No izcilības līdz izmisumam – mans Sony stāsts

19

Izgrauzumi ekrānā, trausli stikla korpusi, izstiepta ekrāna malu attiecība – šīs ir tikai dažas šī brīža viedtelefonu dizaina tendences. Lai saprastu, kur esam nonākuši šobrīd, un izdarītu minējumus, kas gaida nākotnē, šoreiz aplūkošu Sony Xperia flagmaņu sēriju. Iepriekš jau esmu rakstījis savas pārdomas par Huawei un Samsung viedtālruņu evolūciju.

Uztveriet rakstu kā sentimentālu svētdienas literatūru, ko droši varat lasīt arī kādā citā dienā. Bet nu pievērsīsimies rūpju bērnam, kas no dizaina izcilnieka attapies… kur attapies, to arī mēģināšu noskaidrot.

Reklāma

Sony Xperia Z

Avots: www.gsmarena.com

Jāteic, ka Sony dizaineru darbs vienmēr asociējies ar izcilību. Iepriekšējais flagmanis bija nostrādāts līdz pēdējam un izcēlās ar oriģinālo caurspīdīgo josliņu zem kapacitīvajiem taustiņiem. Sony bija viens no pirmajiem Android ražotājiem, kas līdzīgi kā Apple, korpusos izvēlējās premium materiālus. Un tā Omini-Balance dizains bija dzimis. Dizains savu izcilību pamato ne vien ar fasādi, bet arī komponenšu izvietojumu, kas darīts tā, lai tālruņa svars būtu vienmērīgi izlīdzināts pa korpusu. Xperia Z iemieso japāņu pedantiskumu ik detaļā – tālrunis ir plāns un mitrumdrošs. Apmales ap ekrānu ir diezgan lielas, varētu domāt, ka tā darīts, lai palielinātu baterijas ietilpību, bet nē. Korpusa perimetrs ir diezgan sadrumstalots, izmantota gan gumijota, gan spīdīga plastmasa, gan metāla elementi. Arī turpmākajos Z sērijas tālruņos Sony īpaši pievērsies sānu dizainam, lai nebūtu jākopē Apple plastmasas antenu līnijas pār alumīnija rāmi. Un, protams, ikoniskais apaļais bloķēšanas taustiņš. Kopumā izskats nostrādāts tik labi, ka ir sajūta, ka dizaineri ir daudz soļu priekšā konkurentiem.

Sony Xperia Z1

Mani vienmēr fascinējis, ka tāpat kā Ziemeļeiropas dizaineri, arī japāņi vienmēr turējuši cieņā minimālismu (lasi eleganci). Sony Xperia Z1 ir tieši tāds. Dizains kļuvis vēl balansētāks un vēl niansētāks. Piemēram, priekšas skaļrunis piebīdīts maksimāli korpusa augšdaļai, to it kā noslēpjot. Sīkums, bet patīkams. Sānā pievienojies arī tik ļoti praktiskais foto taustiņš. Šis ir arī gads, kad Sony iepazīstina ar Compact versiju. Pag, bet šis ir arī gads, kad Sony prezentēja Xperia Z. Tā arī ir problēma, ka ik sešus mēnešus (varbūt septiņus, bet tas faktu nemaina) iznāk jauns flagmanis. Inovācijas netiek līdzi izlaišanas tempiem, pircēji ir apmulsuši – vai pirkt esošo vai gaidīt pēc pusgada jauno. Tomēr dizains ir elegants, patīkams un uzticību raisošs. Armani uzvalka īpašniekiem noteikti jāskatās Sony vai HTC, vai protams ābola virzienā.

Sony Xperia Z2

Esiet sveicināti, stereo skaļruņi! Tie novietoti, man tik ļoti tīkamajā veidā, novietojot tos maksimāli augšā un apakšā. Man vienmēr patikuši plaši, vienkārši laukumi, tādēļ, ja var paslēpt, tas arī jādara. Katru gadu sāni kļūst vienkāršāki, tomēr arī šoreiz tas darīts uz sānu vāciņu rēķina. Vienmēr jārēķinās, ka vāciņi var vienā mirklī nolūzt, atsedzot USB portu, kas ir apmaldījies sānā. Aizmugure ir tikpat klasiska, cik priekša. Man gan gribētos, lai NFC simbols uz Sony Xperia Z2 būtu tikai uz iepakojuma plēves, lai aizmuguri padarītu tīrāku.

Sony Xperia Z3

Solis pareizā virzienā – Sony Xperia Z3 biezums notievējis par milimetru, pavisam nedaudz palielinājusies ekrāna un korpusa attiecība. Par nožēlu, priekšējie skaļruņi ir izcelti, cik vien var. Korpusa sānos palielinājies alumīnija daudzums, jo šoreiz antenas nokļuvušas noapaļotajos stūros. Ir dzirdēts, ka plastmasas stūri ne tikai vada signālus, bet arī pasargā no triecieniem. Es gan to apšaubu, jo stikla sviestmaize ir tik trausla, cik stikla sviestmaizei pienākas. Compact versija tikusi pie puscaurspīdīga polikarbonāta rāmja un tik pat neloģiska lādētāja ligzdas novietojuma kā lielajam brālim. Rokā mazais un lielais brālis jūtas lieliski.

Sony Xperia Z3+

Laikam saprotot, ka paši netiek līdzi savam flagmaņu ciklam, Sony jaunajam lolojumam noliek priekšā +, nevis sauc to par nākamo paaudzi. Dizains ir iepriekšējā izskata evolūcija. Korpuss kļuvis plānāks, rāmis ieguvis pulētu atspīdumu. Mani mīļie skaļruņi paslēpušies augšā un apakšā. Un nepārmetiet man, ka visu laiku pieminu skaļruņu pozīciju, tā ir viena no lietām, kas vismaz mainās konservatīvajā dizaina valodā. Konservatīvs ne vienmēr nozīmē slikts un dizains vēl aizvien saistās ar japāņu minimālismu un pārdomātību. USB barotava, beidzot nonākusi loģiski apakšā. Tomēr aizvien vairāk cilvēku sāk prasīt inovācijas no Sony, jo dizains praktiski nemainās un lielākā daļa konkurentu jau tikuši pie pirkstu nospiedumu lasītāja.

Sony Xperia Z5

Zinu, ka ķīniešu kultūrā skaitlis 4 tiek saistīts ar nelaimi. Nezinu vai japāņu arī, vai tādēļ, ka četri pazuda pie Z3+, bet šis cipars izlaists, lai ķertos uzreiz pie piecinieka. Teikšu atklāti: uzskatu, ka Sony Xperia Z5 sērija bija Omni-Balance dizaina valodas augstākais punkts. Ejot pretēji vispārējam apaļošanas trendam, tālrunis kļuvis kantaināks. Aizmugures stikls spīdīgo virsmu nomainījis pret matētu, bet Z5 Premium aizmugure gluži pretēji – spīdīga kā spogulis. Tieši Xperia Z5 Premium var lepoties ar pasaules mēroga inovāciju – 4k izšķirtspēju ekrānā. Šis fakts palicis nepārspēts. Lai gan esmu pirkstu nospieduma lasītāja aizmugurē piekritējs, jāteic, ka tā atrašanās sānā ir patīkams, ergonomisks pārsteigums. Šī pozīcija patenta pārkāpuma dēļ neļauj nospiedumu lasītāju izmantot ASV. Interesanti kā Motorola apgāja šo faktu. Dizains ir lielisks, pārdomāts un ļoti skaists.

Sony Xperia X Performance

2016. gadā Sony nolēmuši domāt par “pārmaiņām”. Dizaineru konservatīvisms izpaužas visai mulsinošās pārmaiņās: ekrāns nedaudz sarucis, apmales ap ekrānu krietni pieaugušas, skaļruņi izmantoti, lai aizpildītu lielās apmales. Korpuss šoreiz ir krietni apaļotāks, kā iepriekš. Alumīnijs no perimetra pārcēlies uz aizmuguri. Tas ir labs solis, jo metāla aizmugure izskatās stilīgi. Sony Xperia X Performance Premium sajūtu pabojā plastmasas sāni, bet tas darīts apzināti, lai aizmugure nebūtu jābojā ar antenu līnijām. Arī pasteļtoņu krāsojumi mulsina. Tāda īsti melna versija, kas paslēptu ekrāna aprises un sensorus nemaz nav. Tā vietā ir grafītmelnais tonis, kas patiesībā ir vien tumši pelēks. Dizainu par flagmaņu cienīgu grūti nosaukt, situāciju nedaudz glābj elegantā metāla aizmugure.

Sony Xperia XZ

Avots: www.gsmarena.com

Z burts ir atpakaļ un šķiet, ka dizaineri sasparojušies, tiesa gan tikai nedaudz. Skrienot pa priekšu laikam, Sony Xperia XZ metāla aizmugure saņēmusi tādu apstrādi, ka, mainoties apgaismojumam, mainās tās krāsa. Korpuss ir kļuvis kantaināks, lai gan sāni apaļāki. Forma atgādina elegantu versiju no agrākajiem Nokia Lumia tālruņiem. Aizmugure ir gana eleganta, pat ar plastmasas ielaidumu aizmugures apakšā. Arī perimetrā iekļauti plastmasas/antenu elementi, kas nostrādāti gana labi. Lielās apmales ap displeju liek noelsties. Šis noteikti ir solis pareizā virzienā, tomēr pārāk lielās apmales šo soli atmet daudzus soļus atpakaļ.

Sony Xperia XZ1

Avots: www.gsmarena.com

Sony Xperia XZ1 dizainu varētu uztvert par loģisku XZ evolūciju, ja vien nebūtu 2017. gads. LG, Samsung diktē jaunos ekrāna un korpusa attiecības standartus, kam seko visi ražotāji izņemot Sony. Ja iedomājamies, ka nebūtu bijis tādu tālruņu kā LG G6 un Samsung S8, tad dizains nav nemaz tik peļams. Beidzot sāni un aizmugure saplūdusi vienā metāla plāksnē. Antenu funkcijas pilda nedaudz noapaļotā (salīdzinot ar XZ) augša, apakša un dīvainās skavotāja skavu formas līnijas sānos. Tālrunis ir plaukstai draudzīgs, tomēr šoreiz konservatīvisms izpaužas kā nepiedodams vecmodīgums. Laiks pārmaiņām.

Sony Xperia XZ2

Garš ir Sony ceļš līdz mūsdienām, neņemiet ļaunā, ka nepieminēju Z Ultra, XZs un vairākus Premium un Compact modeļus. Šīs ir lielākās pārmaiņas kopš XZ dizaina. Godīgi sakot, izskats šķiet tik pat organisks, cik vectēvs, kas mēģina repot. Izstiepts ekrāns un 76% ekrāna, korpusa attiecība ir solis laikmetīga dizaina virzienā, bet citi ražotāji jau tiek pāri 80% robežai. Patīkami, ka tomēr nav adaptēts ekrāna izgrauzums. Mulsinoša ir stereo skaļruņu nekonsekvence, viens it kā noslēpts, otrs atstāts, lai visi redz. Taču vēl mulsinošāka ir aizmugure. Sony Xperia XZ2 stikla aizmugure šoreiz nav plakana, bet izliekta un krietni atgādina HTC U11. Izliekums šķiet vecmodīgs, tomēr plaukstā tas izrādās ergonomiski patīkams. Kameras un pirkstu nospiedumu lasītājs šķiet izcili nepiemērotā vietā. Pirksts atbloķēšanas sensoru meklē kameras acī, tādēļ jārēķinās ar nospeķotu lēcu. Visticamāk, telefons krietni uzburbis, lai varētu tā biezākajā vietā ievietot kameras sensoru, bet tad kādēļ vajadzēja pārcelt nospiedumu lasītāju uz aizmuguri? Korpusa rāmis neko neietver no agrākās vēlmes atšķirties. Šī ir tā reize, kad ar japāņu spēju izcili savienot elementus vien nepietiek.

Verdikts

Laikam jau pamanījāt, ka esmu liels Omni-Balance dizaina cienītājs. Vēl aizvien tā ir. Agrākās Sony vērtības – elegance, pārdomātība, premium sajūta it visā – pagaisušas, netiekot līdzi laikam. Kā tas varēja notikt? Visticamāk pie vainas pārāk lielās ambīcijas, kuras pašiem neizdevās attaisnot. Xperia Z parādīja, ka arī Android lietotāji grib premium korpusus, tomēr vēlme pārspļaut sevi ik sešus mēnešus neattaisnoja sevi. Inovācijas un dizains nespēja tikt līdzi izlaišanas ātrumam un tā vietā, lai viedtelefoni būtu retāki, bet visu iekāroti super kvalitātes pionieri, tie kļuva par sava konservatīvisma upuriem. XZ2 dizains nav liekams blakus citiem laikmetīgiem dizainiem, tomēr to cena gan. Šobrīd Sony dizains piedzīvo lielu pagrimumu, salīdzinot ar pašu uzstādīto latiņu agrāk. 1000 eiro vērtais XZ2 Premium izskatās neveikli blakus citiem, to neglābj pat 4k ekrāns. Pat, ja tā tehnoloģijas ir hiper augstvērtīgas, dizains atbaida. Dzīve neizskatās rožaina arī domājot par nākotnes tendencēm – pilnekrāna telefons un lokano OLED ekrānu izmantojums. Gribētu sagaidīt flagmaņu cikla optimizāciju un daudz lielākas investīcijas dizaina nodaļā. Diemžēl pēdējie flagmaņi ne tikai vizuāli atgādina HTC ražojumus, bet arī finanšu rādītāji iet šajās pēdās. Novēlot Sony mobilajai divīzijai iedvesmu un brīnumu, šo rakstu beigšu.

Kurš ir tavs iecienītākais Sony flagmaņu dizains?

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
19 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Atvars Sv
27.08.2018 09:24

Lieta ir tāda, ka Sony savus līdzekļus iegulda citās vietās. Piem. – kameru sensoru attīstībā, Sony PlayStation attīstībā. Tās ir lietas, kas viņiem pelna naudu, bet no viedtālruņiem ienākumi tikai sarūk (tas ir attiecināms uz visiem lielajiem viedtālruņu ražotājiem), jo gandrīz katram pasaulē ir viedtālrunis un ne visi ir gatavi katru gadu iegādāties citu. Liela attīstība arī sāk samazināties ar Samsung, pēdējo divu gadu viedtālruņi S8 un S9, kā arī Note 8 un Note 9 praktiski ir viens un tas pats, dizaina ziņā. Samsung arī savus līdzekļus iegulda citur – displejos, 5G, AI utt.
Viedtālruņi vairs nav viņu prioritāte.
Protams, vēlos, lai visiem izdodas, bet ir jāmaina savs biznesa modelis, lai turētos virs ūdens.

azad
28.08.2018 10:18
Reply to  Atvars Sv

Kāda jēga taisīt tad to telefonu, ja tu to nepadari labāku? Tur tak ir sava nodaļa, kura ar to nodarbojas, tad kāpēc tie cilvēki savu darbu dara sliktāk kā citi. Kaut kāds Huawei ir pāraudzis vienu no savulaik labākajiem telefoniem, bija laiki,kad visi gribēja SonyEricson.

Midix
27.08.2018 10:41

Eh, kā gribētos Sony metāla korpusā, bet ar efektīvi izmantotu virsmas platību (tas ir, lielāks ekrāna izmērs un mazākas apmales). Tie stikli nu galīgi nepatīk.
Pašlaik lietoju HTC m8s, ko izvēlējos tieši dēļ metāla korpusa (kas aizmugurē gan aizdomīgi līdzinās iPhone dizainam, taču ir apaļīgs un ērti ieguļas plaukstā).

Jurģis Spulenieks
27.08.2018 12:05
Reply to  Midix

Es ar būtu gatavs upurēt bezvadu lādēšanu pret metāla korpusu. Htc korpusa antenas es gan nepielīdzinātu iPhone, jo HTC bija pirmie, ābols šādu dizainu pārņēma vēlāk

Klāvs
27.08.2018 11:34

Personīgi domāju, ka Z5 un Z5 Premium bija izdevies modelis un arī šī gada XZ2, pārējie tā. Nesaskatu nekādu līdzību ar HTC, nesaprotu kāpēc HTC tiek piesaukts. Domāju ka nav tik drūmi, gan SONY spēs vēl pārsteigt un pēc laika atgriezīsies pie klasiski kantaināka dizaina.

Lauris Lauskis
27.08.2018 12:05

Draudzenei ir xz1 compact.
Flagmaņa jauda mazā telefonā.
Aparāts ir gana veikls, tomēr tam piemīt sīkas, bet kritiskas problēmas-
– ekrāns nepilnvēŗtīgi reģistrē pieskārienus, rakstīšana sagādā tīrās mokas. Nekā nesanāk pareizi trāpīt. Htc one m7, lai gan mazāks, tomēr klaviatūra darbojās ideāli.
– Lai arī Sony kameras sensori skaitās labi, paši savā aparātā neprot izvest kvalitatīvus attēlus. Dažreiz sanāk labas bildes, bet reti. Sliktākā apgaismojumā viss graudains un nekādas detalizācijas.

GundarsBarons
27.08.2018 16:27

Piekrītu lielākajai daļai rakstā minētā. Esmu tikai un vienīgi Compact versiju lietotājs kopš tās parādījās ar Z1 versiju, kuru uzskatu arī pēdējo izskata ziņā izcilo. Visi tālāk sekojošie ir vairāk vai mazāk nekādi. Telefonus mainu izteikti reti un pie šādas dizaina NEattīstības, tas notiek vēl retāk, jo gaidu, nu moš kaut kas pavērsīsies uz labo pusi ar nākošo modeli. Tieši dizainā.
Citus aparātus principā neapskatu, jo tās fīčas, kas ir Sony un nav citiem, man pārāk iegājušās ikdienā lietošanā. To sapratīs tie, kuriem ir Sony tehnika, kura gandrīz visa saprotas savā starpā, ērti, vienkārši. Nevienam citam ražotājam nezinu, kuram tas tā būtu. Piekrītu, ka Apple produkcija ir ar tādu pašu virzienu, bet tā tomēr ir cita reliģija, kuru es nesapratīšu. Tur lietotājs ir pakārtots tehnikai un nevis otrādi. Sony jebkas notiek vienkārši un tajā pašā laikā pakārtojami katra individuālajām vēlmēm. Ideāls salikums. Divi no trim galvenajiem tehnikas vaļiem, manuprāt. Trešais – dizains – pēdējā laikā ir iebraucis grāvī. Tieši mobilajiem. Cerams nenonāks tik traki kā ar Vaio laptopiem.

Jurģis Spulenieks
27.08.2018 17:05
Reply to  GundarsBarons

Lūdzu padalies ar savu pieredzi, vai savienojamība ar citām Sony iekārtām ir vienīgais, kas padara Tevi par Sony telefonu fanu?

KKTK
27.08.2018 19:04

Ne tikai citām Sony iekārtēm: Garmin pulsometru, Samazgsung TV… Bet gan jau citi arī var.

madarasaule
27.08.2018 20:38
Reply to  GundarsBarons

Varētu palūgt sarakstiņu ar lietām, kuru nav citiem brendiem? Un ar ko citi brendi nevienojas un nesadarbojas? Caur manām rokām, tomēr izgājusi diezgan ievērojama kaudze dažādu ierīču un es vēlos uzzināt, ko es daru nepareizi, ka man viss strādā arī citiem brendiem vai ka citi brendi būtu ar ko īpaši apdalīti… Un kurā jomā Sony ir valis? TV – varbūt, Pleišteišeni… Tu tak nedomā mobilo dizvīziju ar tirgus daļu pie “others”, plastmasas mūzikas centrus?

GundarsBarons
31.08.2018 15:54
Reply to  madarasaule

He, he, tas smalkais uzbrauciens par “tirgus daļu pie “others”” uzreiz parāda, ka diskusija tāda tendencioza tiek virzīta. Buggati tirgus daļa tirgū nav pat 0,01%, bet tas laikam tomēr neliecina, ka štruntīgus autiņus izgatavo. Un es tagad nerunāju par to, ka Sony būtu liekams blakus Bugatti. Ne tuvu nē. Es par to, ka tas, ka kaut ko pērk masveidā tieši norāda ka tā ir vidusmēra, jā, vairāk vai mazāk laba, bet tāda nekāda prece. Jo – pūlim nevajag kvalitāti, viņam vajag lai būtu kā visi. Man tieši patīk, ka Sony nav katram trešajam. Bet ja par tēmu. Atkārtošu, man saista tas, ka visa Sony tehnika saprotas savā starpā, ērti, vienkārši. Tas ir vajadzīgs man. Ienāku mājās, mobilais kabatā novibrē, jau savienojies ar TV. Nav pults jāmeklē. Koordinē pilnīgi visu no mobilā telefona – TV, pastiprinātāju, audiosistēmu, datoru, internetu televizorā. Pašam nav, bet savienojums ar fotoaparātu ir vērtīga fīča. Un tas viss strādā, jo viss ražots viena brenda ietvaros, nevis caur kaut kādām palīgprogrammām un palīgadapteriem. Pieļauju, ka varbūt katram lielajam brendam atsevišķi ir kāda fīča, kas strādā par kapeiku ērtāk, bet visas kopā nav. Nosauc ja zini. Sony Smart tagi arī ir reti ērta fīča. Nezinu kuram vēl tādi vai… Read more »

madarasaule
31.08.2018 16:43
Reply to  GundarsBarons

Nu ko lai saka. Skumja dzīve, ja uzsver kā lielu sasniegumu to, ka ienākot mājās pa durvīm jau savieno ar TV. Čības un alu ar krekeriem arī pienes, vai tam, tomēr, sieva vajadzīga?

GundarsBarons
01.09.2018 00:07
Reply to  madarasaule

Es jau nojautu, ka neko dižu no uzrakstītā neuztversi. No tehnikas specifikācijām pārgāji uz personīgiem uzbraucieniem. Raksti vien aprakstus, daži pat ir visai lasāmi.

madarasaule
01.09.2018 09:58
Reply to  GundarsBarons

Jā. Ironija pagāja Tev secen. Bet ja pieminēji Bugatti – iedomājies, ka tam auto bagāzniekā salikti ķieģeļi svaram un ātruma pārslēgs novietots kur elkoņa balsts. Tieši tādu tu dabū jauno XZ sēriju.

GundarsBarons
01.09.2018 18:05
Reply to  madarasaule

Nebūs īstais salīdzinājums. Tehnoloģiski Sony nav sliktāks kā konkurenti. Neskrien līdz izgrauzumu faniem, nemāžojas ar trīs kamerām, kurām tāpat nesasniegt pat vidusmēra fotoaparāta sniegumu, kur nu nopietnāku tehniku, bet citādi viss ok. Katram savs klients. Dizainiski – piekrītu – ir mērenas auzas. Ja salīdzinājumos, tad es teiktu – Bugatti ar lētu spoileri.

madarasaule
01.09.2018 18:25
Reply to  GundarsBarons

a – ir tehnoloģiski sliktāks, jo sliktas kameras. un sliktas salīdzinot ar konkurentiem, nevis vidusmēra fotoaparāiem
b – ergonomika ***alā – tas nav dizaina jautājums
c – cena neadekvāts kosmoss pret augstākminētajiem aspektiem

visi augstākminētie aspekti ir nolaiduši sony tur, kur tas ir tagad – pie others. vari jau sevi mierināt ar domu, ka Tavs tālrunis ir bugatti – NAV

KKTK
27.08.2018 19:06

Šķiet tieži Z1 bija labākais dzainā. Pārējie arī ir OK jo labi atšķirās no pelēkās masas.

Ak pareizi, un ar lepnumu var nēsāt bez visādiem vāciņiem, tādejādi vēl vairāk izceļot dizainu.

Alberts Kviesis
28.08.2018 10:23

Patīk Sony LV valodas atbalsts un gramatikas korektors. Lietoju XZP

Zane Zamuška
20.09.2018 23:27

Gandrīz 3 gadus lietoju Sony Xperia Z3. Tagad jaiegadājas jauns – vai ir vērts pirkt Z5?