Populārs, iekārojams, paredzams – mans Samsung stāsts

20

Domājot par dizaina tendencēm un to kā tikām līdz izgrauzumiem ekrānā, esmu nolēmis radīt rakstu sēriju, kurā atskatīties uz populārāko ražotāju flagmaņu dizaina attīstību gadu gaitā. Visticamāk rakstiem būs vairāk sentimentāla un faktus konstatējoša nozīme, tomēr ir vērts atskatīties pagātnē, lai saprastu, ko saņemam šobrīd un varam gaidīt no nākotnes.

Pirmo esmu izvēlējies zīmolu, kura fans nekad neesmu bijis, bet kura pēdējo gadu flagmaņi tomēr arī manu uzmanību ir piesaistījuši – Samsung. Šoreiz preparēšu Galaxy S sēriju.

Reklāma

Samsung Galaxy S

Redzot Apple panākumus un atskatoties uz savu haotisko produktu klāstu, Samsung nolēma radīt līdzvērtīgu produktu – Galaxy S. Korejiešu ambīcija – mums viss ir vairāk – vairāk megapikseļu, lielāks ekrāns, bla, bla, bla. Tomēr dizains, diplomātiski izsakoties, kaut kur jau redzēts – spīdīga plastmasas aizmugure, hromēts rāmis un apaļie elementi aizstāti ar taisnstūri vai kvadrātu. Pat interfeiss izskatās kā ābola brālēns. Ar šo arī aizsākās Samsung un Apple cīņa tiesu instancēs.

Samsung Galaxy S II

No dizaineru ētikas viedokļa, varu uzteikt otrā flagmaņa nevēlēšanos kopēt ābolu. Kamēr Apple piedāvā stikla un alumīnija sviestmaizi, Samsung izvēlas plastmasas faķīru ceļu. Interesanti, ka tas ir laiks, kad ķīnieši pamatīgi sāk kopēt tieši Samsung. Ķīniešu kopiju kaķos dominē S II kantainās formas un izbīdītā aizmugures apakša. Lai gan dizains šķiet tam laikam pārdomāts, tomēr plastmasa rokā jūtas kā plastmasa un nekas vairāk.

Samsung Galaxy S III

Trešās paaudzes flagmanis kļūst noapaļotāks un, protams, lielāks. Apple rādīja priekšzīmi, ka priekšu nevajag atstāt eleganti melnu, lai noslēptu sensorus un pārējo, bet jānokrāso balta. Arī Samsung savus S III krāso uz nebēdu, tā atsvaidzinot tikai melnos telefonu dizainus. Jāteic, ka līdz šim, šis, manuprāt, ir elegantākais S tālrunis, tomēr korpusa kvalitāte neiztur kritiku, rāmja krāsa drūp nost un spīdīgā plastmasa viegli skrāpējas. Taču plastmasai ir kāds pozitīvais aspekts – nesašķīst kā stikls, zinu cilvēkus, kas šo tālruni lieto pat šobaltdien.

Samsung Galaxy S4

S4 uzskatāms par iepriekšējās paaudzes dizaina evolūciju nevis revolūciju. Manuprāt, negatīva ir Samsung vēlēšanās ar plastmasu kopēt alumīnija rāmi. Arī aizmugurē novietotais skaļrunis pabojā dizaina eleganci. Zem priekšējā stikla izkaisīts sīks lāzergriezuma “zīmējums”, kas ir tipiska, aziātiem raksturīga estētikas izpausme. Lai gan cilvēki tālruni pērk, tomēr dizainam pietrūkst inovāciju kā LG G2 vai elegance kā Sony Xperia Z viedtālruņiem. Samsung dizaineri gājuši it kā vidusceļu, lai neaizvainotu neviena lietotāja jūtas. Dizains ir ok, bet ne vairāk – nasing spešal.

Samsung Galaxy S5

Plastmasas imitācijas uzvaras gājiens. Imitēts tiek ne vien alumīnija rāmis, bet pat āda un šuves Note dizainā. S5 aizmugure ir nedaudz gumijota, pēc skata šķiet mīksta, jo mazie punktiņi atgādina matraci, bet patiesībā ir tik plastmasīga, cik vien var būt. Diemžēl rāmja hromējums jau atkal drūp, toties tagad tālrunis ir mitrum drošs. Jāteic, ka dizaineri vēlējušies atsvaidzināt izskatu ar ko jaunu, bet tas rezultējies ar apmaldīšanos estētikā un totālu elegances trūkumu. HTC un Sony vēl aizvien izskatās iederīgāk uz biznesmeņa galda.

Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 edge

Beidzot premium materiāli S sērijā ir uz palikšanu. Beidzot Samsung flagmanis iederas smokinga kabatā. Lai gan ābols daudziem rāda piemēru ar saviem alumīnija korpusiem, Samsung izvēlas ceturtā iPhone stikla, alumīnija sviestmaizes recepti, kas visticamāk izvēlēta, lai iestrādātu bezvadu lādēšanas iespēju. S sērija no Note šoreiz ieguvusi arī noliekto malu ekrānu. Taču skaistums prasa upurus: putekļu, mitruma izturība ir pagaisusi; baterijas ietilpība krietni sarukusi; edge versijas ergonomika ir stipri apšaubāma (līdzīgu šobrīd piedāvā Nokia 8 Sirocco). Visi Samsung fani šīs premium pārmaiņas gaidīja jau kādu laiku un tas attaisnojās. Dizains kopumā vērtējams kā elegants, tomēr vēl ir kur augt.

Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 edge

Lai gan manas rokas nav no cukura, tomēr apsveicama ir vēlme noapaļot ne tikai ekrāna malas, bet arī aizmugures stikla malas. S7 dizainu gribu nosaukt par ergonomisku evolūciju. Pazudis arī kameras izaugums, kas vērtējams ļoti labi. Inženieri izfunktierējuši kā S6 aizsāktajā dizaina valodā atgriezt IP aizsardzību. Viss šķiet tiešām lieliski, līdz sākas Note 7 sprāgšanas epopeja. Note neveiksmes liek domāt, ka Samsung telefonu iekšu dizaineri varētu būt pieļāvuši kļūdu arī S sērijā. Par laimi šīs aizdomas neapstiprinājās un S7 sprāga krietni mazāk reižu un to nenācās izņemt no veikalu plauktiem. Kopumā dizains ir labs, ja neskaita dažas vulgāras zelta krāsas versijas, bet tas jau ir gaumes un, iespējams, inteliģences jautājums.

Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S8+

LG jau agrāk aizrāvās ar displeju izstiepšanu līdz 2017. gada februārī prezentēja G6 ar 18:9 attiecību displeju. Mēnesi vēlāk Samsung prezentēja Galaxy S8 ar vēl izstieptāku ekrānu. Astotās paaudzes Galaxy piedzīvojis lielākās pārmaiņas kopš Samsung atteicās no plastmasas savos korpusos. Noapaļošana izdarīta tik prasmīgi, ka materiālu salaidumu vietas ir taustei teju nemanāmas. Kaitinošās kapacitīvās pogas beidzot integrētas softā. Noapaļotās ekrāna malas tagad pieejamas visos modeļos. Šis ir pirmais S sērijas tālrunis, kura dizains man patiešām patika, tiesa gan ne bez trūkumiem: pirkstu nospieduma lasītājs no priekšas pārvācies aizmugurē blakus kamerai, izraisot ergonomisku katastrofu; pārāk noapaļotais dizains tālrunim ļauj izslīdēt no plaukstas kā slapjām ziepēm; Bixby taustiņam nav ne īstā vieta ne funkcionalitāte un stikls, kas korpusā aizņem aizvien vairāk procentu aizvien plīst. Lai vai kā beidzot varu teikt, ka S8 dizains patiešām ir laikmetīgs un pievilcīgs.

Samsung Galaxy S9, Samsung Galaxy S9+

Dizainiski, jaunākais S sērijas veikums, drīzāk uzskatāms par kļūdu labojumu. Pirkstu nospiedumu lasītājs beidzot nokļuvis ergonomiski sasniedzamā un kameru neaizsedzošā vietā. Forma kļuvusi stūraināka, bet vēl aizvien plūdena, kas ļauj to vieglāk noturēt plaukstā. Aplausu vērts ir fakts, ka šis dizains kļuvis par teju retumu, bez ekrāna izgrauzuma, saglabājot augstu ekrāna pret korpusa attiecību. Elegance jūtama gan dizaina priekšā gan aizmugurē.

Verdikts

Patīkams ir fakts, ka Samsung no Apple atdarinātāja S sērijas sākumā ir kļuvis par sava ceļa gājēju. Lieku uzsvaru uz vārdu sava, jo tā vietā, lai atteiktos no austiņu pieslēgvietas un ieviestu izgrauzumu, tas netiek darīts. Visticamāk Samsung tomēr nāksies sekot tendencei tikt pie 100% ekrāna un korpusa attiecības, tādēļ būtiskākais jautājums ir, ko iesākt ar selfiju kameru un acu skeneri, vai likt to izbraucāmā platformā vai būt pirmajiem, kam izdevies tos paslēpt zem ekrāna? Lai gan vēl aizvien nesaucu sevi par šī Korejas ražotāja cienītāju, tomēr, sākot ar Galaxy S6, Samsung dizaineru spējas manās acīs ir krietni kāpušas un tas liek ar optimismu skatīties nākotnē.

Kurš ir tavs iecienītākais Galaxy S sērijas dizains?

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
20 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Jānis
16.07.2018 06:17

Lietoju S6edge :)

Falks
16.07.2018 08:40

ir/ir bijuši S; S3; S6; S8.
S nopirktu lietotu, bija jau padzīvojis un palika lēns.
Lielākais wow savam laikam bija S3, root & custom rom, gāja kā tanks un nebija nokaujams.
S6 bija slidīgs un izskatīgs, līdz iznāca S7 :(
S8 ir visi checkbox, bet nespēj pārsteigt..
Gaidu ko nesīs S10 vai SX ??

Jānis Lāčaunieks
16.07.2018 09:08

“Kaitinošās kapacitīvās pogas…” – šis ir ļoti subjektīvi. Man kā reizi ļoti patika, ka daļu ekrāna neaizņem softiskās pogas. Galu galā zem ekrāna gana daudz vietas.
Par 18:9 ekrāniem jau cits stāsts – vietas pogām vairs nav.
Un S2 ar resurrection remix man ar gāja kā tanks. Gan jau vēl tagad ietu, bet šķiet, ka par baterijas lādēšanu atbildīgais čips nosprāga. Uztaisīju ‘peremičku’ ar vadu – strādā vēl šodien, tikai vajag konstantu barošanu no tīkla ^^

Jurģis Spulenieks
16.07.2018 09:15

Nenoliedzu, ka rakstā esmu ļāvies subjektīvam vērtējumam. Kapacitīvo taustiņu integrācija jau S5 laikā bija veiksmīgi darīta citos ražotājos, lai tālruņa dizainu padarītu tīrāku. Bet atgādinu,ka tas ir subjektīvs vērtējums, jo zinu daudzus, kam patīk šie taustiņi,lai viss ekrāns tiktu izmantots tikai saturam.

Lapsinieks
16.07.2018 09:58

Ja būtu bērnībā braucis ar žiguli, tad zinātu, ka S5 aizmugure visprecīzāk dizainiski sasucās ar žiguļa jumta polsterējumu :D

Jurģis Spulenieks
16.07.2018 10:32
Reply to  Lapsinieks

Manā bērnībā vairāk gadījās braukt ar moskviču, tur tā vaina :D

x
17.07.2018 08:31

Moskvičiem arī bīja tāds pats tapsējums jumtam :D

Lapsinieks
16.07.2018 10:03

Izgrauzums jau tikai palielina ekrāna laukumu, jo samsunga gadījumā paziņojumu josla aizņem jau daļu ekrāna. cik garš, tik plats. Ja reklāmisti necenstos uzsvērt izgrauzumu vizuāli, bet uzreiz rādītu to melnu (hide notch režīms), iespējams, ka neviens to pat īpaši nepamanītu.

azad
16.07.2018 15:22
Reply to  Lapsinieks

Tā ir, izgrauzums padara teorētiski lielāku ekrānu, bet cik no tā ir reāli izmantots, tas jau cits jautājums. Tas cm ekrānā vairak vai mazāk neko nemaina daudz manuprāt.

16.07.2018 11:51

Šis ir drīzāk Samsung dizaina ieskats nevis Mans Samsung stāsts…

Lai arī kā nebūtu, Samsung vairāk asociējas ar viduvēji vai pat vāji veiksmīgu programmatūras izstrādi saviem jaunievedumiem. Telefoni kopš S4 laikiem piepačkāti ar bloatware un Samsung programmatūru, padarot it kā ļoti jaudīgu telefonu ne pārāk ātru. Vismaz man šāda filozofija derdzas.

Samsung pašiem ir savs app veikals – saliec to pilnu ar papildus programmām, katrs ielādē ko vēlas. Softiski modulārs telefons gatavs.

Varisb
16.07.2018 14:37

Ir bijis s3 , s6 edge + un s7 edge , s8 .Aŗī man vienmēr ir gribējies, lai galaxy s telefoni būtu ar on screen pogām un bija jāgaida tik daudz līdz s8 . Principā jau s3 varēja ar tādām būt, jo taču samsungs ražoja galaxy nexus. Tā iespējams pirmais android samsungs būtu galaxy nexus ,bet atturēja sliktā kamera un baterija. Tāpēc nogaidīju s3. Nexus 4 bija tās pašas problēmas. S4 iznāca kā dizainiski uzlabots s3. Ļoti simpatizeja lg g2 ,bet izvēle krita par labu nexus 5. Tam bija priekšgājēju mīnusi , bet darbības ātrums bija ievērojams, salidzinot ar s3. s5 vispār neaizķēra un likās kā kāpiens atpakaļ. Gribējās izmēģināt pēc divu paaudžu izlaišanas jaunāko galaxy veikumu un nu jau lielākā izmērā. Ļoti iepriecināja uzbūves izmaiņas no lētas plastmasas uz stiklu un metālu. Tik krasas izmaiņas man liekas sērija nav piedzīvojusi kā no s7 uz s8. Man šķiet 2015 bija samsung gads, jo tiem bija labas kameras , augstvērtīgs dizains un neskāra procesora karšanas problēmas ,kas bija citiem snapdragon top telefoniem. Palietojot kādu laiku jaunajam dizaina risinājumam bija arī mīnusi ,protams telefons bija viegls un plāns , taču drastiski noliektās malas apgrūtināja satveršanu un reģistrēja spiedienus. s7 edge ļoti patika… Read more »

marsinsh
16.07.2018 22:18

Nja. Samsungs, sērija Galaxy S. Sen zināju, ka samsungs ražo ~95% mobīlos s*dus, un ~5% ir sērija, kura ir gandrīz perfekta, un tā ir Galaxy S. Mans stāsts sākās ar S3, uz kura pārlecu no Live with Walkman. Jā, arī es pavilkos uz lielo, skaisto ekrānu, lielisko (tiem laikiem) kameru… Pirmā škrobe, FM radio, kas SonyEricsonam bij gandrīz perfekts, te čarstēja un šprašķēja, pat Rīgā. Arī mp3 skaņa kaut kā īsti nerullēja. Bet neko, radio streams kopā ar 3G deva alternatīvu, tika sākts tā nopietnāk apgūts mobīlais internets. Nu jā, bez keisa šis modelīts bij slidīgs bezjēgā… Kā rezultātā pēc pusgada sirsnīgi nomaucās uz asFalta, un tadā! pirmais zirneklis. Precīzi no auto uz asfalta. DEAAAM. Tas bij sāpīgi. Pēc tam jau kritienus neskaitīju, beigās jau dzerstiņos S3 tika pārbaudīts uz izturību. Priekšējais skārienstikls jau pa malām neskaitījās. Visu priekšu klāja lieeeeels zirneklis. Bet strādāja … Līdz kādā naktī sadarbību pats beidza. Bez kritieniem. OK, jau S5 bij par labu ciparu… Aiziet. Faak, izrādās nav FM. Vispār. Bet, šis modelis ieveda 4G pasaulē. Ar nelielām švīkām, bet viņš ir dzīvs joprojām. Darba zirgs, papildus piepirku maināmo akumulatoru (exx, par šo niķi jau mūsdienās jāaizmirst), ja nu ar pielādēto akumulatoru 1.dienā būs… Read more »

izsturība
18.07.2018 06:31

Izlabojiet “izsturība”!

Kristaps Skutelis
18.07.2018 07:28
Reply to  izsturība

Oi, jopcik. Paldies, salabots.

wils
27.09.2018 13:52

Tikmēr Latvijas populārāko telefonu tops:

1.vietā Samsung Galaxy A5 (2017) Exynos 7880 8xA53 1.9 GHz, Mali-T830MP3
..
3.vietā Samsung Galaxy J5 (2016) Snaps410 4xA53 1.2 GHz, Adreno 306
..
5.vietā Samsung Galaxy J3 (2016) Spreadtrum SC9830 4xA7 1.5 GHz, Mali-400 MP1
..
7.vietā Samsung Galaxy J5 (2017) Exynos 7870 8xA53 1.6 GHz, Mali-T830 MP1
..
9.vietā Samsung Galaxy J7 (2017) Exynos 7870 8xA53 1.6 GHz, Mali-T830 MP1
10.vietā Huawei P10 Lite – HiSilicon Kirin 658 4xA53 2.1 GHz + 4xA53 1.7 GHz, Mali-T830 MP2

Kristaps Skutelis
27.09.2018 13:53
Reply to  wils

Datu avots?

Kristaps Skutelis
27.09.2018 15:53
Reply to  wils

Lai varētu saprast, cik ļoti var ticēt šādai statistikai, būtu jāsaprot, kurās aplikācijās ir iestrādāts tas Appbrain SDK un cik tās ir izplatītas Latvijā.

No otras puses, Samsung telefoni noteikti aizņem lielu daļu Latvijā pārdoto telefonu TOP10, jo šeit gluži vienkārši ir ļoti mazs skaits ražotāju, kas ir pārstāvēti.

wils
27.09.2018 17:07

Man operatoru info nav pieejama, nākas izlīdzēties ar to, kas pieejams pa brīvu. Pieļauju, ka TOP50 būtu gan Huawei/Honor, gan Nokia, gan vēl kāds.
Tavs blogs ir tendēts tik uz flagmaņiem, jebkurā tehnikas jomā, turpretim dzīve ir krietni daudzšķeltnāka. Man pašam ij neienāktu prātā apskatīt Galaxy J sēriju, bet Latvijā tā ir populāra. Ne?

Kristaps Skutelis
27.09.2018 20:49
Reply to  wils

Lūdzu nepārproti mani, es nesaku, ka reāli Latvijā pirktāko ierīču topā nav daudz Samsung ierīču. Ir, jo šeit taču neko daudz citu netirgo. Tāpat ir daudz Huawe/Honor, jo lētāk. Drīz būs pilns Xiaomi, jo vēl lētāk. Es vairāk piesienos par to secību, jo tai gan es ne pārāk ticu.

Kas attiecas uz apskatiem, mēs šeit tiešām cenšamies piedāvāt sabalansētu saturu – ir daudz flagmaņu, bet ir arī budžeta klases ierīces. Vairāk gan satura par flagmaņiem, jo, lai arī tos ne visi pērk, par tiem daudziem patīk lasīt un mums rakstīt, jo tajos ir vairāk feinu tehnoloģiju un iespēju. Bet arī turpmāk centīsimies apskatīt arī vidējo un lēto galu.