejams arī HyperOS, tomēr kopētā estētika, atsevišķi kaitinošie sīkumi, pārāk noslēptās atļaujas, lai visas lietotnes strādātu, kā nākas, aizvien HyperOS novieto nedaudz zemāk par konkurentiem. Labā ziņa, ka saskarne uzvedas nedaudz labāk par citām paaudzēm, tomēr mana cerība, ka Xiaomi kardināli pārkārtos lietas, diemžēl, neapstiprinājās.

    Vienas no šī gada labākajām kamerām

    Tie, kas no Xiaomi negaida brīnumus kameru departamentā, turieties pie saviem krēsliem, jo Xiaomi 14 mani ir ļoti patīkami pārsteidzis. Jau Xiaomi 13T Pro apskatā biju sajūsmā par Xiaomi un Leica laulībām, kas vainagojušās ar lieliski kalibrētām krāsām, labi kontrolētu graudainību, dažādiem sižetiem un citiem trikiem. Pirmais pārsteigums, ka Xiaomi 14 kameras ir gandrīz tādas pašas, kā pērnajam Xiaomi 13 Pro un ir krietns uzlabojums pār Xiaomi 13. Analoģija būtu tāda, ja Galaxy S24 pārmantotu S23 Ultra kameru dzelžus. Otrais pārsteigums – pierasts, ka vislabākos kameru sensorus veido Sony, bet Xiaomi sadarbībā ar Leica un OmniVision radījuši jauno OVX9000 sensoru. Ideja gan ir gauži līdzīga Sony jauno sensoru arhitektūrai, kas ļauj mazākā izmērā apstrādāt vairāk gaismas, bet rezultāts krietni paceļ šo relatīvi mazāko sensoru ražotāju līdz meistaru līmenim. Leica pielāgojusi kameras tā, ka Xiaomi 14 piedāvā vienu no labākajiem HDR, kādu esmu redzējis. Un pēdējais pārsteigums, ka Xiaomi un Leica kameras pulējuši tik labi, ka tās ir izmantojamas uzreiz. Khe, khem Samsung, kam atjauninājums kameru sakārtošanai atnāca vien pēc diviem mēnešiem.

    Xiaomi 14 ticis pie:

    • 50 MP, f/1.6, 23mm, 1/1.31″, 1.2µm, dual pixel PDAF, lāzera AF, OIS galvenās kameras
    • 50 MP, f/2.0, 75mm, PDAF (10cm – ∞), OIS, 3.2x optiskā palielinājuma kameras
    • 50 MP, f/2.2, 14mm, 115˚ ultra platleņķa kameras

    Kameru lietotne ir samērā vienkārša un starp režīmiem var ātri un plūstoši pārslēgties. Agrāko dzelteno akcentu vietā nu ir Leica raksturīgie sarkanie. Arī citu saskarņu lietotāji šeit jutīsies ērti.

    Leica stāvējusi blakus ne vien dzelžu izstrādei, bet arī krāsu kalibrācijai. Pirms ķerties pie bildēšanas, jāizvēlas krāsu profils. Tos arī pēc tam ir ērti, ātri pārslēgt. Krāsu profili tiek piemēroti arī citiem režīmiem, piemēram, nakts, portreta un citiem. Pieejami Leica Vibrant un Leica Authentic. Nosaukumi saka priekšā, ka pirmais ies pie dūšas spilgtāku krāsu cienītājiem, bet otrais iemūžinās attēlus dabiskāk. Atšķirība uzskatāmi redzama debesīs un dabas detaļās. Leica Authentic baltā balanss vairāk atgādina Sony Xperia dabisko sniegumu, kas nozīmē, ka būs izteiktāks kontrasts, bet mazāk atgūtu detaļu ēnās. Šis profils lieliski piestāv dabas ainavām un detaļām, bet Leica Vibrant krāsu izcēlums noderēs arhitektūras vai citas klusās dabas iemūžināšanai.

    Ar šo krāsu opcijas nebeidzas. Leica pamatīgi pastrādājusi pie kaudzes ar profesionāli kalibrētiem filtriem. Tā var iegūt, piemēram, leģendāro Leica melnbalto izskatu. Lūk daži no tiem.

    Neskatoties uz to, ka šis nav Xiaomi spicākais flagmanis, kadrējumu iespējas ir gana daudz. Ir pieejama ultra platleņķa kamera, galvenā kamera, kas piedāvā 2x kvalitāti nezaudējošu palielinājumu, 3.2x palielinājuma kamera un 60x digitālais palielinājums. Pat neskatoties uz to, ka digitālais palielinājums šādos apmēros nozīmē gandrīz neizmantojamu, akvareļu gleznām līdzīgu attēlu, pieejamais palielinājumu spektrs ir pietiekams, lai te būtu, kur izvērsties un paķīķerēt pa kaimiņa logu (Kursors.lv neuzņemas atbildību, ja šādam mērķim izmantosiet Xiaomi 14).

    Skaidrs, ka digitālais palielinājums kropļo attēlu, bet saulainā dienā var paveikties ar izmantojamiem 5x un 10x digitālā palielinājuma attēliem. Tomēr, kā vienmēr, lai nepiedzīvotu vilšanos, iesaku paļauties uz lietotnē izšķirtajiem 0.6x, 1x, 2x un 3.2x lielumiem, tie gandrīz visos scenārijos ir konstanti, krāsas ir līdzvērtīgi kalibrētas un uz tiem noteikti var paļauties, Turklāt, šis ir vairāk, kā citiem kompaktajiem konkurentiem.

    Galvenā kamera ir izcila. Atvainojos par šādu sajūsmu, bet tā izpilda visus kritērijus, kas raksturo modernu viedtālruņa kameru – augsta detalizētība; viens no plašākajiem dinamiskajiem diapazoniem; precīzs baltā balanss; akurātas krāsas ar izteiktu, bet nepārspīlētu kontrastu un vienlīdz labs veikums dažādās vidēs. Jāpaslavē arī pārējās aizmugures kameras. Īpaši jāizceļ 3.2x palielinājuma kamera, kas saņēmusi gana lielu sensoru un ir ļoti spējīga. Tā veido detalizētus attēlus bez graudainības, bet ar dabisku dziļumu un krāsām, kas kalibrētas līdzvērtīgi galvenajai kamerai. Ultra platleņķa kamera gan reizēm uzrāda atšķirīgu krāsu sniegumu, bet tas pārsvarā notiek apmākušos laikapstākļos. Saulainā dienā rezultāts būs līdzīgs visām trim kamerām. Ultra platleņķa kamerai jūtams mazāk detaļu un reizēm attēls ir ne tik ass, kā pārējām kamerām, bet jau atkal jāteic, ka saulainos apstākļos atšķirības ir mazāk manāmas.

    3.2x palielinājuma kamera izmanto peldošo lēcu principu, kas ļauj iegūt lieliskus makro kadrus 10 cm attālumā. Vienīgi jāskatās, kur precīzi tiek fokusēts, jo lielie sensori fokusā patur mazāku objekta daļu, pārējo dabiski izpludinot. Makro kadriem Xiaomi atvēlējis atsevišķu režīmu, bet pamēģināju tuvuma bildes ar visām trim kamerām. Tiešām labākais rezultāts bija palielinājuma kamerai.

    Xiaomi 14 izmanto automātisko nakts režīmu, ko iesaku atstāt ieslēgtu, jo programmatūra precīzi aprēķina ekspozīcijas laiku vislabākajam iznākumam. Testa nolūkos to atslēdzu, lai nodemonstrētu kameru spējas ar un bez nakts režīmu. Nakts režīms palīdz atgūt detaļas, sakārto pārgaismotās vietas un veiksmīgi kontrolē graudainību. Biju pārsteigts par rezultātu. Režīms neizveido samākslotu attēlu, nakti cenšoties pārvērst dienā. Piemēru bildēs pievērsiet uzmanību vilciena logiem un stacijas tablo, kur režīms palīdz atgūt detaļas. Šoreiz atļaušos teikt, ka rezultāts ir labāks pat par Samsung Galaxy S24 Ultra sniegumu, krietni veiksmīgāk, tiekot galā ar graudainību.

    Leica arī parūpējusies par vairākiem portreta režīmiem. Objekts tiek korekti izrēķināts un katram no efektiem ir savs paskats, kas imitē leģendāros Leica filmiņu aparātu stilus. Iesaku mest slinkumu pie malas un šos papildināt ar profesionālajiem filtriem, tad var iegūt tiešām augstas kvalitātes, mākslinieciskus portretus.

    Šogad beidzot uzlabota pašiņu kamera. Beidzot arī Xiaomi ticis pie 4K video iespējas pašiņu kamerai. Selfiji ir detalizēti, bet ādas toņi tiek nedaudz paspilgtināti. Godīgi sakot, pašbildes ir tā sadaļa, kur Samsung ir priekšā Xiaomi. Sniegums protams nav krimināls, bet ir redzēti labāki piemēri.

    Ir pieejami arī dažādi papildu režīmi. Piemēram, Supermēness režīms. Tomēr šoreiz režīms realizēts gauži slikti, un ne reizi man neizdevās tikt pie izmantojamas mēness bildes.

    Toties pietiekami labi realizēts garās ekspozīcijas režīms, kas ļauj tikt pie gaismu spēlēm.

    Xiaomi sadarbībā ar Leica ir izdevušās tiešām lieliskas kameras, ar ko gribas bildēt vēl un vēl. Leica ideja – mēģināt atdarināt Leica filmiņu kameru sniegumu – rezultējusies īpašā rokrakstā, kas tiešām ir atšķirīgs un reizēm bildes tiešām izskatās, kā uzņemtas ar spoguļkameru. Turklāt šī ir viena no vispilnīgākajām kameru sistēmām kompaktiem viedtālruņiem, tādēļ šoreiz pelnīts teicams vērtējums.

    Konkurence

    • Samsung Galaxy S24 – ir tiešākais konkurents, kas arī ietilpst kompakto flagmaņu grupā. Xiaomi piedāvā spilgtāku ekrānu, pārāku veiktspēju, ietilpīgāku atmiņu, lielāku akumulatoru ar daudz ātrāku uzlādi, dāsnāku komplektāciju un krietni noslīpētākas kameras. Samsung atspēlējas ar smalkāku dizainu, sakārtotāku ilgāka atbalsta programmatūru un pat zemāku cenu. Tomēr, ja var pieciest HyperOS, tad dzelžu līmenī Xiaomi 14 padevies galvas tiesu pārāks.
    • Sony Xperia 5 V – ir savdabīgas formas pagājušā gada kompaktais flagmanis, kam cena noslīdējusi krietni zem Xiaomi 14. Xiaomi pārspēj Sony ar spilgtāku ekrānu, šī gada veiktspēju, ātrāku uzlādi, dāsnāku komplektāciju, vienkāršāk lietojamām kamerām un papildu tuvinājuma kameru. Sony piedāvā zemāku cenu, profesionālās kameru iespējas, krietni ietilpīgāku akumulatoru ar ļoti iespaidīgu darbības laiku un tīrāku saskarni.
    • ASUS Zenfone 10 – ir vēl viens pagājušā gada kompaktais flagmanis, kam nav zināms, vai šogad būs sekotājs. ASUS veikums padevies vēl nelielāks (lasi plaukstai draudzīgāks), tam ir lieliska gimbal stabilizācija, laba akumulatora darbība, tīrāka saskarne un par 300 eiro zemāka cena. Xiaomi 14 padevies lielāks, toties tam ir spilgtāks ekrāns, lielāks akumulators, šī gada veiktspēja un krietni pārākas kameras ar papildu tuvinājuma kameru.

    Nobeigumā – Xiaomi 14 mani pozitīvi pārsteidza

    Virsrakstā uzdevu jautājumu, vai Xiaomi 14 izdevies pārspļaut Samsung. Jā, nē, paga, nav tik vienkārši. Ja skatās tikai specifikāciju, tad Xiaomi izdarījis mājasdarbu, lai tehniski Xiaomi 14 būtu spēcīgāks par tiešāko konkurentu Samsung Galaxy S24. Tā vien šķiet, ka ražotājs ņēmis S24 speceni un vienkārši uzlabojis visus departamentus, lai tikai būtu vēl labāk – ekrāns ir spilgtāks un assāks, atmiņa ietilpīgāka un ātrāka, veiktspēja jaudīgāka, akumulators ir ietilpīgāks, uzlāde gaismas gadus ātrāka, komplektācija dāsnāka un kameras noslīpētākas. Tomēr Samsung atspēlējas ar sakārtotāku saskarni, kas vēl aizvien ir Xiaomi klupšanas akmens. Patiesībā, tas ir vienīgais punkts, kas liek šaubīties par Xiaomi 14 izvēli. Vēl runa ir arī par zīmola prestižu, kas Samsung fanus aiz inerces turpinās vest savā pavadā, lai gan, manuprāt, racionāli domājot, šim apskatam vajadzētu likt mainīt domas vismaz dažiem Samsung faniem.

    Tomēr kopumā, Xiaomi 14 ir patīkams pārsteigums, kas dzelžu līmenī var likt pasvīst ne vienam vien ražotājam. Tam ir lieliski nostrādāts, optimāla izmēra dizains, lielisks ekrāns, jaudīga veiktspēja, super ātra uzlāde, dāsna komplektācija un Leica kameras, kas jau šobrīd pretendē būt vienas no šī gada labākajām. Šoreiz ir tikai divi būtiski trūkumi – HyperOS, kas arī pēc kosmētiskā remonta nesagādā pozitīvu pārsteigumu un cena, kas iznākšanas brīdī šķiet nedaudz par sālītu. Labā ziņa, ka otrs mīnuss jau pēc pāris mēnešiem (vismaz agrāk tā ir bijis) kļūs krietni patīkamāks. Piemēram, Xiaomi 13 dažās internetbodēs šobrīd maksā ap 600 eiro.

    Iepriecināja

    • Premium materiālu, IP68 drošs korpuss, kas ir optimālā izmērā – ne par mazu, ne par lielu
    • Lielisks LTPO ekrāns + dzidri skaļruņi = teicama multimediju pieredze
    • Ļoti dāsna komplektācija, ļoti ātra uzlāde
    • Jaudīga veiktspēja
    • Leica kameras ir vienas no šī gada līderēm

    Negāja pie dūšas

    • Korpuss ir slidens un vājprātīgi krāj pirkstu nospiedumus
    • HyperOS neizārstē visas MIUI kaites
    • Cena varēja būt pieņemamāka
    • Termoregulācija nav domāta ilgstošai spēlēšanai
    Xiaomi 14 ir patīkams pārsteigums, kas patiks tiem, kas meklē teicamas kameras kompaktā korpusā. Vienīgi, cena varēja būt nedaudz pieejamāka.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    9
    Ekrāns
    9
    Programmatūra
    6
    Veiktspēja
    9
    Akumulators
    8
    Kameras
    9
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    19 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rambo5
    04.04.2024 12:43

    3 mēnešus atpakaļ speciāli izdomāju nopirkt īpaši lētu telefonu un tas bija Realme 11 pro 5G, kurš izmaksāja amazonā 270€. Es esmu tādā sajūsmā, ka kļuvu par realme fanu. Es neatradu nevienu mīnusu viņam.

    Kaspars
    04.04.2024 14:05
    Reply to  Rambo5

    emm..iedod, lūdzu update pēc vēl 9 mēnešiem.
    Man pašam telefons, kas pat ir nepilnus 100 eur mazliet vairāk uz vidējo klasi smagi piegriezās aptuveni gada vecumā..lai gan pirmos mēnešus es biju sajūsmā par price/performance

    Kaspars
    04.04.2024 14:45
    Reply to  Rambo5

    Par Realme 11 pro 5g Tev piekrītu, pats šo telefonu lietoju gandrīz pusgadu, un arī neesmu saskāries ar lietām, kas ikdienā kaitinātu, viss darbojas ļoti korekti un plūdeni, ņemot telefona cenu.

    Hax
    04.04.2024 17:45

    Ak, Dievs… kas par valodu. Kādi šabloniskie teksti. Nu 1:1 laikam kopēts no kāda svešzemju rakstiņa, pat nevar saprast elektroautomašīnas televizora vai telefona . “Karsta veiktspēja”, “pārpasaulīgs akumulatora sniegums” un vēl vesels lērums domu graudu ko sacerējis MI. Neuztvert to kā personīgu kritiku vai apvainojumu, bet kā tēmu pārdomām lai būtu interesanti lasīt un lai cilvēks pats izsaka savas domas.

    Kursors.lv
    04.04.2024 18:40
    Reply to  Hax

    Izlasi taču rakstu!

    Hax
    04.04.2024 21:52

    Izlasīju jo tas tiešām interesēja. Citādi nebūtu izteicis savas domas jeb būtu – “grāmatu nelasīju bet ir viedoklis” :)). Kā jau teicu, tas nebija Jurģim uzbrauciens vai apvainojums domāts.
    Bet ja par tēmu, tad Samsungam tiešām jāsāk uztraukties :D

    Kursors.lv
    04.04.2024 22:17
    Reply to  Hax

    Pat ja nebija domāts kā uzbrauciens, tad tas tā izskatījās. Lūgums ar cieņu izturēties pret autoriem, kas iegulda pamatīgu darbu, lai spētu lasītājiem sniegt objektīvu informāciju par ierīcēm. Daudziem esam palīdzējuši izvēlēties viņiem piemērotākās ierīces un ļoti labprāt gribētu turpināt darīt šo labo darbu arī uz priekšu. Un te atbalsts no lasītājiem ir svarīgs.

    Edgars
    06.04.2024 20:20

    Klau, Kristap! Viņš normāli izteicās. Un nav jātaisnojas par to. Tev katra kritika ir uzbrauciens? Vnk pievaldies!
    Kritika par tēmu un pamatota!
    Tu jau kā tie mīkstie mediji, kas apvainojušies par visu un visiem!

    Kursors.lv
    06.04.2024 20:41
    Reply to  Edgars

    Nevaru tevi iepriecināt – apvainošanās sajūtas man par šo nav. Drīzāk vēlme parūpēties par to, lai mūsu autorus neviens te nepamatoti neaizskar. Un arī pievaldīties šajā ziņā neplānoju.

    Edgars
    07.04.2024 10:42

    Atkārtoju. Neviens neaizskāra. Zinu, ka esi spītīgs āzis, jo redzu tavas aktivitātes Xā. Ir lietas, kurām piekrītu, pat daudzas. Bet, kopumā esi pārāk lecīgs, bieži nevietā. Tu esi mana dēla vecumā, tāpēc kā pieredzējis cilvēks iesaku apdomāt katru vārdu, nevis uzreiz spļaut ārā, kas galvā.

    Kursors.lv
    07.04.2024 11:06
    Reply to  Edgars

    Esmu lecīgs un neiecietīgs tikai pret cilvēkiem, kas raksta visādas glupības. Tur gan man ir visai maz pacietības. Un arī turpmāk plānoju tā darīt. Kas tu tāds esi, lai mācītu mani dzīvot?

    Edgars
    07.04.2024 16:12

    tas tik tavā ieskatā glupības. Citam cits viedoklis.
    Kas es esmu? Tāds pats ierindas pilsonis ar savu nostāju un domām, ar tiesībām izteikties, arī ar saasinātu taisnības izjūtu, lai aizrādītu pārāk lecīgiem.

    Kursors.lv
    07.04.2024 16:20
    Reply to  Edgars

    Tad forši, tēma slēgta. Jauku dienu!

    Profs
    07.04.2024 11:43
    Reply to  Edgars

    No malas vairāk izskatās, ka Tu esi apvainojies, ka nu Tavu spraukšanos pa vidu citi portāla lasītāji nenovērtēja:) Raksts ļoti labs, kurā autors centies daudzus terminus latviskot. Pie tam šis ir tehnoloģiju portāls nevis daiļliteratūras

    Profs
    04.04.2024 18:42

    Xiaomi lielākais mīnuss ir soft – nav jau tā, ka satrauktu, tas, ka visu skenē ķīnieši, bet softa bremzēšana, ierobežojumi un nepārdomātās izvēlnes ir pārāk uzkrītošas. Un tajā jomā atgādina mazliet apple produkciju, kur arī ir ļoti neveiksmīgs soft no lietotāja viedokļa. Bet tiešie konkurenti ir daudz vairāk – kaut vai Galaxy A53 – 99.9% lietotāju nepamanīs atšķirību. Savulaik testēju 200 euro telefona kameru pret jaunāko iphone super modeli – labos laika apstākļos abiem izcilas bildes un vienīgi pilnīgā tumsā, kur ar acīm neko nevarēja redzēt iphone bija labākas bildes. Bet nu tādas bildes tā pat nekur nav izmantojamas, j vien nebildē zem segas un nesūta īpašiem portāliem :)

    xs1
    09.04.2024 09:37
    Reply to  Profs

    Beidziet taču vienreiz plēsties par bildēm … 20 gadīgs lietots spogulis 50-100 euro vērtībā šodien joprojām bildē daudz kvalitatīvāk par jeburu telefonu … tas ka šodien pēc fenšui ir jābildē ar telefonu ir cita lieta :)

    Biteme
    09.04.2024 09:46
    Reply to  xs1

    20 gadīgs spogulis, t.i. pirmie iznākušie – canon 300d, pentax istD, kas tur vēl bija. Nu nav jau tur tā bilde tāda, lai gribētos fanātiski nēsāt līdzi un izmantot vispārīgos nolūkos – īpaši ja ir redzētas bildes no jaunākiem aparātiem, kas lietoti arī ir ļoti pieejami.
    Mūsdienu šķīvja bildētāji pirms ēšanas to spoguli nemaz nenoturētu nekustīgi ēstuves pustumsā, bet kad paēsts – vairs nav ko bildēt))

    crack
    06.04.2024 12:18

    Ieķēru pirms 3 nedēļām, ir labs, bet bijuši divi gļuki – vienreiz mani nevarēja sazvanīt biju zonā, restarts līdzēja un vēl reizi kameras nogļukoja, tumsā slēgaju visus režīmus un pārslēdzot parastajā foto režīmā bija ļoti slikta kvalitāte, restarts līdzēja. Kamera zvērs, aķis ļoti labi tur, tiesa gan jāatslēdz 5g, 4g režīmā tur stipri ilgāk.

    Reklāma
    Xiaomi 14 ir patīkams pārsteigums, kas patiks tiem, kas meklē teicamas kameras kompaktā korpusā. Vienīgi, cena varēja būt nedaudz pieejamāka.Xiaomi 14 apskats - vai Samsung ir jāsāk uztraukties?