Web Analytics
More
    Reklāma

    Nothing Phone (2a) apskats – apvērsuma mēģinājums vidējā klasē

    Kopumā Nothing (2a) ir ar milzīgu pluss zīmi, jo piedāvā patīkami atšķirīgu piedāvājumu vidējā klasē.

    Jaunākie raksti

    Pirms diviem gadiem Karla Pei jaunuzņēmums Nothing pieteica sevi viedtālruņu industrijā ar Nothing Phone (1). Lai gan ražotājs nav sasniedzis pat pubertāti, ar asprātīgu mārketingu un drosmīgiem dizaina lēmumiem Nothing izdevies pievērst sev gana lielu uzmanību. Patiešām, Karls Pei apbrīnojami un pat apskaužami labi spēj novietot savus produktus starmešu gaismā. Turklāt šis ir viens no retajiem ražotājiem, kam izdevies izveidot tikai tam raksturīgu dizaina valodu. Tas ļauj Nothing atpazīt jau pa gabalu, īpaši, ja aizmugurē iezaigojas Glyphs ledi, ko Karls Pei mārketinga materiālos apdzejojis teju filozofijas līmenī. Pagājušajā gadā iepazinām Nothing Phone (2), kas vēl aizvien man šķiet lielisks viedtālrunis arī šogad. Tiesa gan tā uzlabojumi no pirmā modeļa nebija tik vērā ņemami, lai Phone (1) lietotāji mestos tā apskāvienos. Patiesībā, Karla Pei plāna aizkulises atklāj, ka Phone (2) bija Nothing pieteikums Amerikas tirgum. Un tā nonākam pie šī apskata galvenā varoņa – Nothing Phone (2a). Nosaukumā iekļautais “a”, līdzīgi kā Galaxy A vai Google Pixel a sērijā, nozīmē, ka runa ir par affordable, jeb pieņemamas cenas viedtālruni. Un šķetinot Karla Pei plānus vēl tālāk, var nojaust, ka ar Phone (2a) ražotājs vēlas apēst pamatīgu pīrāga šķēli Indijā. Kāds tur brīnums, tas ir viens no lielākajiem viedtālruņu tirgiem pasaulē. Kā teica Karls Pei vienā no Nothing mārketinga video – ja tas strādā Indijā, tas strādās visur. Un lūk rezultāts – pirmajā stundā izdevies pārdot 60K ierīču.

    Arī šoreiz runa ir par oriģinālu dizainu, lielisku ekrānu, ietilpīgu akumulatoru un Glyphs gaismiņām. Turklāt tas viss tiek piedāvāts, sākot no 349 eiro. Tas liek uzdot jautājumu, kādi stūri ir apgriezti, lai iegūtu cenu, kas ir zemāka par Phone (1) debijas cenu. To centīšos noskaidrot šajā apskatā. Un vēl mēģināšu saprast, vai man būtu jālaiž pensijā mans Nothing Phone (1) un jānomaina pret Phone (2a).

    Nothing Phone (2a) tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 14, Nothing OS 2.5
    • Ekrāns: 6.7 collu AMOLED, 1080 x 2412, 20:9 malu attiecība, ~394 ppi, 108.0 cm2, ~87.6% ekrāna un korpusa attiecība, 1B krāsu, 120Hz ātrā atsvaidze, HDR10+, 1300 nitu maksimālais spilgtums, Corning Gorilla Glass 5 aizsargstikls
    • Procesors: Mediatek Dimensity 7200 Pro (4 nm), astoņi kodoli: 2×2.8 GHz Cortex-A715 & 6x 2.0 Cortex-A510, Mali-G610 MC4 video apakšsistēma
    • RAM: 8*/12 GB
    • Atmiņa: 128*/256 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.3 (A2DP, LE), 360˚ NFC, USB Type-C 2.0, 3G/4G/5G
    • Pozicionēšana: GPS, GALILEO, GLONASS, BDS, QZSS
    • Papildu: zem ekrāna novietots optiskais pirkstu nospiedumu lasītājs, stereo skaļruņi, IP54 putekļu un šļakstu noturība, žiroskops, kompass, barometrs, Glyphs interfeiss
    • Kameras: aizmugurē: 50 MP, f/1.9, 1/1.56″, PDAF, OIS galvenā kamera; 50 MP, f/2.2, 114˚, 1/2.76″, 0.64µm ultra platleņķa kamera; LED zibspuldze; HDR; 4K@30fps, 1080p@60/120fps, gyro-EIS video. Priekšā – 32 MP, f/2.2, 1/2.74″ pašiņu kamera, 1080p@60fps video
    • Izmēri un svars: 161.7 x 76.3 x 8.6 mm, 190 g
    • Akumulators: 5000 mAh akumulators, 45W ātrā vada uzlāde
    • Cena: 349* eiro (128/8 GB), 399 eiro (256/12 GB)

    *testa ierīcei

    Dizains – un ko Tev atgādina šī aizmugure?

    Nothing jau laicīgi nopludināja Phone (2a) dizainu, uzreiz bija redzams, ka aizmugure ir atšķirīga no iepriekšējiem modeļiem. Galvenokārt, kameru novietojuma dēļ. Starp citu, horizontāli izvietotas kameras bija viens no prototipiem oriģinālajam Phone (1). Dizaina baumām uzreiz sekoja asprāšu mēļošana, ka Phone (2a) atgādina pokemonu vai cūkas šņukuru no dusmīgajiem putniem. Godīgi sakot, arī man bija grūti to sākumā neredzēt, tomēr biju pārsteigts, cik ātri šī sajūta pagaisa, izpakojot viedtālruni. Turklāt šādam cūciņas šņukurītim ir milzīgs pluss – šis ir viens no retajiem tālruņiem, kas uz galda negāzelējas. Aizmugure aizvien ir izdaiļota ar speciāli printētām detaļām, kas imitē viedtālruņa iekšas, atklāj skrūves un ietver kameru acis LED strīpās, par ko lasi nedaudz zemāk. Šoreiz nedaudz pamainījies arī raksts zem kamerām. Lai gan tas veidots, iedvesmojoties no ikoniskā Ņujorkas metro karšu dizaina, kad asprāši norādīja, ka tas atgādina gremošanas traktu, arī to pēc tam ir grūti neredzēt. Tādēļ atstāj komentāros, ko Phone (2a) aizmugure atgādina Tev!

    OK, šņukurus un citus jokus pie malas! Es vēl aizvien novērtēju Nothing dizaineru darbu. Grozies kā gribi, neviena cita ražotāja dizaineru konsīlijs nav stāvējis tik ilgi pie vidējās klases viedtālruņa dzimšanas. Tas arī piešķir vidējai klasei netipiski pārdomātu un savdabīgu vizuālo identitāti, kas pozitīvi atšķiras no garlaicīgajām Xiaomi un Samsung vidējās klases aizmugurēm. Tomēr atšķirība ir korpusa izmantotajos materiālos. Ja agrākie modeļi piedāvāja premium materiālus, tad Phone (2a) aizmugure un rāmis ir veidoti no plastmasas. No vienas puses žēl, jo mans Nothing Phone (1) taustei šķiet smalkāks un patīkamāks, no otras puses, tas ir veids, kā samazināt cenu. Bet no trešās puses, plastmasas rāmis ir izturīgāks par stiklu, tādēļ šis ir viens no retajiem viedtālruņiem, kuru es būtu ar mieru neietērpt maciņā. Galu galā, te ir tiešām daudz, ko aizmugurē redzēt. Vienīgi jārēķinās ar baigo ķēpu, jo glancēto plastmasu uzturēt tīru ir gandrīz neiespējami. Iesaku izvēlēties vienu no baltajām versijām, kas labāk maskē pirkstu nospiedumus. Un protams, kā jau glancētai plastmasai, jārēķinās, ka bez ietvara tā visai ātri var iedzīvoties mikro skrāpējumos.

    Rāmis veidots no biezas, matētas plastmasas. Kreisajā pusē izvietots bloķēšanas taustiņš, bet labā puse tikusi pie stingriem skaļuma taustiņiem. Nothing Phone (2a) ir paprāva izmēra, tomēr 190 g svars ir gana neliels, lai ierīci būtu ērti noturēt plaukstā. Phone (2a) ticis pie IP54 šļakstu noturības. Tas nozīmē, ka pavasarīgs lietutiņš neskādēs, bet hroniska tizlība, piemēram, pelde podā nav ieteicama. Te jānorāda, ka aizvien biežāk arī vidējā klasē var tikt pie pilnvērtīgas ūdens noturības. Citādi, dizains aizvien prezentē to pašu niansēto uzmanību detaļām, ko Nothing priekšgājēji. Un šoreiz asprātīgās asociācijas drīzāk ir personības vaibsts, kas neatstāj vienaldzīgu. Par vidējai klasei netipiski lielu dizaineru ieguldījumu, kas saskan ar saskarnes, iepakojuma, aksesuāru un pat skaņas signālu estētiku, šoreiz teicams vērtējums!

    Lielisks ekrāns!

    Pirms ķerties klāt pašai matricai, jānorāda uz vēl kādu dizaina triku, kas nereti izpaliek pat flagmaņu klasē, un ir retums vidējā klasē. Runa ir par vienāda plānuma apmalēm ap ekrānu. Tas nozīmē, ka izmantots dārgāks risinājums, kas ekrāna apakšu ieloka vietā, kur tas savienojas ar mātes plati. Piemēram, POCO X6 Pro ticis pie šaurāka rāmīša un 90.1% ekrāna un korpusa attiecības, bet pie nedaudz biezāka zodiņa, bet Nothing Phone (2a) pie maķenīt biezāka, bet vienāda izmēra rāmīša visās malās. Tas veido ne vien 87.6% ekrāna un korpusa attiecību, bet arī organiskāku dizainu, kāds parasti redzēts krietni dārgākām ierīcēm. Pati ekrāna matrica ir ļoti laba, bet ne spicākā savā klasē. Proti jau pieminētais POCO X6 Pro ticis pie šī gada tendences – daudz spilgtāka ekrāna HDR saturā un augstākas izšķirtspējas. Vai tas traucē dzīvot? Nē! Attēls ir gana ass, lai pikseļi nebūtu saskatāmi. Ekrāns ir gana spilgts, lai spilgta saule netraucētu saturam, turklāt ekrāns šķiet krietni spilgtāks par Phone (1) displeju, lai gan maksimālo spilgtumu šķir vien 100 niti. Vienīgais, kas spilgtā saulē var patraucēt, ir atspīdumi, kas konkurentiem šķiet nedaudz mazāki.

    Arī šoreiz programmatūra nepiedāvā pārāk daudz pielāgojumu iespēju. Tomēr ir pietiekami, lai lietotājs nejustos apdalīts. Var pielāgot krāsu temperatūru, var mainīt ātrās atsvaidzes režīmu un pielāgot vienmēr ieslēgto ekrānu. Ak jā, ābolistiem gan jau nebūs saprotams, ka Android piedāvā 120Hz ātro atsvaidzi pat vidējā klasē, bet jau pāris gadus ierasts, ka var plūdeni šļūkāt pa lietotnēm pat šādā cenā. Īpaši jāuzteic vienmēr ieslēgtais ekrāns, ko var personificēt ar logrīkiem, kas īpaši skaisti ieplūst bloķēšanas ekrānā. Kopumā, šis nav tehniski spēcīgākais vidējās klases ekrāns, tomēr tas apmierina teju visas vajadzības, tādēļ šajā departamentā sūdzību nav.

    Glyphs apgraizītā versija

    Viens no veidiem, kā Nothing izdevies samazināt cenu, ir, samazinot Glyphs diožu skaitu. Ja neesat pazīstami ar šo Nothing rokrakstu, tad paskaidrošu, ka tā faktiski ir LED paziņojumu diožu versija uz steroīdiem, novietota tālruņa aizmugurē. Phone (2a) diožu virkņu skaits samazināts līdz trim. Tās izvietotas ap kameru acīm, ap NFC spirāli. Elementi nav simetriski, un mana pseidodizainera iztēle var vien sapņot, cik tīri un stilīgi izskatītos, ja diodes būtu izvietotas pilnā riņķī. Toties tās ir augstas kvalitātes, jo izmantoti tie paši pārklājumi, kā Phone (2) diodēm, lai neveidotos zaļganā gaismas noplūde gar diožu elementu malām, kā Phone (1). Jā, pazudis spilgtuma sensors, kas debitēja Phone (2), toties ir elements, kas uzrāda taimeri vai skaļuma līmeni, ko neredzējām Phone (1). Tātad kvalitātes un funkcionalitātes ziņā Phone (2a) diodes ir pārākas, bet skaitliski mazāk, ja salīdzina ar Phone (1).

    Nothing Phone (1) / Nothing Phone (2a)

    Ko tās spēj? Karls Pei koķetē ar domu par digitālo detoksu, tādēļ saskarne piedāvā logrīkus, kas piedāvā visu nepieciešamo, neieejot pašā lietotnē. Glyphs diodēm ir līdzīga doma – lai varētu koncentrēties uz sarunu, bet pamanīt ienākošās ziņas, taimeri vai Uber takša attālumu. Ideja protams laba, tiesa gan ir grūti pierast uz galda likt viedtālruni ar ekrānu uz leju. Diemžēl, trešo pušu lietotņu atbalsts nav audzis, kas nozīmē, ka Bolt takša tuvums indikatorā neparādīsies.

    Tomēr šo to ērtu var atrast. Piemēram, Flip to Glyph aizvieto skaņas profilu sviru, uzreiz ieslēdzot klusumu un diožu signālus, vienkārši apmetot telefonu otrādi. Arī jau pieminētais taimeris ļauj vārīt olas, koncentrējoties uz Hemingveju. Glyphs iestatījumos ērti var tikt pie skaņas signāliem. Var iestatīt, konkrēti, kuras lietotnes paziņojumi ir svarīgāki, un kurus vajag akcentēt ar diodēm. Kopumā, šis ir personības vaibsts, kāds nav konkurentiem, tomēr, diez vai vēl ilgi izdosies ar šo fīču zīmēties, ja nepieaugs funkcionalitāte. Kaut vai mūsu reģionam atbilstošs lietotņu piedāvājums, kas atbalsta diožu indikatoru.

    Ierasta atbloķēšana, kas strādā

    Pirkstu nospiedumu lasītājs zem ekrāna un atbloķēšana ar seju ir klasiska vidējās klases kombinācija. Nothing Phone (2a) tādu ir saņēmis. Tā kā biometriski droša ir tikai viena no tām, stāstīšu tikai par pirkstu nospiedumu lasītāju. Phone (2a) izmanto optisko pirkstu nospiedumu lasītāju, kas izmanto gaismu, tādēļ tā darbība atkarīga arī no apkārtējā apgaismojuma. Par laimi, tas ir ātrs un uzticams, atpazīstot pirkstu 9 reizes no 10. Pilnai laimei es gan gribētu to novietot maķenīt augstāk, tomēr te gala vārdu teikuši dizaineri, lai lasītājs atrastos starp bloķēšanas ekrāna maināmajiem elementiem. Smuki, bet varēja būt nedaudz ergonomiskāk.

    Skaļi skaļruņi, uzlabota vibrācija

    Nothing Phone (2a) saņēmis hibrīdo skaļruņu pāri. Tas nozīmē, ka apjomīgāko darbu paveiks apakšas skaļrunis, bet par augšējām frekvencēm rūpēsies auss pīkstulis. Jāteic, ka skaņa ir visai skaļa un krietni pārāka par Phone (1) skaļruņiem, tomēr kvalitātē to sniegums iepaliek konkurentiem. Skaņa ir pietiekami skaļa, bet šķiet nedaudz plakana. Tas tādēļ, ka basi ir maz jūtami. Īpaši neizteiksmīgs skanējums kļūst pie augšējiem skaļuma līmeņiem. Šī protams nav katastrofa, tomēr ir dzirdēti labāki skaļruņi. Toties šoreiz uzlabots vibrācijas motors. Tas kļuvis klusāks un niansētāk kalibrēts, ja salīdzina ar Phone (1). Tiesa gan, tas aizvien ir skaļāks par konkurentiem. Piemēram, POCO X6 Pro piedāvā krietni noslīpētāku vibrāciju.

    Šoreiz skaņas departamentā jāpiemin arī oriģinālie zvanu un signālu toņi. Par melodijām tos grūti nosaukt, bet par izteiksmīgiem tirkšķiem gan. Tas nozīmē, ka signāli un paziņojumi ieturēti tādā estētikā, lai saskanētu ar saskarni un korpusa dizainu. Jau atkal novērtēju dizainerus, kas parūpējušies par kopējo dizaina valodu, tomēr jānorāda, ka ne visi ir šādi estēti. Piemēram, no saviem mājiniekiem visai bieži dzirdēju pārmetumus, lai atslēdzu tās izlādējušās dūmu detektora skaņas. Gaumes ir dažādas, bet uzdevumu tās veic – pievērš uzmanību paziņojumiem. Zvanu garām nepalaidīsi. Ja nu pārņēmusi iedvesma, ir pieejams komponists, kas ļauj radīt savu kompozīciju, kas savienota ar aizmugures apgaismojumu. Komponists tiešām raisa atkarību un bērna prieku. Forši!

    Palielināts akumulators

    Nothing Phone (2a) ticis pie 5000 mAh akumulatora. Vidējā klasē šāda ietilpība jau kļuvusi par standartu, bet Nothing viedtālruņiem šis ir lielākās ietilpības akumulators, kādu ražotājs iekļāvis. Uzreiz varu teikt, ka Phone (2a) akumulators performē krietni labāk par manu Nothing Phone (1) gan tādēļ, ka ietilpība palielināta par 500 mAh, gan tādēļ, ka divu gadu laikā Phone (1) akumulators krietni degradējies. Ceru, ka šāda problēma ir tikai pirmajam metienam un jaunie akumulatori nolietojas lēnāk. Tikmēr varu teikt, ka Phone (2a) dienas nogrieznī tiek lieliski galā, arī ar apjomīgu slodzi. Tomēr šo neuzskatītu par divdiennieku, kā tiek solīts mārketingā. OK, bija daudz darbu un nācās arī pamatīgi noslogot akumulatoru, tomēr vakaru sagaidot ar 32% nebiju pārliecināts, ka izvilkšu arī nākamo dienu.

    Nothing Power (45W)

    Par laimi, Nothing Phone (2a) atbalsta ātro 45W vada uzlādi. Tā kā savu Phone (1) biju palutinājis ar Nothing Power (45W) lādētāju, tad varēju izbaudīt visu uzlādes potenciālu. Vienu reizi pat pamanījos akumulatoru nokaut līdz 0%, tad pilnu uzlādi izdevās veikt aptuveni stundā. Bet ikdienas papildināšanai 10 minūtēs tiku aptuveni pie papildu 27%. Šī ātrā uzlāde protams rekordus neuzstāda, jo POCO to piesmej vienā setā, bet tā jāuzskata par vidējo aritmētisko, kas patīkami pasmaida par ābola, Samsung, Google un Sony vidējās klases gausajām uzlādēm. Ja manam Phone (1) ir pieejama bezvadu uzlāde, tad Phone (2a) tādu nav saņēmis, bet, godīgi sakot, šādā cenā tādu arī negaidīju. Jau pieminētais POCO pārsteidz ne vien ar daudz ātrāku uzlādi, bet arī dāsnāku komplektāciju. Nothing bez paša viedtālruņa komplektā iekļauj vien vadu un štubi. Toties abi jau atkal uzskatāmi par dizaina meistarstiķiem, tādēļ šoreiz negribīgi, bet attaisnošu skopo komplektāciju.

    Vidējās klases veiktspēja

    Mārketinga materiālos Karls Pei skaidro, kāpēc šoreiz izvēle kritusi par labu Mediatek procesoram. Nothing Phone (2a) darbina Mediatek Dimensity 7200 Pro. Karls Pei skaidro, ka tiešākos konkurentus (piemēram,Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2) veido Samsung, kamēr Dimensity 7200 TSMC, kam jau izsenis ir labāka termoregulācija. Un patiešām Phone (2a) nekarst un tādēļ nemazina veiktspēju. Piedēklis “Pro” liecina, ka ražotājs pats pielāgojis atsevišķus elementus, lai darbība būtu labāka. Nekas jauns, arī Xiaomi tā dara, pievienojot procesoram vārdu “Ultra”. Tiesa gan sintētiskajos veiktspējas testos čipkopa neuzrāda spīdošu rezultātu. Nothing Phone (2a) atrodas aptuveni tur, kur divu gadu vecais Nothing Phone (1) un pagājušā gada Samsung Galaxy A54, nedaudz pārspēj Honor 90, bet krietni iepaliek šī gada vidējās klases veiktspējas līderim POCO X6 Pro.

    Tā gan ir tikai teorija, jo reāla ikdienas darbība runā skaļāk par skaitļiem. Jau atkal var just, ka Nothing pamatīgi pūlējies, lai salāgotu dzelžus ar programmatūru. Tomēr nezinu, vai mans medus mēnesis ar Nothing ir beidzies un nokritušas rozā brilles, bet Phone (2a) es dažādas aiztures, nedaudz ilgāku lietotņu ielādes laiku un kadru zudumu dažādās lietotnēs pamanīju biežāk, kā manam Phone (1). Te gan jāteic, ka tas attiecas tikai uz aktīvu slodzi, jo, kad telefons visu izprocesējis, plūdenā darbība atgriežas. Te pie vainas varētu būt, kāds cits aspekts. Proti, ražotājs nav norādījis, kāda ātruma atmiņu tas izmanto, tādēļ uzticējos veiktspējas testiem, kas to mēra. Rezultāts bija neiepriecinošs un atbilda lēnīgam UFS 2.1. Salīdzinājumam – divus gadus vecais Nothing Phone (1) izmanto ātro UFS 3.1, bet POCO X6 Pro jau flagmaņcienīgo UFS 4.0. Un ja reiz par atmiņu, tad testa ierīci saņēmu ar 128 GB, kas pamazām sāk izskatīties pamaz arī vidējā klasē. Sākumam jau pietiks, tomēr iesaku neskopoties ar 50 eiro, lai tiktu pie 256 GB versijas. Līdzīgs stāsts ar RAM. Testa ierīces 8 GB arī velk jau uz knapo galu. Nothing gan sola risināt šo ar virtuālo RAM, kas aizņemas resursus no iekšējās krātuves, bet jau teicu, ka 128 GB gadījumā to var visai ātri aizpildīt. Labā ziņa, ka RAM menedžments strādā godam, man izdevās veikli slēgāties starp lietotnēm un atstāt atvērtas ap 10.

    Par laimi savienojumi strādā godam. Patiesībā gribu teikt, ka slēgāšanos starp Wi-Fi un mobilo tīklu Nothing paveic plūstošāk pat par Samsung Galaxy S24 Ultra, bet, ko līdzīgu, arī Kristaps pamanīja savā Galaxy S24 apskatā. Arī 360˚ NFC strādā, kā solīts un nav jādomā precīza telefona novietošana. Pozicionēšana ir nedaudz lēnāka, kā konkurentiem, tomēr, kad savienojums izveidots, tas ir stabils. Kopumā, tipiska vidējās klases veiktspēja, tomēr konkurenti mēdz piedāvāt jaudīgāku. Piemēram, ja vēlies ilgi, plūstoši dragāt spēles, tomēr jāskatās POCO X6 Pro virzienā. Tas gan nepiedāvās tik interesantu dizainu un sakārtotu saskarni, bet par to ļaujiet pajūsmot nākamajā paragrāfā.

    Nothing OS 2.5.3 uz Android 14

    Uzreiz pēc izpakošanas atnāca pirmais atjauninājums, kas jau ierasti izķer blusas, uzlabo kameru darbību un ievieš dažus niekus, kas Phone (2a) ļauj nedaudz atšķirties no Nothing OS 2.5 (Android 14), kas darbina manu Nothing Phone (1). Šī vēl aizvien ir viena no manām iecienītākajām ādām, kas pārvilkta pār Android. Tā ir stilīga, es aizvien jūtu dizaineru rūpes arī par saskarni un pats apbrīnojamākais, tajā gandrīz vispār nav liekprogrammatūras. Tas nozīmē, ka nebūs jāpavada ilgs laiks, lai atinstalētu kaudzi ar lietotnēm, ko es neesmu pasūtījis. Tā grēko gan HyperOS, gan Magic OS, un pat One UI. Par laimi, Nothing OS ir gandrīz tīra. Par to jau pirmā uzslava.

    Dizaineru veiklie pirkstiņi piedāvā monohromu ikonu izskatu, ko papildina dažādi punktu estētikas elementi. Ikonu pakas var pielāgot un izvēlēties sev piemērotāko, jo šis taču ir Android, kas ļauj izpausties individuālām vēlmēm. Tomēr gribu uzteikt izpildījumu, jo ražotājs parūpējies, lai visas ikonas kļūtu melnbaltas. Rezultāts ir konstantāks pat par One UI, kas atteicās visām ikonām pielāgot vienādu stilu.

    Pielāgošanas iespējas ir visdažādākās. Arī Nothing nav aizmirsis šī gada nodrillētāko tendenci – MI. Šoreiz iekļauta iespēja pašam ģenerēt fona attēlus, savienojot pāris piedāvājumus. Šis protams nav tik advancēts risinājums, kā Midjourney, tomēr izpildījums ir lakonisks un ērts.

    Karla Pei ideja ir tāda, lai mazāk laika būtu jāpavada lietotnēs, jāpiedāvā funkcionāli logrīki. Līdz šim tie jau ir bijuši lieliski izstrādāti, nu tiem klāt nākuši vēl daži vairāk vai mazāk noderīgi, bet, katrā gadījumā, ļoti stilīgi logrīki. Piemēram, 35 mm kameras īsceļš. Interesanti, ka 35 mm fokusa garums nav atsevišķi izdalīts pašā kameru lietotnē, bet īsceļš aizved uz kameras 1.4x digitālo palielinājumu. Ir arī ekrānā pavadītā laika uzskaites logrīks, kas smaida, ja neesi pārsniedzis limitu, kompass, stilīgs soļu skaitītājs un ātrais balss ierakstītājs. Stilīgi, ļoti noslīpēti un noderīgi logrīki.

    Personalizēšanas pielāgojumu tiešām netrūkst. Man patīk iespēja pielāgot mapes dažādos stilos, vai pat aizvietojot tās ar vāka ikonu.

    Kopumā, šī ir viena riktīgi nostrādāta saskarne, kas estētiski saskan ar Nothing ierīču, aksesuāru un pat skaņas signālu dizainu. Šoreiz gan pāris gļukus pamanīju, tomēr tie nespēj mazināt sajūsmu par tīru, lakonisku, stilīgu saskarni bez liekprogrammām, kam paziņojumi nāk laikā un viss šķietami strādā. Turklāt vidējā klasē tik nostrādātu saskarni negadās bieži redzēt.

    Kopumā kamerām nav ne vainas

    350 eiro nebūtu tā cena, kurā gaidīt brīnumus kameru departamentā. Godīgi sakot, arī no svaiga ražotāja to nevajadzētu, jo vienkārši nebūtu korekti salīdzināt tikai trīs gadus jaunu censoni blakus vecajiem bukiem, kas pēcapstrādi pulējuši jau gadiem. Un tomēr, Nothing izdevies sasniegt to līmeni, kad par kamerām var teikt “nav ne vainas”. Uz papīra kameras ir tādas pašas, kā iepriekšējiem modeļiem, tomēr atšķiras sensori. Lai taupītu izmaksas, šoreiz optiski stabilizēto galveno sensoru veidojis Samsung, bet ultra platleņķa kamerai pazudis auto fokuss, tātad arī iespēja tikt pie lietojamiem makro kadriem. Toties pašiņu kamera atceļojusi no dārgākā Phone (2). Šoreiz pirmā uzslava, ka vidējā klase nav bijis iegansts aizmālēt pircēju acis ar papildu kameru apendicītiem (lasi makro kameru un dziļuma sensoru).

    Nothing Phone (2a) ticis pie:

    • 50 MP, f/1.9, 1/1.56″, PDAF, OIS galvenās kameras
    • 50 MP, f/2.2, 114˚, 1/2.76″, 0.64µm ultra platleņķa kameras
    • 32 MP, f/2.2, 1/2.74″ pašiņu kamera

    Nothing piedāvā iespējams lakoniskāko kameru lietotni ever. Tas nozīmē, ka neceriet uz režīmu pārbagātību, kā citās saskarnēs. Tomēr nevajadzētu arī raudāt, ka kaut kas svarīgs būtu aizmirsts, vienkārši sadaļā “Vēl” ir drusku mazuma piegarša. Vienīgais lietotnes trūkums, ka nevar ar vienu žestu tikt caur visam režīmu karuselim. Tas jādara ar vairākiem, kaitinošiem žestiem. Ko līdzīgu agrāk varēja novērot arī OnePlus kameru lietotnē (pirms Oppo uzmauca Color OS), kas liek domāt, ka šo lietotni iespējams izstrādājis kāds čoms, ko Karls Pei paaicinājis no vecās OnePlus komandas.

    Phone (2a) operē ar jau ierastiem lielumiem – 0.6x ultra platleņķi un 1x galveno kameru, kas spēj aizstiepties līdz 10x digitālajam palielinājumam. 2x ir vienīgais digitālā palielinājuma lielums, kas nezaudē kvalitāti. Skaidrā dienā var paveikties ar pieņemamiem 5x attēliem, tomēr tad jārēķinās ar graudainību un digitālu detaļu saasināšanu. Lai nepiedzīvotu vilšanos, iesaku paļauties uz ierastajiem 0.6x, 1x un 2x lielumiem.

    Interesanti, ka, Nothing sadarbojoties ar Google, izdevies uzlabot HDR sniegumu. Tas darīts, lai bildes iegūtu dabiskumu. Tas izdevies ar mainīgām sekmēm – HDR tiešām atgūst detaļas gan ēnās, gan izgaismotās vietās, tomēr ir krāsas, kas mēdz būt izceltas. Tādos brīžos attēli zaudē savu dabiskumu, toties iegūst daļējus personības vaibstus, jo instagramistiem mazāk jāņemas ar filtriem.

    Galvenās kameras sniegums raksturojams kā pieklājīgs, bet ir, kur augt. Ir pietiekami daudz detaļu, bet bieži vien vērojama visai agresīva detaļu saasināšana, kas rada nevēlamus artefaktus. Dinamiskais diapazons ir labs, bet mēdz būt reizes, kad kontrasts pieviļ un agresīvais HDR samazina kopējo kontrastu, attēlu padarot nedaudz blāvu. Tā nav mirstama vaina, bet, jārēķinās, ka reizēm trūkst konstantums un vienādos apstākļos uzņemti attēli var atšķirties. Tas attiecas arī uz ultra platleņķa kameru, jo mēdz gadīties, ka attēlos jūtama atšķirīga kameru spēja apstrādāt gaismu un atšķirīga krāsu kalibrācija. Tomēr šie nav sliktākie ultra platleņķa kadri, kādi šādā cenā redzēti. Detaļu ir pietiekami, vienīgi reizēm nedaudz pietrūkst asums atsevišķiem objektiem un ap attēla malām ir izteiktāka graudainība.

    Lai saprastu, kā kameras augušas, salīdzināju Phone (2a) spējas ar divu gadu veco Phone (1). Galvenās atšķirības ir krāsu interpretācijā un detaļu atgūšanā. Phone (1) detaļas šķiet dabiskākas, jo nav manāma tik agresīva digitālā saasināšana, tomēr te varētu būt arī stāsts par atjauninājumiem un iespēju Phone (2a) potenciāli vēl attīstīties. Tomēr HDR runā par labu Phone (2a) spējām, jo atšķirībā no pirmā modeļa, tas veido bildes, izmantojot astoņus RAW failus, pretstatā Phone (1) trim.

    Viens no Nothing trikiem vienmēr bijis izmantot Glyphs apgaismojumu, kā riņķa gaismu (Ring light). Arī šoreiz tā ir, tomēr jūtams, ka šoreiz aizmugurē izvietots fiziski mazāk diožu un efekts nav tik izteikts, kā priekšgājējiem. Piemēru bildēs arī parādās problēmas ar lēnīgo fokusēšanu, tādēļ rezultāts ar Glyphs šoreiz ir sliktāks, nekā ar parasto zibspuldzi. Šoreiz Glyphs diodes pārgaismo objektu, ar ko pēcapstrāde netiek galā, iepriekšējiem modeļiem to nevarēja novērot, drīzāk tas ļāva iegūt dabiskāk izgaismotus objektus. Tas varētu būt saistītsar kopējo aizmugures dizainu. Proti, iepriekšējiem modeļiem diodes izkaisītas pa visu aizmuguri, tādēļ gaisma ir izkliedētāka, bet Phone (2a) diodes koncentrētas vienā vietā, tādēļ gaismas avots mēdz pārgaismot objektu.

    Jau rakstīju, ka Nothing OS piedāvā jaunu logrīku, kas ļauj tikt pie 35 mm fokusa attāluma. Tas nozīmē, ka logrīks aizved uz 1.4x digitālā palielinājumu. Dīvaini gan, ka pašā lietotnē šādam kadrējumam nav atsevišķi izdalīts slēdzis, tādēļ jāizmanto konkrētais logrīks. Tomēr jāteic, ka šāds formāts tiešām ir lielisks, lai iemūžinātu ielu fotogrāfiju detaļas. Tikai jāatceras, ka digitālajam palielinājumam ir daļēji kvalitātes zudumi. Citādi ļoti foršs kadrējums, ar ko labprāt ik pa brīdim paspēlējos. 35 mm fokusa attālums imitē filmiņu fotoaparātu kadrējumu un aizvien ir iecienītākais ielu fotogrāfiju žanra mākslinieku kadrējums.

    Biju patīkami pārsteigts par sniegumu sliktas gaismas apstākļos. Detaļu ir pietiekami un graudainība ir labi kontrolēta. Vienīgi jārēķinās ar dažādiem atspīdumiem un halo riņķiem, kas nodod tālruņa cenu.

    Nelielu vilšanos sagādā portreta režīms, kam nepaklausīgi mati ir liels izaicinājums. Toties jāuzteic pašiņu kamera par korekti atainotiem ādas toņiem un pat portreta režīms strādā pieņemami.

    Kopumā kamerām tiešām nav ne vainas, tās godprātīgi pilda savus uzdevumus un nepiedāvā neko tādu, ar ko tās nespētu tikt galā.

    Konkurence

    • POCO X6 Pro – ir tiešs konkurents cenas ziņā. Tam padevies spilgtāks, augstākas izšķirtspējas ekrāns un krietni jaudīgāka atmiņa ar svaigāko UFS 4.0 atmiņu. Tas piedāvā arī daudz dāsnāku komplektāciju un ļoti ātru vada uzlādi. Nothing atspēlējas ar oriģinālāku dizainu, labākām kamerām un krietni nostrādātāku saskarni.
    • Sony Xperia 10 V – līdzīgi, kā Nothing, ir savdabīga dizaina viedtālrunis izstieptā dizaina dēļ. Sony piedāvā tīru, lakonisku saskarni, ir viens no retajiem, kas vidējā klasē piedāvā palielinājuma kameru un ticis pie fenomenālas akumulatora darbības. Nothing to pārspēj ar spilgtāku ātrās atsvaidzes ekrānu, ātrāku vada uzlādi un pārāku veiktspēju.
    • Samsung Galaxy A35 – vēl neesam nomedījuši uz testu, tomēr potenciāli būtu konkurents, kas piedāvā pilnvērtīgu IP67 ūdens noturību un teorētiski labāku kameru sniegumu. Tomēr Nothing varētu patikt tiem, kam meinstrīms neiet pie dūšas un patīk personības vaibsti dizainā.

    Nobeigumā – apvērsuma mēģinājums vidējā klasē

    Vai Nothing (2a) izdevies apvērsums vidējā klasē? Ne gluži. Tomēr to var uztvert, kā apvērsuma mēģinājumu. Proti, pat ja Nothing Phone (2a) atņem tā unikālos knifus – caurspīdīgo aizmuguri, Glyphs ledus, saskaņoto estētiku – tas vienalga ir ļoti pieklājīgs vidējās klases piemērs. Tomēr jau pieminētie knifi padara to par pozitīvi atšķirīgu uz vienmuļo konkurentu fona. Dizains protams ir gaumes lieta, tomēr augstu vērtēju, ka dizaineru darbs šeit šķiet apjomīgāks, kā parasti vidējā klasē. Turklāt tas saskaņots gan korpusa, gan saskarnes, gan aksesuāru un pat signālu estētikai. Atbilde uz ievadā izvirzīto jautājumu, vai Phone (2a) ir labāks par manu divus gadus veco Phone (1), gan nav tik viennozīmīga. Phone (1) piedāvā premium materiālu korpusu, ātrāku UFS atmiņu un bezvadu uzlādi. Šādam piedāvājumam tiešām bija apvērsuma potenciāls. Phone (2a) to atspēko ar spilgtāku ekrānu un ietilpīgāku akumulatoru ar ātrāku uzlādi. Spriediet paši, vai ar to pietiek, lai es laistu pensijā savu Phone (1).

    Kāds tad ir sausais atlikums? Nothing Phone (2a) piedāvā oriģinālu dizainu, teicamu ekrānu, lielisku akumulatora darbību, vienu no patīkamākajām saskarnēm un labu kameru darbību. Kā jau šajā cenā ierasts, netrūkst arī mīnusu. Veiktspēja piedzīvojusi pāris kompromisus, atsevišķi kameru režīmi varētu būt konstantāki, komplektācija ir paskopa un plastmasas korpuss ir grūti tīrāms. Tomēr kopumā Nothing (2a) ir ar milzīgu pluss zīmi, jo piedāvā patīkami atšķirīgu piedāvājumu vidējā klasē.

    Iepriecināja

    • Augsti vērtēju Nothing dizaineru darbu, kas vainagojies ikoniskā dizaina valodā
    • Ļoti labs ekrāns
    • Labs akumulatora darbs
    • Nothing OS ir tīra, stilīga un funkcionāla saskarne
    • Pieņemama kameru darbība

    Negāja pie dūšas

    • Plastmasas korpuss krāj dažādas šmuces un ir ļoti grūti tīrāms
    • Paskopa komplektācija
    • Atsevišķi kameru režīmi nav konstanti
    • Konkurenti piedāvā jaudīgāku veiktspēju
    Kopumā Nothing (2a) ir ar milzīgu pluss zīmi, jo piedāvā patīkami atšķirīgu piedāvājumu vidējā klasē.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    9
    Ekrāns
    9
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    7
    Akumulators
    8
    Kameras
    7
    Cena
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    19 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Biteme
    20.03.2024 13:09

    Atlikumā ir jautājums – vai kāds ir gatavs maksāt par tiem spīdekļiem uz muguras, pat ja pātari par to dziļo nozīmi liekas aizraujoši?

    Biteme
    20.03.2024 14:39

    Paskatījos, jā cena tiešām nav augsta, bet vai tas ir daudz vai maz par nekā-trubas labumiem (apm eur100 virs līdzīgas specenes konkurentiem, sīki nepētīju) – katrs pats izlemj.

    Ivis
    20.03.2024 15:34
    Reply to  Biteme

    Nu kādam pārdomāts, atšķirīgāks no citiem dizains un UI var būt būs svarīgāks par papildus procesora herciem un pikseļiem ekrānā, kuri idienā sevišķi nav jūtami.

    Biteme
    20.03.2024 16:47
    Reply to  Ivis

    UI ir diezgan atšķirīgs (for good or bad), tas nu tiesa.

    Apdeitu faniem – Nothing also guarantees up to three major Android updates and four years of security updates for the Nothing Phone (2)

    Oskars
    20.03.2024 15:58

    Es teiktu vizuali Nothing Phone 1/2 izskatas loti ok. Shis modelis no aizmugures gan izskatas ne visai. Ta teikt tiesi kameras un pokemonu veidojums izboja. Par Nothing Phone UI gan patik man.

    Peldošā komata kļūda
    20.03.2024 16:17

    Lietoju Nothing Phone (1)
    Ja piever acis un šo un to, tad aparāts ir “ok” un ikdienā ir lietojams, lai gan ceļš līdz tam ir bijis dzelkšņiem kaisīts. Gribētos pat teikt, ka “mņeh” ..

    Peldošā komata kļūda
    20.03.2024 17:55

    1. eko šmeko iepakojums. izpakojot aparātu iepakojums 100% kļūst par atkritumu. Pat āboliem un ķīniešiem ir daudz maz normālas un pat reusable`as kastītes.
    2. Qualcomm procim savi, proprietary lādēšanas standarti. Sākotnēji aparāts lādējās tikai ar specifiskiem lādēšanas adapteriem. ( EkoSveiciens komplektācijā neesošajam uzlādes adapterim ) Ar softa apdeitiem tas tika salabots, bet …
    3. Feikā uzlāde. Reiz vienā jaukā vakarā aparāts nobļaustas, ka akumulators atlicis vien 15%.
    Bija slinkumiņš meklēt rezerves adapteri, tāpēc nolēmu uzlādēt ar vadiņu no datora. Nekādu pīkstienu vai protestu no telefona puses nebija. Ja neskaita tūlītēju bļāvienu par tiem pašiem 15% nākamajā rītā, noceļot no vada..
    4. Softs. lagi, bagi. aplikāciju kraši. Pēdējais – kameras app “kļūmīte”. restarts vai softa apdeits protams palīdzēja, bet ..

    Aparātu iegādāju, lai uz tā lietotu specifisku apikāciju. Pilna spcifiskās aplikācas funkcionalitāte bija pieejama tikai īsu laiku – sākumā nebija, jo aparāts jauns, tagad – jo procis sū** . Te protams akmens arī aplikācijas izstrādātāju lauciņā, bet …

    Last edited 1 month ago by Peldošā komata kļūda
    Slais
    21.03.2024 09:48

    Pag mūsdienās vel ir kaut kādi atsķirīgi telefonu lādēšanas standarti?
    Es kā samsungus, tā iphonus lādēju ar ko gribu un kad gribu, tas pats ar portatīvajiem, tik cik protams atšķirās lādēšanas ilgums un protams kaut kādam lenova gaming lapsim no type-c aizmugures pievada nav pieejama visa jauda, bet nu tas vairāk intel un nvidia globāla problēma kur nepieciešams vadāt līdzi milzīgu barošanas bloku, lai tas s*ds vispār kustētos uz priekšu.

    Skābene
    22.03.2024 08:22
    Reply to  Slais

    Kaut kas tur ar tiem lādētājiem jocīgs notiek pēdējā laikā. Piemēram, piespraud pie vada un rāda, ka lādēs 2h un 30min, izrauj no rozetes, iespraud vēlreiz un jau 1h15min. :)

    Peldošā komata kļūda
    22.03.2024 10:14
    Reply to  Slais

    Daudziem ražotājiem ir “savas fīčas” uzlādei ( Qualcomm QuickCharge , Huawei Super charge, VOOC, Warp, PumpExpress un tādā garā )
    Tas arī ir saprotami. Un loģiski, ka lādējot “svešu” ierīci nebūs ne uzlādēs ātrums ne jaudas.
    Tikai nebiju gaidijis ka “Nebūs vispār” jebšu uzlādē tikai ar specifisku “pareizo” lādēšanas adapteri.

    Vecais, cita ražotāja, aparāts ir patīkami pārsteidzis suportējot fīču, kas tam “papīros” nemaz nav minēta. Bet ar Nothing sanāca vilšanās.
    use that charger or get Nothing (c) :D

    Slais
    22.03.2024 19:20

    Par šo esmu dzirdējis, bet tā īsti itkā neesmu ar to saskāries. Protams nezinu varbūt šādi bojāju savu ierīču akulumatorus, bet izmantoju to vadu/lādētāju kurš konkrētā istabā/brīdī ir pieejams. Respektīvi iphons tiek nereti tiek lādēts ar kaut kādu portatīvā lādētāju, izmantoju macbook orģinālos un kaut kādus GreenCell universālos (starpcitu normāls produkts). Portatīvajam tas pats (gan maciem gan w kompjiem) ar vadiem tas pats stāsts. Turklāt nereti visu lādēju no motocikla. Atkarīgs no situācijas un kur atrodos.
    Vienīgais ko esmu pamanījis viens no powerbank, nereāli ātri uzlādē iphonu, un gan banks gan iphons nereāli uzkarst, iespējams tir nopietni bojāju telefona bateriju, šķket agrāk tā nebija problēma no konkrētā powerbankša.
    Starpcitu, cik lielu jaudu vispār var padot caur typ-c?

    KKTK
    22.03.2024 23:38
    Reply to  Slais

    Lāde ar ātro, nav problēmu, tikai nelādē 100% pilnu. Ņem nost pie 70-80% un nekāda vaina nebūs baterijai.

    Peldošā komata kļūda
    23.03.2024 12:00
    Reply to  Slais

    uz doto brīdi, klīst runas, ka max specene esot 48v 5Amp un 240w

    Powerbankai pačeko vai nav kkādi aukstie, netīri kontakti utt. Silšana/karšana nav labi.

    Nu lūk, arī biju pieradis, ka viss vienmēr lādējas ( lēnāk vai pavisam lēni, bet lādējas )
    Un tad nopirku to telefonu … :D

    Da Fredis
    22.03.2024 19:21
    Reply to  Slais

    Mūsdienās ar lādēšanu ir īpašas klizmas. Un lēnāka uzlāde par it kā pieejamo ir tikai mazākā problēma.

    Peldošā komata kļūda
    25.03.2024 12:20
    Reply to  Da Fredis

    Manā gadījumā vilšanās ir nevis lēnāka uzlāde ar nesaderīgu lādētāju, bet gan Neuzlādējas vispār.

    Nekas
    01.04.2024 01:13

    Pirmais kas krīt acīs bez maz vai tiešajā nozīmē, ir tas, ka nevar palielināt fonta izmēru. Precīzāk, var, bet tas ir gaužām nepietiekami, salīdzinājumā ar samsung vai iphone.

    Reklāma
    Kopumā Nothing (2a) ir ar milzīgu pluss zīmi, jo piedāvā patīkami atšķirīgu piedāvājumu vidējā klasē.Nothing Phone (2a) apskats - apvērsuma mēģinājums vidējā klasē