Ceļā uz pirmo vietu – mans Huawei stāsts

19

Dāsnā vasaras saule nav labs sabiedrotais, lai bieži rakstītu, tomēr esmu atgriezies pie solītās rakstu sērijas, kurā atskatīšos uz viedtālruņu flagmaņu dizaina tendencēm. Iepriekš rakstīju par Samsung telefonu evolūciju un nu ir pienākusi kārta Huawei ierīcēm. Atgādinu, ka rakstam nav dziļi analītiska nozīme, drīzāk sentimentāla, tādēļ uztveriet to kā atspirdzinošu Aperol spritz karstā vasaras dienā.

Kad pirms desmit gadiem brālim pirmajā klasē uzdāvināju podziņtelefonu, ko ražojusi firma ar neizrunājamu nosaukumu(es parasti saku “hjūveij”, lai gan jāsaka laikam “vavei” ar mīksto “v”), visi un es tai skaitā vīpsnāju par šo ražotāju. Šoreiz apskatīšu Huawei P sēriju, kura šo firmu nolika blakus lielajiem Android ražotājiem.

Reklāma

Huawei Ascend P6

2013. gadā biju dzirdējis par tādām ķīniešu firmām kā Meizu vai Xiaomi, kas dažādos veidos apzināti mēģina kopēt Apple, lai parādītu, ka Ķīnā var radīt ne tikai apšaubāmas kvalitātes produktus. Liels bija mans pārsteigums, kad uzzināju, ka no podziņtelefonu ražotāja šim baram pievienojies arī Huawei. Huawei Ascend P6 visnotaļ iedvesmu guvis no iPhone. Taču jāteic, ka šai atsaucei uz Apple produktu ir pat savas oriģinālas odziņas. Tolaik tieši ķīniešu firmas par goda lietu uzskatīja radīt pasaulē plānāko tālruni un vismaz uz neilgu laiku P6 tāds arī bija. Ar nieka 6,2 mm plānumu Huawei izpogāja pat iPhone 5, kas tobrīd bija aktuāls. Jāteic, ka mārketings, kas tālruni padara kaut kādā ziņā unikālu pasaules līmenī, tiešām strādāja. Dizains uzskatāms pat par ļoti elegantu. Alumīnija rāmis un pseidoalumīnija aizmugure. Man nekad nav simpatizējusi metāla imitēšana plastmasā, bet jāatzīst, ka Huawei P6 tas bija izdevies tik veiksmīgi, ka pat esmu gatavs to piedot. Eleganto aizmuguri pabojā vien skaļrunis, bet to fiziski nevar novietot lejā, jo tā ir noapaļota. Arī tur nav ko piesieties, jo tas ir elegants, bet nefunkcionāls veids kā atšķirties no iPhone. Kopumā lielisks dizains, kas liek pievērst maz zināmajam zīmolam uzmanību.

Huawei Ascend P7

Huawei dizaineru darbu varētu raksturot šādi – ja kāds ražotājs elementu atzinis par labu esam un lietotāji ar, tad liekam iekšā telefonā. Huawei Ascend P7 ir tieši tāds. Apple pārbaudīja, ka stikls priekšā un aizmugurē strādā – ņemam! Windows Phone pārbaudīja, ka lietotājiem patīk katru reizi bloķēšanas ekrānā redzēt citu bildīti – ņemam! Lg un Samsung pārbaudīja, ka zem stikla vajag lāzergriezuma rakstiņus – ņemam! Nemaz nerunājot par interfeisu, kas jau nepieklājīgi šķiet kaut kur redzēts. Taču, sakombinējot šos elementus, iznākums tiešām ir pārsteidzoši elegants un ņemams. Patīkami, ka izlabotas arī kļūdas, piemēram, USB ligzda nokāpusi telefona apakšā, kur tai arī jābūt. Vēl aizvien neticas, ka tālruni rotā Made in China. Tā vien šķiet, ka dizaineri atraduši ceļu uz, Ziemeļeiropas dizaineru izlutināto, vecā kontinenta cilvēku sirdīm.

Huawei P8

Nosaukumā atmetot vārdu “Ascend”, atmesta arī iesācēju kautrība. Sekojot Apple pārbaudītajām vērtībām, tālruņa korpuss veidots no alumīnija. Aizmugurē sastopas dizaina atsauces no iPhone 6, korpusa apakšā un iPhone 5, korpusa augšā. Bet jau atkal jāteic, ka ka lietas darītas pa Hjūvejisko, un labi ka tā. Korpuss ir kantaināks kā citiem un tas piešķir atšķirīgu eleganci. Bloķēšanas taustiņš pastiepts garāks un nu vairs nav copy paste no Sony Xperia tālruņiem. Atzīšos, ka vienmēr esmu bijis metāla korpusu fans, tādēļ manas simpātijas Huawei P8 korpuss ieguva uzreiz. Patīkami, ka tālrunis turpinājis ieturēt slaido līniju. Vai man ir kur piesieties? Īsti nav. Dizaineri viennozīmīgi nav tiekušies uz oriģinalitāti, bet tas rezultējies ar vispusīgi pārdomātu un skaistu dizainu.

Huawei P9, Huawei P9 Plus

Tā vien šķiet, ka Huawei P9 dizainu aizēno tā Leica aizmugurējās kameras. Un patiesi, jo laikā, kad tīmeklī klīst baumas, ka nākamais iPhone būs ar divām kamerām aizmugurē, Huawei ņem un prezentē viedtelefonu ar divām kamerām aizmugurē pirms Apple. Vai tagad varam Huawei saukt par jauno karali? Tā varētu domāt, bet ne dizaina jomā. Dizains it kā sekojis vispārējai tendencei visu noapaļot, bet nedaudz zaudēta P8 elegance. Dažos krāsu variantos virs un zem ekrāna parādījušās smalkas līnijas, kas it kā uzsver nespēju noslēpt sensorus un pašu ekrānu. Arī aizmugures stikla līnija saplūst ar korpusa krāsu, un rodas jautājums, kādēļ tad trauslā stikla vietā tur nevarēja atrasties metāls. Situāciju glābj titāna pelēkā versija, kur melns ir melns un pelēks ir pelēks. Kopumā nepamet sajūta, ka no P8 dizaina izspiests tik daudz, ka nav ko tur iespringt uz P9, turklāt viss uzsvars likts uz kamerām.

Huawei P10, Huawei P10 Plus

P10 un P10 Plus pieturas pie citu dizaineru iestaigātās taciņas – noapaļošanas. Apaļotas sānu kantes ergonomikai, apaļotas korpusa antenas. Viss ērti, forši, tomēr aizmugures korpuss pārāk atgādina iPhone. Ja agrākās paaudzēs P sērija tomēr visu aizgūto vismaz mēģināja pasniegt savā mērcē, tad tagad P10 aizmugure izskatās ņemta pārāk pa tiešo. Nelīdz vairs pat stikla līnija augšā. Priekšā arī pārsteigums – ekrāns čuķ, čuķ sarucis, lai atrastu vietu ļoti Samsundziskam pirkstu nospiedumu lasītājam( šo faktu atspēko tā funkcionalitāte). Bet velns nav tik melns, kā to mālē. Šī ir tā reize, kad man ne visai simpatizējošie lāzergriezuma raksti nāk par labu. Piemēram žilbinoši zilajā versijā, mazo piramīdu faktūra ir taustei patīkama un gaisma arī interesanti spēlējas. Arī oranžā līnija ap bloķēšanas taustiņu šķiet patīkams sīkums. Par spīti manām iebildēm pret pārāk redzētiem elementiem citu ražotāju tālruņos, plaukstā P10 jūtas pārsteidzoši labi.

Huawei P20, Huawei P20 Pro

Lai gan divām iepriekšējām P paaudzēm jau bija lielais brālis, tieši P20 Pro bija lielākais pārsteigums ar trim kamerām, pārspējot pat Mate sēriju. Lai vai kā, dizains iedvesmu noteikti guvis no iPhone X, tomēr šoreiz dizains nostrādāts tik labi, ka reizumis rodas sajūta, ka māceklis pāraudzis meistaru. Sekojot Apple, aizmugures korpuss atgriezies pie stikla. Neloģiski, jo bezvadu lādēšana nav iekļauta. Lai to atspēkotu, radīta pusnakts zilā versija ar hameleona cienīgu pāreju. Es noteikti esmu melno versiju cienītājs, jo melns uzvalks vienalga vai slim fit vai regular fit ir melns uzvalks, bet pat man jāatzīst, ka tās krāsas izskatās aizraujoši. Izstiepts ekrāns un, protams, izgrauzums. Lai kā man pēdējais neietu pie sirds, ļoti novērtēju iespēju izgrauzumu paslēpt. Dizaina priekša ir tā, kas šoreiz mulsina visvairāk – izgrauzums šķiet pašmērķīgs, ja apakšā atstāts pamatīgs zods ar pirkstu nospiedumu lasītāju. Savukārt aizmugure izraisa sajūsmu – jā, kamera novietota kā ābolam, tomēr platais spīdīgais laukums ir elegants un skaists. Nedaudz mulsina kameru novietojuma nekonsekvence Pro modelī, vai nu katru objektīvu atsevišķi, vai visus savienot kopā, ieskaitot zibspuldzi. Kopumā dizains uzskatāms par ļoti skaistu, pārdomātu ar aizraujošām krāsu variācijām, par kurām varēsiet priecāties reti, jo trauslā stikla dēļ tā pat būs jāliek keiss virsū.

Verdikts

Tā vien šķiet, ka dizaina filozofija – ņemt labāko elementu no katra ražotāja un OS, un salikt kopā ir vainagojies ar galvu reibinošiem panākumiem. Šis rasols Huawei no podziņtelefonu taisītāja padarījis par otru lielāko telefonu ražotāju pasaulē. Turpmāk gan gribētos redzēt daudz drosmīgāku oriģinalitātes devu, lai krāsu varianti nav vienīgais ar ko izcelties. Lai kļūtu par dizaina tendenču noteicēju, vēl ceļš ir ejams. Ar lielu interesi gaidu Huawei versiju par 100% ekrāna un korpusa attiecību telefonu un versiju par salokāmo telefonu.

Kurš ir Tavs iecienītākais Huawei P sērijas dizains?

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
19 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Lapsinieks
15.08.2018 09:56

baigi daudz huaweja kursorā. bet kā tur īsti ir – tā ir tāda filosofēšana par tēmu, vai arī Tev pašam kāds no šiem ir bijis? kur īsti ir tas “tavs stāsts”?

Gastons Gašpuitis
15.08.2018 10:01
Reply to  Lapsinieks

Brālim tak dāvināja podziņtelefonu, tātad rokā turēts ir!

Jurģis Spulenieks
15.08.2018 10:10
Reply to  Lapsinieks

Esmu rokā turējis visus :) , šobrīd lietoju Honor. Tās ir manas subjektīvās pārdomas par attīstību

ProxyFromDeep
15.08.2018 10:09

Lai gan varētu padiskutēt un pastrīdēties par pāris subjektīviem aspaktiem , bet … ai , ko nu tur .
Bet P6 aizmugurīte bija no metāla . Ascend G6 tam gan aizmugure bija plastmasas .

Kaspars B.
15.08.2018 12:05

huawei stāsts man sākās ar p8 lite, turpinājās ar p9 lite, šobrīd lietoju p10lite :D
senos laikos man huawei likās kkas nezināms un nesaprotams.. sliktāks par samsung utt.. šobrīd ir gandrīz vai otrādi.

Pēteris Rūcis
17.08.2018 16:44

Pašam ir melns p20 pro. Telefons ļoti patīk, kamera vairumā gadījumu arī (brīžiem software pārcenšas ar krāsām un sharpeningu).
Stikla aizmugurē gan neraisa prieku – lai arī ikdienā telefonu nēsāju silikona keisā, aizmugures stikls kādā no kritieniem jau ir saplīsis.

Jānis
18.08.2018 15:42

Huawei ir Ķīnas iztrādājums. Sīkumi tur nav izdomāti līdz galam. Izteikti programmatūrā. Ja paņem paņem lupas. Piemēram, Samsung un Sony slimo ar nejedzīgu loģiku, tomēr programmatūras niansēs ir cita klase. Pirkt vai nē, katra paša izvēle. Man ir bijuši 2 Huawei. Es vairs nevienu Ķīnas negribu redzēt.

Lapsinieks
18.08.2018 18:27
Reply to  Jānis

kādi sīkumi tur nav izdomāti līdz galam? piemērus lūdzu, citādi sanāk plika muldēšana

Jānis
19.08.2018 15:30
Reply to  Lapsinieks

Bluetooth cik bijusi darišana Huawei modeļiem lite ir bez basiem un daudz klusāk. Praksē zinu. Piesledz citu tālruni uzreiz. Redzesi atšķirību. Kā detektē SIM un apstradā/sāknē. Atkal paņem iebaz to SIM LG vai Samsung un tur daudz jēdzīgāk. Tādu figņu nevienam nebiju redzejis. Turklāt ķinezeri nekad nenoversīs šīs kļūmes. Update vispār viņiem reti. Lietojot to telefonu lien ārā šādi sīkumi. Man pilnīgi neinteresē analizēt kāpēc parasta lietotāja rokās 1 mēnesi vecs Huawei ar dubultiem parametriem ir lēnāks acimredzami nekā 2 gadus vecs tās pašas klases Samsung. Neticu, ka flagship ir savādāk. Ķīnas loģika tur ir tāpat.

Lapsinieks
19.08.2018 16:35
Reply to  Jānis

nu skaidrs. tev pirms n gadiem ir bijis kaut kāds lētucis lite sūds un no tā visi spriedumi.
sim – kas ko apstrādē un sāknē??????? aļo!
BT jau pēdējos divus gadus pat lite modeļiem ir kruti – aptX HD

digitalk
19.08.2018 17:27
Reply to  Lapsinieks

tātad Hujavejs ir “bijis kaut kāds lētucis lite sūds”. ko ta ķer kreņķi, ja sūdu par sūdu nosauc?

Equalaizer
19.08.2018 18:19
Reply to  digitalk

Lapsa ķer krņķi tiklīdz viņa huju, kāds apvaino :D
Ir bijuši darīšana ar hujvei, bija problēmas ar gps, samainīja tālruni un tā pati problēma, nu i nafig tos mēslus!

Jānisb
20.08.2018 17:35
Reply to  Equalaizer

P9 lite un tēva p8 lite praktiski gps vispār nestrādāja. Es p9 lite aizmetu pēc 2 menšus un paņemu atpakaļ veco savu pirkto 160€ LG. Kas bija i ātrāks, i viss strādā.

Lapsinieks
19.08.2018 19:07
Reply to  digitalk

kaut kas pieniez katrā topikā par pudeles korķi būt? ko tu zini par huawei? pareizi – neko.

digitalk
20.08.2018 04:35
Reply to  Lapsinieks

ne-ne, uz tevis godīgi nopelnīto un cītīgi aizstāvamo titulu es nepretendēju, korķīt. man pietrūkst tavas agresīvās nekaunības un es parasti izlasu rakstīto pirms atbildēt.

Jānisb
20.08.2018 17:26
Reply to  Lapsinieks

Vispār tas bija 2017 gada modelis ;) Man dziļi vienalga, ko lietot. Pats ikdienā lietoju i Fire Os, i Lenovo Andri, i iOs. Jo vairāk lieto, jo ātrāk atšķiribas pamani. Pirkt trubu pa 500€+ ir neprāts. Ja vien nebrauc ar piemēram 50000€+ auto un tādas izklaides. Mēnesī neiespringstot zaudējot vairāk nekā sū truba pa 500-1000€. Tā ir tikai truba, kura nav jāliek zelta maisiņos, jaaplimē ar plevēm un tamlīdzīgas izklaides. Kādreiz tantes pudeles gar darziņiem sprauda, kurmju biedēšanai. Truba ir instruments kā āmurs, skrūvgriezis.

Kristaps Skutelis
20.08.2018 17:33
Reply to  Jānisb

Kāpēc instruments nevar būt lieliski nostrādāts un kvalitatīvs? Nu tāds, ko gribas likt pie darba 24/7? :)

Janis Alksnis
30.08.2018 13:23

Man par HW dalītas sajūtas. Lietoju kā darba telefonu p9lite 2017. Likās sākumā, ka ir Ok. Tad sākās visādas nianses. Visvairāk nepatika, kā viņš uzvedās ar Huawei smartwatch. Batereja līdz pēdējam fw update tika sēdināta aptuveni 5 stundu laikā. Paspēju pat, uz aizdomu pamata, nomainīt batereju. Bez izmaiņām, kamēr software update neuznāca

Ilze Grīsle
10.10.2018 09:25

Nez.. Man ir P20pro. Viss strādā perfekti.