Web Analytics
More
    Reklāma

    OnePlus 9 Pro apskats – solīts makā nekrīt!

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Ja nelasa mārketinga materiālus, tad OnePlus 9 Pro ir ļoti lādzīgs viedtālrunis par augstāku cenu, kā vajadzētu. Ja lasa, tad vilšanos sagādā tieši sadarbība ar Hasselblad, kas pagaidām reālu devumu nesniedz.

    Jaunākie raksti

    Apbrīnojami, cik meistarīgi OnePlus mārketingam izdodas sakacināt tautu – pirmsākumos izdevās pievērst uzmanību mazpazīstamajam ražotājam ar ielūgumu sistēmu; OnePlus Nord pagaidām ir vienīgais vidējās klases viedtālrunis, par ko uzņemta “dokumentālā” filma; šogad jaunie modeļi sola laulību ar leģendāro zviedru optikas ražotāju Hasselblad. Patiešām, OnePlus mārketings izcili prot novietot starmešu gaismā produktus pat tad, ja sajūsma par tiem ir krietni pārvērtēta. Diemžēl, šoreiz izskatās, ka naratīvs par OnePlus sadarbību ar Hasselblad, kam pievērsta lielākā uzmanība mārketinga materiālos, ir, visnotaļ lieliskā OnePlus 9 Pro, blāvākais punkts.

    Sadarbība ar lieliem foto tehnikas vārdiem nav jauns triks viedtālruņu industrijā. Kurš gan neatceras Nokia agrāko spozmi sadarbībā ar Zeiss. Huawei sadarbība ar Leica nolika šo ražotāju augšējos veikalu plauktos un deva patiešām reālu spērienu viedtālruņu kameru attīstībai kopumā. Gan Vivo, gan Sony izmanto Zeiss T* pretspīdumu pārklājumu, lai uzlabotu sniegumu. Zviedru leģendārajam optikas ražotājam šī nav pirmā sadarbība ar viedtālruņu ražotājiem. Pirms vairākiem gadiem Vertu Aster tika piedēvēta sadarbība ar Hasselblad, bet apskatnieki tieši kameru sniegumu uzsvēra, kā nepamatoti vāju. Arī Motorola Moto Z tika pie modulāras, 10x optiskā palielinājuma aizmugures kameras, ko rotāja Hasselblad logo. Arī toreiz lietotāji un apskatnieki sajūsmā krēslus nelauza. Un nu nonākam pie Hasselblad 150 miljonu vērtās trīs gadu laulības ar OnePlus. Šo tematu vēlāk paķidāšu smalkāk. Vien piebildīšu, ka šogad runa ir tikai par skaitliski nelieliem programmatūras pielāgojumiem, bet Hasselblad izstrādātus dzelžus redzēsim vien nākamā gada OnePlus flagmaņos.

    Reklāma

    Un tad vēl ir prasītā cena. Par OnePlus 9 Pro prasa 899 eiro par 8/128 GB versiju, bet 12/256 GB tie jau ir 999 eiro. Tas nozīmē, ka ražotājs ir piedzīvojis transformāciju no lietotāju iecienīta flagmaņu slepkavotāja par pilnvērtīgu karognesēju veidotāju, kas nekautrējas paprasīt Apple un Samsung cienīgu cenu. Lai cik siltas jūtas pret OnePlus man arī nebūtu, tas nozīmē, ka vairs nedošu ražotājam līdzšinējās atlaides, ko agrāk kompensēja pievilcīgā cena.

    OnePlus 9 Pro tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 11, OxygenOS 11
    • Ekrāns: 6.7 collu LTPO Fluid2 AMOLED, 1440 x 3216, 20:9 malu attiecība, ap 525 ppi, 108.4 cm2, ap 90.3% ekrāna un korpusa attiecība, 1 miljards krāsu, 120Hz, HDR10+, 1300 nitu maksimālais spilgtums, vienmēr ieslēgtais ekrāns, Corning Gorilla Glass 5 aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 888 (5 nm), astoņi kodoli: 1×2.84 GHz Kryo 680 & 3×2.42 GHz Kryo 680 & 4×1.80 GHz Kryo 680, Adreno 660 video apakšsistēma
    • RAM: 8/12* GB
    • Atmiņa: 128/256* GB, UFS 3.1
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, tīklājs, Bluetooth 5.2 (A2DP, LE, aptX HD), USB Type-C 3.1, USB On-The-Go, NFC, 3G/4G/5G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, SBAS
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs zem ekrāna, IP68 mitruma/putekļu aizsardzība, stereo skaļruņi, 24-bit/192kHz audio, e-kompass, žiroskops, krāsu spektra sensors, skaņas profilu svira
    • Kameras: aizmugurē: 48 MP, f/1.8, 23mm, 1/1.43″, 1.12µm, dažādu virzienu PDAF, lāzera AF, OIS; 50 MP, f/2.2, 14mm, 1/1.56″, 1.0µm ultra platleņķa brīvās formas kamera; 8 MP, f/2.4, 77mm, 1.0µm, PDAF, OIS, 3.3x optiskais palielinājums; 2 MP, f/2.4, melnbalts dziļuma sensors; Hasselblad krāsu kalibrācija; HDR; 2x divu toņu LED zibspuldzes; video – 8K@30fps, 4K@30/60/120fps, 1080p@30/60/240fps, Auto HDR. Priekšā – 16 MP, f/2.4, 1/3.06″, 1.0µm, Auto HDR, video – 1080p@30fps.
    • Izmērs un svars: 163.2 x 73.6 x 8.7 mm, 197 g
    • Akumulators: Li-Po 4500 mAh, 65W ātrā vada uzlāde, sienas lādētājs iekļauts komplektācijā, 50W ātrā bezvadu uzlāde, reversā bezvadu uzlāde
    • Cena: 8/128 GB – 899 eiro, 12/256 GB – 999* eiro

    *testa ierīcei

    Iespaidīga prezentācija, dāsna komplektācija

    OnePlus mārketings jau iepriekš lutinājis ar iespaidīgām pakām apskatniekiem, bet šoreiz pārspējuši paši sevi, atsūtot kasti pussuņa izmērā. Tajā iekšā ir OnePlus 9/9 Pro, lieliskie koverīši un bezvadu lādētājs, par ko nedaudz vēlāk. Noņemot kastes vāku, pamatne pārvēršas par astoņstūru plakātu ar leģendāro Hasselblad bildi. Jap, tieši Hasselblad, sadarbojoties ar NASA, radīja pirmās bildes, kas uzņemtas uz mēness. Šī metafora gana bieži izmantota OnePlus 9 sērijas reklamēšanai.

    Agrāk OnePlus centās cenu samazināt ar relatīvi skopu komplektāciju. Šobrīd, kad Apple un Samsung koķetē ar ekosistēmu, neiekļaujot sienas lādētājus četrciparu cenas flagmaņiem, OnePlus komplektācija pēkšņi šķiet ļoti dāsna. Standarta komplektā ietilpst ierīce, ērts silikona ietvars, ikoniskais sarkanais vads ar USB Type-C spraudņiem abos galos un iespaidīgs 65W sienas lādētājs (iespaidīgs gan izmēros, gan darbībā). Lieliska komplektācija, kas atstāj kaunā Samsung un Apple.

    Ļoti simpātisks dizains

    OnePlus 9 Pro dizains iet iemītu taciņu, kas būtu dēvējama par pozitīvi konservatīvu. Lai gan šogad modernāk būtu korpusu apaļot ar mazākiem rādiusiem un atstāt, kādu plakanu šķautni, OnePlus darījis visu, lai korpuss ergonomiski iegultu plaukstā. 6.7 collu ekrāns galīgi nebūtu dēvējams par kompaktu, tomēr 90.3% ekrāna un korpusa attiecība, miniatūrais rāmis ap ekrānu un perfekti izbalansētais svars padara OnePlus 9 Pro par krietni ērtāku viedtālruni par robusto Samsung Galaxy S21 Ultra 5G.

    Šī gada tendence ir izmantot pavisam nelielas noliektās malas ekrānā vai neizmantot tādas vispār. OnePlus 9 Pro izvēlējies zelta vidusceļu, ekrāna malas noliecot tikai nedaudz, lai ērtāk lietot žestu vadību. Vienīgi prieku nedaudz pabojā ekrāna aizsargplēve. Tā nu šoreiz padevusies biezāka kā parasti. Plēves malas ir jūtamas un traucē ērtajai žestu vadībai, turklāt biezums ir tāds, ka pieskāriens šķiet gumijots, vairāk atgādinot Samsung Galaxy Z Fold2 5G plastmasīgo iekšas ekrāna pārklājumu. Problēma, ka vienkārši neslīd gana labi. Par laimi lieki pieskārieni ekrāna noliektajās malās netiek pārāk bieži reģistrēti. Programmatūra par šo uzdevumu rūpējas tik apzinīgi, ka reizēm tastatūras malējos taustiņus grūti dabūt pie darbības.

    OnePlus 9 Pro daiļums izpaužas tā aizmugurē. Četras kameras un lepnais Hasselblad logo izvietoti uz pavisam nedaudz izbīdītas platformas. Šoreiz pat lāzera auto fokuss nav mēģināts paslēpt, tā teikt – man ir tik daudz kameras un ar tām saistītas komponentes, ka neko negrasos slēpt. Atzīšos, ka man šāda estētika dikti iet pie sirds, izskatās pēc piecdesmito gadu industriālā dizaina. Forši. Arī pati aizmugure ir skatam iespaidīga – tajā redzama pāreja no spogulīgi pelēka uz duļķaini baltu. Izskatās šiki. Tomēr jāteic, ka tā domāta vien skatam, ne ikdienas lietošanai. Proti, pirkstu nospiedumi un citas šmuces krājas vairumā, glancētā aizmugure ir tik slidena, ka reversā uzlāde praktiski nevar notikt, jo viss, kas nolikts uz tās vienkārši slīd nost. No otras puses, OnePlus Buds bezvadu austiņu ietvars nemaz nav saņēmis bezvadu uzlādi. No trešās puses, pagājušā gada OnePus 8/ 8 Pro matētā stikla aizmugures bija daudz praktiskākas. Un no ceturtās puses, gan jau tāpat OnePlus 9 Pro tiks ietērpts maciņā, kas šīs problēmas atrisina.

    Pulētais sānu rāmis ietver USB ligzdu, SIM karšu atvilktni un skaļruni lejā, skaļuma taustiņus kreisajā pusē, bloķēšanas taustiņu un OnePlus firmas zīmi – skaņas profilu sviru labajā pusē. Skaņas profilu svira ir tik atkarību raisoša, ka pēc OnePlus viedtālruņu testēšanas, parasti pēc tās ilgojos arī citos Android viedtālruņos.

    Kopumā dizains ir smalks, pārdomāts un estētiski pievilcīgs. Nedaudz gan mulsina, ka priekšu un aizmuguri sedz Corning Gorilla Glass 5, nevis izturīgais Victus. Toties ir pilnvērtīga IP68 mitruma un putekļu aizsardzība. Šādā cenā neko mazāk arī negaidīju.

    Ekrāns – viens punkts līdz izcilībai

    Vispirms gribu teikt, ka OnePlus 9 Pro saņēmis lielisku ekrānu, un tas viens punkts, kas pietrūkst līdz izcilībai, ir svarīgs, tomēr nespēj sabojāt kopējo pozitīvo iespaidu. Tehniski ekrāns mierīgi liekams blakus Galaxy S21 Ultra ekrānam, kas uzskatāms par šī gada etalonu. Ekrāns rāda dzīvīgu, spilgtu, kontrastainu bildi, kas raksturīga AMOLED matricām. Skata leņķi ir lieliski, izšķirtspēja iepaliek vienīgi Sony 4k ekrāniem. LTPO tehnoloģija nodrošina adaptīvu ekrāna atsvaidzi, kas spēj samazināt to līdz pat vienam hercam statiskā saturā, bet aktīvā, var sasniegt 120Hz. Tas ļauj nedaudz ietaupīt akumulatoru, kas šoreiz ir ļoti nepieciešams. Līdz šim šis risinājums redzēts vien S21 Ultra ekrānā. Tiesa gan, pagaidām ir diezgan īss saraksts ar spēlēm, ko OnePlus 9 Pro spētu darbināt ar augstu atsvaidzi. Hiperpieskāriens (Hyper Touch) ir ražotāja tulkojums režīmam, kas pastiprina pieskārienu reģistrēšanas ātrumu līdz 360Hz, kas pārspēj pat ASUS ROG Phone 5. Programmatūra ļauj niansēti pielāgot dažādus iestatījumus – mainīt izšķirtspēju, iestatīt atsvaidzes ātrumu, izvēlēties krāsu profilus un pat mākslīgi uzlabot video plūdenumu.

    Kas tad ir tas viens punkts līdz izcilībai? Tas pats, ko esmu jau novērojis iepriekšējos OnePlus viedtālruņos – saredzamība spilgtā saulē. Nepārprotiet, iekštelpās un apmākušās dienās ekrāna darbība ir izcila, bet spilgtā saulē ir sajūta, ka skatos caur saules brillēm vai kādu filtru. Tā īsti nav saprotams, kādēļ tā. Solītajam 1300 nitu spilgtumam būtu jāspēj konkurēt ar saulainu dienu, bet nekā. OK, saskatīt jau var, bet ne tādā kvalitātē, kā būtu pieklājīgi viedtālrunim, kas maksā ap štuku. Toties iekštelpās sūdzību nebūs.

    Zibenīga atbloķēšana

    OnePlus viedtālruņi vienmēr izcēlušies ar zibenīgu zemekrāna pirkstu nospiedumu lasītāju un sejas atpazīšanu. Arī OnePlus 9 Pro abus paveic neticami ātri. Sejas atpazīšana uzticēta selfiju kamerai, tās darbība ir tieši atkarīga no apkārtējā apgaismojuma. Optiskais pirkstu nospiedumu lasītājs strādā ātrāk par Galaxy S21 sērijas ultra skaņas lasītājiem, toties nav tik drošs, jo ievāc datus tikai plaknē. Vienīgā iebilde ir pret tā novietojumu. Šoreiz tas novietots pārāk zemu, lai būtu organiski sasniedzams, turklāt tas ietekmē arī pirksta pozīciju, kas retu reizi netika atpazīta.

    Stereo skaļruņu šarms

    Jau apskatot OnePlus 8, jūsmoju par tā stereo skaļruņiem. Arī OnePlus 9 Pro neliek vilties. Rāmja apakšā novietotais skaļrunis strādā pārī ar auss skaļruni. Skaņa ir labi balansēta un niansēta visos skaļuma līmeņos. Portreta novietojumā, augšējais skaļrunis izpilda kreiso kanālu, bet ainavas novietojumā, akselerometrs pielāgo skanējumu tam, kā tiek turēts viedtālrunis. Jā, šī nav skaļākā kombinācija, kāda dzirdēta, varbūt būtu gribējis izteiksmīgākus basus, bet nedrīkst aizmirst, ka viedtālrunis ticis pie pilnvērtīgas IP68 mitruma noturības, kas nedaudz slāpē skaņu. Arī uz pārējo mitrum drošo viedtālruņu fona, skan lieliski. Toties vibrāciju motors varēja būt par mata tiesu jaudīgāks. Tas kalibrēts gana smalki, lai klikšķīgi reaģētu uz saskarnes elementiem, bet ir sajūta, ka reizēm pietrūkst jauda. Motoriņa izdvestās skaņas šķiet spēcīgākas par radīto vibrāciju.

    Lādēšanas karalis

    OnePlus jau agrāk izcēlies ar viduvēju akumulatoru sniegumu, kas tiek kompensēts ar zibenīgiem lādēšanas risinājumiem. Tāds ir arī OnePlus 9 Pro stāsts. 4500 mAh ietilpība panākta korpusā ievietojot divus 2250 mAh akumulatorus. Tas nozīmē, ka 65W lādēšana ir stipri saudzīgāka pret akumulatoriem, bet zināmu nospiedumu atstāj ikdienas darbībai. Proti, ikdienā akumulatora procenti kūst, katru reizi paņemot rokā viedtālruni. Tā arī netiku skaidrs, kādi procesi notiek fonā, bet par divu dienu darbību šeit nav ko sapņot. Pie vidējas noslodzes dienu gan izdosies izvilkt.  OnePlus šo trūkumu risina ar zibenīgu uzlādi. Komplektā iekļauts 65W sienas lādētājs un ikoniskais sarkanais kabelis. No 3% izdevās piedzīt pilnu akumulatoru aptuveni pusstundas laikā. Tas ir izcils sniegums.

    OnePlus 9 Pro saņēmis arī bezvadu lādēšanu. Par 69.95 eiro iespējams tikt pie OnePlus Warp Charge 50 bezvadu lādētāja, kas spēj lādēt ar 50W jaudu. Jap, esam nodzīvojušies tik tālu, ka OnePlus piedāvā ātrāku bezvadu uzlādi par Samsung un Apple vada uzlādi. Lādētājā izmantotas divas lādēšanas stiepļu spirāles, kas ļauj lādēt tālruni gan vertikāli gan horizontāli. Kāda jēga lādēt horizontāli? Lādētāju var izmantot par statīvu, lai skatītos video. Beidzot Warp Charge ticis pie noņemama vada, bet komplektā iekļautais atsevišķiem scenārijiem var būt par īsu. Jārēķinās, ka lādēšanas laikā OnePlus 9 Pro tiek dzesēts ar apakšas fēniņu, trokšņainā vidē tas nebūs dzirdams, bet klusā telpā dūkšana būs manāma. Iespaidīgo 50W bezvadu uzlādi nodrošina vien konkrētais lādētājs, ar citiem tā būs ierastā 15W uzlāde.

    Veiktspējas pirmrindnieks

    Gandrīz vai garlaicīgi katru gadu dziedāt slavas dziesmas OnePlus veiktspējai, bet arī šoreiz te neviens stūris nav apgriezts. Snapdragon 888 komentārus neprasa un gozējas sintētisko veiktspējas testu augšgalā, apsteidzot Samsung Galaxy S21 Ultra sniegumu. Tiesa gan, ASUS ROG Phone 5 ar ārējo dzesēšanu un atsevišķiem veiktspējas režīmiem uzrāda vēl pārāku sniegumu, bet tas drīzāk norāda uz testu manipulatīvo dabu. Turklāt, OnePlus 9 Pro ir augstākas izšīrtspējas ekrāns, kas par mata tiesu samazina testu rezultātus. Katrā gadījumā, grafiskās spējas ir izcilas. Ikdienā, lai kādu izaicinājumu arī mestu 9 Pro priekšā, viss notiek ļoti ātri, plūdeni, bez jebkādas aizrīšanās.

    OnePlus 9 Pro, kā tāds pravietis, nav saņēmis nedz 3.5 mm austiņu ligzdu, nedz atmiņas karšu lasītāju. Šogad šim piemēram sekoja arī Samsung. Ok, gadu gaitā esmu pieradis pie šo tehnoloģiju mamutu neesamības, bet ASUS un Sony pierādīja, ka 3.5 mm austiņu ligzdu ir iespējams uzsēdināt uz steroīdiem un tai ir vieta šī gada flagmaņos. Vai tas bojā kopainu? Nē! Ir pieejami visi jaunākie savienojumu, kas strādā lieliski. GPS jāuzteic par ātrdarbību un precizitāti. LPDDR5 un UFS 3.1 strādā ļoti ātri. Vienīgais, kas jāņem vērā, ka vērts izskatīt dārgāko 256 GB versiju, jo 128 GB (par 100 eiro lētāk) var ātri piedzīt pilnus ar piedāvātajām multimediju iespējām.

    OxygenOS jaunā identitāte

    OnePlus vairs neslēpj, ka ir cieši saistīts ar mātes uzņēmumu Oppo. Piemēram, Ķīnā OnePlus pieejami ar Oppo izstrādāto ColorOS. Par laimi, pārējā pasaule saņēmusi patīkami pārdomāto OxygenOS, kas balstīta Android 11. Ja pagājušajā gadā, saviebu seju, lasot baumas, ka jaunā versija līdzināsies Samsung One UI, tad šobrīd varu teikt, ka tas bija pareizs solis. Proti, izstieptos viedtālruņos pavisam tīra Android saskarne jau kļūst neergonomiska, tādēļ loģiski izmantot tīrākas līnijas, lielākus laukumus un elementus nobīdīt uz leju, lai vieglāk tiem tikt klāt. Arī šogad varu apstiprināt, ka šī ir viena no manām iecienītākajām saskarnēm – tīra, nepiebāzta, ātra, pārdomāta un ar ļoti niansētām pielāgošanas iespējām.

    Saskarne nebūtu dēvējama par ļoti plānu, tomēr tīrības sajūtu sniedz Google aplikāciju izmantošana un ļoti minimāls liekprogrammu klāsts.

    Niansētie pielāgojumi pieejami no pirkstu nospiedumu lasītāja animācijas līdz stilizētiem, pielāgojamiem fona attēliem. Jāuzteic estētika, kas veiksmīgi atšifrējusi Ziemeļeiropas dizaineru izlutinātās lietotāju gaumes.

    Nav aizmirstas arī OnePlus firmas zīmes – lasīšanas režīms, kas padara attēlu melnbaltu un ļauj nedaudz ietaupīt akumulatoru; ekrāna ierakstītājs; spēļu režīms, kas ļauj optimizēt veiktspēju, veikt ierakstu vai foto uzņēmumu; Zen režīms, kas ļauj veikt digitālo detoksu ar uzmācīgi harmonisku muzikālo pavadījumu.

    Patiešām OxygenOS ir izdevies atrast ceļu pat uz ļoti prasīgu lietotāju sirdīm. Vēl patīkamāku saskarni padara, atjauninājumu regularitāte. Divu nedēļu laikā tiku pie diviem lieliem atjauninājumiem, kas ne vien izlaboja sīkas nepilnības, bet uzlaboju pat kameru sniegumu. Potenciāli tas nozīmē, ka var cerēt uz diviem lielajiem Android atjauninājumiem un turpmāku kameru snieguma attīstību. Tiesa gan, neviens jau nepērk viedtālruņus ar cerību, ka vēlāk gan jau būs labāk.

    Hasselblad kameras – solīts makā nekrīt!

    Līdz šim OnePlus vājais punkts bija tieši kameru sniegums. Tas ir departaments, kas nespēj attīstīties bez investīciju šprices, tomēr agrāk uz to varēja piemiegt acis, jo cena bija krietni zem konkurentiem. Jau trīs gadus OnePlus ar savām Pro versijām cenšas izsist vietu blakus lielajiem ražotājiem. Līdz šim gan kameru departamentam tā arī no viduvējības nav izdevies izlauzties. Ražotājs to gana labi apzinās, tādēļ šoreiz visas kārtis (katrā gadījumā, mārketinga kārtis) liktas uz sadarbību ar zviedru optikas izcilību Hasselblad. Kur gan es to jau būtu dzirdējis iepriekš? Daudzi apskatnieki un lietotāji arī Huawei sāka uztvert nopietni tikai pēc sadarbības ar Leica, tas patiešām deva reālu spērienu viedtālruņu kameru attīstībai kopumā. Un, lai gan sadarbība tiešām ir apsveicama, šogad var runāt tikai par Hasselblad iejaukšanos programmatūrā, bet dzelžu izstrādi redzēsim vien nākamajā un aiznākamajā gadā. Nepārprotiet mani, OnePlus 9 Pro patiešām saņēmis labākās kameras, kādas OnePlus redzētas, un tās vērtējamas, kā labas, bet vēl aizvien tās grūti likt blakus lielo zīmolu produktiem.

    OnePlus 9 Pro ticis pie:

    • 48 MP, f/1.8, 23mm, 1/1.43″, 1.12µm, OIS galvenās kameras
    • 50 MP, f/2.2, 14mm, 1/1.56″, 1.0µm ultra platleņķa kameras
    • 8 MP, f/2.4, 77mm, 1.0µm, OIS 3.3x kameras
    • 2 MP, f/2.4, melnbalta dziļuma sensora
    • 16 MP, f/2.4, 1/3.06″, 1.0µm pašiņu kameras

    Kameras aplikācija ir ierasta, tajā viegli orientēties. Foto slēdzis šoreiz nokrāsots Hasselblad zīmola identitātes oranžajā krāsā, bet slēdža skaņa ierakstīta no Hasselblad kameras. Nebūtiski, bet patīkami sīkumi.

    Par tuvināšanas karali OnePlus 9 Pro nevar kronēt. Tālākais, kaut cik izmantojamais tuvinājums ir 3.3x, ko nodrošina 8 MP kamera. Ir pieejams arī 30x digitālais palielinājums, bet tā iznākums ir gauži švaks, tādēļ par uzticamiem lielumiem var uzskatīt 0.6x, 1x, 3.3x. Pēdējais ir netipisks tuvinājums, žēl, ka kameras aplikācijā nav atsevišķi izdalīts praktiskais 2x tuvinājums. To jāmēģina notrāpīt pašam, ko ar tuvinājuma rituli nav nemaz tik ērti izdarīt.

    Kameru platformas dizains jau saka priekšā, ka galvenie spēlētāji būs standarta un ultra platleņķa kameras. Galvenā kamera rada detalizētus attēlus ar ļoti sulīgām krāsām. Tik sulīgām, ka debesis vienmēr būs krāsotas pārspīlēti zili. Lai gan detaļu ir gana daudz, jūtams, ka tās saasinātas digitāli. Ne visos kadros tas izskatās labi. Galvenās kameras sniegums, diemžēl, nav konstants. Divi pēc kārtas uzņemti attēli reizēm atšķiras tik ļoti, it kā būtu mainīti iestatījumi vai laikapstākļi. Tas nodod agresīvo pēcapstrādi, kas vēl līdz galam nav noslīpēta. Diemžēl, bildēs pārāk bieži manāma graudainība (noise). Ārzemju apskatnieki pat saka, ka tas ir solis atpakaļ, ja salīdzina ar OnePlus 8 Pro, kas tika galā daudz labāk. Dinamiskais diapazons ir tikai nedaudz virs vidējā un kontrasts tiek piemērots nekonstanti. Reizēm ēnas ir pārspīlēti tumšas ar maz detaļām tajās. Jā, to var sakārtot ar atjauninājumiem, tomēr, pat pēc trim pamatīgiem, situācija neuzlabojās.

    Toties patīkams pārsteigums ir ultra platleņķa kamera. Tās brīvās formas sensors ir ļoti liels un veidots tā, lai nebūtu nekādu objektu kropļojumu un zivs acs efektu. Konkurentiem to paveic programmatūra, bet ne visa spēj veiksmīgi ar to tikt galā. Jāteic, ka ar baltās krāsas balansu un graudainību ultra platleņķis tiek labāk galā par galveno sensoru. Jā, skata leņķis ir nedaudz šaurāks par konkurentiem, bet tā ir cena, kas upurēta kvalitātes vārdā. OnePlus 9 Pro ultra platleņķa kamera ir ne vien lieliska, bet arī viena no labākajām industrijā. Ultra platleņķa kamera arī ļauj uzņemt pieklājīgas makro bildes. Vēl viens pierādījums, ka atsevišķai makro kamerai nav nekāda jēga.

    Kur tad parādās izslavētā Hasselblad pēcapstrāde? Tā pieejama tikai profesionālajā režīmā. Lai gan vizuāli neredzu atšķirību no iepriekšējo gadu OnePlus profesionālā režīma, to esot izstrādājis Hasselblad. Tikai tajā ir pieejama izdaudzinātā krāsu kalibrācija. Diemžēl, režīms pieejams vien galvenajam sensoram, ultra platleņķa un tuvinājuma kameras netiek atbalstītas. Hasselblad krāsu kalibrācija paredz dabiskākus toņus. Biju patīkami pārsteigts redzot, ka objekti pēkšņi šķiet tiešām līdzīgāki tam, ko redzu ar aci. Dabiskie toņi varētu pie sirds iet ziemeļnieku mentalitātei un tiešām atgādina Nokia 9 PureView sniegumu. Tomēr arī šeit netrūkst problēmu ar dinamisko diapazonu. Proti, ir tendence atsevišķas zonas pārgaismot. Piemēram, debesis visbiežāk izskatīsies pēc balta pleķa. Nav arī saprotams, kādēļ OnePlus sakaunējies no šīs krāsu kalibrācijas un tā pieejama vien pro režīmā. Kā lai ieskaidro kaķim, lai nekustās, jo man jāpārslēdz režīms? Būtu jauki redzēt automātiskajā režīma opciju pārslēgties uz dabiskākām krāsām, bet nekā. Tātad, ja gribas Instagram krāsu piesātinātību ar atgūtām detaļām debesīs, jālieto automātiskais režīms, bet pie dabiskākām krāsām un pārgaismotām debesīm var tikt profesionālajā režīmā. Pagaidām sadarbība ar Hasselblad šķiet pārāk zaļa, lai mārketings dižotos ar 150 miljonu vērtu līgumu. Kā saka, solīts makā nekrīt!

    Toties no pagājušā gada liels progress panākts sliktas gaismas bildēm. No pastarīša sliktas gaismas apstākļos, OnePlus gada laikā transformējies par vērā ņemamu konkurentu lielajiem spēlētājiem. Par spīti augstajai ISO vērtībai, galvenais un ultra platleņķa sensors uzrāda lieliskas spējas tikt galā sliktas gaismas apstākļos arī bez nakts ainavas režīma. Lai pārbaudītu šīs spējas, izvēlējos maksimāli ekstrēmus apstākļus, kas būtu izaicinoši arī pieredzējušākiem ražotājiem. Nakts ainava ļauj atgūt detaļas, bet režīms apdalījis tuvinājuma kameru, kam nav pieejams. Pačukstēšu, ka automātiskajā režīmā var provēt izmantot 3.3x palielinājumu, bet šīs kameras spējas švakā apgaismojumā ir vājas. Katrā gadījumā, urbānas vides nakts ainiņas no OnePlus 9 Pro var izspiest pārsteidzoši labas.

    Nakts ainava

    Portreta režīms būtu uzskatāms par slinku – tam nevar mainīt stiprumu, mainīt izpludinājumu un fokusa punktu pēc uzņemšanas, nav pieejami dažādi izpludinājuma varianti. Lai gan objekts tiek pieklājīgi izkalkulēts, ik pa brīdim briļļu rāmis vai izpūruši mati var sagādāt grūtības. Tas pats attiecas uz selfijiem. Jāteic, ka selfiju kamera sagādā vilšanos, jo izmantots tas pats sensors, kāds atrodams OnePlus 6 sērijā. Par prasīto cenu pašbildes ir stipri viduvējas.

    Kas ir ceturtā aizmugures kamera? Melnbalts dziļuma sensors. Jā, tāds pats triks, ar kādu debitēja Huawei un Leica sadarbība. Tiesa šogad neredzu nekādu nepieciešamību tādu iekļaut viedtālruņos, kur nu vēl flagmaņos. Pēcapstrādi veic programmatūra, tādēļ apšaubu, ka sensors palīdz iegūt vairāk detaļu. Tas pats attiecas arī uz izpludinājumu – ja rezultāts ir tāds, tad nav nekāda jēga no šāda apendicīta. Melnbaltās bildes ir labas kvalitātes, bet tieši tādu pašu piedāvā arī citi, vienkārši izmantojot melnbaltu filtru. Bezjēdzīgi.

    Kopumā OnePlus 9 Pro kameras nav sliktas. Piemēram, ultra platleņķa kamera un spējas vājā apgaismojumā pat būtu uzskatāmas par konkurētspējīgām un dažos parametros pat pārākām par konkurentiem. Tomēr kameru labumus aizēno mārketinga skaļā klaigāšana par sadarbību ar Hasselblad, kas pagaidām vien izpaužas nekonstantā, pārgaismotā sniegumā. Pagaidām kameru departamentā OnePlus muskuļi ir par vājiem, lai cīnītos ar lielajiem puišiem.

    Konkurence

    • Samsung Galaxy S21 Ultra 5G – Samsung ir izcils piemērs, kā jāizskatās flagmaņu kameru sniegumam. Tomēr OnePlus 9 Pro to pārspēj ar pārāku veiktspēju, cenai adekvātu komplektāciju un nepārspējamiem lādēšanas risinājumiem.
    • ASUS ROG Phone 5 – ir konkurents veiktspējas ziņā. Šis ir viens no retajiem flagmaņiem, ko OnePlus 9 Pro spēj izpogāt kameru departamentā, piedāvā bezvadu uzlādi un IP68 aizsardzību. Tomēr spēļu dimensijā ROG Phone 5 neviens nespēj pārspēt.
    • Oppo Find X3 Pro – OnePlus mātes firmas piedāvājums flagmaņu segmentā ir balstīts uz tās pašas sagataves, uz kā OnePlus 9 Pro. Tas piedāvā unikālu aizmugures stikla paneli, konstantāku kameru sniegumu un augstāku cenu. Toties OnePlus 9 Pro stiprā puse būtu tīrāka saskarne.

    Nobeigumā – solīts makā nekrīt!

    Līdz šim esmu jūsmojis par OnePlus asprātīgo mārketingu, kam izdevies pievērst uzmanību relatīvi nelielajam ražotājam. Tomēr šoreiz nošauts greizi. Tā kā visu laiku tika pieminēta sadarbība ar Hasselblad, kamerām pievērsu pastiprinātu uzmanību, bet piedzīvoju vilšanos. Pagaidām sadarbības augļi ir visai zaļi, nenostrādāti un nekonstanti. Solīts makā nekrīt! Diemžēl, mārketinga naratīvs aizēno arī tās daļas, kas viedtālrunim ir patiešām labas. Kāds tad ir sausais atlikums? OnePlus 9 Pro piedāvā organisku, ļoti patīkamu dizainu, lielisku ekrānu un izcilu veiktspēju. Kameru sniegums ir pieņemams, tomēr neatbilst konkurentu spējām konkrētajā cenu grupā. Akumulatora darbība ir stipri viduvēja, toties uzlādes iespējas ir ļoti iespaidīgas.

    Prasītā cena saka priekšā, ka OnePlus vairs nav dēvējams par flagmaņu killeri. Tiesa gan pagaidām muskuļi ir par vāju, lai pilnvērtīgi cīnītos ar lielajiem puikām.

    Ļoti patika

    • Patīkams dizains, IP68 aizsardzība, skaņas profilu svira
    • Lielisks ekrāns
    • Izcila veiktspēja
    • Ultra platleņķa kameras sniegums, nakts ainavas sniegums
    • Ļoti ātra vada un bezvada uzlāde
    • Ļoti patīkama saskarne

    Ne tik ļoti patika

    • Ekrāna redzamība spilgtā saulē
    • Sadarbība ar Hasselblad ir ļoti pārvērtēta un pagaidām reālu labumu nesniedz
    • Galvenās kameras sniegums nav konstants
    • Novecojusi pašiņu kamera
    • Viduvējs akumulatora sniegums
    Ja nelasa mārketinga materiālus, tad OnePlus 9 Pro ir ļoti lādzīgs viedtālrunis par augstāku cenu, kā vajadzētu. Ja lasa, tad vilšanos sagādā tieši sadarbība ar Hasselblad, kas pagaidām reālu devumu nesniedz.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    9
    Ekrāns
    9
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    10
    Akumulators
    6
    Kameras
    7
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    azad
    07.04.2021 13:15

    Gribās premium tad Samsung un Apple, pagaidām citi ir tikai uz papīra stipri vai kādā atsevišķā rādītājā.

    Oskars
    07.04.2021 13:28

    Es nu nekādi nelieku OP premium segmentā. Nu ir OP tik ķīnisks ka pārējie OPPO, XIaomi, Vivo.. Šobrīd no manis izvēlētajiem ražotājiem tur ir Samsung ar Note 20 Ultra, Apple iPhone 12 Pro Max un vēlētos ielikt Huawei Mate 40 Pro (diemžēl GMS kautkā traucē to visu). Runājot OP9 nav OIS un bilžu klavitāte uz to visu zūd..

    Last edited 2 years ago by Oskars
    Cilvēks
    08.04.2021 09:45
    Reply to  Oskars

    OP esot ķīmisks, bet huawei galīgi nav. You made my day. 😅

    Romāns Radio-klausītājs
    07.04.2021 20:29

    Sveiki , vēlreiz , “Kursor.lv” ! Kursor … Jūs: aizmirsāt , izvērtēt – vēl divus mobilos telefonus-(Samsung Galaxy A52 5G un Samsung Galaxy A72-☝️✍️) … Vienu: jau izvērtējāt – “Samsung Galaxy A52 4G-☝️✍️” Par to – protams-Paldies ! Romāns .

    Kursors.lv
    07.04.2021 20:59

    Sveiks! Jā, Samsung Galaxy A52 apskats mums jau bija un šodien izlēmām neveltīt mūsu laiku Galaxy A72 apskata veidošanai, jo tā tomēr ir ļoti līdzīga ierīce.

    Imants
    08.04.2021 10:27

    Jā tieši tā. Ekrāns un baterija nedaudz lielāka. Vēl 25W ātrais lādētājs.

    Edgars Briedis
    10.04.2021 10:15

    One+ ir zadējuši tā galveno trumi – cenu. Tagad es nezinu kas man liktu neizvēlēties Samsungu viņu vietā.

    Nikolajs
    04.11.2021 13:48

    Niks

    Nikolajs
    04.11.2021 13:59
    Reply to  Nikolajs

    Runājot par vidējās cenu kategorijas mobilajiem ,tad One Plus Nord ir krietni pārāki par Samsung A52 un A72. Man ir abi- Samsung vienkārši nobāl One Plus kameru priekšā. Tāpēc nedomāju ,ka dārgajā galā būtu savādāk

    Reklāma
    Ja nelasa mārketinga materiālus, tad OnePlus 9 Pro ir ļoti lādzīgs viedtālrunis par augstāku cenu, kā vajadzētu. Ja lasa, tad vilšanos sagādā tieši sadarbība ar Hasselblad, kas pagaidām reālu devumu nesniedz.OnePlus 9 Pro apskats - solīts makā nekrīt!