Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony Xperia 5 apskats – izcilnieks

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Pēc vairāku gadu maldīšanās, izskatās, ka Xperia ir atkal uz pareizā ceļa. Ideāls tālrunis tiem, kas novērtēs kinomotogrāfiska satura baudīšanu un radīšanu tālrunī. Šoreiz obligāti pirms izvēles tālrunis jāpatur rokā, jo 21:9 ir specifiska forma.

    Jaunākie raksti

    Pārlapojot Kursora telefonu apskatus, pēdējā reize, kad apskatīts Sony telefons, bija pagājušā gada aprīlī. Bet pēdējā reize, kad kāds apskatnieks tā pa īstam no A līdz Z būtu jūsmojis par Sony viedtālruni, bija vēl senāk – pirms četriem gadiem Sony Xperia Z5 apskatā. Kamēr vieni baumo, ka Sony mobilā divīzija varētu pamest Baltiju, citi apgalvo, ka Sony jau sen vajadzēja beigt māžoties ar viedtelefonu ražošanu. Patiešām, Sony mobilās divīzijas darbs pēdējos gados no izcilības transformējies par izmisumu. Tomēr šogad, manuprāt, Xperia 1 un Xperia 5 ir soļi pareizā virzienā. Šķiet, ka ar Xperia 5 Sony grib atgriezties pie japāņiem raksturīgās izcilības. Nospoilošu apraksta beigas jau tagad un teikšu, ka, manuprāt, Sony šoreiz izdevies lielisks viedtālrunis.

    Šogad Sony flagmaņu nosaukumos atteikušies no burtiem, kas līdz šim ieviesuši skaidrību klasifikatorā. Pēc nosaukuma Xperia 5 ir kaut kas starp vidējās klases Xperia 10 un super premium Xperia 1. Nez, kā viņi grasās saukt nākamā gada flagmaņus? Realitātē Xperia 5 ir mazāka Xperia 1 versija. Par kompaktu Sony Xperia 5 nosaukt tomēr nevar. Tas ir par 16 mm garāks par kabatai draudzīgo Samsung Galaxy S10e un par 8mm garāks par parasto S10. Tātad 5 nenes agrāko Sony Compact sērijas mantojumu. Tomēr tā 21:9 malu attiecības formāts padara to par daudz šaurāku veikumu uz pārējo fona. Līdz ar to šoreiz tālrunis ar 6.1 collu ekrānu ir ērti lietojams ar vienu plaukstu. Tātad zināma atblāzma no kompaktās sērijas tomēr ir.

    Reklāma

    Sony Xperia 5 piedāvā lieliski nostrādātu, elegantu korpusu, brīnišķīgu ekrānu, pieklājīgas kameras un flagmaņcienīgu jaudu. Tomēr mulsumu rada cena, kas grozās zem/ap 800 eiro.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 9.0 Pie
    • Ekrāns: 6.1 collu OLED, 1080 x 2520, 21:9 malu atticība, ap 449 ppi, ap 80.9% ekrāna un korpusa attiecība, Corning Gorilla Glass 6 aizsargstikls, DCI-P3 100%, HDR BT.2020, Triluminos display, X-Reality
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 855 (7 nm), astiņi kodoli: 1×2.84 GHz Kryo 485 & 3×2.42 GHz Kryo 485 & 4×1.78 GHz Kryo 485, Adreno 640 video apakšsistēma
    • RAM: 6 GB
    • Atmiņa: 128 GB, microSD atmiņu karšu lasītājs
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, Bluetooth (5.0, A2DP, aptX HD, LE), 4G, USB 3.1, Type-C
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs sānā, IP65/IP68 putekļu/ūdens izturība, kompass, stereo skaļruņi, 24-bit/192kHz audio, dinamiskā vibrēšanas sistēma, barometrs
    • Kameras: aizmugurē: 12 MP, f/1.6, 26mm, 1/2.6″, 1.4µm, paredzošs Dual Pixel PDAF, 5 asu OIS; 12 MP, f/2.4, 52mm telefoto, 1/3.4″, 1.0µm, paredzošs PDAF, 2x optiskais palielinājums, 5 asu OIS; 12 MP, f/2.4, 16mm ultra platleņķis, 1/3.4″, 1.0µm; LED zibspuldze; HDR; krāsu sensors; acu izsekošana; video – 2160p@24/30fps HDR, 1080p@60fps, 1080p@30fps 5 asu žiro-EIS. Priekšā: 8 MP, f/2.0, 24mm, 1/4″, 1.12µm; HDR; video – 1080p@30fps 5 asu žiro-EIS
    • Akumulators: nenomaināms  Li-Ion 3140 mAh, 18W ātrā uzlāde
    • Izmēri un svars:  158 x 68 x 8.2 mm, 164 g
    • Cena: zem/ap 800 eiro

    Elegances paraugstunda

    Neviens viedtālruņu dizains nav perfekts, tomēr ir tādi tālruņi, kam pienākas izcils dizaina vērtējums apskatā. Tieši tāds ir Sony Xperia 5.

    Izpakojot tālruni, ir sajūta, ka drīzāk rokā turu kādu smalku tālvadības pulti ne viedtālruni. Tas tādēļ, ka Xperia 5 ekrāna malu attiecība ir 21:9. Iedodot tālruni paturēt rokā daiļā dzimuma pārstāvēm, uzreiz dzirdēju sajūsmu par spēju to satvert ar vienu plaukstu. Xperia 5 ir garāks un šaurāks kā ierasts. Pie šī formāta ļoti ātri var pierast.

    Garais ekrāns apjozts ar šim gadam tipiski smalkām sānu malām, bet gan augša, gan apakša tikusi pie pierītes un zodiņa. Jā, 81% ekrāna un korpusa attiecība šī gada flagmanī skaitās mazs cipars, tomēr arī pie tā ļoti ātri pierod un tas pat šķiet organisks. Tieši atstātā piere ļāvusi ekrānam iztikt bez iegrauztās daļas un nav arī nekādu caurumu, kas apēd daļu satura. Līdzīgu ceļu šogad gājusi Google ar Pixel 4, tikai Sony risinājums ir smalkāks un elegantāks. Pilnai laimei gan gribētu, lai piere būtu attaisnota ar advancētāku sejas atpazīšanas sistēmu, bet šādu elementu tajā nav. Ekrāna risinājums ļauj labāk aplikācijām ietilpināt saturu tajā. Proti, aplikācijām nav jābaidās no izgrauzuma, ko tās var neatpazīt un viss saturs tiek rādīts pa visu ekrānu. Paldies, Sony, ka esi pēdējais mohikānis, kas respektē satura veidotājus!

    Aizmugures un priekšas stikls perfekti savienots ar pulēta alumīnija rāmi. Salaiduma vietas gandrīz nejūt. Japānas mitrais klimats bijis iemesls, lai Xperia 5 tiktu pie pilnvērtīgas mitruma un putekļu drošības. Pati forma ir ne tik daudz noapaļota kā konkurentiem, bet plaukstā tālrunis jūtas lieliski un pat izceļas ar askētisku eleganci. Rāmja apakša tikusi pie USB ligzdas un skaļruņa, kas strādā pārī ar priekšas skaļruni. Kreisajā malā ir pašatverama (nav vajadzīga adata) SIM un atmiņas karšu atvilktne. Labais sāns ir ticis pie visa pārējā – ērtiem skaļuma taustiņiem; pirkstu nospiedumu lasītāja gropes, kas ir ērta, bet nav saprotams, kādēļ tā nav apvienota ar bloķēšanas taustiņu; ieslēgšanas, izslēgšanas un bloķēšanas taustiņa, kas atrodas nedaudz par zemu, tādēļ nav visai ērti sasniedzams; divpakāpju kameras taustiņa. Pēdējais ir Sony firmas zīme jau daudzus gadus. Manuprāt, katram flagmanim, kas uzskata, ka tam ir lieliskas kameras, tādam būtu jābūt.

    Aizmugure ir askētiska. Kreisajā stūrī stikla līmenī iestrādāta zibspuldze un krāsu spektra sensors, zem tiem vertikāli novietota trīs kameru sistēma. Kameras ir maķenīt izbīdītas, bet mazāk par konkurentiem. Šāds kameru novietojums redzēts daudzos šī gada tālruņos, tomēr tas izskatās elegantāk par Sony citu gadu centieniem centrēt kameras. Testa ierīce tikusi pie melnas krāsas, bet vēl pieejamai zili, sarkani vai pelēki varianti. Šoreiz gribu uzteikt dizainerus, ka neviena laumiņa vai vienradzis nav cietis, lai aizmugure tiktu pie varavīksnes atblāzmas. Šogad vienkāršs krāsojums ir atšķirības zīme. Turklāt biznesa cilvēka rokā Xperia 5 klasiski melnā aizmugure izskatīsies nopietnāk par Samsung Galaxy Note 10+ CD psihodēlijas aizmuguri.

    Kopumā gribu teikt, ka sen neesmu turējis rokā tik nostrādātu un patīkamu tālruni. Sony Xperia 5 atgādina man tik tīkamo OmniBalance dizaina valodu tikai ar daudz šaurāku rāmi ap ekrānu un modernāku malu attiecību. Izskatās, ka Sony grib atkal pievērsties japāņu prfekcionismam un minimālismam. Malacis Sony!

    Izcils ekrāns

    OLED matricas kļuvušas tik pieejamas, ka Sony nav atlicis nekas cits, kā sekot šai tendencei. Šoreiz Sony nav izmantojuši vājprātīgu 4K izšķirtspēju, kā Xperia 1 modelī. 1080 x 2520 pikseļu izšķirtspēja ir pietiekama, lai nodrošinātu 449 pikseļus uz collu. Tas nozīmē, ka viss būs gana ass un salasāms. Tiesa gan lasīšanas paradumus pamainīt liks 21:9 ekrāna malu attiecība. Šis formāts ir lieliski piemērots sociālajiem tīkliem, jo nākas mazāk reižu ritināt uz leju. Toties, lasot apjomīgākus tekstus, ērtāk tālruni turēt horizontāli, jo tā ekrānā satilpst vairāk teksta. Tad gan jārēķinās ar papildu ritināšanu. Patīkami, ka ekrāna stūri, apaļoti tikai tik daudz, lai organiski iederētos dizainā. Tas nozīmē, ka saturam un tastatūru taustiņiem liela skāde netiek nodarīta.

    Ekrāns gana labi tiek galā ar spilgtu saules gaismu, skata leņķi ir pieņemami. Spilgtumam nav ne vainas. Ekrāna defolta iestatījumi ir vairāk uz vēso pusi, bet to var ātri labot ar plašām iestatījumu iespējām.

    Kamēr baltās krāsas sagatavotie iestatījumi nav perfekti un prasa paša veiktus pielāgojumus, īstā spēle sākas attēla kvalitātes iestatījumos. Pieejami divi galvenie iestatījumi: standarta režīms, kas nodrošina Sony Bravia televizoru cienīgu kvalitāti; Veidotāja režīms, kas ļauj baudīt saturu tieši tā kā to paredzējis tā autors. Sony Xperia 5 OLED ekrānu raksturo ar šādiem kvalitātes kritērijiem – HDR BT.2020, Triluminos display un X-Reality dzinēji. Ikdienā tas nozīmē, ka veidotāja režīmā attēls būs tik ass un ar labu kontrasta līmeni, cik vien var izspiest no HDR video BT.2020 krāsu spektrā. Režīms pārveidos arī jebkuru SDR saturu par HDR saturu, konvertējot tā krāsu gammu. Vienkārši sakot, video izskatīsies pat labāk nekā sākotnēji domāts. Patiešām, video skatīšanās pieredze ir lieliska, ja protams atrodat ekrāna formātam atbilstošu saturu.

    Sony atcerējies arī par vienmēr ieslēgto ekrānu. Tiesa tā pielāgošanas iespējas nav tik atraktīvas kā citiem ražotājiem. No otras puses, arī korpusa dizains saka, ka šoreiz runa ir par askētisku, klasisku eleganci ne hipsterīgu ārišķību, tādēļ par trūkumu to neuzskatu.

    Skan tiešām labi

    Gan ekrāni, gan skaņas kvalitāte vienmēr ir bijuši Sony mobilās divīzijas trumpji. Tā ir arī šoreiz. Stereo skaļruņiem vislabākais standarts ir bijis vecajos Xperia tālruņos izmantotais skaļruņu komplekts, kas novietots tālruņa priekšā. Jauni laiki, jauni standarti. Samazinātās ekrāna apmales liek izmantot augšas skaļruni, kas atrodas virs ekrāna un apakšas, kas novietots alumīnija rāmja apakšā. Nekā neparasta. Skaņa ir pietiekami kvalitatīva, bet ir dzirdēti arī skaļāki skaļruņi. Par kvalitāti rūpējas Dolby Atmos, kas skaļruņus kalibrējis kopā ar Sony Pictures Entertainment. Lai jūs nemulsina šie mārketinga paziņojumi, teikšu, ka skan patiešām labi.

    Sony jau ierasti konvertē skaņu ar savu LDAC, kas darbu padara gana labi. Diemžēl, klasiskajai 3.5 mm austiņu ligzdai tālrunī vieta nav atradusies, tādēļ jāmeklē austiņas ar USB galu vai jālieto kaitinošās pārejas.

    Sony Xperia 5 ticis arī pie dinamiskās vibrēšanas sistēmas. Kas tas par zvēru? Tā ir vibrēšanas sistēma, kas aizgūta no PlayStation kontrolieriem. Tas nozīmē, ka tagad mūziku un atsevišķas spēles var pavadīt vibrācija. Godīgi sakot, pilnīgi bezjēdzīgs veidojums. Kādai spēlei tas varbūt pat var piedot adrenalīnu, bet mūziku ar to klausīties ir traucējoši. Tas tādēļ, ka izmantotais vibro motors ir pārāk skaļš un imitēto “papildus basu” vietā es nespēju saklausīt mūzikas nianses. Turklāt stereo skaļruņi strādā tik intensīvi, ka, pat atslēdzot dinamisko vibrāciju, aizmugures stikls nedaudz vibrēs. Tā ka tāds meh vien sanāk.

    Atbloķēšanas problēmas

    Pirkstu nospiedumu lasītājs un sejas atpazīšana nav nekas neparasts. Tomēr šoreiz ar vilšanos jārunā par abiem, jo neviens no veidiem nav gana labs, nu vismaz ne flagmaņcienīgs.

    Sejas atbloķēšana nav visai uzticama. Izmantojot dizaina (lasi pieres) specifiku, būtu gribējies redzēt infrasarkano atbalstu, lai seju atpazītu tumsā un kādu 3D sejas nolasīšanas risinājumu. Bet nekā. Pat, ja seja atpazīta, nākas pavilkt uz augšu bloķēšanas ekrānu. Par ātru šo risinājumu grūti nosaukt.

    Vēl bēdīgāk iet ar pirkstu nospiedumu lasītāju. Tā novietojums ir labročiem ergonomisks, tomēr tā darbība spētu izvest no pacietības pat Dalai Lamu. Atbloķēt ar pirmo reizi tālruni sanāk vien sešas reizes no desmit. Tas ir sliktāks rādītājs pat par slikti īstenotiem zemekrāna lasītājiem. Pārāk bieži nākas lasīt “Nav atpazīts”. Katrā gadījumā, ja Sony prasa par tālruni cenu, kas grozās zem/ap 800 eiro, tad šāds sniegums ir nepieņemams.

    Izcila veiktspēja

    Jā, komplekts ar 6 GB operatīvo atmiņu un Snapdragon 855 procesoru nav pats jaudīgākais, kāds šobrīd pieejams, bet tā vienalga ir flagmaņcienīga jauda. Ikdienā tas rezultējas ar plūdenu darbību. Kā Lāčplēsis, Xperia 5 negriež ceļu nevienai aplikācijai. 128 GB iekšējā atmiņa nav pats dāsnākais piedāvājums, taču situāciju atslogo microSD lasītājs. Atmiņu karšu atbalsts ir vienmēr laipni gaidīts, īpaši flagmaņos. Sintētiskajos veiktspējas testos Xperia 5 ierindojas aptuveni tur, kur Xiaomi Mi9.

    Tā kā apskatnieka uzdevums ir piekasīties pie detaļām, divus mīnusus tomēr atradu. Pirmkārt, žēl, ka Xperia 5 nepiedāvā Wi-Fi 6 atbalstu, lai gan procesors to atbalsta. Otrkārt, video uzņemšanas laikā vai veicot video zvanus tālrunis mēdz pamatīgi uzkarst. Šī problēma Sony velkas līdzi jau no Xperia Z3+ laikiem. Tā ir cena, kas jāmaksā par plāno dizainu, jo nekādu īpašu dzesēšanas pasākumu tālrunī nav. Turklāt izskatās, ka Sony šo problēmu apzinās (brīdinājumi par karšanu parādās ik pa brīdim), tikai neko negrasās darīt lietas labā.

    Paknaps akumulators

    Uz papīra Li-Ion 3140 mAh akumulators nav nekas daudzsološs šī gada flagmanim. Ārzemju apskatnieki norāda, ka Xperia 5 akumulators ar vienu uzlādi spēj spēlēt 3D spēles līdz pat sešām stundām. Iespaidīgi. Tomēr ikdiena atšķiras no laboratorijas testiem un ievieš savas korekcijas. Ikdienas darbībā, kur spēļu dzenāšana tiek miksēta ar soctīklu apskati, kameras lietošanu, interneta lapu apskati, tālruņa akumulators uzrāda nepatīkamus rezultātus. Piemēram, rīta rutīnā, kas sastāv no portālu pārlapošanas, nelielas Facebook ritināšanas un kāda YouTube klipiņa, akumulators pazaudēja ap 6%, kamēr citi tālruņi spēj iztikt ar diviem vai trim. Vēl skaudrāk bateriju iztukšoja video zvans.

    No flagmaņa, kura cena nav no zemākajām, grūti pieņemt šādu akumulatora darbību. Turklāt bezvadu uzlāde, kam būtu jābūt katra flagmaņa must have, Xperia 5 nepiedāvā. Protams, var provēt Stamina režīmu, bet doma, ka nevaru izmantot visu tālruņa potenciālu par prasīto cenu, liek skatīties citu tālruņu virzienā. Apbēdinoši.

    Tomēr akumulatora darvas mucā ir kāda medus karote – “Baterijas uzturēšana”. Sony radījuši sistēmu, kas ilgtermiņā ļauj bateriju uzturēt spējīgu. Ātrā uzlāde, protams, ir laba lieta, bet tā deldē akumulatoru, tādēļ Sony piedāvā atslēgt ātro uzlādi, ja lādējat tālruni pa nakti. Tas nozīmē, ka tiek izrēķināts, kad ierīcei jābūt uzlādētai (no rīta mostoties) un uzlāde pabeigta neilgi pirms pamošanās. Šāda reta doma par ilgtspēju ir tipisks japāņu domāšanas paraugs. Krietni vairāk ražotājiem, ko tādu, vajadzētu ieviest.

    Pustīra saskarne

    Sony jau labu laiku tālruņos piedāvā gandrīz tīru Android saskarni, kam pa virsu uzklātas dažas firmu raksturojošas iespējas. Kādēļ to saucu par pustīru? Tādēļ, ka liekprogrammatūru ir diezgan daudz. Daļa no Sony piedāvātajām aplikācijām ir piedrazotas ar reklāmām.

    Sony par savu īpašo knifiņu uzskata malu atpazīšanas funkciju. Tas izpaužas tā, ka divas reizes pieskaroties ekrāna malai var aktivizēt īsceļus, vairāklogu režīmu, vienas rokas režīmu un citus veidojumus. Vai tas strādā? Tad, kad gribu šo funkciju aktivizēt, visbiežāk nē. Kad negribu izsaukt šo funkciju, netīšām tā uzrodas. Turklāt funkcionālais ieguvums nav tāds, lai ikdienā to uzskatītu par super noderīgu.

    Viss pārējais ir kā jau tīrā Android. Sakārtoti un loģiski. Diemžēl, nekādu žestu vadību Xperia 5 nepiedāvā. Tas padarītu ērtāku tik gara tālruņa lietošanu. Toties pie tiem varēs tikt pēc lielā atjauninājuma, ko Sony apsolījis. Patīkami, ka pie paziņojumu bloka var tikt, pavelkot uz leju jebkurā vietā. Diemžēl, šī iespēja pieejama vien mājas ekrānā. Tik garā tālrunī gribētos aktivizēt paziņojumus vismaz ar pirkstu nospiedumu lasītāju, bet iestatījumos neko tādu neatradu.

    Beidzot izmantojamas kameras!

    Paradoksāli, ka Sony ražo vislabākos kameru sensorus, bet viedtālruņos nespēj konkurēt ar citiem ražotājiem, kas no šiem sensoriem spēj izsūkt daudz labāku kvalitāti. Sony to skaidro ar nevēlēšanos konkurēt ar savām bezspoguļkamerām. Manuprāt šis ir vissliktākais stratēģiskais lēmums viedtālruņu industrijā ever. Sony Xperia 5 gadījumā ir cits stāsts. Beidzot Sony radījis tiešām izmantojamas kameras. Sony diezgan ilgi turējies pie vienas galvenās kameras aizmugurē. Šoreiz, lai pievilktos pie konkurentiem, uzreiz ielēkts trīskameru vagonā. Xperia 5 izmanto to pašu trio, ko Xperia 1. Vienīgā atšķirība, ka nav iekļauts pašu izlolotais 960 fps super palēninājuma režīms.

    Aizmugure tikusi pie trim 12 MP kamerām: standarta f/1.6, 26mm, 1/2.6″, 1.4µm optiski stabilizēta objektīva; divkārtēja palielinājuma f/2.4, 52mm optiski stabilizēta objektīva; ultra platleņķa f/2.4, 16mm objektīva.

     

    Kameras aplikācija ir samērā vienkārša. Piedāvātie papildus režīmi nav kuplā skaitā. Papildus var paākstīties ar pseido mākslinieciskiem efektiem radošajā režīmā vai izklaidēt kādu bērnu ar AR dinozauru.

    Trīs dažādās kameras ļauj izbaudīt bilžu sižeta dažādību. Sony paveicis labu darbu, kalibrējot kameras, lai krāsas būtu līdzvērtīgas visām kamerām. Tā, radot iespaidu, ka bildes uzņemtas ar vienu nevis trim sensoriem. Limitāciju rada vien diafragmas atvērums, kas protams standarta kamerai ielaiž visvairāk gaismas sensorā. Tādēļ arī ar šo sensoru fotogrāfētās bildes sanāk labākas par telefoto un ultra platleņķa kamerām.

    Ikdienā bildes sanāk detalizētas, bet HDR darbību gan gribētos labāku. Ēnās detaļas tiek atgūtas, tomēr spilgtās vietas pārsvarā tiek pārgaismotas un izskatās pēc balta pleķa. Nesaprotamu iemeslu dēļ HDR slēdzis pieejams tikai manuālajā režīmā. Visai bieži kamerās iezogas arī pa saules zaķim vai halo rinķim. Ultra platleņķa kamera piedāvā divus režīmus. Viens piedāvā ļoti platu skata leņķi, bet tas rezultējies ar “zivs acs efektu”. Otrs samazina leņķi, bet iztaisno objektu kropļojumus. Nezinu, kam būtu vajadzīgas zivju acis, tādēļ iesaku izvēlēties otro.

    Šoreiz Sony šo to aizņēmies no Alpha fotokamerām: acs auto fokusu, kas ļauj kustīgu cilvēku atstāt fokusā un patiešām strādā; auto fokusa kalkulācijas, kas tiek veiktas 30 reizes sekundē; optiski stabilizētu SteadyShot; paziņojumus, kad bilde sanākusi izplūdusi vai kādam bijušas ciet acis. Fokusēšana tiešām strādā lieliski un ātri. Turklāt, ja precīzi norāda fokusa punktu, var iegūt lieliskas bildes ar izteiksmīgu dziļumu. Tas sanāk daudz labāk par kamerā iekļauto izpludinātā fona ržīmu. Režīms objektus un cilvēkus nespēj veiksmīgi izkalkulēt, lai gan izpludinājums izskatās labi.

    Ar sliktas gaismas apstākļiem Xperia 5 ir diezgan cimperlīgs. Atsevišķa nakts režīma nav, kaut konkurenti jau vismaz gadu to aktīvi piedāvā. Kad automātiskajā režīmā tālrunis saprot, ka ir par maz gaismas, tiek izmantota garāka ekspozīcija. Tas nozīmē, ka bildes izmantojamas sanāks tikai, ja izmantosiet statīvu. Telefoto un ultra platleņķa nakts bildes ir gandrīz neizmantojamas. Gribētos, lai šajā jomā Sony pamācītos no Huawei vai Google Pixel nakts fotogrāfijas režīmiem.

    Pašiņu kamera savu darbu padara, bet pat lētākos tālruņos ir redzētas krietni labākas kameras. Taču video ir kategorija, kur Sony Xperia 5 spīd kā polārzvaigzne.

    Sony radījis atsevišķu aplikāciju Cinema Pro. Aplikācija radīta kopā ar Sony CineAlta filmu kameru divīziju. Tā ļauj radīt filmu cienīgus video 21:9 formātā ar visām trim kamerām. Sony ļauj filmēt HDR video. Pieejams pilnīgs video manuālais režīms un profesionāli kalibrēti filtri filmu estētikai. Satura radītājiem šis ir ļoti noderīgs rīks. Neizpratni rada vien fakts, ka tā ir atsvišķa aplikācija nevis kameru aplikācijā integrēts risinājums. LG manuāli kontrolējamu video režīmu integrējis pa taisno kamerā un tas ir ļoti ērti. Katrā gadījumā patīkami, ka Sony ir viens no retajiem ražotājiem, kas aizdomājies par video satura radīšanu. Viss jau būtu labi, ja vien Xperia 5 neslimotu ar karšanu video filmēšanas laikā, kas var neļaut izmantot visu ierīces potenciālu.

    Konkurence

    Kad runa ir par 21:9 formu, tādu īstu konkurentu Sony Xperia 5 nemaz nav. Sony Xperia 1 varētu konkurēt, tam ir lielāks izmērs un tas arī viss. Bet, ja izstiepto izmēru uztveram kā iespēju vieglāk satvert plaukstā tālruni, tad jāskatās kompaktflagmaņu virzienā. Prātā nāk Samsung Galaxy S10e, kas ir kompaktāks, ar mazāk kamerām, bet ar bezvadu uzlādi. Ar advancētu sejas un pat plaukstas nolasīšanu aprīkots LG G8s Thinq, kam ir mazāka cena par Xperia 5.

    Sony Xperia 5 varu ieteikt, bet šauram lietotāju lokam

    Japāņu tiekšanās uz izcilību rezultējusies lieliskā tālrunī. Sony Xperia 5 dizains ir sabalansēts, skaists, nevajadzīgas ārišķības vietā ir nobriedusi klasika. Ekrānam atstātā piere ir pretstats šī gada dizaina tendencēm, bet pie šī risinājuma ļoti ātri pierod, turklāt tas ļauj baudīt saturu bez izgrauzumiem, iegrauzumiem un citām  nepareizībām. Tālruņa dizainā un 21:9 formā burtiski iemīlējos uzreiz, paņemot to rokā. Respektējot satura autorus arī ekrāns ir izcils. Flagmaņcienīga veiktspēja un diezgan tīra saskarne arī runā par labu Xperia 5.

    Tomēr medus mucā netrūkst pa darvas karotei, jeb, pareizāk sakot, karotēm. Tālruņa pirkstu nospiedumu lasītāja darbība būtu attaisnojama vidējā klasē, bet ne flagmaņu klasē. Akumulatora darbība ir ne visai iepriecinoša. Karšana video ieraksta laikā ir jau veca Sony kaite. Un tad vēl cena. Es saprotu, ka japāņi par kvalitāti prasa augstu cenu, nu nav jau nekāds ķīnietis. Tomēr pasītā cena ir krietni par augstu. Problēma tāda, ka tālrunim pietrūkst, kāda īpaša rozīnīte. Piere virs ekrāna būtu attaisnojama, ja tā spētu nolasīt seju trīs dimensijās. Tieši tā izdarīja Pixel. Kameras ir labas, bet ne līdz galam noslīpētas, neko kardināli jaunu tās nepidāvā, tā ir drīzāk pievilkšanās pie konkurentiem.

    Tomēr pēcgarša ir patīkama. Xperia 5 un Xperia 1 ir soļi pareizajā virzienā. 21:9 forma zināmā mērā tālruni padara īpašu. Jāteic, ka šī īpašība ir specifiska un prasa specifisku publiku. Sony Xperia 5 ir radīts Sony faniem, cilvēkiem, kam cena nav šķērslis un tiem, kas klasiskas vērtības tur augstākā vērtē par dīvainām inovācijām. Tālruni vajadzētu izvēlēties tiem, kas novērtēs kinomotogrāfiska satura baudīšanu un radīšanu tālrunī. Tas Xperia 5 padara par nišas produktu. Iepriekš uzskaitītajiem es pilnīgi noteikti iesaku Sony Xperia 5.

    Patika

    • Garš, skaists, pārdomāts, IP65/IP68 putekļu/ūdens izturīgs korpuss
    • Lielisks ekrāns, kas ciena autoru darbu
    • Stereo skaļruņi
    • Beidzot labas kameras Xperia telefonā
    • Video satura veidotājiem šis ir monstrs

    Nepatika

    • Pirkstu nospiedumu lasītāja darbība
    • Nav bezvadu uzlāde un 3.5 mm austiņu ligzda
    • Uzņemot video, tālrunis sakarst
    • Akumulatora vājais sniegums
    • Kameras HDR sniegums
    Pēc vairāku gadu maldīšanās, izskatās, ka Xperia ir atkal uz pareizā ceļa. Ideāls tālrunis tiem, kas novērtēs kinomotogrāfiska satura baudīšanu un radīšanu tālrunī. Šoreiz obligāti pirms izvēles tālrunis jāpatur rokā, jo 21:9 ir specifiska forma.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    10
    Ekrāns
    10
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    10
    Akumulators
    5
    Kameras
    8
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Agnis
    04.11.2019 13:14

    Izdalītā bloķēšanas poga ir Amerikas patentu dēļ. T.i. Sony nevar ASV tirgot telefonu ar apvienotu nospiedumu lasītāju un atbloķēšanas pogu. Vecākiem modeļiem Amerikā bija pavisam atslēgti nospiedumu lasītāji.

    Anonīms
    04.11.2019 13:31

    2019.gada beigās pieminēt 3.5 mm austiņu ligzdas neesamību ir, imho, nekorekti.

    digitalk
    04.11.2019 15:42
    Reply to  Anonīms

    BT ausīm ir pamanāma aizture. tā netraucē klausīties mūziku vai veikt zvanus, bet ir pamatīga problēma jebkam saistītam ar video.

    KKTK
    04.11.2019 13:48

    “Baterijas uzturēšana” ir arí vecákiem Sony. Piem. XZ2 …

    LAN
    04.11.2019 21:24

    Malači, radījuši tiešām lielisku 2017. gada flagmani!
    Vienīgi cepums par akumulatora režīmu bet ari ne līdz galam – varēja vienkāršāk: ātrā lādēšana on/off un pie cik % beigt lādēt (kā elektroauto).

    Sandis Kājiņš
    05.11.2019 09:47

    Kā telefons var būt izcilnieks, ja ir tik daudz nepilnību?

    Normunds
    11.02.2020 12:31

    Izlasot apskatu, visvairāk satruc pirkstu atbloķēšanas darbība – vai tiešām tā ir tik švaka, tikai 6 no 10 mēģinājumiem veiksmīgi?
    Ja tā, tad ir reāli slikti…

    Ivars
    06.11.2019 14:16

    Taču video ir kategorija, kur Sony Xperia 5 spīd kā polārzvaigzne
    —————–
    Polārzvaigzne, varbūt, ir viena no populārākajām, taču tā noteikti nav spoža. Ja nemaldos, tā ir tikai kaut kādā 50. vietā pēc spožuma, starp zvaigznēm, kuras mēs varam redzēt :)

    digitalk
    06.11.2019 14:32
    Reply to  Ivars

    varbūt tas ir domāts, kā vadzvaigzne pārējiem konkurentiem?
    ps. spožākā zvaigzne ir Sīriuss (ja neskaitam Sauli ;)
    pss. jā, man nācās to iegūglēt, jo pa galvu maisījās Andromēdas miglājs…

    Riexc
    13.02.2020 08:16

    Nopirku Xperia 5 un pirkstu nospiedumu lasītājs strādā perfekti!
    Manuprāt jāpiešaujas pie nolasīšanas leņķa. Un jāsalādē vairāki pirksti, lai ir pa grābienam.

    Reklāma
    Pēc vairāku gadu maldīšanās, izskatās, ka Xperia ir atkal uz pareizā ceļa. Ideāls tālrunis tiem, kas novērtēs kinomotogrāfiska satura baudīšanu un radīšanu tālrunī. Šoreiz obligāti pirms izvēles tālrunis jāpatur rokā, jo 21:9 ir specifiska forma.Sony Xperia 5 apskats - izcilnieks