Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony Xperia 5 III apskats – Sony šarms

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Sony jau atkal izdevies šarmēt ar anti meinstrīmīgiem risinājumiem. Kompakti viedtālruņi ir retums. Kompakti un ļoti spējīgi viedtālruņi ir vēl lielāks retums. Sony Xperia 5 III atbilst šim apgalvojumam. Jautājums paliek aktuāls, no kurām konkurentu pieradinātajām ērtībām esi gatavs atteikties par labu Xperi 5 III?

    Jaunākie raksti

    Laiks noslēgt šī gada Sony triloģiju – Sony Xperia 10 III, Sony Xperi 1 III un beidzot Sony Xperia 5 III. Jā, Sony mūsu platuma grādos piedāvā tikai trīs viedtālruņus gadā. Tomēr jāteic, ka tas ir gana pārdomāts lēmums, lai noturētu virs ūdens buksējošo viedtālruņu divīziju. Piedāvājuma reducēšana un orientēšanās uz flagmaņiem vainagojusies ar nelielu, bet peļņu. Godīgi sakot, par to esmu ļoti priecīgs, jo vienmēr pēc Sony veikumu testēšanas, mazliet pat žēl no tiem šķirties. Kāpēc? Tāpēc, ka hipsterīgas ārišķības un meinstrīmīgu risinājumu vietā, Sony piedāvā nobriedušu klasiku. Tas veido tikai ražotājam raksturīgu rokrakstu, bet tas arī nozīmē, ka runa nav par ierīci, kas būs pa prātam masām.

    Xperia 5 sērija nemainīgi man vienmēr likusies prātīgākā izvēle no trijotnes. Varbūt tādēļ, ka Sony Xperia 5 III daļēji iemieso agrāko Sony Xperia Compact sēriju kvalitātes – gandrīz tāds pats piedāvājums, kā augstākajam flagmanim, tikai kompaktākā korpusā. Patiešām, Xperia 5 III iemieso gandrīz to pašu veiktspēju, ko Xperia 1 III, tikai nelielākā korpusā, kas Android frontē ir retums. Būtiskākās atšķirības no augstākā flagmaņa – Gorilla Glass Victus vietā ir sestā versija, pazudusi TOF kamera un bezvadu uzlāde, ekrānam ir krietni saprātīgāka izšķirtspēja un protams korpuss ir kompaktāks. Toties cena ir par 300 eiro mazāka.

    Salīdzinājumā ar pagājušā gada Xperia 5 II modeli, stāsts vairs nav tik viennozīmīgs. Dizains gandrīz nav mainījies, svaigākais procesors nodrošina šī gada veiktspēju, palielinājies akumulators un aizmugure ieguvusi jaunu periskopa kameru. Sony uzskata, ka tas ir pietiekami, lai palielinātu sākumcenu par simts naudiņām un šogad prasa 999 eiro. Godīgi sakot, globālie procesi, kas ietekmē cenu, un japāņu izlēmīgums pat būtu pelnījis šādu cenu, tomēr tā ievieto Xperia 5 III neveiklā situācijā. Tam būtu jākonkurē ar Samsung Galaxy S21, bet cena ir tuvāka Galaxy S21 Ultra, ar ko Xperia 5 III tā īsti sacensties nevar. Oktobrī gan Sony bez maksas komplektā piemet Sony WH-1000XM3 ausis, tomēr gribētos viedtālruni izvēlēties bez tām, bet ar 200 eiro atlaidi (aptuvenā austiņu cena). Tad gan Sony Xperia 5 III būtu viens konkurētspējīgs, karsts pīrādziņš. Diemžēl, akcija nav ekvivalents ar standarta komplektāciju. Akcija beigsies, kā tad konkurēt? Runājot par komplektāciju, bez viedtālruņa iepakojumā ir vads un sienas lādētājs. Pamaz, bet vairāk kā piedāvā Samsung un Apple.

    Sony Xperia 5 III tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 11
    • Ekrāns: 6.1 collu OLED, 1080 x 2520, 21:9 malu attiecība, ap 449 ppi, 86.9 cm2, ap 81.4% ekrāna un korpusa attiecība, 1B krāsu, 120Hz ātrā atsvaidze, HDR BT.2020, Corning Gorilla Glass 6 aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 888 5G (5 nm), astoņi kodoli: 1×2.84 GHz Kryo 680 & 3×2.42 GHz Kryo 680 & 4×1.80 GHz Kryo 680, Adreno 660 video apakšprogramma
    • RAM: 8 GB
    • Atmiņa: 128 GB (testa ierīcei), 256 GB, UFS 3.X, microSDXC atmiņas kartes lasītājs
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, Bluetooth 5.2 (A2DP, LE, aptX HD), NFC, USB Type-C 3.1, 3.5mm austiņu ligzda, 3G/4G/5G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs sānā, žiroskops, barometrs, kompass, krāsu spektra sensors, stereo skaļruņi, 24-bit/192kHz audio, dinamiskā vibrācijas sistēma, Sony Alpha kameru atbalsts, IP65/IP68 ūdens un mitruma aizsardzība
    • Kameras: aizmugurē: 12 MP, f/1.7, 24mm, 1/1.7″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS; 12 MP, f/2.3, 70mm, f/2.8, 105mm, 1/2.9″, Dual Pixel PDAF, OIS 2.9x/4.4x maināma optiskā palielinājuma kamera; 12 MP, f/2.2, 124˚, 16mm, 1/2.6″, Dual Pixel PDAF ultra platleņķa kamera; Zeiss T* lēcu pretspīdumu pārklājums; LED zibspuldze; HDR; acs izsekošana; video – 4K@24/25/30/60/120fps, 1080p@30/60/120/240fps, HDR, EIS, OIS. Priekšā 8 MP, f/2.0, 24mm, 1/4″, 1.12µm, HDR, 1080p@30fps video.
    • Izmērs un svars: 157 x 68 x 8.2 mm, 168 g
    • Akumulators:  Li-Po 4500 mAh, 30W ātrā uzlāde
    • Cena: 999 eiro

    Divus gadus vecs dizains

    Šoreiz sākšu ar negācijas izlaišanu, lai saldais ēdiens paliek šīs sadaļas beigām. Kamēr citi ražotāji cenšas katru gadu piedāvāt, ko oriģinālu, tikmēr Sony šogad dizainā nav ieguldījis praktiski nemaz. Nezinātājs, nespēs atšķirt pagājušā gada Xperia 5 II no šī gada Xperia 5 III. Reāli par labu būtu nākusi matēta aizmugure un plakans korpusa rāmis, ko redzējām Xperia 1 III. Galu, galā par štuku gribētos redzēt izlabotas pagājušā gada kļūdas, bet acīmredzot dizaina departaments nav bijis šogad prioritārs.

    Fū, nokratīju sāpi, tagad var ķerties pie saldā ēdiena. Vispirms gribu izrādīt sajūsmu par relatīvi kompakto korpusu. Patiešām, uz konkurentu fona Xperia 5 III pozitīvi izceļas ar savu izmēru, svaru un plānumu. Kādēļ to saucu par relatīvi kompaktu? Salīdzinājumam, Xperia 5 III ir par 6mm garāks un par 3mm šaurāks, nekā kompaktais Galaxy S21 5G, bet par mazulīti Asus Zenfone 8, Sony veikums ir par gandrīz centimetru garāks. Tātad Sony Xperia 5 III ir šaurāks, bet nedaudz garāks par konkurentiem. Tas arī rada patīkamo kompakto sajūtu.

    Viedtālruņa priekša būtu uzskatāma par vecmodīgu, jo 81.4% ekrāna un korpusa attiecība ir mazs cipars šī gada flagmanim. Tomēr varu attaisnot ražotāju, jo ekrānam nekas netiek nograuzts vai nozagts, turklāt uz priekšu vērstie stereo skaļruņi ir patīkams retums. Aizmugures estētika nav mainījusies trīs gadus, tās lielākais trūkums ir izbīdītā kameru sistēma, kas liek tālrunim gāzelēties, ja lietots uz galda. Protams, ka Sony komplektā neiekļauj maciņu, kas situāciju uzlabotu. Runājot par maciņu, tas šoreiz būs obligāts, Xperia 5 III ir viens no slidenākajiem tālruņiem, kāds redzēts. Daiļslidošanas paraugdemonstrējumi tiek rādīti gandrīz uz katras virsmas, pat plaukstās, tādēļ žēl, ka šoreiz nav izmantota Xperia 1 III matētā virsma. Toties ar mitruma aizsardzību viss ir kārtībā, par prasīto cenu neko mazāk arī negaidīju.

    Sānu rāmis ir apaļš un krāsots glancēti, kas slīdēšanas problēmu nekādi neatrisina. Kā vienmēr, Sony raduši vietu sīkumiem, kam citi ražotāji atmetuši ar roku, bet, kas ir patīkams ieguvums lietotājiem. Rāmja augša tikusi pie 3.5 mm austiņu ligzdas, bet kreisā mala pie SIM un atmiņas karšu atvilktnes, kas atverama bez adatas. Nevajag štubi, bet nagus gan. Labais sāns ticis pie visa pārējā – skaļuma taustiņiem, bloķēšanas taustiņā iebūvēta pirkstu nospiedumu lasītāja, asistenta taustiņa un divpakāpju kameras slēdža. Asistenta taustiņam jēgu gan neredzu, jo Google parūpējusies par ašpadsmit citiem veidiem, kā programmatūrā izsaukt asistentu, bet kameras slēdzis rada atkarību un ir Sony raksturojošs sīkums, pēc kā parasti ilgojos arī citos flagmaņos. Diemžēl, šoreiz taustiņi nedaudz ļurkājas, šādu izpildījumu gan neatceros pagājušā vai aizpagājušā gada Xperia 5 modeļos. Kopumā dizains nav ideāls un šķiet nedaudz vecmodīgs uz konkurentu fona. Tomēr Xperia 5 III atstāj lielisku sajūtu plaukstā, šis subjektīvais kritērijs pat liek nedaudz pievērt acis uz super slideno korpusu, izbīdīto kameru sistēmu un ļurķanajiem taustiņiem.

    Ļoti patīkams ekrāns

    Uz papīra šī gada ekrāns šķiet identisks pagājušā gada modelim. To raksturo 21:9 malu attiecība; 1080 x 2520 izšķirtspēja, kas nodrošina pietiekami asu attēlu, bet rekordus neuzstāda; 1B krāsu atainojums un 120Hz ātrā atsvaidze. Viena no ekrāna priekšrocībām ir tā forma. Tā kā pašiņu kamera izvietota pierītē virs ekrāna, nekas saturam netiek nozagts un programmatūra nesamulst, paslēpjot ekrāna pīrsingu melnā neizmantojamā joslā. Malu attiecība ir perfekta kino formāta satura baudīšanai, turklāt tā atvieglo vairākuzdevumu režīmu, kurā tagad var mierīgi satilpināt divas aplikācijas un vēl tastatūru.

    Tomēr ekrānam ir kāds būtisks trūkums. Līdzīgi, kā pārējie šī gada Sony viedtālruņi, arī Xperia 5 III ekrāns iepaliek maksimālajā spilgtumā. Tas būs pietiekams, lietojot viedtālruni ēnainā vidē vai apmākušos laikapstākļos, bet saulainā dienā spilgtums būs krietni par maz, lai cīnītos ar saules stariem. Toties iekštelpās sūdzību nebūs, jo ekrāns kalibrēts ļoti labi. Programmatūra ļauj izvēlēties Veidotāja režīmu, kas saturu piedāvā tā, kā autors to paredzējis, vai Standarta režīmu, kur Sony Bravia divīzija pielāgos krāsas, lai tās izskatītos košākas un kontrastainākas. Tieši programmatūras plašie pielāgojumi ir atslēga, kas liek ekrānam izskatīties ļoti patīkami.

    Kopumā, Sony Xperia 5 III ekrāns nepieviļ, programmatūra ļauj to pielāgot katra vēlmēm, tas ciena satura veidotājus un komplimentē patērētājiem. Vienīgā iebilde ir pret spilgtumu, kas nespēj sacensties pat ar OnePlus vai Samsung lētākiem modeļiem. Pieejams atraktīvs vienmēr ieslēgtais ekrāns, kas papildināts ar LED paziņojumu diodi. Kad pēdējo reizi tādu redzēji flagmanim?

    Lielisks pirkstu nospiedumu lasītājs

    Viens no elementiem, kas veido Sony rokrakstu, ir pirkstu nospiedumu lasītājs sānā, bloķēšanas taustiņā. Lai gan modernāk būtu izmantot lasītāju zem ekrāna, tas rezultējies ar ātrāku un precīzāku darbību, kā zem ekrāna novietotajos sensoros. No pāris kreiļiem gan esmu dzirdējis, ka šāds novietojums nav tas pats ērtākais, tomēr labročiem problēmu nebūs.

    Kā ar sejas atpazīšanu? Nekā. Jau otro gadu pēc kārtas Sony tādu nepiedāvā. Tā, manuprāt, ir neizmantota izdevība, jo Xperia 5 III saņēmis pierīti virs ekrāna, kur mierīgi varēja ielikt vēl kādu sensoru pilnvērtīgai sejas biometrijai. Žēl.

    Skaļruņi pareizajā vietā, uz vibrāciju ietaupīts

    Esmu super priecīgs, ka Sony vēl aizvien skaļruņus novieto tālruņa priekšā. Tas nozīmē, ka skaņa netiks slāpēta, spēlējot spēles vai skatoties video. Stereo skaļruņi ir ļoti labi balansēti un kalibrēti. Tiesa tie nav paši skaļākie, kādi dzirdēti, bet to varu norakstīt uz kompakto izmēru un pilnvērtīgo ūdens izturību. Līdzīgs stāsts ar 3.5 mm austiņu ligzdu – kvalitatīvi, bet varēja mazliet skaļāk. Taču jāteic, ka forši, ka tā vispār iekļauta. Sony ir pēdējais mohikānis, kas flagmaņiem tādu piešķir (geimeru viedtālruņi, kas nav saņēmuši mitruma aizsardzību neskaitās).

    Tiesa gan vibrācijas motors šoreiz sagādā skaļu vilšanos. Proti, tas kalibrēts pietiekami smalki, lai saskarne būtu papildināta ar patīkamiem klikšķiem. Kad runa par spēcīgu vibrāciju, vilšanos sagādā motora skaļums un tukšā atbalss, kāda parasti pieredzēta vidējās klases zemajā galā vai pat budžeta klasē. Tādēļ arī dinamiskās vibrācijas režīmu parasti atstāju izslēgtu, jo motors vienkārši šķita par skaļu. Lai gan stereo skaļruņi nav no basīgākajiem, dinamiskā vibrācija šo imitē visai nejēdzīgi.

    Akumulators patīkami pārsteidz, bet uzlāde nē

    Ņemot vērā Sony Xperia 5 III kompakto korpusu, ir iespaidīgi redzēt, ka akumulators ir tik pat ietilpīgs, cik pārākajam Xperia 1 III – 4500 mAh. Patiešām, akumulatora darbība ir lieliska. Parasti testējot viedtālruņus, tos lietoju intensīvāk, kā ikdienā, lai nepalaistu garām nianses. Biju patīkami pārsteigts, ka ne dienu nebeidzu ar mazāk kā 40%. Mana ikrīta rutīna (e-pasti, ziņu portāli, nedaudz sociālie tīkli, kāds YouTube klipiņš) prasīja tikai 6-7%, kas ir labs rādītājs. Pieļauju, ka pie prātīgāka režīma, varētu pat izvilkt divas dienas, turklāt šāds sniegums kompakttālrunim. Esmu tiešām sajūsmā! Tomēr akumulatoru grūti vērtēt bez uzlādes, kas daļēji manu sajūsmu apdzēš.

    Sony vieni no pirmajiem nolēma iet pretēji ātrās uzlādes tendencei ar industrijā retu domu – lai ilgāk kalpo akumulators. Tas nozīmē, ka uzlāde tiek apzināti palēnināta, lai akumulatoru ilgāk uzturētu formā. Lai gan to ir iespējams kontrolēt, 30W ātrā uzlāde nobāl uz OnePlus un Xiaomi ātrajiem risinājumiem. Labā ziņa, ka akumulators performē tik labi, ka varbūt pa dienu nesaudzīgi ātri nemaz nevajadzēs uzpildīties, atstājot saudzīgi lēno uzlādi pa nakti. Vērtējiet paši, kā ir labāk, tomēr tālruņa cenai neatbilstošs trūkums ir bezvadu uzlādes neesamība. To daļēji var saprast kompaktā izmēra dēļ, bet ne cenas dēļ. Ir diezgan daudz lētāki konkurenti, kas prot bezvadu un reverso bezvadu uzlādi.

    Pieklājīga veiktspēja

    Sony Xperia 5 III saņēmis to pašu Snapdragon 888 čipopu, ko Xperia 1 III, tikai šoreiz RAM sarucis līdz 8 GB. Tā nav mirstama vaina, tomēr šajā parametrā, jo vairāk, jo labāk. Atmiņu var izvēlēties starp 128 GB un 256 GB, par laimi nav aizmirsta arī atmiņu karte. Tomēr prasītajā cenā šogad 128 GB jau izskatās pamaz, galu galā pat vidējā klase reti piedāvā mazāk. Sintētiskajos veiktspējas testos Xperia 5 III reizēm pārspēj Xperia 1 III un pat Samsung Galaxy S21 Ultra, bet piekāpjas Asus Zenfone 8 un OnePlus 9 Pro.

    Realitātē tas nozīmē, ka aplikācijas atveras ļoti ātri, turklāt ātrā atsvaidze vēl vairāk aizmālē acis. Bremzes gandrīz nejūt. Par laimi, Xperia 5 III tiek labāk ar karšanu galā kā Xperia 1 III, tomēr bez tās pavisam tālrunis nav izticis. Silšanu ap kameru salu (acīmredzot tur izvietots procesors) var just arī pie ikdienišķām darbībām. Vēl kāda dīvainība, ka Xperia 5 III konstanti uzrādīja zemāku tīkla stiprumu par konkurentiem. Pavisam bez datiem nepaliku, tomēr tramīgu tas mani padarīja. Līdzīgu kaiti novēroju arī Xperia 10 III, varbūt vaina Sony antenu dizainā.

    Citādi, pieejami visi svaigākie savienojumi, ikdienas darbība ir veikla un nedaudz silta.

    Gandrīz geimeru viedtālrunis

    Šī gada sākumā, testējot ASUS ROG Phone 5, aizdomājos par tām inovācijām, ko Sony ir ieviesis. Nepārprotiet mani, šīs nišas līderis vēl aizvien ir ROG, tomēr Sony atrodas iespējams tuvāk šim spēļu zelta standartam, kā varētu šķist. Kas raksturo spēlmaņu viedtelefonus: ātrās atsvaidzes ekrāns – ir; svaiga veiktspēja – ir; lādēšanas risinājumi – ir; priekšā novietoti skaļruņi – ir; ekosistēma – mazliet ir; niansēta geimeru programmatūra – ir; advancēta dzesēšana – ok, šis īsti nav. Sony ieviesa iespēju nelādēt akumulatoru, spēlējot spēles, ja piesprausts pie vada. Šobrīd to pārņēmuši daudzi spēlmaņu telefoni. Sony piedāvā DualShock 4, kas daļēji atbilst ekosistēmai. Turklāt ekrāna malu attiecība iekļauj platāku skata leņķi, kas šaujamspēlēs dod priekšrocības. Vienīgi termālo regulāciju nevar likt vienā plauktā ar spēlmaņu tālruņiem.

    Sony piedāvā vienu no niansētākajiem spēļu režīmiem. Tā iestatījumi mierīgi var stāvēt blakus ROG programmatūrai. Ja iestatījumiem izurbjas cauri, var atrast visu sākot no tiešraides iespējām, niansētiem skaņas un attēla iestatījumiem, līdz  240Hz digitālajai attēla atsvaidzei. Tiešām iespaidīgi.

    Pustīra saskarne

    Arī šoreiz Sony nodrošina gandrīz tīru Android 11, ko papildinājis ar dažiem noderīgiem trikiem un dažiem kaitinošiem. Par visu pēc kārtas.

    Mājas ekrānā vienīgā atšķirība no tīra Android ir sānu panelis, kas ļauj tikt pie īsceļiem, vairākuzdevumu loga un vienas rokas režīma, kas izstieptās formas dēļ reizēm pat ir noderīgs. Pirmais, kas jāizdara, sānu josla jāpārvieto uz augšu, jo tā atrodas tieši tur, kur organiski izmantot “atpakaļ” žestu. Ja protams izmanto žestu vadību.

    Par pārējiem programmatūras trikiem jau stāstīju pie akumulatora un lieliski izstrādātā spēļu režīma. Tomēr medus mucā netrūkst arī pa darvas karotei. Runa ir par liekprogrammatūru skaitu. Iestatot tālruni, iespējams daļu atinstalēt, tomēr ne visu. Kaut kā nav patīkami, ka tālrunī, kas maksā ap štuku, mani vajā aplikācijas, ko neesmu izvēlējies instalēt. Un protams, Sony man pamāca arī, kādas spēles būtu jāizvēlas. Sony oriģinālajām aplikācijām prasās pēc kosmētiskā remonta – vadības elementi, kas izvietoti augšpusē ir pretrunā ar izstiepto formātu, kam ērtības labad būtu elementi jānobīda sasniedzamākā pozīcijā.

    Kāpēc man patīk Sony Xperia kameras?

    Tāpēc, ka Xperia kamerām ir savs rokraksts. Pirmkārt, runa ir par pēcapstrādi, kas ir atšķirīga; otrkārt, ar kameru interfeisu ir pazīstami citi Sony kameru lietotāji; treškārt, Sony ekosistēma ir pielāgota Sony kamerām; ceturtkārt, šis ir atšķirīgi no meinstrīma. Par visu pēc kārtas!

    Sony Xperia 5 III ticis pie:

    • 12 MP, f/1.7, 24mm, 1/1.7″, 1.8µm optiski stabilizētas standarta kameras
    • 12 MP, f/2.3, 70mm, f/2.8, 105mm, 1/2.9″ 2.9x/4.4x optiski stabilizētas maināma optiskā palielinājuma kameras
    • 12 MP, f/2.2, 124˚, 16mm, 1/2.6″ ultra platleņķa kameras
    • 8 MP, f/2.0, 24mm, 1/4″, 1.12µm pašiņu kameras

    Vispirms Sony Xperia 5 III jāuzteic, ka Android nometnē šis noteikti ir kompaktākais tālrunis ar pilnvērtīgāko aizmugures kameru sistēmu, kāda redzēta. Tā ir galvastiesu pārāka, gan par Samsung, gan par Asus kompaktajiem modeļiem (Kas vēl Android frontē piedāvā kompaktformas?). Tomēr jau rakstīju par cenu, kas veikumu ievieto mulsinošā situācijā. Būtu jākonkurē ar Galaxy S21, bet cena ir tuvāk Galaxy S21 Ultra. Godīgi sakot, arī kameras ir kaut kur pa vidu – tās šķiet tuvināšanas spējās pārākas par Galaxy S21, bet nedavelk līdz Galaxy S21 Ultra. Kādēļ to svarīgi pieminēt? Tādēļ, ka Sony mērķauditorija nav masas, bet Samsung ir. Šoreiz runa ir par nišas produktu, kas patiks izmeklētai foto publikai.

    Šogad Xperia nolēmusi netracināt tautu ar trim atsevišķām aplikācijām, bet kameras standarta aplikācija integrēta Photo Pro aplikācijā. Tas nozīmē, ka pieejams “Basic” režīms, kas simulē standarta kameras aplikāciju. Labā ziņa, ka aplikācija nemelo un nenoapaļo tuvinājumus. Tomēr tāda standarta funkcija, kā “Nakts režīms” nav iekļauta. Atļaujiet par to papinkšķēt mazliet vēlāk. Ir forši, ka aplikāciju daudzums vairs nemulsina, bet to saskarne galīgi nav veidota tā, lai ikdienas lietotāji to spētu izprast. Ja profesionālie režīmi izstudēti, tad gan to piedāvātās iespējas ir ļoti plašas.

    Kameru komplekts gandrīz neatšķiras no Xperia 1 III (izņemot TOF kameras trūkumu, kas nodrošināja reāllaika objektu izsekošanu). Tas tomēr ir sasniegumus, jo citiem ražotājiem kameru izpildījums kardināli atšķiras no reducētās versijas. Lai tur vai kā, Sony Xperia 5 III piedāvā lielisku galvenās kameras sniegumu, ļoti cienījamu ultra platleņķa sniegumu un tuvināšanas kameru, kas ir inovatīvs pienesums industrijā. Tuvinājuma kamera tikusi pie kustīgiem elementiem, kas ļauj vienam sensoram apkalpot divus tuvinājuma līmeņus – 2.9x un 4.4x. Šī ir industrijas inovācija, kas iespaidīgi, ka spēj vietu atrast kompaktākā flagmaņa versijā, un kam ir milzu potenciāls nākotnē. Pastāv iespēja, ka šāds risinājums varētu nodrošināt plūstošu optisko palielinājumu. Tādēļ arī varu nedaudz piemiegt acis kvalitātei, jo Sony pat kompaktākā versijā piedāvā industrijas inovāciju. Pārsteidzoši, ka tieši tuvinājuma kamera performē labāk par Xperia 1 III. Sony Xperia 5 III necenšas piedāvāt digitālo palielinājumu, ar ko netiktu galā. 12.5x flagmaņu zonā izklausās necili, tomēr tas ir lielums, ko Sony viedtālruņi spēj izspiest labos gaismas apstaķļos, kaut cik ciešam. Kā vienmēr, lai neviltos, iesaku paļauties uz optiskajiem lielumiem – 0.7x, 1x, 2.9x un 4.4x, tie ar uzdevumu labi apgaismotos scenārijos tiek ļoti labi galā.

    Pieminēto kameru rokrakstu veido iespējams precīzākais baltā balanss Android nometnē. Tas nozīmē, ka attēli būs reālistiskāki par konkurentiem, bet ēnas kontrastainākas. Attēli izceļas ar detalizāciju, tiesa gan ēnās detaļu būs nedaudz mazāk, kā agresīvākām pēcapstrādēm. Līdzīgu ceļu šogad centās iet OnPlus sadarbībā ar Hasselblad, tomēr jāuzteic Sony, ka sadarbība ar Zeiss vainagojusies konstantākā sniegumā. Sony izmanto Zeiss T* pārklājumu, kas lēcās bloķē saules zaķus. Tik tiešām, pirms diviem gadiem tā bija Sony problēma, ar ko kameras vairs neslimo. Sony Alpha divīzija parūpējusies par ļoti ātriem fokusēšanas risinājumiem, kas strādā maģiski ātri. Tas nozīmē, ka kustīgi bērni vai mājdzīvnieki vienmēr būs asumā. Sony ar šo tik tiešām tiek labāk galā par Samsung.

    Pārsteidzoši labi Xperia 5 III notur asumā kustīgos objektus

    Lai gan portreta režīms ir cimperlīgs un uzstājīgi prasa pārvietoties tālāk vai tuvāk objektam, tas necerēti labi tiek galā ar nepaklausīgām matu cirtām cilvēkiem vai pūkainiem mājdzīvniekiem. Ar objektiem režīmam neiet tik gludi, bet te talkā nāk lielie sensori un pikseļi, kas ļauj iegūt attēlus ar patīkamu dziļumu, vienkārši piebīdot kameru tuvāk objektam.

    Viens no trūkumiem ir pašiņu kameras sniegums. Sony jau kuro gadu neizmanto sava dizaina priekšrocību (pierīti virs ekrāna), lai lietotājiem piedāvātu lielisku pašiņu kameru. Vieta taču atļauj. Tās spējas ir fiziski novecojušas un neatbilst ne cenai, ne laikam. Pašiņu kamera piedāvā arī portreta režīmu, bet tā sniegums ir gauži švaks. Ja nu tomēr to sagribēsies lietot, iesaku izslēgt visus skaistinātājus, lai pēkšņi nepārvērstos par lielacainu, gludu anime tēlu.

    Neiepriecinošu sniegumu Xperia 5 III sniedz arī slikta apgaismojuma scenārijos. Sony spītīgi atsakās ieviest nakts režīmu, pie kā pieradinājuši konkurenti. Programmatūra automātiski piemēro garāku ekspozīciju, bet tas arī viss. Ražotājs atspēko šo trūkumu ar to, lai bildes neizskatītos, kā uzņemtas citā dienas laikā.

    Tas nozīmē, ka urbānā vidē ar pienācīgu mākslīgo apgaismojumu var paveikties tikt pie ciešama rezultāta, bet negaidiet OnePlus vai Samsung nakts kadru brīnumus. Vislabākajam rezultātam iesaku izmantot 1x kameru, tur atšķirība būs visjūtamākā, kameras fizisko parametru dēļ.

    Lieliski strādā iespēja savienot Xperia 5 III ar Sony kamerām, tas paver iespēju viedtālruni izmantot kā skatu meklētāju, piemēram, ja kamera novietota specifiskā pozīcijā. Tas arī ļauj viedtālrunī saglabāt DSLR kvalitātes attēlus, vai arī pa taisno dalīties ar šādām bildēm. Cinema Pro aplikācija ļauj iegrimt manuālajos video iestatījumos. Tomēr neaizmirstiet Xperia 5 III silšanas problēmu, kas traucē pilnīgai šīs aplikācijas darbībai.

    Kopumā, Sony Xperia 5 III piedāvā vienu no pilnīgākajām kameru sistēmām, attiecībā pret tā kompakto korpusu. Periskopajai inovācijai ir liels nākotnes potenciāls, turklāt tā uzvedas labāk par Xperia 1 III prezentēto. Galvenā kamera un ultraplatleņķa rāda lielisku rezultātu, turklāt savienojamība ar Sony kamerām paver plašu lietojumu scenāriju. Xperia kameras visveiksmīgāk nojauc robežu starp viedtālruņiem un profesionālām kamerām. Lielākās iebildes ir pret pašiņu kameras sniegumu un nakts režīma neesamību. Šīs gan ir vecas Xperia kameru kaites, kas, diemžēl, nav atrisinātas arī šogad. Tomēr kopējie iespaidi ir lieliski, tādēļ bez sirdsapziņas pārmetumiem kameru departamentam lieku teicamu vērtējumu.

    Konkurence

    • Samsung Galaxy S21 5G – idejiski Xperia 5 III vistiešāk būtu jākonkurē ar šo kompakto veikumu, lai gan cenas ziņā tas atrodas tuvāk Galaxy S21 Ultra teritorijai. Sony piedāvā pilnvērtīgu premium korpusu, pārāku veiktspēju, ietilpīgāku akumulatoru un advancētāku tuvinājuma kameru. Samsung atspēlējas ar spilgtāku ekrānu, bezvadu uzlādi, labākiem selfijiem un nakts režīmu.
    • ASUS Zenfone 8 – ir vēl viens kompaktulis, kam par labu runā 599 eiro sākuma cena. Xperia pratīs labāk uzņemt tuvinājuma bildes, ticis pie ietilpīgāka akumulatora un nav aizmirsis atmiņas karti, bet, ja tuvinājums nav primārs, Asus ļoti pārliecinoši pilda kompakta flagmaņa funkciju. Zenfone 8 pievilcīgā cena šoreiz ir galvas tiesu pārāks arguments abu sacensībā.
    • OnePlus 9 Pro/ 9 – OnePlus sadarbība ar Hasselblad šogad tēmē līdzīgā virzienā, kā Xperia kameras jau darbojas trīs gadus. Xperia noteikti piedāvā plašākas tuvināšanas iespējas un konstantāku kameru darbību, bet OnePlus izcilā ultra platleņķa kamera un nakts kadra sniegums runā par labu OnePlus. Jāatgādina, ka OnePlus piedāvā arī daudz ātrāku vada un bezvada (Xperia 5 III tādu vispār nav saņēmis) uzlādi un spilgtākus ekrānus.
    • Sony Xperia 1 III – godīgi sakot, Xperia 5 III daudzos parametros izpogā vecāko brāli. Toties, ja ir vēlme pēc 4K ekrāna un bezvadu uzlādes, tā atrodama tikai Xperia 1 III. Citādi, Xperia 5 III piedāvā gandrīz identisku kameru sniegumu, daudz labāku akumulatora darbību, par 300 eiro zemāku cenu daudz kompaktākā korpusā.
    • Sony Xperia 5 II – šī ir tā retā reize, kad obligāti vērts apsvērt pagājušā gada modeli. Šobrīd tas pieejams aptuveni par 300 eiro lētāk, kā Xperia 5 III. Šī gada versija protams saņēmusi svaigāko procesoru, periskopa kameru un ietilpīgāku akumulatoru, bet grūti šos uzlabojumus nosaukt par 300 eiro vērtiem.

    Nobeigumā – Sony šarms

    Testējot daudz viedtālruņus, ir viegli apmaldīties piedāvājumā. Sony kā nelokāms akadēmiķis, ļauj atcerēties, kas tad ir tās pamatvērtības, kam jābūt nopietnā viedtālrunī. Tas arī veido tikai Sony raksturīgo šarmu. Pozitīvi novērtēju dizainu, kas hipsterīgas ārišķības vietā sniedz nobriedušu klasiku. Tomēr matēta aizmugure vai vismaz kaut neliels ieguldījums dizaina attīstībā būtu nācis tikai par labu super glancētajam, slidenajam korpusam, kam princips nav mainījies trīs gadus. Ideja – ja tas strādā, kādēļ mainīt – arī veido to Sony šarmu, bet padara Xperia 5 III arī nedaudz vecmodīgu, liekot labajām kvalitātēm klāt kritisko “bet”.

    Korpuss ir kompakts, patīkams un pārdomāts, bet nedaudz vecmodīgs. Ekrāns ir profesionāli kalibrēts, tas ciena satura autorus, neko nenozogot, bet spilgtums nespēj cīnīties ar spilgtiem saules stariem un konkurentiem. Veiktspēja ir līmenī, bet karšanas problēma ir sena Xperia kaite. Akumulatora darbība ir lieliska, bet prasītajā cenā konkurenti piedāvā arī bezvadu uzlādi un daudz ātrākus lādēšanas risinājumus. Šis ir kompaktākais viedtālrunis ar pilnīgāko kameras sistēmu, bet viduvējā pašiņu kamera un nakts režīma neesamība runā par labu konkurentiem. Cena it kā ir adekvāta, bet nav saprotams, ar ko tālrunis konkurē. Un tā tālāk.

    Tomēr ar visiem trūkumiem, Xperia 5 III atstāj to Sony raksturīgo šarmu, ko veido kompakts, smalks korpuss; neiztraucēts ekrāns; uz priekšu vērsti stereo skaļruņi; nieciņi, no kā konkurenti atteikušies – LED paziņojumu diode, atmiņas karšu lasītājs, 3.5 mm austiņu ligzda un kameru slēdzis (mans favorīts). Atstāj komentāros, vai arī Tevi uzrunā šis komplekts?

    Gāja pie sirds

    • Kompakts, smalks, ūdens aizsargāts korpuss
    • Viena no pilnīgākajām kameru sistēmām tik kompaktā korpusā. Kameras kopumā ir lieliskas. Ja nebiedē manuālais režīms, iespēju ir pāri galvai.
    • Akumulatora darbība
    • Uz priekšu vērstie stereo skaļruņi ir vislabākā pozīcija
    • Kurš cits flagmanis piedāvā – 3.5 mm austiņu ligzdu, LED paziņojumu diodi, atmiņas karšu lasītāju, divu pakāpju foto slēdzi?

    Negāja pie sirds

    • Korpuss ir ļoti slidens, gandrīz nav izmaiņu no pagājušā gada dizaina
    • Ekrāns nespēj cīnīties ar sauli tik labi, kā konkurenti
    • Veitspēju ietekmē silšana, saskarnē ir par daudz liekprogrammu
    • Viduvēja pašiņu kamera. Vai Sony nebūtu laiks prezentēt nakts režīmu?
    • Ja sākumcena ir 999 eiro, bezvadu uzlāde un sejas atpazīšana būtu obligātas
    Sony jau atkal izdevies šarmēt ar anti meinstrīmīgiem risinājumiem. Kompakti viedtālruņi ir retums. Kompakti un ļoti spējīgi viedtālruņi ir vēl lielāks retums. Sony Xperia 5 III atbilst šim apgalvojumam. Jautājums paliek aktuāls, no kurām konkurentu pieradinātajām ērtībām esi gatavs atteikties par labu Xperi 5 III?

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    9
    Ekrāns
    8
    Programmatūra
    7
    Veiktspēja
    8
    Akumulators
    8
    Kameras
    9
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aigi_nr1
    04.10.2021 15:14

    Kad kļuva skaidrs, kad Samsung Note sērijas turpinājumu neizlaidīs, uzmetu lūpu un paņēmu Xperia 1 III, galvenokārt bezmaksas BT austiņu dēļ. Un jāsaka, ka Samsung nav Android naba.
    1 III man ļoti patīk, patīk kamera, patīk izmērs, patīk displejs.
    Trūkst tikai irbuļa, pie kā biju pieradis lietojot Note.

    Sony viedtālruņi man ir patīkams atklājums.

    Aigi_nr1
    04.10.2021 15:39

    1 III apskatu izlasīju. Kopumā viss sakrīt.
    Par akkumulatora darbību jāsaka, ka vairāk par 10-12h nestrādā, bet nu te jānem vērā, ka daudz tiek runāts, e-pasti skatīti, soc. tīkli un bērni arī pa kādai spēlītei spēlē. No rīta noņem no vada un darba dienas beigās jāliek lādēt. Bet tas man baigi neuztrauc, varbūt tik beidzot jāsaņemas nopirkt bezvadu uzlādi, lai stāv pie darba galda mājās. Uzlādes ātrums iepaliek no Samsung.

    Alberts Kviesis
    04.10.2021 21:58
    Reply to  Aigi_nr1

    Uzlādes ātrums iepaliek no Samsung
    ——————————–
    Tā vietā pēc 3-4 gadiem būsi pārsteigts, cik vēl dzīvīgs ir trubas aķis. Degradācija prognozējami lēna, resurss lietošanai ilgtermiņā, lai pēc gada vai diviem būtu prieks par tā brīža pirkumu, nenožēlojot

    User
    05.10.2021 22:17

    Pec 3-4 gadiem tas soņka būs miskastē nevi tur kaut ko priecēs…

    Edgars
    05.10.2021 14:50

    Ir nelielas pārdomas par Sony… Lietoju Sony kopš Xperia Z5 Compact laikiem, pašlaik ir Sony Xperia XZ1 Compact (4+gadi). Manā uztverē Sony nebija konkurentu, dizains, kompaktums, veiktspēja, baterija, kamera. Z5 Compactam sanāca neveikli un ar displeja pusi nokrita uz gridas kur bija mazs akmens, intresanti ka displejam bija tikai plaisa, bet vairs nereaģēja touch, līdz ar to vairs nebija lietojams vispar. Backup vairs nekādi nevarēju dabūt, mēģināju caur microUSB pieslēgt peli, lai varētu darboties, arī neizdevās,tai pašā laikā, tā laika Samungam saplaisājis displejs – touch strādā, un peli ari varēja pieslēgt.Displejam bija apdrošināšana, vedu uz remontu ar papildus sūdzību ka GPS slikti strādāja, Sagaidot atbildes no servisa centra – nepatīkams pārsteigums, man ziņo ka mātes plate ir oksidējusies, jo mitrums bijis,garantiju atteica, jo bija uz stūriem krituma (no citām reizēm) nospiedumi, biju ļoti vīlies, telefonam tak ir mitrumaizsardzība (telefons nebija peldējies vai lietū uz nakti atsāts ārā)un uz korpusa atstātās pēdas nevarēja iespaidot mitrumiekļūšanu (vismaz es tā domāju) Tā Z5 karjera izdzisa. Nu neko, ņēmu XZ1 Compact ar domu ka viss tagad būs labāk, jo patīk Sony. Sony atkal nebija konkurentu, dizains, kompaktums, veiktspēja,baterija, kamera, (ko vēlāk sapratu, ka diez ko laba nemaz nav, salidzinot ar Samsungu, Samsungam bija acij… Read more »

    Juris Akmens
    05.10.2021 22:40
    Reply to  Edgars

    Man xz1 sāka čakarēties pēc divu gadu lietošanas , paņēmu asus zenfom 8 nesūdzos ja nu vienīgi baterija varētu nedaudz ilgāk turēt.

    KKTK
    06.10.2021 08:42
    Reply to  Edgars

    3 dažādi Kompakti, visi gremdēti ūdenī kko filmējot, visiem GPS strādā kā nākas. Jā, kad tika atdots bērnam tad sāka krist zemē iet iekšā putekļi (gan jau arī mitrums). Z5 vēl pats varēja nomainīt ekrānu un bateriju pa lēto. Tā kā par savu vējo tvērienu vainot ražotājam nez vai vajadzētu.

    Puteklis
    07.10.2021 14:58
    Reply to  Edgars

    Man arī bija XZ1 Compact un jāsaka, ka tiešām konkurentu īsti kam tādam nebija. Man arī priecē izmēros neliels telefons. Kas stāsta par kino baudīšanu telefona, tas man šķiet absurds jau pats par sevi. Un kā iepriekš tik minēts, telefonam bija problēmas ar GPS sensoru, braucot automašīnā Waze un Google Maps ceļu bieži rādīja ar nokavēšanos, ilgi meklēja atrašanās vietu. Kamera savam laikam noteikti nebija no labākajām. Vispār nesaprotu, kā Sony tā varēja “lažot” ar kameras aplikāciju, jo principā sensors bija ļoti labs, izmantots arī iPhone, Sony profesionālās kameras arī ir labas, bet aplikāciju telefonam uztaisīt neprot. Lietojot telefonu man patīkami pārsteidza veiktspēja, tās ātrums, ar to viss bija kārtībā. Bet prieku atņēma “lieliskais” Sony atbalsts saviem telefoniem, kad XZ1 Compact saņēma tikai divus lielos atjauninājumus un viss… Kāda jēga no telefona, kurš var kalpot 3-4 gadus lieliski, ja atjauninājumus saņem gadus divus? Protams, ka nākamais telefons man jau bija cits… Vēlējos Pixel 4a, bet to jau Latvijā nevarēja nopirkt… Tagad šķiet, ka Asus Zenfone 8 būtu lieliska kompaktā telefona versija.

    Agnese
    22.03.2022 23:27
    Reply to  Puteklis

    Atkal skatos jaunos, Sony tel., lai aizvietotu savu veco, Sony Xperia xz blue, kurš godam nokalpojis savus 5 gadus! Lai arī 2016.gada pirku par pieklājīgu summu, viņš sevi ir attaisnojis par 100%.Kamēr draugi un paziņas ir nomainijusi jau 2 vai 3 tel,man vel joprojām kalpo šis. Taču nu jau palicis lēnāks, sāk ilgak domāt, ko es no viņa velos, atmiņa pilna, tapec arī dažas opcija vairs negrib isti darboties, piemeram, wats app video – nerāda, nevaru ieiet i bankas aplikācijā, inbox aplikācija- failus neatver. Un baterija knapi dienu notur, ja nesēž baigi visados saitos! Ekrāns vesels, kritis ir, bet nav sasists, baseinā ar ir pabijis, bet viss darbojas. Ekspertiem varu piekrist par tel. uzkarsanu, tā ir garus video nenofilmesi, parkarst un atslēdzas.
    Ir bijuši dazadi tel., taču Sony ir uzticams, kalpos tiem cilvekiem, kas neskrien pakaļ katram jaunumam, ko izlaiž.

    Andris
    28.09.2022 08:28

    Sveiki! Iegādājos šo telefonu un ik pa brīdim notiek nesaprotamas lietas, piemēram mūzikas aplikācija slēdzas pati iekšā, vienkārši random sāk skanēt, kad uz nakti izsledzu Wi Fi, no rīta tas pats ir ieslēdzies, pašā sākumā bija riebīgi klausīties mūziku , jo ik pa laikam austiņās mūziku pārtrauca automātisks teksts , kur tiek teikts pulkstenis un citi ziņojumi, Lūdzu palīdziet ar risinājumu un vispār, kas tā ir par problēmu?
    Paldies !

    Reklāma
    Sony jau atkal izdevies šarmēt ar anti meinstrīmīgiem risinājumiem. Kompakti viedtālruņi ir retums. Kompakti un ļoti spējīgi viedtālruņi ir vēl lielāks retums. Sony Xperia 5 III atbilst šim apgalvojumam. Jautājums paliek aktuāls, no kurām konkurentu pieradinātajām ērtībām esi gatavs atteikties par labu Xperi 5 III?Sony Xperia 5 III apskats - Sony šarms