Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung Galaxy Z Fold2 5G ilgtermiņa apskats – vai Tu esi gatavs nākotnei?

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Jaunākie raksti

    Pagājušajā gadā Kursors.lv ražīgi strādājis, apskatot vairāk kā 35 viedtālruņus. Šie apskati parasti tapuši, ierīci testējot vidēji divas nedēļas. Lai gūtu pamatīgāku ieskatu, kā ierīce uzvedas ikdienā, un būtiskākais, kā tā noveco, būtu nepieciešams krietni ilgāks laiks. Tādēļ ar prieku vēlos dalīties savos piedzīvojumos un atklāsmēs Samsung Galaxy Z Fold2 5G ilgtermiņa apskatā, ko lietoju vairāk kā divus mēnešus. Tikko Kristaps arī padalījās ar saviem iespaidiem, lietojot OnePlus 8T trīs mēnešus. Paskatīsimies, vai ilgtermiņā gūtie iespaidi par Samsung Galaxy Z Fold2 5G atšķiras no Kristapa īstermiņa apskata?

    Reti kad gadās tikt pie viedtālruņa, kas tik krasi atšķiras uz pārējo fona. Pirms kādiem padsmit gadiem tā bija ikdiena, jo tālruņi mēdza būt parasti, atvāžami, atbīdāmi un velns viņ zin kādi vēl. Tas nozīmē, ka tolaik, mainot tālruni, katru reizi nācās pierast pie jauniem spēles noteikumiem. Z Fold2 pilnīgi noteikti rada jaunus spēles noteikumus gan lietotājiem, gan industrijai kopumā. Kamēr šis ir lielisks veids, kā demonstrēt Samsung muskuļus dzelžu līmenī, rodas daži jautājumi. Vai lietotāji ir gatavi paradumu maiņai? Vai pati Android platforma ir gatava paradumu maiņai? Vai Z Fold2 ir piemērots vairumam? Vai Tu esi gatavs nākotnei? Uz šiem jautājumiem mēģināšu rast atbildes, jo vairāk kā divu mēnešu laikā, vairākas atziņas par šo nākotnes vēstnesi man ir radušās.

    Pirmkārt, gribu paslavēt Samsung par tehnisko varēšanu. Kad 2013. gadā ražotājs demonstrēja salokāma koncepttālruņa video, tikai retais varēja iedomāties, ka nepaies ne dekāde un šāda ierīce būs jau veikalu plauktos.

    Otrkārt, tā kā šī ir jau otrā Fold versija, jāuzteic uzlabojumu skaits, ko Samsung ņēmis vērā no pirmās paaudzes kļūdām. Palielināts priekšas ekrāns, samazināti izgrauzumi, uzlabota eņģe, veiktspēja, kameras un visi apskatnieki brīdināti, lai neņem nost aizsargplēvi. Ja atskatās vēl tālākā pagātnē, tad arī Galaxy S sērija savu kļūdu labojumu un patieso spozmi viedtālruņu debesīs ieguva tikai ar otro paaudzi. Vienkāršāk sakot, Z Fold2 galīgi vairs nav pirmais kucēns, kas (esmu pret vardarbību, tādēļ šo vārdu nerakstīšu)…

    Lai gan Samsung Galaxy Z Fold 2 5G jau ir pusgadu vecs, tā cena vēl aizvien ir zilonis trauku veikalā. Tā grozās zem divām štukām, jeb dzīvokļa Ēdolē, jeb lietotas automašīnas, jeb četru minimālo algu vērtības. Attaisnojums tam protams ir inovācija, tomēr tas liek uzdot jautājumu, cik tad vēl pie mums ir cilvēku, izņemot mani, kas staigājuši ar viedtālruņa/mini planšetītes hibrīdu kabatā?

    Samsung Galaxy Z Fold 2 5G tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 10, One UI 2.5
    • Ekrāni: iekšējais: 7.6 collu salokāms Dynamic AMOLED 2X, 1768 x 2208, ~373 ppi, 180.8 cm2, ~88.6% ekrāna un korpusa attiecība, 120Hz, HDR10+; ārējais: 6.23 collu, Super AMOLED, 816 x 2260, 25:9 malu attiecība, Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls, 60Hz
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 865+ (7 nm+), astoņi kodoli: 1×3.09 GHz Kryo 585 & 3×2.42 GHz Kryo 585 & 4×1.8 GHz Kryo 585, Adreno 650 video apakšsistēma
    • RAM: 12 GB
    • Atmiņa: 256(testa ierīcei)/512 GB, UFS 3.1
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE, aptX HD), NFC, USB Type-C 3.2, 3G/4G/5G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs sānā, žiroskops, barometrs, kompass, stereo skaļruņi, ko pielāgojis AKG, 32-bit/384kHz audio
    • Kameras: aizmugurē: 12 MP, f/1.8, 26mm, 1/1.76″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS; 12 MP, f/2.4, 52mm, 1/3.6″, 1.0µm, PDAF, OIS, 2x optiskais palielinājums; 12 MP, f/2.2, 123˚, 12mm, 1.12µm ultra platleņķis; LED zibspuldze; HDR; video – 4K@60fps, 1080p@60/240fps, 720p@960fps, HDR10+. Priekšā un iekšējā ekrānā 2x: 10 MP, f/2.2, 26mm, 1.22µm; HDR; video – 4K@30fps, 1080p@30fps.
    • Akumulators: Li-Po 4500 mAh, 25W ātrā uzlāde, 11W ātrā bezvadu uzlāde, 4,5W reversā bezvadu uzlāde
    • Izmēri un svars: salocīts –  159.2 x 68 x 16.8 mm; atlocīts – 159.2 x 128.2 x 6.9 mm; 282 g
    • Cena: ap 2000 eiro pie operatoriem, internetveikalos no 1400 eiro

    Kas iekšā kastē?

    Parasti Ķīnas ražotāji aizraujas ar iespaidīgu iepakojuma performanci. Patīkami, ka Samsung piedāvā vienkāršu, bet elegantu kastīti, tomēr pret tās saturu ir dažas iebildes. Bez paša Z Fold2 iekļauts gan vads ar sienas lādētāju (viedtālrunis tika prezentēts pirms ābola skopās komplektācijas, kam tagad sekos arī Samsung un Xiaomi), gan ierastie bukleti, gan vada austiņas ar USB ligzdu. Tomēr, ja atceras priekšgājēju Galaxy Fold, tad tam komplektā nebija noskopots aizsargmaciņš un bezvadu austiņas. Pēdējie divi ir vitāli nepieciešami, jo klausīties saturu ar vada austiņām un lādēt tālruni vienlaicīgi nevar (tik vērtīgam viedtālrunim diez vai tik arhaiska tehnoloģija vispār piestāvētu), bet par rūpīgu apiešanos ar viedtālruni Samsung brīdina vairākkārtīgi. Galu galā, augstā cena tomēr prasītu, ka vismaz pagaidu aizsarg risinājums būtu iekļauts.

    Dizains, uzbūves kvalitāte un kā korpusa nolietojums?

    Tātad Samsung piedāvātā revolūcija ir viedtālruņa un nelielas planšetītes apvienojums vienā ierīcē. Par šī risinājuma ērtumu nedaudz vēlāk. Pirmais iespaids, izpakojot viedtālruni – riktīgi smags milzenis. Te gan jāņem vērā pirmais ieradums*, ko viedtālrunis prasa mainīt. Protams, ka uz pārējo fona 282 g šķiet kā tonna un 159.2 mm augstumu pārspēj vien ļoti izstieptais Sony Xperia 1 II, bet visa vaina ir pieradumā, jau pēc pāris dienām svars un izmērs asociējās ar pamatīgo uzbūvi. Jā, salocītā veidā 16.8 mm biezākajā vietā + kameru izbīdījums liek atcerēties par tālruņu biezumu pirms 20 gadiem. Toties atlocītā veidā tie ir nieka 6.9 mm, kas liek noņemt cepuri Samsung inženieru priekšā. Apbrīnojami, ka tādā plānumā izdevies iemānīt visu, ko Z Fold2 sola.

    Dizains

    Izmantotie materiāli ir augstvērtīgi. Aizvērtā formā eņģe tikusi pie pavisam maigi matēta alumīnija ar ražotāja logo gravējumu, bet sānu alumīnija rāmis ticis pie patīkamas, asas otas skrāpējuma faktūras. Kreisajā sānā sadzīvo skaļuma taustiņi un bloķēšanas taustiņā iebūvēts pirkstu nospiedumu lasītājs. Gan augša, gan apakša tikušas pie skaļruņiem, mikrofoniem, bet apakšā vēl papildus ir USB ligzda.

    Aizmugure tikusi pie ļoti patīkama, matēta stikla. Tas nekrāj pirkstu nospiedumus, ko nevar teikt par kameru izbīdījumu. Kameru platforma apjozta ar asu malu, kas saka priekšā, ka nav ko grābstīties un speķot kameras. Atverot tālruni, eņģe pazūd korpusā un rokā ir ļoti patīkams, plāns, plakans planšetdatoriņš.

    Eņģe

    Tieši eņģe ir inženierijas brīnums, kas piešķir Z Fold2 transformera īpašības. Skatoties ārzemju apskatus, var noprast, ka tā krietni uzlabota no pirmās paaudzes. Tā ir gana stingra, kas vieš uzticību, bet aizvērtā veidā abas puses kopā tur magnēti. Nebrīnieties, ja pie Z Fold2 pielīp saspraudes. Eņģe spēj noturēt abas ekrāna puses arī dažādos leņķos. Tas nozīmē, ka var izveidot laptopiņa formātu, vai statīvu kamerām. Tiesa salocīta tā nav perfekta. Ekrānu nav iespējams salocīt pavisam, kas nozīmē, ka pa vidu paliek pamatīga šķirba, kur krāties putekļiem. Aizvērtā formā tas rada iespaidu, ka Z Fold2 ir divi Samsung Galaxy Note20 Ultra kopā salikti, ne monolīta ierīce.

    Locījuma vietai var redzēt cauri un tur krājas putekļi

    Lai gan tīrībai pievēršu gana lielu uzmanību, biju pārsteigts par to, kur tie putekļi rodas? Samsung izdarījis gana daudz, lai eņģe neciestu no tiem, tomēr otrajā mēnesī atlocīšana sāka skanēt citādi, kas lika bažīties, ka kāds gruzis tomēr kustīgajās daļās ir ticis. Diemžēl, lai kā arī pievērstu tīrībai uzmanību, sīkas daļiņas ir mums visapkārt, Z Fold2 tās var kaitēt.

    Nolietojums

    Šī nu ir tā sadaļa, ko novērot var vienīgi ilgtermiņa apskatos. Jāteic, ka ierīci nesaņēmu pavisam svaigu, jau izpakojot, pāris švīkas uz ārējā ekrāna aizsargplēves bija. Divu mēnešu laikā konkrētā aizsargkārta iedzīvojusies pamatīgās švīkās. Lai gan ievēroju Samsung brīdinājumus par uzmanību, izrādās, ka pietiek ar mīkstu kabatu, lai pie tādām tiktu. Te gan jāatceras, ja tālruni izmanto atvērtu, vai 90˚leņķī, šī ir virsma, kam pieskaras rokas, vai galds, tādēļ skrāpējumi ir neizbēgami. Uzmanīga lietošana ir nākamā paradumu maiņa*, ko Z Fold2 prasa. Par laimi, šo aizsargkārtu drīkst noņemt, zem tās gozējas izturīgais Corning Gorilla Glass Victus.

    Pat saudzīgi lietojot Z Fold2, priekšas ekrāna aizsargplēve ļoti ātri noskrāpējas

    Vēl viena lieta, pie kā pieradinājuši klasiskie flagmaņi, ir ūdens izturība. Z Fold2 nav saņēmis ierasto IP sertifikāciju. Tas protams saprotams, jo ir kustīgas daļas. Tomēr pat nelielā smidzināšanā viedtālruni nebūtu ieteicams lietot. Vēl viens ieradums*, kas jāpārdomā, lietojot Z Fold2. Taču būtiskākais jautājums – kā noveco iekšējais ekrāns? Patīkami, ka daudz skrāpējumi šo mēnešu laikā nav radušies. Tomēr otrā mēneša laikā pamanīju, ka locījuma vietā aizsargplēve ir tikusi pie gaisa burbuļa, kas vēlāk rezultējās vairākos citos. Tā nevajadzētu būt, turklāt pret ekrānu esmu bijis gana galants, lai saprastu, ka tas nav manas nevīžības rezultāts. Tas liek domāt, ka, iegādājoties Z Fold2 būs papildus jāmaksā par kādu apdrošināšanu, jo, diemžēl, pie mums Samsung nepiedāvā risinājumu, kas relatīvi lēti ļautu ekrānu nomainīt, kā citās valstīs. Un protams jārēķinās, ka plastmasīgais pārklājums šmuces krāj vairāk par stiklu. Uzturēt tīru iekšējo ekrānu ir ļoti sarežģīti.

    Gaisa burbuļi zem iekšējā ekrāna aizsargplēves ir nepatīkams pārsteigums

    Divi lieliski ekrāni

    Samsung AMOLED matricas komentārus neprasa. Attēls ir ass, kontrastains, spilgts abos ekrānos, bet atšķiras to specifika. Piemēram, ārējais spēj parādīt 60Hz, kamēr iekšējā atsvaidze sasniedz 120Hz. Ja sākumā biju noraizējies, ka augsta atsvaidze uz 7.6 collu ekrāna varētu strauji iztukšot akumulatoru, tad te jāņem vērā jau pieminētā paradumu maiņa. ikdienas vajadzībām visbiežāk tomēr izmantoju ārējo ekrānu. Vai nu tādēļ, ka konkrētajā vidē baidījos izmantot relatīvi trauslo iekšējo ekrānu, vai tādēļ, ka vienkārši ātri vajadzēja piekļūt saturam. Tātad ikdienā 120Hz atsvaidze iekšējam ekrānam lielu ietekmi uz akumulatoru neatstāj.

    Ārējais ekrāns

    Ja atceraties atvāžamos tālruņus pirms padsmit gadiem, tad to virsējie ekrāni pildīja pārsvarā informatīvu funkciju ar dažiem izņēmumiem. Z Fold2 gadījumā ārējais ekrāns ir pilnvērtīgs sabiedrotais ikdienas gaitās. Tā vienīgā kvalitātes atšķirība ir zemāka atsvaidze. Tas arī nozīmē, ka ekrāns, kuru visbiežāk nāksies izmantot, nebūs tik plūdens kā iekšējais. Tā ļoti izstieptais formāts diktē noteikumus, bet kameras izgrauzums ir gana niecīgs, lai būtu neuzkrītošs.

    Iekšējais ekrāns

    Visinteresantākais no ekrāniem slēpjas tālruņa iekšienē. Samsung šo ekrānu aplaimojis ar ultra plānu stiklu, ko iespējams salocīt. Tomēr sajūsmai nav pamata. Lai uzlabotu izturību, tam pa virsu uzmaukta aizsargplēve. Tas ir saprotams, jo jaunā tehnoloģija pagaidām nespēj mēroties izturībā un ilgtspējā ar ierastajiem Gorilla aizsargstikliem. Atšķirībā no pirmā Fold, šoreiz plēve uzlīmēta tā, ka jūtama vien pie pašiņu kameras. Tas rezultējas ar paradumu maiņu* pirkstiem. Pirmkārt, neslīd tik labi, kā pa stiklu un galīgi nav ierastā premium sajūta. Otrkārt, kā jau plastmasīgam pārklājumam, visa šmuce uz ekrāna krājas riebīgā slānī. Tīrīt šo virsmu ir reāli grūti. Situāciju neuzlabo piepaceltās apmales, kas ir īstā vieta grūti iztīrāmam putekļu tusiņam, toties pasargā ekrānu. Treškārt, jāiemanās pie jauna veida ievades – vislabāk to darīt ar pirksta spilventiņiem, nevis pirkstgalu, kur var patrāpīties nags. To var ātri apgūt. Labā ziņa, ka švīkas krājas krietni mazāk par priekšu, bet tas varētu būt atkarīgs no iekšējā ekrāna izmantošanas biežuma.

    Viena lieta, kas interesē daudzus – kas ir ar to vidus gropi? Tā ir jūtama ar tausti. Bet, ja uz ekrānu skatās tieši, vizuāli tā nav manāma un saturam netraucē. Turklāt visbiežāk saskarnes elementi izkaisīti pa malām un bieži pa vidu nebūs jābakstās. Te gan vērts pieminēt Motorola Razr, kam ir advancētāka eņģe, kas paspiež gropi uz augšu un piedāvā gludu ekrānu.

    Kas ir būtiskākās problēmas?

    Lielākās ziepes sagādā abu ekrānu malu attiecība. Ārējais ticis pie 25:9, kas ir izstieptāka par kino formātu. Tas nozīmē, ka saturs, kas proporcionāli ietilptu ekrānā, gandrīz neeksistē. Jā, aplikācijas pielāgojas, bet arī ne visas. Turklāt izmantot QWERTY tastatūru būs ērti vien ļoti smalku pirkstu īpašniekiem, savukārt masīvais Z Fold2 izmērs smalko roku cilvēkiem galīgi nebūs ērts.

    Lielais ekrāns iekrīt otrā grāvī. Iekšējā displeja malu attiecība ir 0.8:1 (smukāk izteikt nevar). Vēl viens nestandarta ekrāns, kas ir gandrīz kvadrāts. Tādēļ nav saprotams, kādēļ saskarne pilnekrāna režīmu atļauj vien sagāžot ierīci. Tas vienmēr rezultējas, ka saturs papildināts ar kameras izgrauzumu, ja atļautu otrādi, tas netraucētu, piemēram, video saturam. Turklāt skaļruņi izvietoti tā, ka ainavas novietojumā plaukstas tos slāpē. Tātad ārējā ekrānā saskarnes elementi mēdz būt par smalku, bet iekšējā par lielu. Tad vēl kameru grauzumi. Par laimi, tie ir nelieli un neuzkrītoši, tomēr Android triju gadu laikā ar to atzīšanu nav veicies. Ainavas režīmā, visbiežāk aplikācijas kamergrauzumu ietērps melnā, neizmantojamā joslā.

    Lielā ekrāna priekšrocības

    Neskatoties uz to, ka Z Fold2 met izaicinājumu lietotāju paradumiem, ir gana daudz scenāriju, kur iespēja izmantot lielāku ekrānu ir zelta vērta. Piemēram, lasot tekstus. Gan studijās, gan pamatprofesijā man nākas strādāt ar pamatīgu tekstu apjomu. Ir ļoti parocīgi, ka kabatas formāta ierīce spēj transformēties nelielā planšetītē, lai atvieglotu lasīšanu. Arī interneta lapas apskatīt datora režīmā ir forši, nav jāizmanto mobilā versija, kas rada iespaidu, ka tiek nozagta daļa informācijas. Pilnai laimei vēl gribētos, lai uz lielā ekrāna varētu izmantot irbuli dažādām piezīmēm, bet baumo, ka šāda fīča būs pieejama vien Z Fold3, kad tiks uzlabota ekrāna izturība un Fold sērija saplūdīs ar Note sēriju. Ja Z Fold2 atvāž platā leņķī, ar attiecīgu aplikāciju var imitēt grāmatas formātu.

    Jāteic, ka limitācijas, ko prasa ekrāna saudzēšana, ieviesušas korekcijas manā rutīnā. Visbiežāk divos mēnešos tomēr izmantoju ārējo ekrānu, lai gan tā forma nav no ērtākajām. Laptopa formātā Z Fold2 gandrīz neizmantoju vispār, jo rakstīt šādi tomēr nav ērti. Video skatīšanās lielajā ekrānā ir forša, bet jārēķinās ar biezām, melnām malām. Jāteic, ka lielais ekrāns tā vien uzprasās uz foršiem video zvaniem. Tādi tie arī ir, vienīgi žēl, ka tad tiek izmantota ekrānā izcirstā kamera, kas tāds meh vien ir. Un protams jārēķinās ar cilvēku apbrīnu. Kādā filmēšanas laukumā, kur pārsvarā bija aifonisti, izvilku Z Fold2, lai izlasītu epizodi lielajā ekrānā, pēkšņi, kā tādā situāciju komēdijā (vai Samsung reklāmā), visi saskrēja apkārt, lai apskatītos, kas tas par jancīgu aipadiņu? Bez jokiem, tik bieži neesmu dzirdējis “Iedod paspaidīt”, kā šajos divos mēnešos.

    Pie atbloķēšanas jāpiešaujas

    Klasisks komplekts – atbloķēšana ar seju vai pirkstu nospiedumu. Jāteic, ka fizisks pirkstu nospiedumu lasītājs aizvien ir ātrāks un uzticamāks par zemekrāna lasītājiem (vismaz Samsung gadījumā), ja vien pie tā tiekat. Proti, šoreiz jautājums ir par ergonomiku. Labročiem ar īkšķi atbloķēt tālruni nebūs problēmu gan aizvērtā, gan atvērtā veidā. Kreiļiem aizvērtā variantā ērtāk būs izmantot rādītāja pirkstu. Bet atvērtā variantā tas fiziski nebūs iespējams, tā ka nāksies vien piereģistrēt labās rokas pirkstu tabletes stāvoklim. Vēl viena sūdzība par nospiedumu sensora jutību, pārāk bieži tas meklē un neatrod pirkstu, pat tad, ja tam nepieskaras, piemēram, kabatā. Tālrunis to uztver kā mēģinājumu svešiniekam atbloķēt ierīci un atslēdz lasītāju, tādēļ nākas vien iztikt ar koda ievadīšanu. Citādi – ātri un uzticami.

    Akumulators patīkami pārsteidz

    Sākumā biju skeptisks pret 4500 mAh akumulatoru, kam jādarbina 7.6 collu ekrāns ar augstu atsvaidzi. Ikdiena ievieš savas korekcijas. Lielā ekrāna izmantošana manā rutīnā nebija nemaz tik bieža, tātad dienu mierīgi varēju izvilkt. Tomēr nevajag šo uztvert par divu dienu akumulatoru, vienkārši nevajag aizmirst pa nakti uzlādēt. 25W uzlāde rekordus neuzstāda, bet nav arī galīgi lēnīga. Ir gan bezvadu, gan reversā bezvadu uzlāde, kas ļaus ar Z Fold2 aizmuguri lādēt arī austiņas vai viedpulksteni. Lielisks darbs, Samsung!

    Skaļa skaņa, jaudīga vibrācija

    Patīkami, ka Samsung Galaxy Z Fold2 5G stereo skaļruņi neizmanto auss skaļruni. Skaņai atvēlēti divi atsevišķi vienāda izmēra skaļruņi. Tā skaņa kļūst daudz labāk izbalansēta par konkurentiem. Šie ir vieni no skaļākajiem stereo skaļruņiem, kādus viedtālruņos esmu dzirdējis. Tiešām iespaidīgi!

    Jāuzteic arī vibro motors. Tā amplitūda ir iespaidīga, no niansēta klikšķa līdz pamatīgai vibrācijai, ko var dzirdēt blakus istabā. Labs darbs, Samsung!

    Bezkompromisu veiktspēja

    Z Fold2 tika izlaists pagājušā gada augustā. Jā, šobrīd ir pieejams jaudīgāks procesors, bet, kamēr Snapdragon 888 tā īsti vēl nav ieskrējies, šis vēl aizvien ir viens no jaudīgākajiem viedtālruņiem, kāds atrodams. Forši, ka šoreiz Samsung nav iedalījis kādam reģionam nespējīgāku procesoru. Ikdienā nekādu buksēšanu un lēnīgumu nevarēja novērot. Divu mēnešu laikā darbība bija konstanta un nekļuva lēnāka. 12 GB RAM ir pietiekami, lai darbinātu vairākas aplikācijas vienlaicīgi. Tieši vairākuzdevumu režīms lielajā ekrānā ir viens no Z Fold2 jājamzirdziņiem, kas strādā lieliski. Pieejami visi vajadzīgie un jaunākie savienojumi. Bet vienu ačgārnību tomēr novēroju – reizēm atsevišķos reģionos tālrunim nepatika mobilo datu savienojums. Pēkšņi tas pazuda, to varēja atgūt vien restartējot ierīci. Tā arī netiku gudrs, kas pie vainas. Jārēķinās, ka tīklāja režīmā Z Fold2 mēdz pamatīgi uzkarst.

    Vienīgais mats, ko gribētos skaldīt pie veiktspējas, ir atmiņas ietilpība. Gan jau ar 256 GB atmiņu vairumam pietiks. Tomēr tas ir solis atpakaļ, ja salīdzina ar pirmo Fold, kas bija ticis pie 512 GB atmiņas standarta versijā. Toties izmantota super ātrā UFS 3.1 atmiņa, bet atmiņu kartes tālrunis neprot.

    Saskarne – vai Android ir gatavs paradumu maiņai?

    One UI nekad nav bijusi mana iecienītākā saskarne, tomēr jāteic, ka tajā jūtams briedums, sakārtotība un izaugsme. Tā ir loģiska un pilna ar mikroskopiska līmeņa pielāgojumiem. One UI 2.5 vēl aizvien slimo ar pāris vecajām kaitēm – liekprogrammatūra ir ļoti biezā slānī, Samsung dublē visu, ko piedāvā Google un vēl vairāk; saskarne agresīvi uzspiež savus servisus, piemēram, neļaujot aktivizēt kādu funkciju, ja neizmanto Samsung alternatīvu; Bixby aizvien nav mans mīļākais asistents, bet tas mājvietu radis gan bloķēšanas taustiņā, gan nejēdzīgajā logā pa kreisi no mājas ekrāna. Tomēr šoreiz pat aizmirstas par šīm nejēdzībām, jo ir citi apgrūtinājumi (par tiem pēc mirkļa).

    Principā, ja esi pazīstams ar Samsung viedtālruņiem, pārsteigumiem nevajadzētu būt. Interesantākais protams, kā saskarne izmanto lokano ekrānu? Šajā ziņā Samsung ir pāris triki azotē. Viens no tiem ir izmantot lielā ekrāna priekšrocību vairākuzdevumu veikšanai. Ērti var kombinēt vairākas aplikācijas vienlaicīgi. Patīkami, ka veiktspējas resursi ir pietiekami, lai plūstoši operētu šajā režīmā. Vēlāk sānu panelī var saglabāt konkrēto aplikāciju skata kombināciju, ko atvērt momentāni. Nu re, arī sānu panelis beidzot ir noderīgs.

    Izkārtojumu var pielāgot savai patikai

    Atsevišķas aplikācijas piedāvā papildu elementus, ja ekrāns salocīts 90˚ leņķī. Piemēram, kameras aplikācija piedāvā pārvaldīt iepriekš fotografēto un viedtālruņa korpusu izmantot statīva vietā.

    Problemātika

    Nāksies paturpināt par ekrānu malu attiecību. Nav jau problēmu skatīties YouTube video ar lielām melnām apmalēm, jo abi ekrāni ir nestandarta formas, bet runa ir arī par spītīgām aplikācijām. Ārējais ekrāns konstanti vēlas attēlot vairāk informāciju un saskarnes elementu, bet iekšējais mazāk. Tas nozīmē, ka ārējā ekrānā elementi ir pārāk mazi ērtai lietošanai, bet lielajā ekrānā tie ir absurdi lieli. Neviena no ekrānu platībām netiek optimāli izmantota. Bet šis nav akmentiņš Samsung, bet Android dārziņā. Proti, pielāgošanās konkrētajai izšķirtspējai notiek mehāniski atvēlētajam laukumam, ne pēc elementu/satura loģiskas izvietošanas, tas rezultējas ar neorganisku attēlojumu. Dažas aplikācijas lielajā ekrānā spēj darboties planšetes skatā, ja sarotē ekrānu. Tas ir ērti, bet šādam risinājumam pielāgojies vien neliels skaits aplikāciju. Pat tāds gigants, kā Facebook, ar abiem ekrānu formātiem sapratās ar grūtībām, nemaz nerunājot par Instagram, kas pieklājīgi darbojas vien uz ābola. Android nekad nav līdz galam sakārtojis vairāku aplikāciju režīmu, jācer, ka uzlabojumi atnāks ar Android 11/ One UI 3.0. Labā ziņa, ka Samsung apsolījis šo versiju janvārī (šo teikumu rakstīju vēl decembrī). Tas viss arī prasa Android platformas paradumu maiņu kopumā, jo Samsung āda viena pati visu atrisināt nevar. Pagaidām Android 10 (darbina Z Fold2 raksta tapšanas laikā) tam vēl nav pielāgojies.

    Piecas pa visurieni izbārstītas kameras

    Samsung Galaxy Z Fold2 5G noteikti nav ticis pie labākajām kamerām klasē. Šīs pat nav spējīgākās kameras, ko Samsung piedāvā, tomēr man tās tīri labi patīk. Vājprātīgas izšķirtspējas un periskopa tuvinājuma vietā saprātīgas, uzticamas 12 MP kameras.

    Samsung Galaxy Z Fold2 5G ticis pie:

    • 12 MP, f/1.8, 26mm, 1/1.76″, 1.8µm, OIS galvenā sensora
    • 12 MP, f/2.4, 52mm, 1/3.6″, 1.0µm, OIS 2x optiskā palielinājuma
    • 12 MP, f/2.2, 123˚, 12mm, 1.12µm ultra platleņķa
    • divām 10 MP, f/2.2, 26mm, 1.22µm abos ekrānos iegrauztām pašiņu kamerām

    Lai gan bildēs ir jūtams Samsung raksturīgā krāsu pēcapstrāde un asuma piešprice, līdzīgi kā ar saskarni, arī šeit jūtams briedums. Šoreiz krāsas vairs nav tik multenīgas, kā agrāk. Detaļas ir patīkamas. Diapazons ir gana plašs, lai detaļas būtu gan ēnās, gan izgaismotās vietās.

    Kameru spējas sliktas gaismas apstākļos vērtējamas, kā labas, bet ne izcilas. Protams vislabāko sniegumu dos galvenā kamera, jo tai ir lielākais sensors un plašākā diafragma. Pieejams arī nakts režīms, kas arī vislabāk operē ar galveno kameru. Taču reizēm lielu atšķirību no ieslēgta nakts režīma vai neieslēgta nevar manīt. Kameras aplikācija izkalkulē, cik sekundes būs nepieciešamas nakts režīmam. Visātrāk tas notiek galvenajam sensoram, jo tam ir visplatākā diafragma.

    Nakts režīms reizēm lieti noder ne tikai naktī. Piemēram, slikti izgaismotās iekštelpās, kad AI (Samsung to sauc par ainas optimizētāju) nolemj izmantot acis dedzinošas krāsas, nakts režīms bildi patīkami normalizē.

    Pieejams arī portreta režīms, ko Samsung nosaucis par rediģēto fokusu. Tā spējas atkarīgas no apkārtējā apgaismojuma. Pēc uzņemšanas var mainīt izpludinājuma līmeni, fokusa punktu un izvēlēties, kādu no fona efektiem. Rediģētais fokuss pieejams arī video. Parasti ar video taisīšanu neaizraujos, tomēr jāuzteic labā stabilizācija un pieklājīgais fokusēšanas ātrums.

    Taču interesantākais protams, kā mainās bildēšanas paradumi ar Z Fold2? Visērtāk tomēr bildes uzņemt aizvērtā veidā. Protams var jau bildēt arī atvērtā, tomēr negribētos būt tam keksam, kas koncertā bildē ar planšeti (ja kāds vēl atceras koncertus). Bildēšanu ar planšeti var pielīdzināt cigaretes aizsmēķēšanai ar portatīvo gāzes plītiņu.

    Samsung izdomājis, kā izmantot abu ekrānu priekšrocības. Piemēram, ja Z Fold2 ir atvērts, var ieslēgt ārējo ekrānu, lai foto modelis redzētu sevi. Tas ļauj arī uzņemt pašiņus ar galvenajām kamerām. Tas ir daudz kvalitatīvāk, jo ekrānos iestrādātās kameras ir pašvakas. Tiesa tas nav pats ērtākais veids, jo jāizdomā, kā nožonglēt tālruni un to nenomest.

    Galvenās kameras var izmantot arī pašbildēm

    Ja ekrāns salocīts 90˚leņķī, viedtālrunis kļūst par statīvu sev. Ja izdodas atrast virsmu, uz kā nav bail Z Fold2 atstāt, var iegūt lieliskus nakts attēlus, Pro režīmā iestatot garāku ekspozīciju.

    Kopumā kameru sniegums vērtējams kā labs. Nekādu pārgalvību, bet nekas arī nav aizmirsts. Vislielākās iebildes ir pret abām pašbilžu kamerām, bet tās iespējams aizstāt ar aizmugures kamerām, tad var tikt arī pie grupas pašbildēm ar ultra platleņķi.

    *paradumu maiņa

    Rakstā šur tur esmu izbārstījis zvaigznītes. Nu esmu nonācis līdz to skaidrojumam. Tas attiecas uz spēles noteikumiem, ko Samsung Galaxy Z Fold2 5G piedāvā, kas prasa lietotāju paradumu maiņu. Te būs uzskaitījums tiem paradumiem, kas jāmaina, lietojot Z Fold2.

    • Izmērs – šī ir liela ierīce gan aizvērta, gan atvērta. Ne visas kabatas būs tam piemērotas. Plānums, pie kā pieradinājuši klasiskie flagmaņi, Z Fold2 liek uztvert kā ziloni, toties atvērtā veidā ierīce kļūst par patīkami plānu planšetīti ar minimālu rāmi.
    • Uzmanīga lietošana – nav jau tā, ka stiklotie korpusi jau pirms tam neprasītu rūpīgāku pieeju. Tomēr šoreiz nāk klāt vēl rūpes par iekšējo ekrānu. Nekādus asumus, pat ne nagus, nevajadzētu tam likt ceļā. Tas prasa maigu pieskārienu ar pirkstu spilventiņiem. Arī mitruma aizsardzības neesamība liek izvērtēt, kādos scenārijos ierīci lietot. Un tad vēl putekļi, kas vistīrākajā situācijā atceļo no paralēlā visuma.
    • Ekrānu malu attiecība – abi ekrāni ir nestandarta. Ikdienā piefiksēju, ka biežāk izmantoju ārējo. Tajā teksts bieži ir par smalku, tastatūru nav ērti izmantot un proporcionāli ietilpināms saturs ir maz pieejams. Līdzīgi ir ar iekšējo ekrānu, kur elementi bieži ir pārspīlēti lieli.
    • Android – šī paradumu maiņa nav attiecināma uz lietotāju, bet Android platformu kopumā. Operētājsistēmai vajag fundamentālas izmaiņas, lai pielāgotos šāda formāta viedtālrunim, Pagaidām progress ir lēns un, zinot, cik daudz modeļiem Samsung jānodrošina atbalsts, jārēķinās ar gausu attīstību.

    Iepriekš uzskaitītā paradumu maiņa drukātā tekstā izklausās pēc vispārīgām “pirmās pasaules problēmām”, kam nebūtu jāpievērš liela vērība. Līdz brīdim, kad rokās nonāk ierīce, kas parāda, ka līdzšinējais saturs, iemaņas un paradumi, jāmaina par labu jaunajam formātam. Tas arī Z Fold2 lietošanu padara tik ļoti aizraujošu, bet reizē arī iezīmē trūkumus.

    Nobeigumā – ilgi gaidīta paradigmas maiņa

    Ja skatās uz tālruņu attīstību kopumā ir bijuši vairāki pagrieziena punkti, kas nodrošinājuši progresu. Krāsaini ekrāni izkrāsoja ikdienu un deva izrāvienu multimediju integrācijai. 3G deva izrāvienu aplikāciju attīstībai, satura radīšanai un nodošanai plašākām masām. Apple iPhone bija pagrieziens organiskākai saskarnei. Pēc iPhone revolūcijas attīstība notikusi atsevišķos departamentos, bet tālruņu princips aptuveni 13 gadus pieturējies pie vienas un tās pašas shēmas. Samsung Galaxy Z Fold2 5G ir nākamais pagrieziena punkts viedtālruņu attīstībā. Tas arī Z Fold2 padara par pagājušā gada aizraujošāko viedtālruni. Ideja par relatīvi kompaktu ierīci, kas spēj piedāvāt lielāku izmēru, gaisā virmojusi jau kādu laiku. Šobrīd esam tajā vēstures punktā, kur tā vairs nav tikai zinātniskā fantastika.

    Neskatoties uz to, ka tehnoloģija ir svaiga un tai vēl garš attīstības ceļš ejams, gribu apsveikt un paslavēt Samsung par apbrīnojamu veikumu. Kopš pirmā Fold ir paveikts tik daudz, ka Z Fold2 vairs galīgi nebūtu saucams tikai par konceptu, bet drīzāk par slīpējamu produktu. Ideja, ka kabatā ietilpst planšete, ir izcila. Veiktspēja ir adekvāta, lai plūstoši darbinātu piedāvāto. Akumulators tiek galā ar uzdevumiem. Kameras nav industrijas līderes, bet apmierinās vairumu bildētāju. Tomēr nevar teikt, ka viedtālrunis sastāv tikai no margrietiņām, taurenīšiem un sapņainiem gīku skatieniem. Saudzējamais ekrāns liek pārskatīt scenārijus, kādos tālruni lietot. Mitruma noturība arī liek domāt, vai laikapstākļi ir piemēroti, lai vilktu Z Fold2 ārā no kabatas. Ekrānu malu proporcijas ne vienmēr piemērotas līdzšinējam saturam. Arī pats Android vēl nav pavisam gatavs šādam formātam. Un, protams, cena, kas Z Fold2 paceļ elitāros augstumos. Taču šoreiz runa nav par cenu. Samsung Galaxy Z Fold2 5G drīzāk uzskatāms, kā ļoti dārgs mārketinga gājiens, kas iesēj patērētāju apziņās domu, ka salokāmi ekrāni ir štelle, ar ko nākotnē būs jārēķinās. Tas jau šobrīd Samsung noliek labākā pozīcijā par konkurentiem – kad viņiem būs pirmie modeļi, Samsung jau piedāvās noslīpēto trešo paaudzi. Un redzot, cik labi ražotājam ar to jau veicies, patiešām, šajā stafetē Samsung jau ir priekšā pārējiem.

    Pašā nobeigumā atļaušos intervēt sevi un atbildēt uz ievadā izvirzītajiem jautājumiem. Vai lietotāji ir gatavi paradumu maiņai? Z Fold2 viennozīmīgi prasa paradumu maiņu. Līdzšinējie flagmaņi piedāvā augstāku izturību, bet nepiedāvā 7.6 collu ekrānu, ko var ielikt kabatā. Vairāk kā divu mēnešu laikā sapratu, ka gadi tomēr nav padarījuši manu muguru tik stīvu, lai es nespētu pielāgoties jaunajiem spēles noteikumiem. Vai Android platforma ir gatava paradumu maiņai? Šobrīd vēl nē. Bet Samsung uzņemtais kurss liek cerēt, ka nekur jau neliksies. Gan pašai platformai, gan aplikāciju izstrādātājiem nāksies domāt par jauna formāta ierīcēm. Pagaidām gan vēl nepieciešams laiks. Vai Z Fold2 ir piemērots vairumam? Noteikti nē. Cena nav līdz galam sagremojama, turklāt lētāk iespējams tikt pie praktiskāka viedtālruņa ar spēcīgākām komponentēm atsevišķos departamentos. Vai es esmu gatavs nākotnei? Pēc divu mēnešu piedzīvojuma, varu teikt treknu JĀ! Mani sajūsmina doma, ko šis virziens piedāvās, ja izaugsme tik ļoti jūtama, tik īsā laika posmā. Z Fold2 ir paradigmas maiņa, pēc kā industrija un lietotāji bija izslāpuši.

    Ar tik pat lielu sajūsmu, kā lietoju Z Fold2, gaidu trešo metienu. Cerams, ka tad jau varēs pilnvērtīgi teikt, ka šis produkts ir nobriedis plašākām masām.

    Vai Tu esi gatavs nākotnei?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    xxx
    05.01.2021 21:51

    Telefons kaka, kakis smuks

    Fufcix
    05.01.2021 23:08

    Vai Tu esi gatavs nākotnei?
    Es nē
    Ja nav IP68, tas nav nopietni un jāuzmanās lai nesaskrāpētos, lai nenoput. Tad jau šis kosmiskās cenas telefons jānēsā hermētiskā koferī :-)
    Lai zīmuļi notestē. Varbūt Z Fold 007 būs labs, tad domāšu par nākotni :-)

    Fufcix
    06.01.2021 17:05

    liek domāt, ka 3ā paaudze jau atrisinās daļu no ierobežojumiem
    Atrisinot daļu no ierobežojumiem, nenozīmē pieslīpēt telefonu līdz perfektumam :-)
    Kosmiskās cenas telefonam jābūt kosmiskam perfektumam :-)

    Kursors.lv
    06.01.2021 17:46
    Reply to  Fufcix

    Vai arī unikālam.

    Run Lola Run
    06.01.2021 07:58

    Paldies par apskatu! Izskatīju šo modeli, lai palutinātu manu kāri pēc jaunām tehnoloģijām. Bet pēc apskata sapratu, ka “nē” ir vairāk, kā “jā”. Bet koncepts kopumā ļoti patīk, veikalos šo esmu čamdījis un spaidījis vairākas reizes.

    Phone
    06.01.2021 17:52

    Šitādi telefoni neder nekam, nav izturīgi , un kalpošanas laiks nav ilgs kā jau visām mūsdienu ierīcēm. Skaņai jabūt ir ar basiem nevis ar vibrosensoru neīsti basi.

    aaa
    06.01.2021 18:36

    Kā var tā bildēt produktu, ka 5% ir fokusā un viss pārējais miglā?!

    Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš
    06.01.2021 18:50
    Reply to  aaa

    Tam, kam jābūt asumā ir asumā. Tam, kam nav jābūt asumā nav asumā.

    1210
    06.01.2021 18:56

    uz samsunga labi darbojas tikai 6 redzamās aplikācijas)

    13.01.2021 20:55

    Uztaisiet lūdzu jaunā Galaxy A12 apskatu

    Kursors.lv
    13.01.2021 22:21
    Reply to  Tigro

    Paldies, liksim testējamo ierīču sarakstā.

    A12
    27.01.2021 10:17

    Kad varētu parādīties apraksts par šo modeli?

    Reklāma