Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony Xperia 10 IV apskats – ļoti patīkams dizains un mulsinoša veiktspēja

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Tiem, kas meklē kompaktu, ūdens izturīgu viedtālruni ar izcilu akumulatora darbību, noteikti iesaku Sony Xperia 10 IV! Pārējiem - okeānā ir vēl daudz citu spilgtāku zivtiņu.

    Jaunākie raksti

    Šogad jau esmu apskatījis Sony Xperia 1 IV un Sony Xperia Pro-I. Abi ir nišas flagmaņi, bet Xperia 1 IV pat saņēmis tādu vērtējumu, ka vēl aizvien turas topa augšgalā. Tādēļ ar lielu interesi gribu redzēt, vai to pašu izdosies atkārtot vidējās klases Sony Xperia 10 IV? Jāsāk ar to, kas tad gada laikā mainījies no priekšgājēja Sony Xperia 10 III. Izmainīta korpusa uzbūve – aizmugure nu tikusi pie matētas plastmasas, toties priekša tikusi pie Gorilla Glass Victus, kas ir retums vidējā klasē. Uzlabots procesors, lai gan tā spējas vairs nenodrošina 4K video ierakstu. Krietni pieaudzis akumulators, kas šogad sasniedz 5000 mAh. Galvenā kamera tikusi pie optiskās stabilizācijas. Un cena grozās ap 400 eiro. Pieejami arī lētāki varianti un šur tur tiek dotas līdzi arī bezvadu lielās ausis. Tomēr jau atkal jāteic, ka cena nav tā konkurētspējīgākā, jo citi ražotāji tādā pašā vai pat lētākā cenā piedāvā dāsnāku komplektāciju, labākus ekrānus, ātrāku uzlādi, stereo skaļruņus un labāku galvenās kameras sniegumu. Visticamāk Sony Xperia 10 IV par šī gada vidējās klases karali nekronēsim, tomēr ir visai daudz, kam patikt šajā kompaktajā ierīcē.

    Sony Xperia 10 IV tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 12
    • Ekrāns: 6 collu OLED, 1080 x 2520, 21:9 malu attiecība, ap 457 ppi, 84.1 cm2, ap 82.0% ekrāna un korpusa attiecība, 1B krāsu, HDR, Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls, Triluminos display
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 695 5G (6 nm), astoņi kodoli: 2×2.2 GHz Kryo 660 Gold & 6×1.7 GHz Kryo 660 Silver, Adreno 619 video apakšsistēma
    • RAM: 6 GB
    • Atmiņa: 128 GB, microSDXC atmiņu karšu lasītājs, nenorādītas versijas UFS
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.1 (A2DP, LE, aptX HD, aptX Adaptive), NFC, 3.5 mm austiņu ligzda, USB Type-C 2.0, 3G/4G/5G
    • Papildu: pirkstu nospiedumu lasītājs bloķēšanas taustiņā sānā, IP65/IP68 putekļu/mitruma aizsardzība, 24-bit/192kHz audio, e-kompass, akselerometrs
    • Kameras: aizmugurē: 12 MP, f/1.8, 27mm, 1/2.8″, PDAF, OIS galvenā kamera; 8 MP, f/2.2, 54mm, 1/4.4″, PDAF, 2x optiskā palielinājuma kamera; 8 MP, f/2.2, 120˚, 16mm, 1/4.0″ ultra platleņķa kamera; LED zibspuldze; HDR; 1080p@30fps video. Priekšā 8 MP, f/2.0, 27mm, 1/4.0″ pašiņu kamera, HDR, 1080p@30fps video
    • Izmērs un svars: 153 x 67 x 8.3 mm, 161 g
    • Akumulators: Li-Po 5000 mAh,  21W ātrā vada uzlāde
    • Cena: ap 400 eiro

    Kompakts un ļoti patīkams dizains

    Sony Xperia 10 IV ir viens no patīkamākajiem vidējās klases viedtālruņiem plaukstā. Šo sajūtu rada gan izvēlētie materiāli, gan tikai Sony raksturīgā izstieptā forma, gan relatīvi kompaktais izmērs. Sony vēl aizvien pieturas pie 21:9 malu attiecības ekrāna. Tas nozīmē, ka Xperia 10 IV būs šaurāks un nedaudz garāks par konkurentiem. Neskatoties uz savdabīgo formu, tas ir arī viens no šī gada kompaktākajiem viedtālruņiem, kas ir patīkams retums. Jā, pierīte un zodiņš ir biezāki, kā šogad būtu pieklājīgi, toties šoreiz ekrāns nav iztraucēts ar izgrauzumiem vai iegrauzumiem. Arī Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls ir flagmaņcienīgs retums vidējā klasē. Patīkami, ka Sony Xperia 10 IV saņēmis tādu pašu IP65/IP68 putekļu/mitruma aizsardzību, kā tā flagmaņu brāļi. Salīdzinājumam, Realme un Honor, lai gan apjož karšu atvilktni ar silikonu, nepiedāvā nekādu oficiālu mitruma noturību. POCO un Nothing ticis vismaz pie IP53 šļakstu noturības, bet Samsung jau piedāvā pilnvērtīgu IP67 ūdens noturību. Sony šajā ziņā piedāvā vislabāko reitingu vidējā klasē (CAT monstri, kas tikuši pie vēl labākas neskaitās).

    Šogad glancēto stikla aizmuguri Sony aizstājis ar matētu plastmasu. Lai gan vizuāli tā pat izskatās pēc stikla, toties tauste uzreiz šo noziegumu atmasko. Bet, godīgi sakot, man nav iebildes pret plastmasu, jo tā ir izturīgāka par trauslo stiklu. Jāuzteic šī gada krāsu izvēle. Mentola zaļā aizmugure ir absolūta mana favorīte. Kameru sala ir izbīdīta pavisam nedaudz, un xperia 10 IV negāzelēsies uz galda.

    Sānu rāmis kļuvis plakanāks un ir ļoti patīkams. Tas veidots no biezas, šķietami gana izturīgas plastmasas. Labā puse tikusi pie stingriem skaļuma taustiņiem un atšķirīgas krāsas pirkstu nospiedumu lasītāja/bloķēšanas taustiņa. Kreisajā pusē ir karšu atvilktne, kam nevajag adatas atvēršanai, bet nagus gan. Apakšā izvietota tikai USB ligzda un mikrofons, bet augša tikusi pie tehnoloģiju vecmāmiņas – 3.5 mm austiņu ligzdas. Kur tad ir skaļrunis? Tas vērsts uz priekšu un izvietots zodiņā zem ekrāna. Kopumā, šis tiešām ir viens no patīkamākajiem vidējās klases tālruņiem, kam uzbūve neliedz flagmaņu cienīgu ūdens pretestību. Izcils darbs, Sony!

    Par mata tiesu uzlabots ekrāns

    Pirmkārt, jāslavē Sony, ka vēl aizvien tas lieto ekrānus, kam nekas nav nokosts vai izgrauzts. Tā ir reta kvalitāte, kas ciena satura veidotājus. Jā, tas nozīmē, ka pierīte un zodiņš būs biezāki, kā šogad pieklājīgi un 82.0% ekrāna un korpusa attiecība ir mazāka, kā konkurentiem. Bet es esmu gatavs šādu upuri nest, lai baudītu neiztraucētu ekrānu. 21:9 malu attiecība ir kino formāts, tiesa gan viss saturs tam nebūs piemērots. Piemēram YouTube klipi būs pārsvarā ar biezām melnām malām vai neproporcionāli ietilpināts visā ekrānā. Ekrāna forma ir diezgan šaura, vienīgais, kas var nebūt ērti, lietot tastatūru lielāku pirkstu īpašniekiem. Jārēķinās ar visai bieži uzsistiem nepareiziem burtiem. Citādi, ekrāna forma ļauj ērtāk lietot vairākas aplikācijas vienlaicīgi un paver plašāku skata leņķi šaujamspēlēs.

    Pati ekrāna matrica no pagājušā gada augusi vien par mata tiesu. Sony sola 1.5x lielāku spilgtumu, kas bija pagājušā gada modeļa vājais punkts. Ekrāns tiešām ir nedaudz labāk saskatāms saulē, kā pagājušajā gadā, tomēr tas nesasniedz tādu spilgtumu, kādu piedāvā POCO vai Nothing līdzīgā cenā. Līdzīgs stāsts arī ar ātro atsvaidzi. Kamēr konkurenti tikuši līdz 120Hz atsvaidzei, Sony spītīgi turas pie 60Hz. Atšķirība ir visai jūtama un nav attaisnojama prasītajā cenā. Citādi, iekštelpās un ēnainā vidē ekrānam nav ne vainas. Krāsas ir labi balansētas un skata leņķi ir ļoti labi.

    Programmatūra piedāvā nelielus pielāgojumus, tomēr žēl, ka nav izmantota OLED energoefektivitāte un vienmēr ieslēgtais ekrāns nav pieejams. Tā vietā ir vēl kāds tehnoloģiju muzeja eksponāts – LED paziņojumu diode, kas vietu radusi augšējā, labajā stūrī.

    Sony rokraksts – pirkstu nospiedumu lasītājs sānā

    Tieši Sony bija ražotājs, kas pirmo reizi izdomāja, ka pirkstu nospiedumu lasītāju var novietot sānā, bloķēšanas taustiņā. Šobrīd šis ir izplatītākais veids budžeta un vidējā klasē. Xperia 10 IV lasītāja pozīcija ir ērta, tas ir tiešām ātrs un uzticams. Vienīgi tā novietojums labajā pusē saka priekšā, ka ne visi kreiļi par tā atrašanās vietu būs sajūsmā. Diemžēl, sejas atpazīšana nav iekļauta, bet to var piedot, ja reiz pirkstu nospiedumu lasītājs strādā ļoti ātri un uzticami.

    Uz priekšu vērsts mono skaļrunis

    Sony Xperia 10 IV ticis pie skaļruņa, kas novietots zodiņā zem ekrāna un vērsts uz priekšu. Šāds novietojums ir lielisks un neļaus ar plaukstām to slāpēt, pat spēlējot spēles. Tomēr šoreiz nekādu stereo risinājumu nav. Skaļrunis viens pats atbild par multimediju saturu. Tā šķiet neizmantota izdevība. Žēl, jo gandrīz visi konkurenti šādā cenā tikuši pie stereo skaļruņiem.

    Diemžēl, skaļrunis nav visai skaļš. Labā ziņa, ka skaņa tiek raidīta tieši sejas virzienā. Līdzīgs stāsts ar 3.5 mm austiņu ligzdu. Tiešām jauki, ka tā ir pieejama, tomēr tās izdvesto skaņu prasītos krietni skaļāku.

    Iespaidīgs akumulators

    Jau pagājušajā gadā Sony Xperia 10 III pārsteidza ar ievērojamu akumulatora lēcienu, nemainot tālruņa izmēru. Šogad Xperia 10 IV pārsteidz vēl vairāk. Akumulators sasniedzis 5000 mAh ietilpību, bet izmēri faktiski sarukuši par milimetru garumā un platumā. Iespaidīgi! Xperia 10 IV uzrāda ne vien labāko akumulatoru Xperia saimē, bet arī vienu no labākajiem vidējā klasē vispār. Pie vidējas slodzes divas dienas – mierīgi! Tiesa kopiespaidu nedaudz pabojā uzlāde. Pirmkārt, Sony šogad komplektācijā bez viedtālruņa neko neiekļauj, pat vadu nē. OK, to var attaisnot ar japāņu rūpēm par ekoloģiju, jo iepakojums veidots no pārstrādāta papīra un šoreiz tiešām nav izmantotas plēves. Otrkārt, arī ražotāja solītā 21W uzlāde šķiet gausa uz konkurentu fona. Labā ziņa, ka šoreiz akumulatoru saudzējošā programmatūra tīri labi saprotas ar svešu ražotāju lādētājiem.

    Mulsinoša veiktspēja

    Xperia 10 IV izmanto Qualcomm Snapdragon 695 5G (6 nm) procesoru. Tādu pašu čipkopu izmanto POCO X4 Pro 5G, kas ir 50-100 eiro lētāks viedtālrunis. Tas ir mulsinošs solis, kam grūti konkurēt ar citiem ražotājiem. Turklāt, šis procesors vairs neatbalsta 4K video ierakstu, ko prata Xperia 10 III. Arī USB pazemināts uz 2.0 versiju, kamēr Xperia 10 III atbalstīja 3.1. Mulsinoši. It kā jau Sony izdevies ikdienas darbību salāgot pietiekami raitu, bet jau atkal jāteic, ka citi ražotāji prasītajā cenā piedāvā daudz plūstošāku pieredzi. Kadru zudumi vērojami pat ikdienas saskarnē. Un protams spēlēs tas būs jūtams vispamatīgāk. Šoreiz Sony nošāvis greizi ar RAM menedžmentu. RAM pieejami 6GB, bet aplikācijas būs jāielādē no jauna gandrīz visu laiku. Tas nozīmē, ka šī nebūs veiklākā ikdienas darbība, kāda prasītajā cenā redzēta.

    Sony piedāvā tikai vienu atmiņas versiju – 128 GB. Labā ziņa, ka nav aizmirsts atmiņas karšu atbalsts. Lai gan pieejami visi svaigākie savienojumi, jau atkal Sony konstanti uzrāda zemākus savienojuma rādītājus gan Wi-Fi gan mobilajiem datiem. Turklāt pārslēgšanās starp tiem ir palēna. Diemžēl, veiktspēja šoreiz galīgi neiepriecina.

    Tipiska Sony saskarne

    Patiešām Sony ir viens no tiem retajiem ražotājiem, kas nevis imitē tīru saskarni, bet tādu tiešām piedāvā. Turklāt tā piešprice, kas nāk no paša ražotāja, lielākoties ir tīri noderīga.

    Loģiski, ka Xperia 10 IV nepiedāvā Pro aplikācijas, kā flagmaņi, pazudis arī noderīgais spēļu režīms, toties atstāta sāna izvēlne. Tā piedāvā aplikāciju īsceļus, vairākas aplikācijas vienā ekrānā un peldošos logus.

    Saskarni par pavisam tīru nenosauksi. Uzmācīgie Linkedin un Netflix, visur tiek cauri, tomēr liekprogrammu ir krietni mazāk, kā citās Android versijās. Kopumā, saskarne pārsteigumus nesagādā, bet tā uzrāda patīkamu briedumu. Vienīgi, ka ikdienas veiklībai patraucē viduvējā veiktspēja, bet par to jau sūrojos iepriekš.

    Idejiski lieliskas kameras

    Uz papīra Xperia 10 IV piedāvā vienu no labākajiem kameru trio vidējā klasē. Dziļuma sensoru un makro apendicītu vietā, Sony piedāvā 2x optiskā palielinājuma kameru. Šogad galvenā kamera saņēmusi arī optisko stabilizāciju. krietni paaugusies arī pēcapstrāde. Un tomēr, Sony izmanto ļoti mazus sensorus, kas apstrādā krietni mazāk gaismas par konkurentiem un arī programmatūra nav tik spējīga, kā konkurentiem, kas kameru departamentā atstāj krietni daudz, ko vēlēties.

    Sony Xperia 10 IV ticis pie:

    • 12 MP, f/1.8, 27mm, 1/2.8″, PDAF, OIS galvenās kameras
    • 8 MP, f/2.2, 54mm, 1/4.4″, PDAF, 2x optiskā palielinājuma kameras
    • 8 MP, f/2.2, 120˚, 16mm, 1/4.0″ ultra platleņķa kameras
    • 8 MP, f/2.0, 27mm, 1/4.0″ pašiņu kameras

    Kameras aplikācija ir tik primitīva, ka ierastā režīmu karuseļa vietā, tie daži, kas pieejami, izvietoti vienā taustiņā pa kreisi. Tā kā visas trīs kameras piedāvā dažādus optiskos lielumus, tad labos gaismas apstākļos, uz visiem trim var paļauties. Ja nu tomēr ar tiem ir par maz, pieejams visai strauji kvalitāti zaudējošs 10x digitālais palielinājums.

    Saulainā dienā rezultāts ir izmantojams sociālajiem tīkliem, tikai nevajag tuvināt. Xperia 10 IV nav dēvējams par fokusa karali, kā tā flagmaņu brālēni un jārēķinās, ka daļa kadru būs bez asuma. Dinamiskais diapazons ir pieņemams, bet detalizācija ēnās un izgaismotajās vietās krietni iepaliek konkurentiem. Ultra platleņķa kamera tikusi pie piesātinātākas krāsu apstrādes, bet tā ir pat laba uz citu piedāvājumu fona. 2x palielinājuma kamera parametru ziņā ir visšvakākā. Tomēr saulainā dienā daudz maz var paļauties uz visiem trim lielumiem.

    Atšķirībā no flagmaņu brāļiem Xperia 10 IV ir saņēmis nakts režīmu. Tas ir krietni uzlabots, ja salīdzina ar priekšgājēju. Tomēr tam ir grūti konkurēt ar citu ražotāju piedāvājumu, jo nelielie sensori vienkārši apstrādā daudz mazāku gaismas apjomu. Nakts režīms palīdz atgūt pāris detaļu, tomēr tas nepiedāvā tādu maģiju, pie kā pieradinājuši Xiaomi un Honor veikumi līdzīgā cenā.

    Dažādi pēcapstrādes filtri pieejami Radošā efekta režīmā, tomēr stipri šaubos vai kāds ar tiem vairāk par vienu reizi paspēlēsies.

    Diemžēl, neko pārāk labu nevaru teikt arī par portreta režīmu. Objekts netiek korekti izrēķināts un fons netiek sadalīts pārāk daudz slāņos. No četrām kamerām visbēdīgāk klājas pašiņu kamerai. Lai gan ādas toņi izskatās labi, fons visbiežāk būs pārgaismots un detaļu būs visai maz. Selfiju kameras portreta režīms ir vienkārši nelietojams, un obligāti jāatceras izslēgt sejas izskaistinātājus, kas pārvērš cilvēku parodijas līmeņa animē tēlā.

    Galvenās kameras sensors nav arī tik liels, lai iegūtu dabisku dziļumu citiem objektiem. OK, var palaimēties, bet šeit dzīvi pabojā cimperlīgais auto fokuss, kas visbiežāk asumā tomēr patur fonu, nevis tuvāko objektu.

    Fokusa feils

    Kopumā, varu teikt, ka kameru spējas atbilst drīzāk budžeta klases sniegumam un vairums konkurentu izgriež pogas Xperia 10 IV kamerām vienā setā. Idejiski atbalstu, ka trešā aizmugures kamera ir optiskais palielinājums nevis dziļuma un makro apendicīti, tomēr to sniegums netur līdzi pārējai spēlei.

    Konkurence

    • Nothing Phone (1) – pieejams līdzīgā cenu kategorijā. Nothing piedāvā spilgtāku ekrānu ar 120Hz atsvaidzi, labāku kameru pieredzi, bezvadu uzlādi un jaudīgāku veiktspēju. Sony spēj atspēlēties ar plaukstai patīkamāku korpusu, kas ticis pie flagmaņcienīgas ūdens noturības un izcilu akumulatora darbību.
    • POCO F4 – arī pozicionēts līdzīgā cenā. Tam ir spilgtāks ekrāns ar ātro atsvaidzi, spēcīgākas kameras, jaudīgāka veiktspēja, stereo skaļruņi un daudz ātrāka uzlāde ar lādētāju komplektā. Arī šeit Sony spēj cīnīties vien ar kompakto, IP68 aizsargāto korpusu un lielisko akumulatora darbību.
    • POCO X4 Pro 5G – ir krietni lētāks, bet to darbina tāds pats procesors, kā Sony Xperia 10 IV. POCO ticis pie spilgtāka ātrās atsvaidzes ekrāna, stereo skaļruņiem, krietni ātrākas uzlādes un zemākas cenas. Sony priekšrocības būtu IP68 ūdens aizsardzība, izcilā akumulatora darbība un daudz tīrāka saskarne.

    Nobeigumā – ļoti patīkams, bet konkurence nesnauž

    Ir grūti noriet Sony viedtālruņus, jo tie piedāvā tik daudz laba un patīkama. Sony Xperia 10 IV piedāvā kompaktu, šogad vidējā klasē vispatīkamāko korpusu, kas ticis pie flagmaņcienīgas IP68 ūdens aizsardzības, ekrānam nekas nav nograuzts, kas ir retums jebkurā klasē un izcila akumulatora darbība ir negaidīts pārsteigums tik kompaktā korpusā. Un tomēr, konkurenti ir pieradinājuši, ka vidējā klasē spēle tiek spēlēta citādāk. Sāncenši piedāvā spilgtākus ekrānus ar ātro atsvaidzi, jaudīgāku veiktspēju, stereo skaļruņus, pārāku kameru sniegumu un visbiežāk dāsnāku komplektāciju ar daudz ātrāku uzlādi.

    Tas protams uzdod jautājumu, vai es Sony Xperia 10 IV varu ieteikt? Tiem, kas meklē kompaktu, ūdens izturīgu viedtālruni ar izcilu akumulatora darbību, noteikti iesaku, pārējiem, okeānā ir vēl daudz citu spilgtāku zivtiņu.

    Iepriecināja

    • Kompakts, taustei patīkams, IP65/IP68 putekļu/mitruma aizsargāts korpuss
    • Klases līderis akumulatora darbībā
    • Tīra saskarne
    • Ir: atmiņu karšu atbalsts, LED paziņojumu diode, 3.5mm austiņu ligzda

    Sarūgtināja

    • Ekrāns varēja būt spilgtāks, kā var šogad neiekļaut ātro atsvaidzi?
    • Viduvēja veiktspēja, RAM menedžments uzprasās pēc atjauninājuma
    • Kameru spējas netur līdzi konkurentiem
    • Nav stereo skaļruņi un vienmēr ieslēgtais ekrāns
    Tiem, kas meklē kompaktu, ūdens izturīgu viedtālruni ar izcilu akumulatora darbību, noteikti iesaku Sony Xperia 10 IV! Pārējiem - okeānā ir vēl daudz citu spilgtāku zivtiņu.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    10
    Ekrāns
    7
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    6
    Akumulators
    10
    Kameras
    6
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    mazcenasmobiilaistelefons
    01.09.2022 21:44

    Tas, kas man patīk, kas nav pieminētsa, bet noteikti ir pieminēšana vērts ir Hi Res un DSEE Ultimate. Tiem, kuri nestraumē nav jāpērk lieki gadžeti. https://www.sony.co.uk/electronics/support/articles/00230269

    Rjjgh
    10.02.2023 19:17

    Smieklīgi ka salīdzina 6 collu mobilo ar 6.6 collu. Cita klasē gribētos teikt.

    Rihards
    21.04.2023 22:21

    Bija lietošanā otrā versija, viss patika, izņemot kameru un nospiedumu sensoru. Manuprāt, dizains ir vien tās cenas vērts, jo neizskatās pēc aziātu nakts murgiem,. Tas šaurais korpuss ļoti labi ielien jebkādā kabatā, ekrāns ir gana glīts un askētisks. divu gadu laikā neizdevās uztaisīt zirnekli ekrānam, tā pat, netika novēroti nekādi gļuki, ka bremzētu, neietu kāda aplikācija, vai uzkārtos un būtu jārestartē. Bet nu kamera ir, pizģec, cik neskaistus attelus taisoša, kādus 8 gadus atpakaļ tādas bij. Kāpēc tas pirkstu sensors bij jāiebāž sānos? Hujavejam, tas bij aizmugurē, ļoti praktiski, kā taustītu klitoru, vienmēr atradās…

    Reklāma
    Tiem, kas meklē kompaktu, ūdens izturīgu viedtālruni ar izcilu akumulatora darbību, noteikti iesaku Sony Xperia 10 IV! Pārējiem - okeānā ir vēl daudz citu spilgtāku zivtiņu.Sony Xperia 10 IV apskats - ļoti patīkams dizains un mulsinoša veiktspēja