Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple izziņo jaunas AirPods austiņas, M1 Pro un M1 Max procesorus, kā arī jaudīgus MacBook Pro portatīvos datorus

    Jaunākie raksti

    Oktobris turpina uzņemt apgriezienus dažādu tehnoloģisko jaunumu ziņā, un īpaši šī oktobra nedēļa sola jaunumus gan no Apple, gan Google un Samsung. Kā pirmais sevi šajā nedēļā ir pieteicis Apple, izziņojot jaunus pašu izstrādātus datoru procesorus, AirPods bezvadu austiņas un atjaunotus MacBook Pro portatīvos datorus.

    Iepriekš 14. septembrī mēs jau ieraudzījām jaunos iPhone 13 viedtālruņu modeļus, Apple Watch Series 7 viedpulksteni un atjaunotu iPad mini planšetdatoru, tā kā uzņēmumam kā ierasti visai ražīgs rudens. Un bez gara ievada, lecam iekšā tajā, ko šovakar Apple prezentējusi visai pasaulei.

    Jāpiezīmē, ka prezentācijas ievada video visai gaumīgs, spēcīgs un ar foršu mūzika ritmu, kurā miksētas dažādas Appel produktu skaņas.

    Apple Music Voice Plan abonēšanas plāns

    Prezentācijas ievads sākās ar nelielu reklāmas materiālu par to, ka Apple nodrošina plašas mūzikas atskaņošanas iespējas, kas saistās ar Siri un balss vadību, lai ērtāk izmantotu Apple Music straumēšanas servisu. Saistībā ar to uzņēmums piedāvās jaunu mūzikas abonēšanas plānu – Voice Plan, kas vienkārši būs lētāks Apple Music plāns, un saturu varēs meklēt ar balss palīdzību. Šis plāns neatbalstīs tādu iespēju, ka Spatial Audio telpisko skaņu, tas būs pavisam vienkāršs, lai nodrošinātu iespēju par salīdzinoši zemu mēneša maksājumu piekļūt plašai audio materiālu bibliotēkai.

    Pagājušajā gadā prezentētais HomePod mini viedais skaļrunis saņēmis trīs jaunas krāsas – oranža, dzeltena un zila, pievienojoties melnajai un baltajai krāsai. Izskatās, ka tehniski viss gan identiski 2020. gadā prezentētajam modelim.

    Avots: Apple

    Trešās paaudzes AirPods bezvadu austiņas

    Tā nu mēs nonākam pie kaut kā taustāmāka, un tas, kas tika gaidīts septembrī, tiek prezentēts oktobrī – jaunas AirPods 3 bezvadu austiņas. Kopumā apstiprinot baumas par jauno dizainu, un tās ļoti atgādina AirPods Pro tikai bez mīkstajiem uzgaļiem. Jaunās AirPods austiņas būs aprīkotas ar spiešanas vadību (force sensor) līdzīgi AirPods Pro austiņām. Tām speciāli tikuši izstrādāti jauni skaļruņi, lai nodrošinātu labāko audio atskaņošanas kvalitāti. Patīkami, ka jaunās austiņas būs gan sviedru, gan ūdens drošas, kas ļaus tās izmantot sporta aktivitātēs. Vismaz Apple izceļ to, ka jaunā formā vēl labāk pielāgosies klausītāja auss formām, jo par šo vienmēr tiek plaši diskutēts.

    AirPods austiņas būs aprīkotas ar Adaptive EQ, kas spēs pielāgoties auss formai, lai nodrošinātu labāko skanējumu tieši ausīs. Tagad ar vienu uzlādi tās darbosies sešas stundas, bet ar uzlādes kārbiņu vēl 24 stundas. Jaunā kārbiņa būs aprīkota ar Qi bezvadu uzlādi un MagSafe savienojumu, līdz ar to tās labāk turēsies uz tā, kaut gan jau tagad bezvadu uzlāde bija iespējama ar Apple MagSafe lādētāju. Cena arī draudzīgāka un mazāka, salīdzinot ar AirPods Pro – 199 EUR.

    Jaunie M1 Pro un M1 Max procesori

    Tālāk atkal nākamo baumu apstiprinājums, jo Apple prezentē jaunas ARM datoru mikroshēmas. Pirmo M1 procesoru, kuru uzņēmums prezentēja 2020. gadā, papildinās jauni M1 Pro un M1 Max modeļi. Abi procesori arī būs fiziski lielāki. Uz M1 Pro atradīsies 33,7 miljoni tranzistoru. Mikroshēma būs aprīkota ar 10 kodoliem – 8 augstas veiktspējas un 2 augstas efektivitātes. Grafiskā jauda būs divreiz lielāka un ātrāka nekā M1, pateicoties 16 kodolu nodrošinājumam. Uz procesora atradīsies īpašs Media Engine, kas nodrošinās ātrāku ProRes formāta video apstrādi. Operatīvās atmiņas apjoms varēs sasniegt 32GB.

    Kā jau prognozēts, Apple azotē ir paslēpies vēl viens M1 Max procesors, kas būs vēl jaudīgāks nekā M1 Pro un arī lielāks. Tā sastavēs no 32 kodoliem, kā arī vēl labāka video apstrāde, pateicoties palielinātai grafiskās apstrādes jaudai. Bet šis viss tiks nodrošināts ar zemāku enerģijas patēriņu, salīdzinot ar konkurentiem, un es jau dzirdu nākamo reklāmu plānus no Intel. Apple, protams, atrāda dažādus grafikus, kuros jaunie M1 Pro un Max procesori salīdzināti ar līdzīgiem datoru procesoriem, tomēr šī informācija ir diezgan izplūdusi un bez atsauces uz konkrētiem produktiem.

    Par šo visu jau varēs pārliecināties praksē, bet izskatās, ka šie procesori tiešām varētu pārsteigt ar savu enerģijas patēriņu, kurā jau pirmie Apple ARM datoru procesori uzstādīja tiešām redzamus rezultātus. Tāpat tiek runāts par to, ko jaunie procesori spēs iesākt ar Apple macOS Monterey operētājsistēmu un dažādām programmām.

    Jaunais MacBook Pro

    Beidzot nonākam pie saldā ēdiena, kas ir jaunie MacBook Pro datori. Baumas ir bijušas pat ļoti patiesas, jo jaunie portatīvie datori tagad būs pieejami 14 un 16 collu izmēros, kā arī ekrāniem tiešām būs izgriezums. Kā parasti Apple vārdiem dizains ir ticis pilnībā pārstrādāts, un datora komponentes atradīsies jaunā alumīnija korpusā. Jaunie modeļi būs 15.5mm un 16.8mm biezi. Iepriekšējais 13 collu modelis attiecīgi ir 15.6mm biezs.

    MacBook Pro lietotāji saņems jaunu tastatūru, un atgriezīsies fiziskas funkcionālās pogas, kas iepriekš bija aizstātas ar TouchBar skārienjutīgo paneli. Tiesa, netika minēts par tehnoloģiju, kas tikusi izmantota tastatūrā, bet tā laikam ir identiska jaunākajiem Apple portatīvo datoru modeļiem. MacBook Pro datori saņems ļoti daudz pieslēgvietu, piemēram, HDMI un SD Card pieslēgvietas. Joprojāmm būs pieejama 3,5mm audio izeja, kā arī trīs Thunderbolt pieslēgvietas. Jā, tiešām ir atgriezies MagSafe lādētājs, kāds savulaik tika iepazīstināts jau tālajā 2006. gadā.

    Svaigums arī displeju frontē. No sāniem ekrāns padarīts par 24% platāks un par 60% augstāks, bet joprojām būs redzams dažu milimetru melnais rāmis. Kā arī tiešām ir atstāts izgriezums ekrāna augšējā daļā, par kuru tika baumots pagājušās nedēļas piektdienā. Mazākais 14 collu modelis saņems 3024 x 1964 pikseļu izšķirtspēju, bet lielākais 3456 x 2234 pikseļus. Diezgan patīkams jaunums būs ProMotion iespēja, palielinot atsvaidzi līdz 120Hz, un šis būs Liquid Retina HDR ekrāns, kas nodrošinās ļoti plašu un precīzu krāsu gammu. Ekrāns būs veidots ar mini-LED tehnoloģiju, kāda ir pieejama iPad Pro planšetdatoros. Maksimālais spilgtums sasniegs 1000 cd/m² iepriekšējo 500 cd/m². Tad pāris tukšas runas par melno krāsu ekrānā un tā tālāk, bet, iespējams, ka tā tas arī būs. To noteikti spēs novērtēt vizuālā satura veidotāji.

    Kas nav mazāk svarīgi, tad jaunie MacBoook Pro saņems jaunu iebūvēto priekšējo kameru, kas tagad nodrošinās 1080p kvalitāti, jo iepriekš ļoti ilgi tā bija 720p. Skaļruņi vienmēr ir bijuši labi Apple portatīvajos datoros, un tas nav nekāds noslēpums. Arī šīs komponentes saņems uzlabojumus, nodrošinot par 80% vairāk basu un sastāvēs no sešiem skaļruņiem. Šī skaņas sistēma būs spējīga sniegt Spatial Audio iespējas. Šo vārdu salikumu šajā prezentācijā varēja dzirdēt ļoti daudz.

    Lieta, kas tiešām ir svarīga, ir šo jaudīgo portatīvo datoru darbība ar vienu uzlādi. Mazākais modelis spēs rādīt video līdz pat 17 stundām (par 7 stundām vairāk nekā 13 collu modelis), bet lielākais brālis pat līdz 21 stundai, kas ir par 10 stundām vairāk nekā iepriekš. Lielais 16 collu modelis saņems ātro uzlādi, kas pirmo reizi ir pieejama Apple portatīvajos datoros, nodrošinot 50% akumulatora uzlādi 30 minūšu laikā.

    Cik maksās jaunie MacBook datori?

    Jāatzīst, ka nu jau vecais MacBook Pro dizains man personīgi liekas simpātiskāks, bet zinu, ka daļai cilvēku tas nepatika. Par gaumi nestrīdās. Cenas arī būs atbilstošā “pro” līmenī, jo 14 collu MacBook Pro ar M1 Pro būs pieejams no 2249 EUR, bet 16 collu MacBook Pro no 2749 EUR. Dārgākā versija sasniegs 6839 EUR.

    Tas šoreiz arī viss, un vēl svarīgs sīkums, ka jaunā macOS Monterey versija būs pieejama no 25. oktobra.

    Kādas ir jūsu domas par jaunajiem Apple produktiem?

    AvotsApple
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    79 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Dzintars Rudzītis
    18.10.2021 22:44

    ņem manu naudu

    Kaspars
    18.10.2021 22:53

    vienā vārdā sakot – wow! Man kā videogrāfam, kas tieši strādā ar final cut pro, šis būs vienkārši gamechanger! Visi windows lapotopi vienkārši var aiziet stūrī uzpīpēt :D

    nnjhh
    18.10.2021 23:32

    ko tu megini smirdet tieši? ka m1 nevar ar final cut iedot pierē jebkuram win ar Adobe Premier?

    digitalk
    19.10.2021 12:11
    Reply to  nnjhh

    klau, skunks. filmu industrijas statistika stāsta pretējo.

    nnjhh
    19.10.2021 12:55
    Reply to  digitalk

    avotu studijā!

    digitalk
    19.10.2021 13:39
    Reply to  nnjhh

    nav tāda, protams. neviens nav apkopojis, jo šādus datus publicē reti. jāseko ziņām un apskatiem, jāinteresējas, kas notiek filmu industrijā.

    lielbudžetos pirmais ir Avid, pēc tam seko Pr un tad FCPX. mazbudžetos Pr un FCPX ir līdzvērtīgi, tas ir vairāk gaumes un pieraduma jautājums. tāpēc izteiciens par “iedot pierē” ir so-so… tik pat labi var teikt, ka Pr iedeva bietē FCPX.

    un noslēgumā — katram projektam ir vajadzīgi citi instrumenti. apgalvot, ka veseris ir labāks par āmuru, ja jāiedzen tikai nagla, ir muļķīgi.

    tev tak nevajag Aris kameru, lai nofilmētu klipu uz ielas, ja pietiek ar Canon EOS?

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Kaspars
    19.10.2021 00:13

    jā, es runāju tieši priekš mana lietojuma, kas ir video montāža. Tikai paši jaudīgākie windows laptopi spēs maz cik daudz stāvēt blakus m1 max + final cut renderu/exportu ātrumā!
    Un nemaz nesāksim runāt, par baterija laiku, vēl fakts, ka jaudīgos windows bez iesprausta lādētāja jauda samazinās ļoti būtiski. Jauno Macbook pro, šajā ziņā, ir vai nav piesprausts pie lādētāja jauda nemainās.

    Last edited 2 years ago by Kaspars
    nnjhh
    19.10.2021 00:40
    Reply to  Kaspars

    kaspar, es esmu tavā pusē, my friend. Es pats meginaju 8k montet uz m1, nebiju nekādu problēmu.

    nnjhh
    18.10.2021 23:31

    Pasutiju airpods, macbook tomer izlaidishu, m1 var visu. Gribas jau to 120 hz, bet 2 pakas maksat, meh

    nnjhh
    19.10.2021 12:55

    Apple store uk.

    Lauris
    19.10.2021 20:12
    Reply to  nnjhh

    Kā tā sūtīšana caur turieni notiek un saņemšana, nodokļi? Plusi – mīnusi? Paldies

    nnjhh
    19.10.2021 21:39
    Reply to  Lauris

    Es dzīvoju UK.

    Rūdolfs Rancāns
    19.10.2021 00:00

    Beidzot macbook pro kaut nedaudz izskatās pēc pro ierīces, jo iepriekšējie ~5 gadi bija vienkārši joks. Dārgs joks.

    Rūdolfs Rancāns
    19.10.2021 11:51

    Tagad tik gribētos saprast cik ļoti reālajā dzīvē ir vērts katrs apgreida solis.. 32gb ram, 10 core cpu utt.

    letr
    19.10.2021 00:05

    Cenas kosmoss. Tā vietā, lai par bāzes cenu paceltu RAM un HDD, viņi paprasa par to papildus 400e jeb M1 +16 GB RAM + 512GB hdd = 2000e.
    Tagad M1 pro +16GB RAM + 512GB HDD = 2000e
    Sanāk ka tāda kā bāzes komplektācija nav mainījusies. Tagad bāzes versija nav nopērkama un jāpērk ir piespiedu kārtā “apgreidotu” MAC par lielāku cenu. Tas būtu līdzīgi kā tagad paziņotu, ka M1 macbookus ar 8GB un 256GB vairs netirgos, bet varēs nopirkt tikai pa 2000e 16GB/512GB versijas.
    Hipsteri droši vien varēs tagad raudāt, jo lētākais aktuālais macbooks būs 2000e+

    nnjhh
    19.10.2021 00:44
    Reply to  letr

    hdd? :D Tu tiešām domā, ka tiem, kas var atlauties mac ir liela starpiba, vai maksat 1500 vai 2000? Ne visiem ir samsūdu jāperk kredītā uz 3 gadiem.

    thhhhh
    19.10.2021 09:02
    Reply to  nnjhh

    vecīt, tu uzreiz liec saiti uz video kur tu stāsti par jauno makbuku degošu simtnieku gaismā, nevis izliecies par samu.

    Krotow
    19.10.2021 12:35
    Reply to  thhhhh

    Viņš aizmirsa to makbuku vēl ar blingiem apkarināt.

    nnjhh
    19.10.2021 12:56
    Reply to  Krotow

    Neuztraucies, arī tu reiz iemācīsies pelnīt.

    digitalk
    19.10.2021 13:11
    Reply to  nnjhh

    visi jau nav Misters20% radinieki vai deputātu dēliņi. kādam arī reāls darbs jādara. tiem tās naudas izdzīvošanai mazāk sanāk.

    nnjhh
    19.10.2021 15:01
    Reply to  digitalk

    un kurš ir tas REALAIS darbs? Grāvi rakt? Maksimā strādāt? Pat grāvja racējs mūsdienās kādu štuku mēnesī var dabūt. Varbut jaunībā biji mulkis un sacepi 4 bērnus, kam nav ko ēst dot? Tad varbūt nesanāks nekam vairāk par putru un īri.

    digitalk
    19.10.2021 16:24
    Reply to  nnjhh

    tu mani priecē. cerams, tev nav pēcnācēju, kaut gan stāsta, ka bērni mēdzot būt gudrāki par saviem vecākiem, jo iemācās domāt neatkarīgi no vecāku ietekmes.

    tava loģika šobrīd tuvojas nullei un ļoti atgādina šeit “paspīdējušo” bijušo Kursora rakstu autori Madaru Sauli, kura uzdirsa visiem strādājošiem vairākos darbos par to, ka tie izmanto Skaipu komunikācijā ar ģimeni, ja darbi atņem pārāk daudz laika.

    un jā, rakt grāvjus vai strādāt par kasieri nav kauns, bet par to nekad nemaksā štuku uz rokas. un tas IR reāls darbs, kuru tu izmanto ikdienā.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    nnjhh
    19.10.2021 21:43
    Reply to  digitalk

    es tikai painteresējos, kas ir ĪSTS darbs, tavuprāt. “Vienmēr būs kāds, kas grāvjus raks, cits zags, cits tikmēr spriedīs, kas slikts, kas labs”, kā reiz teica STA.

    Krotow
    19.10.2021 13:17
    Reply to  nnjhh

    Neraudi, man no nopelnītā makbukam un vaifonam pietiek. Taču neredzu vajadzību pēc tādiem.

    letr
    19.10.2021 09:28

    Bet tu padomā par tendencēm kādas tās agrāk bija.
    Iphone ilgstoši maksā ap 1200e Latvijā. Vai katru reizi, kad palielina bāzes apjomu RAM un HDD (nepiekasīties par terminu), tad kāpj arī cena? Nē!
    Kā pērkam Iphone katru gadu pa 1200e tā pērkam. Vai tur bijis 2GB RAM un 16GB bāzes komplektācija vai 6GB RAM un 128GB bāzes komplektācija. Līdzīgi ir bijis arī ar Macbookiem. Bāzes komlektāciju apdeito, bet cena paliek +- iepriekšējā.
    Šoreiz tā nav. Uzreiz minimums ir apgreidota bāzes versija par +400e.
    Ar M1 neko nevar salīdzināt, jo tas ir principā 2 gadus vecs procesors. Tik pat labi arī intel procesoru Macus vēl var piedāvāt, kas gan būtu diezgan idiotiski šajā M procesoru laikmetā.

    Bet nu domāju, ka tu pats labi saproti un redzi cik M1 izdošanas brīdī maksāja bāzes komplektācija un cik tagad M1 pro izdošanas brīdī maksā bāzes komplektācija. Apple vienkārši izdomāja kā iesūkt nāsīs +400e, jo ne visiem ir vēlme maksāt 200e par papildus 8GB RAM un 200e par papildus 256GB diska vietu, ja tiek dota izvēle. Te izvēles nav. Gribi nopirkt datoru ar jaunāko proci un davai maksā jau startā +400e.

    ggggg
    19.10.2021 08:43

    Ja konkurenti nenāks klajā ar kaut ko grandiozu, izskatās, ka Apple drīz būs uzvarējusi laptop kaujās, tāpat kā planšetu un atsevišķu wearables kategoriju tirgū.

    Rudolfs
    19.10.2021 09:02
    Reply to  ggggg

    Tā kā Apple neko nepiedāvā lētajā segmentā, nedomāju, ka pārdoto vienību skaitā globāli Apple diži ko izmainīs. Dārgais gals gan droši vien kļūs arvien šaurāks priekš pārējiem ražotājiem.

    ggggg
    19.10.2021 10:36
    Reply to  Rudolfs

    Tas arī, taču var gadīties, ka pēc vairākiem gadiem nopirkt lietotu/refurbished MacBook Air ar M1 sanāktu izdevīgāk, nekā nopirkt jaunu Acer laptop pa 500eur vai lētāk. Šo M1 MacBook cena kritīsies ik gadu kā parasti (jo iznāks jaunāki modeļi), taču šie laptopi būs aktuāli un spējīgi vēl ilgi.

    digitalk
    19.10.2021 11:07
    Reply to  ggggg

    tu aizmirsi piebilst “bez garantijas” un ar T2. remonta gadījumā (un tādu ir daudz. ļoti daudz) pacientam būs smieklu terapijas sesija.

    ggggg
    19.10.2021 12:21
    Reply to  digitalk

    Man pašam ir refurbished MacBook Pro ar garantiju.

    digitalk
    19.10.2021 13:02
    Reply to  ggggg

    pagaidi, līdz garantija beigsies un notiks kāds incidents :) es tak nesaku, ka M1 pēc pāris gadiem būs neņemama miskaste, tikai neremontējama.

    nopirkt ciešamu refurbu LV? kur?!
    un salīdzinājums ar Acer ir sitiens zem jostas vietas :D

    ggggg
    19.10.2021 13:51
    Reply to  digitalk

    Labi, remontu iespējas un izmaksas atsevišķos gadījumos liktu matiem celties stāvus, bet jebkurā gadījumā manā ikdienā nav sastopams neviens piemērs gadījumam, kad gribētos ieteikt lietošanai budžeta klases Windows laptopu. Nav man bijusi laba pieredze ar šādām ierīcēm. Ja vēl gribas tiešām portatīvu šo ierīci, budžeta klases laptopi reti kad derēs, jo parasti baterija un/vai jauda liek vilties. Pēc vairākiem gadiem pirmās paaudzes M1 Air ļoti izcelsies uz pārējo ierīču fona attiecīgajā cenu kategorijā. Ja vēl Apple izlems M1 MB Air paaudzi oficiāli tirgot ar zemāku cenu kā tas ir ar citiem oldschool Apple produktiem (tas pats vecais Air, Watch 3, vecie Airpods), tad vispār..

    Last edited 2 years ago by ggggg
    digitalk
    19.10.2021 14:15
    Reply to  ggggg

    tā kā esmu dzimis cccp, tad esmu uzaudzis par internacionālistu. es vienlīdzīgi neieredzu visas cilvēku rases (izņemot reliģiskos vai politiskos fanātiķus, tos es neieredzu x2) un datoru platformas ;)

    baterijas ir mainītas gan winpc, gan ābolam. procesora jauda vienmēr ir klupšanas akmens un nedomāju, ka M1 pēc n-gadiem izskatīsies labāk par pārējo šrotu, ar kuru nākas saskarties ikdienā. jāpagaida kādi 10 gadi vai RISC beidzot pacelsies līdz x86 dominancei.

    ggggg
    19.10.2021 17:24
    Reply to  digitalk

    Nē nu es būšu tikai priecīgs, ja pēc kādiem 4 gadiem būs pieejami Win laptopi ar 14h baterijas darbības ilgumu no vienas uzlādes, 1.2kg svaru, kvalitatīvu korpusu, 15mm biezumu, 1700SC/7400MS Geekbench score budžeta klases segmentā. Pagaidām tādi pat nav premium klasē (ja godīgi, pat neredzu tuvākajā laikā šādus produktus).
    Jā, MacBook ar Apple Silicon ir pirmie Apple laptopi, kuri man patīk un pašlaik reliģiozā apmātībā čurāju karstu. Deal with it.

    Last edited 2 years ago by ggggg
    digitalk
    19.10.2021 18:07
    Reply to  ggggg

    baterija būs tuvu nullei pēc 4 gadiem. lūdzu nejauc karstu ar pelmeņiem :)

    un tev taisnība, ka ilgi stagnējošais ābols, kura galvenā fīča ir MacOS (kuru viņi pamazām bojā ar saviem drošības ‘uzlabojumiem’, bet ar to šobrīd slimo visi), ir ar garšīgu perspektīvu. man pat vecais intel-macair lika priecīgi pasmaidīt.

    ggggg
    19.10.2021 18:17
    Reply to  digitalk

    Baterija pēc 4 gadiem būs tuvu nullei, ja ierīci pērc tagad. Man liekas, mēs tagad runājam katrs par ko citu. :)

    digitalk
    19.10.2021 18:20
    Reply to  ggggg

    es turpināju rakstīt par refurb tirgu un iespējamajām opcijām. sry :)

    Elektriķis
    19.10.2021 18:38
    Reply to  digitalk

    Atvainojos ka lohs iejaucas jūsu smalkajā diskusijā, bet nupat jau pat tāds kā es spēj tikt galā ar MacOS, jo pelei ir divas pogas u.t.t. un negribu vairs Windows laptopu, jo Air ar M1 ir daudz patīkamāks – tam ir jēdzīgs ekrāns un tas ik pa brīdim nepūš karstu gaisu. Šķiet MacOs un Windows laika gaitā ir satuvinājušies, paverot iespējas brīvi migrēt no viena dzelža uz otru.

    e-krāns
    19.10.2021 18:50
    Reply to  Elektriķis

    Beidzot sākuši likt normālus matētus ekrānus? Par to var uzteikt!

    Elektriķis
    19.10.2021 19:32
    Reply to  e-krāns

    Ekrāns spīdīgs, bet ar jēdzīgu izškirtspēju. Tas spīdīgums netraucē – vieglāk notīrīt ar slapju mikrošķiedras lupatiņu.

    Elektriķis
    20.10.2021 08:06

    Nē, ar to, ar kuru slauku stikla virsmas. Planšete jāslauka biežāk, it sevišķi ja ēd un grābstās pa ekrānu :)

    nnjhh
    19.10.2021 21:47
    Reply to  digitalk

    Man ir arī 2015. gada Macbook Pro, kam ar bachu viss ir ok. Nu NAV aboliem viss kā kaut kādam acer vai samsung, kad pēc diviem gadiem telefons gļuko, un laptopu jātur pie vada. Pamēģini, beidz tupi heitot. Nenožēlosi.

    Pičs
    20.10.2021 11:10
    Reply to  nnjhh

    Man ir 2010 Macbook Pro un ar baču arī viss ir ok pat pēc tik ilga laika. Īsti nesaprotu, kādēļ bačai ir jānomirst pēc 4 gadiem.
    Bet nu ir laiks jaunajam :)

    digitalk
    20.10.2021 12:09
    Reply to  Pičs

    Li-Ion baterijai ir pilnās uzlādes-izlādes ciklu skaits, ko tā ķīmija var piegādāt. svārstās ap 500. ja sēdēsi uz vada un baterijas uzlādes kontrolieris būs gudrs, tad tev baterija arī pēc 20 gadiem piešķilsies. ja lietosi bez vada — paskaiti pats, cik gadu ir 500 dienās.

    digitalk
    20.10.2021 11:23
    Reply to  nnjhh

    ok, tātad tev ir 1 mac. iepriekš bija cik? minēšu, ka kādi 3.

    būdams IT sētnieks, esmu glābis no izgāztuves vismaz 50+ — tīrījis putekļus, mainījis baterijas, šamanējis ar OS (kuru ābols vairs neļauj instalēt, bet jaunāku dzelzis nevelk). tāpēc nevajag stāstīt par heitu — dzelzis ir jāglābj un jāpalīdz konkrētam cilvēkam, nevis jāheito kāda platforma.

    bet atgriezīsimies pie faktiem:
    > Nu NAV aboliem viss kā kaut kādam acer vai samsung

    samsungs ražo(ja) ābolim baterijas. tu tagad apgalvo, ka 3* savos laptopos liek sūdīgās, bet tieši ābolim ekstrabrīnumus?

    svimart
    20.10.2021 12:02
    Reply to  digitalk

    Samsung, portatīvie bija briesmīgi… Un jā detaļas viņi ražo daudz un dažādas visiem citiem kvalitatīvas.

    digitalk
    20.10.2021 12:54
    Reply to  svimart

    mnēēēfff… briesmīgi?? varbūt nevajag pirkt lēto galu? tas ir briesmīgs jebkurai firmai, pat šeit mīļotajam sponsoram.

    svimart
    20.10.2021 15:59
    Reply to  digitalk

    Es tīri no sētnieka puses… un ne par velti vairāk Europe netirgo!

    Kursors.lv
    20.10.2021 18:04
    Reply to  svimart

    Šāds apgalvojums neatbilst patiesībai. Dārgā gala Samsung datori bija ļoti sakarīgi un cilvēki tos vilka no svešām zemēm, kad tos vairs nevarēja nopirkt lokāli.

    Elektriķis
    20.10.2021 18:14

    Tieši Samsung klēpjdatoram (ne no lētā gala) salūza eņģes kopā ar korpusu – tā konstrukcija neizskatījās forša. Tad iegādājos Dell, arī ne to lētāko, kuram skrūvējās vaļā mazas skrūvītes no apakšas, tad nosprāga kaut kas no iekšām. Šajā brīdī manas emocijas nav Windows klēpjdatoru pusē…

    LZW
    20.10.2021 18:48
    Reply to  Elektriķis

    Ak tāpēc Apple tā iecienījuši līmi (ļauni smiekli)

    digitalk
    20.10.2021 19:37
    Reply to  Elektriķis

    cik gadus pēc garantijas tev tas 3* salauza eņģi un kāpēc laicīgi nenesi uz profilaksi? tak, ja ekrāns ļurkājas, pirmā lieta ir pielabot, ja konstrukcija nav galīgi garām.

    neviens nav atnesis man āboli ar nolietošanās rezultātā atlauztu eņģi, tas tiesa. kā reizi atsauc atmiņā diskusiju, kāpēc āboļmonitora kāja maksā 999 :)

    Elektriķis
    20.10.2021 19:48
    Reply to  digitalk

    Šķiet ka kādu gadu pēc garantijas. Šim sāka lūzt plastmasa ap eņģi. Secinājums tieši tāds arī bija: konstrukcija ir garām.
    Par profilaksi – mehāniskajā ziņā it kā pašam rokas no d… neaug. Bet nu Dellam gan skrūves nodrošināju, uzlīmējot katrai pa virsu sudrabaino līmlenti, jo alumīnija korpuss.

    digitalk
    20.10.2021 20:03
    Reply to  Elektriķis

    minēšu, labā eņģe? :D njā, Samsungam kaut kas tur aizgājis ne tā. bet laicīgi pievelkot skrūves varēja visu saglābt, jo plastmasa sāk lūzt, kad skrūves paliek vaļīgas un spēka plecs palielinās. par ārā krītošajam skrūvēm runājot — nopērc Loctite. nez kāpēc daži ražotāji sākuši uz to taupīt. tikai nepārspīlē ar daudzumu, pēc tam vaļā nedabūsi, ja vajadzēs.

    Elektriķis
    20.10.2021 20:13
    Reply to  digitalk

    Nu jau abas eņģes. Loctite nav jāpērk, tāds ir. Bet ar Loctite nav tik vienkārši – tie ir dažādi. Šķiet ka sarkanais ir domāts izjaucamiem savienojumiem, zilais – permanents. Katram savs numuriņš. Drusku raustos to tur smērēt, bet ja saki…

    digitalk
    20.10.2021 20:19
    Reply to  Elektriķis

    kompjiem lieto zilo. mazs piliens uz skrūves vītnes sāna.

    [edit] vislabāk uznest ar zobu bakstāmo kociņu, lai nepārspīlētu ar daudzumu.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Krotow
    20.10.2021 20:36
    Reply to  digitalk

    Pēdējā laikā novērotā tehnoloģija, kā izvairās no skrūves totālas pielipināšanas vītnei. Skrūvei vietā kur būs uzgrieznis vai caurums ar vītni, uzliek mazu pili vai strīpiņu “zilā” Loctite un atstāj lai nožūst. Pēc tam skrūvi ieskrūvē vietā un tā smuki turas. Nav arī problēmu ar atskrūvēšanu pēc tam.

    Locked tits
    20.10.2021 21:34
    Reply to  Elektriķis

    Otrādi. Izrādās, ir ne tikai aukstais un siltais (blue, red) loctite, ir zaļš, ir purple
    https://www.tryloctite.in/infographics/product-category/loctite-threadlocker-product-range/

    Elektriķis
    20.10.2021 21:58
    Reply to  Locked tits

    Tādēļ jau rakstīju: “šķiet” :)
    Pēc priekšrakstiem sanāk ka tik mazām skrūvītēm kā kompim, der tikai purple un green.

    Last edited 2 years ago by Elektriķis
    svimart
    20.10.2021 23:55

    Kristap tu tak tos samsungus nejauci ārā? Lai iztīrītu piem. no putekļiem…es gan 20 gadus pēdējos. tehniskā specene ir viena liet otra lai tiktu lācītim vēderā…

    Kursors.lv
    21.10.2021 07:32
    Reply to  svimart

    Portatīvos datorus nejaucu. Izdodas tos nolietot līdz beigām bez skrūvēšanas.

    svimart
    20.10.2021 23:56

    un sony arī….

    Jjj
    21.10.2021 04:32
    Reply to  digitalk

    Tu tiešām domā, ka Samsung drīkst arī savos produktos izmantot visu, ko ražo citiem?

    Elektriķis
    21.10.2021 08:46
    Reply to  Jjj

    Esmu dzirdējis ka paši šie deklarē, ka starp to Samsungu, kurš taisa telefonus un to, kurš ražo komponentes ir Ķīnas mūris.

    digitalk
    21.10.2021 12:51
    Reply to  Jjj

    akumulatorus noteikti drīkst. ābolim nav brīnumbateriju patentu un 3* ražoja standarta Li-Ion baterijas ar savām izstrādātajām tehnoloģijām.

    manam Samsung telefonam baterija pamazām zaudēja ietilpību no 14 dienām līdz beigās 5, degradācijas process aizņēma ~7 gadus un bateriju es nomainīju tikai tāpēc, ka tā uzpūtās sāka lauzt vaļā korpusu. līdzvērtīgu pēc ietilpības man nopirkt nav izdevies, visi pakaļdarinājumi ir vismaz 20% vārgāki.

    tā ka stāsts par āboļa megabateriju ir pārspīlēts — vainīgi ir Samsunga tehnoloģijas, uzlādes kontrolieris un lietošanas paradumi.

    Jānis Znotiņš
    19.10.2021 09:48

    MagSafe atgriežas!!!! Tā ir ziņa numur viens!!!! Nav nekā ģeniālāka par magnētu!!!

    digitalk
    19.10.2021 10:45

    un pie porta pielipušām saspraudēm!!!!11

    Jānis Znotiņš
    19.10.2021 11:02
    Reply to  digitalk

    hhahahah labs! Tikko izmeģināju. Nekad nebija pielipis.

    digitalk
    19.10.2021 11:22

    tas ir oldskūl joks, agrāk lipa :)

    Jānis Rozenšteins
    19.10.2021 13:18

    Svarīgāk par to – Magsafe cabelis nevis piesaistīts lādētājam, bet gan ar USB C otrā galā.

    Uldis
    19.10.2021 14:07

    Es vēl cerēju ka būs iestrādāts Ethernet caur MagSafe – līdzīgi kā jaunajiem iMac

    KKTK
    19.10.2021 14:44

    Paklikšķinot pa veikalu, izrādās PRO un MAX procesoriem vēl ir dažas papildus izvēles. Tā teikt, var nedaudz optimizēt cenu, ja zini, ka video renderēšana nenotiks. Vai otrādi – uzbūstot. Tā kā ARM tad virtuālās mašīnas arī nebūs, tāpēc 32GB ram varbūt arī nevajag. Lūk būs interesanti pamocīt 16GB versiju un paskatīties cik brīvas atmaiņas paliek, kad sāk lietot milzīgu epastu vēsturi, daudz web lapas un kādu jaudīgu DEV IDE.

    Agris
    19.10.2021 17:01

    Izklausās labi, sākumā biju mazliet skeptisks par tiem M1, bet laikam jau būs nice. Nez kā pielāgosies visas softwaares, kuras neražo lielās korporācijas, cik drīz būs 100% compatible. Ganjau tuvāko 3 gadu laikā paspēs, līdz brīdim, kad vajdzēs upgreidoties :D Pašlaik gan nejūtu nekādu vajdzību. Intel apmierina.

    Oskars
    20.10.2021 06:57

    Diezgan paarcenoti. Lielie Apple “eksperti” blava ka busot letak. Ka redzam man taisniba, kluva dargaki. Puslidz dargakais gals izmaksas man GBP3299.

    nnjhh
    24.10.2021 22:22
    Reply to  Oskars

    malacis, nu īsts Nostradamus tu mums esi!

    Reklāma