Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony Xperia 10 V apskats – fenomenāls akumulators, bet citur pieļauti kompromisi

    Sony Xperia 10 V ir labākais, ko ražotājs vidējā klasē piedāvājis, tomēr konkurence nesnauž

    Jaunākie raksti

    Vēl aizvien siltā atmiņā ir Sony Xperia 1 V apskats, ko jau šobrīd varu dēvēt par vienu no iespaidīgākajiem šī gada flagmaņiem. Tādēļ, kad komentāros parādījās prasījums pēc Sony Xperia 10 V apskata, nolēmām palūkoties, kā ražotājam klājas vidējā klasē. Jau iepriekš esmu rakstījis, ka Sony veido diezgan elitārus viedtālruņus, kas var nebūt pa prātam meinstrīmam, tomēr šī ir visai pārblīvēta pīrāga šķēle, kurā ir visai liela konkurence, tādēļ ražotājiem nākas izdomāt dažādus trikus, kā pievērst sev uzmanību. Runa ir par vidējās klases augšgalu, jo Sony par Xperia 10 V prasa aptuveni 399 eiro, bet citās internetbodēs cena sasniedz ap 499 eiro. Pirmajā gadījumā cena ir diezgan konkurētspējīga, otrajā gadījumā jau jākonkurē ar krietni lielākiem zīmoliem. Atsevišķos piedāvājumos pat tiek dotas līdzi bezvadu ausis, kas šo padara par vienu karstu pīrādziņu. Kāda tad ir atšķirība no pagājušā gada Xperia 10 IV? Ekrāns kļuvis ievērojami spilgtāks, beidzot ieviesti stereo skaļruņi, galvenā kamera nu tikusi pie 48 MP un jau tā iespaidīgais akumulators uzrāda pārpasaulīgu sniegumu. Netrūkst arī kompromisu, bet par tiem smalkāk lasi apskatā!

    Reklāma

    Sony Xperia 10 V tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 13
    • Ekrāns:  6.1 collu OLED, 1080 x 2520, 21:9 malu attiecība, ap 449 ppi, 86.9 cm2, ap 82.5% ekrāna un korpusa attiecība, 1B krāsu, HDR, Triluminos display, Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 695 5G (6 nm), astoņi kodoli: 2×2.2 GHz Kryo 660 Gold & 6×1.7 GHz Kryo 660 Silver, Adreno 619 video apakšsistēma
    • RAM: 6*/8 GB
    • Atmiņa: 128 GB, microSDXC atmiņu karšu lasītājs, nenorādītas versijas UFS
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.1 (A2DP, LE, aptX HD, aptX Adaptive), NFC, 3.5 mm austiņu ligzda, USB Type-C 2.0, 3G/4G/5G
    • Pozicionēšana: GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS
    • Papildu: pirkstu nospiedumu lasītājs bloķēšanas taustiņā sānā, IP65/IP68 putekļu/mitruma aizsardzība, 24-bit/192kHz audio, e-kompass, akselerometrs
    • Kameras: aizmugurē: 48 MP, f/1.8, 26mm, 1/2″, 0.8µm, PDAF, OIS galvenā kamera; 8 MP, f/2.2, 54mm, 1/4.4″, 1.0µm, PDAF, 2x optiskā palielinājuma kamera; 8 MP, f/2.2, 120˚, 16mm, 1/4.0″, 1.12µm ultra platleņķa kamera; LED zibspuldze; HDR; 1080p@30fps video. Priekšā – 8 MP, f/2.0, 26mm, 1/4.0″, 1.12µm pašiņu kamera, HDR, 1080p@30fps video
    • Izmērs un svars: 155 x 68 x 8.3 mm, 159 g
    • Akumulators: Li-Po 5000 mAh
    • Cena: no 399 eiro

    *testa ierīcei

    Vēl aizvien patīkams, kompakts un izturīgs dizains

    Ja salīdzina ar pērno modeli, vizuālu izmaiņu gandrīz nav, tomēr saglabāts viss, kas ļauj Xperia 10 V arī šogad nosaukt par vienu no patīkamākajiem korpusiem vidējā klasē. Neskatoties uz to, ka Sony Xperia 10 V no pagājušā gada izaudzis par 2 mm garumā un vienu mm platumā, tas patiesībā nometis svaru par 2 g. Šis ir iespaidīgs fakts, ņemot vērā tā vareno akumulatora sniegumu, par ko pajūsmošu nedaudz vēlāk. Patīkami, ka Sony arī vidējā klasē izmanto savu unikālo izstieptā formāta dizaina valodu līdzīgi, kā saviem flagmaņiem. Tas nozīmē, ka viedtālrunis ir krietni šaurāks, bet garāks par konkurentiem. 6.1 collu ekrāns ievieto Xperia 10 V, relatīvi kompakto viedtālruņu nišā. Salīdzinājumam, Sony Xperia 10 V ir par 3 mm īsāks un par 5 mm šaurāks par Samsung Galaxy A54. Priekša saņēmusi Corning Gorilla Glass Victus aizsargstiklu, kas ir retums vidējā klasē. Toties gan sāni, gan aizmugure veidoti no plastmasas. Man pret to nav iebildumu, jo plastmasa būs izturīgāka par trauslo stiklu, īpaši ņemot vērā faktu, ka Xperia 10 V piedāvā IP65/IP68 putekļu/mitruma aizsardzību, kas ir tāda paša līmeņa aizsardzība, kā Xperia flagmaņiem. Izcili!

    Aizmugure ir maigi matēta, tādēļ pat baltā versija nekrāj pirkstu nospiedumus un neslīd uz virsmām. Kameru sala gan ir nedaudz izvirzīta, bet krietni mazāk, kā konkurentiem, tādēļ Sony Xperia 10 V uz galda gāzelējas vien nedaudz. Ir pieejami arī melns, zaļš un lavandas violets noformējums.

    Priekšu un aizmuguri savieno pamatīgas plastmasas rāmis. Tas šķiet gana biezs un gana izturīgs. Labā puse tikusi pie stingriem skaļuma taustiņiem un ierastā bloķēšanas taustiņa/pirkstu nospiedumu lasītāja. Apakša saņēmusi tikai mikrofonu un USB ligzdu, jo skaļruņi novietoti zem un virs ekrāna un ir vērsti uz priekšu. Augšā gozējas papildu mikrofons un patīkams tehnoloģiju mamuts – 3.5 mm austiņu ligzda. Kreisā puse tikusi pie SIM un atmiņas karšu atvilktnes. Patīkami, ka to iespējams atvērt bez jebkādām adatām, turklāt saglabājot pilnvērtīgu ūdens aizsardzību. Kopumā, jau atkal Sony piedāvā lieliski nostrādātu, kompaktu, pilnībā ūdens drošu korpusu un klasisku dizainu, ko atsvaidzina dažādie krāsu varianti. Izcils darbs!

    Daudz spilgtāks ekrāns, bet…

    Viena no Xperia izstieptā dizaina priekšrocībām ir ekrāns, kas nav nekā iztraucēts. Nav ne pīrsingu, ne milzīgu, neglītu iegrauzumu (khe, khem, ābol!). Tā teikt, ražotājs ciena satura veidotājus, tiem neko nenozogot. Tas gan nozīmē, ka pierīte un zodiņš ap ekrānu būs biezāki, kā šogad pieklājīgi. Toties tas sniedz izcilu multimediju pieredzi ar ekrānu, kam nekas netraucē un uz priekšu vērstiem skaļruņiem. 82.5% ekrāna un korpusa attiecība rekordus protams neuzstāda. Ekrāna apmales salāgotas tā, lai būtu vienāda plānuma sānos un vienāda biezuma augšā un apakšā. Tas rada organisku dizainu, pie kā var pierast jau pirmajā dienā. 21:9 malu attiecība ir kino formāts, kas lieliski ļauj baudīt šādu saturu, paver platāku skata leņķi šaujamspēlēs un noder, ja izmanto vienā ekrānā vairākas lietotnes. Tiesa gan, YouTube jārēķinās, ka saturs būs vai nu ar biezām melnām malām, vai neproporcionāli pietuvināts, nogriežot daļu. Jāņem vērā arī Xperia 10 V kompaktais izmērs, kas lielo pirkstu īpašniekiem, izmantojot tastatūru, var sagādāt visai daudz kļūdu tekstā.

    Pati OLED matrica no pagājušā gada piedzīvojusi iespaidīgu 50% lēcienu spilgtumā. Tas atrisina vienu no pērnā modeļa trūkumiem, un beidzot ekrāns ir viegli saskatāms arī spilgtā saulē. Skata leņķi ir lieliski un krāsas ir ļoti labi kalibrētas. Vajadzības gadījumā, tās iespējams koriģēt programmatūrā. Kas tad ir virsrakstā pieminētais “Bet”? Šoreiz tie ir divi. Pirmkārt, Xperia 10 V vēl aizvien piedāvā tikai 60Hz atsvaidzi. Jā zinu, ko teiksiet, arī Apple tādu piedāvā, tomēr ābolam to kompensē iespaidīga veiktspēja, kas nodrošina plūdenumu. Jāpiemin, ka Realme 10 piedāvā vismaz 90Hz ekrānu pat budžeta klasē. Prasītajā cenā šis nav piedodami. Otrkārt, nav izmantota OLED matricas priekšrocība un nav pieejams vienmēr ieslēgtais ekrāns. Agrāk vismaz šo aizvietoja LED paziņojumu diode, kas aizvēsturiskā veidā ziņoja par ienākošajiem paziņojumiem, bet šogad arī šis tehnoloģiju muzeja eksponāts pazudis. Ja var sadzīvot ar šiem diviem būtiskajiem trūkumiem, tad ekrāns sniedz no konkurentiem atšķirīgas kvalitātes (lasi formu un izmēru) un pievilcies citiem spilgtumā.

    Viena, ierasta atbloķēšana

    Bloķēšanas taustiņā iestrādātais pirkstu nospiedumu lasītājs ir ražotāja firmas zīme, ko Sony pirmie izdomāja. Šobrīd vidējā un budžeta klasē šāds risinājums dominē. Jau ierasts, ka šāds kapacitīvais lasītājs mēdz izgriest pogas smalkajiem, zem ekrāna novietotajiem optiskajiem lasītājiem. Tā ir arī šoreiz. Pirkstu nospiedumu lasītājs atrodas ērtā pozīcijā, tas ir ātrs un uzticams. Tomēr organiskākam sniegumam, labprāt gribētu, lai tas ir nedaudz izbīdīts, kā Xiaomi veikumos. To mierīgi varētu attīstīt, piešķirot iespēju, pavelkot tikt pie paziņojumiem, kā to piedāvā ASUS, jo tik izstieptam formātam nav viegli aizsniegties līdz ekrāna augšai. Citādi, vienīgie, kas par pirkstu nospieduma darbību būs neapmierināti, ir kreiļi, jo lasītājs atrodas labajā sānā. Ak jā, sejas atbloķēšana ar seju nav iekļauta, bet to jau komentēja Sony tehniskie darbinieki Xperia 1 V apskatā, ka tas darīts drošības risku dēļ.

    Beidzot stereo skaļruņi

    Jau jūsmoju, ka neiztraucēts ekrāns un uz priekšu vērsti skaļruņi ir viena no Xperia dizaina priekšrocībām. Beidzot Sony iekļāvis stereo skaļruņus arī vidējā klasē, ko konkurenti nodrošināja jau labu laiku. To novietojums neļauj tos aizsegt plaukstām, lietojot Xperia 10 V horizontāli. Abi skaļruņi ir ļoti labi balansēti, tādēļ pat nevarēs sajust, ka abu skaļruņu izmērs ir atšķirīgs. Izdvestā skaņa varbūt arī nav tā skaļākā, kāda dzirdēta, toties kvalitāte nemainās pat pie augšējiem skaļuma līmeņiem. Izmantojot maksimumu, var just, kā rezonē aizmugures panelis. Sony Xperia 10 V ir saņēmis arī neticami daudz bezvadu audio kodekus. Tas laikam darīts, lai pat vidējās klases viedtālrunis varētu izsūkt labumiņu no kvalitatīvajām Sony bezvadu austiņām. Xperia 10 V atbalsta A2DP, LE, aptX HD un aptX Adaptive, kas ir vairāk par konkurentiem. Un nedrīkst aizmirst tehnoloģiju vecmāmuļu – 3.5 mm austiņu ligzdu, kas arī atbalsta augstas kvalitātes austiņas.

    Kopumā, audio departamentā sūdzību nav. Vienīgi vibrācijas motors (tā nu iegājies, ka apskatnieki to liek vienā plauktiņā ar audio lietām) ir diezgan skaļš un nav tik smalks, kā citiem.

    Fenomenāls akumulators!!!

    Ievadā jau rakstīju, ka vidējā klase kļuvusi tik piesātināta, ka nākas atrast to vienu lietu, kas būs konkrētā modeļa X faktors, lai atšķirtos no konkurences. Sony Xperia 10 V tā noteikti ir akumulatora darbība. Nedz veiktspēja, nedz akumulatora ietilpība no pagājušā gada nav mainījusies, tādēļ pārsteigums, ka akumulatora darbība ir pat uzlabojusies. Iespaidīgi redzēt Li-Po 5000 mAh akumulatoru tik kompaktā un vieglā korpusā. Tādēļ Sony mārketings nekautrējas šo saukt par klasē labāko akumulatoru visvieglākajā korpusā (Best-in-class battery in the world’s lightest body). Šoreiz šis fakts nav pārspīlēts un varu vien mutīgajam mārketingam piekrist. Uz ko akumulators spējīgs? Ja pērnajā modelī varēja runāt par stabilu divu dienu darbību pie vidējas noslodzes, tad šogad runa jau ir par trim dienām. Iespaidīgi! Kamēr mana ikrīta rutīna citiem prasa 6-11%, Xperia 10 V tā noņēma vien 2%. Vēl iespaidīgākus (un krietni precīzākus) mērījumus piedāvā GSMarena, kas testā piešķīra 175h izturības reitingu. Šis ir ne vien iespaidīgākais cipars vidējā klasē, bet viņu testētajiem šī gada viedtālruņiem vispār. Arī Kursora redakcijā līdzvērtīgu sniegumu neuzrāda nedz militāri rūdītie brīnumi, kam būtu jāspēj turēt līdzi, nedz šī gada flagmaņi, kas izmanto krietni energoefektīvāku procesoru. Tiešām izcils sniegums!

    Iespējams izcilās akumulatora darbības dēļ Sony aizmirsis komplektā iekļaut lādētāju. Patiesībā, komplektācija ir tik skopa, ka pat vads netiek dots līdzi, bet to novelsim uz japāņu rūpēm par ekoloģiju. Toties man nebija problēmu ar citu ražotāju lādētājiem. Sony gan šoreiz oficiāli nenorāda, cik jaudīga uzlāde tiek atbalstīta, bet domāju, ka līdzīgi, kā pērnajam modelim, tā nav vairāk par 21W. Tātad gandrīz katrs konkurents šo ātrumu pārspēj. Ar Nothing Power (45W) lādētāju aptuveni pusstundā izdevās piedzīt nedaudz virs 30%, bet nedaudz zem divām stundām – pilnu akumulatoru. Sony arī parūpējies par plašu programmatūras atbalstu, kas var paildzināt akumulatora mūžu. Tas jau atkal šķiet japāņu zaļā kursa gājiens, kas ir lielisks kompliments lietotājiem. Par zaļi ētisku domāšanu un fenomenālu akumulatora darbību, sēdies, 10!

    Veiktspēja – ko Sony ar šo domāja?

    Sony Xperia 10 V izmanto to pašu procesoru, ko pagājušajā gadā, kas jau tad neuzrādīja cenai atbilstošas spējas. Šogad tas izskatās vēl bēdīgāk, uzdodot jautājumu, ko Sony ar šo domāja? Xperia 10 V izmanto Qualcomm Snapdragon 695 5G čipkopu. Tādu pašu procesoru izmanto POCO X5, kas pieejams par 120 eiro lētāk. Tātad visi konkurenti šādā cenā piedāvā krietni jaudīgāku veiktspēju. Vēl dīvaināku šo izvēli padara fakts, ka divus gadus vecais Sony Xperia 10 III spēja (vismaz čipkopa atbalstīja) uzņemt 4k video un saņēma jaunāku USB versiju, kamēr šis procesors to nespēj. Šoreiz pat nemetīšos šim sirmgalvim mērīt sintētiskos veiktspējas testus, tomēr pastāstīšu par ikdienas darbību. Ar to šoreiz neiet nedz raiti, nedz plūstoši. Animācijas zaudē kadrus pat ikdienas darbībās, kur nu vēl, spēlējot spēles. Šeit arī nelīdz, ka netiek acis aizmālētas ar ātro atsvaidzi, jo ekrāns tādu neprot. Lietotnes atveras ar nelielu aizturi, tomēr, kad atvērtas, strādā pieņemami. Jārēķinās arī ar nedaudz lēnīgāku GPS darbību.

    Veiktspējā nav diži ko slavēt, tomēr arī šim lietus mākonim ir gaišā maliņa – atmiņas karšu atbalsts. Tā kā Xperia 10 V piedāvā tikai vienu 128 GB iekšējās atmiņas versiju, šis vecais triks daļēji to atslogo un ļauj lēti un ātri tikt pie papildu gigabaitiem.

    Tipiska Xperia saskarne

    Xperia pieeja grafiskajai saskarnei būtu uzskatāma par pozitīvi konservatīvu. Ņemam tīru Android 13 un papildinām to ar noderīgiem Xperia elementiem. Patiešām, tie, kas ir iekļauti, lielākoties ir noderīgi. Jau rakstīju par ekrāna un akumulatora plašajiem pielāgojumiem, bet ir arī pāris citi. Protams ne tik daudz, kā flagmaņiem, tomēr šis tas ir.

    Pamanāmākais Xperia elements ir sānu izvēlne, kas ļauj ērti tikt pie īsceļiem, vairāku logu režīma un uznirstošajiem logiem. Sānu josla ir funkcionālāka, kā citās saskarnēs atrodamā, jo var iestatīt arī funkcijas, pavelkot un augšu vai leju. Piemēram, es iestatīju, uz leju pavelkot, izmantot, kā Back funkciju. Tas šķita ļoti ērti.

    Viens no saskarnes plusiem ir tas, ka liekprorammatūra gandrīz nav. Ir protams Linkedin un FaceBook, bet arī tās ir atinstalējamas. Sony pašveidotās par liekām nesaukšu, jo domātas, lai savienotos ar ražotāja austiņām, Sony kamerām vai uzglabātu mūziku mākonī.

    Piedomāts arī, kā izmantot izstiepto formātu. Piemēram, ērti atverot divas lietotnes. Pēdējam gan reizēm patraucē švakā veiktspēja. Diemžēl, neatradu, cik ilgs programmatūras atbalsts paredzēts šim modelim, bet rekordus Sony nekad nav uzstādījis. Ja šo apskatu lasa Sony pārstāvji, lūdzu nokomentējiet šo, lai varu papildināt apskatu!

    Uzlabota galvenā kamera un pēcapstrāde

    Uzreiz gribu paslavēt Sony, ka šis ir vienīgais (pie mums nopērkamais) viedtālrunis, kas makro un dziļuma sensoru apendicītu vietā piedāvā trīs reāla optiskā lieluma kameras. Runa ir par ultra platleņķi, optiski stabilizētu platleņķa galveno kameru un 2x palielinājuma kameru. Tiesa gan, te rodas jautājums, ja šogad Xperia pirmo reizi izmanto 48 MP galvenaio sensoru, kāda jēga no 2x tuvinājuma kameras, ja no 48 MP var izgriezt 2x kvalitāti nezaudējošu palielinājumu? Katrā gadījumā, prieks, ka lietotāji netiek mānīti ar divām nelietojamām kamerām. Šogad ne vien uzlabota galvenā kamera, bet arī pēcapstrāde. Tas ir tiešām jūtami un varu uzreiz teikt, ka Xperia 10 V piedāvā labāko sniegumu, kādu ražotājs vidējā klasē piedāvājis. Tomēr uz konkurentu fona vēl aizvien ir, kur augt. Piemēram, šī gada modelis izmanto Sony IMX582 sensoru (relatīvi nelielu un padzīvojušu), kas ir 1.6 reizes lielāks par pērnā modeļa galveno kameru, tomēr pārējie abi ir SK hynix Hi-847 un Hi-846 maziņie sensori ar šaurām diafragmām. Ar to gribēju teikt, ka vēl aizvien gaidām Sony vidējās klases viedtālruni, kas neskoposies un piedāvās pašražotus sensorus, lai konkurencei neļautu skriet priekšā.

    Sony Xperia 10 V saņēmis:

    • 48 MP, f/1.8, 26mm, 1/2″, 0.8µm, PDAF, OIS galveno kameru
    • 8 MP, f/2.2, 54mm, 1/4.4″, 1.0µm, PDAF, 2x optiskā palielinājuma kameru
    • 8 MP, f/2.2, 120˚, 16mm, 1/4.0″, 1.12µm ultra platleņķa kameru
    • 8 MP, f/2.0, 26mm, 1/4.0″, 1.12µm pašiņu kamera

    Kameru lietotne ir ļoti primitīva un tai konkrēti prasās pēc dizainera zīmuļa, lai ietu līdzi laikam. Dīvainā kārtā, gandrīz visi papildu iestatījumi (portreta, nakts režīms) izvietoti ekrāna augšā, kā vecos laikos. Pārējie pieejami apakšā, pogā “Režīmi”. Tur nekā daudz nav, šogad pazudis radošais režīms ar jancīgajiem, pseidomākslinieciskajiem filtriem. Ja brīnieties, kas tie par taisnstūriem lietotnē, tad varu paskaidrot – iestatot lietotni, tā piedāvā aktivizēt papildu iestatījumu, kas ļauj redzēt kadrējumu no citiem palielinājumiem. Intereses pēc to ieslēdzu, tomēr iestatījumos tā arī neatradu, kā to atslēgt, tādēļ visu laiku lietoju lietotni ar papildu kadrējumiem.

    Vidējā klasē laikam meklēt tuvinājuma čempionu nav vērts. Lai gan, Xperia 10 V ir vienīgais, kas piedāvā vidējā klasē reālu tuvinājuma kameru. Viedtālrunis operē ar trim optiskajiem lielumiem – 0.6x, 1x, 2x un 10x digitālo palielinājumu. Ar pēdējo var paveikties labos laikapstākļos, tādēļ, lai nepiedzīvotu vilšanos, iesaku paļauties uz optiskajiem 0.6x, 1x un 2x lielumiem. Tikai jāiemācās turēt, lai pirksts netiek kadrā, kā piemēru bildēs.

    Protams, ka vislabāk performē galvenā kamera, kas labas gaismas apstākļos spēj veidot attēlus ar pieklājīgu detalizāciju un dabisku krāsu interpretāciju. Uzlaboto pēcapstrādi nodod laiks galerijā, kas jāgaida, lai bilde izskatītos tā, kā programmatūra iedomājusies, un HDR, kas nu spēj atgūt detaļas gan pārgaismotās vietās, gan ēnās. Uzlabotā pēcapstrāde palīdz arī ultra platleņķim un 2x palielinājuma kamerai, tomēr tām ir jūtama atšķirīgā krāsu kalibrācija no galvenās kameras. Iespējams tas citādo dzelžu dēļ.

    To, ka programmētāji nav pieķērušies kameras lietotnei nodod vecā iespēja tikt pie “zivs acs” efekta un digitālas korekcijas ultra platleņķim. Xperia flagmaņos vairs šī iespēja nav atrodama. Tas nozīmē, ka var iegūt kadru ar nedaudz platāku skata leņķi, bet izliektāku perspektīvu, vai mazāk deformētu.

    Līdz šim diezgan skābi Xperia vidējās klases viedtālruņiem klājies sliktas gaismas apstākļos. Šoreiz ir krietni labāk, tomēr, konkurence ir priekšā. Beidzot ir pieejams gan pieņemams automātiskais Nakts režīms, gan paša aktivizējamais. Tas palīdz atgūt detaļas ēnās un sakārtot pārgaismotās vietas. Tiesa gan, konkurenti ir tikuši krietni tālāk par Xperia spējām. Un tomēr, šis ir labākais veikums, kādu Xperia vidējā klasē ir piedāvājusi. Vislabāk, Nakts režīms strādā puskrēslā, kas tiešām uzlabo kvalitāti.

    Uzlabotā pēcapstrāde ļauj iegūt arī labākas portretu bildes. Objekts tiek labi izkalkulēts, tomēr fons izskatās diezgan mākslīgi. Tomēr lietotnē tam var pielāgot izpludinājuma intensitāti. Pie mazāka līmeņa fons izskatās dabiskāk. Pēcapstrāde ievērojami uzlabojusi arī pašiņu kameras sniegumu. Ir gan detaļas, gan pieņemams HDR.

    Kopumā, Xperia 10 V sniedz labāko, ko ražotājs vidējā klasē piedāvājis, tomēr atsevišķos parametros konkurenti ir priekšā.

    Konkurence

    • Samsung Galaxy A54 – ir pilnvērtīgs vidējās klases pārstāvis, kas ticis pie 120Hz atsvaidzes ekrāna, pilnvērtīgas ūdens aizsardzības un garāka programmatūras atbalsta. Sony pārtrumpo Samsung ar patīkamāku korpusu un fenomenālu akumulatora darbību.
    • Google Pixel 7a – šo vēl neesam nomedījuši uz testu, tomēr jau varu teikt, ka tas pārspēj Xperia 10 V kameru kvalitātē, ekrāna atsvaidzē, veiktspējā un piedāvā bezvadu uzlādi, toties Sony trumpis ir akumulatora darbība, ko šķiet neviens nespēj pārtrumpot.
    • Redmi Note 12 Pro 5G – piedāvā pārāku ekrānu, veiktspēju, pilnīgāku komplektāciju un daudz ātrāku vada uzlādi. Sony atspēlējas ar pilnvērtīgu ūdens izturību un nepārspējamu akumulatora darbību.
    • POCO X5 Pro – cenas ziņā ir turpat vai pat pieejams lētāk. POCO piedāvā pārāku ekrānu, veiktspēju, komplektāciju un ļoti ātru vada uzlādi. Sony tam pretī liek pretī ūdens noturību, akumulatora darbību un kādam var simpatizēt Xperia tīrā saskarne.

    Nobeigumā – akumulators ne no šīs pasaules

    Sony Xperia 10 V ir patīkams pārsteigums, kas pārsteidz daudzos aspektos. Pirmkārt, jau dizains, kas ir patīkams, kompakts, IP65/IP68 putekļu/mitruma drošs un rokā ļoti tīkams. Otrkārt, krietni uzlabotā kameru pēcapstrāde sniedz labāko, ko Sony līdz šim piedāvājis vidējā klasē. Bet pāri visam – akumulators, kas nav no šīs pasaules. Tā darbība ir fenomenāla, bet vēl patīkamāku šo faktu padara Xperia 10 V kompaktais izmērs. Kompaktums un vieglums nekad nav saistījies ar akumulatoru ietilpību, bet Sony lauž šo stereotipu. Tiesa gan, netrūkst arī kompromisu. Pirmais saistīts ar ekrāna atsvaidzi. Šogad šādā cenā 60Hz ir snobisms, ko var atļauties vien Apple. Android nometnē tā vairs neviens ražotājs nerīkojas. Otrs nepiedodams noziegums ir veiktspēja, kas drīzāk atbilst budžeta klasei. Ja nu tomēr šos krupjus izdodas norīt, tad Sony Xperia 10 V ir tīri lietojams vidējās klases pārstāvis.

    Iepriecināja

    • Kompakts, patīkams, IP65/IP68 putekļu/mitruma drošs dizains
    • Ekrāna spilgtums beidzot pievilcies konkurentiem
    • Fenomenāla akumulatora darbība!!!
    • Neiztraucēts ekrāns + uz priekšu vērsti stereo skaļruņi = lieliska multimediju pieredze
    • Uzlabota kameru pēcapstrāde, vienīgais, kas vidējā klasē piedāvā optiskā palielinājuma kameru

    Neiepriecināja

    • 60 Hz ekrāns šogad, nopietni?
    • Ko Sony domāja ar tik švaku veiktspēju?
    • Buksējoša ikdienas darbība
    • Nav lādētājs komplektā, lēna vada uzlāde
    Sony Xperia 10 V ir labākais, ko ražotājs vidējā klasē piedāvājis, tomēr konkurence nesnauž

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    10
    Ekrāns
    7
    Programmatūra
    7
    Veiktspēja
    5
    Akumulators
    10
    Kameras
    7
    Cena
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andis
    10.08.2023 18:23

    Sadaļā par skaļruņiem ir minēti audio kodeksi :D kodeki gan jau domāti.

    Vaards
    10.08.2023 20:39

    Vairāk par 60ghz šogad, nopietni!? Reāla muļķība ir vairāk ghz telefonā, kas apēd baču.

    Andis
    10.08.2023 21:14
    Reply to  Vaards

    60Hz ekrānam, nevis 60gHz. Man ir 144Hz un ar bateriju viss ir labi, var 36-40 stundas ar visiem video, soc.tīkliem, zvaniem, spēlēm, vada austiņas vēl uz 250omiem.

    Vaards
    11.08.2023 10:53
    Reply to  Andis

    Jā, Hz.
    Saputrojos meistarībā.

    Man jau pasen ir 120hz, dynamically adjustable un visādi citādi atslēdzams. Patestēju, paskrollēju kādu laiku un patiešām ne-dinamiski un brutāli to atslēdzu.

    Tiesa, telefonā spēlītes vispār nespelēju.

    Attiecigi man patīk doma, ka 1/3 no baterijas ilgāk uzlādēta, ilgāk būs kā jauna, ilgāk varēšu sēņu mežā maldīties un skatīties karti.

    https://www.phonearena.com/news/120Hz-vs-60hz-battery-life-comparison-samsung-galaxy-s20-ultra-plus_id122967

    Falks
    11.08.2023 11:50
    Reply to  Vaards

    Paldies par saiti, nezināju ka tik dramatiski. 120Hz manai acij tomēr vizuāli patīkamāks, katrā ziņā pēc tam skatot 60Hz redz ka lēkā.. Baterija līdz vakaram pietiek, atstāšu ieslēgtu.

    Fredis
    12.08.2023 12:08
    Reply to  Andis

    “uz” omiem. ;-)

    Alberts Kviesis
    11.08.2023 11:25

    Telefons izskatās tā, ka to varētu ikdienā lietot bez aizsarga apvalka/vāciņiem.
    Par veiktspēju nesapratu vai neuztvēru: “Ar to šoreiz neiet nedz raiti, nedz plūstoši. Animācijas zaudē kadrus pat ikdienas darbībās, kur nu vēl, spēlējot spēles. Šeit arī nelīdz, ka netiek acis aizmālētas ar ātro atsvaidzi, jo ekrāns tādu neprot.” – kas tieši bremzēja? Telefona katalogs, uzstādījumu rinda? Interneta lapas? Kas ir tās animācijas? Un tik tiešām tik sūdīgi?

    Alberts Kviesis
    11.08.2023 12:48

    Rakstā neatradu informāciju par uzlādi, W un laiku līdz 50/100%. Ir kāda info, izņemot to, ka tā ir lēna? Varbūt var nomērīt?

    Alberts Kviesis
    11.08.2023 13:08

    Paldies, tekstā pārlasot atradu 👍

    And-so
    14.08.2023 14:13

    Vispār jā, par šo būtu forši precizēt, cik traki un kas iekļauj “visas” darbības (varbūt citam lietotājam, no tām “visām” būs tikai 30%). Jo teorētiski jaunam telefonam nevajadzētu bremzēt ne uz ko, vismaz pirmo gadu. Te laikam arī diskusija, ko katrs uztver par “bremzēšanu”, vienam varbūt tā ir 0.5 sec aizkave .. es to drošvien nepamanītu, man “bremzē” ja ir jāgaida 5-10sec +. Un ja tik nopietni bremzē, tad jau veikstspēja nav 5, bet 1 :D Un visiem pārējiem rādītājiem nav nozīmes, ja pamatfunkcionalitāti dzelzis nav spējīgs izpildīt.
    P.S. Cik veikalā uz vietas esmu pabakstījis konkrēto modeli, neesmu manījis nekādas aizkaves.

    Reklāma
    Sony Xperia 10 V ir labākais, ko ražotājs vidējā klasē piedāvājis, tomēr konkurence nesnaužSony Xperia 10 V apskats - fenomenāls akumulators, bet citur pieļauti kompromisi