Web Analytics
More
    Reklāma

    Nothing Phone (1) apskats – parunāsim par neko!

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Savelkot visus par un pret, Nothing Phone (1) noteikti ir dižpārdokļa potenciāls, kas pat daļēji attaisno mutīgo mārketingu. Lieliska debija! Silti iesaku!

    Jaunākie raksti

    Ilgi domāju, kā lai latvisko angļu vārdu “Hype”, tad metu kaunu pie malas un ļāvos Google tulkotājam. Ažiotāža. Patiešām šoreiz ir runa par viedtālruni, kas sacēlis veselu vētru internetā, jeb ažiotāžu. Interesantākais, ka tas nav nekāds Samsung salokāmais brīnums, jaunākais ābols, tas nav pat svaigākais flagmanis. Runa ir par vidējās klases sensāciju Nothing Phone (1), kas prasmīga mārketinga vadīts, uzspridzināja internetu un lika visas pasaules apskatniekiem un gīkiem sajūsmā spiegt kā pusaugu meitenēm mīļākās grupas koncertā. Kāds tur brīnums, runa ir par jaunuzņēmumu, kam galvgalī stāv Karls Pei (Carl Pei), kurš ir viens no OnePlus dibinātājiem. Kādreiz tik ļoti pievilcīgais OnePlus jau labu laiku nepārstāv agrākās zīmola vērtības. Ar to Karls Pei nebija mierā, tādēļ pameta savu lolojumu, pārcēlās uz Londonu un tur, ar bariņu tehnoloģiju pasaulē zināmām sejām, dibināja Nothing. Lai gan ražotāja nosaukums šķiet kā pusaudža parādīts vidējais pirksts OnePlus mātes uzņēmumam Oppo, arī šoreiz Karls Pei izmanto līdzīgu taktiku kā OnePlus laikos – debitēt ar lielisku cenas un ieguvuma attiecības produktu (gan Nothing Phone (1), gan Nothing ear (1) tādi ir); izmantot asprātīgu mārketingu, kas ļoti laicīgi pievērš uzmanību; izmantot stilīgus dizaina elementus, kas atšķiras uz konkurentu fona.

    Reklāma

    Ko tad mutīgais mārketings sola? Prezentējot Nothing Phone (1), Karls Pei cildināja Apple, ka iPhone esot viedtālruņu piemērs, un ka konkurentu piedāvājums ir tik garlaicīgs, ka Nothing Phone (1) spēšot mest izaicinājumu ābolam un padarīt viedtālruņus atkal aizraujošus un jautrus. Pirmajam apgalvojumam atbildi mēģināšu rast apskatā, bet otrajam varu jau tagad piekrist. Tas nozīmē, ka Nothing Phone (1) būs gan pielūdzēji, gan nīdēji, bet vienaldzīgo nebūs. Jau pēc pirmajām testa dienām varu teikt, ka nosliecos pielūdzēju pusē. Galvenokārt tādēļ, ka piedāvājums tiešām šķiet kārdinošs par sākumcenu – 469 eiro.

    Nothing Phone (1) tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 12, Nothing OS 1.1.0
    • Ekrāns: 6.55 collu OLED, 1080 x 2400, 20:9 malu attiecība, ap 402 ppi, 103.6 cm2, ap 85.8% ekrāna un korpusa attiecība, 1 miljards krāsu, 120Hz ātrā atsvaidze, 1200 nitu maksimālais spilgtums, Corning Gorilla Glass 5 aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 778G+ 5G (6 nm), astoņi kodoli: 1×2.5 GHz Cortex-A78 & 3×2.4 GHz Cortex-A78 & 4×1.8 GHz Cortex-A55, Adreno 642L video apakšsistēma
    • RAM: 8*/12 GB
    • Atmiņa: 128/256* GB, UFS 3.1
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, hotspot, Bluetooth 5.2 (A2DP, LE), USB Type-C 2.0, NFC, 3G/4G/5G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
    • Papildu: optiskais pirkstu nospiedumu lasītājs, žiroskops, stereo skaļruņi, IP53 mitruma un putekļu aizsardzība, Glyphs UI 900 aizmugures LED diožu vadība, sarkans video ieraksta indikators
    • Kameras: aizmugurē: 50 MP, f/1.9, 24mm, 1/1.56″, 1.0µm, PDAF, OIS galvenā kamera; 50 MP, f/2.2, 114˚, 1/2.76″, 0.64µm, AF ultra platleņķa kamera; HDR: LED zibspuldze; Glyphs 900 LED diožu izgaismojums; 4K@30fps, 1080p@30/60fps, gyro-EIS, live HDR video. Priekšā – 16 MP, f/2.5, 1/3.1″, 1.0µm, 1080p@30fps video
    • Izmēri un svars: 159.2 x 75.8 x 8.3 mm, 193.5 g
    • Akumulators: Li-Po 4500 mAh, 33W vada uzlāde, 15W bezvadu uzlāde
    • Cena: 469 eiro (8/128 GB), 499 eiro (8/256 GB)*, 549 eiro (12/256 GB)

    *testa ierīcei

    Dizains – minimālisms ābolu mērcē

    Kad apskatīju Nothing ear (1), jau bija parādījušās baumas, ka ražotājs veido viedtālruni, tādēļ man bija liela interese, kā varētu izskatīties viedtālrunis, kas turpinātu bezvadu austiņu dizaina valodu. Ar ekspresīvo aizmugures noformējumu tas izdevies lieliski. Taču vispirms gribu pastāstīt par pirmo sajūtu, izpakojot viedtālruni. Korpusa siluets, plakanais alumīnija rāmis, aizmugures kameru izkārtojums, simetriskais rāmis ap ekrānu un pat identiskais taustiņu izvietojums visai atgādina Apple iPhone 12. Tomēr aizmugure veidota tā, lai plaģiātisma pārmetumiem nebūtu vieta. Ar to gribēju teikt, ka vidējā klasē Nothing Phone (1) patiešām sniedz pilnvērtīgu premium sajūtu, kas ir retums prasītajā cenā un patīkami atšķiras no sāncenšiem.

    Protams, ka tālruņa visspilgtākais personības vaibsts ir tā aizmugure. Lai dizains saskanētu ar ear (1), izmantota caurspīdīga estētika, kas ļauj ieskatīties tālruņa iekšās. Tiesa gan, šoreiz tā ir butaforija. Par tik pievilcīgu cenu dizaineriem nav izdevies estētiski baudāmi pielāgot iekšas, tādēļ izmantotas detaļas, kas imitē iekšējās komponentes. To par trūkumu neuztveru, jo efekts ir panākts – tālrunis vizuāli atšķiras uz vienmuļo konkurentu fona.

    It kā ar to nepietiktu, aizmugure papildināta ar 900 diožu dekoriem un sarkanu indikatoru, kas signalizē par video ierakstu. Diodes ir oriģināls risinājums, tās pielāgojas zvana signāliem, paziņojumiem un akumulatora uzlādes līmenim. Tiesa gan šī spēlīte jau pēc pāris dienām zaudē savu aktualitāti. Lai to izbaudītu, ikdienā tālrunis jāliek ar ekrānu uz leju. Ja man jāizvēlas, vai ātrāk saskrāpēt ekrānu, vai aizmuguri, vienmēr izvēlos aizmuguri, tādos gadījumos gaismu spēli nemaz neredz. Taču šis ir viens uzmanību saistošs un jāteic arī gana stilīgs risinājums.

    Vēl viens vidējā klasē neredzēts dizaina risinājums meklējams tālruņa priekšā. Pat flagmaņu klasē Android ražotāji mēdz grēkot ar šauru rāmi ap ekrānu, bet biezāku zodiņu, kur ekrāns tiek savienots ar mātes plati. Nothing izmanto dārgāku risinājumu ar lokanu ekrānu, kas ielocīts korpusā tā, lai zodiņa izmērs sakristu ar pārējo rāmi. Smalks dizaina žests, kādu līdz šim izmanto iPhone un ļoti reti, kāds Android ražotājs. Un teikšu godīgi, esmu ļoti priecīgs, ka pašiņu kamera iebīdīta stūrī, jo, lietojot tālruni horizontāli, tā paslēpjas zem kreisā īkšķa un netraucē saturam nemaz. Pedanti gan norādīs, ka kamera nav novietota tā, lai tās centrs sakristu ar ekrāna stūra diametra centru, bet to novelsim uz prasītās cenas kompromisu pleciem.

    Plakanais alumīnija rāmis ir maigi matēts. Tas ļauj vieglāk noturēt tālruni plaukstā, jo aizmugure ir glancēta, slidena un krāj pirkstu nospiedumus. Rāmja labā puse tikusi pie ērta bloķēšanas taustiņa, bet kreisā pie skaļuma taustiņiem. Tā kā abi izvietoti paralēli visai bieži netīšām gadās tikt pie liekiem ekrāna šāviņiem. Kopumā dizaineri un inženieri ir vidējai klasei netipiski daudz iespringuši. Tas atstāj ļoti patīkamu pēcgaršu. Nothing Phone (1) ticis arī pie IP53 šļakstu noturības, kas nozīmē, ka smidzinošs lietutiņš neskādēs, bet ūdenī mest tālruni nedrīkst. Nothing Phone (1) pieejams melnā un baltā krāsā. Šī ir reta reize, kad es melnās versijas vietā priekšroku dotu baltajai – tai mazāk var redzēt pirkstu nospiedumus un diodes veiksmīgāk saplūst ar aizmugures krāsu. Vienīgi jārēķinās, ka Nothing mājas lapā visu laiku rādās, ka baltā versija ir izpārdota. Par oriģinālu, estētiski pievilcīgu un premium materiāliem bagātu dizainu vidējā klasē, sēdies 10!

    Patīkams ekrāns

    Vidējā klase vienmēr prasa ietaupīt šur tur, kur iespējams. Patīkami, ka uz ekrānu tas nav darīts. OLED matrica, kas spēj atainot 1 miljardu krāsu un HDR10+ saturu, nodrošina 120Hz ātro atsvaidzi un 240Hz pieskārienu mērīšanu. Šie ir parametri, kas mierīgi var stāvēt blakus arī flagmaņiem. Ekrāns ir kontrastains un krāsas lieliski kalibrētas. Skata leņķi ir ļoti labi. 402 pikseļi uz kvadrātcollu nozīmē, ka attēls būs gana ass. Ekrāns spēj sasniegt 1200 nitu spilgtumu, bet ikdienā tas ir ap 500 nitu spilgts. Tas nozīmē, ka ekrāns ir tik pat spilgts, kā iPhone 13, bet par 100 nitiem tumšāks par POCO F4. Cilvēkiem saprotamā valodā – ekrāns būs saskatāms arī saulainās dienās. Un tomēr, spilgtums ir vienīgais aspekts, kur flagmaņi ir jūtami pārāki, bet tas nebojā lielisko kopiespaidu.

    Programmatūra gan nav pārāk dāsna ar pielāgojumiem, tomēr viss ir gana, lai lietotāji nejustos apdalīti. Kopumā ekrāns turpina dizaina iesākto sajūtu, ka šim tālrunim būtu jāmaksā krietni dārgāk.

    Ātra atbloķēšana

    Pēdējā laikā vidējā klasē pierasts pie kapacitīvajiem pirkstu nospiedumu lasītājiem bloķēšanas taustiņā. Nothing Phone (1) ticis pie optiska, zem ekrāna novietota lasītāja. Tas strādā ļoti uzticami, ātri un atpazīst pirkstu 9 reizes no 10. Tomēr jāatceras, ka tas darbojas ar gaismu, tādēļ tā darbība saulainā dienā būs nedaudz gausāka. Saulainās dienās var paļauties uz ātro sejas atpazīšanu, tikai jāatceras, ka tā nav biometriski droša un nebūs pieejama sliktākā apgaismojumā. Kopumā šajā departamentā iebilžu nav.

    Stereo skaļruņi un izcila vibrācija

    Nothing Phone (1) saņēmis hibrīdo stereo skaļruņu pāri. Tas nozīmē, ka rāmja apakšas skaļrunis strādā kopā ar auss skaļruni. Tie spēj sasniegt pieklājīgu skaļumu, tomēr tos grūti nosaukt par labākajiem klasē. Skaļruņi balansēti pārāk atšķirīgi, auss pīkstulītis ir jūtami klusāks par apakšas skaļruni un tam trūkst basu.  POCO F4 piegājiens ar diviem atsevišķiem, rāmī iestrādātiem skaļruņiem šķiet daudz sabalansētāks un kvalitatīvāks. Tomēr jau atkal jāuzteic dizaineru izdoma. Proti, oriģinālie paziņojumu un zvanu signāli veidoti tik spalgi, ka šķitīs skaļi un kvalitatīvi pat viduvējos skaļruņos, bet baudot multimediju saturu kvalitāte šķitīs nedaudz zemāka par konkurentiem. Zinu, ka vada austiņas vairs nav aktuālas, tomēr izmēģināju. Biju nepatīkami pārsteigts par ļoti klusu un digitāli kropļotu skaņu. Šo faktu apstiprināja arī GSMarena tests. Šī problēma daļēji tika atrisināta ar pēdējo atjauninājumu, tomēr šādu sniegumu negaidīju. Lieli komplimenti jāizteic vibrācijas motoram. Tas kalibrēts no smalka klikšķa līdz pietiekami jūtamai zvanu un paziņojumu vibrācijai.

    Vidējās klases augšgala veiktspēja

    Nothing Phone (1) izmanto Qualcomm Snapdragon 778G+ 5G čipkopu. Tā ir tipiska vidējās klases izvēle, kas ir tikai vienu soli zem Qualcomm flagmaņu procesoriem. Ražotājs procesoru pielāgojis tā, lai varētu izmantot bezvadu uzlādi, ko oriģināli procesors neprot. Sintētiskajos veiktspējas testos Nothing Phone (1) krietni pārspēj Samsung Galaxy A53 5G, par mata tiesu piekāpjas POCO F4 un jau krietni iepaliek POCO F4 GT. Lai gan vidējā klasē var atrast pat pārākus procesorus, šoreiz gribu ļoti paslavēt ražotāja izvēli, jo ieguldīts gana daudz darba, lai tā spējas salāgotu ar programmatūru. Turklāt šī procesora spēja tikt galā ar termoregulāciju ir krietni pārāka par flagmaņiem, kam dzesēšana netiek līdzi vājprātīgajai jaudai. No teorijas atgriežamies pie prakses. Ikdienā tik tiešām programmatūra ar dzelžiem salāgota tik labi, lai plūdenums un ātrdarbība būtu teju flagmaņcienīga. Jā, prasīgas spēles un aplikācijas reizēm nodod procesoru, tomēr ikdienas darbība ir ļoti plūstoša un patīkama.

    Par kārdinošo 469 eiro cenu pieejama vien 8/128 GB versija. Tā kā tālrunis neatbalsta atmiņas kartes, iesaku neskopoties un skatīties 8/256 GB versijas virzienā (499 eiro). Ir pieejama arī 12 GB RAM versija, bet tā kā RAM menedžments ir gana labs, lai ātri pārslēgtos starp atvērtajām aplikācijām, neredzu jēgu visdārgākajai versijai. Abas atmiņas ir ļoti ātras, iekšējā izmanto UFS 3.1, bet RAM jauno LPDDR5. Ar savienojumiem viss kārtībā, GPS strādā bez problēmām. Kopumā par veiktspēju sūdzību nav.

    Akumulators un bezvadu uzlāde vidējā klasē

    Li-Po 4500 mAh noteikti nav ietilpīgākais akumulators vidējā klasē, tomēr nav arī mazākais. Tā darbība rekordus neuzstāda, bet dienas nogrieznī problēmām nevajadzētu rasties. Patiesībā, gribu teikt, ka pie mazākas noslodzes pieļauju pat pusotras dienas darbību. Diemžēl Nothing nav iekļāvis komplektā sienas lādētāju. Ražotājs seko neģēlīgajās Samsung un Apple pēdās, komplektā iekļaujot vien vadu. Arī maciņš, kas slidenajai stikla aizmugurei lieti noderētu, nav iekļauts, toties ir iekļauts iespējams stilīgākais štubis (SIM karšu atvilktnes atvērējs) ever. Konkurenti piedāvā dāsnāku komplektāciju. Arī atbalstītā 33W uzlāde šķiet lēnīga, ja salīdzina ar Xiaomi vai to pašu OnePlus. Labā ziņa, ka sadarbība ar citu ražotāju lādētājiem ir gana veiksmīga.

    Tomēr arī šajā departamentā Nothing sagādā pārsteigumus. Šis ir viens no retajiem vidējās klases viedtālruņiem, kas saņēmis bezvadu uzlādi un reverso uzlādi. Bezvadu uzlādes spole visai izteiksmīgi norādīta aizmugurē un akcentēta ar diodēm. Runājot par tām, aizmugures diodes pie USB porta parāda uzlādes līmeni, kas parādās piebakstot aizmugurei. Asprātīgi, tomēr jau atkal neredzu nepieciešamību pakļaut ekrānu saskrāpēšanai.

    Nothing OS – mana jaunā mīļākā Android saskarne

    Ja agrāk manas siltās jūtas atmaiga Oxygen OS virzienā, tad tagad izskatās, ka Nothing OS būs izdevies izkausēt manu ledus auksto apskatnieka sirdi. Kāds tur brīnums, pie abu saskarņu dzimšanas stāvējis ievadā pieminētais Karls Pei. Un patiešām līdzību ir gana daudz. Iespaidīgi, ka nelielais ražotājs noslēdzis līgumu ar aptuveni 500 IT speciālistiem, lai pielāgotu programmatūru tādā līmenī, lai tā sasniegtu ābola cienīgu plūdenumu un atsaucību. Kā ar to veicies? Patiešām labi, bet visas utis protams nav izķertas. Labā ziņa, ka visai veikli atjauninājumi cenšas ar tām tikt galā.

    Nothing OS ir gandrīz tīrs Android 12, kas personības vaibstus ieguvis ar īpašu tēmu. Tā paredz stilīgus fona attēlus, iespēju mapes ielikt lielākā burbulī un burbuļus paziņojumu blokā. Ja sākumā šīs vizuālās izmaiņas šķita savdabīgas, jau pavisam ātri tās likās tik organiskas, it kā tās būtu veidojusi pati Google. Interfeisā šur tur izmantots ražotāja logo punktētais fonts. Vienīgi, ka ar latviešu garumzīmēm tas netiek galā. Mūsu garumzīmju hieroglifi izrādījušies par sarežģītu kopējai koncepcijai. Tomēr jāteic, ka vizuālie risinājumi lieliski sakrīt ar industriālo dizainu un pat paziņojumu signāliem, kas ietur stilīgu vintāžas estētiku. Tā teikt, Stranger Things ceturtās sezonas estētika sakrīt ar šīs saskarnes vizuālo identitāti. Nothing OS piedāvā dažus savus logrīkus, piemēram, NFT galeriju un dažādus pulksteņu dizainus. Tiesa gan, pulkstenim pievienotais laikapstākļu rīks nepiedāvā atsevišķu aplikāciju, bet aizved uz Accuweather mājas lapu. Grrr…

    Vēl viens īpašais saskarnes piedāvājums ir Glyph UI, kas atbildīgs par aizmugures diodēm. Tajā iespējams kontrolēt, kad un kā tās izmantot. Piemēram, var atšķirīgi pielāgot dažādiem kontaktiem dažādus gaismas ritmus, vai mēģināt atpazīt paziņojumus pēc atšķirīgiem ritmiem. Vēlu veiksmi, un cerams nesaskrāpēsiet ekrānu!

    Viens no patīkamākajiem pārsteigumiem ir liekprogrammu gandrīz neesamība. Atvainojos par sarežģīto teikuma konstrukciju, tas nozīmē, ka gandrīz visu nodrošina Google aplikācijas un nekādu uzmācīgu reklāmu (khe khem, MIUI). Pats Nothing vien izveidojis balss ieraksta aplikāciju un iespēju savienoties ar Tesla. Tā kā manā pagalmā Tesla nemētājas, šo fīču nenotestēju. Ārzemju apskatnieki gan saka, ka šī funkcija nav tikusi pie smilšpapīra, bez tās mierīgi var iztikt un Android oriģināli piedāvātais savienojums strādā pat labāk.

    Kopumā, tieši dizaineru darbs ir tas, kas atstāj niansēti, pārdomāti patīkamo pēcgaršu. Ja nu tomēr salāgotā industriālā estētika neiet pie dūšas, neaizmirsti, ka droīds jau tāpēc ir droīds, ka pielāgošanas iespēju netrūkst. Kopumā, ar saskarni esmu ļoti apmierināts, jo tā piedāvā to pašu pārdomātības un viegluma sajūtu, ko agrāk Oxygen OS.

    Ir redzētas labākas kameras, bet Daugavā nav jālec

    Šis ir tas departaments, kas vienkārši nespēj sacensties ar konkurentiem, kas gadiem ilgi slīpējuši pēcapstrādi. Vismaz ne šādā cenu segmentā. Un tomēr man ir gan komplimenti, gan nosodījums, ko kamerām teikt. Uz papīra aizmugures kameras man šķiet simpātiskākas par konkurentu vēlmi izlikt makro un dziļuma sensoru apendicītus. Nothing šķiet uzklausījis manu apskatu gaušanos, par to ka piešķirot ultra platleņķa kamerai auto fokusu, var tikt arī pie makro kameras. Labi, jokus pie malas. Neviens manī nav klausījies, vienkārši patīkama atsauce uz ābolu, ka daudzums nenozīmē kvalitāti.

    Nothing Phone (1) ticis pie:

    • 50 MP, f/1.9, 24mm, 1/1.56″, 1.0µm, PDAF, OIS galvenās kameras
    • 50 MP, f/2.2, 114˚, 1/2.76″, 0.64µm, AF ultra platleņķa kameras
    • 16 MP, f/2.5, 1/3.1″, 1.0µm pašiņu kameras

    Kameras aplikācija ir samērā primitīva. Šeit neceriet uz MIUI papildu režīmu pārbagātību, bet jaunam ražotājam to var piedot, labāk mazāk, nekā vairāk, ar ko netiek galā. Tiešām Vēl izvēlnē ir pārsteidzoši maz iespēju. Īpatnēji, ka nav atsevišķi izdalīta nakts režīma, tas parādās, kad aplikācija pati izdomā, ka vajag. Patīkami, ka ir iespēja to aktivizēt vai izslēgt. Pavelkot uz leju, var tikt pie papildu iestatījumiem augšējā joslā. Kas interesanti, piemēram, portreta režīmā iespējams tikt ne tikai pie zibspuldzes, bet arī pie Glyph diodēm, kas pilda riņķa apgaismojuma funkciju. Šis laikam ir praktiskākais diožu pielietojums un dažu tiktokeru sapnis.

    Ultra platleņķa kamera fotografē 114˚ skata leņķī, kas ir samērā šaurs, ja salīdzina ar konkurentiem. Toties galvenā kamera nodrošina 20x digitālo palielinājumu, kas ir krietni vairāk par konkurentiem. Tas sakrīt ar Xiaomi 12 Pro flagmani. Saulainā dienā kaut cik izmantojams ir palielinājums līdz 10x, tomēr, lai nesagādātu vilšanos iesaku operēt ar klasiskajiem 0.6x, 1x un 2x lielumiem. Ne par velti tie izšķirti arī aplikācijā. Tikai jāpiešaujas kur likt pirkstus, lai tie negadītos kadrā, kā man gadījās piemēru bildēs.

    Patīkami, ka testa laikā saņēmu atjauninājumu, kas krietni uzlabo kameru darbību, tādēļ akurāt Daugavā nav jālec. Galvenā kamera veido patīkami detalizētus attēlus. Krāsas mēdz būt visai piesātinātas un bildes atgādina pastkartes par tēmu, kad zāle bija zaļāka un debesis zilākas. Tomēr tas nav slikti, jo bildes ir uzreiz izmantojamas sociālajiem tīkliem. Dinamiskais diapazons ir labs, bet ir redzēti arī plašāki. Tas pats attiecas uz 2x digitālo palielinājumu. Ultra platleņķa kamera kalibrēta atšķirīgi un gribētu teikt, ka tās krāsas un kontrasts atstāj dabiskāku iespaidu par galveno kameru. Tā spēj atgūt detaļas un labi tiek galā ar objektu korekciju, lai gan attēlu malas parasti būs izplūdušākas par vidu. Tomēr abām kamerām ir cimperlīgs un palēns auto fokuss. Tas var rezultēties ar neasu vēlamo objektu un izplūdušiem kustīgiem objektiem. Fokusēšana īpaši lēnīga ir sliktas gaismas apstākļos.

    Nothing nepiedāvā atsevišķi izdalītu nakts režīmu, tas pieejams vien tad, kad kameras saprot, ka gaismas ir par maz. Tad parādās mēnestiņa ikona, kas jāaktivizē pašam. Pats var kontrolēt ekspozīcijas garumu, bet parasti nakts režīms aizņem ap piecām sekundēm, kas ir nedaudz ilgāk par konkurentiem. Automātiskais režīms sliktā gaismā veido dabiskākus attēlus, bet nakts režīms palīdz atgūt detaļas pārgaismotajās vietās. Tomēr šo noteikti nevar nosaukt par labāko sniegumu. Abas kameras netiek galā ar dažādiem saules zaķiem un halo riņķiem. Arī iekštelpās ir visai izteikts akvareļu efekts, kā lētākiem tālruņiem. Un graudainība arī ir izteikta. Un nevajag aizmirst lēno fokusēšanu, kas sliktā gaismā visai bieži beidzas ar izplūdušiem, neizmantojamiem kadriem. Šeit vēl ir kur augt.

    Nothing Phone (1) piedāvā divu veidu papildus apgaismojuma iespējas. Ierasto LED zibspuldzi un aizmugures Glyph apgaismojumu. Diodes izmantojamas, kā riņķa gaisma portretiem, vai lai dabiskāk izgaismotu objektus. Atšķirība tiešām ir jūtama. Asprātīgs triks, kas beidzot aizmugures diodes padara praktiski noderīgas. Tiesa gan, jau atkal jārēķinās ar lēnīgo auto fokusu, kas var pabojāt dzīvi.

    Atsevišķi pieejams makro režīms. Tas realizēts ar ultra platleņķa kameru un auto fokusu. Objekts tiek paturēts fokusā līdz pat 4cm tuvu. Par šo varu dziedāt tikai un vienīgi slavas dziesmas, jo vairs bezjēdzīgajiem makro kameru apendicītiem nav jēgas. Bravo!

    Arī portreta režīms atmasko lieko dziļuma sensoru noziegumu. Nothing tādu nav saņēmis, bet programmatūra vienalga spēj pieklājīgi objektu atdalīt no fona. Izpludinājumu var kontrolēt. Uzņemtām bildēm pieejama refokusēšanas iespēja. Vien jāatceras, ka režīms mācīts tikt galā ar cilvēkiem, ar objektiem tam neiet tik gludi, bet tad var noderēt pietiekami lielais sensors, ko piebīdot objektam, iegūst dabisku izpludinājumu. Patīkami, ka Glyph riņķa gaisma ļauj iegūt patīkamas portretu bildes arī tumsā.

    Pašiņu kamera neveido tos asākos selfijus un kontrastu prasītos nedaudz labāku. Tomēr arī šis nav sliktākais sniegums, kāds redzēts un Daugavā nav jālec. Portreta režīms paveic darbu godam, tomēr attēlus nevajag tuvināt, jo tad redzami dažādi mākslīgi artefakti ap objekta kontūru.

    Kopumā, protams, ka kamerām ir, kur augt, bet priekš ražotāja pirmā veikuma rezultātam nav ne vainas. Apsveicama ir kameru izvēle, aizmugurē nav izbārstītas daudz un bezjēdzīgas kameras. Glyph diodes ir praktisks ieguvums kamerām. Turklāt ar pirmo atjauninājumu jau ir jūtami uzlabojumi. Cerams, ka pie tādiem tiks arī kameru spējas švakākā apgaismojumā. Tādā gadījumā kameras būs uzskatāmas par gana pieklājīgām vidējā klasē.

    Konkurence

    • POCO F4 – cenas un idejas ziņā ir visai liels Nothing Phone (1) konkurents. Tā ekrāns ir par kripatu spilgtāks, procesors ir jaudīgāks un saņēmis krietni ātrāku vada uzlādi un lādētāju komplektā. Nothing atspēlējas ar premium materiālu korpusu, smalkāku, pārdomātāku dizainu, krietni labāku saskarni, bezvadu uzlādi un oriģinālāku dizainu. Kuru izvēlies Tu?
    • Samsung Galaxy S21 FE – cena krietni nokritusies un nu jau pietuvojas Nothing dārgākajai versijai. Samsung priekšrocības ir pilnvērtīga IP68 mitruma un putekļu aizsardzība, labāks kameru sniegums, ilglaicīgāks programmatūras atbalsts un pārāka veiktspēja. Nothing plusi ir krietni oriģinālāks dizains ar Glyph diodēm, premium materiāli (21 FE aizmugure ir no plastmasas) un tīrāka programmatūra.
    • Apple iPhone 13 – noteikti ir bijis iedvesmas avots Nothing Phone (1). Tiem ir līdzīga forma, iPhone 13 ticis pie IP68 mitruma noturības, toties Nothing aizmugure ir krietni oriģinālāka. Protams, ka Nothing nespēj konkurēt ar Apple ekosistēmu un veiktspēju, toties tam ir divreiz zemāka cena. Cenas ziņā tuvāks Nothing būtu Apple iPhone SE (2022). Tomēr, izņemot IP68 atbalstu, super jaudīgo procesoru un ābola ekosistēmu, nav nekas tāds, ko Nothing neprastu labāk un vairāk.

    Nobeigumā – pirmie kucēni ne vienmēr jāslīcina

    Tā nu apskatnieki ir iekārtoti – ja mārketings, ko dikti slavē, tad tas no sākuma jāapšauba, tad jānotestē un tad jāizstāsta lasītājiem. Arī es biju gauži skeptisks, klausoties Karla Pei skaļajos paziņojumos, ka laiks viedtālruņus atkal padarīt aizraujošus un jācenšas konkurēt nevis ar Android, bet ar Apple uzlikto latiņu. Ar pirmo tālrunis lieliski tiek galā. Šobrīd šis ir stilīgākais šī gada viedtālrunis. Un mani nav uzpirkušas tikai spīdīgas lampiņas aizmugurē. Runa ir par visu dizaina konceptu kopumā, sākot no iepakojuma performances, dizaina, saskarnes un pat skaņas signālu organiskās saskaņas, un beidzot ar tādiem niekiem, kā stilīgākais štubis ever. Ar otro? Tas vairs nav tik viennozīmīgi. No vienas puses, iPhone SE (2022), kas ir tuvākais ābols cenas ziņā, Nothing Phone (1) sasit lupatās. No otras puses, pagaidām vēl Nothing nav īsti liekams blakus iPhone flagmaņiem. No trešās puses, Nothing ir izdevies radīt Android darbinātu iPhone. Ļaujiet paskaidrot. Nothing izpilda tos pašus kritērijus, ar ko slavens ir ābols – plūstošu darbību, gaumīgu, ļoti pārdomātu dizainu un uzticamību (par pēdējo laiks rādīs), tikai Android platformā un par puscenu. Tādēļ gribu apsveikt jaundibināto ražotāju, ar pirmo kucēnu, kas noteikti nav jāslīcina.

    Nothing Phone (1) lielākie plusi ir neticamais dizaineru darbs, kas ieguldīts vidējās klases tālrunī; brīnišķīgs ekrāns; saskarne, kas salāgota ar veiktspēju; plūstošā ikdienas darbība un bezvadu uzlāde, kas ļoti reti sastopama vidējā klasē. Taču ideālu ierīču nav, vismaz ne šajā izplatījumā. Audio kvalitāte netur līdzi konkurentiem, lādētājs komplektā būtu noderīgi un labāka mitruma aizsardzība arī neskādētu. Tomēr, savelkot visus par un pret, Nothing Phone (1) noteikti ir dižpārdokļa potenciāls, kas pat daļēji attaisno mutīgo mārketingu. Lieliska debija! Silti iesaku!

    Iepriecināja

    • Oriģināls, premium materiālu dizains, kas šķiet krietni dārgāks par prasīto cenu
    • Glyph diodes var izmantot, kā riņķa gaismu bildēs
    • Lielisks ekrāns
    • Plūstoša ikdienas darbība
    • Patīkama saskarne
    • Bezvadu uzlāde vidējā klasē
    • Pieejama cena

    Neiepriecināja

    • Audio departamentam prasās pēc atjauninājuma
    • Skopa komplektācija bez sienas lādētāja
    • Ne tie ātrākie lādēšanas risinājumi
    • Kamerām ir, kur augt.
    Savelkot visus par un pret, Nothing Phone (1) noteikti ir dižpārdokļa potenciāls, kas pat daļēji attaisno mutīgo mārketingu. Lieliska debija! Silti iesaku!

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    10
    Ekrāns
    10
    Programmatūra
    9
    Veiktspēja
    8
    Akumulators
    7
    Kameras
    7
    Cena
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    30 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Biteme
    08.08.2022 12:57

    Meklējot tulkojumu haipam, vajadzēja noskaidrot arī kā tulkot screenshot, kas patiesībā nav nekāds šāviņš))

    Igo
    08.08.2022 13:09

    Paldies par apskatu! Pats gan noteikti nepirkšu, jo subjektīvi traucē dizains :)

    Last edited 1 year ago by Igo
    Jānis Ļahs
    08.08.2022 13:10

    Mauprāt, vislabākais tulkojums haipam varētu būt “kņada”.

    Kārlis
    08.08.2022 13:41

    Facebooks arī ir liekprogramma, kuru vajag varēt izravēt.

    Biteme
    08.08.2022 13:48
    Reply to  Kārlis

    Visdrīzāk jau FB dod kapeiciņu par katru iekārtu, uz kuras ir F-grāmata. Ja vēl tā tiek izmantota, tad pavisam labi.

    davix
    08.08.2022 14:35

    Beidzot kas interesants (kvalitatīvi materiāli + dizains) viedtālruņu segmentā :) Cik tad varēja skatīties uz tām plastmasīgajām lāpstām ar apaļajiem stūriem

    Lauris
    08.08.2022 14:50

    Būtu priecīgs, ja kāds ražotājs beidzot saprastu, ka aizmugures kameru drīkst likt arī centrā simetriski, lai telefons nešūpojas, kad nolikts uz galda. Un izskatītos arī sakarīgāk.

    Andrīts
    08.08.2022 15:46

    Jēkabam, šķiet, apskata tapšanas laikā šausmīgi gribējies nopeldēties daugavā – vairākkārt pieminēta lekšana tajā 😅

    Andrīts
    09.08.2022 11:59

    Man likās, ka Jēkabs photography arī veidoja apskatu 😅

    Mareks
    08.08.2022 16:06

    No Samsung puses konkurents būtu A53 vai A52s 5G ar Snapdragon 778G procesoru ne jau Samsung S21FE ar Snapdragon 888… Pārspīlēta ažiotāža un cena par šo telefonu…

    davix
    08.08.2022 16:28
    Reply to  Mareks

    Gan A53, gan A52s ir pilnīgi plastmasas “mainstream” telefoni. No korpusa materiālu un dizaina puses tie nekādā veidā neveido šim konkurenci.

    Valters
    08.08.2022 19:48
    Reply to  davix

    Pilnīgi piekrītu, ka neveido konkurenci. Neviens to nothing phone nepirks..

    Spensers
    09.08.2022 00:11
    Reply to  Mareks

    Precīzi, tas pats kas pie konkurences pieminēt iphone 13, kas ir pavisam cita iekārta, tiesa gan dārgāka, bet tomēr!
    Turklāt tās kameras ir zem katrad kritikas, tā ir tīrākā budžeta klases veiktspēja un ne grama vairak, tumšās telpās/naktī tā kamera būs neizmantojama.
    Šobrīd viens pazina plāno iegādāties nothing phone 1, tad notestēšu sīkāk!

    Katrā zinā protams malači!
    Lai nepadodās un iespējams, ka ar laiku radīsies vel kāds iphone un samsung konkurents.

    Roberts
    08.08.2022 18:12

    Viduvejs cpu un tads cipars. Neredzu neko interesantu.

    davix
    09.08.2022 10:36
    Reply to  Roberts

    Telefons nav programmatūra, ko var vērtēt tikai pēc tās veiktspējas. Telefons ir priekšmets, kas ir rokās un mums tuvumā ikdienas, līdz ar to tas ir vērtējams arī pēc tādiem parametriem kā dizains, korpusa materiāli utml. Tik pat labi, vidusmēra lietotājam nav atšķirības +/- kāds ir telefona cpu un to nemaz nezina, kur nu vēl noteikt, kurš cpu labāks vai sliktāks. Vismaz par 80% šī brīža telefoniem tirdzniecībā var teikt pilnīgi to pašu – “neredzu neko interesantu” un vēl par tādu naudu. Visi praktiski pēc viena šablona plastmasīgi/spīdīgi telefoni jauniešu auditorijai.

    Jānis
    08.08.2022 20:10

    Vai Snapdragon 870 izvēle nebūtu bijusi labāka izvēle minētajam tālrunim? Daudzi slavē 870 procesoru, jo esot labs. Šaubos, ka 870 procesors maksātu dārgāk par 778 par vienību. Neesmu turējis rokā Nothig phone, bet rodas iespaids, ka tā būtu mana izvēle, ja būtu nepieciešams telefons. Priekš manis vienīgais konkurents Nothing phone ir Samsung S21FE.

    Rrr
    09.08.2022 10:56

    Kad beidzot iekartas ar lielakiem par 5″ ekraniem parstas saukt par telefoniem??!!!!

    Čiekurs
    09.08.2022 11:02
    Reply to  Rrr

    A kā tu zini, ka tieši 5 collas ir robeža??!!111viens

    Rrr
    09.08.2022 19:52
    Reply to  Čiekurs

    Jo lielakus vairs nav erti turet roka / kabata :D

    Mazcenasmobilaistelefons
    09.08.2022 11:44

    Labdien kungi un dāmas ! Es kā mazcenas mobīlais telefons paskatījos uz visu šo sarakstīto no sava viedokļa. Ir jautājumi: 1) Gribētu Jums jautāt, ko tieši jūs tādu ārprātīgu sagaidāt no telefona, ka Jums trūkst ? Es nerunāju par šo konkrēto aparātu, bet par jebkuru daudz maz sakarīgu trubu, sazvanīt var, rakstīt var, fotografēt var, ko Jūs vēl vēlaties, lai viņš Jūsu vietā makšķerē un dzer alu ? 2) Es domāju, ka ir sasodīti grūti rakstīt telefonu apskatus, nu būsim godīgi, ir trīs līmeņi, pašvakāki, vidējā klase un dārgais gals. Visi telefoni savās klasēs +/- ir vienādi. 3) Ieteikums kā novērtēt savu telefonu – sporta aplikācijas, navigāciju varbūt nē, bet pārējām uzlieciet dienas limitu – visam kopā vienu stundu. Ieraudzīsiet tik daudz foršu lietu apkārt un telefona veiktspēja paliks mazsvarīga, saku Jums, kā mazcenas mobīlais telefons. Lai visiem jauka diena !

    ergo
    09.08.2022 12:58

    Piedod, Tev nesanāca :'(

    nospam
    09.08.2022 14:52

    Ar šo ierīci es uzskatu ir ļoti veiksmīgi mārketinga nodaļa padarbojusies un uzhaipojusi produktu vairak ne kā ir vērta, jeb veiksmīgi no mušas ir uzpūsts zīlonis lai izceltos starp konkurentiem.

    Pēdejo reizi telefonu segmentā tas veiksmīgi izdevās ‘one plus’ firmai, bet tie vismaz pirmajos divos modeļos bija reāli par dažiem simtiem lētaki, ne kā tuvākie konkurentu flagmeņi, iekšā bija tā brīža flagmenu segmenta iekšas, tādejādi pamatoti varēja lielīties ar visādām frāzēm. Un ja nopirki tad cerēji, ka serviss nebūs vajadzīgs, savādak uz vietas neviens neremontēja un tev gemorojā bija jāsūta uz ķīnu atpakaļ, moš tiki cauri ar pāris mēnešu servisu…..

    Saprastu ja šamējais 128gb izpildījumā maksātu max 350€… Bet te pa 500, lētā gala midreindžera iekšas… Ta jau var normālu brendu svaigus midreindžerus nopirkt kuriem būs normāls un pieejams garantijas serviss ja būs nepieciešams.
    Kā arī vismaz zini, ka atjauninajumus dabūsi vismaz 2 gadus(parasti 2+1), šim, cik? Nav zināms un miglā tīts… Gadu vai pus otru palieto un tu tū..

    Last edited 1 year ago by nospam
    davix
    09.08.2022 15:29
    Reply to  nospam

    Vienpusējais vērtējums balstoties tikai uz tehniskajiem parametriem. Ko cenā ap 500 EUR var dabūt ar alumīnija korpusu un dizainu, kas nav uzreiz jāslēpj ietvarā, lai neizskatītos, ka esi nopircis bērnu vai jauno māmiņu/influenceru telefonu, kas spīd un laistās, kā plastmasa ziemassvētku eglīte?

    Nepieciešamība pēc pašiem pēdējiem atjauninājumiem arī mēdz būt mārketinga pārspīlēta. Joprojām strādā Android 8 bez problēmām un atjauninājumi sen kā vairs nav. Domāju neesmu tāds vienīgais.

    Eksperts
    09.08.2022 19:29
    Reply to  nospam

    iPhone katru gadu haipo. Nothing phone 1 saņems 3 gadus softa atjauninājumus un 4 gadus drošības. Pa 500€ arī nav ko īsti pirkt. Xiaomi, Samsung a53 ar sliktāku procesoru, jauns iPhone se3 vai lietots iPhone

    Reklāma
    Savelkot visus par un pret, Nothing Phone (1) noteikti ir dižpārdokļa potenciāls, kas pat daļēji attaisno mutīgo mārketingu. Lieliska debija! Silti iesaku!Nothing Phone (1) apskats - parunāsim par neko!