Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS Zenfone 8 nelielā, bet jaudīgā viedtālruņa apskats

    Kur vēl atradīsi mazu izmēru un gandrīz maksimālu jaudu?

    Jaunākie raksti

    Tukša vieta gandrīz nekad nepaliek, un te nu mēs šoreiz redzam, ka ASUS piedāvās Zenfone 8, kas būs viens no mazākajiem jaudīgajiem viedtālruņiem pasaulē šajā gadā. Zenfone 8 tikai pavisam nedaudz pietrūkst, lai šis viedtālrunis varētu pasmieties par divas un trīs reizes dārgākiem flagmaņiem.

    Patīkami, ka ASUS izdevies Zenfone 8 padarīt arī mazāk dullu (nav nekādas atvāžamās kameras), bet par to pircējs tiek pie milzu jaudas, kas jau bija gaidāma, un pie IP68 mitruma un putekļu noturības, kas dažādu ražotāju untumu dēļ pēdējā laikā ir novārtā nedaudz pamests parametrs spēlēm paredzētajos viedtālruņos.

    ASUS mums atsūtīja Zenfone 8 pirms viedtālruņa oficiālās izziņošanas. Nākas rēķināties, ka Zenfone 8 šobrīd var atšķirties programmatūras ziņā no tā Zenfone 8, kas būs pēcāk nopērkams veikalos.

    Tehniskā specifikācija:

    • Operētājsistēma: Android 11 ar ZenUI 8
    • Ekrāns: 5.9 collu AMOLED, 1 miljards krāsu, 2400 x 1080, ap 445 ppi, ap 90% ekrāna un korpusa attiecība, 120 Hz ekrāna atsvaidze, HDR10+, 1100 cd/m² maksimālais spilgtums, Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 888 (5 nm), astoņi kodoli: 1× 2.84 GHz Kryo 680 & 3× 2.42 GHz Kryo 680 & 4× 1.80 GHz Kryo 680, Adreno 660 video apakšsistēma
    • RAM: 8/12/16 GB
    • Atmiņa: 128/256 GB, UFS 3.1
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band, Wi-Fi Direct, tīklājs, Bluetooth 5.2 (A2DP, LE, aptX HD, aptX Adaptive), NFC, USB Type-C 2.0, aksesuāru savienojums, 3.5 mm austiņu ligzda, 3G/4G/5G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, GNSS
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs zem ekrāna, stereo skaļruņi, žiroskops, kompass, IP68
    • Kameras: aizmugurē: 64 MP Sony IMX686, f/1.8, 26mm, 1/1.7″, 0.8µm, PDAF, optiskā attēla stabilizācija; 12 MP Sony IMX363, f/2.2, 11mm, 113˚ ultra platleņķis; LED zibspuldze; HDR; video – 8K@24 fps, 4K@30/60/120fps, 1080p@30/60/120/240 fps, 720p@480fps. Priekšā: 12 MP, Sony IMX663, f/2.45, 1/2.93″ sensors, 76.5˚ skata leņķis
    • Akumulators: Li-Po 4000 mAh, 30 W ātrā uzlāde
    • Izmēri: 148 x 68.5 x 8.9 mm, 169 g
    • Cena: interneta veikalos no 599 eiro

    Izskats un uzbūve

    Zenfone 8 nekādā ziņā neatgādina izmēros lielo ROG Phone, te pamatā domāts par lietotāja ērtībām ikdienā, bet jauda un spēļu iespējas ir patīkams bonuss, kas nebojā viedtālruņa pamata funkcijas. Zenfone 8 pat ticis pie 3.5 mm austiņu pieslēgvietas.

    Viedtālrunis daļēji būvēts no alumīnija – tam ir pamatīga alumīnija apmale un aizmuguri sedz Gorilla Galss 3 stikls, bet tas ļoti atgādina alumīniju. Priekšpusē 5.9 collu Samsung ražoto AMOLED ekrānu sargā Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls, kā arī Zenfone 8 saņēmis IP68 mitruma un putekļu noturību.

    Patīkams nieciņš ir blakus USB Type-C pieslēgvietai izvietotais LED indikators, kas rāda uzlādes līmeni lādēšanas laikā, kā arī tas var vizuāli norādīt uz paziņojumu saņemšanu. Vienīgais, kas izceļas un pelēki melnā Zenfone 8 korpusa ir zilās krāsas ieslēgšanas poga.

    Viedtālruņa aizmugurē ir salīdzinoši ne pārāk liela izmēra kameras modulis ar divām kameru acīm – 64 megapikseļu galvenā kamera un 12 megapikseļu platleņķa kamera. Par kamerām paspriedelēsim nedaudz zemāk.

    Zenfone 8 līdz tiek dota uzlādes 30 W ierīce un arī cietais plastmasas koverītis, bet nevaru apgalvot, ka koverītis būs pieejams arī ierīcēm, kas nonāks veikalos.

    Ekrāns

    Zenfone 8 ir mūsdienām ne pārāk liela izmēra 5.9 collu AMOLED ekrāns, ko ražojis Samsung. Ekrānam ir 2400 x 1080 izšķirtspēja, kas dod ap 445 ppi. Zenfone 8 var lepoties ar aptuveni 90% ekrāna un korpusa attiecība, 120 Hz ekrāna atsvaidzi, HDR10+, 1100 cd/m² maksimālo spilgtumu un Corning Gorilla Glass Victus aizsargstiklu. Ja neskaita izšķirtspēju, tad Zenfone 8 ekrāns nekā citādi neatpaliek no dārgajiem flagmaņiem ekrāna specifikāciju jomā.

    Apaļie stūri un pašiņu kamera

    Zenfone 8 piedāvā HDR10+ atbalstu un 1100 cd/m² ekrāna maksimālo spilgtumu – bez lielas domāšanas vari vērt vaļā kādu YouTube HDR video ar 60 kadriem sekundē, lai baidītu lielisku, bet izmēros visai mazu attēlu. Zenfone 8 pats atpazīst HDR video saturu un pārslēdzas HDR režīmā. Īstai filmu baudīšanai gan ar 5.9 collām var būt par maz.

    Jāņem vērā, ka pašiņu kameras caurums ekrānā pret kopējiem ekrāna izmēriem ir visai liels, tas var nedaudz traucēt. Kā arī Zenfone 8 ekrānam ir matrica ar noapaļotiem stūriem, kas var būt kaitinoši spēlēs un arī video, kam ir platāka malu attiecība par 16:9, piemēram, 21:9.

    Re, kāds smuks LEDiņš

    Saskarne

    Zenfone 8 atnācis kopā ar ZenUI 8 saskarni, kas vismaz man izskatās ļoti vienkārša un neuzkrītoša. Ar to vēlos pateikt, ka saskarne ir ikdienišķa, tā nav geimerīga un agresīva, bet drīzāk padomāts par to, lai viedtālruni varētu ērti izmantot ikdienā.

    ZenUI 8 saskarne atļauj izmantot vienas rokas režīmu, to gan nākas aktivizēt iestatījumos, kā arī šis režīms neļāva uzņemt ekrānkopiju, tāpēc to nevaru parādīt, bet kāds noteikti spēs novērtēt šo iespēju.

    ASUS piedāvā arī uzlabotu skaņas pielāgošanu ar AudioWizard (Audio vednis) digitālo ekvalaizeri. Te jāsaka, ka Zenfone 8 skan vienlīdz labi ar Samsung Galaxy S21 Ultra, Zenfone 8 gan ir nedaudz klusāks, bet basi ir līdzīgi.

    Ekrāna iestatījumos atradīsi iespēju, kas ļauj samazināt ekrāna spilgtumu, kas vienlaikus nerada ekrāna ņirboņu. Šis var noderēt tiem, kuri naktīs lasa vai ir jutīgāki pret ekrāna mirgošanu.

    Zenfone 8 ir spējīgs viedtālrunis, te atradīsi arī vairākas spēlēm paredzētas iespējas (Game Genie), kas gandrīz 1:1 pārmantotas no ASUS ROG Phone modeļiem.

    Veiktspēja

    Pie mums nav sabijuši pārlieku daudz viedtālruņi ar Qualcomm Snapdragon 888 procesoru, tāpēc te Zenfone 8 pat varētu izcelties uz to pāris citu viedtālruņu fona, lai gan mazie Zenfone 8 izmēri nerunā par labu viedtālruņa dzesēšanai ilgākās spēļu sesijās. Iepriekš ar šo procesoru esam redzējuši tikai ASUS ROG Phone 5 un arī OnePlus 9 Pro.

    Jānorāda, ka Zenfone 8 nav nekādas aktīvās dzesēšanas, kā arī ražotājs nelielas ar uzlabotu pasīvo dzesēšanu, bet spēlēs viedtālrunis gandrīz nekarsa. Spēļu veiktspējas uzlabotājs nez kāpēc deva pretējo efektu.

    Ja reiz runājam par spēlēm, tad vismaz man šķita, ka ar 5.9 collu ekrānu saspēlēt FPS tipa spēles var būt sarežģīti. Ekrāns ir par mazu, arī izšķirtspēja nav spīdoša, tāpēc saredzēt tālumā pretinieku var būt grūti.

    Kameras

    Man patīk, ka Zenfone 8 kameras lietotne ir vienkārša, te nekas nav samocīts un viss ir loģiski. Arī te var redzēt, ka Zenfone 8 ir ikdienas, nevis geimeriem paredzēts viedtālrunis, jo tiek izmantotas visai labas kameras un moderni Sony ražoti sensori. Es pat teiktu, ka nebiju no Zenfone 8 gaidījis tik veiksmīgu kameru sniegumu.

    Kameras saskarne ir pielāgojama un iespēju klāstu katrs pats var pārkārtot pēc sirds patikas. Tāpat pastāv iespēja pavisam atspējot kādas noteiktas kameras funkcijas, ko ikdienā neplāno izmantot.

    Galvenajai kamerai ir 1/1.7″ Sony IMX686 sensors kopā ar F1.8 objektīvu, kam ir 78.3° skata leņķis un optiskā attēla stabilizācija. Galvenā kamera spēj uzņemt 8K/ 24 fps video ar optisko un elektronisko attēla stabilizāciju, kā arī 64 megapikseļu sensors piedāvā divkāršu attēla palielinājumu, nezaudējot attēla kvalitāti (fotogrāfijas tiek glabātas 16 megapikseļu izšķirtspējā).

    Platleņķa kamerai ir 1/2.55″ Sony IMX363 sensors ar 113˚ objektīvu un iespēju uzņemt 4K/ 60 fps video ar elektronisko attēla stabilizāciju. Šī kamera spēj arī uzņemt makro fotogrāfijas, tuvākais fokusa attālums ir ap 4 cm. Man gan jāsaka, ka galvenā kamera arī piedāvā jēdzīgu makro režīmu un labāku attēla kvalitāti.

    Protams, varētu vēlēties trīs kameru sistēmu, bet vismaz man šķiet, ka divas labas kameras ir spēcīgāks piedāvājums par četrām vājām kamerām. Šajā ziņā nesaprotu POCO pieeju ar vienu viduvēju kameru un tad to apkarina ar vēl vairākām 2 megapikseļu kamerām. Dažkārt noderētu telefoto kamera, bet Zenfone 8 jau ir divkāršs bezzudumu palielinājums, ar to būs gana vairumā gadījumu.

    Nobeigumā

    Zenfone 8 ir ļoti mierīgs, vienkāršs, nesamocīts, bet jaudīgs viedtālrunis. Daudzi novērtēs Zenfone 8 izmērus un IP68 mitruma un putekļu noturību. 30W uzlāde ir pietiekami ātra, bet milzu atšķirību starp šodienas standarta aptuveni 18 W uzlādi un 30W īsti nemanīsi. Šajā ziņā priekšā ir OnePlus ar 65W lādēšanu, bet te atkal jāskatās, vai ātrā lādēšana ilgākā laikā nesamaitā akumulatoru. Man patika, ka Zenfone 8 uzbūvē izmantots metāls arī aizmugurē, nevis viegli saskrāpējamais un potenciāli trauslais stikls.

    Vai Zenfone 8 ir geimeriem paredzēts viedtālrunis? Jaudas ziņā noteikti, bet 5.9 collu ekrānā spēlēt spēles nav ideāli ērti. Zenfone 8 arī nepiedāvā nekādas papildu pogas un apskata tapšanas laikā nav zināms, vai Zenfone 8 tiks pie kādiem pieliekamiem spēļu aksesuāriem (pultīm, dzesēšanas u.tml.).

    Par Zenfone 8 kameru darbību sūdzēties negribētu. Vienmēr var labāk, bet šādā cenā Zenfone 8 kameru pāris ir drīzāk labs. Pieļauju, ka ar programmatūras labojumiem kaut kad tuvā nākotnē kameru darbība vēl tiks nedaudz uzlabota.

    Ja tiešām Zenfone 8 būs pieejams no 599 eiro, tad tas visai jūtami var pabojāt OnePlus 9 pārdošanas apjomus, jo OnePlus 9 ir 100 eiro dārgāks, kamēr OnePlus 8T ir vecāks procesors un knapākas kameras. Apskata tapšanas laikā OnePlus 8T cena gan nomesta līdz 499 eiro par 8 GB RAM + 128 GB modeli, bet nezinu, cik ilgi šāda cena būs pieejama.

    Patika

    • neliels, bet spilgts ekrāns
    • lieliska veiktspēja
    • tīri labas kameras
    • IP68 mitruma un putekļu noturība

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • mazajā ekrānā uzkrītoši izskatās noapaļotie stūri un pašiņu kameras caurums
    • varbūt dizains ir nedaudz par vienkāršu
    Kur vēl atradīsi mazu izmēru un gandrīz maksimālu jaudu?

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    8
    Ekrāns
    7
    Programmatūra
    8
    Veitspēja
    10
    Akumulators
    6
    Kameras
    7
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Drē
    12.05.2021 21:51

    kas jūsuprāt labāks ir google pixel 4a (vai jaunais 5a, cik nu tur dzirdēts ir/nav baumu līmenī) vai tomēr šis asus 8 kompaktā versija? Paldies. :)

    Puteklis
    13.05.2021 09:00

    Izskatās, ka šis pašlaik ir lielisks pirkums. Kā Latvijā ir ar Asus telefonu tirdzniecību? Vienu brīdi bija aizgājuši no tirgus…

    Namejs
    15.05.2021 00:34
    Reply to  Puteklis

    Kaut kāda tirdzniecība ir, bet piegādes ir retas un vēlāk kā Eiropā. Solīja jau ar Asus Zenfone 6, ka nāks iekšā vienlaicīgi visos tirgos, kā Samsung, Iphone… bet nesanāca, jo bija citos valstu tirgos mega pieprasījums.

    Raivis
    16.05.2021 11:39
    Reply to  Puteklis

    Manīju jau pie Euronics laikam. Cena sākot no 599 bija.

    diplogic
    25.11.2021 23:42

    Laikam labāk tomēr nepirkt šo tālruni dēļ defektīvām masveidā “mirstošām” mātesplatēm. Jautrākais, ka tas notiek tikai pēc pusgada lietošanas un Asus pat neatzīst, ka tā ir viņu vaina.

    Reklāma
    Kur vēl atradīsi mazu izmēru un gandrīz maksimālu jaudu?ASUS Zenfone 8 nelielā, bet jaudīgā viedtālruņa apskats