Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony Xperia 5 II apskats – kompakts dinozaurs

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Sony Xperia 5 II noteikti nav domāts visiem. Tomēr tā forma, kompaktums un multimediju sniegums ir lielisks. Iespaidu sabojā neadekvātā cena.

    Jaunākie raksti

    Gads riņķī, kas nozīmē, ka Sony ir gatavs laist tautiņās sava lielā flagmaņa mazo brāli. Šogad apskatītais Sony Xperia 1 II sevi prezentēja, kā lielisku viedtālruni ar nepamatoti augstu cenu. Pagājušajā gadā apskatītais Sony Xperia 5 bija Xperia 1 kompaktāka versija, kas spēja iespiest flagmaņa labumus visai mazā korpusā. Sony Xperia 5 II (izrunā Xperia 5 mark 2) ir uzlabojis sava priekšgājēja trūkumus, piedāvājot lielā brāļa kvalitātes kompaktākā versijā.

    Ja nesen prezentētajā ābolu grozā, tieši kompaktums bija viena no vērtībām, ko Apple uzsvēra, tad Android vidē mazie flagmaņi nomira ar Sony Xperia Compact sērijas izsīkumu un Samsung Galaxy S10e, kas nesaņēma turpinājumu. Tātad visi, kam apnikušas lielās lāpstas, var gavilēt, jo Xperia 5 II tiešām ir viens no šī gada kompaktākajiem Android flagmaņiem, kas nav upurējis pārāk daudz izmēra dēļ. Tā kā Android vidē mazi viedtālruņi ir izmirstoša suga, atļaušos Xperia 5 II nodēvēt par kompaktu dinozauru. Viedtālrunis saņēmis izcilu dizainu, lielisku ekrānu, veiktspēju un kameras. Vismulsinošākais faktors ir tā cena. Japāņi par savu kvalitāti nekad nav kautrējušies paprasīt paprāvu summu, šoreiz Sony prasa ap 900 eiro. Protams, LMT piedāvājums (apskata tapšanas laikā) viedtālrunim komplektā iekļaut 300 eiro vērtās Sony WH-1000XM3 ausis ir kārdinošs, tomēr gribētu Xperia 5 II izvēlēties bez tām, bet ar 300 eiro atlaidi. Tad gan viedtālrunis iekļautos bariņā, kur lielākajai daļai spētu izgriezt pogas. Ņemot vērā piedāvājuma limitāciju, gan jau tas būs beidzies, kad apskats nonāks pie lasītājiem.

    No lielā brāļa Xperia 1 II, mazais atšķiras ar kompaktāku izmēru, zemākas izšķirtspējas, bet daudz augstākas atsvaidzes ekrānu, pazaudētu TOF sensoru un bezvadu uzlādi, bet tādas pašas ietilpības akumulatoru. Ja salīdzina ar Xperia 5, tad jaunajā versijā būtiski palielinājies akumulators, uzlabota pirkstu nospieduma lasītāja darbība, atgriezusies 3.5 mm austiņu ligzda, tas viss, nemainot korpusa izmērus, bet sākuma cenu, palielinot par 100 eiro.

    Sony Xperia 5 II tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 10
    • Ekrāns: 6.1 collu OLED, 1080 x 2520, 21:9 malu attiecība, ap 449 ppi, 86.9 cm2 , ap 80.9% ekrāna un korpusa attiecība, HDR BT.2020, Corning Gorilla Glass 6 aizsargstikls, Triluminos display, X-Reality, 120Hz atsvaidze
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 865 (7 nm+), astoņi kodoli: 1×2.84 GHz Kryo 585 & 3×2.42 GHz Kryo 585 & 4×1.8 GHz Kryo 585, Adreno 650 video apakšsistēma
    • RAM: 8 GB
    • Atmiņa: 128*/256 GB, microSDXC atmiņas karšu lasītājs
    • Savienojumi: 2×2 MIMO Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 5.1 (A2DP, LE, aptX HD), NFC, USB Type-C 3.1, 3.5 mm austiņu ligzda, 3G/4G/5G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs sānā, žiroskops, barometrs, kompass, krāsu spektra sensors, stereo skaļruņi, dinamiskās vibrācijas sistēma, IP65/IP68 putekļu/ūdens aizsardzība
    • Kameras: aizmugurē: 12 MP, f/1.7, 24mm, 1/1.7″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS; 12 MP, f/2.4, 70mm, 1/3.4″, 1.0µm, PDAF,OIS, 3x optiskais palielinājums; 12 MP, f/2.2, 124˚, 16mm, 1/2.55″, Dual Pixel PDAF, ultra platleņķis; Zeiss T* anti atspīdumu pārklājums; HDR; LED zibspuldze; acs izsekošana; video – 4K@24/30/60/120fps HDR, 1080p, 5-asu gyro-EIS, OIS. Priekšā: 8 MP, f/2.0, 24mm, 1/4″, 1.12µm; HDR; 1080p@30fps, 5-axis gyro-EIS video.
    • Akumulators: nenomaināms Li-Ion 4000 mAh, 21W ātrā uzlāde
    • Izmēri un svars: 158 x 68 x 8 mm, 163 g
    • Cena: ap 900 eiro

    *testa ierīcei

    Klasiski elegants dizains

    Pasteigšos notikumiem pa priekšu, sakot, ka korpuss ir tiešām izcils, bet pirms tam pavaimanāšu par komplektāciju. Bez paša viedtālruņa, kastītē ir vads un sienas ligzda. Tas arī viss. Lai gan tas ir vairāk par Apple minimālismu, 900 eiro vērtam un super slidenam tālrunim pienāktos komplektā iekļaut maciņu vai austiņas. Galu galā, 3.5 mm austiņu ligzda ir atgriezusies Sony flagmaņos.

    Izpakojot Xperia 5 II, ir sajūta, ka turu rokā, kādu smalku pulti. Tas izstieptās formas dēļ. 21:9 ekrāna malu attiecība nozīmē, ka viedtālrunis ir garāks un šaurāks par konkurentiem. Sony Xperia 5 II ir tik pat garš, gandrīz puscentimetru šaurāks un pat par mata tiesu plānāks, kā OnePlus Nord, kas šī gada kopainā galīgi nav liels tālrunis. Tas arī rada kompakto iespaidu. Tālrunis ir arī pārsteidzoši viegls, svars korpusā ir izcili izbalansēts. Abu pušu stikli nemanāmi saplūst ar glancēto alumīnija rāmi. Priekša tikusi pie diviem izciliem retumiem, kādi nu jau jāmeklē muzejos – ekrāna, kam nekas nav iekosts vai izkosts un diviem uz priekšu vērstiem skaļruņiem. Aizmugure ir teju identiska priekšgājējam Xperia 5. Kā vienmēr, Sony jāslavē, ka piedāvā klasisku, nobriedušu eleganci un necenšas to atjaukt ar varavīksnes atblāzmām vai acis dedzinošām krāsām.

    Rāmis ir izliekts, kas nozīmē, ka plaukstā tālrunis ir super ērts, tomēr žēl, ka tas nav plakans, kā Xperia 1 II. Tas nozīmē, ka Xperia 5 II nevarēs atstutēt uz plakanas virsmas, kādai lieliskai bildei. Kreisā puse tikusi pie pašatveramas (nevajag adatu, bet vajag nagus) karšu ligzdas. Šogad Sony ieklausījies lietotāju vēlmēs, tādēļ atgriezis 3.5 mm austiņu ligzdu, ko novietojis rāmja augšā. Apakša tikusi tikai pie USB ligzdas, jo lejas skaļrunis pārceļojis uz priekšu. Rāmja labā puse tikusi pie visa pārējā – ērtiem skaļuma taustiņiem; pirkstu nospiedumu lasītāja, kas pēc vecām, labām tradīcijām sapārots ar bloķēšanas taustiņu; Sony firmas zīmes – atsevišķa foto taustiņa; rāmja līmenī iestrādāta asistenta taustiņa. No vienas puses, ja asistenta taustiņš ir vienā līmenī ar rāmi, ir vieglāk izvairīties no nejaušas nospiešanas. No otras puses, tas nozīmē, ja gribēsi izmantot foto statīvu, tā stiprinājums atradīsies tieši tur, lai visu laiku nevajadzīgi izsauktu asistentu. Baigais dizaina feils, ko varēja mierīgi atrisināt – neiekļaujot taustiņu. Galu galā, Google ir parūpējusies par ašpadsmit citiem veidiem, kā izsaukt asistentu.

    Nav aizmirsts par putekļu un mitruma aizsardzību. Sony par kvalitāti piedomā tik cītīgi, ka spēj tikt pie atsevišķa IP sertifikāta putekļiem (IP65) un ūdenim (IP68). Kopumā dizains ir pārdomāts, niansēts un ļoti patīkams. Tomēr atradu divus trūkumus. Tie ir asistenta taustiņš, bez kā mierīgi varēja iztikt un ļoti slidenais korpuss. Sony Xperia 5 II rāda daiļslidošanas paraugdemonstrējumus uz visām virsmām, diemžēl, arī plaukstās. Tomēr šoreiz paļaušos uz neobjektīvo kritēriju – sajūta plaukstā, tādēļ piešķiršu tālruņa dizainam izcilu vērtējumu.

    Ekrānu grūti nemīlēt

    Esmu gatavs aplaudēt, noņemt cepuri un vēl paklanīties Sony priekšā, jo ražotājs ir pēdējais mohikānis, kas ciena saturu veidotājus. Ekrānam nekas nav atņemts, nav caurumu vai iegrauzumu. Programmatūra neveidos melnu, neizmantojamu joslu, nespējot saprasties ar caurumu ekrānā. Jā, 80.9% ekrāna un korpusa attiecība ir mazs cipars šī gada flagmanim, bet pieri un zodiņu esmu gatavs attaisnot lielisko, uz priekšu vērsto skaļruņu dēļ. Par tiem pajūsmošu mazliet vēlāk. Turklāt, dizains padevies tik elegants, ka ātri pie rāmīša var pierast un pat atzīt to par labu esam.

    Xperia 5 II no lielā brāļa atšķiras ar krietni mazāku izšķirtspēju, toties šoreiz ekrāns ticis pie 120Hz atsvaidzes. Viss tiešām izskatās ļoti plūdeni. Pati OLED matrica ir lieliska, bet ne perfekta. To izcilu padara plašās pielāgošanas iespējas, kur talkā nākusi Sony Bravia divīzija. Skata leņķi ir lieliski, izšķirtspēja pietiekama. Iespējams, nedaudz atpaliek maksimālais spilgtums, bet rudenīgajā laikā un iekštelpās sūdzību nebūs.

    Pēc savas patikšanas var iestatīt baltās krāsas balansu. Standarta režīms nodrošina Bravia cienīgu kvalitāti, bet Veidotāja režīms ļaus saturu baudīt tieši tā, kā autors to paredzējis, izpaužoties BT.2020 krāsu gammā. Šoreiz uzticējos programmatūrai, lai automātiski nosaka, kad, kurš režīms jālieto. Atsevišķs video uzlabotājs pārveido SDR saturu par HDR. Dažreiz gan YouTube saturs šķita maķenīt pārspīlēti kontrastains un sejas pārsauļotas, tomēr šis ir vislabākais risinājums starp konkurentiem. Prieks, ka šoreiz Sony padarījuši arī atraktīvāku vienmēr ieslēgto ekrānu. Visu testa laiku savu pašapziņu cēlu ar simpātisku lauvas uzlīmi. Kopumā ekrāns ir izcils.

    Labāk viena laba atbloķēšana, nekā divas viduvējas

    Sony Xperia 5 piedāvāja gan atbloķēšanu ar seju, gan pirkstu nospiedumu. Diemžēl, abas bija izpildītas cenai neatbilstoši. Sony Xperia 5 II ir labojies, attīstot nospiedumu sensora sniegumu, bet atbloķēšana ar seju pazudusi. Es protams varētu spekulēt: tas tādēļ, ka nav uzlabota pašiņu kamera, vai tādēļ, ka sejas masku laikā, šī atbloķēšana kļūtu vēl neuzticamāka, bet atstāsim šos minējumus plakanzemes teorijas piekritējiem. Tikmēr jārēķinās ar vienu, bet labu biometriju.

    Sony spītīgi atsakās ieviest nospiedumu lasītāju zem ekrāna, paturot savu firmas zīmi – sānā, bloķēšanas taustiņā iebūvētu sensoru. Tas rezultējies ar to, ka tā darbība ir uzticamāka un veiklāka par dažu labu zemekrāna lasītāju. Pirksts tiek atpazīts deviņos no desmit gadījumiem. Viss notiek ļoti ātri. Kreiļi gan nebūs visai iepriecināti par lasītāja novietojumu, bet labroči novērtēs ergonomiku.

    Skaļruņi pareizajā vietā

    Neviļus nāk prātā HTC vai pašas Xperia ziedu laiki, kad priekšā iestrādāti stereo skaļruņi bija kvalitātes etalons. Mūsdienās tas vienkārši nav iespējams šauro ekrāna apmaļu dēļ. Šoreiz Sony novietojis stereo skaļruņus priekšā, kā vecajos laikos. Novietojums ir ļoti ērts, jo skaņa tiek raidīta tieši lietotāja virzienā, turklāt, turot tālruni, neviens skaļrunis netiks aizklāts. Izcils darbs, Sony! Xperia 5 II piedāvātie varbūt arī nav paši skaļākie, toties kvalitāte tajos ir izcila. Skaņas departamentā savu roku pielicis Sony Pictures Entertainment, kas izcili kalibrējis skaļruņus un austiņās padoto skaņu. Ak jā, 3.5 mm austiņu ligzda ir atgriezusies, tajā padotā skaņa ir tīra un patīkama, tomēr ne visai skaļa. Sony piedāvā arī dinamisko vibrāciju, kas manuprāt ir lieka, jo skaļruņi strādā tā, ka nedaudz vibrē visa aizmugure, pat bez papildus vibrācijas.

    Liels akumulators mazā korpusā

    Taisni vai neticami, ka kompaktais brālis saņēmis tādas pašas ietilpības akumulatoru, kā lielais bračka. 4000 mAh akumulatora darbība ir līdzvērtīga, jo augsta ekrāna atsvaidze ir tik pat ēdelīga, cik vājprātīga izšķirtspēja (Sony Xperia 1 II saņēmis  4K ekrānu). Tas nozīmē, ka dienu mierīgi varēs izvilkt, bet ar 120Hz atsvaidzi jābūt prātīgākam, jo tā ir visai rijīga. Komplektā iekļautais lādētājs rekordus neuzstāda, bet nav arī nekāds gliemezis. Diemžēl, kompaktajā korpusā nav atradusies vieta bezvadu uzlādei. Izmēra dēļ to var saprast, prasītajai cenai gan tas nav piedodami.

    Patīkami, ka Sony domā arī par akumulatora ilgtspēju. Pieejams režīms, kas saudzīgāk lādē tālruni pa nakti, pielāgojoties modinātāja laikam. Sony Xperia 5 II ir pirmais tālrunis, kas spēlmaņiem ļauj spēlēt pie vada, nelādējot akumulatoru. Izrādās, ka šāda kombinācija ir baigais bubulis akumulatoram. Sony, piedāvā spēļu laikā nelādēt akumulatoru, bet saglabāt esošo uzlādes līmeni, ņemot enerģiju pa taisno no vada. Interesants risinājums.

    Uzlabojumi spēlmaņiem

    Sony piedāvā ne tikai jau pieminētos kvalitatīvos multimediju risinājumus un spēlmaņiem paredzēto lādēšanu, bet arī pilnvērtīgu spēļu apkalpošanas programmatūru. Tā ļauj kontrolēt paziņojumus spēļu laikā, optimizēt procesora darbību un ne tikai. Tām spēlēm, kas nodrošina, var pielāgot ekrāna atsvaidzes ātrumu līdz pat 240Hz. Pag, ko? Jā, ekrāns fiziski tiek līdz 120Hz, tikmēr programmatūra piedāvā oriģinālos kadrus papildināt ar melniem kadriem, kas simulē 240Hz atsvaidzi.

    Pieejama arī ekrāna ierakstīšana un pat pašiņu kamera, lai fiksētu azartā saviebto seju, galinot pretiniekus. Spēlējot spēles, iespējams izvēlēties uznirstošā taustiņa formu, kurā var mainīt iestatījumus, bet pašas spēles automātiski tiks grupētas spēles uzlabotāja aplikācijā.

    Nopietnie spēlmaņi var apsvērt domu par DualShock 4 iegādi, kas sola portatīvu PlayStation pieredzi. Šķiet arī šoreiz noderējis Sony citu divīziju pienesums.

    Teicama veiktspēja

    Lai gan Snapdragon 865 jau saņēmis uzlaboto versiju un redzēti viedtālruņi ar lielāku RAM, sintētiskajos veiktspējas testos Sony Xperia 5 II izpogā gan ar Exynos darbināto Samsung Galaxy S20+, gan Samsung Galaxy S20 Ultra, gan Kirin darbināto Huawei P40 Pro. Ikdienā tas nozīmē ātru un plūdenu darbību. Ja vēl aktivizē 120Hz ekrāna atsvaidzi, tad vispār ir sajūta, ka viss lido. Diemžēl, pie operatoriem viedtālrunis pieejams vien ar 128 GB atmiņu. Atgādināšu, ka tikko apskatītais Realme 6, tādu pašu ietilpību piedāvāja budžeta klasē. 900 eiro tālrunim tā neklātos. Situāciju nedaudz atslogo atmiņu kartes lasītājs.

    Ja nu jums izdodas tikt pie tām dažām 5G stacijām, kas mūsu platuma grādos pieejamas, tālrunis prot arī to. Ar savienojumiem viss kārtībā. Xperia 5 II saņēmis arī Wi-Fi 6 atbalstu, kas izpalika priekšgājējam, lai gan procesors to atbalstīja. Patīkami, ka Sony izdevies uzveikt savu mūžseno kaiti – karšanu. Saskarne gan ik pa brīdim izmet brīdinājumu par karšanu. Tālrunis mēdz nedaudz uzsilt, bet ne līdz nekomfortablam līmenim.

    Tīra saskarne ar daudz netīrām aplikācijām

    Japāņu minimālisms parasti licis sliekties par labu gandrīz tīram Android. Tā ir arī šoreiz, kad pamatā ir tīrs Android 10 ar patīkamu Sony piešprici. Tikai šoreiz iespaids sabojāts, tīrību piedrazojot ar kaudzi liekprogrammu. 900 eiro ir gana augsta cena, lai es pats varētu izvēlēties ierīces saturu un iztikt bez tizlām reklāmām. Es vēl varētu piedot FB un Netflix aplikācijas, bet LinkedIn, vairākas  Amazon aplikācijas, Booking, Call of Duty un vesels blāķis ar citām, ir daudz par daudz. Ķirsītis (lasi sapuvusi rozīne) uz kūkas bija AccuWeather laika apstākļu aplikācija ar milzīgu reklāmu pa vidu. Un vispār, kopš kura laika laikapstākļu logrīks izskatās tik neglīti? Grrrr…

    Sony pārzinātāji gan saka, ka liekprogrammas piedāvā instalēt, uzstādot tālruni. Jāteic, ka šī opcija bijusi gana neuzbāzīga, lai es to nepamanītu pie uzstādīšanas.

    Toties piešprice no paša Sony ir patīkama. No pagājušā gada uzlabota sānu rīkjosla. Ja Xperia 5 uzsišana pa sānu brīžam strādāja, brīžam nē, tad šoreiz tā tiek aktivizēta ar dubultu pieskārienu neuzkrītošajai līnijai sānā. Cik loģiski, citas saskarnes apjūk un sajauc pavilkšanu ar žestu, vai ko citu. Šeit sānu rīks strādā lieliski. Turklāt var iestatīt pavilkšanu uz augšu vai leju. Var tikt gan pie īsceļiem, gan divu aplikāciju vienlaicīgas darbināšanas, gan tīri ērta vienas rokas režīma.

    Citādi viss, kā jau tīrā Android. Ir pieejama ērta žestu vadība vai klasiskā trīs taustiņu vadība. Ir pieejama visas sistēmas tumšā tēma. Pēdējā, diemžēl, fonā neizmanto pilnīgi melnu toni, tātad netiek izmantota OLED ekrānu spēja ekonomēt enerģiju uz pilnīgi melnu krāsu.

    Citādāks veids, kā fotogrāfēt

    Samsung un Huawei lietotājus pieradinājis pie domas – notēmē, nospied un paļaujies uz ražotāja pēcapstrādi. Sony izvēlējies iet citu ceļu. Xperia 5 II kameras piemērotas tiem, kas vēlas iedziļināties manuālos iestatījumos un maksimāli kontrolēt notiekošo. Līdzīgu ceļu pagājušajā gadā centās iet Nokia 9 PureView, bet izpildījums bija lēns un nekonstants. Sony šoreiz visu darījis pareizi.

    Sony Xperia 5 II ticis pie:

    • 12 MP, f/1.7, 24mm, 1/1.7″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS galvenā sensora
    • 12 MP, f/2.4, 70mm, 1/3.4″, 1.0µm, PDAF,OIS, 3x optiskā palielinājuma
    • 12 MP, f/2.2, 124˚, 16mm, 1/2.55″, Dual Pixel PDAF, ultra platleņķa
    • 8 MP, f/2.0, 24mm, 1/4″, 1.12µm pašiņu kameras

    Sony uzskata, ka viņu veidotie 48 MP sensori būtu par lēniem, lai īstenotu ļoti ātru fokusēšanu, tādēļ izvēle kritusi par labu 12 MP izšķirtspējai visām aizmugures kamerām. Visas aizmugures kameras saņēmušas auto fokusu, patiešām Xperia 5 II var uzskatīt par fokusēšanas čempionu. Piemēram, gan cilvēkiem, gan mājdzīvniekiem pieejams acs fokuss, kas strādā lieliski. Pieejami lieli sensori, pikseļi un gana plašs diafragmas atvērums galvenajai kamerai. Sony Alpha divīzija parūpējusies, lai auto fokuss un ekspozīcija tiktu rēķināti 60 reizes sekundē. Vareni! Īpaši noderīgas ir fokusēšanas spējas, lai iegūtu asus kadrus, kustīgos scenārijos. Xperia 5 II spēj uzņemt vairāku kadru sekvenci ar ātrumu 20 kadri sekundē. Vairums tiešām no tiem sanāk asi, kas nozīmē, ka mazi bērni vai mājdzīvnieki, vairs nebūs jāierobežo foršas bildes dēļ.

    Sony izmanto vienu no platākajām ultra platleņķa kamerām, kāda viedtālruņos redzēta. 124˚ skata leņķis ir tiešām iespaidīgs. Turklāt, šī prot arī fokusēt. Ražotājs piedāvā izmantot visu platleņķi, vai nedaudz sašaurinātu, lai iztaisnotu objektu kropļojumus, tā teikt ar vai bez zivs acs efektu.

    Patīkami, ka visas trīs kameras kalibrētas līdzīgi. Krāsas būtu uzskatāmas dabiskākas par konkurentiem. Bet te jau atkal jārunā par pieeju. Atšķirīgus rezultātus var iegūt atšķirīgos režīmos. Proti, Sony šoreiz piedāvā trīs dažādas kameru aplikācijas – Kamera, Photo Pro, Cinema Pro. Visprimitīvākā ir kameras aplikācija, kura it kā domāta “Point and shoot” pieredzei. Tad jārēķinās ar blāvākām krāsām, ne visai plašu diapazonu un bieži pārgaismotām debesīm. Toties detaļu būs gana daudz. Izmantojot Pro aplikācijas, būs pieejami manuālie foto un video režīmi. Photo Pro aplikācija tiešām labāk tiek galā ar HDR, krietni labāk atgūstot detaļas. Tiesa gan HDR uzlabojumi attiecas uz JPG bildēm, RAW failos jārēķinās ar papildus pēcapstrādi, lai atgūtu detaļas. Kopumā Pro aplikācijas tiešām lieliski piedāvā pārvaldīt kameras, Sony kameru īpašnieki aplikāciju interfeisā jutīsies, kā zivs ūdenī. Citiem lietotājiem gan nebūs tik ērti. Aplikācijas prasa iedziļināšanos un galīgi nebūtu nosaucamas par intuitīvi uztveramām. Žēl, ka Sony šo pievienoto vērtību nav iepakojis plašākām masām saprotamākā interfeisā. Kopumā, parastā kameras aplikācija šķiet pārāk primitīva, jo nepiedāvā pat nakts režīmu, bet Pro versijas ir plašākai tautai par sarežģītu. Tas arī Xperia 5 II padara par nišas foto rīku. Lai kā mani arī sajūsminātu detalizētā pielāgojumu iespēja, reizēm tieši ātrums nosaka bildes scenāriju. Ja nevari ātri tikt pie bildes sliktā gaismā, ja jāizmanto Pro režīms, kas prasa laiku, tad savā ziņā konkurenti tomēr ir soli priekšā Sony veikumam.

    Kameras aplikācija
    Photo Pro
    Cinema Pro

    Kameras aplikācija piedāvā portreta režīmu, bet jāatceras, ka galvenais sensors ir gana liels, lai, piebīdot tuvu objektam, iegūtu dabisku fona izpludinājumu. Tā ka cilvēkiem izmanto režīmu, priekšmetiem, vienkārši piebīdi sensoru! Portreta režīms iegūst gana daudz datus, lai pēc bildes uzņemšanas varētu mainīt izpludinājuma intensitāti un fokusa punktu.

    Tiklīdz gaisma nav pietiekama, viedtālrunis pats piemēro garāku ekspozīciju. Jau minēju, ka atsevišķa nakts režīma, kas vismaz daļēji Xperia 5 II pielīdzinātu citiem Point and Shoot universālajiem karēvjiem, nav. Arī šoreiz Sony neļauj ļauties slinkumam, lai tiktu pie laba rezultāta, jāizmanto Pro režīms. Tas ļauj veiksmīgāk atgūt detaļas izgaismotajajās vietās un cīnīties ar trokšņiem.

    Vislielākā vilšanās ir pašiņu kamera. Sony gan sola, ka uzlabojumi gaidāmi nākamā gada flagmaņos, tikmēr jāiztiek ar stipri piezemētu rezultātu. Cinema Pro aplikācija pēc pamatīgas izpētes tiešām ļauj veidot kinematogrāfiskus klipiņus ar profesionāli kalibrētiem krāsu filtriem un niansētiem pielāgojumiem. Pirmo reizi 4K izšķirtspējā iespējams uzņemt 120fps HDR video, bet leģendārais super palēninājums vairs Sony tālruņos nav sastopams.

    Kopumā kameras ir lieliskas, ja vien esat gatavi neiet Instagram ceļu, bet paši ķimerēties ar iestatījumiem. Vienīgie mīnusi ir viduvējā pašiņu kamera un nakts režīma neesamība. Photo Pro piedāvā arī automātisko režīmu, ko var aktivizēt ar fizisko foto taustiņu. To lietojot bildes sanāk ļoti labas.

    Secinājumi – izcilnieks, kam nebūtu tik daudz jāmaksā

    Sony Xperia 5 II atstāj to neizskaidrojami pievilcīgo sajūtu. To veido: 21:9 attiecības korpuss; lieliskais ekrāns, kas ciena satura veidotājus un neko neizgrauž vai nenokož; uz priekšu vērsti skaļruņi un 3.5 mm austiņu ligzda; kameras, kas ļauj knibināties līdz sīkumam; veiktspēja, kas pārspēj lielāko daļu konkurentu. Pie patīkamiem uzlabojumiem tikuši spēlmaņi – vada lādēšanas risinājuma un uzlabotas dzesēšanas. No priekšgājēja uzlabojumi krietni jūtami. Turklāt tas viss pieejams relatīvi kompaktā korpusā.

    Diemžēl, tālruņa cena potenciālo klientūru padara tik pat šauru, cik šaurs ir Xperia 5 II korpuss. 900 eiro nav līdz galam sagremojams cipars tālrunim, kas neiet universālo flagmaņu ceļu. No otras puses, antimeinstrīma ceļš jau arī padara šo tālruni, savā ziņā, unikālu. Lielākie mīnusi ir piedrazotā saskarne, bezvadu uzlādes, nakts režīma un sejas atpazīšanas neesamība. Tikmēr pārdomātie sīkumi un multimediju kvalitāte summējas ar vairāk plusiem nekā mīnusiem. Sony Xperia 5 II kopumā ir lielisks tālrunis, kas domāts Sony faniem; tiem, kam spilgtas ārišķības vietā patīk nobriedusi klasika un tiem, kas pieraduši fotografēt un filmēt Sony ekosistēmā. Šoreiz prasītā cena ir lielākais trūkums.

    Iepriecināja

    • Klasisks, kompakts, mitruma drošs korpuss
    • Izcils  120Hz 21:9 ekrāns, kas ciena autoru darbu ar plašām pielāgošanas iespējām
    • Priekšā novietoti stereo skaļruņi, 3.5 mm austiņu ligzdas atgriešanās
    • Asprātīgi uzlabojumi spēlīšu dzenātājiem
    • Laba akumulatora darbība

    Negāja pie dūšas

    • Cena
    • Bez asistenta taustiņa varēja iztikt, ļoti slidens korpuss, minimāla komplektācija
    • Saskarne ar liekprogrammām un reklāmām
    • Pro režīmi prasa priekšzināšanas
    • Nav: bezvadu uzlāde, atbloķēšana ar seju, nakts režīms
    Sony Xperia 5 II noteikti nav domāts visiem. Tomēr tā forma, kompaktums un multimediju sniegums ir lielisks. Iespaidu sabojā neadekvātā cena.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    10
    Ekrāns
    10
    Programmatūra
    6
    Veiktspēja
    9
    Akumulators
    8
    Kameras
    8
    Cena
    5
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    21 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Oskars
    02.11.2020 11:57

    Par so es esmu teici saskaroties ar Xiaomi telefoniem, Samsung un Sony tik par nekaunigi. So vajadzetu ar likumu aizliegt pardot ierici, kura bez lietotaja piekrishanas ir ieklautas reklamas, izlecosie reklam logi utml. Piemeram perkot televizoru, pasha televizora sistema nav reklamas ieklautas, vai ari netiek raditas. Bet saturu kuru mes skatavies, gan ur reklamas un tas ir saprotami. Kaa var mainit to visu, lai eiropas savieniba tas tiktu ieverots un cilvekam noperkot telefonu no rupnicas sanjemot ierici kastite, ieklautas programmas butu bazes. Google Chrome, Photos, Phone, (kaut manis pec razhotaja iztradata) Camera, Music, Weather, Clock, Calc utml. Un visas papildus ka FB, Netflix utml., netiktu ieklautas.

    Krotow
    02.11.2020 12:45
    Reply to  Oskars

    Pilnībā pievienojos OP teiktajam. Būtu vēl skarbāks – reklāmas oriģinālajās (un vēl jo vairāk tehniskajās) izvēlnēs vienkārši nedrīkst atrasties. Par tādām uzreiz jāliek “bans” (jāaizliedz tirgot), kamēr izlabo. Un jābūt iespējais pie Factory Reset izvēlēties, kuras nesistēmas aplikācijas uzstādīt pēc noklusējuma. Pārējo lai lietotājs saliek pats. Par to Briselē jau sāka runāt pagājušogad – diez kur tas viss pazuda.

    Šobrīd piedāvājums ierīcei bez reklāmām patiesībā būtu pluss, kam pērkot tiešām pievērstu uzmanību. Žēl, ka Sony to nav ņēmuši vērā.

    diplogic
    03.11.2020 21:42
    Reply to  Oskars

    Nez, Xiaomi tik ļoti negrēko un Eiropas tirgum paredzētajos telefonos nav nevienas reklāmas. Vismaz manā Mi9t noteikti nav. Cita lieta ir aplikācijas. Chrome un YouTube jau ir palikuši dēļ reklāmām neizturami un lietoju Operu, Vanced Youtube

    Kavacky
    21.11.2020 18:49
    Reply to  diplogic

    Pirms 1.5 gadiem pirktā Xiaomi trubā bija pilns ar reklāmām. Ja nu tagad vairs tā nav, tad labi, bet tos mēslus nevienam tāpat neiesaku. Lēti, jā, bet dabū arī (kāds pārsteigums) atbilstoši cenai.

    02.11.2020 13:56

    mīnuss – Pro režīmi prasa priekšzināšanas
    :D:D:D::D::D:D:D:D::D:D:D:D

    Konsumer
    02.11.2020 15:19

    ES droš ivien pie iepriecinošajām lietām pieliktu 4k 120FPS filmēšanu video entuziastiem. Noteikti tā ir lieta, kura man, personīgi, iekrita acīs šī telefona sakarā visizteiktāk.

    K. Johansons
    02.11.2020 15:35

    Kamēr Sony nesakārtos savu launcher un standarta kameras aplikācijas telefons nebūs tirgū konkurētspējīgs. Nav vērts likt kaut kādus mega dzelžus, ja tas nav vienkārši lietojams. Šobrīd neviens negrib tērēt laiku un iepazīties ar Camera aplikācijām, ja man, lai uzņemtu foto jāiztērē kaut vai 30 sek priekš iestatījumiem, kadrs jau ir zaudēts, neviens ar telefonu nebildē foto studijās.

    KKTK
    02.11.2020 18:48
    Reply to  K. Johansons

    Nu principā tādām ātrajām bildēm jau tikai divas lietas parasti ir jāpieregulē – baltā balanss un ekspozīcijas kompensēšana. Ja vienu no šīm darbībām (teiksim expozīcijas kompensēšana) varētu uzlikt uz skaļuma pogām (fiksi jāpatentē :), tad puse čakara jau būtu atrisināta. Ja vēl automātiskais baltā balanss ir OK, tad viss.

    Bet, ja esi ietekmele vai ietekmelis, laiks ir atliku likām bakstīt telefonu un regulēt filtriņus.

    Agnis
    03.11.2020 16:20

    Vai virtuālā sānjosla nozīmē, ka telefonam vairs nav izdalītās fiziskās SideSense sānjoslas kā Mk1? Apskatnieki viņu dikti nolika, bet ikdienas lietotājam, kurš pie savas mantas tiešām pierod, SideSense ir ellīgi ērts!
    Un īsti neizprotu mūžīgo cepienu par izdalītu nakts režīmu. Pats taču atzini, ka telefons pats atpazīst sliktu apgaismojumu un attiecīgi rīkojas. Kur nu vēl intuitīvāks point&shoot? Ja gribi pats bakstīt, tam taču ir Pro app.

    Ansis
    04.11.2020 14:06

    Vai iespēja baroties no vada bez lādēšanas ir pieejama arī navigācijas lietotnēs? Garākiem braucieniem nākas spraust iekšā/ārā barošanas varu. Šis būtu labi.

    Navigācijai šaurais garais ekrāns ļoti patīk. Waze maršrutu tāli rāda uz priekšu.

    Krotow
    04.11.2020 14:10
    Reply to  Ansis

    Atkarīgs tikai no auto telefona turētāja apakšas formas un USB ligzdas – vai pietiek vietas kur kabeli iespraust. Reizēm turētājam apakšā jāpavīlē caurums.

    Last edited 3 years ago by Krotow
    Pēcis
    10.11.2020 18:02

    Kad nokritīs cena? Ap Valentīndienu vai Lieldienām?

    Pēcis
    14.11.2020 20:03
    Reply to  Pēcis
    Pēcis
    14.11.2020 20:04
    Reply to  Pēcis
    Viesulis
    19.12.2020 16:49
    Reply to  Pēcis

    Nu jau pie LMT pa 699

    Reklāma
    Sony Xperia 5 II noteikti nav domāts visiem. Tomēr tā forma, kompaktums un multimediju sniegums ir lielisks. Iespaidu sabojā neadekvātā cena.Sony Xperia 5 II apskats - kompakts dinozaurs