Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony Xperia XZ1 apskats

    Kvalitatīvi nostrādāts, bet trūkst spējas konkurēt ar moderniem knifiņiem.

    Jaunākie raksti

    Sony Xperia XZ1 ir pirmais viedtālrunis, kas pie mums ieradies uzreiz ar jauno Android 8.0 Oreo operētājsistēmas versiju, kas ir pārsteidzoši, jo vismaz apskata tapšanas laikā Google nav paspējusi izziņot Pixel 2 sērijas viedtālruņus. Tomēr nevajadzētu pārlieku ātri sapriecāties, jo Sony nekādi nespēj saraut saites ar Omnibalance dizainu – tas jau sāk kļūt traucējošs.

    Tehniskās specifikācijas ziņā Xperia XZ1 ir moderns viedtālrunis, kas ticis pie Snapdragon 835 procesora, 4 GB RAM, 19 megapikseļu kameras un HDR atbalstoša ekrāna. Tomēr izskats, akumulatora ietilpība un pāris citas nianses nav gājušas roku rokā ar laika tecējumu.

    Laikā, kad Samsung, LG, Apple, Xiaomi un daudzi mazie ražotāji gandrīz tikuši vaļā no ekrāna apmalēm, Sony uzcītīgi turpina ignorēt šo pircēju prasību. Tas nav gluži mīnuss, ja ņem vērā viedtālruņa rokās turēšanas ērtumu, tomēr 5.2 collu Xperia XZ1 izmēru ziņā ir lielāks par 5.8 collu iPhone X un gandrīz tik pat liels kā 6.0 collu LG V30. Tiesa, izskatās, ka Sony beidzot būs izcīnījuši paceļamas cenas AMOLED displejiem un nākamās paaudzes telefoni būs ar modernu dizainu.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 8.0 Oreo
    • Ekrāns: IPS LCD, 5.2 collas, 1080 x 1920, ap 424 ppi, skrambu drošs Corning Gorilla Glass 5 ekrāna pārklājums, HDR10 saderība, X-Reality Engine, Triluminos
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 835, 4x 2.45 GHz Kryo & 4x 1.9 GHz Kryo kodoli, Adreno 540 video apakšsistēma
    • RAM: 4.0 GB
    • Atmiņa: 64 GB, microSD līdz 256 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 ac/b/g/n, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE, aptX HD ), 4G, NFC, USB Type-C
    • Kameras: 19 megapikseļi, 1/2.3″ sensors, f/2.0, 25 mm objektīvs, elektroniskā attēla stabilizācija, HDR, fāzes nobīdes autofokuss, sejas noteikšana, LED zibspuldze, 2160p ar 30 fps un 720p ar 960 fps video. 13 megapikseļu priekšējā kamera ar f/2.0, 22 mm objektīvu, 1/3″ sensoru un elektronisko attēla stabilizāciju
    • GPS: ar A-GPS, GLONASS, BDS
    • Papildus: e-kompass, pirkstu nospiedumu lasītājs, USB Type-C un ātra akumulatora uzlāde (Quick Charge 3.0), IP68 mitruma un putekļu noturība, 24-bit/192kHz audio
    • Izmēri un svars: 148 x 73.4 x 7.4 mm, 155 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 2700 mAh
    • Krāsas: Black, Warm Silver, Venus Pink, Moonlit Blue
    • Cena: ap 700 eiro

    Izskats un uzbūve

    Sony dizainam ir izdevies iesprūst kaut kur pagātnē. Xperia XZ1 izmanto to pašu izskatu, kas bija Xperia XZ 2016. gadā, bet vienlaikus ļoti līdzīgi izskatās Xperia Z5 (no 2015. gada) un, ja neņem vērā pirkstu nospiedumu nolasītāju, tad arī Xperia Z3 (2014. gada modelis) nav nekur tālu no Xperia XZ1. Xperia XZ1 ir kļuvis vieglāks un tievāks, bet tas ir iegūts uz akumulatora ietilpības rēķina. Salīdzinot ar pagājušā gada Xperia XZ, Xperia XZ1 ir zaudējis 200 mAh, daudziem tas nepatiks, jo viedtālrunis bīstami attālinājies no konkurentiem, turklāt to darījis nepareizajā virzienā.

    Antenas ir izvietotas Xperia XZ1 sānos, lai tās neizraibinātu viedtālruņa aizmuguri, kas ir visai prātīgs solis. Sānos atrodas arī ar nagu vaļā atķibināms SIM kartes un microSD atmiņas kartes vāciņš. Manuprāt, tas varēja būt pārliecinošāks ūdensdrošam viedtālrunim. Tāpat sānā atrodas pirkstu nospiedumu nolasītājs, kas šoreiz ir arī daļēji skārienjūtīgs – ja neizmanto viedtālruņa aizslēgšanu ar pirkstu nospiedumu, vari nedaudz paslidināt pirkstu pa nolasītāju, nevis vilkt pa slēgekrānu. Xperia XZ1 vēl arvien izmanto fizisku kameras slēdža pogu, kas ir liels pluss vismaz manās acīs. Te gan jāpiešaujas, lai nepiemirstu pogu arī izmantot.

    Viedtālruņa aizmugurē nedaudz ārā izspiedies galvenās kameras objektīvs. Visai glīti noformēts zibspuldzes dizains.

    Xperia XZ1 ieguvis arī stereo skaļruņus, kas vērsti pret lietotāju. Tie iegriezti ekrāna aizsargstiklā. Sony izmanto S-Force surround tehnoloģiju, lai uzlabotu viedtālruņa skanējumu, bet īsti izjust to nevar – Xperia XZ1 skan normāli, bet ne izcili.

    Viedtālrunim ir IP68 mitruma un putekļu noturība, kas ir pielīdzināma arī Samsung un Apple veikumam.

    Kopumā Xperia XZ1 spējis saglabāt premium uzbūvi, bet dizaina ziņā Sony ir, kur tiekties. Samsung Galaxy S8 un LG G6 jau aptuveni pusgadu piedāvā futūristisku izskatu, iPhone X ir vēl vienu pussoli uz priekšu.

    Ekrāns

    Ekrāna tēmai jau pieskāros, bet ne pilnībā. Xperia XZ1 ir 5.2 collu 1080p ekrāns ar tik moderno HDR atbalstu. Te uzreiz jāsaka, ka Xperia XZ1 vēl nav video straumēšanas servisu (Netflix, Amazon Prime Video u.c.) sarakstā, tāpēc šobrīd patiesu HDR video neredzēsi. Visticamāk, Xperia XZ1 atbalsts video straumēšanas servisiem tiks pievienots divu līdz trīs mēnešu laikā. Iespējams, kaut ko var atrast YouTube, bet neesmu pilnībā pārliecināts, ka ieraudzīsi īstenu HDR video.

    Diemžēl par Xperia XZ1 cenu un arī zemāku cenu vairāki citi ražotāji piedāvā QHD ekrānus un pat AMOLED ekrānus, kas liek nedaudz padomāt par ieguvumu pirms Xperia XZ1 iegādes. Sony ir pamatīgi nodalījis ar 4K ekrānu aprīkoto Xperia XZ Premium no pārējiem Xperia modeļiem, arī no Xperia XZ1.

    Akumulators

    Īsumā? Ar vienu uzlādi pietiks darba dienai, ja vien negrasies fonā klausīties mūzikas straumēšanu vai spēlēt spēles. Jaudīgais Snapdragon 835 procesors tā vien prasās pēc spēlīšu dzenāšanas, bet tas akumulatora stabiņš krīt par aptuveni 30% stundā vai pat vairāk.

    Protams, talkā nāk USB Type-C un ātra akumulatora uzlāde Quick Charge 3.0, bet 2700 mAh akumulators mūsdienu jaudām ir neatbilstošs. OnePlus 5 ir nedaudz ietilpīgāks akumulators, un pat tad lietotājs ar vājākiem nerviem meklēs rokā uzlādes iespējas pirms iziešanas no darba pēcpusdienā.

    Xperia XZ1 iebūvēta ziņošana par pārlieku ēdelīgām fona lietotnēm, tāpat saglabāta STAMINA akumulatora taupīšana, kas gan mūsdienu pasaulē netiek sagaidīta ar skaļām ovācijām. Tiek apgalvots, ka STAMINA mācās lietotāja ikdienas paradumus, lai spētu ieteikt, kurā mirklī aktivizēt enerģijas taupīšanu. Sony izveidotā STAMINA ir labākā enerģijas taupīšanas funkcija no visām redzētajām, bet tāpat nepamet sajūta, ka viedtālrunim ar tik jaudīgu procesoru nebūtu prātīgi liegt pilnībā izmanto tā spējas.

    Quick Charge 3.0 uzlādē akumulatoru līdz 50% tikai 30 minūšu laikā, pilnu akumulatoru iegūsi aptuveni stundas un piecpadsmit minūšu laikā.

    Veiktspēja

    Xperia XZ1 ar Snapdragon 835 procesoru un 4 GB RAM nevienu mirkli neizrāda vājumu. Protams, varēja vēlēties nedaudz lielāku RAM atmiņa apjomu no tik dārga flagmaņa, tomēr arī 4 GB RAM būs gana vēl dažiem gadiem.

    Ikdienas lietošanai nozīmīgs ir iebūvētās atmiņas ātrums, kur AndroBench 5.0 uzrāda 700 MB/s lasīšanas un 190 MB/s rakstīšanas ātrumu, kas par 100 MB/s piekāpjas Galaxy S8 lasīšanas ātrumam, bet rakstīšanas ātrumi ir dēvējami par vienādiem. 700 MB/s lasīšanas un 190 MB/s rakstīšanas ātrumi ir lielisks rādītājs, tie pat nedaudz pārspēj Huawei flagmaņos solītos atmiņas ātrumus.

    Pārējie sintētiskās veiktspējas testi novieto Xperia XZ1 līdzās citiem viedtālruņiem ar Snapdragon 835 procesoru, vien OnePlus 5 ir aptuveni 10% ātrāks, bet tiek baumots, ka OnePlus 5 šmaucas ar sintētiskās veiktspējas testiem, tāpēc tos nevajadzētu ņemt vērā.

    Saskarne un Oreo

    Xperia XZ1 uzstādītas aptuveni piecas reklāmas lietotnes – Facebook, AVG antivīruss, Spotify, ofisa lietotnes u.tml. Vairumu no tām var apturēt, divas var atinstalēt pavisam. Kopumā Xperia XZ1 atmiņa netiek lieki piebāzta ar nevienam nevajadzīgu saturu.

    Xperia XZ1 atnācis ar 3D attēlu veidojošu lietotni (nosaukums “3D Izveidotājs”), kas strādā ar viedtālruņa vienīgās kameras palīdzību. Sony nav pārlieku aizrāvies ar 3D attēla iegūšanas nianšu aprakstu. Īsumā – atliek atvērt lietotni un viedtālruņa kameru notēmēt uz priekšmetu. Pēc tam Xperia XZ1 parāda kurā virzienā jākustina kamera, lai iegūtu 3D attēlu, ko pēcāk lietotne ļauj izdrukāt ar 3D printeri.

    Kas būtu jāievēro, izmantojot 3D attēlus veidojošo lietotni? Pirmkārt jāiziet obligātas apmācības, pretējā gadījumā lietotne neturpina darbu, kas ir visai kaitinoši. Otrkārt jābūt vienmērīgam un pietiekamam izgaismojumam, kas mājas apstākļos ne vienmēr ir iegūstams. Treškārt iegūtais attēls nav gluži ideāls.

    Kopumā – interneta spēļmantiņa, bet nekas unikāls. Google Play veikalā ir vismaz ducis lietotņu, kas sola to pašu rezultātu ar jebkuru citu viedtālruni.

    Xperia XZ1 ir mana pirmā saskarsme ar Android 8.0 Oreo. Šķiet, ka operētājsistēma ir nedaudz veiklāka ikdienas darbos par 7.x Nougat.

    Android 8.0 Oreo kārtējo reizi nāk ar jaunu fona lietotņu darbības optimizēšanu. Kā tas šoreiz izdosies, tikai laiks rādīs. Vecajās Android versijās visas lietotnes pamodās, tikko viedtālrunis pieslēdzās Wi-Fi. Turpmāk izstrādātājiem būs lietotnēs jāiestrādā specifiski noteikumi, kuros mirkļos lietotne drīkstēs fonā aktivizēties. Android 8.0 Oreo spēs korekti atpazīt, kura lietotne ir aktīva, bet kura uzskatāma par fona procesu. Mūzikas atskaņošana fonā netiks aiztikta, bet Snapchat lietotnes saturu Android 8.0 Oreo neļaus fonā atjaunināt.

    Android 8.0 Oreo lietotnes varēs piekļūt citām lietotnēm, piemēram, paroļu menedžeri varēs aizpildīt lietotājvārdus un paroles. Tiesa, līdzvērtīgu iespēju jau šobrīd daļēji nodrošina Google ar Android 7.0 Nougat, piedāvājot aizpildīt lietotnēs saglabātās paroles.

    1Password lietotnes izstrādātājs AgileBits ir parādījis jaunās Android Oreo un Autofill API iespējas zemāk redzamajā video, kur operētājsistēma ļauj 1Password lietotnei aizpildīt paroļu laukus. Video parādīts, kā lietotājs atver Twitter, sistēma atpazīst lietotāja vārda un paroles pieprasīšanu, 1Password to aizpilda un lietotājam nenākas atminēties neskaitāmas paroles, kad tiek iestatīts jauns viedtālrunis.

    Android 8.0 Oreo atnesis iespēju apskatīt video tā dēvētajā Picture-in-Picture formātā, kas ļauj skatīties video vienā ekrāna daļā, bet citā ekrāna daļā lasīt ziņas vai atbildēt uz saraksti. Picture-in-Picture jau bija daļa no Nougat operētājsistēmas, bet tā bija pieejama tikai Android TV izmantotājiem. Līdz ar Android 8.0 Oreo atnākšanu Picture-in-Picture pieejama arī viedtālruņos. Picture-in-Picture šobrīd strādā kopā ar Chrome pārlūku, YouTube un VLC.

    Kamera

    Xperia XZ1 izmanto to pašu Exmor RS 19 megapikseļu kameru, kas atrodama Xperia XZ Premium, tomēr izskatās, ka Xperia XZ1 modelī kaut kas ir kamerai uzlabots. Xperia XZ1 piedāvā gan 4K video uzņemšanu, gan arī iespaidīgus 960 kadrus sekundē, iegūstot ļoti palēninātu video. Pirms pāris dienām DxOMark vēlreiz testēja Xperia XZ Premium pēc jaunajiem standartiem, kur tā saņēma 83 punktus. iPhone 7 ir 85 punkti, bet, piemēram, šobrīd par gandrīz izcilo uzskatītais Google Pixel ticis pie veseliem 90 punktiem pēc jaunās mērījumu metodes.

    Ar 960 kadriem sekundē nevarēs filmēt visu laiku un pieejamā izšķirtspēja ir tikai 720p. Palēninājuma izmantošanai jāpāriet speciālā filmēšanas režīmā, tad var uzsākt filmēt un, uzspiežot uz palēninājuma pogas, 0.182 sekunē tiks uzņemti 960 kadri, kas rezultēsies 5.8 sekunžu garā īpaši palēninātā video. Pēc tam atkal Xperia XZ1 pats turpina uzņemt ar parastu kadru daudzumu. Izklausās fantastiski? Jā, tā arī daļēji ir, bet filmēšana ar 960 kadriem sekundē norit ar visai zemu bitreitu, kas neļauj filmēt ūdeni vai koka lapotni. Visa filma var gadīties vienos digitālos klučos. Ja no ņirboša ūdens filmēšanas vari atturēties, tad 960 kadri sekundē ir perfekta rotaļlieta dzīvnieku un bērnu filmēšanai. Tāpat svarīgi, lai būtu ļoti labs apgaismojums.

    Viens no lielajiem jaunumiem ir Xperia XZ1 spēja uzņem vairākus kadrus pēc kārtas kustīgam objektam, saglabājot to fokusā. 100 kadrus tādējādi būs iespējams uzņemt 10 sekundēs. Nevaru apgalvot, ka iespēja strādā ideāli, tomēr tā bieži tiešām darbojas, kas jau viedtālrunim ir pamatīgs sasniegums.

    Tāpat strādāts pie pilnīgi automātiskā kameras režīma. Manuprāt, manuālie iestatījumi te kļūst gandrīz lieki.

    Diemžēl man nav bijis tas gods ilgāk padarboties ap Samsung Galaxy S8, S8 Plus, Note8, jaunajiem LG modeļiem, bet internets melš, ka tie sliktākā apgaismojumā izgriež pogas Xperia XZ1. Neesmu arī sajūsmā par Xperia XZ1 makro fotogrāfijas spējām – viedtālrunis ne vienmēr prot gana tuvu fokusēt. Tas īpaši attiecas uz priekšmetiem, kas ir daļēji spoži, spīdīgi, pulēti.

    Kopumā – lai arī visai kritiski esmu izteicies par Xperia XZ1 kameru, tomēr uzskatu, ka viedtālrunis beidzot spējis pietuvoties konkurentiem. Xperia XZ1 kamera pavisam noteikti ir augstvērtīgāka par OnePlus 5 kameru. Manā skatījumā tā nedaudz piekāpjas Huawei P10 un Mate 9 kamerām, kas sliktākā apgaismojumā spēj saglābt situāciju, izmantojot melnbalto sensoru. Bet Xperia XZ1 kamera noteikti ir švakāka par Galaxy S8 kameru, kas fokusējas ātrāk un attiecīgi uzvar tīri no lietošanas ērtuma un paredzamāka gala rezultāta (fokusa precizitātes).

    Nobeigumā

    Sony Xperia XZ1 ir pirmais viedtālrunis, kas iznācis ar Android 8.0 Oreo, turklāt to darbina ļoti ātrs Snapdragon 835 procesors. Par Xperia XZ1 veiktspēju var teikt tikai labāko. Jau iepriekš šo apspriedu Kursora komentāros, kur tika norādīts, ka jauna Android versija varbūt tikai šķiet ātrāka… Lai arī kā nebūtu, Xperia XZ1 darbojas teicami.

    Ne tik labi veicas ar Xperia XZ1 akumulatoru, ekrāna apmalēm un kopējo vizuālo iespaidu, kad Xperia XZ1 pretstata kaut vai gadu vecam Huawei Mate 9 modelim, kas ieguvis būtiski plānākas ekrāna apmales un attiecīgi arī salīdzinoši ekrāna izmēram mazāki ir ierīces kopējie izmēri.

    Sony nākas stāties pretī tādiem gigantiem kā Samsung Galaxy S8+, iPhone 7 Plus un pat LG V30 – tie visi ir ar kaut ko īpaši, saglabājot perfekti sabalansētu kopējo sistēmas darbību. Ja ir vēlme pēc kā lētāka, jāskatās Huawei vai OnePlus virzienā.

    Tiek baumots, ka nākamie Sony Xperia flagmaņi gaidāmi bez OmniBalance vizuālās ievirzes, dodot priekšroku plānām ekrāna apmalēm. Ļoti gaidu, ko Sony spēs no sevis izžmiegt, jo šobrīd Xperia viedtālruņi tiek nepamatoti atstāti novārtā no ražotāja puses. Kaut kas tiek uzlabots (konkrētajā gadījumā kamera un HDR ekrāns), bet vienlaikus kaut kas atsviež viedtālruni divus soļus atpakaļ (akumulators, ekrāna apmales).

    Patika

    + Android 8.0 Oreo
    + HDR ekrāns
    + IP68 mitruma un putekļu noturība
    + Uzbūves kvalitāte

    Nepatika

    – Ekrāna apmales
    – Kopējie izmēri 5.2 collu viedtālrunim
    – Mazais akumulators

    Kvalitatīvi nostrādāts, bet trūkst spējas konkurēt ar moderniem knifiņiem.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    7
    Ekrāns
    6
    Kamera
    8
    Veiktspēja
    9
    Programmatūra
    7
    Akumulators
    5
    Salīdzinot ar konkurentiem (cenā ap 700 eiro)
    4
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    65 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    geksis
    28.09.2017 14:39

    Kāds man izskaidros, kāpēc visi tik ļoti grib tikt vaļā no apmalēm?
    Ņemot vērā to, ka apmaļu trūkums palielina varbūtību, ka telefonam krītot tiks sadauzīts ekrāns, līdz ar to lielākā daļa tāpat viņu ieliek vākos un vizuālais efekts tiek zaudēts.

    28.09.2017 14:53
    Reply to  geksis

    Nolaidīsi neveiksmīgi uz asfalta, lupatās būs gan XZ1, gan Galaxy S8+.

    Ja ir šādi jautājumi par apmalēm, ieteiktu pa ceļam ieiet kādā veikalā, kur var nolikt blakus tirgus līderi Samsung Galaxy S8/S8+ un XZ1 (XZ1 gan droši vien nekur vēl nav, Eiropā to sāka tirgot no 19. sept.). Un tikai tad jūt, kur viens ir sabāzis visādus jaunumus tehnoloģiju jomā, bet otrs laiž reālu luni, nepakautrējoties par laiskošanos paprasīt gandrīz to pašu cenu.

    geksis
    28.09.2017 15:27
    Reply to  Artis Ābols

    Mans jautājums nav par dzelžiem, bet par apmalēm un to esmaības uzskatīšanu par mīnusu. Saplīst var pat vecās 3310 nokias ekrāns, bet varbūtība tam notikt telefonam ar apmalēm ir mazāka.

    28.09.2017 15:57
    Reply to  geksis

    Kaut vai tas pats kopējais izmērs – platas apmales nozīmē mazāku ekrāna laukumu lielākā korpusā. 5.2 collu XZ1 ir lielāks par 5.8 collu iPhone X. Vai gandrīz tikpat liels kā 5.5 collu OnePlus 5 (šim gan papildus izmērus piedod pirkstu nospiedumu nolasītājs zem ekrāna).

    Otrais – vai tu savu naudu vēlies atdot par nemodernu tehnisko risinājumu. Droši vien ražotājam Galaxy S8 ekrāns izmaksā ap 100 dolāriem, XZ1 ekrāns izmaksā uz pusi mazāk.

    Treškārt – dizains (te drīkst nepiekrist).

    Ingars Siliņš
    28.09.2017 16:10
    Reply to  Artis Ābols

    Pilnīgi piekrītu. Sony ir nožēlojami ekrāni. Turklāt, ja groza no sāniem – krāsas mainās; nez vai tas vispār atbilst IPS standartiem. Tiešām nožēlojami.

    geksis
    28.09.2017 17:00
    Reply to  Artis Ābols

    Es nerunāju par konkrētiem modeļiem, bet vispārīgi.
    Man primārais ir apziņa, ka pie pirmā kritiena man nenāksies mainīt ekrānu, vai sliktākajā gadījumā visu telefonu.
    un jēga no dizaina, kuru nākas slēpt vākos, lai panāktu augstākminēto?

    28.09.2017 17:28
    Reply to  geksis

    Nu tad tev derēs CAT vai Galaxy Active.

    geksis
    28.09.2017 19:48
    Reply to  Artis Ābols

    naglas skaldīt es arī netaisos.

    28.09.2017 20:48
    Reply to  geksis

    Atlikt šāda veida činkstēšanu!

    Janis Bojars
    29.09.2017 09:42
    Reply to  geksis

    Tas skan jautri :) Ja gribi izturīgu (ka arī diezgan jaudīgu) smartphone – pērc Cat S60 (vai S40) ( http://www.gsmarena.com/cat_s60-7928.php ), ja Tev vajag stilīgu, jaudīgu, bet ne īpaši izturīgu smartphone jāņem Samsung vai Sony! Ja nepatīk šīs dienas realitāte – pērc šo https://www.lmt.lv/lv/telefons/Nokia_230_Dual_SIM un maini to kaut pēc mēneša, sūdzēties ka viss ir slikti un tev nekas neder arī nav pieņemami! ;)

    geksis
    29.09.2017 10:29
    Reply to  Janis Bojars

    Es vispār netaisos mainīt telefonu, bet joprojām nesaprotu, kāpēc malu esamība ir pielikta pie mīnusiem.

    29.09.2017 10:33
    Reply to  geksis

    Tāpēc, ka šajā dārgo flagmaņu bariņā Sony neseko tendencēm. Lētākām ierīcēm tie bezmalu ekrāni bijuši nebijuši, bet flagmaņu galā jāspēj parādīt uz ko esi spējīgs kā ražotājs. Sony diemžēl nav spējīgs šogad parādīt modernu ierīci.

    GundarsBarons
    30.09.2017 22:38

    Bet kurš ir teicis, ka bezmalu ir moderni? Vienkārši baram tas tā liekas. Bet tad otrs jautājums – vai tad bars ir tas, kura gaumei jāseko?

    30.09.2017 22:57
    Reply to  GundarsBarons

    Tāpēc, ka līdz šim tādus telefonus netaisīja. Tagad daži taisa, izskatās iespaidīgāk un loģiski, ka visi citi izskatās pēc novecojušiem dinozauriem. Konkrēti XZ gadījumā ir sāpīgi skatīties uz šo ierīci.

    Janis Bojars
    01.10.2017 10:44
    Reply to  geksis

    Kādreiz vajadzēs mainīt telefonu, jo nekas (tehnika) nav mūžīgs! ;)

    x
    28.09.2017 16:17
    Reply to  geksis

    >Laikā, kad Samsung, LG, Apple, Xiaomi un daudzi mazie ražotāji gandrīz tikuši vaļā no
    >ekrāna apmalēm, Sony uzcītīgi turpina ignorēt šo pircēju prasību.

    mjā, es tā arī neesmu redzējis pircējus, kuri ražotājiem pieprasītu plānākas apmales.
    ja ir – tad pērk, bet tā ka tas būtu izvēles kritērijs….manuprāt, ar to aizraujas apskatnieki.

    Ingars Siliņš
    28.09.2017 16:05

    Ienīstu telefonus ar Snapdragon. Viskarstošākais procesors. Jau neteikšu, ka tā rij bateriju, BET + tad, kad tas mēsls vēl kārtīgi karst, baterija tērējās ar tādu ātrumu, ka pat papildus uzlāde ar FastCharger nelīdz. Man bija 2 telefoni ar Snapdragon. Viens no tiem Sony Xperia Z3+. Braucot auto un izmantojot FastCharge, reizē izmantojot Bluetooth, GPS un internetu – telefona izlāde bija ātrāka, nekā uzlāde; turklāt tas karsa kā elle – mēdza apturēt savu darbību ar temperatūras brīdinājuma ziņojumiem vai pat restartēties. Nevienam neiesaku Snapdragon, kur nu vēl Sony, ja vien jums nav nepieciešams telefons olu cepšanai.

    Ingars Siliņš
    28.09.2017 16:08

    Tagad lietoju Samsung ar Exynos. Kā diena pret nakti – temperatūras zemas, bet veiktspēja debesīs. Lai jau sauc, ka Snapdragon ir “jaudīgi” proči, bet kad tie karst – viņi ir vieni no lēnākajiem.

    28.09.2017 17:30

    Te nu ir jāsaka – pārstāj gvelzt. Problēma bija tikai vienam Snapdragon 810, i tad ne visām versijām. Bet jā – Z3+ bija totāli greizs.

    Ingars Siliņš
    28.09.2017 23:12
    Reply to  Artis Ābols

    Problēma pa lielam ir visiem Sony. Man draugam ir z3 Compact. Karst kā elle. Viņa kolēģei ir z5 Compact. Karst kā elle. Manai sievai bija z1 Compact. Tas pats + bezgalīgi programmatūras gļuki.

    29.09.2017 09:37

    Tiem nebija veiksmīgākie procesori. Tā nav gluži Sony vai tikai Sony kā ražotāja vaina. Ar Snapdragon 810 luni nolaida Qualcomm. Vēsture ir tāda, ka Apple izlaida telefonu ar 64-bitu procesoru, Android arī kaut ko fiksi vajadzēja, tāpēc steigā tapa Snapdragon 810. Qualcomm kaut kas misējās un 810 procesori bija tiešām karsti un rijīgi. Bet tā nav Sony vaina. Šos pašus procesorus izmantoja arī LG, HTC utt.

    28.09.2017 20:58

    Jep, šī karšanas vaina bija izteikta pa lielam tikai Xperia Z3+.

    Ingars Siliņš
    28.09.2017 23:19

    Ko neteiksi… Snapdragon ir slikti optimizēts. Šī vaina ir praktiski visiem Snapdragon telefoniem, kuri tiek izmantoti bik vairāk par interneta pārlūku.

    Skābene
    29.09.2017 16:57

    Tu neko nesaproti no procesoriem! Snapdragon ir arktiskie procesori, lai tavs telefons ziemā nenomirst kā kaut kāds Iphone! Izvelc slēpošanas trasē Iphone, gribi piezvanīt, a šis izlaiž garu!
    Ar snapdragon, ne tikai piezvanīsi, bet vēl arī rokas sasildīsi!
    Učuis stuģent!

    Ingars Siliņš
    29.09.2017 17:14
    Reply to  Skābene

    😂 Sasmīdināji. Labs.

    Dāvids
    28.09.2017 16:08

    Sony nav konkurentu mazo telefonu tirgū( <5 collām), tāpēc noteikti mans nākamais būs Xperia XZ1 Compact.

    28.09.2017 17:36
    Reply to  Dāvids

    XZ1 Compact arī centīsimies apskatīt.

    Janis Bojars
    29.09.2017 09:43
    Reply to  Artis Ābols

    Vai šo smartphone var dabūt Latvijā? Man arī patīk šīs modelis…

    Aigars Vilcāns
    30.09.2017 23:20
    Reply to  Janis Bojars

    XZ1 Var rezervēt pie operatoriem un Sony centrā Brīvības 40 saņemot dāvanā H800 austiņas 229,- Eur vērtībā, bet tā veikalos būs no 06.Okt.
    Ja jautā par XZ1 Copmact, tad tam vajadzētu parādīties veikalos divu nedēļu laikā – tātad ap padsmitajiem oktobra datumiem.

    Dzintars Rudzitis
    28.09.2017 21:30
    Reply to  Dāvids

    jā, tikai un vienīgi compact versija! Lai gan visu laiku gribas aci mest uz lielākiem izmēriem..s8..

    Aigars Vilcāns
    28.09.2017 16:14

    Par apmalēm, Sony izmanto IPS LCD ekrānus ko paši arī ražo -> nav atkarīgi no citu diktētajām cenām un ir retais no ražotājiem ar pareizi izvietotiem stereo skaļruņiem – vērstiem uz priekšu nevis kaut kur sānos…. Diemžēl runājot par dizainu – apskatnieki aizmirst galveno apmaļu rašanos iemelsu – LCD nevar bez apmalēm apgaismojuma dēļ -> teorētiski jau var novietojot to apakšā, bet tad būs nākošā sūdzība par to, ka telefons ir 10+mm biezs un kā atrisināt apgaismojuma radītās temperatūras jautājumu… – ideālākais bez malu piemērs mana skatījumā ir Xperia XA kur divas malas ir bez apmalēm, bet cieš ekrāna spilgtums… Varam priecāties par iPhone X bez malām un reizē arī bez ierastā augstās kvalitātes Retina ekrān… turpmāk lietotājiem būs jāskatās Samsung Amoled ekrānos…. tās ir tehnoloģijas īpatnības, kas šajā gadījumā ir ietekmējušas arī dizainu. Bet ja godīgi – bez lobija – uzskatu, ka apmales tomēr ir ērtāk, jo: 1. vieglāk turēt rokās 2. nav problēmas ar netīšajiem skārieniem vai nestrādājošu ekrānu piespiesta pirksta dēļ 3. pareizi izvietoti stereo skaļruņi 4. Ieliekot maciņā netiek aizsegts ekrāns, vai arī ir iespējams uzlikt “bamperi” pa visu perimetru nevis tikai uz stūriem Bet pie visa var pierast un laiks rādīs kas būs praktiskāk un… Read more »

    28.09.2017 17:32

    Taisnība par IPS un nepieciešamību pēc kaut minimālas apmales. Tai pat laikā Huawei saviem Mate 9 un P10 uztaisa būtiski plānākas apmales.

    Aigars Vilcāns
    28.09.2017 18:24
    Reply to  Artis Ābols

    Jau iepriekš minēju, ka Sony portfolio arī ir “bez malu” telefoni no kuriem aktuālais ir Xperia XA1 un kas tiek ar to ziedots…

    29.09.2017 09:39

    Xperia XA1 nav gluži bezmalu telefons, bet jāatzīst, ka šis modelis pie mums nav nonācis.

    Aigars Vilcāns
    29.09.2017 09:52
    Reply to  Artis Ābols

    Nu tas ir tik pat bezmalu cik tevis minētie piemēri.
    P.S. Xperia XA esi gan pats apskatījis https://kursors.lv/2016/07/19/sony-xperia-xa-apskats/ (vai kāds izmantoja tavu vārdu?) un XA1 arī ir pabijis pie jums tiesa gan bez apskata. :)

    29.09.2017 11:28

    XA nav gluži tas pats kas XA1…

    Aigars Vilcāns
    29.09.2017 12:48
    Reply to  Artis Ābols

    Protams, tie ir divi dažādi produkti, bet diskusija jau bija par “Bezmalu” konceptu, kas abiem ir līdzīgs…

    28.09.2017 17:44

    Ja par ekrāna kļūdām, netīšām ar plaukstu saspaidot ekrānu. Ar šo jautājumu izcīnījās ja nemaldos pirmā Galaxy S6 edge laikos tīri softiski. Pēcāk pārēji ražotāji šo ideju nospēra.

    x
    28.09.2017 18:49
    Reply to  Artis Ābols

    tad jau apmale tur ir, tikai izskatās kā ekrāns!

    28.09.2017 21:03

    Apskatnieki neaizmirst. Vienkārši, ja Sony nav tehnoloģiju ar kurām var sakomplektēt modernus telefonus, tad nav. Lokies un grozies kā gribi, bet sanāks tikai pagātne. Interesanti kur Sony 2018. gadā dabūs OLED displejus.

    Kas attiecas uz tām bezapmaļu niansēm, tad lietojot Galaxy S8+ kopš vasaras varu pateikt, ka šāds ekrāns nekā neietekmē telefona turēšanu rokā, jo nu jau nevajadzīgo pieskārienu problēma nav īsti problēma. Gļuki bija ar pirmajiem Samsung telefoniem, kam bija apliekti ekrāni, bet arī toreiz programmatūras atjauninājums to izlaboja. Par stereo skaļruņiem diezgan valīds points, bet tā kā arī apakšā novietoti skaļruņi skan labi (protams, ja tas nav viens skumjš skaļrunis), tad tā nav būtiska problēma. Ar maciņiem jau ir čakarīgāk, jo tur ne kurš katrs izskatīsies glīti. Tie bezapmaļu telefoni smuki ir paši par sevi un visādi maciņi ir kā dadzis acī.

    Kaspars Baradach
    28.09.2017 22:01

    samsung alcantara maciņi ir vienīgie maki, kuri man iepatikās. līdz šim neizmantoju makus. bet jamie uzrunāja.

    sonimīlis :)
    10.10.2017 21:44

    kādas ir tās modernās tehnoģijas kuras nav sony, (atskaitot oled displejus kurus ražo tikai samsung un LG)?
    jo nu jau nevajadzīgo pieskārienu problēma nav īsti problēma – bet kaut kāda problēma tomēr ir :))
    vispār liekas ka labu ekrānu neraksturo tikai izgatavošanas tehnoloģija, bet rezultāts ko rāda ekrāns (izšķirtspēja, reakcijas ātrums, gaišums, krāsu atveide, u.t.t. un šādā aspektā arī būtu jāapskata visas ierīces, nevis jāuzsēžas vienam malu jautājumam, pie kam šis trends ir vismaz diskutabls (kaut arī mārketings berzē rokas, jo joprojām visvieglāk notirgot ar saukli lielāks ekrāns ir labāks telefons

    KKTK
    28.09.2017 16:54

    Man arī parādiet to patērētāju pūli, kas lūdzas pēc trubu ekrāniem bez apmalēm.

    28.09.2017 17:35
    Reply to  KKTK

    Pareizi saki – ražotāji pasaka, ka mums vajag plānas apmales. Šajā gadījumā piedāvājums rada pieprasījumu.

    Bet atļaušos vēlreiz uzsvērt pamata domu – huļi maksāt par aizvēsturisku tehnoloģiju, ja par to pašu naudu citi dod glītākas un mazākas ierīces.

    x
    28.09.2017 22:34
    Reply to  Artis Ābols

    saņemiet mazāk par savu naudu!

    Lapsinieks
    28.09.2017 18:51

    nupat šo apčamdīju iekš salona – riebīgas asas malas – turēt bez silikona preža aš pretīgi rokās

    Janis Bojars
    29.09.2017 09:33

    Man nedaudz atgādina pēc dizaina (Xperia Z5). Izskatās pēc diezgan laba smartphone. Es ceru ka tas var izturēt ar vienu baterija uzlādi 2 dienas…

    29.09.2017 09:37
    Reply to  Janis Bojars

    Neizturēs. Maziņš akumulators.

    LOOK
    29.09.2017 11:41
    Reply to  Janis Bojars

    Pēdējais labais akumulators bija Z3, katrs nākamais modelis jau nedaudz mazāks un mazāks.

    Janis Bojars
    01.10.2017 10:10
    Reply to  LOOK

    Piekrītu Tev! Manam bijušajam kolēģim joprojām ir šīs smartphone ;) Viņam baterija turēja godam 2 dienas, kaut arī viņš daudz izmantoja WiFi, GPS, mp3 music, SMS sūtīšanu.

    Sparc
    29.09.2017 18:53

    Sony uz neko nav speejiigs. Dizains nav mainiijies kopsh XPeria Z1 laikiem. Tad ko jaunu var sagaidiit? Jaabriinaas, ka vispaar kaads lieto un perk sony telefonus.

    Janis Bojars
    01.10.2017 10:15
    Reply to  Sparc

    Tici man ļoti daudz cilvēku lieto, kā arī pērk Sony smartphone. Dizains ir ļoti labs! Vai iPhone 6S, 7, 8. ļoti atšķiras pēc dizaina? Atbilde -no (atšķirību ir maz) Vai Samsung Galaxy S5, S6, S7 (neskaitot 8) – ir lielas atšķirības dizaina? Atbilde – no!

    anonymous
    29.09.2017 21:08

    Sony mobilo tālruņu divīziju vada kāds dikti iesīkstējis cilvis. Viņi nav Apple, kuri varētu atļauties štancēt vienu korpusa dizainu un to pašu UI n-tos gadus. Android tirgū ir mazliet jāskrien pakaļ stulbingam un jādod to, ko testētāji un citi vaukšķi grib- spīzdīgus bezapmaļu ekrānus, pilnīgi bezjēdzīgas “četri kā” izšķirtspējas, degošas akumulatoru kapacitātes un citas anomālijas, Android publika tāda vienkārši ir- tos neintersē kvalitatīvs, stabils un bezproblēmu risinājums, tiem vajag tikai mārketinga sauklīšus- kurš dod vairāk, to arī pērk. Tādā konkurencē neviens apzinīgs ražotājs izdzīvot nevar.

    29.09.2017 21:12
    Reply to  anonymous

    Zini, tā vietā, lai rakstītu tādus glupus komentārus, varētu mazliet pakustināt savu smadzeņpoda saturu un padomāt kāpēc ražotāji tērē tik daudz naudas, lai izveidotu šīs, tavuprāt, anomālijas. Tehnoloģiju ražotāju galvenais uzdevums ir nopelnīt pēc iespējas vairāk naudas un mūsu uzdevums ir saprast kā tieši viņi to grasās panākt. Aiziet, liec galdā savu analīzi!

    anonymous
    29.09.2017 21:50

    Kas tur ko domāt, ražotāji, akcionāru dzīti, ar marketologu palīdzību, smērē visas tās bezjēdzīgās tehnoloģijas, par kurām apskatnieki jūsmo un aitu bars balso ar saviem maciņiem. Gribētu dzirdēt Tavu viedokli, kā tad bezapmaļu ekrāns, vai 4K izšķirtspēja, reāli uzlabo smārtfona pielietojuma prdoktivitāti ikdienas uzdevumos?

    29.09.2017 22:14
    Reply to  anonymous

    Lieliski, šis jau ir pareizais virziens kādā attīstīt diskusiju. Par īpaši augstas izšķirtspējas displejiem tā kā viss skaidrs – potenciālais pielietojums AR/VR. Tiesa, AR/VR vēl ir patāla nākotne (esošās telefonu paaudzes kontekstā). Par bezapmaļu ekrāna ieguvumiem man īsti daudz ideju nav. Tik vien kā rada sajūtu (un šajā ziņā pamatoti), ka ierīces ražotājs ir tehnoloģiju pionieris un piešķir kaut kādu vizuālu baudījumu. Šīs lietas nevajag novērtēt par zemu, kaut lielā mērā tās ir mārketinga uzburtas gaisa pilis.

    Tu komentārā minēji produktivitāti un pēc tā teikuma toņa man likās, ka to uzskati par vienīgo telefona funkciju. Lai arī tam ir nozīme, tomēr tas nav vienīgais aspekts, kas nosaka kāda telefona izvēli. Pa lielam taču gan 100, gan 1000 eiro vērts telefons dara to pašu – ļauj sazināties. Tāpēc arī ražotāji tik ļoti iespringst pie visādiem it kā sīkumiem, lai radītu no citām līdzīgām ierīcēm atšķirīgus produktus.

    GundarsBarons
    30.09.2017 22:59

    Ja ražotājiem tiešām interesētu pircēju vajadzības, tad viņi iespringtu pie tāda “sīkuma” kā adekvātas ietilpības akumulatora ielikšanas. Vot tas toč būtu atšķirīgi. Bet 1,2 vai 0,8 mm ekrāna apmale nav atšķirība.

    30.09.2017 23:34
    Reply to  GundarsBarons

    Kāds telefonu ražotājiem labums no lielāka akumulatora ielikšanas telefonā? Kā viņi ar to nopelnīs vairāk nepaaugstinot savas izmaksas un riskus?

    Janis Bojars
    01.10.2017 10:16

    Jaap, žēl gan ka patreiz ir ļoti maz smartphone kas var izvilkt 2 dienas bez uzlādes… :(

    x
    01.10.2017 10:59
    Reply to  Janis Bojars

    2 dienas nav jēgas taisīt. kāpēc? uzreiz būs kāds, kam vajadzēs lai izvelk 3 dienas. no otras puses – kurš pamatā lieto smph? cilvēki, kuriem ir piekļuve lādēšanai. jā, jā – mazie kompīši telefona izskatā netiek taisīti cilvēkiem, kuri dzīvo ārpus elektrotīklu pieejamības. tie tad pielāgojas un lādē elektroiekārtas savos autonomos veidos, neatkarīgi no elektrotīkla pieejamības. savukārt elektrotīklus izmantojošie cilvēki meklē iespējas pavilkt bateriju garāku – t.sk. izmantojot ārējās baterijas.
    bet kopumā neviens necenšas ar tiešām lielas ietilpības baterijām SP, jo ietilpības vienalga nepietiks visiem pie patvaļīgas noslodzes. cilvēks arī nevar paēst nedēļu uz priekšu un neviens nepieprasa operācijas, lai pārveidotu organismu šādai vajadzībai, bet sagādā pārtikas krājumus.

    Janis Bojars
    01.10.2017 14:12
    Reply to  x

    Man nepatīk tas ka ja esi uzlādējis savu smartphone (jaunie modeļi) no rīta, tad vakarā to atkal jāliek pie rozetes ;)

    x
    01.10.2017 15:20
    Reply to  Janis Bojars

    bet tas ir veids, kā tas darbojas. noteikti var izvilkt 24st. atslēdzot gps, wifi, automātisku pasta pārlūkošanu u.c. enerģiju tērējošus procesus, ja tie nav vitāli nepieciešami.
    bet tā kā visvairāk enerģijas izmanto ekrāns un cpu – jāskatās, kā tiek lietota truba. ja augu dienu vajag inetu, tad ir ieslēgts arī ekrāns un tas viss kopā izēd bateriju, grozies kā gribi.

    GundarsBarons
    30.09.2017 22:49

    Augstāk minētais komentārs, Kristap, bija labākais un trāpīgākais, kas jebkad uzrakstīts. Bet patiesība grauž acīs.

    30.09.2017 23:36
    Reply to  GundarsBarons

    Es taču uzrakstīju, ka nevajag uz produktiem skatīties tikai no gala patērētāja skatu punkta. Svarīga ir kopējā bilde – kāpēc ražotāji veido šādas vai tādas fīčas un citas izlaiž. Kas to visu apmaksā un kāpēc? Kā ar to pelnīs? Tas ir krietni interesantāk nekā kaut kāda sekla vāvuļošana par milimetriem un miliampērstundām :)

    Armands Bērziņš
    03.10.2017 01:33

    Sony dēļ dizaina kaut kā liekas iestagnējis. Android 8 ir ļoti būtiska lieta, tas automātiski nozīmē, ka telefons varēs tikt updeitots uz jaunākām versijām ļoti ātri pēc updeita iznākšanas. Kameru būtu jāsalīdzina, izmantojto 12MP režīmu. Telefons cenai atbilstošs. Ja man šobrīd jāizvēlas jauns telefons, vai es ņemtu šo? Noteikt, dēļ viena UI sīkuma, kas man ļoti patīk iPhone, bet nav citos Android un ir briesmīgi Samsungos – tas cik maz kustības lai tikt pie tavu programmu meklētāja. Esmu tik ļoti pieradis pie tā, man nav pilnīgi ne jausmas kurā folderī un kurā screenā man kas stāv. Tas ka nav VR ready ir ok, tev tāpat vaig PS4 vai gameing rig, lai būtu pa īstam VR ready.

    Reklāma
    Kvalitatīvi nostrādāts, bet trūkst spējas konkurēt ar moderniem knifiņiem.Sony Xperia XZ1 apskats