Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony Xperia XZ apskats

    Xperia XZ ir viens no pēdējiem aizejošā gada flagmaņiem - diezgan viduvējs, vēl nav paspējis zaudēt daļu cenas laika gaitā.

    Jaunākie raksti

    Sony Xperia XZ ir viens no pēdējiem, es pat teiktu pēdējais šī gada flagmanis. Xperia XZ ir Sony versija par to, kādam vajag izskatīties 2016. gada labākajam viedtālrunim. Līdzīgi par to pašu medaļu cīnās jau padzīvojušais Samsung Galaxy S7 un vairāki citi viedtālruņi.

    Kā jau visi viedtālruņi virs 700 eiro, arī Xperia XZ būtu grēks un absolūti nepareizi dēvēt par sliktu. Tas ir labs un lielisks savās izpausmēs, bet vienmēr paliek cenas jautājums. Gada sākumā iznākušajiem viedtālruņiem cenas ir paspējušas nokrist par vismaz pāris simtiem eiro. Tiesa, pie operatoriem visas cenas turas savās vietās.

    Reklāma

    Sony Xperia Z5 pirms gada atnāca ar pirkstu nospiedumu nolasītāju, izmainītu dizainu un nedaudz uzlabotu kameru. Xperia XZ iet to pašu attīstības ceļu, bet var ar šādiem tempiem Sony Mobile spēj turēt līdzi konkurentiem?

    sony-xperia-xz-017

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 6.0.1 Marshmallow
    • Ekrāns: IPS LCD, 5.2 collas, 1080 x 1920, ap 424 ppi, skrambudrošs Triluminos ekrāns, X-Reality dzinis
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 820, 2x 2.15 GHz Kryo & 2x 1.6 GHz Kryo kodoli, Adreno 530 video apakšsistēma
    • RAM: 3.0 GB
    • Atmiņa: 32 GB vai 64 GB, microSD līdz 256 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.2 (A2DP, LE, apt-X), 4G, NFC, USB Type-C
    • Kameras: 23 megapikseļi, 1/2.3” matrica, 24 mm f/2.0 objektīvs, elektroniskā attēla stabilizācija, HDR, fāzes nobīdes un lāzera autofokuss, sejas noteikšana. 2160p ar 30 fps 1080p ar 60 fps video (H.265, H.264). 13 megapikseļu priekšējā kamera ar HDR
    • GPS: ar A-GPS, GLONASS
    • Papildus: IP68 mitruma un putekļu noturība, e-kompass, barometrs, High-Res 24-bit/192kHz audio atbalsts, pirkstu nospiedumu lasītājs, Quick Charge 3.0
    • Izmēri un svars: 146 x 72 x 8.1 mm, 161 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 2900 mAh
    • Krāsas: platīna, melna, zila, rozā
    • Cena: ap 729 eiro pie operatoriem

    sony-xperia-xz-016

    Izskats un uzbūve

    Xperia XZ parāda, ka Sony vēlas savus flagmaņus attālināt no kantainiem monstriem, tiem piešķirot apaļas dimensijas, noapaļotus ekrāna sānus un monolītu kopējo iespaidu. Protams, šāda pieeja padara viedtālruņus vizuāli lielākus, nekā tie ir īstenībā. Bet 5.2 collu viedtālrunim tā nav diža problēma.

    Xperia XZ izvēlētais metāla noformējums ir daudz praktiskāks par stikla Xperia Z3 un Xperia Z5, nenāksies uzreiz meklēt kādu “koverīti”. Xperia XZ izveidots no alumīnija, tehnoloģija skaitās līdzvērtīga iPhone aizmugures izveidei. Patīkami, ka izdevies izveidot saskanīgas krāsas dažādiem materiāliem.

    sony-xperia-xz-004

    Noapaļotā dizaina radīšanai nācies nedaudz ziedot ekrāna apmaļu plānumu, tās nav kritiski platas, bet varēja šādas cenas flagmanim izvēlēties par kādu milimetru plānākas sānu apmales abpus ekrānam.

    Pirkstu nospiedumu nolasītājs izvietots Xperia XZ sānā, daudzi šādu pieeju novērtē kā ideāli ērtu, bet pavisam noteikti citu ražotāju nolasītāji strādā par kādu nieku veiklāk.

    Sony Xperia XZ ir viens no retajiem ražotāja šī gada viedtālruņiem ar ūdensnoturību. Sony vēl arvien liedz izmantot viedtālruņus zem ūdens, kas bija visai liela jautrība, bet visas ūdensdrošības iespējas, piemēram, ekrāna bloķēšana kameras lietotnē, lai saskarē ar ūdeni netiek uzņemtas nevajadzīgas fotogrāfijas, tikušas saglabātas. Mērcēsi Sony – netiksi pie garantijas remontiem:

    “You should not put the device completely underwater; or expose it to seawater, salt water, chlorinated water, or liquids such as drinks. Abuse and improper use of device will invalidate warranty.”

    sony-xperia-xz-009

    Ekrāns

    Sony ar programmatūru spējis pēdējos gados pārvērst viedtālruņu ekrānus par veselu krāsu jūru. Xperia XZ nekas nav mainījies, arī šim viedtālrunim ir ļoti glītas krāsas rādošs ekrāns. Daudzi dos priekšroku glītām, laba IPS ekrāna krāsām, nevis pārspīlētām AMOLED krāsām. Kaut gan šogad AMOLED ir gājis pareizajā virzienā.

    5.2 collām tīri labi piestāv 1080p ekrāna izšķirtspēja. Nemaz neprasās pēc QHD, ko labprāt būtu redzējis Huawei Mate 9 modelī, kas ieguvis 5.9 collu ekrānu. Ja nepietiek ar noklusējuma Xperia XZ ekrāna krāsām, iestatījumos vari aktivizēt X-Reality uzlabojumus. Par virtuālo realitāti ar šādu izšķirtspēju gan būs jāaizmirst.

    sony-xperia-xz-002

    Neliela izaugsme ar Sony Xperia XZ ekrānu ir vērojama, bet 5.2 collu un 1080p izšķirtspējas saglabāšana noteikti kādā mirklī liks padomāt, vai gadījumā neņemt to drusku lielākā ekrāna konkurentu ar QHD izšķirtspēju.

    Programmatūra un saskarne

    Sony Xperia XZ darbina Android 6.0.1 Marshmallow, tomēr sagaidāms, ka šis būs pirmais vai viens no pirmajiem ražotāja viedtālruņiem, kas tiks pie Nougat. Kopš Xperia Z5 laikiem saskarne piedzīvojusi vairākus kosmētiskus uzlabojumus, ko gan ar neapbruņotu aci īsti ieraudzīt neizdosies. Uzlabojumi ir redzami tikai noliekot viedtālruņus blakus.

    Manuprāt, Sony mierīgi varēja atturēties no reklāmas lietotņu uzstādīšanas tik ļoti dārgā viedtālrunī. Nu nevajag man AVG vai kaut kādu ofisa lietotni. Tiesa, lielāko vairumu lietotājs varēs pilnībā atinstalēt vai vismaz apturēt lietotnes darbību.

    sony-xperia-xz-011

    Kādu laiku nebiju iemetis aci Sony Xperia vizuālā noformējuma tēmu sarakstā. Glītākie tēmu eksemplāri būs par maksu, bet arī bez maksāšanas atrodami pāris interesanti noformējumi. Tēmu izvēle ir visai patīkama lieta, jo vismaz man neiet pie sirds mūžīgā Xperia saskarnes pelēcība.

    Kopumā Xperia XZ saskarne darbojas ātri, bet varētu vēlēties kādu unikālu saskarnes iespēju, kas atvieglotu ikdienas darbus vai vismaz skaļi reklamētu savu darbību. Piemēram, Huawei nevienā mirklī nekautrējas pastāstīt, ko tikko saskarne ir izdarījusi manā labā – cik ir nodzēsti liekie megabaiti, kas ir optimizēts, cik atlicis, ko labāk darīt, kādas lietotnes izslēgt u.tml.

    Ātrdarbība

    Atļāvos izpētīt Xperia XZ reklāmas materiālus. Tajos tiek solīts, ka laika gaitā Xperia XZ mācās lietotāja paradumus, biežāk izmantotās lietotnes, lai viedtālrunis pats spētu deaktivēt retāk izmantotās iespējas, optimizējot savu noslodzi un ātrdarbību. Kā tas notiek un vai tas notiek – nemācēšu pateikt – testēšanas laikā telefons neko jūtami par manām ikdienas darbībām neiemācījās.

    https://www.youtube.com/watch?v=NN2hhz0vYiI

    Snapdragon 820 procesora izvēle jau pati par sevi paredz visai taupīgu un ātru viedtālruni. Visas prasīgās spēles procesors darbina gandrīz ideāli. Varbūt ne visi būs sajūsmā par iespēju samaksāt 700 eiro par 3 GB RAM un 32 GB atmiņu, jo šobrīd par šo pašu vai zemāku cenu tiek piedāvātas 64 GB atmiņas kopā ar kā minimums 4 līdz pat 6 GB RAM.

    sony-xperia-xz-012

    Akumulators

    Šoreiz pat akumulators veic uzlādi viedi. Xperia XZ saņēmis inteliģentu akumulatora lādēšanu, kas it kā paildzinās tā dzīvi. Xperia XZ mācās no lietotāja lādēšanas ieradumiem, pielāgojas tiem un tādējādi nodrošinās dubultu akumulatora dzīves ilgumu.

    https://www.youtube.com/watch?v=UvvjIMaGRYY

    Ar vienu uzlādi izdosies noskatīties aptuveni 14 stundas Xperia XZ atmiņā glabātu video, bet ar spēlītēm akumulatorā esošo enerģiju notērēsi aptuveni 4 stundu laikā. Video straumēšana caur Wi-Fi ēd aptuveni 15% stundā.

    Xperia XZ darbības ilgumu nedaudz glābs STAMINA taupības režīms, kas ierobežo fona procesus un sinhronizēšanu. Ultra STAMINA, protams, pārslēdz viedtālruni ne tik viedā režīmā, atstājot kameru, kalendāru un īsziņas.

    Kamera

    Te nonākam pie dažiem skaļiem Sony paziņojumiem, kas ne vienmēr spēj sevi pierādīt. Xperia XZ pavisam noteikti saņēmis labāku kameras ātrdarbību par Xperia X Compact tīri uz procesora jaudas rēķina. Kā noskaidrojās komentāros pie Xperia X Compact apskata, Xperia kameru darbību jau gadiem moka galerijas lietotne, kas vēlas savu saturu atjaunināt pēc katra attēla uzņemšanas. Lēnākajā Xperia X Compact modelī tas bija īpaši izteikti, ātrākais Xperia XZ to tik ļoti neizrāda.

    Atļāvos nolikt blakus Xperia XZ un Huawei Mate 9, lai izmēģinātu, cik tad ātri strādā kameras lietotne. Mēģināju uzņemt 10 attēlus pēc kārtas, 10 reizes spiežot uz ekrāna. Atzīmēšu, ka Huawei Mate 9 ir tā dēvētā burst fotogrāfiju uzņemšana, bet ar to neaizrāvos. Tieši 10 reizes pa ekrānu, lai uzņem 10 fotogrāfijas. Mate 9 strādā zibenīgi, uzņemot visas 10 bildes, Xperia XZ arī strādā gandrīz tikpat ātri, bet pēc vairākiem izmēģinājumiem un uzņemto kadru pārskaitīšanas atklājās, ka 10 ekrāna skārieni ne vienmēr nozīmē 10 fotogrāfijas. Ik pa laikam tika uzņemtas 8 fotogrāfijas, acīmredzot nereģistrējot skārienu vai nespējot to apkalpot, jo galerijas lietotne atkal kaut ko fonā muhļīja.

    xperia-xz-foto-006 xperia-xz-foto-007 xperia-xz-foto-005

    Xperia XZ saņēmis speciālu RGBC-IR sensoru, kas atbild par automātisko baltās krāsas balansu. Manuprāt, šis sensors ne vienmēr glābj Xperia XZ fotogrāfijas no nepareiza baltā balansa.

    Kameras ātrdarbību papildina ne tikai fāzes nobīdes, bet arī lāzera autofokuss. Huawei Mate 9 gan ir par vienu autofokusa tehnoloģiju vairāk – Mate 9 spēj ar kameru pāri noteikt arī dziļumu, tas dažkārt nāk talkā.

    Reklāmas arī sola, ka ieviests rīks, kas mēra attālumu līdz objektam, lai spētu piedāvāt maksimālu attēla kvalitāti arī ne tik labos gaismas apstākļos. Tāpat tiek solīta kustīgu objektu ķeršana jebkādos gaismas apstākļos, lai tie būtu skaidri un neizplūduši.

    https://www.youtube.com/watch?v=CG-do8ltJ8U

    Atļāvos papētīt Xperia XZ radīto attēlu ar GSMarena piedāvāto salīdzināšanas rīku. Jāatzīst, ka salīdzinot ar Mate 9 un iPhone 7 Plus acīmredzams zaudētājs ir un paliek Xperia XZ. Atsevišķās vietās Xperia XZ “izbrauc” tīri uz augstākas izšķirtspējas izmantošanu, bet vidēji statistiski Xperia XZ fotogrāfijas ir graudainākas, ar mazāku detalizāciju, tās izskatās plakanas un ar nepietiekamu kontrastu. Arī DPReview nav sajūsmā par Xperia XZ kameras sniegumu.

    Dažviet tiek minēts, ka Xperia XZ procesors netiek galā ar 23 megapikseļu attēla apstrādi un kvalitatīvu pārveidošanu par JPG. Tiekot izmantota pārāk agresīva attēla saasināšana (sharpen). Dažs pat to atļāvies nodēvēt par sliktāko attēla apstrādi ierīcē, kuras cena pārsniedz 500 mārciņas.

    xperia-xz-foto-024

    Papildus tam atļaušos norādīt, ka attēlu kvalitāte (asums) manāmi krīt fotogrāfijas sānos, kas ir tikai un vienīgi čābīga objektīva nopelns. Tāpat uzskatu, ka kameras lietotne tumšus kadrus “izvelk” pārāk gaišus, iedodot nevajadzīgu graudainumu un detaļu zaudēšanu. Xperia XZ gaišā laikā cieš no salīdzinoši zema dinamiskā diapazona. Nedaudz labāk veicās, kad pārslēdz iestatījumus no 23 megapikseļiem un 8, bet 8 nožēlojamu megapikseļu dēļ ir jāmaksā 700 eiro… Un kur ir optiskā attēla stabilizācija? Tagad tāda ir pat “mazajam” flagmaņaifonam!

    Kopumā – neatradu to īsteno patiesību Xperia XZ kamerā. Nesapratu arī, par ko būtu jālaiž karsts gar cisku ikreiz, uzlūkojot kādu Instagram profilu, kur redzami vien pārmocīti, caur loga rūti fotografēti HDR kadri no Xperia X Compact. Neesmu mākslinieks, drīzāk no mākslinieka manī tikai slinkums atrodams. Tā nu gan būs tiesa!

    Noslēgumā

    Sony Xperia XZ ir uzskatāms apliecinājums, ka ražotājam pietrūkst iztēles un dinamikas dažādu komponenšu izvēlē. Samsung un Huawei uzlabojumi katru gadu ir jūtami ar visām maņām no kilometra attāluma, Sony uzlabojumi ir jāmeklē ar lupu. Ar to nevēlos apgalvot, ka Xperia XZ ir slikts, bet tikai to, ka konkurentu uzrāviens un uzturētais temps Sony šobrīd ir nesasniedzams.

    Patīkami, ka piedomāts pie Xperia XZ izskata pārvērtībām. Man tās ļoti iet pie sirds, bet citi atkal no Sony gaida kantaināku dizainu. Tāpat nevajag piemirst, ka Sony vēsturiski ir viens no ātrākajiem, pēc Motorola izstāšanās no spēles varbūt pats ātrākais atjauninājumu piegādātājiem. Te gan jāatzīmē, ka Samsung pēc Note7 kraha ir pievērsies esošo modeļu aplaimošanai ar dažādām papildiespējām, Nougat beta programma ir viena no tām.

    Kopumā – Sony fans būs laimīgs pēc Xperia XZ iegādes, bet, ja tu meklē labāko viedtālruni, šogad tēmē uz Samsung, Huawei vai Apple.

    sony-xperia-xz-005

    Patika

    + uzlabota ergonomika
    + lielisks ekrāns
    + mitruma noturība

    Nepatika

    – reklamē, cik gribi, bet kamera iepaliek aiz konkurentiem
    – salīdzinoši dārgs (jo konkurentiem ir jau 9 mēneši)
    – uzlabojumi ir knapi jūtami, nevis kliedzoši

    Xperia XZ ir viens no pēdējiem aizejošā gada flagmaņiem - diezgan viduvējs, vēl nav paspējis zaudēt daļu cenas laika gaitā.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    7
    Ekrāns
    8
    Kamera
    7
    Veiktspēja
    7
    Programmatūra
    6
    Akumulators
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    46 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lapsinieks
    28.11.2016 15:08

    jā, kamera ir vnk bēdu ieleja.

    Matiss
    28.11.2016 15:12
    Reply to  Lapsinieks

    galvenais, ka visa problēma ir softā, jo konkurenti ar sony sensoriem izspiež daudz kvalitatīvākas bildes nekā paši sony.

    Lapsinieks
    28.11.2016 15:24
    Reply to  Matiss

    neviens normālais konkurents (apple, samsung, huawei) vairs neizmanto tāda zvērīga skaita pikseļu matricas. Un netaisa objektīvus no šņabja pudeļu dibeniem.

    Jokman
    28.11.2016 16:30

    Arti nevajadzēja kautrēties un teikt kā ir pa šo cenu tas ir slikts telefons. Ķīniešu brendi kas LV un Eiropā kļūst arvien populārāki piedāvā krietni labāku kameru, labu displeju, ātro uzlādi un ilgu baterijas laiku par krietni zemāku cenu. Tie ir ONE PLUS 3 400EUR , Xioami Mi5 300EUR. Nerunājot jau par lielajiem brendiem. Kāpēc Sony nevar saņemties un beidzot uztaisīt pa tiešām labu telefonu? Izskatās, ka vajadzīga vadības maiņa šim biznesam, jo šobrīd ar katru jaunu telefonu viņi iet arvien dziļāk purvā. :(

    28.11.2016 20:34
    Reply to  Jokman

    It kā jau vajadzētu, bet atkal – atvilksies kāds zīmola fanāts (paškronēts fotomāsters ar neskaitāmām, plaši atzītām fotoizstādēm) un man būs diennaktīm jāatsmērējas :( Dažreiz der pateikt caur ziediņiem.

    29.11.2016 16:14
    Reply to  Artis Abols

    Paldies Tev par īpaši gaumīgu uzrunu.
    Tu izsakies tā it kā zīmolu lojalitāte būtu neārstējama un smaga slimība, ja?

    :)

    30.11.2016 13:11

    Par fanbojiem mēs taču nereti mēdzam pasmaidīt :)

    Olegs Falevics
    28.11.2016 17:31

    Par šo cenu tiešām slikts telefons. Lietoju mazliet vairāk par 2 mēnešiem. Principā, nopirku dēļ vizuālā izskata. Case ir jāpērk uzreiz, jo, tā saucamā metāla aizmugure, ir ļoti slidena un ātri skrāpējas. Kopumā, pilnīgi piekrītu rakstam un ceru, ka ar softa apgreidu, uzlabosies arī kameras darbība un attēlu kvalitāte.

    x
    28.11.2016 19:29

    Ekrāns/korpuss atgādina veco nokia 730, tikai gali nav tik eleganti un korpuss mīksts ļamīnijs, nevis glīts un kvalitatīvs polikarbonāts. Par ko gan sony prasa naudu…..

    KKTK
    28.11.2016 22:18

    Kad būs pa 350€ – paņemšu. Un vispār – man tā jobanā kamera nebojā garastāvokli :D

    Pag – kas viņam ANT+ vairs nav? Kretīni. Tad nepirkšu! :|

    29.11.2016 15:04
    Reply to  KKTK

    ANT+, šķiet, vispār X sērijā vairs nav! Viss labais palika Z sērijā. Jā, daudzi būs vīlušies.

    pirx73
    29.11.2016 09:24

    Man kā reiz Sony telefoni ar apraksta autoram tik pretīgo “vienmuļību” tieši imponē. Var teikt, ka esmu Sony Android GUI fans.
    Neslikta nomaiņa manam 2 gadus vecajam Z3 Compact, taču cena ir baismīga. Kameras kvalitāte nav aktuāla jo neesmu telefonfoto fans, “svētdienas bildētājam” pietiks. Sony (principā arī Samsung) orģinālajiem keisiem cenas kā Applei, taču tos var atrast arī ārpus oficiālajiem veikaliem par daudz pievilcīgākām cenām, vai arī lietot citus.
    Pagaidīšu pavasari un tad – vai nu šis, vai arī izvēle starp Huawei P9 un P10, iespējams, uz to brīdi Sony arī ko jaunu uzģenerēs, taču jaunam modelim būs psiha cena, par to esmu drošs.

    29.11.2016 11:03
    Reply to  pirx73

    Nav jau tik pretīga, cik piegājiens Sony UI attīstībai ir nepareizs. Sony ļoti balstās uz veselas lietotņu čupas (Lifelog, WhatsNew, Lounge) piedāvāšanu. Tajā pašā laikā, piemēram, ekstremālā enerģijas taupīšana Ultra Stamina vēl arvien tiek realizēta caur telefona restartu. Huawei to pašu paveic 2 sekundēs bez pārstartētšanas.

    Jāsaka, ka Sony UI pelēcīga vienā mirklī kļūst neinteresanta, bet piedāvātās tēmas ir pārāk agresīvas, tās pārveido arī ikonas un Home, Back, multiwindows pogu izskatus.

    pirx73
    03.12.2016 14:23
    Reply to  Artis Abols

    Lifelog ir kaut cik derīga, Sony ir labas Album un Music aplikācijas. Par WhatsNew un Lounge gan piekritīšu, vēl ir tāda Sony Weather aplikācija, kura pēc uzlikšanas kļūst par sistēmas aplikāciju un to vairs nevar atinstalēt, tikai diseiblot.
    AVG un to līko Ofisveidīgo aplikāciju, kura uzplijas ar agreidu uz Premium, gan var nonest. Tā kā Sony nav tik traki ar šo visu. Stamina un Ultra Stamina zem Android 6.0 diemžēl ir tikai nožēlojamas atliekas no tā, kas tur bija zem 5.1.1
    Sony saka, ka tas ir Android 6 doze mode dēļ.
    Mani vairāk fascinē maksas Xperia tēmas – vai tiešām ir daudz cilvēki, kuri par tām maksā?

    KKTK
    29.11.2016 16:34
    Reply to  pirx73

    Sony UK offers a 25% discount on the Xperia XZ and Xperia X Compact
    http://www.xperiablog.net/2016/11/28/sony-uk-offers-a-25-discount-on-the-xperia-xz-and-xperia-x-compact/

    Karlis Karlis
    29.11.2016 12:47

    Likās, ka Kursors.lv apskati ir +/- objektīvi, bet ar nozēlu nākās secināt, ka Artis Abols ar šo apskatu ir pievīlis manu kā lasītāja uzticību, jo ir zaudējis, gan savu neatkarīgu satījumu uz lietām citējot un pavirši tūlkojot citu apskatnieku rakstus, kā arī pētot bildes netīšām piefiksēju interesantu precedentu uz ko vēlētos saņemt arī komentāru par dīvainiem EXIF datiem …. -> bilde ir pielikumā! Jautājumi: 1. Ar kādiem noklusētajiem iestatījumiem ir iespējams iegūt 16MP (Xperia-XZ-foto-016.jpg 4618×3464) attēlu neizmantojt pēcapstrādi? Skatos iestatījumos Sony piedāvā 23; 20 un 8 MP. 2. Kā tas ir sanā is, ka attēli principā ir vienādi, bet dažādi nosaukumi un publicēti dažādos rakstos? (No EXIF datiem izriet, ka uzņemts ar citu ierīci nevis Xperia XZ!!!) 3. Salīdzinot X Compact rakstu ar XZ atradu vēl divas gandrīz identiskas bildes. Dīvaini, ka teorētiski spēcīgākā telefona bildes ir uzņemtas ar 8MP izšķirtspēju, bet X Compact ar 23MP… Arti, vai kāds no foruma aktīvistiem var, lūdzu, paskaidrot, kurā brīdī jeb pēc kādām darbībām EXIF pie Image ID parādās burtu/ciparu virkne, jo XZ raksta bildēm šī info ir, bet X Compact bildēm šī aile ir tukša? Skatījos savas uzņemtās bildes arī tukšums. 4. Rakstā tiek minēts, ka 23MP procesors netiek galā ar RAW… Read more »

    29.11.2016 13:43
    Reply to  Karlis Karlis

    1. bekapotas un pēcāk ielādētas caur Google Photos, jo ne vienmēr raksts top uzreiz
    2. tas pats – nosaukumus pa laikam mainu, izmantojot Irfanview, jo ne vienmēr raksts top uzreiz, bet bildes un ekrānkopijas pēc tam ir kaut kā jāatrod visos šajos attēlu tūkstošos
    3. 8 mpix ir noklusējuma parametrs Superior Auto (automātiskajam) kameras režīmam. Manual uzliku uz 23 mpix
    4. nekur neesmu minējis RAW vai DNG, to pats esi pārpratis
    5. salīdzinošās bildes meklē pie X Compact raksta komentāriem. Nekad neesam likuši divus vai vairākus telefonus blakus un vienlaikus bildējuši. Tas ir komplicēti, mums uz rokām neviens neatstāj telefonus, īsāk sakot – neiespējami esošajā Kursora iespēju un resursu ziņā

    Karlis Karlis
    29.11.2016 14:58
    Reply to  Artis Abols

    Paldies par atrakstīšanos, bet tomēr neesmu saņēmis atbildes, vai pareizāk sakot šeit ir tas kā es to sapratu no raksta autora saņemtās atbildes kuras rosina diskusiju un gaida jaunas atbildes: :) 1 – saprotu, ka šajā gadījumā tieši vienai bildei nezināmu apstākļu dēļ ir parādījusies mistika Sony neraksturīga izšķirtspēja. Uzskatu, ka no Kursors.lv puses būtu būtu godīgi pret lasītājiem minēt, ka piedāvātie attēli arī “augstajā” izšķirtspējā satur tikai informatīvu raksturu, jo attēlu kvalitāte var būt zautēta izmantojot mākoņu servisu. = tiešām līdz šim domāju, ka tās ir oriģinālās bildes – naivais es :D => vairs nekādas ticamības tā jau zemās kvalitātes (no fotogrāfijas kompozīcijas veidošanas viedokļa) publicētajām bildēm… 2 – man nebija jautājums par “Rename” – tas ir skaidrs, bet gan par diviem dažādiem rakstiem un neatbilstošām ierīcēm…. vēlreiz bilde pielikumā ar pasvītrotu infomāciju. (nav jātaisa attēlu tūkstoši – uztaisi pāris labas bildes un nebūs jūklis :) ) F5321 ir X Compact, bet raksts ir par XZ…… UPS….. 3 – nav pārliecinoša atbilde – jo arī autmātiskajā režīmā ir iespējams mainīt izšķirspēju, tātad ja vien abi apskati nav taisīt pavirši gan jau ir bijis kāds iemesls kāpēc tieši tādi iestatījumi jeb izšķirspējas. – saņemtā atbilde no autora, mani rosina domāt,… Read more »

    Lapsinieks
    29.11.2016 15:30
    Reply to  Karlis Karlis

    mazs komentārs par 4to punktu: viss kas notiek uz matricas ir šāds vai tāds rawveidīgs izstrādājums, ko tālāk apstrādā procesors pārvēršot par jpg. Daži ļauj šo raw saglabāt kā dng vai hvz failu, sony, acīmredzot, nē. Tāda arī doma – ka sonī sūdīgi iet ar apstrādi.

    Ja esi “profesionāls fotogrāfs” tad tev vajadzētu zināt vientnes jau defoltā, kur to visu var aplūkot – salīdzinošos testus. Uz doto brīdi no operātoru piedāvājuma kameras ziņā pirmajā vietā ir galaxy s7, tad huawei p9 un aifons 7plus. Sonī “kameras” kontekstā vispār ir grēks apskatīt – pietiktu ar vienu vārdu – sūds. (pie compact modeļa raksta bija linki no studijas salīdzinājuma)

    Karlis Karlis
    29.11.2016 16:04
    Reply to  Lapsinieks

    Paldies par komentāru, tur jau tā lieta, ka zinu vietnes un šī bloga vairrāk kārt piesauktais DxOMark rāda citu stāstu… https://www.dxomark.com/Mobiles – slavētais p9 ir tikai 80p. V.S. X Perf ar 87p (kā jau minēju nekur neredzu XZ testu kurš tiek piesolīts no autora.

    Lapsinieks
    29.11.2016 16:32
    Reply to  Karlis Karlis

    ir šeit http://www.gsmarena.com/piccmp.php3?idType=4&idPhone1=8073&idPhone2=8313&idPhone3=8065 domāju, ka komentāri lieki :( sonī iet gulēt.

    Lapsinieks
    29.11.2016 17:31
    Reply to  Karlis Karlis

    starp citu – ja raugās tikai tīri uz fotoveikumu, tad dxomarks nav objektīvs. daudzas lietas, kuras varbūt nemaz neizmanto var ļoti mainīt rezultātu – zibspuldze, video, panorāmas bildes (piemēra pēc lietas, ko nekad neizmantoju)

    29.11.2016 15:31
    Reply to  Karlis Karlis

    Sveiks, Kārli! Paldies, par komentāru! Pāris centi no manas puses. Par to “atvilksies kāds zīmola fanāts” nevajag attiecināt uz sevi. Pirms kāda brīža kāds lasītājs (Sony produktu fans) aizsāka diskusiju: http://locationblog.lv/2016/11/10/well-just-have-to-agree-to-disagree/ un tagad mums te tāds iekšējs joks sanācis. Atvaino, ja joks sanāca pārprotams!

    Kas attiecas uz testiem, tad tur mums pieeja ir šāda. Kameru cenšamies testēt maksimāli automātiskajos režīmos, tā kā to darītu lietotājs vulgaris. Mēs neesam specifisks foto medijs un neplānojam tāds būt tuvākajā pārskatāmā nākotnē. Drīzāk vēlamies saprast ko kamera spēj automātiskajā režīmā bez papildus (liekām) darbībām. Dažkārt, protams, pieliekam klāt informāciju no autoritatīviem resursiem kā GSMArena vai DxOMark, kā tas ir bijis šoreiz.

    Par konkrēto testu un rezultātiem, protams, Artis atbildēs konkrētāk.

    Karlis Karlis
    29.11.2016 15:58

    Labdien, Kristap! Jūtos pagodināts, ka pieslēdzas bloga radītājs. Ko, lai saka – īpatnēja humora izjūta…. man šobrīd ir sanācis šāds joks: Artis Abols @ kursors.lv pauž savu attieksmi pret saviem lasītājiem – citēju – “atvilksies kāds zīmola fanāts (paškronēts fotomāsters ar neskaitāmām, plaši atzītām fotoizstādēm) un man būs diennaktīm jāatsmērējas” UPS… Pie izdevības vēlos teikt – Uzskatu, ka Kursors.lv ir augstas klases tehnoloģiju blogs, kurš kā man bija radusies sajūta kvalitatīvi veic testus un ierīču apskatus un pirms publikācijām pārbauda informācijas patiesumu, kā arī novērtē savus lasītājus – esmu vīlies. Ja tests tiek veikts kā “lietotājs vulgaris”, tad vēl aizvien neesmu saņēmis atbildi kāpēc vienā gadījumā “vulgaris” ir izmantojis ne automātiskos noklusējuma režīmus un otrā gadījumā tie ir izmantoti, tā pat ja arī vulgaris pieļauj kļudu – tad tam nav problēmu to atdzīt un pateikt – atvainojiet, gadījās, cilvēciska kļūda… saprotams Un tomēr – daudzi, tā pat kā es, lasa un uztver kursors.lv rakstus kā eksperta rakstus nevis vulgaris (vulgaris netaisa sintētiskos testus) un pēc raksta pieņem lēmumu pirkt vai nē. Arī mans gadījums – jo gaidīju šo rakstu kā vienu no izškirošiem, varbūt tāpēc esmu tik ļoti piekasīgs pie vārdiem (nu nav DxOMark testa) Paldies par atsaucību un gaidu… Read more »

    30.11.2016 13:20
    Reply to  Karlis Karlis

    OK, pasēdējām un ar Arti kopā pašķetinājām šīs diskusijas kamoliņu līdz nonācām līdz pāris atziņām. Tevis pieminētās bildes ir uzņemtas ar Sony Xperia XZ un izmēru atšķirība šoreiz tiešām skaidrojama ar to, ka daļā gadījumu Google Photos nodarbojas ar pašdarbību (lasi, samazina bilžu izmēru, ja lietotājs nemaksā par viņu pakalpojumu). Par faila identifikatora maiņu grūti spriest, bet, iespējams, to ir ietekmējis Irfan View, kas dažkārt tiek izmantots, lai pārsauktu failus barā. Jebkurā gadījumā mums nav ne vajadzības, ne laika nodarboties ar bilžu pēcapstrādi, lai kādu konkrētu kameru izceltu vai nopeltu. Tomēr šajā procesā ir pāris trūkumi, ko nākotnē raudzīsim labot. Proti, turpmāk pārstrādāsim veidu kā uzglabājam testēto ierīču uzņemtās fotogrāfijas un video. Tādējādi vairs nebūs dīvainas izmēru maiņas un vienmēr varēsim atgriezties pie konkrētas ierīces attēliem un video tieši tādā formā kādā tie nāca laukā no kameras. Par to RAW šoreiz Artis bija mazliet nošāvis greizi un tiešā veidā no Sony kameras to dabūt laukā nevar. Bet saruna tajā vietā vairāk bija par kameras aplikācijas lēnīgo darbību (kas ir fakts) un mēs izdarījām pieņēmumu, ka tas noteikti tāpēc, ka telefons neuzspēj apstrādāt vēl nekompresētu attēla failu. Var gadīties, ka pie vainas ir kaut kas cits, bet to mēs pārbaudīt nevaram.… Read more »

    Karlis Karlis
    30.11.2016 13:58

    Paldies, Kristap, ka atbildi Arta vietā, lai gan uzskatu, ka autoram būtu pašam jāatbild par saviem vārdiem, nevis jāslēpjas aiz PR attiecību speciālista, kurš šobrīd visu “smuki” nogludina….

    Ceru, ka šis precidents uzlabos turpmāko kursors.lv apskatu kopējo kvalitāti un Artis Ābols spēs atbildēt uz jautājumu: “Kāpēc viņš raksta?”

    Protams ir jautājumi par ierīci un arī par salīdzinošajām ierīcēm, jo kā jau minēju tā ir aktuāla tēma, bet šaubos, vai šeit vismaz dotajā brīdī saņemšu objektīvu, prfesionālu atbildi (citēju: “Kameru cenšamies testēt maksimāli automātiskajos režīmos, tā kā to darītu lietotājs vulgaris. Mēs neesam specifisks foto medijs un neplānojam tāds būt tuvākajā pārskatāmā nākotnē. “).

    Man ir izdevies sarunāt Xperia XZ uz nedēļas nogali – tad arī pašam būs skaidrs uz ko tā ir spējīga un uz ko nē. Personisks paldies Dāvim kurš uz to parakstās :)

    30.11.2016 14:14
    Reply to  Karlis Karlis

    Pēc tam padalies ar saviem novērojumiem.

    Karlis Karlis
    30.11.2016 14:36

    Vienojušies – es tikai ceru, ka pēc tam netikšu ierindots kategorijā, Citēju: “paškronēts fotomāsters ar neskaitāmām, plaši atzītām fotoizstādēm” … lai gan … personāl izstāde tas tomēr ir patīkami … ilgstošs mērķtiecīgs darbs ar rezultātu kuru novērtē arī citi… :)

    Tas nav jūklis ar tukstots bildēm starp kurām var paspēt sapīties… (Arti)

    Lapsinieks
    30.11.2016 15:33
    Reply to  Karlis Karlis

    par mazu bet taisnīgu samaksu personālizstādi rīgā var sarīkot vismaz simts vietās. galvenais, lai sapiķo ieskrietuvei par dziru un lašmaizēm.

    30.11.2016 15:55
    Reply to  Karlis Karlis

    Ja rātni uzvedīsies, tad šis tituls nedraud :)

    Jānis S
    30.11.2016 16:52
    Reply to  Karlis Karlis

    Nu jau pietiks “dzelt” Artim. Nevajag jau visu laiku noradīt uz teikto. Gan jau saprata, kas bija ne tā un labosies.
    Bet jāsaka, ka arī es esmu nedaudz vīlies par XZ bilžu kvalitāti. Jā, neesmu nekāds eksperts. Esmu parastais vulgaris lietotājs ar 2 gadus vecu Note4. Mēnesi atpakaļ sievai nopirkām XZ. Pēc paskata patika, dzelži ar jaudīgi, fotokamera daudzsološi skanēja reklāmās. Bet jāsaka, ka biju gaidījis, ka bildes būs labākas par manu Note4. It īpaši sliktākā apgaismojumā. Bet nekā. Nevaru teikt ka sliktākas, bet arī ne labākas. Un ātrdarbība, Note4 kamera darbojas žiglāk, tas ir foto pēcapstrāde, nekā XZ. Citi šā gada flagmaņi ir pārāki ātrdarbībā un nedaudz labākiem foto, nekā manam telefonam. Tāpēc arī gaidīju, ka XZ būs labāks. Priekšējā kamera gan ir teicama XZ. Tur piesieties nav kur.

    29.11.2016 15:21
    Reply to  Karlis Karlis

    Bildes netiek nekādi apgrieztas, izkropotas. Tas ko noēd Photos, ir tīrie nieki. Uz aci pikseļu līmenī vēl būtu jāpameklē nianses.

    Nesaprotu, ko Tu vispār vēlies no manis izspiest? XZ man pusceļā atņēma, pēc tam atdeva atpakaļ. Pieļauju, kas daļa bilžu gājušas caur Irfan, daļa caur Photos. Neatceros.

    Ar ļaundarību speciāli nenodarbojos. Saprastu, ja būtu ietrāpījusies bilde no Coolpad kameras, tad varētu te spazmot.

    GundarsBarons
    29.11.2016 18:54
    Reply to  Artis Abols

    Jāatzīst, ka Artis šoreiz ar kritiku ir drusku pāršāvis pār strīpu. Sony ne tuvu nav ideāls, bet atklāti melot apskatos tādam portālam jau nu būtu jābūt zem goda sajūtas. Par to RAW arī nobrīnījos, kad lasīju, bet tā kā kamera telefonā ir pēdējais pēc kā vērtēt telefona labumu(vismaz man), tad īpaši neiespringu. Salīdzināt 5mm2 lēcu veiktspējas dažādos telefonos ir smieklīgi. Brokastu šķīvja satura piefiksēšanai un izlikšanai instagramā nevajag neko īpašu. Pārējais apskatā arī lika nodomāt, ka kaut kas tur ir falšs, piem. par 16MP foto, bet lai nu, katrs apskats tomēr ir subjektīvs un pauž autora personīgo viedokli. Jokaini tikai to noliegt. Bet tas uzbrauciens fotogrāfam pie Compact apskata – tas bija sekli.

    Lapsinieks
    30.11.2016 09:40
    Reply to  GundarsBarons

    Tu nenovērtē cik kvalitatīvas saturiski var iegūt fotogrāfijas ar mobilo. Ne jau visi spiež uz brokastu šķīvja saturu. Diemžēl… sonī šajā lauciņā pamatīgi iepaliek. Un šī iepalikšana ir redzama ar neapbruņotu aci – tur pat nav ar pikseļu pi*anu jānodarbojas.

    Ingus Keivs
    01.12.2016 17:58

    Man ir nospļauties par kameru, un citām svisķelkām un perģelkām ar blekdžeku un šļuhām, bet Sony foņiem austiņu štekeris smagi iesūkā – nolietojas ātrāk par zeķēm… Z1, Z2. Z5… knapi gads pagāja, kad tas coķis NEGAIDĪTi sāk gļukot…. Citu ražotāju devaisi aktīviem melomāniem vēl nečakarē mozgas…

    GundarsBarons
    03.12.2016 16:47
    Reply to  Ingus Keivs

    Mūzika mobilajā man ir viena no būtiskākajām lietām. Bet ar to – austiņu štekeris var arī nebūt un ir vienalga cik viņš izturīgs. Kvalitatīvas bluetooth ausis – ar uzsvaru uz kvalitatīvas un viss notiek. Vienkārši tracina kaut kādi vadi, kas staipās no ausīm līdz drēbju kabatām. Un par skaņas kvalitāti caur BT, tikai nevajag! Tam mp3 no telefona tāpat nebūs tāda ūberkvalitāte kā skaņai no divsimt kilo tumbām ar trim pastiprinātājiem. Bet tā ikdienai – man kā labas skaņas piekritējam pietiek.

    Ingus Keivs
    03.12.2016 16:56
    Reply to  GundarsBarons

    nezinu cik skaļi pats blūpups ļauj uzgriezt, also, tel biežāk būs jālādē. telefonam rūts virsū, palaboju /system/etc/mixer_paths.xml un DJ austiņās ar vadu tāds babāh…

    Beztam mašīnā caur AUX klausos.

    GundarsBarons
    04.12.2016 18:21
    Reply to  Ingus Keivs

    Jā, auto mūzika caur AUX gan. Tas tiesa.

    Lapsinieks
    04.12.2016 10:09
    Reply to  GundarsBarons

    Ja telefonā ir labs DAC un atskaņo flac failus – tad labas vada ausis tomēr izpogās BT vienos vārtos. Kaut kas mainīsies ar 5.0 standartu labā nozīmē. Bet nu skaidrs, ka tādas labas megaausis apkārt nestaipīsi un pa ielu neiesi… a mājās jāpiedomā – lai arī man vecā mūra māja, kaimiņi tādi jūtīgi iegadījušies… tad dažreiz tomēr ausis jāuzbāž, bet tas tik un tā nav tas, kas iegrabināt kārtīgi lielās tumbas…

    GundarsBarons
    04.12.2016 18:24
    Reply to  Lapsinieks

    Naf ne vainas ar pa ielu iet/velo braukt. Un mājās, kad mazie gulēt nolikti- ausis tieši laikā.

    Lapsinieks
    04.12.2016 18:31
    Reply to  GundarsBarons

    Nu jā, bet savas beyerdinamik ausis uz ielas stiept negribās. Viss pārējais jau sen liekas nelietojams surogāc.

    Yo
    06.12.2016 14:14

    Man labāk patīk vecais kantainais dizains.
    Sagrūž tajā mikroskopiskajā sensorā n-tos megapikseļus un tad gaida, ka sanāks, kaut kas labs.

    Lapsinieks
    06.12.2016 17:05
    Reply to  Yo

    un tos sūda megasensors viņi ražo tikai sev un otrajam ešalonam. Citu zīmolu flagmaņiem viņi ražo 12 megapikseļu sensorus… huawei, samsungam, apple…

    Jānis Logins
    06.12.2016 17:11

    Šis te, vīrelis ļoti smalki un delikāti arī ir apskatījis šo telefonu. https://www.youtube.com/watch?v=Kd_ckoYSDr8 Un kameru nav galīgi nolicis, bet ar lielu potenciālu!

    Jānis Logins
    06.12.2016 17:26

    Visu laikam izšķir pareiza kameras ieslēgšana un nebildēšana auto režīmā.

    06.12.2016 17:42
    Reply to  Jānis Logins

    Jā, ja bildē ar DSLR. Telefonam jābūt maksimāli vienkāršam lietošanā.

    Reklāma
    Xperia XZ ir viens no pēdējiem aizejošā gada flagmaņiem - diezgan viduvējs, vēl nav paspējis zaudēt daļu cenas laika gaitā.Sony Xperia XZ apskats