Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony Xperia 1 IV apskats – gandrīz gada viedtālrunis

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Sony Xperia 1 IV ir uzlabojis gandrīz visu, kas bija priekšgājēja trūkumi, padarot šo par gandrīz gada viedtālruni. Sony spēj veidot lieliskus flagmaņus, pat ja tie ir nišas produkti, kas nav piemēroti meinstrīmam.

    Jaunākie raksti

    Pēdējos gados Sony viedtālruņi ir parādījuši konservatīvu pretstāvi meinstrīmam. Tas vainagojies ar to, ka Sony flagmaņi kļuvuši teju elitāri. Tie ir dārgi, nelīdzinās konkurentiem, bet, tos testējot, vienmēr paliek ļoti patīkama pēcgarša. Sony filozofija – neskriet līdzi hipsterīgam šikam – izrādījusies ļoti pretimnākoša ražotāja faniem. Proti, Sony Xperia 1 IV šķiet uzlabojis visu, par ko Xperia 1 III lietotāji sūdzējās –  ekrāns nav pārāk spilgts,  nu tas ir izlabots; skaļruņi par klusu, nu tas ir izlabots; akumulators neiepriecina, nu tas ir izlabots; pašiņu kamera trīs gadus nav mainīta, nu tas ir izlabots; inovatīvā periskopa kamera varētu piedāvāt vairāk par diviem palielinājuma līmeņiem, nu tas ir izlabots. Neskatoties uz to, ka Sony šajā gadījumā uzklausījis vien ražotāja fanus, šī gada Sony Xperia 1 IV ir sasniedzis to līmeni, lai ne tikai iepriecinātu Sony fanus, bet arī mierīgi pretendētu uz gada viedtālruņa titulu.

    Sony Xperia 1 IV maksā aptuveni 1399 eiro, kas ir par 100 eiro vairāk par priekšgājēju. Sony parasti izlaišanas brīdī prasa astronomisku ciparu, bet pēdējā laikā cena jau pēc pāris mēnešiem tiek krietni samazināta. Piemēram, Sony Xperia Pro-I, kas iznākšanas brīdī maksāja vājprātīgus 1799 eiro, šobrīd jau ticis pie 500 eiro atlaides, bet komplektā vēl aizvien tiek doti unikālie aksesuāri.

    Sony Xperia 1 IV tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 12
    • Ekrāns: 6.5 collu OLED, 1644 x 3840, 21:9 malu attiecība, ap 643 ppi, 98.6 cm2, ap 84.2% ekrāna un korpusa attiecība, 1B krāsu, 120Hz ātrā atsvaidze, HDR BT.2020, Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls
    • Procesors:  Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm), astoņi kodoli: 1×3.00 GHz Cortex-X2 & 3×2.50 GHz Cortex-A710 & 4×1.80 GHz Cortex-A510, Adreno 730 video apakšsistēma
    • RAM: 12 GB
    • Atmiņa: 256*/512 GB, UFS 3.X, microSDXC atmiņu karšu atbalsts
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, Bluetooth 5.2 (A2DP, LE Audio, aptX HD, aptX Adaptive), NFC, 3.5 mm austiņu ligzda, USB Type-C 3.2, 3G/4G/5G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
    • Papildu: pirkstu nospiedumu lasītājs sānā, žiroskops, barometrs, kompass, krāsu spektra sensors, stereo skaļruņi, 24-bit/192kHz audio, dinamiskā vibrācijas sistēma, Sony Alpha kameru atbalsts, IP65/IP68 putekļu un ūdens aizsardzība
    • Kameras: aizmugurē: 12 MP, f/1.7, 24mm, 1/1.7″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS galvenā kamera; 12 MP, f/2.3, 85mm, f/2.8, 125mm, 1/3.5″, Dual Pixel PDAF, OIS, 3.5x-5.2x optiskā palielinājuma periskopa kamera; 12 MP, f/2.2, 124˚, 16mm, 1/2.5″, Dual Pixel PDAF ultra platleņķa kamera; 0.3 MP TOF 3D dziļuma sensors; Zeiss T* lēcu pretspīdumu pārklājums; LED zibspuldze; HDR; acs izsekošana; video – 4K@24/25/30/60/120fps HDR, 1080p@30/60/120/240fps; 5-axis gyro-EIS, OIS. Priekšā 12 MP, f/2.0, 24mm, 1/2.9″, HDR, video – 4K@30fps, 1080p@30fps, 5-axis gyro-EIS
    • Izmēri un svars: 165 x 71 x 8.2 mm, 185 g
    • Akumulators: Li-Po 5000 mAh, 30W ātrā uzlāde, ātrā bezvadu uzlāde, bezvadu reversā uzlāde
    • Cena: 1399 eiro

    *testa ierīcei

    Šo vispār grūti nosaukt par komplektāciju

    Kad saņēmu ļoti plāno Xperia 1 IV kārbiņu, man jau radās bažas, ka Sony ir pastrādājis cenai neatbilstošu noziegumu pret komplektāciju. Tomēr šī būs pirmā reize, kad šādu neloģiku mēģināšu aizstāvēt. Sony Xperia 1 IV kārbiņā atrodas tikai pats telefons un viss. Pat vads nav iekļauts. Pirms asināt dakšas un dedzināt lāpas komentāros, ļaujiet attaisnot un pat paslavēt Sony. Proti, kad Apple un Samsung aizsāka šo komplektāciju stulbingu, tas tika pamatots ar rūpēm par ekoloģiju. Tiesa gan plēvēm, uzlīmēm, vadiem, kas nespēj savienoties ar visiem vecajiem sienas lādētājiem un atsevišķi iepakotiem un nopērkamiem lādētājiem, nekāda sakara ar ekoloģiju nav. Sony pieeja, izmatot iepakojumā tikai otrreiz pārstrādātu kartonu un papīru bez plastmasas, plēvēm un neiekļaut vadu, bez jebkādas duālās morāles ir patiešām ekoloģiska. Grēta Tūnberga var gulēt mierīgi, bet es varu paslavēt Sony par ētiski zaļu soli.

    Dežavu dizains

    Sony Xperia 1 IV dizains nav mainījies trīs gadus. Taču arī šeit ražotājs balstās savu fanu viedoklī, ka dizains viņus apmierina. Patiešām, man vienmēr paticis, ka Xperia nedzenas pēc laumiņu asarām, tā vietā piedāvā nobriedušu klasiku, kas varbūt ir nedaudz garlaicīgāka par konkurentiem, bet noteikti nopietnāka, bez liekām ārišķībām. Xperia 1 IV izstieptā forma atgādina drīzāk smalku tālvadības pulti. Taču šāds formāts plaukstai ir reti patīkams. Priekša gan tikusi pie šim gadam neatbilstoši biezas pierītes un zodiņa, taču arī tas sniedz divas lieliskas priekšrocības – uz priekšu vērstus skaļruņus un ekrānu bez izgrauzumiem vai caurumiem.

    Aizmugure tikusi pie maigi matēta Gorilla Glass Victus aizsargstikla. Kameru sala ir izbīdīta tikai nedaudz, tomēr pietiekami, lai tālrunis uz galda gāzelētos. Plakanais, matētais alumīnija rāmis nedaudz atgādina Apple plakano skaldņu tendenci, tomēr gribu atgādināt, ka Sony pie šādas tendences atgriezās vēl pirms ābola. Visinteresantākais ir rāmja labais sāns. Tas ticis pie stingriem skaļuma taustiņiem, bloķēšanas taustiņa/pirkstu nospieduma lasītāja un divu pakāpju foto slēdža, kas ticis pie patīkama reljefa. Par laimi, dizaineri atteikušies no nejēdzīgā asistenta taustiņa. SIM un atmiņas karšu atvilktne šogad novietota lejā, blakus USB ligzdai. Tās atvēršanai nevajag nekādas adatas, bet nagus gan (vēl viena tikai Sony Xperia raksturīga iezīme). Rāmja augša tikusi pie 3.5 mm austiņu ligzdas. Sony ir pēdējais ražotājs, kas nekautrējas izmantot tādus tehnoloģiju muzeja eksponātus kā austiņu ligzda, LED paziņojumu diode, atmiņu karšu lasītājs un foto slēdzis savos flagmaņos. How cool is that?

    Kā vienmēr, par uzbūves kvalitāti nav jāšaubās. Gan priekša, gan aizmugure tikusi pie Gorilla Glass Victus. IP65/IP68 putekļu un ūdens aizsardzība arī nav aizmirsta. Vienīgi, pēc nedēļas rūpīgas viedtālruņa izpētes, pamanīju, ka vienai no rāmja kantītēm, lobās nost matētā krāsa. Nesaprotu, kāpēc tā, jo pret tālruni attiecos ļoti uzmanīgi. Citādi, dizains ir ļoti patīkams un sniedz visus tos mazos nieciņus, no kā konkurenti sen atteikušies, bet Sony paturējis, kā savu rokrakstu. Izcili!

    Tehniski spēcīgākais ekrāns pasaulē

    Xperia flagmaņu ekrāni ir saldais ēdiens tehnoloģiju entuziastiem. 4K izšķirtspēja, 120Hz ātrā atsvaidze un 1 miljards krāsu ir elementi, ko konkurenti nav spējuši apvienot, tādēļ Xperia 1 IV ekrānu var uzskatīt par tehniski advancētāko pasaulē. 643 pikseļi uz kvadrātcollu sniedz nepārspētu asumu. Vājprātīgā izšķirtspēja gan ir greznība, kas pamatīgi izaicina akumulatoru, tādēļ ikdienā ekrāns izmanto 1096 x 2560 izšķirtspēju, bet 1644 x 3840 pikseļi tiek izmantoti tikai atsevišķās aplikācijās, kas rāda saturu ar šādu izšķirtspēju.

    Ja agrāk Xperia flagmaņiem varēja pārmest nespēju cīnīties ar spilgtu sauli, tad šogad spilgtums uzlabots par 50%. Iespaidīgs lēciens. Patiešām, šis ir pirmais Xperia flagmanis, kam saturu mierīgi var saskatīt arī spožā saulē. Pilnai laimei gan gribētos mazāk redzēt atspīdumus, bet uzlabojums ir krietni jūtams. Ekrāns ir daudz spilgtāks par Sony Xperia 1 III/ Pro-I, bet nesasniedz tādus augstumus, kā Samsung Galaxy S22 Ultra vai Xiaomi 12 Pro. Vēl kāds trūkums, ka Sony Xperia 1 IV diezgan izteikti karst (par to smalkāk pie veiktspējas), kad tas notiek ātrā atsvaidze samazinās uz 60Hz, bet, ja neizmanto ātro atsvaidzi, kadri krītas pat zem 60Hz.

    Ekrāna krāsas ir profesionāli kalibrētas, bet programmatūra piedāvā gana daudz izvēles iespējas, lai pielāgotos katra individuālām vēlmēm. Ir pieejams arī vienmēr ieslēgtais ekrāns, ko papildina virs ekrāna izvietotā LED paziņojumu diode. Kopumā, ekrāns atstāj gandrīz tikai labu iespaidu.

    Viena, bet laba biometrija

    Sony nepiedāvā sejas atpazīšanu, kas ir neizmantota izdevība, ja reiz atstāta pierīte virs ekrāna, kur vieta atrastos arī kādam drošam 3D sejas atpazīšanas risinājumam. Toties bloķēšanas taustiņā iestrādātais pirkstu nospiedumu lasītājs ir ātrs un uzticams, bet varbūt ne tas ergonomiskākais. Taustiņš ir vienā līmenī ar alumīnija rāmi, tādēļ ne vienmēr to ātri var atrast, pozīcija būs ērta labročiem, bet ne tik patīkama kreiļiem. Kad pozīcija apgūta, lasītāja darbība ir patīkama. Vienīgi, ka jutība varēja būt mazāka, jo kabatā bieži tiek reģistrēti falši pieskārieni. Citādi ātri un uzticami.

    Stereo skaļruņi īstajā vietā

    Sen senos laikos uz priekšu vērsti stereo skaļruņi bija ierasta lieta. Sony Xperia 1 IV arī pie tādiem ir ticis. Šī pozīcija ir izcila, jo tos ir grūti nobloķēt ar plaukstām. Jā, tas prasa biezāku rāmi ap ekrānu, kā šogad pierasts, tomēr tā ir lieta, ko esmu gatavs upurēt. Ekrāns bez izgrauzumiem + uz priekšu vērsti stereo skaļruņi, padara Xperia 1 IV par riktīgu multimediju monstru. Līdzīgi, kā ar ekrāna uzlabojumiem, iepriekšējiem Sony flagmaņiem skaļruņi bija kvalitatīvi, bet nedaudz klusāki par konkurentiem. Skaļums šoreiz ir krietni audzis. Jāuzteic arī vibrācijas motors. Piemēram, lietojot tastatūru, vibrācijas atbalsts ir tieši tur, kur atrodas burts. Tātad var tikt gan pie niansēta klikšķa, gan spēcīgas vibrācijas, lai kabatā nepalaistu garām zvanu. Vibrācijas motora kalibrācija ir krietni pārāka par Samsung Galaxy S22+. Pieejama arī dinamiskā vibrācija, bet, godīgi sakot, Xperia viedtālruņos to nekad neesmu atstājis ieslēgtu.

    Un protams nedrīkst aizmirst, ka Xperia 1 IV ir pēdējais flagmanis, kas izmanto 3.5 mm austiņu ligzdu. Kas tur tik īpašs bezvadu austiņu laikmetā? Tā kā Sony piedāvā gana attīstītu spēlēm paredzētu programmatūru, ir patīkami redzēt iespēju izmantot austiņas bez aiztures, turklāt, lādējot viedtālruni. Ko lai saka, japāņi visu pārdomā līdz mazākajam sīkumam.

    Iespaidīgs akumulators, švaka uzlāde

    Pirmkārt, biju patīkami pārsteigts, ka Sony izdevies iespaidīgi palielināt akumulatora ietilpību, nepalielinot korpusa izmērus. Sony Xperia 1 IV akumulators audzis par 500 mAh, sasniedzot 5000 mAh. Tas ir iespaidīgs lēciens, jo iepriekšējos Xperia flagmaņos tiešu akumulatora darbība bija vājais posms. Akumulatora darbība gan arī šoreiz rekordus neuzstāda, tomēr tā ir krietni labāka par Xperia 1 III, Xperia Pro-I, Xiaomi 12 Pro, bet nedaudz iepaliek Galaxy S22 Ultra. Es neteiktu, ka Xperia 1 IV var pretendēt uz divu dienu darbību, bet vienas dienas nogrieznī, beidzot viss ir sakārtots, lai bez bažām varētu sagaidīt vakaru.

    Ar lādēšanu gan stāsts ir krietni bēdīgāks. No vienas puses, patīkami, ka Sony domā par akumulatora ilgtspēju ar saviem lēnās lādēšanas risinājumiem, kas pielāgojas lietotāja paradumiem. No otras puses, jāatgriežas pie skopās(lasi ekoloģiskās) komplektācijas. Tātad, ja lādētāju neiekļauj komplektā, jāizlīdzas ar to, kas mājā ir, vai jāskaita dālderi par oriģinālo lādētāju. No sākuma lādēju ar vecu Huawei 40W lādētāju. Uzlāde prasīja 3 un pat vairāk stundas. Turklāt, acīm redzot baterijas uzturēšanas programmatūra ar svešiem lādētājiem īsti nesaprotas, jo gadījās, ka no rīta akumulators bija uzlādēts vien līdz 90%. Nelīdzēja arī iestatījumu maiņa. Tad pārgāju uz 25W Samsung lādētāju, kas par laimi bija daudz naskāks, bet vislabāko rezultātu uzrādīja Realme 33W lādētājs, kas laikam ir vistuvākais 30W, ko atbalsta Xperia 1 IV. Šajā ziņā Xiaomi ar saviem komplektā iekļautajiem 67W lādētājiem vidējā klasē un 120W lādētājiem flagmaņiem ir kā ātrvilciens pret samokatu. Par laimi, tālrunis prot bezvadu uzlādi un reverso bezvadu uzlādi, bet arī šeit ātrumi iepaliek konkurentiem.

    Veiktspēju aizēno karšana

    Kā vienmēr, Xperia flagmaņi lutina lietotājus ar svaigāko veiktspēju. Sony Xperia 1 IV izmanto Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm) čipkopu. Veiktspējas testos Xperia 1 IV atrodas aptuveni tur, kur Xiaomi 12 Pro un pārspēj Samsung flagmaņus. Šis procesors izceļas ar iespaidīgām grafiskajām spējām, bet tas ir arī ļoti karsts un ēdelīgs. Diemžēl, šoreiz tas arī nepatīkami ietekmē Xperia 1 IV. Sony flagmaņi jau iepriekš ne pārāk labi tikuši galā ar termo regulāciju. Šoreiz tālrunis visai pamatīgi silst pat pie ikdienišķas slodzes. Un ja pagadās viena no retajām Latvijas zaļās ziemas siltajām dienām, tad jārēķinās ar nelielu sildītāju kabatā. Kad tālrunis saskaras ar karšanas lēkmi, ātrā atsvaidze tiek samazināta uz pusi – tas nozīmē, ja lietojat 120Hz, ekrāns attēlos vien 60Hz, bet, ja ietaupa akumulatoru ar 60Hz, kadri tiks samazināti vēl vairāk. Īpaši izteikti karšana izpaužas, lietojot kameras. Pat aplikācija dramatiski brīdina, lai uzmanos no apdegumiem. Grrrr… Žēl, jo tas pamatīgi ietekmē kameru potenciālu, ja reiz Sony šo tālruni prezentē, kā satura radīšanas ierīci.

    Šis ir dramatiskākais brīdinājums, kādu esmu viedtālruņos redzējis

    Tagad par veiktspējas labo pusi. 12 GB RAM un 256 GB iekšējā atmiņa ir dāsna, ja salīdzina ar Samsung, kas šogad samazinājis standarta atmiņas apjomu. Turklāt, Sony nekautrējas izmantot atmiņu karšu lasītāju. Tas šķiet tik loģiski viedtālrunim, kas lepojas ar savām kamerām (tā it kā tā nedarītu citi ražotāji). Ir pieejami visi jaunākie savienojumi, un tie strādā godam. Tiesa gan, arī šeit jārēķinās, ka tīkli tiks uztverti nedaudz švakāk par konkurentiem. Šādu tendenci jau esmu novērojis arī citiem Xperia flagmaņiem. Tā nav liela problēma, tomēr jāņem vērā, salīdzinot ar konkurentiem.

    Vislabāk par veiktspēju tomēr runā ikdienas lietošana. Procesors, 12 GB RAM un diezgan tīrā programmatūra nodrošina ļoti ātru ikdienas darbību. RAM patur atvērtas un ļauj ātri pārslēgties starp ļoti daudz aplikācijām. Jā, karšana ietekmē plūdenumu (ekrāna atsvaidzes ātrumu) un atsevišķu aplikāciju izmantošanas ilgumu. Jā, reizēm tīklu stabiņi ir zemāki, kā konkurentiem. Tomēr veiktspēja nenoliedzami ir iespaidīga un tiek ar vairumu ikdienas uzdevumiem ātri galā.

    Lieliska saskarne

    Man ļoti simpatizē Sony pieeja saskarnes veidošanā – ņemam tīru Android 12, tam pa virsu uzliekam nelielus, bet noderīgus rīkus. Patiešām Xperia saskarne ir tuvākā pie mums oficiāli nenopērkamajam Google Pixel. Saskarne ir niansēta, ergonomiska, ar pārdomātām animācijām.

    Pamanāmākais Sony uzlabojums ir sānu josla, kas ļauj ātri piekļūt īsceļiem, izmantot izstieptā ekrāna priekšrocību, atverot divas aplikācijas vienlaicīgi un paspēlēties ar uznirstošo logu.

    Pavisam tīra saskarne protams nav. Uzstādot tālruni, iespējams izvēlēties, kādas liekprogrammas neinstalēt. Tomēr ar visu to Netflix un LinkedIn tika cauri.

    Pārējā liekprogrammatūra attiecas uz Sony ekosistēmu un patiesībā ir diezgan noderīga. Ir klasiskās kameru aplikācijas (par tām sīkāk kameru sadaļā). Ir trīs mēnešu bezmaksas Tidal. Bravia Core, ļauj gadu bez maksas uz Bravia televizoriem skatīties filmas (Netflix alternatīva). Music Pro domāta mūziķiem, ko skārusi iedvesma, ļaujot iedziedāt un iespēlēt dziesmu, vēlāk mākonī, to sadalot pa audio celiņiem. Headphones aplikācija ļauj ērti savienoties ar Sony audio ierīcēm.

    Kā allaž, Sony īpaši lielu vērību pievērsis spēlmaņiem. Spēles uzlabotājs piedāvā mākslīgi palielināt ekrāna atsvaidzi un šogad īpaši uzlaboti straumēšanas risinājumi.

    Kopumā saskarne prezentē japāņu minimālismu un pārdomātību. Jāteic, ka šur tur ir pa kādai vabolei, kas cerams tiks izķertas ar atjauninājumiem.

    Dzelžu līmenī ļoti spēcīgas kameras

    Arī šogad Xperia kameras neiet ierasto Instagram ceļu, pie kā pieradinājuši Samsung un Apple. Ražotājs vēlas, lai viedtālrunis atdarina profesionālo kompaktkameru pieredzi. Sony Xperia Pro-I apskatā secināju, ka ražotājam to robežu patiešām gandrīz izdevies sapludināt. Tas nozīmē, ka Xperia 1 IV bildes būs ar mazāku mākslīgā intelekta pēcapstrādi, bet lielāku iespēju atgūt vēlamās detaļas pašam. Šāda pieeja gan prasa iedziļināšanos un var nebūt pa prātam vidējam Samsung un ābola lietotājam, bet tehnoloģiju entuziastiem un tiem, kas maksimāli izprot  manuālus režīmus, te būs, par ko sajūsmā lauzt krēslus. Kamēr konkurenti šogad agresīvi attīsta tieši programmatūru, Sony pārsteidz ar dzelžu uzlabojumiem, kas nav bijis pa spēkam nevienam citam.

    Piemēram, visas iekļautās (arī pašiņu kamera, ne visi Android viedtālruņi to piedāvā) kameras spēj uzņemt 4K video, bet visas aizmugures kameras spēj filmēt 4K izšķirtspējā ar 120 kadriem sekundē. Visas kameras nu saņēmušas acs fokusu un reāllaika objektu izsekošanu. Pagājušajā gadā Sony prezentēja inovāciju – periskopa kameru ar divu pakāpju palielinājumu. Šogad Sony gājis vēl tālāk, palielinot palielinājuma garumu, un ar kustīgiem lēcu elementiem panākot viendabīgu palielinājumu. Industrija gan tālā pagātnē to jau ir mēģinājusi izdarīt. Nokia N93, ko līdzīgu piedāvāja jau 2006. gadā. Pirms septiņiem gadiem arī ASUS ZenFone Zoom mēģināja šajā virzienā eksperimentēt. Tomēr šobrīd Sony ir vienīgais, kam eleganti plānā korpusā izdevies iemānīt reālu 85mm-125mm, jeb 3.5x-5.2x  optisko palielinājumu (jebkurš lielums šajā amplitūdā ir optiskais palielinājums, ne digitālais). Beidzot Sony uzlabojis pašiņu kameru. Sony Xperia 1 IV šoreiz saņēmis arī statīva pults un Vlog monitora atbalstu, kas bija unikālie Xperia Pro-I aksesuāri. Šis lielais lēciens kameru attīstībā daļēji skaidro, kāpēc Xperia 1 IV sākuma cena ir par 100 eiro augstāka par priekšgājēju. Par visām šīm inovācijām jāsaka paldies Sony Alpha divīzijai.

    Sony Xperia 1 IV piedāvā:

    • 12 MP, f/1.7, 24mm, 1/1.7″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS galveno kameru
    • 12 MP, f/2.3, 85mm, f/2.8, 125mm, 1/3.5″, Dual Pixel PDAF, OIS, 3.5x-5.2x optiskā palielinājuma periskopa kameru
    • 12 MP, f/2.2, 124˚, 16mm, 1/2.5″, Dual Pixel PDAF ultra platleņķa kameru
    • 0.3 MP TOF 3D dziļuma sensoru
    • 12 MP, f/2.0, 24mm, 1/2.9″ pašiņu kameru

    Aplikācijas

    Līdzīgi, kā Xperia Pro-I, arī Xperia 1 IV izmanto trīs aplikācijas. Par laimi Photo Pro tikusi pie Basic režīma, lai vismaz atvieglotu situāciju. Manuprāt, būtu loģiski arī abas video projektiem paredzētās aplikācijas apvienot, bet Sony tik tālu vēl nav nonācis. Photo Pro pieejami visdažādākie manuālie režīmi, tikai jāatceras, ka aplikācija ļauj ar tiem strādāt vien horizontāli un ar fizisko taustiņu, jo slēdzis uz ekrāna nav pieejams. Basic režīmam nav šādu ierobežojumu. Jau pieminētais 4K ieraksts ar 120 kadriem sekundē pieejams Cinema Pro aplikācijā. Tā arī ļauj piekļūt tādiem profesionālajiem krāsu kalibrācijas filtriem, kā Venice CS, Opaque/BU60YE60, Bright/BU20YE60 un citiem iestatījumiem. Video Pro pati parūpēsies par krāsu kalibrāciju, bet šogad tā ieguvusi ekskluzīvu iespēju YouTube straumēšanai. Kopumā aplikācijas ir advancētas un sniedz milzu pielāgošanas iespējas zinātājiem. Mazāk izglītotajiem gan interfeiss šķitīs par sarežģītu, lai tajā veikli orientētos. Šajā ziņā Sony iesaku paskatīties Vivo virzienā, kam izdevies profesionālos režīmus integrēt lietotājiem krietni uztveramākā saskarnē. Toties tie, kas jau pazīstami ar Sony Alpha kameru saskarni, arī šeit jutīsies kā zivs ūdenī.

    Dabisks un detalizēts sniegums

    Arī šoreiz visos scenārijos vislabākais sniegums būs galvenajai kamerai. Nav jau nekāds brīnums – liels sensors, lieli pikseļi, nepārspīlēta izšķirtspēja un plaša diafragma. Pēcapstrāde nodrošina dabisku un kontrastainu attēlu. Saulainā dienā galvenā kamera veido izcilas bildes ar ļoti augstu detalizāciju, bez graudainības un nevēlamiem artefaktiem, ar izcilu baltā balansu. Ēnas gan mēdz būt nedaudz tumšākas, kā gribētos, bet tad jāķeras klāt ekspozīcijas slēdžiem. Arī šajā ziņā Sony neļaus paslinkot.

    Sony Xperia 1 IV nepiedāvā plašāko tuvināšanas intervālu. Kamēr citi lielus tuvināšanas ciparus sasniedz ar digitālā palielinājuma palīdzību vai vairākām kamerām, Sony piedāvā mazāku, bet lielāko tā daļu panākot optiski. Pieejams 0.7x-15.6x intervāls. Toties optiski pieejams plašāks intervāls, kā citiem flagmaņiem. Iesaku uzticēties tiem!

    Ļoti labs ultra platleņķis

    Ultra platleņķa bildes demonstrē to pašu detalizāciju, krāsu apstrādi, baltā balansu un kontrastu, ko galvenā kamera. Tiesa gan ļoti izteikts asums ir bilžu centrā, uz malām tas mazinās un stūros ir jau pavisam neass. Auto fokuss ļauj tikt arī pie labiem makro attēliem. Sony piedāvā divus variantus – nedaudz platāku skata leņķi, bet ar izteiktu zivs acs efektu vai par matu šaurāku, bet ar objektu korekciju. Atstāj komentāros, kuru izvēlētos Tu!

    Katrā gadījumā, sniegums ir pārliecinošs un 124˚ ir pietiekami, lai pamanītu atšķirību. Konkurenti mēdz grēkot ar daudz šaurāku skata leņķi.

    Inovatīvā tuvinājuma kamera

    Periskopa kamera ar kustīgiem elementiem ir liels inženieru sasniegums, ko konkurenti šobrīd nav sasnieguši, pat ja optiski maināmais intervāls ir neliels. 85mm-125mm, jeb 3.5x-5.2x tiešām nav daudz, toties viss, kas atrodas pa vidu ir optisks, bez digitāliem kropļojumiem. Diemžēl, testa laikā nesaņēmu atjauninājumu, kas būtiski uzlabo šīs kameras sniegumu, par ko ziņoja GSMarena. Realitāte ir tāda, ka šī sistēma izmanto mazāku sensoru par Xperia 1 III, un patiešām arī programmatūrai prasās pēc smilšpapīra. Attēli bieži sanāk neasi un miglaini. Tomēr saulainā dienā detaļu būs pietiekami un dinamiskais diapazons ir labs. Audzējot palielinājumu, jārēķinās ar daļēju kvalitātes zudumu.

    Jā, iznākums varēja būt nedaudz noslīpētāks, tomēr šīs tehnoloģijas potenciāls ir milzīgs. Par to liela uzslava Sony!

    Tā kā tieši periskopa kamera ir atbildīga arī par digitālo palielinājumu virs 5.2x, šoreiz arī tas ir daudz miglaināks par konkurentu sniegumu. Labā ziņa, ja reiz GSMarena ziņo, ka atjauninājums, kas uzlabo tuvinājuma kameras fokusu, asumu un kontrastu jau ir Eiropā, drīz tam jānonāk arī pie mums. Gribu atgādināt, ka pagājušajā gadā Sony Xperia 1 III uzvedās līdzīgi, tad ražotājs saveda kārtībā softu, un Xperia 5 III periskopa kamera performēja jau krietni labāk. Uzlabojumi ir tikai laika jautājums.

    Fokusēšanas karalis

    Sony Alpha divīzija ir parūpējusies par ļoti ātriem fokusēšanas risinājumiem. Tie patiešām ir līmenī un izgriež pogas Samsung flagmaņiem. Tas krietni uzlabo ātrdarbību. Šoreiz mājdzīvnieki, bērni, sportisti un citi kustīgie vienmēr būs asumā. Šogad uzlabots arī vairākkadru (Burst Mode) režīms, kas spēj uzņemt 20 kadrus sekundē. Pārsteidzošākais, ka tie patiešām sanāk asumā. Šogad režīms saņēmis arī jaunu HDR apakšrežīmu, kas ļauj iegūt vēl tīkamākas bildes.

    Lielisks portreta režīms, uzlabota pašiņu kamera

    Sony Xperia 1 IV piedāvā vienu no industrijas labākajiem portreta režīmiem. Protams tas nav tik piepačkāts iespējām, kā citām saskarnēm, tomēr tas, ko TOF sensors padara ir lieliski. Objekts tiek izkalkulēts gandrīz perfekti (pievērsiet uzmanību Jāņu vainagiem), neaizmirstot smalkas detaļas. Objektam tiek piemērota tā pati detalizācija un dabiskums, kas pārējiem attēliem, bet izpludinājums tiek veidots, izmantojot perspektīvu (tālāki objekti izpludināti vairāk par tuviem).

    Sony beidzot sadzirdējis lietotāju vaimanas par nelietojamām pašiņu kamerām. Tā šoreiz uzlabota ar 12 MP kameru. Beidzot pašiņu kvalitāte ir flagmaņu cienīga, ar iespaidīgu detalizāciju un labu dinamisko diapazonu. Vienīgi, ka prieku pabojā programmatūra, kas šķiet nav uzlabota. Proti, iekļautais portreta režīms objektu izrēķina ļoti pavirši, bet par sejas uzlabotājiem vispār negribas izteikties.

    Kā kameras uzvedas vājā apgaismojumā?

    Arī šogad Xperia 1 IV nav saņēmis nakts režīmu. Tas gan nenozīmē, ka kameras sliktā apgaismojumā kļūst nespējīgas. Gluži otrādi, gribu teikt, ka galvenās kameras spējas naktī ir vienas no labākajām industrijā. Bildes sanāk detalizētas, ar mazu graudainību, saglabājot dabisku pieeju krāsu atainojumam un daudz detaļu, gandrīz bez graudainības. Tomēr pie citiem flagmaņiem pierasts, ka nakts režīms ir peldriņķis, kas glābj ultra platleņķa un periskopa kameras, jo to sensori un diafragmas spēj apstrādāt krietni mazāk gaismas.

    Diemžēl, šoreiz pārējo kameru sniegums dramatiski krītas, samazinoties gaismai. Jau atkal jāpiemin GSMarena pieminētais atjauninājums, kas uzlabo tieši šo kameru darbību sliktā gaismā. Tā kā testa laikā to nesaņēmu, pagaidām iznākums ir pašvaks. Lūdzu Sony, nākamajā gadā noteikti ir pēdējais laiks ieviest nakts režīmu! Zinu, ka ražotājs atrunājas, lai bildes saglabātu dabiskumu, un pielāgojot manuālos iestatījumus var pievilkties līdz nakts režīma kvalitātei, tomēr laiks, ko tas prasa iet pretrunā ar Sony izslavēto kameru ātrdarbību. Tikmēr var paļauties, ka galvenā kamera sliktā gaismā performē izcili, bet pārējo kameru sniegumu nakts režīms krietni uzlabotu, jo konkurenti ciešamu rezultātu spēj izspiest arī no māzāk spējīgām kamerām (ultra platleņķa un palielinājuma).

    Galvenā kamera sliktā gaismā uzrāda lielisku sniegumu

    Kopumā, Sony kamerām jau atkal izdevies pārsteigt. Uzlabojumi ir krietni jūtami un vienīgā lielā iebilde ir pret nakts režīma trūkumu. Tomēr jāatceras, ka Sony pieeja prasa priekšzināšanas. Kameru sniegumu un iespējas vislabāk raksturo šāda analoģija – ja Apple kameras ir maķītis, Samsung kameras ir hesītis, tad Sony kameras ir restorāns, kas sniedz lielisku pieredzi, bet nebūs piemērots katrai dienai. No otras puses, Sony fani jau tieši šādas pieejas dēļ izvēlas Xperia, pat ja tas nebūs masām piemērots risinājums.

    Konkurence

    • Sony Xperia Pro-I – skaidrs, kāpēc Xperia Pro-I piedzīvojis tik strauju 500 eiro atlaidi – lai dotu vietu Xperia 1 IV. Godīgi sakot, tā kā unikālie aksesuāri nu ir savienojami arī ar Xperia 1 IV, tas visai nopietni iedragā Pro-I unikalitāti. Xperia 1 IV uzlabojis teju visus Pro-I trūkumus – akumulatora darbību, ekrāna spilgtumu, skaļruņu skaļumu un pašiņu kameru. Tomēr Xperia Pro-I it kā collas sensors ir ievērojami spējīgāks pār Xperia 1 IV kamerām, īpaši sliktas gaismas scenārijos.
    • Sony Xperia 1 III – laikam mans skopums teiktu, ka, ja Tev jau ir trešā versija, nav vērts steigties pēc ceturtās. Labāk pagaidi piekto! Tomēr Xperia 1 IV ir uzlabojis diezgan daudz priekšgājēja trūkumu – akumulatora darbību, ekrāna spilgtumu, skaļruņu klusumu un pašiņu kameru. Par labu Sony Xperia 1 III runā tā cena, kas šobrīd ir par aptuveni 400 eiro zemāka.
    • Samsung Galaxy S22 Ultra 5G – šos abus salīdzināt ir visai grūti, tomēr to cenas ir līdzīgas. Kamēr Samsung peld pa straumi, Sony iet neierastu ceļu. Samsung priecē ar spilgtāku ekrānu, iebūvētu irbuli un kamerām, kam AI neliedz nakts režīmu. Sony atspēlējas ar jaudīgāku, bet karstāku veiktspēju un reāla palielinājuma kameru.
    • Xiaomi 12 Pro – gandrīz 500 eiro lētāka cena var būt pietiekams iemesls par labu Xiaomi izvēlei. Tas ticis pie eleganta korpusa, izcila ekrāna, kamerām, kas lieliski performē arī naktī un pārpasaulīgiem uzlādes ātrumiem. Sony atspēlējas ar oficiālu IP mitruma aizsardzību, labāku akumulatora darbību un inovatīvāku kameru sistēmu.

    Nobeigumā – gandrīz gada viedtālrunis

    Šogad Sony lutina savus fanus, uzlabojot tieši to, par ko iepriekš saņemtas sūdzības. Uzlabojumu ir tik daudz, ka šoreiz pat varu attaisnot nelielo cenu lēcienu. Turklāt, uzlabojumi nu sasnieguši to līmeni, lai liktu priecāties ne tikai ražotāja faniem, bet ļautu pievienoties citiem neticīgajiem Sony fanu sektai. Kādi tad ir šie uzlabojumi – ekrāns kļuvis daudz spilgtāks un nu ir saskatāms ārā, skaļruņi kļuvuši daudz skaļāki, akumulatora ietilpība krietni augusi un kameru darbība patīkami attīstās katru gadu. Tam visam jāpievieno Sony kvalitātes, kas ražotāju atšķir no konkurentiem – ekrāns bez izgrauzumiem, uz priekšu vērsti skaļruņi un dažādi noderīgi tehnoloģiju nieciņi (3.5mm austiņu ligzda, LED paziņojumu diode, atmiņu karšu lasītājs), no kā citi iespējams nepamatoti ir atteikušies.

    Diemžēl, netrūkst arī trūkumu. Galvenokārt, tie saistīti ar termo regulāciju, kas ietekmē ekrāna darbību, veiktspēju un pat kameru pieredzi. Xperia 1 IV visai pamatīgi karst pat pie ikdienišķas slodzes. Lai to kompensētu, ekrāns samazina ātro atsvaidzi. Arī veiktspēja krietni krītas, bet labā ziņa, ka procesors ir tik jaudīgs, ka ikdienā to var arī nepamanīt. Karšana ietekmē arī kameru izmantošanas laiku, kas krietni samazina to potenciālu. Par daļēju trūkumu var uzskatīt arī Sony snobismu. Tas izpaužas kameru darbībā, kas būs piemērota lietpratējiem, bet var nepatikt cilvēkiem bez priekšzināšanām.

    Tomēr jau atkal pēcgarša ir patīkama. Sony spēj veidot lieliskus flagmaņus, pat ja tie ir nišas produkti, kas nav piemēroti meinstrīmam.

    Sajūsmināja

    • Elegants, praktisks, IP65/IP68 putekļu un ūdens aizsargāts korpuss
    • Spilgts, skaists ekrāns bez izgrauzumiem
    • Uzlaboti, uz priekšu vērsti skaļruņi
    • Krietni uzlabota akumulatora darbība
    • Lieliskas kameras ar inovatīvu periskopa kameru un uzlabotu pašiņu kameru
    • Sony nekautrējas izmantot 3.5mm austiņu ligzdu, LED paziņojumu diodi, atmiņu karti

    Nesajūsmināja

    • Karšana ir veca Xperia kaite, kas liek ekrānam samazināt atsvaidzi, ietekmē veiktspēju un kameru izmantošanas laiku
    • Komplektā nav lādētājs, uzlādes ātrumi ir ļoti lēni
    • Inovatīvā optiskā palielinājuma kamera pagaidām netur līdzi pārējām. Pēdējais laiks Xperia ieviest nakts režīmu!
    Sony Xperia 1 IV ir uzlabojis gandrīz visu, kas bija priekšgājēja trūkumi, padarot šo par gandrīz gada viedtālruni. Sony spēj veidot lieliskus flagmaņus, pat ja tie ir nišas produkti, kas nav piemēroti meinstrīmam.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    10
    Ekrāns
    10
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    8
    Akumulators
    7
    Kameras
    9
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    01.07.2022 13:14

    Spriežot pēc cenu samazinājuma, šķiet, drīz sagaidāms arī 5 IV.

    Raivis Terinks
    01.07.2022 14:39

    Paldies par apskatu! Es lietoju iepriekšējo 1 III telefonu jau gadu, protams varu teikt visu to labāko. Starp citu, ar katru nākamo Updeitu, sakaršanas problēma kļūst aizvien retāka (ja sākumā tas ik pa laikam traucēja, tad nu jau vismaz mēnesi ne reizi ar to neesmu saskāries vairs). Mana izvēle par labu SONY bija dēļ kamerām, tās tiešām ir labas, un fotografēt var visu ko un uz nebēdu. Tām ir tikai viens “mīnuss” (ja to tā var saukt): sony spiež uz naturālām krāsām/gaismām. līdz ar to bildes nav tik pārsātinātas ar spilgtām krāsām (kā Samung) vai nedbaiskiem HDR spilgtumiem (kā Apple). Līdz ar to bildes ir ļoti labas, bet… mūsdienu soc tīklu Instagramu,Twiteru,Snapchatu u.c. vidē, Sony bilde izskatās ne tik “aizraujoši”. Man tas netraucē. Bet esmu ievērojis gan draugu reakciju (ko tev bildes tādas blāvas) gan arī soc tīklu zemo interesi par neapstrādātām bildēm (reiz ieliku Insta to pašu bildi bet tikai pamatīgi uztjūnētu, un uzreiz LIKE skaits x2 :D ).

    hhh
    01.07.2022 20:53

    gara desa, drosi vien nelien nevienā kabatā

    Aigars
    02.07.2022 08:44
    Reply to  hhh

    Izmērs riktīgi labs velosportistiem, jo ieiet velo pudelē 😉

    Alberts Kviesis
    03.07.2022 10:49

    Rakstā pie kodīgās EUR 1399,00 cenas der piemetināt atsevišķu izplatītāju akciju, dodot šim viedtelefonam līdzi Sony augstā gala bezvadu ausis. LMT un Center pie šādas akcijas pieturas. Paņēmu X1iv ar mēneša maksājumu bez procentiem, tad tie EUR 35 mēnesī kopā ar ausīm ir tīri Ok

    Alberts Kviesis
    04.07.2022 10:29

    Pēc 1 dienas lietošanas īsi secinājumi – viedtelefons ir karstāks par vistas nagetiem, ko atnes ātrās ēdināšanas porcijā, papildus atmiņas karte no iepriekšējā telefona nepārtraukti atgādina par datu (attēli, video, uc) pārnešanu uz integrēto atmiņu, jaunais android UI nav ērts un nav intuitīvs. Pārejot no XZP – ir pāris lietas, kas šķiet ikdienā sagādās nevajadzīgas grūtības (no sērijas wtfk un kamdēļ tā), ekrānšāviņa fukcija (ar k) iespārda (kā var sačakarēt ko tādu??), zoom kamera sūdīga, Liekas, ka pat sūdīgāka par XZP ar visu uzslavēto zoom f-ju. Pagalam nepatīk, ka nav oriģinālie un plānie book tipa vāciņi, kas nosedz ekrānu (XZP bija, traki pieradu, ir arī citu tālruņu piekritēji, kas šo ērtību meklē kā ar uguni). Bača lādējas Ok no parastā 2Ah. Nezinu, kas būtu slavējams. Zona švaka, XZP turēja sakarus labāk. Skaļums XZP arī bija labāks. Tik cik tagad desa garāka

    Jānis
    11.07.2023 22:42

    Un kā pēc gada lietošanas, feedback ir mainijies? :)

    karlis
    04.07.2022 15:33

    12 gb ram …
    tas tik liecina, ka programmētāji ir sākuši izlaisties. acīmredzami tiem maksā par rindiņu skaitu.

    Agnis
    05.07.2022 14:00

    Pēdējais sīkumiņš, ko gribētu vēl redzēt Sony atšķirīgajā piegājienā (vai vispār visiem ražotājiem) – ja reiz ultraplatās kameras ir reāla lieta, tad tikai priecātos, ja parastajām kamerām beidzot sāktu likt šaurākas lēcas. Citādi ultraplatā ir tikai mazliet platāka platā, vēl ir zoom kameras, bet nav nekā normāla pa vidu (tas attiecas uz visiem ražotājiem).

    Vēl viena lieta – kāpēc vienmēr tā jāizceļ manuālā režīma sarežģītums? Parastais automātiskais režīms eksistē ar iemeslu. Lieto to! Ne jau ikdienā visu laiku kruķīsi slēdzi un iso katrai kaķa bildei.

    Reklāma
    Sony Xperia 1 IV ir uzlabojis gandrīz visu, kas bija priekšgājēja trūkumi, padarot šo par gandrīz gada viedtālruni. Sony spēj veidot lieliskus flagmaņus, pat ja tie ir nišas produkti, kas nav piemēroti meinstrīmam.Sony Xperia 1 IV apskats - gandrīz gada viedtālrunis