Web Analytics
More
    Reklāma

    Xiaomi 14 Ultra apskats – atzīšos, esmu iemīlējies šajās kamerās!

    Xiaomi 14 Ultra domāts satura radītājiem, jo piedāvā vienas no labākajām kamerām industrijā.

    Jaunākie raksti

    Jau vairākus gadus vienīgais jājamzirdziņš, kas tiešām atšķir viedtālruņus, ir to kameras. Kāds ražotājs Jums nāk prātā, ja jāiedomājas vislabākais kameru sniegums? Apple, Samsung, varbūt Sony? Gan jau tikai retajam ienāk prātā, ka šogad uz šo troni tēmē arī Xiaomi. Pirms pāris nedēļām jau jūsmoju par Xiaomi un Leica sadarbību Xiaomi 14 apskatā, nu kārta pienākusi zem acīgās Kursors.lv testu lupas likt Xiaomi 14 Ultra, kas saņēmis vēl iespaidīgākas kameru spējas. Viedtālruņu vēstures grāmatās līdzīgs stāsts jau savulaik ir aprakstīts. Atcerieties Huawei laulību ar Leica? Tas bija iemesls novietot Huawei viedtālruņus veikalu augšējos plauktos, iespēja ražotājam pārvarēt made in China sindromu un dot pamatīgu spērienu viedtālruņu kameru attīstībai vispār. Tā vien šķiet, ka Xiaomi vēlas iet tādu pašu taciņu. Tomēr tas nav slikti. Lietotāji vienmēr var būt tikai pateicīgi, ka spēlē parādās aizvien jauni spēlētāji, kas neļauj vecajiem bukiem gulēt uz lauriem. OK, Xiaomi par gluži jaunu ražotāju nenosauksi, bet par salīdzinoši svaigu ultra premium segmentā gan.

    Šis ir pirmais gads, kad Xiaomi Ultra modelis oficiāli atceļojis līdz mums un vietu atradis arī visu operatoru veikalu plauktos. Tā protams ir tendence šobrīd, katram nosaukumam galā piekabināt “Ultra”, bet tas arī saka priekšā, ka Xiaomi 14 Ultra tiešākais konkurents ir Samsung Galaxy S24 Ultra. Vismaz Xiaomi tā šķiet. Patiešām, ir sajūta, ka ražotāja priekšnieki ir ņēmuši S24 Ultra speceni un teikuši padotajiem, lai pārspļauj visu. Uz papīra tas pat ir izdevies. Diemžēl, arī cena ir pārspēta. Par Xiaomi 14 Ultra tiek prasīti 1499 eiro. Tas šķiet krietni par sālītu ražotājam, kam flagmaņu augšgala reputācija vēl tikai jāizcīna. Labā ziņa, ka Xiaomi viedtālruņu cena visai ātri mēdz dilt, tādēļ interesentiem ieteiktu paciesties pāris mēnešus līdz prātīgākam ciparam. Citādi, ir ļoti daudz, kam patikt iekš 14 Ultra un arī, kam neiet pie dūšas, tādēļ metamies iespējams šī gada labākā kamerfōna apskatā!

    Reklāma


    Xiaomi 14 Ultra tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 14, HyperOS
    • Ekrāns: 6.73 collu LTPO AMOLED, 1440 x 3200, 20:9 malu attiecība, ~522 ppi, 108.9 cm2, ~89.6% ekrāna un korpusa attiecība, 68B krāsu, 120Hz ātrā atsvaidze, Dolby Vision, HDR10+, 3000 nitu maksimālais spilgtums, Xiaomi Shield Glass aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 (4 nm), astoņi kodoli: 1×3.3 GHz Cortex-X4 & 3×3.2 GHz Cortex-A720 & 2×3.0 GHz Cortex-A720 & 2×2.3 GHz Cortex-A520, Adreno 750 video apakšsistēma
    • RAM: 12/16* GB
    • Atmiņa: 256/512* GB/1TB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e/7, tri-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.4 (A2DP, LE, aptX HD, aptX Adaptive, LHDC), NFC, USB Type-C 3.2 Gen 2, DisplayPort, OTG, 3G/4G/5G
    • Pozicionēšana: GPS (L1+L5), GLONASS (L1), BDS (B1I+B1c+B2a), GALILEO (E1+E5a), QZSS (L1+L5), NavIC (L5)
    • Papildu: optiskais pirkstu nospiedumu lasītājs zem ekrāna, žiroskops, barometrs, kompass, krāsu spektra sensors, stereo skaļruņi, 24-bit/192kHz Hi-Res & Hi-Res bezvadu audio, IP68 putekļu un mitruma aizsardzība, satelītu komunikācija
    • Kameras: aizmugurē: 50 MP, f/1.6-f/4.0, 23mm, 1.0″, 1.6µm, daudz virzienu PDAF, Laser AF, OIS galvenā kamera; 50 MP, f/1.8, 75mm, 1/2.51″, 0.7µm, dual pixel PDAF (10cm – ∞), OIS, 3.2x optiskā palielinājuma kamera; 50 MP, f/2.5, 120mm, 1/2.51″, 0.7µm, dual pixel PDAF (30cm – ∞), OIS, 5x optiskā palielinājuma periskopa kamera; 50 MP, f/1.8, 12mm, 122˚, 1/2.51″, 0.7µm, dual pixel PDAF ultra platleņķa kamera; TOF 3D dziļuma sensors; Leica lēcas; 2x LED zibspuldzes; 67mm filtru gredzenu turētājs; 8K@24/30fps, 4K@24/30/60/120fps, 1080p@30/60/120/240/480/960/1920fps, gyro-EIS, Dolby Vision HDR 10-bit (4K@60fps, 1080p) video. Priekšā 32 MP, f/2.0, 22mm, 1/3.14″, 0.7µm pašiņu kamera, 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps, gyro-EIS video
    • Izmēri un svars: 161.4 x 75.3 x 9.2 mm, 224.4 g
    • Akumulators: 5000 mAh, 90W wired ātrā vada uzlāde, 80W ātrā bezvadu uzlāde, 10W reversā bezvadu uzlāde
    • Cena: 1499 eiro

    *testa ierīcei

    Premium dizains ar vienu, būtisku trūkumu

    Izpakojot Xiaomi 14 Ultra, uzreiz pārņem sajūta, ka šis ir viens pamatīgs verķis. Pamatīgs, gan izmērā, gan uzbūvē. Testa ierīce tikusi pie pamatīga alumīnija rāmja, bet Ķīnā pieejama arī titāna versija, jo tā šogad jādara visiem. Alumīnijs šoreiz izmantots vairāk, kā konkurentos, no sāniem tas ieplūst aizmugurē. Pašu aizmuguri sedz mākslīgā āda. No vienas puses varētu, jau pukstēt, kā šādā cenā neklātos izmantot plastmasas izstrādājumu, bet atliek tikai paņemt 14 Ultra rokā, lai saprastu, cik šis materiāls ir patīkams un praktisks. Tas neslīd, nekrāj pirkstu nospiedumus un ir tik tīkams pirkstiem, kā maza bērna… Bez jokiem, šī ir viena no patīkamākajām aizmugurēm ever! Tomēr šī dizaina patīkamākais punkts, jāņem komplektā ar nepatīkamāko. Proti, izbīdītā kameru sala ir Madagaskaras izmēra, tā neproporcionāli izdala svaru korpusā un atrodas tieši tur, kur būtu ērti likt pirkstus. Tātad, ja ar pirkstiem negribēsi speķot vienlaidu stiklu, var nākties nodarboties ar bīstamu žonglēšanu. Xiaomi piedāvā par 199 eiro iegādāties Xiaomi 14 Ultra Photography Kit, kas saņēmis papildu apjomu apakšai. Ārzemju apskatnieki, kas jau paspēlējušies ar to, atzīst, ka tas uzlabo ergonomiku, kas plikai Ultrai ir samērā nepadevusies.

    Toties priekša veidota ļoti patīkami. Pretēji Xiaomi 14 un citiem, kas ābola diktāta vadīti atteikušies no noliektām ekrāna malām, 14 Ultra tādas ir saņēmis. Te gan jānorāda, ka runa ir nevis par reāli noliektu ekrānu, kā agrākos laikos, bet tikai to aizsargstikla daļu, kas klāj šauro rāmīti ap to. Malas apaļotas visos četros virzienos. Tas noder, lietojot žestu vadību. Vēl viens interesants jaunums ir Xiaomi Shield Glass aizsargstikls, kas sola būt izturīgāks par Corning Gorilla Glass. Tā nu ir šī gada tendence, ka Ķīnas ražotāji ķērušies pie savām stikla modifikācijām, lai Apple un Samsung nejustos vientuļi šajā jomā.

    Kopumā, dizainā ir izmantoti augstas raudzes materiāli, tas ir elegants un salikums mākslīgā āda + apaļā kameru sala vairāk atgādina kameru, nekā viedtālruni. Tomēr ergonomikas problēmas un ap kameru salas kantītēm neiztīrāmie putekļi konkurentu dizainu novieto augstāk. Jautājums paliek atvērts, ko izvēlētos Tu, smalkāku dizainu, vai kameru komplektu, kas izgriež pogas konkurentiem?

    Ekrānu ir bauda lietot

    Uz papīra Xiaomi 14 Ultra ekrāns pārspēj tiešākā konkurenta Samsung Galaxy S24 Ultra ekrānu. Xiaomi ekrāns ir spilgtāks un izšķirtspēja lielāka. Tomēr Samsung to pārspēj ar pretatspīdumu pārklājumu, kas ļauj vieglāk to saskatīt spilgtā saulē. Neskatoties uz to, Xiaomi izmantotais ekrāns mierīgi attaisno 14 Ultra uzpūsto cenu. Tas ir spilgts, ass, dinamiski pārvalda atsvaidzi un ir viegli saskatāms saulē. Vienīgais, kas varētu būt labāk, ir skata leņķi, kas no sāniem nedaudz maina krāsas. Tomēr šie ir tikai novērojumi, salīdzinot ar konkurentiem. Lietotājs vulgaris atšķirību nemanīs un būs gana apmierināts ar rezultātu. Galu galā, 3000 nitu maksimālais spilgtums, šo padara par vienu no spilgtākajiem Latvijā nopērkamajiem viedtālruņu ekrāniem, kas pelnījis izcilu vērtējumu.

    Arī programmatūra ir pietiekama, lai mainītu gan izšķirtspēju, gan atsvaidzi, gan krāsu kalibrāciju. Protams, nav aizmirsti arī dažādi MI uzlabotāji, tomēr par to lietderīgumu es labāk neizteikšos, vien sarkastirski pasmīnēšu. Ekrāns ir tiešām piemērots satura patērēšanai, jo ir gan Dolby Vision, gan HDR10+ atbalsts. Tas īpaši patiks tiem, kam patīk baudīt Netflix kabatas ierīcē. Un nemaz nesāciet gānīties komentāros, ka Netflix nav domāts mobilajām ierīcēm. Zinu gana daudz cilvēku, kas domā pretēji. Tikmēr par ekrānu, sēdies 10!

    Ar atbloķēšanu viss kārtībā

    Xiaomi 14 Ultra izmanto optisko pirkstu nospiedumu lasītāju, kas paslēpts zem ekrāna. Nekas jauns. Baumas gan norāda, ka nākamgad ražotājs izmantos ultra skaņas lasītāju, tikmēr šogad jāsamierinās ar tādu, kas var uzvesties klīrīgāk spilgtā gaismā un nepieciešams lielāks spiediens. Tomēr visu beigās izšķir tā darbība, kas šoreiz ir izcila. Pirksts tika atpazīts 9 reizes no 10 un tā pozīcija nešķiet par zemu, kā konkurentiem. Ražotājs pat iemācījis lasītājam izmērīt sirdsdarbības ātrumu. Konkurenti šādu opciju nepiedāvā, bet, godīgi sakot, tā nav nekāds geimčendžers, jo drošības apsvērumu dēļ dati nav eksportējami uz veselības lietotnēm. Ak jā, ir arī zibenīga atbloķēšana ar seju.

    Patīkama skaņa

    Xiaomi jau pāris gadus papildus apakšas skaļrunim, piešķir vēl vienu izeju alumīnija rāmja augšā. Tas ļauj izmantot lielāku skaļruni augšgalā un ir krietni labāks risinājums par hibrīdajiem skaļruņiem, kur auss pīkstulis atbild vienīgi par augstajām frekvencēm. Patiešām, abi šķiet līdzvērtīgi kalibrēti, tie ir skaļi, basi ir nemainīgi arī pie skaļākā līmeņa, vokāls ir dzidrs un vidējās frekvences patīkami balansētas. Lai bezvadu austiņu fani tiktu pie kvalitāti maz zaudējoša audio, 14 Ultra piedāvā vairāk kodeku, kā konkurentiem – A2DP, LE, aptX HD, aptX Adaptive, LHDC. Jāuzteic arī vibrācijas motors. Saskarne ir pilna ar niansētiem klikšķiem, tomēr stipra vibrācija šķiet rupjāka, par, piemēram, Samsung sniegumu. Tas nekas, jo Xiaomi kabatā būs labāk jūtams par Samija maigo žūžošanu.

    Viduvējo akumulatora darbību atsver zibenīga uzlāde

    Xiaomi 14 Ultra saņēmis 5000 mAh akumulatoru. Tas ir tik pat, cik Galaxy S24 Ultra. Tomēr tā darbība šķiet nedaudz švakāka. Nepārprotiet mani, ikdienas darbība, mierīgi varēs izvilkt pilnu dienu, vienkārši akumulators tērējas ātrāk par konkurentiem ar tādu pašu ietilpību. Taisnības labad gan jāsaka, ka arī programmatūra lietotāja paradumus iemācās aptuveni divās nedēļās, uzlabojot sniegumu, bet testa ierīce pie manis sabija mazāk. Xiaomi 14 Ultra tiek pozicionēts, kā kameru monstrs, tādēļ būtu grēks neļauties kameru priekiem, bet jāņem vērā, ka tās ir īpaši ēdelīgas. Ikrīta rutīna, kas konkurentiem prasīja ap 6%, 14 Ultra atņēma ap 8%, bet vēlāk procenti kusa vēl ātrāk. Akumulatora darbība nav pavisam krimināla, tomēr Samsung to pārspēj. Toties Xiaomi uzlādes ātrumi ir gaismas gadus priekšā Samsung.

    Laikam ar uzlādi Xiaomi grasās kompensēt viduvējo akumulatora darbību. No 0%, pilnu akumulatoru 90W lādētājs var piedzīt pilnu aptuveni 40 minūšu laikā. Tas nozīmē, pat ja pa nakti neuzliksi lādēt, pietiks ar rīta dušu, lai akumulators būtu pilns. Arī bezvadu uzlādes ātrumi ir iespaidīgi. Kur vēl jūs esat redzējuši 80W bezvadu uzlādi, kas gandrīz saskan ar vada uzlādes ātrumu? Tomēr viss nav nemaz tik rožaini, kā sākumā šķiet. Xiaomi 14 Ultra kameru sala ir tik milzīga, ka viedtālrunis vienkārši nav piemērots daudziem bezvadu lādētājiem. Līdzīgs stāsts, ja krīzes mirklī vēlēsies palādēt kādu enerģijas trūkumcietēju ar reverso bezvadu uzlādi, ķameru salas izauguma dēļ būs diezgan grūti veiksmīgi salikt kopā abu tālruņu lādēšanas spirāles. Toties, ja jāpalēdē tikai austiņas, mākslīgā āda neļaus tām noslīdēt. Īpaši jāuzteic dāsnā komplektācija. Ļoti patīkami, ka Xiaomi piesmej teju visu flagmaņu komplektācijas, iekļaujot 90W vada lādētāju un cietas plastmasas vāciņu. Pēdējais gan nav tik patīkams, kā Xiaomi 14 iekļautais silikona ietvars, bet iesākumam, pirms iztērēt 199 eiro par uzvelkamo kameras aizmuguri, derēs.

    Iespaidīga veiktspēja

    Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 procesors komentārus neprasa. Tādu atradīsi vairumā šī gada Android flagmaņu. Jauda te tiešām plūst pāri malām, sintētiskās veiktspējas testos Xiaomi14 Ultra gozējas augšgalā. Tas pāspēj jaunāko brāli Xiaomi 14 un nesen apskatīto ASUS Zenfone 11 Ultra, bet nedaudz piekāpjas Samsung Galaxy S24 Ultra, kas izmanto virstaktētu 8 Gen 3 versiju.

    Ikdienas darbība ir lieliska. Lietotnes burtiski lido. Vienīgās aiztures, kas manāmas, jāadresē saskarnes virzienā. Pie mums pieejama tikai viena 512/16 GB versija. Tas ir gana dāsni, lai nebūtu jāpukojas, ka 14 Ultra neatbalsta atmiņas kartes, turklāt tas ir dāsnāk par Samsung flagmaņu pamata versiju. Tomēr šoreiz Xiaomi nav ticis gana veiksmīgi galā ar termoregulāciju. Īpaši karšana vērojama, uzņemot video. Tas attiecas arī uz apjomīgām spēlēm. Karšana neļauj ilgstoši, stabili tās baudīt. Tomēr ikdienas lietotājiem un tiem, kas 14 Ultra izvēlas izcilo kameru dēļ, tam nevajadzētu būt traucēklim. Ja gribi spēlēties, kā Pro, izvēlies, kaut ko no ASUS ROG sērijas! Ar savienojumiem viss kārtībā, turklāt tie pārslēdzas plūdenāk par Samsung pieredzi. Un nesatraucieties, ja infrasarkano raidītāju vairs nevar atrast rāmja augšā, šoreiz tas paslēpts kameru salā. Faktiski dzelžu līmenī Xiaomi 14 Ultra atbalsta arī satelītu komunikāciju, tomēr tā pie mums nav pieejama.

    No HyperOS gaidīju vairāk

    Trešo reizi tiekos ar “jauno” HyperOS. Teikšu godīgi, trešo reizi viļos. Laikam jau tādēļ, ka es neesmu vienīgais apskatnieks, kas ar jaunu nosaukumu gaidīja kardinālas pārmaiņas, kas izlabos visas vecās kaites. Faktiski Xiaomi nolēma uzfrišināt pamatkodu tikai tādēļ, lai saskarne varētu sarunāties ar Xiaomi elektroauto. Labā ziņa, ka pati programmatūra kļuvusi maķenīt vieglāka un no kopējās atmiņas saskarne aizņem krietni mazāk, kā MIUI vai, piemēram, One UI.

    Labā ziņa, ka paziņojumi šoreiz pienāk laikā. Tātad vismaz viena no MIUI kaitēm ir izārstēta. Viena no pamanāmākajām atšķirībām ir kontroles un paziņojumu bloki. Tie dalīti atsevišķi pa ābola modei. Nezinu kāpēc, bet šādu copy paste gājienu par goda lietu uzskata gandrīz katra ķīniešu saskarne. Turklāt šoreiz pazudusi iespēja logus apvienot. MIUI laikos tāda iespēja vismaz bija. Šoreiz situāciju pabojā arī meklētājs, kas tiek izsaukts, pavelkot uz leju mājas ekrānā. Proti, par Xiaomi 14 Ultra ergonomiku jau gānījos dizaina sadaļā, tādēļ tikšana līdz augšējiem stūriem notiek vai nu ar bīstamu žonglēšanu, vai ar divām rokām. Pagāja ilgs laiks, kamēr sapratu, kur atslēgt šo neloģisko funkciju.

    Par laimi, liekprogrammu skaits ir mazāks, kā Xiaomi lētākajiem brālēniem. Tomēr jau instalētās lietotnes ir krietni vairāk, kā būtu pieklājīgi šādā cenā. Ir pilns ar ražotāja lietotnēm, kas dublē Google arsenālu. Tajās baidījos iet iekšā, jo tad var uzdurties uz reklāmām, kas uzbāzīgi piedrazo paziņojumu bloku. Papildu iestatījumos var atrast dažas noderīgas lietas. Piemēram, iespēju ar dubultu piesitienu aizmugurei aktivizēt, kādu funkciju vai jau pieminēto sirds darbības mērītāju.

    Personalizēšanas iespēju netrūkst. Faktiski, ja esi, ko noderīgu redzējis citās saskarnēs, tad to varēsi atrast arī HyperOS. Piemēram, bloķēšanas ekrāna pielāgojumus, kas ir aizdomīgi līdzīgi iOS. Spēj tik meklēt, jo ne viss ir loģiski atrodams.

    Pirmais atjauninājums, kas pieejams, jau izpakojot Xiaomi 14 Ultra teorētiski ievieš dažādus MI trikus, jo bez tā jau šobrīd nevar iztikt, tomēr, lai kā es okšķerētu pa iestatījumu labirintiem nekur neatradu iespēju pie šiem brīnumiem tikt. Ļoti iespējams, ka Xiaomi HyperMind ir palaists Ķīnā, bet Eiropai līdz tam vēl jāpaciešas.

    Xiaomi sola četrus lielos atjauninājumus un piecu gadu drošības ielāpus. Tas ir mazāk par Samsung un Google solīto, bet krietni labāk par ASUS niecīgo divu gadu atbalstu. Protams, ka pie HyperOS var pierast, tomēr saskarne vēl nav tikusi tik tālu, lai būtu attaisnojama 1499 eiro vērtā viedtālrunī. Ir diezgan daudz kaitinošu sīkumu, ir nenoslīpēti elementi, reklāmu lietotnes, dažas lietotnes nokrešo, kas arī nav flagmaņu cienīga rīcība, un kad uz Xiaomi viedtālruņiem sāks strādāt Rīgas Satiksmes lietotne, mārrutks vien zin.

    Atzīšos, esmu iemīlējies šajās kamerās!

    Līdz šim esmu bijis kritisks pret Xiaomi 14 Ultra ergonomiku un HyperOS, tomēr mana latviskās dzīvesziņas skepse kapitulē šo kameru priekšā. Varu oficiāli apgalvot, ka šis ir labākais kameru komplekts, kādu esmu testējis. Xiaomi laulība ar Leica ir rezultējusies izcilās kamerās. Leica stāvējusi gan pie dzelžu, gan pēcapstrādes šūpuļiem. Galvenā kamera izmanto jauno Sony LYT-900 sensoru. Sensors ir collu liels, tas izmanto jauno tranzistoru arhitektūru, ar ko iepazināmies Sony Xperia 1 V apskatā, kas ļauj ievākt vairāk gaismas, turklāt diafragma saņēmusi maināmu atvērumu. Pēdējo reizi šādu komplektu galvenajai kamerai redzēju Sony Xperia Pro I apskatā. Faktiski tas nozīmē, ka Xiaomi 14 Ultra piedāvā šobrīd tehniski advancētāko galveno kameru, kāda mūsu platuma grādos nopērkama. Īpaši jāuzteic, ka Xiaomi šogad ir krietni uzlabojis video uzņemšanas spējas.

    Xiaomi 14 Ultra piedāvā:

    • 50 MP, f/1.6-f/4.0, 23mm, 1.0″, 1.6µm, daudz virzienu PDAF, Laser AF, OIS galveno kameru
    • 50 MP, f/1.8, 75mm, 1/2.51″, 0.7µm, dual pixel PDAF (10cm – ∞), OIS, 3.2x optiskā palielinājuma kameru
    • 50 MP, f/2.5, 120mm, 1/2.51″, 0.7µm, dual pixel PDAF (30cm – ∞), OIS, 5x optiskā palielinājuma periskopa kameru
    • 50 MP, f/1.8, 12mm, 122˚, 1/2.51″, 0.7µm, dual pixel PDAF ultra platleņķa kameru
    • TOF 3D dziļuma sensoru
    • 32 MP, f/2.0, 22mm, 1/3.14″, 0.7µm pašiņu kameru

    Kameru lietotne ir tik elementāra, ka citu ražotāju lietotāji arī šeit jutīsies ērti. Lietotne ir ātra, atsaucīga un pa režīmiem var slēgāties plūstoši. Tomēr netrūkst arī advancēto funkciju, piemēram, niansēts manuālais režīms.

    Pirmo reizi, atverot lietotni, ir jāizvēlas, kuru no Leica krāsu profiliem izmantot. Tas gan ir tikai mārketinga triks, jo arī pēc tam ātri var mainīt šos iestatījumus. Leica Vibrant piedāvā spilgtākus attēlus, kas bez papildu apstrādes būs piemēroti sociālajiem tīkliem, bet Leica Authentic sniedz dabiskāku baltā balansu ar izteiktāku kontrastu un mazāk atgūtām detaļām ēnās. Vibrant noderīgs būs urbāniem attēliem, bet Authentic būs piemērots dabas ainu iemūžināšanai. Pieejami arī citi profesionāli kalibrēti filtri. Mans favorīts ir melnbaltais, augsta kontrasta Leica filtrs. Krāsu pēcapstrāde veidota tā, lai imitētu krietni dārgākas Leica kameras, tas izdevies pārsteidzoši labi, lai mierīgi varētu teikt, ka šiem attēliem ir personības vaibsti.

    Kameras piedāvā ļoti plašu kadru klāstu. Pieejami 0.5x, 1x, 3.2x un 5x optiskie lielumi, bet tiem jāpieskaita arī kvalitāti nezaudējošs 2x digitālais palielinājums. Tātad pieci lielumi, kas nepieviļ arī izaicinošos apstākļos. Ja ar to nepietiek, lai pārspētu Galaxy S24 Ultra, pieejams vājprātīgs 120x digitālais palielinājums. Protams, ka šādām bildēm ir visai daudz digitālu kropļojumu, tomēr, ja salīdzina ar Samsung, programmatūra veiksmīgāk spēj uzminēt, kādām detaļām būtu jābūt un attēli sanāk asāki, ja protams šo akvareļu gleznu vispār var nosaukt par asu.

    Ar digitālo palielinājumu iesaku spēlēties vien saulainās dienās. Labos laikapstākļos var paveikties ar kaut cik lietojamu attēlu līdz 30x. Digitālais palielinājums atšķirīgi interpretē krāsas no optiskajiem lielumiem. Tomēr jāatceras, ka piedāvātie optiskie lielumi gandrīz nekad nepieviļ, tādēļ uz tiem var paļauties gandrīz vienmēr. Šeit tie pieejami vairāk, kā konkurentiem.

    Galvenā kamera veido izcilus attēlus. Tie ir detalizēti, graudainība tiek prasmīgi kontrolēta un arī dabas detaļas izskatās dabiski bez mākslīgiem kropļojumiem. Jau Xiaomi 14 apskatā jūsmoju par 3.2x kameru, kas ir gandrīz tik pat spējīga, kā galvenā. Attēli ir asi un detalizēti. 5x kamerai var just nelielu kvalitātes atšķirību detaļās un graudainības kontrolē, tomēr to var pamanīt vien pietuvinot jau gatavus attēlus, arī šie attēli ir vieni no labākajiem industrijā. Šajā ziņā, nedaudz švakāka ir ultra platleņķa kamera, kam reizēm ir jancīga perspektīva objektiem un nedaudz atšķirīgas krāsas no pārējām kamerām, kas kalibrētas līdzvērtīgi. Un tomēr, tā ir tikai matu skaldīšana, ko prasa mans apskatnieka ego, jo arī šī kamera nepieviļ. Visām kamerām ir iespaidīgas HDR spējas. Xiaomi 14 Ultra tiešām lieliski atgūst detaļas ēnās un sakārto pārgaismotās vietas. Lai to pārbaudīt, izvēlējos sarežģītu scenāriju ar spilgtu fona gaismu (ja vien sauli kamerā tā vispār var nosaukt). Gan dzelži, gan pēcapstrāde ar šo lieliski tika galā.

    Galvenā kamera saņēmusi maināmu diafragmas atvērumu. Tas dod papildu iespēju manuālā režīma pārzinātājiem iegūt tieši tādu attēlu, kā vēlas fotogrāfs. Tajā iespējams diafragmas atvērumu pielāgot jebkurā f/1.6-f/4.0 stāvoklī. Auto režīmā gan jāizvēlas starp četriem atvērumiem, tomēr lietotājiem, kas uzticas automātikai, iesaku atstāt automātisko režīmu, kas pats pielāgo atvērumu. Ko tas maina? Tas ļauj kontrolēt, cik gaisma ieplūst sensorā, tā var iegūt asāku kadru, vai objektu ar izpludinātu fonu. Ikdienā tas noder, ja telefonu izmanto, lai radītu instagramīgus attēlus produktiem. Lai šo izmēģinātu, izvēlējos visai sarežģītu objektu, lūk rezultāts.

    Vēl viena šī gada tendence, kas raksturīga Ķīnas viedtālruņiem, ko Xiaomi aktualizēja pagājušajā gadā, ir tuva attāluma fokuss palielinājuma kamerām. Tas ļauj iegūt optiski nedeformētus makro attēlus ar dabisku dziļumu. 3.2x kamera veido vislabākos makro kadrus, bet automātiskais režīms pats izlemj objekta attālumu un izdomā, kuru kameru uzdevumam izmantot. Reizēm gan es to atslēdzu, lai labāku rezultātu iegūtu ar 3.2x kameru, kas spēj fokusēt objektu 10 cm attālumā. Jau atkal jāteic, ka makro attēli ir gana labi, lai 14 Ultra kameras būtu noderīgs rīks produktu satura veidotājiem.

    Kādas ir Xiaomi 14 Ultra spējas sliktas gaismas apstākļos? Nemainīgi labas. Programmatūra automātiski pielāgo nakts režīmu. Testa nolūkos gan to atslēdzu, lai nodemonstrētu kameru dinamiku. Galvenā kamera protams nodrošina vislabāko sniegumu, īpaši daudz datu ievācot pārgaismotajām vietām. Arī pārējās kameras tiek pieņemami galā, tomēr pilnīga tumsa ir vienīgais scenārijs, kad var sākt manīt atšķirīgus tehniskos parametrus un spēju atjaunot detaļas un cīņu ar graudainību. Bet, pat neskatoties uz to, iznākums ir ļoti labs. Vienīgais, ko pamanīju, ka konkurentiem, kas izmanto pretatspīdumu pārklājumus, mazāk kamerās iezogas atspīdumi no gaismas avotiem. Lai notestētu kameru spējas, izvēlējos visai sarežģītus apstākļus, tomēr urbānās ainas ar mākslīgo apgaismojumu, izdodas tiešām lieliski.

    Vēl viena sadaļa, kur 14 Ultra kameras spīd, ir portreta režīms. Patiešām, ne ar vienu citu viedtālruni, man nav tik bieži gribējies paspēlēties ar portretu režīmu. Tas tādēļ, ka Leica jau atkal parūpējusies, lai režīmi tiešām atgādinātu dārgo Leica fotoaparātu sniegumu. Īpaši radoši var izpausties, portreta režīmus papildinot ar Leica krāsu filtriem. Mans favorīts ir Leica melnbaltais, augsta kontrasta filtrs portreta režīmā. Šiem portretiem tiešām ir personības vaibsti. Citiem objektiem noderēs lielie kameru sensori, kas paši par sevi sniedz jaudīgu dziļumu un dabiski izpludina fonu. Tiesa gan, galvenās kameras collas sensors reizēm ir pārāk liels, lai paturētu fokusā visu objektu, nevis tikai tā daļu, tādēļ lieti noder maināmais diafragmas atvērums, kas daļēji šo risina.

    Vienīgā, kamera, kas iepaliek pārējām, ir pašiņu kamera. Patīkami, ka beidzot arī Xiaomi pašiņu kamera prot 4K video. Ādas toņi un dinamiskais diapazons ir apmierinoši, tomēr kamera nav saņēmusi auto fokusu, tādēļ iznākums nav konstants. Ir reizes, kad fons tiek pārgaismots. Diemžēl, šī nav ultras cienīga pieredze un neattaisno prasīto cenu.

    No papildu režīmiem noderīgākie šķita super mēness un ilgās ekspozīcijas režīms, kas ļauj iegūt interesantas gaismas spēles.

    Kopumā, kameru sniegums ir flagmaņcienīgs. Un jā, es atļaušos teikt, ka labāks par Samsung. Proti, kameras ir gatavas, jau izpakojot tālruni, tām nav jāgaida divi mēneši atjauninājumam, kas sakārto graudainību, Leica pēcapstrāde ir lieliska un piešķir attēliem personības vaibstus, šis ir viens no aizraujošākajiem portreta režīmiem, ar kādu esmu spēlējies un dzelži + Pro režīms ļauj iegūt tieši tādus attēlus, kā fotogrāfs ir iedomājies. Šīs protams nav ideālas kameras. Pašiņu kamera iepaliek pārējām un kamerās iezogas dažādi atspīdumi, tomēr es pilnīgi varu iedomāties, cik es būtu priecīgs bildēt kursora testa ierīces ar tik spēcīgām kamerām. Turklāt, ja neapmierinās tikai ar automātisko režīmu, ja manuālie iestatījumi nav sveši, tad fotografēšanas aksesuārs, kas risina dizaina ergonomiku un palielina akumulatoru paceļ fotografēšanu jaunā līmenī. Šis ir iespaidīgākais kameru komplekts, kādu viedtālruņos esmu testējis, tādēļ atzīšos, esmu iemīlējies šajās kamerās.

    Konkurence

    • Samsung Galaxy S24 Ultra – ir tiešākais konkurents, kam patiesībā, dzelžu līmenī Xiaomi stāv ļoti tuvu un pat pārspēj Samsung atsevišķos departamentos. Xiaomi priekšrocības ir daudz ātrāka uzlāde, dāsnāka komplektācija un kameras, kam tiešām izdevies pārspēt Samsung. Galaxy atspēlējas ar zemāku cenu, irbuli, ergonomiskāku dizainu, ilgāka atbalsta programmatūru un nedaudz labāku akumulatora darbību.
    • Sony Xpaeria 1 V – piedāvā arī vienu no pilnīgākajām fotografēšanas pieredzēm viedtālruņos, tikai atšķirība, ka Sony imitē savas Alpha kameras, tādēļ nepieciešamas priekšzināšanas. Xiaomi tādā ziņā piedāvā labumus no abām pasaulēm – pietiekami niansētus manuālos iestatījumus, dzelžus, kas pielāgojas fotogrāfu vēlmēm un automātisko režīmu, kas apmierinās meinstrīma instagramistus.
    • ASUS Zenfone 11 Ultra – ne visas ultras ir vienādas. ASUS mēģinājums ietilpt šajā lauciņā nav viennozīmīgs, tomēr tam izdevies tikt pie trim plusiem – cenas, kas ir zemāka par Xiaomi 14 Ultra, ergonomiskāka dizaina un ietilpīgāka akumulatora, kas krietniapsteidz 14 Ultra darbību, tomēr citos departamentos, īpaši, ja runa ir par kamerām, Xiaomi ir priekšā.

    Nobeigumā – kameru dēļ vien ir vērts apsvērt Xiaomi 14 Ultra

    Jau fakts vien, ka Xiaomi 14 Ultra beidzot ir pieejams pie mums, ir satriecošs. Beidzot arī mēs tiekam pie sērijas, ko ārzemju apskatnieki jau iepriekš pasludinājuši par labākajiem kamerfōniem. Un tiešām, kameras ir tā sadaļa, kas ļauj pievērst acis uz dažām nepilnībām, kādas piemīt Xiaomi 14 Ultra. Pirmkārt, kompromiss, lai tiktu pie izcilām kamerām, ir dizaina ergonomika. Ir jāpiešaujas, kā turēt rokā korpusu, kam gandrīz pusi aizņem kameras. Otrkārt, akumulatora darbība varēja būt krietni labāka viedtālrunim, kas sevi pozicionē, kā satura veidošanas ierīci. Treškārt, saskarne ir tālu no prasītajai cenai pieņemamas. Tomēr, kameras visus šos trūkumus atsver. Xiaomi 14 Ultra domāts satura radītājiem, jo piedāvā vienas no labākajām kamerām industrijā.

    Iepriecināja

    • Korpusā izmantotie materiāli ir lieliski, īpaši mākslīgā āda, kas tiešām vairāk atgādina foto aparātu, nevis viedtālruni
    • Izcils ekrāns papildināts ar lieliskiem skaļruņiem, ļauj lieliski baudīt saturu
    • Dāsna komplektācija, ļoti ātra uzlāde
    • Jaudīga veiktspēja
    • Izcilas kameras!!!

    Negāja pie dūšas

    • Dizains nav ergonomisks, bieži nākas bīstami žonglēt korpusu, svars balansēts tā, ka visu laiku ir sajūta, ka augša pārvelsies pāri plaukstai
    • Termoregulācija varēja būt labāka
    • Akumulatora darbība ir zem vidējā
    • Saskarnes sakārtošanai nepietiek tikai ar nosaukuma maiņu
    • Pašiņu kamera iepaliek pārējām
    Xiaomi 14 Ultra domāts satura radītājiem, jo piedāvā vienas no labākajām kamerām industrijā.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    8
    Ekrāns
    10
    Programmatūra
    6
    Veiktspēja
    10
    Akumulators
    7
    Kameras
    10
    Cena
    5
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    21 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Biteme
    24.04.2024 13:24

    Sensors ir collu liels – nav, nav. Tas ir 1 inch-type izmērs, kas ir mazāks par collu, bet priekš kompaktkameras ir gana ok.

    Mildu bildējot, paļāvies tikai uz OIS vai atbalstīji rokas pret ko stacionāru?

    Biteme
    24.04.2024 13:43

    Nekur gan neesmu redzējis info, ka 1″ type ir collu liels – padalies ar avotu, būs interesanti. Visi avoti, ko esmu pētījis, skaidro nosaukumu ar savulaik izmantoto TV kameru lampām ko izmantoja attēla veidošanai un to ārējais diametrs bija 15.9mm, kas sakrīt ar šī tipa sensoru izmēru – re, arī smuks nosaukums rokā.

    Domāju, ja faktiskais izmērs būtu 1″ un liekā platība tiktu izmantota attēla uzlabošanai, tas noteiktu tiktu pieminēts, aprakstīts un uzsvērts – mūsdienās tādas sveces neviens zem pūra netur.

    Atkārtošos, tas ir tīri akadēmisks jautājums un no praktiskā viedokļa telefonam būtu grūti adaptēt collīgās collas sensoru dēļ tā, ka tad objektīvam būtu jābūt sarežģītākam/lielākam lai varētu fokusa plakni dabūt uz sensora, nevis aiz tā.

    Biteme
    24.04.2024 16:05

    vientips, “gana liels sensors”) Nē, nekāda skaista nosaukuma kas atsauktos uz oriģinālu, man nav.

    Man arī šķiet, ka mūsdienās foto amatieri vairs nepiešķir tik lielu nozīmi sensora izmēram (ārpus nelielas frīku kopas), kā savulaik kompaktkamerām, kuru sensori bija knapāki kā mūsdienu telefoniem, bildes bija pavisam bēdīgas no šodienas skatupunkta un cilvēki drīpelēja pikseļus ar plaginiem un softu, lai atbrīvotos no sensora trokšņa, grauda un objektīva hromatiskajām aberācijām, savukārt tagad apstrādes algoritmi iekārtā jau ir krietni attīstītāki – un šeit sākas atšķirības, kuram tas labāk padodas.

    Man jau šķiet, ka tagad cilvēkiem ir interesantāk lasīt par kameras app, to īpatnībām un apstrādes algoritmu ietekmi uz rezultātu.
    Man bija pārsteigums, ka Xiaomi atrodamais 1:1 kadra formāts nebūt nav jebkurā citā foto app, ka ir saistība ar sensora atbalstītajām izšķirtspējām un tad jau kā izlemj izstrādātājs – izmantot tikai natīvās izšķirtspējas vai pašam taisīt savu, griežot nost lieko.

    Mehāniskais Apelsīns
    24.04.2024 16:16

    Pēc skata atsit Poco telefonus, ar savu apļveida kameru izvietojumu. Iepriekšējie modeļi bija simpātiskāki.

    Raimonc
    24.04.2024 21:14

    Pie mūsdienu tehnoloģiju attīstības ātruma, šo jau var nosaukt par vēsturi ar pārāk lielu cenu Latvijā. Nu jau ir Huawei pura70 ultra ;)

    Kursors.lv
    24.04.2024 22:26
    Reply to  Raimonc

    Nevarētu teikt, ka Huawei viedtālruņi mūsu pusē būtu aktuāli.

    Norrmis
    24.04.2024 22:14

    Eh, cik skumji, ka šis dārgums ārpus kameru lietotnes tomēr vēl nespēj savākties. Prieks, ka paziņojumi vismaz laicīgi nāk, kas šī brīža poco budžetniekam mēdz pazust un ne tikai tādas problēmiņas. Manuprāt, akumulatora darbības ilgums varētu pieaugt pēc kāda atjauninājuma. Ja būtu jāizdara izvēle starp Xiaomi 14 Ultra 16/512 Gb un iPhone 15 pro 256 Gb versija, kuru abu lētākā cena ir nedaudz virs 1100 eiro, tad es noteikti nopirktu savu pirmo ābolu!

    Profs
    24.04.2024 22:43

    nakts bildes tādiem parametriem diezgan nu tādas nekādas sanākušas – pieņemu, ka iphone tajā jomā būtiski iekabina.
    Bet savādāk superīgs apskats un ļoti patīk, ka ieliktas faktiskās bildes un var redzēt to, ka bildējot reālā dzīvē no 10-15 bildēm sanāk tikai 1 bilde:) Man liekas tas vairāk pastāsta par to, ka cik “laba” ir kamera, jo šoreiz neņemšos apšaubīt bildētāja profesionalitāti un lielo pieredzi. Un ņemot vērā, ka raksta veidošanai ir izmantots OnePlus Nord 3 5G, kas maksā 3x lētāk, tad beigu secinājums nezinu vai ir tas pareizākais:)

    crack
    26.04.2024 14:24

    Tās nakts foto jau nu varēji vairāk iemest, liekas, kāds jetijs kokos centies ko darīt.

    freelife
    27.04.2024 00:37
    Last edited 8 days ago by freelife
    H20
    28.04.2024 19:18

    Un kā ar maksājumu karšu pievienošanu telefonam bez Google servisiem? Bez šīs opcijas krutās kameras nav plika graša vērtas.

    H20
    29.04.2024 18:10

    Paldies par info.

    hjh
    29.04.2024 16:12

    xiaomi par štuku, hahaha. Bildēšanai man ir kamera, spēlēm man ir konsole.

    Alberts Kviesis
    01.05.2024 12:36
    Reply to  hjh

    ..līdz brīdim, kad jādodas kādā pārgājienā vai tālākā ceļojumā. Foto kameru labākajā gadījumā lietoju tādu, kuru var ērti ielikt kabatā (piemēram optika, 30x, HX60)

    hjh
    04.05.2024 02:09

    mirrorless sver maz, rf lēcas arī

    Reklāma
    Xiaomi 14 Ultra domāts satura radītājiem, jo piedāvā vienas no labākajām kamerām industrijā.Xiaomi 14 Ultra apskats - atzīšos, esmu iemīlējies šajās kamerās!