Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple iPhone 13 apskats – nekas īsti jau nav mainījies, bet tomēr…

    Apple iPhone 13 principā ir iPhone 12 kopija ar uzlabotu kameru, samazinātu ekrāna izgriezumu un ilgāku darbības laiku. Kādam tie būs svarīgi un nopietni ieguvumi, kādam nekas īpašs, lai izvēlētos par labu šim modelim. Esošie iPhone 12 īpašnieki šo modeli droši var arī izlaist un gaidīt nākamos modeļus.

    Jaunākie raksti

    Vēl viens gads riņķī, un Apple atkal ir izlaidis atjauninātu un uzlabotu uzņēmuma galveno produktu – iPhone viedtālruni. Apple nav baidījis izmantot skaitli 13, kas daudzās kultūrās asociējas ar kaut ko sliktu un nelaimīgu, bet iPhone 13 modeļu mērķis būs padarīt priecīgus lietotājus, kā arī kompānijai nest labu peļņu. Vienīgā bēda un nelaime šajā kontekstā varētu būt mūsu patērētāju makiem, kuri kāro savā īpašumā iegūt jauno viedtālruni.

    Pirms saņēmu savu parasto iPhone 13 modeli lietošanā, man jau bija sajūta, ka apskatu es varētu uzrakstīt noskatoties vien dažus video un izlasot kādus bloga rakstus no Amerikā dzīvojošajiem satura radītājiem, kuri iekārtas saņēma 24. septembrī. Latvijā telefons bija pieejams sākot no 8. oktobra, attiecīgi divas nedēļas vēlāk, un šis ir ļoti ilgs laiks, lai saprastu, kas gan šim iPhone modelim ir “vēderā”. Īpaši jau zinot to, ka Apple neizceļas ar krasām tehnoloģiskajām izmaiņām savos produktos gadu no gada. Tiesa, paldies LMT, kuriem izdevās iPhone 13 modeli man nogādāt jau 8. oktobrī. Par to nevaru sūdzēties.

    Kā jau minēju, tad jaunie iPhone 13 modeļi nav pārlieku atšķirīgi no iepriekšējā gadā prezentētajiem iPhone 12 sērijas telefoniem, tāpēc šoreiz apskatīšu kategorijas, kurās ir lielākās izmaiņas – ekrāns, kameras, baterijas darbības laiks. Pat jaudas ziņā jau vairs nav lielas nepieciešamības kaut ko salīdzināt, jo Apple veidotie mobilie procesori ir ļoti jaudīgi, un reklāmas materiālos augošie cipari gala lietotājam jau īsti neko nemaina. Apple iPhone arī nekad nav bijis par ļoti lielām izmaiņām gadu no gada, bet ļoti plūdenu pāreju, un šī gada modeļi to perfekti pierāda.

    Apple iPhone 13 tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Apple iOS 15.0.2
    • Ekrāns: Super Retina XDR OLED, 6,1 collas, 2532 x 1170, 460ppi, HDR atbalsts, True Tone krāsu pielāgojumu funkcija, Haptic Touch, 800 cd/m² spilgtums
    • Procesors: Apple A15 Bionic čipkopa, seškodolu 3,22GHz procesors, četrkodolu Apple GPU, 16 kodolu Neural Engine
    • RAM: 4GB
    • Atmiņa: 128/256/512GB iebūvētā atmiņa bez iespējas to palielināt
    • Savienojumi: 5G, Wi-Fi 802.11ax, Bluetooth 5.0, Gigabit kategorijas LTE, NFC, 2 SIM (nano, līdz divām eSIM), UWB
    • Kameras: 2 galvenās kameras, 2 x 12 megapikseļi (platleņķa F/1.6 ar Sensor-shift OIS, ultraplatleņķa F/2.4 ar 120 grādu skatu leņķi), autofokuss, Smart HDR 4, 4K video ar 24/25/30/60 fps, HDR video ieraksts ar Dolby Vision, portreta foto režīms ar 6 stiliem, 12 megapikseļu (F/2.2) priekšējā kamera, Cinematic režīms
    • GPS: iebūvēts GPS, GLONASS, Galileo, QZSS un BeiDou
    • Izmēri un svars: 146,7 x 71,5 x 7,65mm, 174g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 3227mAh (Qi bezvadu uzlāde), MagSafe
    • Krāsas: melna, sarkana, zila, balta un roza
    • Cena: no 919 eiro

    Samazināts ekrāna augšējais izgriezums

    Jaunā iPhone 13 dizains ir identisks nu jau iepriekšējās paaudzes iPhone 12, kas atgriezās pie kantainajām formām, ar kurām Apple lietotājus iepazīstināja 2010. gadā, reizē ar iPhone 4 modeli. Līdz ar to šeit pat nav pārāk daudz ko salīdzināt un analizēt, vienīgi uzņēmums veiksmīgi pamanījies novietot zemāk skaļuma regulēšanas un ieslēgšanas pogu telefona sānos, kā arī jaunie telefoni ir mazliet biezāki par iPhone 12 paaudzes ierīcēm. Tas nozīmē, ka iPhone 12 vāciņš nederēs iPhone 13 modelim. No lietošanas viedokļa gan jāatzīst, ka zemāk novietotas pogas iPhone padara ērtāk lietojamu, ja salīdzina ar iepriekšējo modeli. Es domāju, ka šis ir ļoti atkarīgs no plaukstas lieluma un veida, kā telefons tiek lietots, tomēr man šāds izkārtojums liekas ērtāks. Īpaši tad, kad telefons tiek lietots ar vienu roku.

    Lielākā vizuālā izmaiņa šajā gadā ir samazinātais ekrāna augšējais izgriezums. Arī šī vizuālā un tehniskā daļa jau ir ļoti veca, bet Apple nav no tās atteicies, tikai šajā gadā to samazinājis par aptuveni 20%, salīdzinot ar iepriekšējo paaudžu modeļiem. Šis risinājums ir jau četrus gadus vecs, jo tika iepazīstināts 2017. gadā, kad tirgū parādījās iPhone X modelis, iezīmējot jaunu nogriezni viedtālruņa attīstībā. Kamēr konkurenti jau ir pamanījušies priekšējās kameras ieslēpt aiz ekrāna, Apple tikmēr stingri turas pie sava. Ar šo ekrāna izgriezumu tiek saglabāta Face ID biometriskā autentifikācija, kas tiek uzskatīta par pietiekami drošu, un uzņēmums pagaidām nepiedāvā ekrānā iebūvētu pirkstu nospieduma lasītāju. Apple ne tikai negrasās šo iegrauzumu aizvākt no telefoniem, bet to ir pat iekļāvusi jaunākajos MacBook Pro datoros.

    Ekrāna izgriezuma izmaiņas šajā gadā patiesībā ir panāktas pārvietojot skaļruni tuvāk augšējai telefona malai, kā arī sejas atpazīšanās tehnoloģija ir apvienota vienā modulī. Gan apgaismošanas sistēma, gan punktu sensors, kas skenē seju ir savienotu, ļaujot nedaudz ieekonomēt vietu telefonā un samazināt šo ekrāna daļu. Iespējams, ka jaunās izmaiņas izgriezumu gan ir padarījušas augstāku, bet uz aci to nevar pateikt, un es arī nemērīju abu modeļu izgriezumus. Vismaz tā tika minēts citos apskatos. Jāatzīst, ka pirmajās dienās tīri uz informācijas pamata es samazināto izgriezumu uztvēru un novērtēju vairāk, bet jau pēc vienas nedēļas tas īstenībā neko nemaina. Es sapratu, ka tie, kuri jau ilgāku laiku lieto kādu no iPhone X un jaunākiem modeļiem, būs pieraduši pie šī elementa, un tas viennkārši saplūst ikdienas lietošanā.

    Līdz ar to tas pat varēja palikt iepriekšējā izmērā un veidā, jo kamēr pavisam nenotiks atbrīvošanās vai krass izmēru samazinājums, tas nedos vērā ņemamu atšķirību. Gan jau daudzi būs dzirdējuši, ka samazinātais izgriezums tāpat nav ļāvis atspoguļot baterijas uzlādi procentos, ekrāna augšējā labajā stūrī. Tā bija lieta, kuru daudzi sagaidīja un vēlējās, bet nē. Vismaz pagaidām Apple to nav iespējojis, un lai redzētu precīzu procentuālo uzlādes līmeni, nāksies pavilkt ekrānu no augšas uz leju, piekļūstot Control Center. Kaut kad biju lasījis pētījumu, ka tie lietotāji, kuriem ir ieslēgts procentu rādītājs, patiesībā telefonu patērē vairāk, jo veidojas neliela atkarība un pieradums, visu laiku pārbaudīt šo ciparu.

    Jā, tās ir vizuālas izmaiņas, bet tā kā pat programmatūras ziņā nav tikusi izmantota ekrānam pieejamā vieta, līdz ar to tas viss ir uz papīra, un gala lietotājam principā nedos nekādu ieguvumu. Face ID sejas atpazīšana arī nav mainījusies, uzlabojusies vai pasliktinājusies ar tehniskajām izmaiņām, tā kā no lietošanas viedokļa un iespējām viss kā iPhone 12 modelī. Šis iPhone 13 viedtālrunis pagaidām nebūs spējīgs atpazīt lietotāju, kuram uz sejas uzvilkta maska. Vienīgais risinājums būs lietot Apple Watch, kas tādējādi veicinās automātisko atbloķēšanu.

    Vēl viena lieta, kas 2021. gadā tikusi uzlabota ir displeja spilgtums, kas tagad HDR režīmā sasniegs 1200 cd/m², bet ikdienas lietošanā tās būs 800 cd/m², bet iepriekš iPhone 12 tās bija 625 cd/m². Tas nozīmē, ka šo ekrānu varēs vēl labāk redzēt tiešos saules staros un spilgtā apgaismojumā. Šīs izmaiņas bija pietiekami labi redzamas, salīdzinot abu ekrānu maksimālos spilgtumus. Kā teikt, tas ikdienā nāks tikai par labu gala lietotājam. Citādāk displeji abos modeļos gan tehnoloģijas, gan izšķirtspējas ziņā atkal ir identiski. Joprojām iPhone 13 parastais modelis ir aprīkots ar 60Hz ekrāna atsvaidzi, tikmēr iPhone 13 Pro modeļi beidzot saņēmuši Apple ProMotion displejus, kuru atsvaidzes intensitāte mainās no 10 līdz 120Hz.

    Jaunās kameras

    Kad tika prezentēts iPhone 13 modelis, sociālos tīklus visai ātri pāršalca smieklīgs video par to, kā gan ticis dizainēts jaunais modelis un tieši aizmugurējo kameru novietojums, jo tagad tās atrodas diagonālē. Smieklīgākais it kā ir tas, kas iepriekš divas kameras, kas bija iPhone 12 modelī, tika novietotas vertikālā virzienā viena zem otras, taču tad gada laikā tika veiktas visai krasas izmaiņas apakšējo kameru pavirzot pa labi, un virs tās novietojot zipspuldzi. Jā, vizuāli tiešām tās arī ir otras lielākās izmaiņas šajā telefonā, salīdzinot ar pagājušā gada veikumu, tomēr viss arī nav tik vienkārši un jautri.

    Jāsāk ar to, ka iPhone 13 kameru izbīdījums un modulis ir kļuvis lielāks, tieši garuma un platuma ziņā, jo galvenā kamera ir saņēmusi jaunu sensoru, kas tagad ļauj notvert vēl vairāk gaismas. Šīs gan vizuālās izmaiņas, gan foto kvalitātes uzlabojumus ir iespējams novērot darbībā, līdz ar to joks par dizainu ir vietā, tomēr kameru tehniskā specifikācija, salīdzinot ar iPhone 12 modeli ir mainījusies un uzlabojusies. Vislielākie uzlabojumi būs tieši tiem foto un video, kuri tiek uzņemti slikta apgaismojuma apstākļos, jo jaunais galvenās kameras sensors būs spējīgs notvert par 47% vairāk gaismas nekā iepriekš. Izmēģināju abu modeļu kameras krēslā un tumšā vakarā.

    Joprojām iPhone 13 modeļa galvenā un ultra platā kamera ir aprīkota ar 12MP izšķirtspēju, kā arī fokusa dziļumi palikuši identiski iepriekšējās paaudzes modeļiem – F/1.6 un F/2.4. Vēl viena izmaiņa ir tieši no lietojamības viedokļa un kameras uzstādījumiem, jo tagad iOS 15 un iPhone 13 modeļos būs iespējams uzreiz saglabāt savu fotogrāfēšanas stilu, lai bildes vienmēr tiktu uzņemtas pēc lietotāja vēlmēm. Iepriekš to vienmēr nācās no jauna pārslēgt, bet tagad šo stilu varēs saglabāt. It kā sīkums, bet domāju, ka ļoti aktīviem foto uzņēmējiem tas patiks. Pamatā ir pieejami pieci dažādi bilžu apstrādes modeļi, taču tos varēs mainīt pēc saviem ieskatiem, regulējot krāsu toni un siltumu.

    Nākamais lielākais jaunums, kas ir tikai šiem modeļiem un A15 Bionic ierīcēm, ir Cinematic filmēšanas režīms. Ar tā palīdzību ir iespējams iegūt video efektu, kurā fons tiek izpludināts, bet fokus ir tieši uz centrālo priekšmetu vai cilvēku. Šādu efektuu parasti izmanto kinofilmās, ko paskaidro nosaukums. Teiksim tā, ka Apple reklāmas materiālos šis izskatās okay, bet praksē jau strādā nedaudz citādāk. Es savos testos izmēģinu uz ielas esošu elementu filmēšanu, un var novērot, ka video režīms darbojas, tomēr tas nenotiek tik plūdeni un precīzi. Es domāju, ka šo varētu izmantot pie salīdzinoši lēnām pārejām starp cilvēku sejām vai elementiem. Tur, kur nenotiek kāda ātra kustība un elementi ir diezgan tuvu, jo šajā režīmā nav iespējams pietuvināt bildi. Cinematic video var dēvēt arī par Portrait režīmu video formātam, jo tie veic identisku apstrādi. Fīča noteikti ir forša un interesanta, un tā varētu noderēt tiem, kuri veido video, bet arī ne profesionālā līmenī, kaut arī Apple savās reklāmās rāda filmu uzņemšanu ar iPhone 13 Pro modeli. Negribu simprocentīgi apgalvot, bet iPhone 12 Pro sakarā tika minēts, ka LiDar sensors nodrošina ātrāku fokusu. Iespējams, iPhone 13 Pro modeļiem Cinematic režīmā tas nodrošinās ātrāku pārēju starp elementiem un ātrāku fona izpludināšanu.

    Citādi video uzņemšanas iespējas un izšķirtspējas būs identiskas iPhone 12 modelim. Šo specifikāciju arī nevēlos padziļinātāk komentēt, jo nav pārlieku liela pieredze un zināšanas, kas skaitītos “kruti” un labi uzņemts video ar viedtālruni. Te varu padalīties ar materiālu, kurā iPhone apskats filmēts ar iPhone 13 Pro modeli.

    Vēl viens no tehniskajiem jaunumiem ir tas, ka visi iPhone 13 modeļi ir saņēmuši kameras sensora stabilizācijas sistēmu, kāda iepriekš bija pieejama tikai iPhone 12 Pro Max modelim, bet pārējiem bija optiskā stabilizācija. Tas nodrošinās vēl labāku bilžu uzņemšanu, kad vēlēsimies noturēt savu roku mierīgi. Kā arī no kopējās politikas tas nozīmē to, ka gan parasto, gan Pro modeļu kameras šogad ir augstākajā līmenī no Apple puses. Priekšējā kamera gan būs identiska iPhone 12 lietotajai, līdz ar to šajā segmentā nav nekādu lielo izmaiņu, un selfiji izskatīsies tik pat labi kā iepriekš. Galvenais jau modelis…

    Jāatzīst, ka man jaunais kameru dizains simpatizē labāk nekā iPhone 12. Šie pelēkas krāsas un metāla elementi ap kamerām piedod tādu Premium telefona sajūtu, kā arī nedaudz lielāks kameru izvietojums piedod to sajūtu, ka foto uzņemšanai būtu jābūt labākai. Šis ir tīri pēc sajūtām, bet pieliekot blakus iPhone 12 modeli, jaunais tiešām likās pārāks un labāks. Varbūt smieklīgs un nesvarīgs sīkums, bet kaut kas tajā diagonāles dizainā ir. Un nedrīkst aizmirst, ka šāds novietojums ļāva ievietot un izmantot jauno kameru sensoru, kas ir galvenais ieguvums.

    Baterijas un kopējā telefona darbība

    Te arī nonākam pie trešās lielākas izmaiņas, kas ir uzlabota baterijas darbība. Tas nozīmē, ka iPhone 13 darbosies ilgāk, salīdzinot ar iepriekšējo paaudzi. Galvenokārt tas panākts pateicoties tam, ka telefonos izmantotas lielākas baterijas, šajā gadījumā tās ir 3227mAh, bet iPhone 12 tās bija 2815mAh. Tas ir visai vērā ņemams pieaugums, jo vismaz pēc Apple datiem, telefons tagad darbosies par 2,5 stundām ilgāk nekā iPhone 12. Jāsaka, ka par šo savu galvu ķīlā es neliktu, bet noteikti gan tas, ka telefons ir jauns, gan palielinātā baterija sniedz iespēju telefonu lietot aktīvi visas dienas garumā, lai vakarā vēl kaut kāda “suliņa” būtu palikusi. Piefiksēju, ka telefonu lietojot ļoti maz un pāris ikdienas lietām, sociālo tīklu apskatei, tas izturēja līdz nākamās dienas pēcpusdienai, kad jau baterijas līmenis nokritās zem 20%. Tā kā visai patīkams uzlabojums.

    Šajā gadā Apple ir atgriezies pie “L” formas baterijām, kas arī ļāvis palielināt to ietilpību. Šogad iPhone 13 Pro modelis ir saņēmis nedaudz mazāka izmēta bateriju – 3095mAh, tomēr testi pierāda, ka tas spēj darboties nedaudz ilgāk par iPhone 13 modeli. Acīmredzot jaunie displeji spēj saglabāt enerģiju, aktīvi mainot atsvaidzes intensitāti. Iepriekš iPhone 12 un iPhone 12 Pro modeļiem bija identiskas ietilpības baterija. Man jau šķiet, ka mūsu ikdienā lādētāji ir uz katra stūra, un augošais bezvadu uzlādes iespēju skaits arī liek mazāk lauzīt galvu par to, vai būs pieejams Apple lightning spraudnis. Arī tas joprojām ir iPhone 13. Gribas domāt, ka uzņēmums tiešām to varētu saglabāt tik ilgi, lai prezentētu viedtālruni, kuram vispār nebūs ārējo pieslēgvietu. Tāpat kā savulaik Apple atbrīvojās no 3,5mm audio spraudņa, un tagad arī iepakojumā nepievienojot strāvas adapteri.

    Jaunie iPhone 13 modeļi ir saņēmuši A15 Bionic mobilo procesoru. Šeit principā nav ko īpaši izcelt, jo kodolu ziņā tas ir līdzīgs A14 Bionic, kas tika izmantots iPhone 12 modeļos, vienīgi tas ir ražots gadu vēlāk, līdz ar to tehnoloģiski palicis labāks. Protams, ātrums ir vēl lielāks, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, tomēr ikdienā pilnībā to nevar pateikt. Kā jau parasti, jauns procesors drīzāk nodrošina papildu funkcionalitāti, kas šajā reizē ir Cinematic video uzņemšanas režīms, kā arī ProRes video formāta iespēja Pro modeļos. Tiesa, tā vēl nav oficiāli pieejama, bet uzņēmums to atklāja jau prezentācijas brīdī septembrī.

    Arī 5G savienojums ir pieejams iPhone 13, un tas nav nekāds pārsteigums. Šeit pagaidām vispār nav komentāru, jo Latvijā to nevaram izmantot, bet LMT Instagram kontā dzirdēju ziņas, ka viņi strādā pie iespējas, lai Latvijā lietotajiem iPhone tas būtu pieejams. Līdz ar to ceru, ka drīzumā varēsim izmēģināt šo savienojumu un ātrumu Apple ierīcēs. Darbības ziņā tiešām var vienkārši izlasīt iPhone 12 apskatu, jo sajūtu ziņā nebūs it ne mazākās atšķirības. Vienīgi tagad visu iPhone 13 sērijas moduļu mazākā atmiņas ietilpība ir 128GB, kamēr vēl pagājušajā gadā tie bija 64GB, un tā dēļ cena nav cēlusies, kas it kā vērtējami pozitīvi.

    Nedaudz izmainītais dizains

    Kaut arī iPhone 13 modelis par “99%” ir identisks iPhone 12 modelim, tomēr tas ir nedaudz biezāks un attiecīgi smagāks. Tāpēc atļāvos to izcelt atsevišķā nodaļā, jo jaunais parastais iPhone modelis tagad sver 174g, bet iepriekšējā paaudze 164g. It kā nav pārlieku liela atšķirība, tomēr to varēja nedaudz just, un savā ziņā smagāka ierīce rokā turas labāk. Jaunā modeļa biezums tagad ir 7,65mm, bet iepriekš tas bija 7,4mm, līdz ar to izmaiņas ir niecīgas. Garums un platums saglabājies identisks.

    Kā jau minēju, tad arī aizmugurē esošais kameru modulis ir nedaudz platāks, bet iepriekš tas bija ar novirzi uz taisnstūra formu. Tiesa, šī atšķirība ir ļoti minimāla. Vairākas reizes arī pārskatīju abu telefonu vāciņus, un starpība ir minimāla. Šajā reizē izvēlējos baltas krāsas (angliski Starlight) iPhone, un attiecīgi parastajiem modeļiem aizmugurē esošais kompānija logo ir spīdīgi pelēkā krāsā. Vismaz man tas piešķir nelielu “lētuma” sajūtu, bet tas ir gaumes jautājums. Telefona rāmis joprojām veidots no alumīnija, un tas ir gaiši pelēcīgā krāsā, līdz ar to visa ierīce nav pilnībā vienkrāsaina. Arī ekrāna apmales ir melnā krāsā, vēl vairāk izceļot tās, jo skārienjutīgā daļa pilnībā nepārklāj visu displeju. Vizuāli pierādās tas, ka labāk ir ņemt tumšas krāsas telefonu, jo tad šīs apmales vairāk saplūst ar pašu telefona rāmi, bet tagad tās izceļas vēl vairāk.

    Antenu elementi ir baltā krāsā. Kaut arī sākumā likās, ka šī baltā krāsa būs vairāk spīdīga, un māca nelielas šaubas, tomēr gala rezultāts ir tīri gaumīgs. Es laikam vēlētos matēta krāsas telefonu, kādi ir iPhone 13 Pro sērijas modeļi, bet beigu beigās lielākā daļa lietotāju savus viedtālruņus glabā apvalkos, kur iespējams ļauties dažādām dizainiskajām izvirtībām. Šī gadā iPhone modeļi pieejami piecās krāsās: rozā, zilā, melnā, baltā un sarkanā.

    “Interesants” fakts ir tas, ka iPhone 12 modeļa SIM kartes turētāju var ievietot iPhone 13 modelī. Nebiju iedomājies, bet šis savā ziņā varētu kalpot kā stila elements, lai piešķirtu nelielu odziņu savam telefonam, ievietojot citas krāsas turētāju. Es gan domāju, ka pēc ilgāka laika, kad lielākā daļa lietos eSIM kartes, viedtālruņus vairs varēs neaprīkot ar fiziskajām vietām, kur tās ievietot.

    Nobeigumā

    Kā jau minēju sākumā, tad šo apskatu tiešām varētu uzrakstīt vien noskatoties pārus video un ikdienā lietojot iepriekšējo iPhone 12 modeli. Domāju, ka neesmu maldījies, tomēr tas būtu galīgi ačgārni, ja neesi lietojis ierīci un turējis to rokā, kaut gan varu teikt, ka sajūtas ir gandrīz identiskas. Apskata rakstīšanas brīdī iPhone 13 esmu lietojis nedaudz ilgāk par nedēļu.

    Jaunā iPhone 13 modeļu līnija ir ļoti līdzīga iepriekšējā gada modeļiem. Galvenās un lielākās izmaiņas ir samazināts ekrāna izgriezums, kurš kopumā tāpat ir saglabājies un aizņem lielu daļu displeja augšējās daļas. Tikušas uzlabotas kameras, kā arī mainīts to novietojums, lai ievietotu lielāku sensoru. Telefons ir padarīts burtiski par mata tiesu biezāks, tādējādi ietilpinot arī lielāku bateriju, kas tiešām ļauj šo viedtālruni lietot ilgāk. Nezinu vai tās ir 2,5 stundas, bet šie ilgdarbības testi un mērījumi noteikti ir ļoti subjektīvi.

    Būs iespēja mēģināt uzņemt kino cienīgas ainas ar fokusu maiņām un fona izpludināšanu, izmantojot Cinematic režīmu. Pēc sajūtām un rezultātiem uzņemtās fotogrāfijas arī būs nedaudz labākas, un lielāki uzlabojumi būs tiem foto, kas uzņemti sliktāka apgaismojuma apstākļos, jo jaunais galvenās kameras sensors spēs aptvert vairāk gaismas.

    Visādi citādi Apple iPhone 13 modelis ir ļoti, ļoti līdzīgs iPhone 12. Te runa ir gan vizuāli, un vēl vairāk par tehnisko. Tautā runā, ka šo varēja nosaukt par 12S modeli, kad vēl šādi “S” apzīmējumi tika izmantoti iPhone nosaukumos, tomēr izskatās, ka uzņēmums šo ideju ir atmetis. Lielākas izmaiņas ir skārušas iPhone 13 Pro modeli, kura kameras ir vēl labākas, kā arī šiem modeļiem beidzot pieejams ekrāns ar 120Hz atsvaidzi, kas ikdienas telefona lietošanu padarīs plūdenāku. Dzirdēju, ka cilvēkiem ir grūtāk pamanīt pāreju no 60Hz uz 120Hz, bet ir ļoti labi redzamas pretējas izmaiņas, tā kā tas īsumā par iPhone 13 Pro pieredzi.

    Pats galvenais taču ir cena, un lētākā iPhone 13 mini modeļa cena ir 819 EUR, attiecīgi iPhone 13 modelis sāksies no 919 EUR, bet iPhone 13 Pro no 1179 EUR, un dārgākā iPhone 13 Pro Max versija ar 1TB lielu atmiņu maksās 1859 EUR. Jāpiezīmē, ka tieši LMT politika man gan ir nedaudz neizprotama, jo pie viņiem iPhone 13 maksā 949 EUR, kamēr pie citiem operatoriem tā ir 919 EUR. It kā sīkums, tomēr šis liekas nedaudz uzpūsti ar domu maksāt nedaudz vairāk gadu no gada, kaut arī citur pasaulē maksā identiski pagājušā gada cenām.

    Apple iPhone 13 principā ir iPhone 12 kopija ar uzlabotu kameru, samazinātu ekrāna izgriezumu un ilgāku darbības laiku. Kādam tie būs svarīgi un nopietni ieguvumi, kādam nekas īpašs, lai izvēlētos par labu šim modelim. Esošie iPhone 12 īpašnieki šo modeli droši var arī izlaist un gaidīt nākamos modeļus.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    9
    Ekrāns
    8
    Kamera
    9
    Veiktspēja
    10
    Programmatūra
    9
    Akumulators
    9
    Cena
    5
    AvotsApple
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    24 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rolands
    19.10.2021 13:50

    Tā vien šķiet, ka Apple savus inženieru cilvēkresursus novirzīja Macbook Pro un M1 (kur jaunumi ir tiešām interesanti), un iPhone jaunā paaudze ir taisīta tikai ķeksīša pēc.

    Sony
    20.10.2021 10:44

    Ir tad baigā jēga no iphone x pāriet uz 13pro max

    Čiekurs
    20.10.2021 11:06
    Reply to  Sony

    Ģimenē lieto iPx un šķiet, ka tur viss vēl griežas labi. Es teiktu, ka ap X modeli var sākt domāt par pamatotu pāriešanu uz 13. modeli.

    Jānis
    20.10.2021 13:53
    Reply to  Sony

    Atkarībā ko tu dari ar savu telefonu. Ja izmanto pa lielam tikai zvaniem, čatam, fb un twitterim tad noteikti nav jēga.

    techspec
    22.10.2021 12:29
    Reply to  Sony

    Ir jēga pāriet uz android (ne samsudu), kur funkcionalitāte un iespējas būs krietni vairāk. Ne velti tādā Amerikā iphons strauji zaudējis popularitāti. Cilvēki arvien vairāk saprot, ka ar katru jauno modeli pārmaksā vairāk, kur izpildījums paliek lētāks.

    Čiekurs
    22.10.2021 12:53
    Reply to  techspec

    Ja tev niks nebūtu “tehnikas spečuks”, tad teiktu, ka tu dirs kā Zariņa govs. Bet šoreiz nevaru apšaubīt.

    Opis
    05.11.2021 10:03
    BTR
    14.12.2021 12:39

    Autor, nopietni, dizainam 9 :D? Tad pēc Tavas loģikas, suņa kakucim vispār jāliek par dizainu 10 :)? Aij es aizmirsu, ka šajā ja ifons tad pat ja izlaidīs sērkociņu kastīti automātā liks 9-10 :D

    BTR
    15.12.2021 16:15

    Izmanto vecas tehnoloģijas, milzu izgriezums, resnas rāmju malas, kantaina forma turas sliktāk rokās nekā 11 pro max salīdzinot ar 12 un 12 proškām. Lādētāja ligzda kas atpaliek no C taipa. Kameru forma, kur pamaina vietām kameras un wow jauns telefons. Dizainam maximums 6 balles (varbūt uz 7 izvilkt varētu ja izmaukt litru viskija bez uzkodas vienam) ja vienīgā izmaiņa ir kameras citās vietās, tad ar šādu tendenci identiska dizaina telefonu var izlaist vēl 2 gadus. Pat ja salīdzina ar Samsung Galaxy Ultra vai pat Galaxy S21 PLUS tie ir simpātiskāki. Note 20 Ultra arī pievilcīgāks. Mi 11 pat simpātiskāks, savā ziņā OP 9 samērā glīts uz iphone fona.

    Brīzīem šķiet, ka kursors.lv arī septītajam žigulim liktu 10 par dizainu, ja uzlipinātu iegrausta ābola uzlīmi :), kā saka bez aizvainojuma. Sevišķi ja papēta kādas atzīmes par dizainu liek citiem telefoniem :D tad iphona atzīme ir stipri par lielu.

    Kursors.lv
    15.12.2021 16:19
    Reply to  BTR

    Skatoties kā uz to skatās. Var arī uzskatīt, ka iPhone dizains ir leģendārs :)

    BTR
    17.12.2021 13:46

    Jā, esmu turējis rokās, lietojis arī, jo apkārt tuvumā un ģimenē ir dāmas/meitenes kam šie telefoni ir, tāpēc nākās ar tiem ņemties + pazīstams cilvēks man nodarbojās ar šo telefonu arī piegādēm :).

    Haha :) ok lai būtu leģendārs. Man vairāk ir pretenzija pret kursoru šajā ziņā, jo ja citām markām dizains neatsvaidzinās to bezmaz kā zīmē, kā mīnusu utt.ja kādam andrim ir biezākas ekrāna malas, mīnus, tajā pat laikā iphonam ok viss ok :), teiksim tā nav korekti. Ja citiem pārmet šīs lietas, tad arī iphonam ;).

    protams, gaumes lieta, taču kā augstāk minēju, ja citiem kko uzskata par mīnusu, tad šiem mīnusiem jādarbojās uz visiem telefoniem neatkarīgi no tā ražotāja.

    Veiksmi darbos/testos.

    DmiKoss
    03.06.2022 12:04
    Reply to  BTR

    Sveiks! Var būt vari padalīties ar pazīstama cilvēka kontaktiem? :)

    Kika
    26.12.2021 00:04

    Runājot par IPhone 13, man ir jautājums, vai telefons izslēdzas aukstumā, jo es jau domāju pāriet no 7 uz 13.

    Edgars
    26.12.2021 22:39
    Reply to  Kika

    Biju lietojis 5s un 6s – jā aukstumā izslēdzās, jo bija pilnībā metāla korpuss. Bija arī 8 Plus, 11, 12, 13 (tagad), kuriem ir stikla aizmugure un netika novērotas problēmas. Ar 13to jā pamanīju lielākos mīnusos -10 un zemāk, nedaudz ātrāk krīt baterijas procents.

    Lauris
    28.01.2022 18:28

    Šobrīd lietoju S9 plus. Plānoju mainīt telefonu. Doma ir par S21/S22 ultra, vai Iphone 13 pro max. Joprojām nevaru izlemt, kuru labāk. Gribētu ieguldīt ilgākam laikam. Lai nav atkal pēc 2-3 gadi jāmaina.

    Lauris
    29.01.2022 14:00

    Paldies par atbildi! Šobrīd lieku plusus un mīnusus kopā. Iznāks S22, tad paspaidīšu abus. Tad jau ar izdomāsim

    Reklāma
    Apple iPhone 13 principā ir iPhone 12 kopija ar uzlabotu kameru, samazinātu ekrāna izgriezumu un ilgāku darbības laiku. Kādam tie būs svarīgi un nopietni ieguvumi, kādam nekas īpašs, lai izvēlētos par labu šim modelim. Esošie iPhone 12 īpašnieki šo modeli droši var arī izlaist un gaidīt nākamos modeļus.Apple iPhone 13 apskats - nekas īsti jau nav mainījies, bet tomēr...