Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple bezvadu lādētāja MagSafe īsais apskats

    Jaunākie raksti

    Pēdējā laikā Kursora apcirkņos mēs it nemaz nevaram sūdzēties par dažādu Apple ierīču apskatiem, jo, atskatoties nu jau divu gadu senā pagātnē, mūsu rokās ir pabijis gan iPhone 11 Pro, gan jaunais 16 collu MacBook Pro. Tāpat tapuši apskati par AirPods bezvadu austiņām, darbstaciju Mac Pro un vairākus tūkstošus eiro vērto Apple XDR displeju.

    Vēl pavisam svaigi ir apskati par jaunāko iPhone 12 modeli, Apple Watch SE, un MacBook Air ar M1 procesoru, kas ir 2020. gada rudens izlaiduma produkti. Un šoreiz kaut kas ikdienišķāks un vienkāršāks, kas ir jaunais bezvadu lādētājs MagSafe Charger. Pati tehnoloģija gan nav jauna, jo ar to pasauli Apple iepazīstināja tālajā 2006. gadā, aprīkojot savus portatīvos datorus ar magnētisku lādētāja savienojums. Šī ir kā jauna versija, kas pielāgota iPhone viedtālruņiem, un, iespējams, ka 2021. gada beigās mēs ieraudzīsim tās atdzimšanu MacBook Pro sērijas datoros.

    MagSafe iegāde ar Shipzee.com servisu

    MagSafe ceļojums līdz manām rokām ir visai interesants, jo ziņkāres mākti, mēs Kursors komandā to nolēmām iegādāties Amerikas Apple internetveikalā, izmantojot Latvijā salīdzinoši nesen parādījušos Shipzee servisu, par ko arī pieejams neliels ieskats. Pēc pusotra mēneša gaidīšanas janvāra vidū šis lādētājs nonāca manās rokās, un vēlos padalīties ar saviem iespaidiem. Tātad mums ir autentisks Amerikā nopērkams Apple produkts…

    Tehniskā uzbūve un specifikācija

    Jaunais MagSafe Charger bezvadu lādētājs ir papildinājums jaunāko Apple iPhone 12 saimei, jo tie ir aprīkoti ar 18 maziem magnētiem telefona aizmugurē, ļaujot pavisam vienkārši savienoties ar telefonu vienmēr noteiktajā vietā, un lai tas tik viegli nevarētu nokrist no tā. Tātad pavisam parasts magnētu princips. Paša lādētāja pelēkais rāmis ir veidots no alumīnija, un aiz tā slēpjas magnēti, līdzīgi kā iPhone. MagSafe viducī atrodas uzlādes spole, kura pārklāta ar baltu un maigu materiālu, kas atgādina sava veida audumu. MagSafe diametrs ir 5,5 cm, un tas ir iepakots pavisam vienkāršā baltā iepakojumā un iestiprināts plānā kartonā kā lielākā daļa Apple aksesuāru.

    MagSafe Charger būs iespējams savienot tikai ar USB-C lādētāju. Jā, kā jau ierasts jaunajos iPhone un saistītajos aksesuāros, tas nenāk komplektā ar pašu lādētāju un tas jāiegādājas atsevišķi, bet to vismaz var ērti iespraust jaunās paaudzes MacBook datoros, kuri ir aprīkoti tikai ar USB-C pieslēgvietām. Kabeļa garums ir 1 metrs, un tas ir sastiprināts ar pašu lādēšanas elementu.

    Tātad visdrīzāk būs nepieciešams iegādāties vismaz vienu USB-C saderīgu elektrības spraudni, ar ko saskārusies liela daļa jauno iPhone 12 pircēju. MagSafe sver nieka 91 gramu, tomēr izmantotie materiāli sniedz arī nelielu stabilitātes un kvalitātes vērtību, kad to novieto uz virsmas. Tas noteikti ir svarīgi, lai kaut nedaudz nodrošinātu stabilu turēšanos, pat ja sanāk lādētāju nejauši paraut aiz kabeļa. Pieliekot iPhone aptuveni puscentimetra attālumā no MagSafe, tas pats pievilksies pie telefona, tātad tajā esošie magnēti nav nemaz tik vāji.

    Maksimālā uzlādes jauda ir 15W, ko būs iespējams sasniegt ar 20W lādētāju, kā rekomendē Apple. Protams, vislabāk lietot uzņēmuma piedāvāto lādētāju, bet man neradīja problēmas arī citu firmu produkti. Realitātē tas nozīmē, ka stundas laikā bateriju varēs papildināt par 50%. Jau iepriekš bijām ziņojuši, ka iPhone 12 mini lietotājiem uzlādes jauda tiks ierobežota līdz 12W, kas tieši saistīts ar telefona izmēriem. Tāpat intesants aspekts ir ta, ka, pievienojot kādu aksesuāru lightning portam, uzlādes jauda kritīsies divas reizes līdz 7,5W. Kā norādīts medija MacRumors testos, tad, savienojot MagSafe ar iepriekšējās paaudzes 18W iPad lādētāju, nemaz nav izdevies sasniegt solītos 15W. Šajā gadījumā ir jāizmanto PD 3.0 lādētāji, lai sasniegtu maksimāli solīto.

    MagSafe lādētājs, protams, atbalsta visus jaunā dizaina iPhone modeļus sākot no iPhone X, bet tāpat tas darbosies arī ar iPhone 8 un otrās paaudzes iPhone SE.

    Ikdienas lietošana

    Apple, protams, savā stilā ir padomājuši par speciālu noformējumu, jo, veicot uzlādi ar MagSafe, būs iespējams dzirdēt jaunu uzlādes paziņojuma skaņu nekā tas bija ierasts līdz šim. Tāpat par uzlādes līmeni ziņos apļveida baterijas bilde, sasaistot ar MagSafe apaļo izskatu. Tā kā Apple ir ieturējis savu rokrakstu – pievērst uzmanību detaļām un noteikto produktu īpašībām. Ja klients iegādājas atsevišķu bezvadu lādētāju, īpaši jau jauno MagSafe risinājumu, tad arī ikdienas lietošanā tas netiks nepamanīts.

    Ar šo bezvadu risinājumu uzlāde pati pielāgosies lietotāja lādēšanas paradumiem (angliski Optimized Battery Charging), kuru analīze tika uzsākta iOS 13 versijā. Sistēma piefiksēs to, cikos lietotājs ceļas, cik daudz baterija ir uzlādes sākumā, lai to optimāli uzlādētu tuvāk pamošanās laikam un lieki nedarbinātu. Šis gan ir tieši saistīts ar iPhone operētājsistēmu, ne konkrēto lādētāju. Pats lādētājs turas pietiekami cieši telefona aizmugurē, un to nemaz nav tik viegli nostumt nost no telefona. Nepieciešama neliela iemanīšanās, īpaši, ja to vēlas izdarīt ar vienu roku. Ja radīsies vēlme to pakratīt ar jau pievienotu iPhone, tad no tā būs iespējams diezgan ātri atbrīvoties, un nomest telefonu zemē. Kopumā neveicot straujas kustības, šis savienojums turas pietiekami cieši un droši, telefonu var pat nedaudz pavicināt šajā sasaistē.

    Tie, kuri varbūt jau ir dzirdējuši par šo bezvadu lādētāju, noteikti zina to, ka tas nodrošina uzlādi arī citu modeļu telefoniem, kuri atbalsta Qi standarta bezvadu uzlādi. Piemēram, Samsung tālruņi vai tās pašas AirPods austiņas ar bezvadu uzlādes kārbiņu. Ja būs vēlme telefonu lietot ar piestiprinātu MagSafe, tad tagad nāksies ņemt vērā to, ka būs kāds traucējošs elements pa vidu telefona aizmugurē. Lietojot to horizontālā stāvoklī, MagSafe noteikti jutīs mazāk, jo parasti pirksti tāpat ir novietoti telefona malās, bet turot to horizontāli, tas jau būs vairāk jūtams. Negribas teikt, ka tas ir traucējoši, tiesa, te vēl jāņem vērā vada novietojums, kas papildus kaut kur tīsies ap pirkstiem un plaukstu. Tāpēc noteikti ērtāk būs visu sakārtot ainavas skatā.

    Uzreiz rodas jautājums par to, cik tad daudz uzkarst šis bezvadu lādētājs, jo no savas lietošanas pieredzes zinu, ka parastais lightning kabelis mēdz pietiekami sakarst, kad tas ir savienots ar iPhone. MagSafe gadījumā ir jūtama siltuma izdalīšanās, taču tā nav ļoti liela vai neizturama. Kā arī līdz šim nav saņemti foto ar izdegušiem apļiem uz virsmas vai paša telefona, tomēr ir zināms par atstātajiem nospiedumiem iPhone aizmugurē. Jāpiezīmē, ka patiesībā pašu lādētāju nav arī tik viegli pagriezt sev vēlamajā virzienā un nepieciešams pielietot nelielu spēku. Tas nozīmē, ka kādā pozīcijā to pieliksiet, tādā tas arī stāvēs, un, ja vēlēsieties pagriez telefonu, tas griezīsies ar visu lādētāju.

    Jau pirmajās dienās pēc MagSafe pieejamības sociālajos tīklos parādījās bildes ar to, ka uz telefona aizmugures, kur tas tiek piestiprināts, parādās it kā nospiedums. Jā, tā tas patiešām ir, bet tie vairāk ir kā putekļi vai kādas smalkas daļiņas, kuras ar šo magnētu savienošanos attiecīgi nostājas un sakoncentrējas šādā veidā. Par to laikam nebūtu pārlieku jāuztraucas, un lādētājs arī neskrāpē iPhone aizmuguri. Tomēr arī Apple ir atzinuši, ka šāda problēma eksistē. Piemēram, uzlāde notiek tad, ja esmu uzlicis kādu no saviem “ķīniešu” vāciņiem. Tie gan tik cieši nesavienosies, un telefons būs pietiekami viegli noņemt, bet uzlāde notiks kā ierasts. Izmēģināju gan caurspīdīgu, gan arī krāsaino vāciņu, un uzlāde notiek abos gadījumos.

    Rezumē

    Beigu beigās tas ir Apple stila produkts, jo gaidas un ekspektācijas, ko radījis spēcīgais mārketings, realitātē ir krietni vien zemākas un pat neinteresantas. Līdzīgi tas bija arī ar iPhone 12, kas man īsti vairs neizraisīja īpašas emocijas, vienkārši bija vēl viens uzņēmuma stilā un rokrakstā nostrādāts viedtālrunis. Tāpat arī MagSafe ir bezvadu lādētājs, kurš var atrasties blakus datoram vai uz naktsskapīša, un to vienkārši ikdienā būs ērti lietot. Bet arī šeit ir daļa no Apple ekosistēmas maģijas, jo viss tik brīvi un dziļi saplūst, ka nav vienkārši iespējams kaut kā pamanīt šo ierīci, aprodot un pieņemot to kā daļu no lielākas sistēmas. Kopumā tas ir 45 EUR vērts lādētājs, kuram spēsim atrast labus konkurentus no citiem ražotājiem, piemēram, Belkin un Satechi.

    Taču kā Apple piekritējam, kas nav noslēpums, man tiešām gribējās izmēģināt MagSafe Charger lietošanu, jo laikam biju pārdevies reklāmām. Tiesa, uzliekot lādēties AirPods Pro kārbiņu, man visu laiku nepameta sajūta, ka uzlāde nenotiek, jo sarkanā lādēšanas gaismiņa ieslēdzās uz pāris sekundēm, un pēc tam tīri vizuāli var tikai zīlēt, vai tā notiek vai nē. Tomēr beigu beigās austiņas un kārbiņa bija uzlādējusies uz visiem 100%. Izmēģināju arī Apple Pencil, bet to nebija iespējams uzlēdēt.

    Viens no lielākajiem plusiem noteikti varētu būt šī lādētāja salīdzinoši mazais izmērs, to viegli ņemot līdzi ceļojumos vai kādos braucienos. Precīzā pozīcijas ieņemšana ar magnētu palīdzību vienmēr nodrošinās stabilu uzlādi, neuztraucoties, ka pēc vairāku stundu lādēšanās var izrādīties, ka telefons nav ticis novietots precīzi un uzlāde nav notikusi. Ir pieejama arī MagSafe Duo versija, kas ļaus reizē lādēt iPhone un Apple Watch, kuram ir šavs īpašais lādēšanas mehānisms, tāpēc to nevar izmantot ar parastajiem bezvadu lādētājiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Oskars
    19.02.2021 12:42

    Fui, ir nesmuki reklamet servisu, bet nenoradit izmaksas. Vareji noradit produkta cenu, nodoklis, postage un tas kautkaads shipzee izmaksas. Liels tiesham trekns fui autoram.

    Oskars
    19.02.2021 12:48

    Ja drikst, es atlausos ka es uz vel kadu atsevishchu rakstu negribu parvietoties, lai vel lasitu un tiktu lidz izmaksaam. Izlaidishu tad, vai pagaidishu, kad kaads pateiks izmaksas.

    Lauris
    19.02.2021 13:05
    Reply to  Oskars

    Ceļojumā vai izbraucienā būs daudz ērtāk paņemt līdzi parastu lādētāju,jo tas būs gan mazāks,gan ātrāks. Smuks, dārgs un nepraktisks. P.S. Pasūtīju ķīniešu analogu pa 12$, vajadzētu darīt to pašu ko oriģinālajam. Nez,vai oriģinālais rāda smuko lādēšanas animāciju, ja nav pieslēgts pie 20W PD lādētāja?

    Resnis
    19.02.2021 15:57
    Reply to  Lauris

    Man ir no Aļika. Par 16€ atnāca ar visu “bricku”. Animācija ir, uzlādes ātrums tas pats, kas oriģinālajam. Klāt vēl magsafe vāciņš no Ali par 9€, strādā ideāli.

    Kursors.lv
    19.02.2021 14:17
    Reply to  Oskars

    Nomierinies!

    Dmitrijs Jev
    19.02.2021 14:23

    Lietoju iPhone 12 Pro ar Magsafe lādētāju un varu secināt: uzkarst, bet ne tik daudz; lietotojot iPhone ka modemu ar pieslēgtu Magsafe – 20 min un iPhone slēdzas ārā; var just nelielu strāvu

    ekspektācijas
    19.02.2021 20:17

    Jā, dažs labs sagrābstās visādas valodas, tikai dzimto tā arī nevar iemācīties !

    Aigars Axx
    20.02.2021 09:55
    Reply to  ekspektācijas

    Vari neiespringt. Spriežot pēc leksikas, šeit latviešu valoda nevienam nav dzimtā, tas ir tikai mēģinājums pasniegt informāciju latviešu valodā. :-)

    Čiekurs
    20.02.2021 12:08
    Reply to  Aigars Axx

    Atceros laikus, kad Kursorā vīri izcēlās ar zināšanām par tēmu un ar savu gudrīšanos reizēm izglītoja vairāk kā pats raksts, taču tagad wannabe latviešu valodas skolotāji aiz garlaicības un nepārvaramas tieksmes apmierināties gudrījās par lietām, kas nevienu nekrata. Turklāt vairumā gadījumu dara to ar kļūdām.
    what a time to be alive

    Elektriķis
    20.02.2021 12:18
    Reply to  Čiekurs

    Kaut arī esmu pareizas valodas un loģikas piekritējs, kļūst drusku žēl Kursora rakstnieku par viņiem veltītajām ķengām.

    Dainu Tēvs
    20.02.2021 20:52
    Reply to  Čiekurs

    30tajos arī bija ļaudis, kuri domāja, ka iekļaujot leksikonā vācu vārdus, kļūs par ļoti smalkiem ! Mūsu dienās tas pats notiek ar angļu vārdiem. Puika čiekurs arī domā, ka ir baigi “smalkais”, jo prot angleni !

    Aplams
    19.02.2021 23:14

    kursors ir igauņu lapa? kad testēsiet internet explorer?

    Kursors.lv
    20.02.2021 08:09
    Reply to  Aplams

    Paga, neesi nu tik straujš. Lai Explorer nonāk līdz vintāžas vecumam :)

    Reklāma