Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Phone 7 Ultimate viedtālruņa apskats – reaktora jauda kabatā

    Ja rekordu uzstādīšana spēlēs ir prioritāte pār ikdienas lietošanu, tad ASUS ROG Phone 7 Ultimate ir īstā izvēle!

    Jaunākie raksti

    Ja augustā apskatīju vienu no šī gada kompaktākajiem flagmaņiem (ASUS Zenfone 10), tad nu kārta pienākusi vienam no lielākajiem – ASUS ROG Phone 7 Ultimate. Ražotājs tiešām nepiedāvā neko pa vidu, tā vietā abi gali ir nišas produkti, kas ļauj ASUS mobilajai divīzijai noturēties virs ūdens. Nesen gan internetā parādījās baumas, ka Zenfone divīzija tiks sapludināta ar ROG Phone komandu, ko ražotājs ātri centās atspēkot. Lai tur vai kā, tas nemaina faktu, ka tieši ASUS ROG Phone izdevies izsist spēlmaņiem domāto viedtelefonu nišā pamatīgu vietu, lai jau vairākus gadus pēc kārtas tie tiktu kronēti par gada spēlēm paredzēto flagmaņu karaļiem. ROG Phone 7 Ultimate par pavisam svaigu nosaukt nevar, tas iznāca jau aprīlī, tomēr tā veiktspēja (Android nometnē) vēl aizvien ir teju nepārspēta, tādēļ modelis ir gana aktuāls arī pēc četriem mēnešiem.

    Lai prasmīgi notestētu specifisko ierīci devos pie diviem tehnoloģiju un spēļu ekspertiem – saviem māsas dēliņiem, kas atzina, ka šī ir ļoti interesanta ierīce, bet pret X-Box to nemainītu. Iepakojums jau pats par sevi ir šovs, tajā tiek nodemonstrētas tālruņa iespaidīgās audiovizuālās spējas un AirTriggers darbība. Tas ir gudrs mārketinga gājiens, kas parāda viedtālruņa iespaidīgo pusi, noņemot uzmanību no dažiem trūkumiem un organiski ievilina ROG kopienā. Tiesa gan, no pērnā modeļa atšķirību nav tik daudz, lai tā lietotāji mestos šī gada modeļa apskāvienos, toties vecāku ROG Phone īpašnieki izjutīs uzlabojumus. Par visu pēc kārtas.

    ASUS ROG Phone 7 Ultimate tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 13
    • Ekrāni: 6.78 collu AMOLED, 1080 x 2448, ap 395 ppi, 109.5 cm2, ap 82.2% ekrāna un korpusa attiecība, 1B colors, 165Hz ātrā atsvaidze, HDR10+, 1500 nitu maksimālais spilgtums, Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls, 2 collu papildu OLED ekrāns aizmugurē
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm), astoņi kodoli: x3.2 GHz Cortex-X3 & 2×2.8 GHz Cortex-A715 & 2×2.8 GHz Cortex-A710 & 3×2.0 GHz Cortex-A510, Adreno 740 video apakšsistēma
    • RAM: 16 GB
    • Atmiņa: 512 GB, UFS 4.0, NTFS atbalsts ārējai krātuvei
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e/7, tri-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.3 (A2DP, LE, aptX Adaptive), USB Type-C 3.1 (sānā), DisplayPort 1.4; USB Type-C 2.0 (apakšā), NFC, 3G/4G/5G, 3.5 mm austiņu ligzda
    • Pozicionēšana: GPS (L1+L5), GLONASS (L1), BDS (B1I+B1c+B2a), GALILEO (E1+E5a), QZSS (L1+L5), NavIC (L5)
    • Papildu: optiskais pirkstu nospiedumu lasītājs zem ekrāna, IP54 putekļu un ūdens aizsardzība, stereo skaļruņi ar diviem pastiprinātājiem, 32-bit/384kHz audio, motorizēta dzesēšanas gaisa atvere, AirTriggers skārientaustiņi, žiroskops, kompass
    • Kameras: aizmugurē: 50 MP, f/1.9, 24mm, 1/1.56″, 1.0µm, PDAF galvenā kamera; 13 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ ultra platleņķa kamera; 5 MP, f/2.0 makro kamera; LED zibspuldze; HDR; 8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps, 720p@480fps; gyro-EIS, HDR10+ video. Priekšā 32 MP, f/2.5, 29mm, 1/3.2″, 0.7µm pašiņu kamera, HDR, 1080p@30fps video
    • Akumulators: Li-Po 6000 mAh, 65W ātrā vada uzlāde, PD3.0, QC5, lādētājs komplektā, 10W reversā vada uzlāde
    • Izmēri: 173 x 77 x 10.3 mm, 239 g
    • Cena: ap 1500 eiro

    Dizainā dominē kiborgu estētika

    Tā vien šķiet, ka ražotāji vienojušies, ka spēlēm paredzētajiem viedtālruņiem aizmugures noformējums jāveido zinātniskās fantastikas, jeb kiborgu estētikā. Jāteic gan, ka ASUS ROG Phone 7 Ultimate aizmugure kļuvusi maķenīt vienkāršāka, tomēr arī šeit ņirb dažādas līnijas, uzraksti, laukumi un pat uzzīmētas skrūves. Aizmugures stikls ir maigi matēts, tas līgani saplūst ar matēto alumīnija rāmi un taustei ir ļoti patīkams. Tiesa gan, pats izmērs ne visiem būs piemērots. Ne velti ievadā pieminēju, ka šis ir viens no lielākajiem šī gada flagmaņiem. Salīdzinājumam, ROG Phone 7 Ultimate ir par centimetru garāks par lielo Samsung Galaxy S23 Ultra. Tas nozīmē, ka korpuss nebūs visām kabatām piemērots, toties spēlēšanai viss būs tieši laikā. Ar tādu domu jau arī šis viedtālrunis veidots – lai geimeriem būtu vislabākā pieredze. Tas nozīmē, ka reizēm ikdienas lietošanas ērtums būs upurēts spēļu prieku labā.

    Pierasts, ka spēlmaņiem paredzētie viedtālruņi aizmuguri izrotājuši ar krāsainām diodēm. Līdz pagājušajam gadam tas bija arī ROG Phone stāsts, jo programmatūra ļāva gaismiņas saskaņot ar citiem ROG aksesuāriem. Arī ROG Phone 7 Ultimate to piedāvā, tikai krāsainās diodes saņēmis dzesētājs, par ko pastāstīšu nedaudz zemāk. Aizmugures atšķirības rota šoreiz ir 2 collu OLED ekrāniņš. Tas spēj ziņot par ienākošiem zvaniem vai parādīt notifikācijas, bet pārsvarā tas izklaidē ar retro estētikas animācijām. Programmatūra ļauj izvēlēties dažādas. Aizmugures ekrāns noteikti nav praktisks un vairāk izklaidēs apkārtējos, kamēr pats būsi ieurbies priekšas ekrānā, bet tas noteikti ir stilīgs sīkums, kas ROG Phone 7 Ultimate piešķir personības vaibstu.

    Vēl kāda atšķirības zīme ir motorizētā dzesēšanas gaisa lūka, kas izvietota aizmugurē. Tā atveras, kad pievienots dzesētājs, lai izvadītu lieko, silto gaisu. Neskatoties uz to, ka izmantots gan neliels motoriņš, gan kustīgs elements, patīkami, ka tas nav bijis šķērslis putekļu un ūdens noturībai. Viedtālrunis saņēmis IP54 sertifikātu, kas sola pasargāt pret šļakstiem. Šādā cenā protams gribētos pilnvērtīgu aizsardzību, tomēr, ņemot vērā iepriekš minēto, arī šis ir atzīstams sniegums. Corning Gorilla Glass Victus priekšu un Gorilla Glass 3 aizmuguri sastiķē matēts alumīnija rāmis. Kreisajā pusē tas saņēmis USB ligzdu, magnētiskos punktus ROG aksesuāriem un zilā krāsā akcentētu SIM ligzdu.

    Pretējā pusē izvietoti bloķēšanas un skaļuma taustiņi, kas, pilnai laimei, varēja būt nedaudz stingrāki un neļurkāties. Ap tiem izvietoti reljefi ROG logo, kas taustei ļauj vieglāk atrast AirTriggers skārientaustiņus. Jau atkal jāteic, ka tie daļēji atvieglo spēlmaņu uzdevumus, tomēr gribētu to funkcionalitāti paplašināt, piemēram, iespēju izmantot taustiņu, kā kameru slēdzi. Augša atstāta tukša, apakšā kreisajā stūrī iespiesta otra USB ligzda, bet labajā stūrī – tehnoloģiju vecmāmuļa 3.5mm austiņu ligzda.

    Ja salīdzina ar klasiskiem flagmaņiem, tad dizains uzskatāms par neveiklu, un masīvu. Tomēr nedrīkst aizmirst, ka šis ir nišas pārstāvis, kas izpilda visus specifiskos kritērijus. Horizontāli viedtālruni lietot ir ļoti ērti un spēlmaņi būs ļoti iepriecināti. Labs darbs! Un tomēr, jānorāda, ka korpusa perimetrs un forma nav mainījusies kopš ROG Phone 5 laikiem un sāk jau izskatīties nedaudz vecmodīgi. Īpaši, ja salīdzina ar moderno ZTE nubia Red Magic 8S Pro korpusu.

    Spēlēm piemērots ekrāns

    Vispirms jāteic, ka ekrāns saņēmis visai apjomīgu zodu un pierīti. Arī lielais rādiuss, ar ko apaļoti stūri jau izskatās nedaudz vecmodīgi un brēc pēc elegances. Te jānorāda, ka ZTE Red Magic 8S Pro+ saņēmis krietni plānāku rāmi, bet Sony Xperia 1 V, kam ir līdzīgs ekrāna koncepts, arī ticis pie elegantāka risinājuma. Tomēr, lai attaisnotu ASUS, biezajam rāmim ir arī funkcionalitāte. Proti, tie ļāvuši paslēpt lieliskus uz priekšu vērstus skaļruņus, turklāt piere un zods atstāj vietu, kur ieķerties, lai spēlēs nebūtu lieki pieskārieni. Bet pats labākais, ka tas ļauj baudīt neiztraucētu ekrānu. Nekādu pīrsingu, nekādu iegrauzumu vai uzbāzīgi dinamisku salu, tikai neiztraucēts saturs. Super!

    Pati matrica atstāj dalītas jūtas. Ekrāns nenoliedzami ir ļoti labs, tomēr var just, ka konkurenti ir aizsteigušies priekšā. 1080 x 2448 izšķirtspēja ir optimāla, lai attēls būtu gana ass, bet atvieglotu veiktspēju un akumulatoru. Ekrāns spēj reģistrēt pieskārienus 720Hz taktī, kas nozīmē, ka spēles rezultāts būs atkarīgs no pirkstu veiklības, jo precīzi tiks reģistrēts katrs pieskāriens. Arī 165Hz ātrā atsvaidze ir teju rekordcienīga, vienīgi te ir divi āķi. Pirmkārt, ne visas spēles šādu ātrumu atbalsta, ir visai maz lietotņu, kas atbalsta šādu atsvaidzi. Otrkārt, konkurenti jau tikuši pie LTPO matricām, kas efektīvāk spēj samazināt atsvaidzi līdz 1Hz statiskos kadros un spēj ietaupīt akumulatoru. Labā ziņa, ka programmatūra gana naski pati spēj slēgāties pa atsvaidzes taktīm un pielāgoties attiecīgajām spēlēm. Turklāt, pats var pielāgot 60Hz, 90Hz, 120Hz, 144Hz vai 165Hz atsvaidzi. Šogad palielināts spilgtums līdz 1500 nitiem. Tiesa gan maksimums tiek izmantots vien HDR saturā un atsevišķās spēlēs. Diemžēl, ikdienā var just, ka ar saules gaismu konkurenti spēj tikt veiksmīgāk galā. Toties iekštelpās problēmu nebūs, attēls būs kontrastains, skata leņķi lieliski un krāsas ļoti labi kalibrētas.

    Programmatūra piedāvā gana plašus pielāgojumus. Var mainīt krāsu profilus, tos pielāgot, mainīt atsvaidzi un izmantot vienmēr ieslēgto ekrānu. Papildu tam, pierītē virs ekrāna izvietots vēl kāds tehnoloģiju mamuts – LED paziņojumu diode. Ja tā traucē, to var atslēgt, tomēr man tā šķita sentimentu raisoša.

    Veikla atbloķēšana

    Šeit neko jaunu nepateikšu, ASUS izmanto zibenīgu atbloķēšanu ar seju un ļoti labu optisko pirkstu nospiedumu lasītāju zem ekrāna. Pirmā atkarīga no apkārtējā apgaismojuma un nav uzskatāma par biometriski drošu, tādēļ stāstīšu par otro. Pirkstu nospiedumu lasītājs ir ātrs, uzticams un atpazīst pirkstu 9 reizes no 10. Man patīk tā novietojums, kas ir ērti sasniedzams un būs komfortabls gan labročiem, gan kreiļiem. Ļoti labs darbs!

    Vieni no labākajiem skaļruņiem industrijā

    Spēlēm paredzētajiem viedtālruņiem nepietiek tikai ar labu ekrānu, jādomā arī par skaņu. Jau ierasts, ka ASUS uz to netaupa. Attaisnojums biezajai pierei un zodam ap ekrānu ir divi uz priekšu vērsti skaļruņi. Tas nozīmē, ka plaukstas tos nebloķēs, spēlējot spēles, turklāt pret seju vērstie skaļruņi nodrošina daudz apjomīgāku un ietverošāku skaņu, kā konkurenti. Vienīgais izņēmums ir Sony, kas arī piedāvā šādu risinājumu. ROG Phone 7 Ultimate saņēmis divus vienādus 12 x 16 mm skaļruņus. Tie ir izcili balansēti, ļoti skaļi un kvalitatīvi. Skaņa ir tik skaļa, ka šim viedtālrunim nav nepieciešama bezvadu tumbiņa, lai pieskandētu vidēji lielu istabu. Patīkami jūtami arī basi, tomēr tos ir iespējams pastiprināt. Proti, līdzi dotais dzesētājs šogad iemācījies kalpot arī kā basu pastiprinātājs. Tajā iebūvēts 13 x 38 mm sabvūfers. Šis komplekts un plašā programmatūra, ko kalibrējis zviedru audio eksperts Dirac, tiešām pārsteidz un audio pieredze ir viena no labākajām industrijā!

    Ar to visi audio prieki nebeidzas. ROG Phone 7 Ultimate ticis arī pie 3.5 mm austiņu ligzdas. ASUS un Sony ir pēdējie ražotāji, kas flagmaņos šo tehnoloģiju vecmāmuļu izmanto. ASUS ļauj izmantot augstas izšķirtspējas austiņas labākai audio pieredzei. Ja izmanto AeroActive 7 dzesētāju, arī tas ticis pie 3.5 mm austiņu ligzdas. Tas darīts, lai vadi nemaisītos pa rokām, apšaudot pusaudžus šaujamspēlēs. Nav aizmirsts arī par bezvadu austiņām, tādēļ iekļauti aptX adaptive, aptX Low latency, LDAC and AAC audio kodeki. Un beigās jāuzteic arī uzlabotais vibrācijas motors, kas beidzot nodrošina gan smalku kalibrāciju, gan stipru vibrāciju, lai nepalaistu garām zvanus un paziņojumus. Kopumā audiofīliem šī ir īstā ierīce, kas sagādās neviltotu prieku.

    AeroActive 7 dzesētājs

    ASUS ROG Phone 7 Ultimate savu uzskrūvēto cenu attaisno, dodot komplektā diezgan daudz aksesuāru. Viens no tiem ir AeroActive 7 dzesētājs un patīkams tā pārnēsāšanai domāts maciņš. Katru gadu ASUS pamanās dzesētāju uzlabot. Piemēram, pirms diviem gadiem tas saņēma aizmugures taustiņus spēlēm. Šī gada jaunums ir zemo frekvenču skaļrunis, kas kopā ar viedtālruņa jaudīgajiem priekšas skaļruņiem veido iespaidīgu 2.1 audio sistēmu. Dzesētāja apakša tikusi pie USB un 3.5 mm austiņu ligzdām. Es gan nevaru teikt, ka pievienotā veidā, taustiņi šķistu super ērti, tomēr vienmēr novērtēju papildu funkcionalitāti, ko tie sniedz. Vienīgi, ka dzesētāju nevar lietot kopā ar komplektā iekļauto ietvaru, bet par to ļaujiet papukstēt nedaudz zemāk. Apakšā ir neliels statīviņš, kas ļauj tālruni atstutēt uz galda horizontāli. Un protams nav aizmirstas krāsainās LED gaismas, kas ir neatņemama spēlēm paredzēto viedtālruņu sastāvdaļa.

    Tomēr AeroActive 7 galvenā funkcija ir dzesēšana. Jau rakstīju, ka tas strādā kopā ar korpusā iestrādāto lūku, kas izvada uzkarsušo gaisu. Šogad dzesētājs saņēmis arī vienu izvadu fiksatora augšā, kas pūš vēso gaisu ne vien uz korpusa aizmuguri, bet arī uz ekrāna. Ražotājs sola, ka tas ļauj ekrāna temperatūru samazināt par 8, bet aizmugures temperatūru par 25 grādiem. Man nebija pa rokai precīzs termometrs, lai šo apstiprinātu, bet risinājums tiešām uzlabo veiktspēju tik ļoti, ka pat vērojams lēciens sintētiskajos veiktspējas testos ar dzesētāju. Patīkami, ka bez šī, ROG Phone 7 atbalsta arī citus ROG aksesuārus, arī no vecākām paaudzēm. Tomēr, jāteic, ka daļa vairs netiek atbalstīta, tādēļ kopējais aksesuāru skaits būs mazāks, kā vecākiem modeļiem. Ja nu kādam tomēr traucē ventilatoriņa skaņa, programmatūra ļauj to atslēgt, ja tiek lietots mikrofons.

    Iespaidīgs akumulators, ātra uzlāde, dāsna komplektācija

    Cik ietilpīgs ir Tavs akumulators? ASUS uzskata, ka spēlmaņi jālutina ar Li-Po 6000 mAh akumulatoru. Tas ir krietni vairāk, kā konkurentiem. Akumulators sadalīts divās daļās, lai nodrošinātu ātru un saudzīgu 65W vada uzlādi. Ja neaizraujas ar spēlīšu dzenāšanu, var sagaidīt stabilu 2-3 dienu darbību, kas ir iespaidīgs rādītājs flagmanim. Tomēr būtu grēks neuzspēlēt, kādu spēli, speciāli tam paredzētā ierīcē. Arī ar to man ne reizi vakarā nevajadzēja sniegties pēc lādētāja. Mana ikrīta rutīna, kas konkurentiem noēd 6-10%, ASUS ROG Phone 7 Ultimate apēda tikai 2-3%, kas arī ir lielisks rādītājs.

    Avots: ASUS

    Pilna uzlāde no nulles, man prasīja aptuveni stundu. Tomēr jāatceras, ka šeit ir runa par ietilpīgāku akumulatoru, kā vairumam. Pat neskatoties uz to, rezultāts ir aptuveni tāds pats, kā Samsung Galaxy S23 Ultra. Patīkami, ka iespaidīgajā iepakojumā iekļauts 65W sienas lādētājs un patīkams, pīts vads ar USB Type-C abos galos. Starp citu, ar šo lādētāju man nebija problēmu uzlādēt arī manu ASUS portatīvo datoru. Ražotājs uzlādei iesaka izmantot sāna USB ligzdu, kas nodrošina zemāku temperatūru. Jāatceras, ka ASUS, līdzīgi, kā Sony, piedāvā dažādu akumulatora saudzēšanas programmatūru. Piemēram, iespējams pieslēgties elektrotīklam, apejot akumulatoru. Tas ļauj saudzēt akumulatoru, bet turpināt dragāt spēles. Prasītā cena gan prasītu bezvadu uzlādi, tomēr tāda nav iekļauta. Tas nekas, jo pārējais akumulatora departamentā pelnījis izcilu vērtējumu.

    Jau rakstīju, ka komplektā iekļauts sienas lādētājs, kvalitatīvs USB vads, dzesētājs, tā maciņš un tālruņa ietvars. Tātad šoreiz runa ir par vienu no dāsnākajām komplektācijām industrijā. Tas vismaz daļēji mīkstina uzskrūvēto cenu. Tomēr pret iekļauto ietvaru man ir iebildes. Labā ziņa, ka tas veidots no cietas plastmasas, sliktā ziņa, ka tas nepieguļ korpusam, tas kustas, čerkst plaukstā, plānākā daļa ļurkājas, to iespējams pacelt ar pirkstu un patiesībā tas nosedz tik maz no korpusa, ka par tā aizsardzības spējām esmu visai skeptisks. Un ja dikti piekasās, tad arī dzesētāja detaļas un salaidumu vietas nevieš uzticību par izturību ilgtermiņā. Bet protams, dāvinātam zirgam (lasi komplektācijai) zobos neskatās, jo šāda komplektācija tiešām attaisno augsto cenu un ir elegants spļāviens sejā pārāk skopajām Apple, Samsung, Google un Sony komplektācijām.

    Veiktspēja – reaktora jauda kabatā

    Lai gan Samsung, virstaktējot svaigāko Snapdragon procesoru, cenšas izlekt no pūļa, ASUS ROG Phone ar savu veiksmīgo dzesēšanu, kā vienmēr, gozējas veiktspējas testu augšgalā. ASUS ROG Phone 7 Ultimate darbina Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 čipkopa. Tas ir procesors, kas komentārus neprasa un darbina tādus veiktspējas pirmrindniekus, kā ASUS Zenfone 10 un OnePlus 11. ASUS izmanto arī svaigāko LPDDR5X RAM, kas operē ar 8533 Mbps. Un protams super ātrā UFS 4.0 atmiņa, kas sasniedz 4324 Mbps ātrumu. Šoreiz tas viss pārliets arī ar prasmīgu programmatūras mērci. Piemēram, X-mode, kam spēles ir prioritāte, izvēlas efektīvāko čipkopas kodolu, lai pieredze būtu ātra un efektīva. Šis režīms pat krietni uzlabo sintētisko veiktspējas testu rezultātus. Turklāt, ja izmanto aktīvo dzesētāju, tie cipari kļūst vēl lielāki.

    Veiktspējas testi gan neizstāsta visu stāstu. Jau ieejot Geekbench 6 lietotnē, ASUS automātiski ieslēdz X-mode režīmu. Uzslava par godprātību, ka tas tiek parādīts, jo citi ražotāji mēdz noklusēt, ka testu veic pastiprinātas veiktspējas apstākļos. Ikdienā visas lietotnes burtiski lido, nekādas aiztures nav novērojamas. Turklāt jau viedtālruņa korpusā iestrādātā pasīvā dzesēšana ir līmenī, lai varētu visai ilgi, bez veiktspējas samazināšanas dragāt spēles un citas prasīgas lietotnes. Un ja nu tomēr grasies noslogot veiktspēju vēl pamatīgāk, aktīvais dzesētājs  ļaus bez bēdu spēlēt un spēlēt, cik tik uziet.

    Ir pieejami visi svaigākie savienojumi, kas strādā ātri un uzticami. Jau sākumā rakstīju, ka ROG Phone 7 Ultimate saņēmis divas USB Type-C ligzdas. Interesanti, ka apakša saņēmusi vecāku USB Type-C 2.0 versiju, bet sāns ticis pie USB Type-C 3.1 versijas ar DisplayPort 1.4, kas ļauj viedtālruni pieslēgt televizoram un pārvērst to teju pilnvērtīgā konsolē. Ražotājs piedāvā tikai vienu atmiņas variantu, bet domāju, ka ar 512 GB būtu jāpietiek ierīcei, kas neatbalsta atmiņu kartes. Par veiktspēju tiešām nav sūdzību, sēdies 10!

    Viena no pilnvērtīgākajām spēļu programmatūrām

    ASUS vienmēr piedāvājis iespaidīgu programmatūru spēlmaņiem. ROG Phone 7 Ultimate nav izņēmums. Armoury Crate ir spēļu bibliotēka, kas ietver jau ielādētās spēles un piedāvā iespēju izvēlēties papildu ieteiktās.

    Viss ieturēts kiborgu estētikā, lai iebakstītu ar pirkstu acī, ka runa ir par nopietnu izklaidi. Ja grasies atvērt savu spēļu bibliotēku darbā vai mācību iestādē, neaizmirsti, ka to pavada skaļš muzikāls noformējums, tādēļ iesaku laicīgi pārslēgties uz klusuma režīmu vai iestatījumos atslēgt fona mūziku. Jokus pie malas, te patiešām ir daudz noderīgu rīku. Piemēram, katrai spēlei var pielāgot savu veiktspējas profilu, ko lietotne vēlāk atcerēsies. Profilus ir iespējams arī eksportēt.

    Pielāgot var tiešām visu, sākot no procesora darbības, beidzot ar AirTriggers uzvedību un ekrāna jutību. Lietotne norāda arī, kuras spēles atbalsta, kādu ekrāna atsvaidzi. Uzreiz jāteic, ka interesantākie nosaukumi neatbalsta atsvaidzes maksimumu.

    Pašā spēlē pieejams ļoti niansēts asistents Game Genie, ko var izsaukt ar žestu no augšējā stūra.

    Un te nu var sākt atsperties. Var pielāgot vibrāciju kartēšanu, kas ļauj izvēlēties vibrācijas stiprumu konkrētiem spēles virtuālajiem taustiņiem. X Sense pasaka priekšā, kad, piemēram, pie apvāršņa parādās ļaundaris. Beta versijā pieejama opcija, kad MI pats izdomā, kas ir spēles svarīgākie notikumi un tos ieraksta. Un protams niansēta iespēja pielāgot skārienjutīgās rāmja zonas un pat žiroskopa atpazītu tālruņa pozīciju. Iestatījumi tiešām ir pieejami mikroskopiskā līmenī, lai uzlabotu konkrētās spēles pieredzi līdz maksimumam.

    Tas protams uzdod jautājumu, vai tas viss uzlabo spēļu pieredzi? Un kā vēl! Tiesa gan, nevajadzētu ļauties slinkumam, jo iestatījumi un kalibrēšana ir laikietilpīgs pasākums. Kad tas izdarīts, te tiešām ir, kur meklēt palīdzību teju katrā no spēļu scenārijiem. Turklāt, rīki ir noderīgi pat jau nopietnu e-sportistu līmenī.

    Arī pārējā saskarne ir kiborgu estētikā

    Ja lasīji ASUS Zenfone 10 apskatu, tad zini, ko sagaidīt no pārējās saskarnes. Runa ir par Android 13, kam ražotājs sola divus lielos atjauninājumus un četru gadu drošības ielāpus. Vai man vienīgajam tas šķiet sasodīti maz, ņemot vērā iespaidīgo cenu? Te jāatgādina, ka pat tāds atjauninājumu sliņķis, kā Sony, sola vismaz 3 lielos atjauninājumus, nemaz nerunājot par Samsung un Google ilgo programmatūras atbalstu. Pat Xiaomi solījies ielekt 4 lielo atjauninājumu vilcienā.

    Lai iederētos spēļu gīku klubiņā, saskarne šoreiz saņēmusi kiborgu estētikas tēmu. Tā piedāvā gan fona attēlus, gan pielāgotas ikonas. Tiesa gan, tās pielāgotas vien ASUS oriģinālajām lietotnēm, tādēļ rada visai haotisku iespaidu. Labā ziņa, ka pieejams plašs motīvu veikals. Un jau iestatot tālruni var izvēlēties arī krietni piezemētāku variantu.

    Jau iestatot ROG Phone 7 Ultimate, tiek piedāvāts izvēlēties ASUS veidotos pielāgojumus vai atstāt tīra Android veidotos.

    Tas ļauj izvēlēties skaļuma, ienākošā zvana, izslēgšanas vai paziņojumu bloka izskatu un funkcionalitāti. Jāatgādina, ka Zenfone 10 prezentācijā ražotājs attaisnoja šādu pieeju, jo 82% lietotāju atzina, ka ASUS paziņojumu bloks viņiem pie sirds iet vairāk, kā oriģinālais.

    Kopumā, spēļu entuziasti saskarnē var atrast visu un vēl mazliet, ir gana daudz pielāgojumu un saskarni var mainīt uz nebēdu. Tomēr pārāk īsais atbalsts šķiet nepiemērots prasītajā cenā.

    Kameras nav flagmaņcienīgas

    Ok, būsim reāli, tie, kas izvēlas spēļu entuziastiem paredzētu ierīci, jau ir pieraduši, ka kameras tām nav prioritāte. Un arī ASUS nekad nav izcēlies ar spicāko sniegumu šajā departamentā. Tomēr gribu nedaudz paslavēt ROG Phone 7 Ultimate, ka šis ir labākais sniegums, kāds geimeru telefonos redzēts. To nodrošina svaigākā veiktspēja un pēcapstrāde, ko tā prot, lai gan dzelži ir drīzāk vidējai klasei atbilstoši. Piemēram, galvenās kameras Sony IMX766 sensors ir tāds pats, kādu izmanto mans 3x lētākais Nothing Phone (1), turklāt ASUS pat nav iesprindzis to apveltīt ar optisko stabilizāciju. Ultra platleņķa un pašiņu kameras ir tādas pašas, kā Zenfone 10. Taču visu kopējo iespaidu maitā makro kameras kartupelis, ko šogad nenovēlu pat budžeta klasē, kur nu vēl flagmaņu klasē…

    ASUS ROG Phone 7 Ultimate saņēmis:

    • 50 MP, f/1.9, 24mm, 1/1.56″, 1.0µm, PDAF galveno kameru
    • 13 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ ultra platleņķa kameru
    • 5 MP, f/2.0 makro kameru
    • 32 MP, f/2.5, 29mm, 1/3.2″, 0.7µm pašiņu kameru

    Kameru lietotne ir elementāra. Gandrīz visi režīmi jau novilkti iespēju karuselī, tādēļ sadaļā “Vairāk” atstāts gandrīz nekas. Toties šādā lietotnē nebūs problēmu orientēties arī citu ražotāju lietotājiem.

    Ultra platleņķa kamera un galvenā kamera nodrošina optiskos lielumus, bet digitālais palielinājums spēj aizsniegties tikai līdz 8x. Diemžēl, šoreiz kvalitātes kritums jūtams pat ierastajā 2x lielumā. Tam parādās graudainība un ne visai pievilcīga digitāla detaļu saasināšana. Tomēr, ja saules gaisma ir gana, var paveikties arī ar šo lielumu, tādēļ tālāk tuvināt neiesaku.

    Galvenā kamera veido detalizētus attēlus, tomēr krāsas ir tālu no reālistiskām. Pamatkrāsas tiek piesātinātas līdz sintētiskam līmenim. Lai gan detaļu ir pietiekami, arī tām ir digitāli saasināts smeķis. Tas jūtams gan dabas detaļām gan arhitektūrai. Tomēr jāuzteic HDR, kas spēj atgūt detaļas pat apmākušās debesīs. Tas gan neattiecas uz ēnām, tādēļ attēli reizēm ir kontrastaināki, kā gribētos. Ultra platleņķa kamera performē lieliski, pietiek gan detaļu, gan dinamiskais diapazons. Krāsas gan ir nedaudz pārspīlētas, toties saulainā dienā atšķirību no galvenās kameras būs maz.

    Lai nebojātu garastāvokli sev un citiem, par makro apendicītu nestāstīšu, vienkārši atstāšu trīs bildes. Vērtējiet paši šāda kartupeļa nepieciešamību 1500 eiro vērtā ierīcē.

    Iespējams pamāžoties ar gaismas līniju režīmu, tomēr, lai kaut ko cienīgu no tā izspiestu būtu vajadzīgs statīvs. Bez tā biju pārsteigts, ka salīdzinoši īsā laikā varēju pat tikt pie nojaušamām zvaigznēm.

    Procesors uzlabojis kameru spējas tumsā, tomēr šīs drīzāk gribas nosaukt par krēslas kamerām. Krēslā tiek sakārtotas izgaismotās vietas, tomēr naktī ir pārāk daudz gaismas atspīdumu un sapludinātu detaļu, ar ko kameras vienkārši netiek galā.

    Portreta režīms pieklājīgi spēj izkalkulēt objektu, tomēr fons reizēm izskatās nedaudz mākslīgi. Labā ziņa, ka var paveikties arī ar mājdzīvnieku bildēm, pie nosacījuma, ka zvērs būs nekustīgs. Nedzīviem objektiem noder galvenā sensora izmērs, kas, piebīdot kameru gana tuvu, ļauj iegūt dabiski izplūdušu fonu. Vismaz pašiņu kamera strādā lieliski ar pietiekami daudz detaļām un dabisku ādas atainojumu. Ir pieejams arī portreta režīms.

    Kopumā, kameru sniegums neatbilst ROG Phone 7 Ultimate cenai. Un tomēr šis ir labākais sniegums, kāds redzēts spēļu entuziastiem paredzētā ierīcē. Pilnai laimei gan gribētu redzēt vismaz Zenphone 10 gimbal stabilizāciju un nemāžošanos ar makro apendicītu. Tad kamerām būtu krietni labāks vērtējums.

    Konkurence

    • ASUS ROG Phone 6 Pro – ja Tev jau ir šis modelis, nav vērts steigties ROG Phone 7 Ultimate apskāvienos. Faktiski funkcionalitāte ir gandrīz tāda pati. Šī gada modelis saņēmis uzlabotu dzesētāju ar basu pastiprinātāju, vēl jaudīgākus skaļruņus, protams, šī gada veiktspēju un uzlabotu mitruma noturību. Pērnais modelis atspēlējas ar šobrīd zemāku cenu.
    • ZTE nubia Red Magic 8 Pro – nebīstieties neiegaumējamo nosaukumu un to, ka tas oficiāli pie mums nav nopērkams. ZTE pasaules kontekstā ir tiešākais ASUS konkurents. ZTE ticis pie modernāka dizaina ar šauru rāmi un zem ekrāna paslēptu pašiņu kameru. ZTE pat pacenties korpusā iebūvēt dzesētāja ventilatoru, ko ASUS piedāvā, kā atsevišķu aksesuāru. Abiem ir šī gada veiktspēja, tomēr ASUS piedāvā skaļākus skaļruņus, oficiālu IP reitingu un sakārtotāku saskarni, kamēr ZTE var atrast par krietni zemāku cenu.
    • ASUS Zenfone 10 – šoreiz cīņa varbūt nav līdzvērtīga, jo Zenfone nav spēļu entuziastu ierīce, tomēr ir zināmas līdzības – abi saņēmuši līdzvērtīgu veiktspēju un pat līdzīgu programmatūru. Zenfone priekšrocības ir kompaktais korpuss, pilnvērtīga IP68 aizsardzība, bezvadu uzlāde, labāks kameru sniegums un zemāka cena. ROG Phone tam pretī liek spēlēm piemērotāku korpusu un plašāku programmatūru, spēļu aksesuārus, jaudīgākus skaļruņus un ātrāku uzlādi.
    • Sony Xperia 1 V – taisni vai neticas, cik abiem ir daudz paralēles. Abiem ir ekrāni, bez grauzumiem un pīrsingiem, abiem ir uz priekšu vērsti skaļruņi, abiem ir akumulatora pielāgojumi, kas domā par ilgtspēju, abiem ir bagātīga, spēlēm domāta programmatūra un abus darbina vienāds procesors. Sony pat ticis pie ārēji pievienojama, spēlēm paredzēta dzesētāja Par labu Sony runā elegantāks korpuss ar pilnvērtīgu ūdens un putekļu noturību, augstākas izšķirtspējas ekrāns, bezvadu uzlāde, izcilas kameras, kas ir gaismas gadus priekšā ASUS un pat zemāka cena. ROG Phone atspēlējas ar ātrāku uzlādi un spēlēm domātiem aksesuāriem.

    Nobeigumā – spēļu entuziastu īstā izvēle

    ASUS ROG Phone 7 Ultimate ir izcila nišas ierīce. Jau n-to gadu pēc kārtas ASUS uzstāda latiņu spēļu entuziastiem un pat e-sporta spēlētājiem. Lai gan ikdienas lietošanā ROG Phone 7 Ultimate ne tuvu nav ērtākais, pilnvērtīgākais un funkcionālākais verķis, ko par aptuveni 1500 eiro var iegūt. Tātad, kādas ir priekšrocības? Pirmkārt, izcili multimediji. Neiegrauzts ekrāns ar industrijā vieniem no jaudīgākajiem skaļruņiem, sniedz izcilu mediju baudīšanu. Tiesa gan iekštelpās vai ēnā, jo konkurenti ar saules gaismu tiek labāk galā. Otrkārt, veiktspēja pietiek atliektiem galiem, lai tiktu galā ar jebkuru uzdevumu. Turklāt uzlabotais dzesētājs uzlabo gan veiktspēju, gan mediju baudīšanu – ar dzesēšanu viss kārtībā, turklāt tagad tajā iebūvēts basu pastiprinātājs. Te jāpiemin arī ļoti dāsnā komplektācija. Treškārt, programmatūra piedāvā mikroskopiska līmeņa pielāgojumus spēlēm. Ja pietiek pacietība tos iestatīt, var stabili gatavoties spēļu rekordiem. ASUS tiešām piedāvā bagātīgākos, spēlēm domātos iestatījumus, kādus industrijā var atrast. Lai gan man neizdevās piejaucēt (lasi pierast) pie AirTriggers, arī tas ir lielisks palīgs, lai spēles dzenātu pastiprinātā režīmā.

    Vai ASUS ROG Phone 7 Ultimate attaisno savu cenu, un vai tā ir ikdienai piemērota ierīce? Daļēji. Ja skatās no spēļu perspektīvas – pilnīgi noteikti! Ja skatās no konkurences un ikdienas ērtuma perspektīvas – ne gluži. Proti, korpuss ir ļoti liels, ne visiem tas būs piemērots. Dizains šķiet nedaudz vecmodīgs, ja salīdzina ar konkurentiem, tā princips nav mainījies vairākus gadus. Iekļautais plastmasas ietvars ir ļoti slikti nostrādāts, arī dzesētāja savienojumi rada bažas par ilgtermiņu. Ekrāns ir lielisks spēlēm, bet nav tik spilgts, lai ārā bez bažām saskatītu saturu. Kameru darbība ir viduvēja, turklāt makro kameras apendicīts šādā cenā ir ņirgāšanās par lietotājiem. Ak jā, cenu arī par gluži pieejamu nenosauksi. Un tomēr nedrīkst aizmirst, ka šis tomēr ir spēļu entuziastiem paredzēts viedtālrunis. Šajā ziņā te viss ir ne vien kārtībā, bet pat uzstāda latiņu konkurentiem.

    Iepriecināja

    • Lai gan aizmugurē ir kustīgs dzesēšanas elements, korpuss ir saņēmis IP54 putekļu un mitruma aizsardzību
    • Neiztraucēts ekrāns + uz priekšu vērsti skaļruņi = izcila mediju baudīšana
    • AeroActive Cooler 7 ne tikai dzesē, bet pastiprina basus, piedāvājot vienu no labākajām audio pieredzēm industrijā
    • Ietilpīgs akumulators, ātra uzlāde
    • Izcila veiktspēja
    • Te ir viss vajadzīgais spēļu entuziastiem
    • Dāsna komplektācija, 3.5 mm austiņu ligzda, LED paziņojumu diode

    Negāja pie dūšas

    • Konkurentu ekrāni tiek labāk galā ar saules gaismu, tie saņēmuši LTPO matricas
    • Dizains šķiet nedaudz novecojis, iekļautais plastmasas ietvars ir ļoti slikti nostrādāts, arī dzesētāja detaļu savienojumi rada bažas par ilgtermiņu
    • Tikai divi lielie atjauninājumi programmatūrai
    • Vidējās klases kameru sniegums, kāda jēga no makro kameras šādā cenā?
    • Diezgan augsta cena.
    Ja rekordu uzstādīšana spēlēs ir prioritāte pār ikdienas lietošanu, tad ASUS ROG Phone 7 Ultimate ir īstā izvēle!

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    8
    Ekrāns
    9
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    10
    Akumulators
    10
    Kameras
    6
    Cena
    5
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Oskars
    13.09.2023 15:23

    Sistēmas Preferences vienkārši drausmas. Diben kompānija tulko arī kā caur pēcpusi. Nu jā ko gan var gaidiīt no dibenkompānijas?

    rudzu rikas
    14.09.2023 00:24

    Baterija, mm, 6k – ok, lasu tālāk. Cena – 1.5k. Done, skip, next :D

    Dainis
    14.09.2023 12:19

    Lietoju kopš maija pilnībā piekrītu par jaudu un telefona tiešām patīkams un baterija tur diezgan ilgi arī spēlējot.starpvitu neperkat ultimate versiju nekāda atšķirībā nav starp parasto es nopirku bite parasto versiju pa 1100 un pēc tam dzesētāju atsevišķi jaunu pa 80 eiro

    Andis
    14.09.2023 14:40

    Var skomplektēt, bet parastajai versijai nav dzesēšanas lūkas augšā un displeja aizmugurē. Parastajam ir versija 12/256 un var dabūt melnā krāsā, Ultimate versija ir tikai 16/512 un tikai baltā krāsā. Vairs atšķirību nav.

    Dainis
    16.09.2023 02:43
    Reply to  Andis

    Atļaušos palabot parastais 7 no ultimate atšķiras tikai ar aizmugurējo lūku un displeju.Gan krāsu var dabūt baltu un melnu gan atmiņu 16 /512 lūk bite.lv piedāvā baltu parasto ar 16/512

    Andis
    20.09.2023 13:49
    Reply to  Dainis

    Ultimate ir tikai balts un tikai 16/512Gb. Parastais ir gan melns, gan balts, gan12/256, gan 16/512Gb.

    Reklāma
    Ja rekordu uzstādīšana spēlēs ir prioritāte pār ikdienas lietošanu, tad ASUS ROG Phone 7 Ultimate ir īstā izvēle!ASUS ROG Phone 7 Ultimate viedtālruņa apskats - reaktora jauda kabatā