Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple prezentē uz ARM bāzēto M1 procesoru pirmos ar to darbinātos Mac datorus

    Jaunākie raksti

    Atkal klāt ir jauns rudens mēnesis, un šajā 2020. gadā Apple savus fanus un sekotājus priecējusi ar trim prezentācijām, no kurām pirmā bija septembrī, atklājot jaunos Apple Watch viedpulksteņus kopā ar diviem iPad modeļiem. Tad oktobrī notika ilgi gaidītā četru iPhone 12 modeļu prezentācija, no kuriem viens joprojām tiek testēts un drīzumā apskats nonāks līdz mūsu lasītāju acīm. Un visbeidzot novembrī esam nonākuši pie trešā notikuma, kas šoreiz atklāja Apple radīto uz ARM bāzēto M1 procesoru un pirmos Mac datorus, kas darbojas ar šo procesoru. Idejiski tie ir ļoti energoefektīvi, lēti un nu jau arī pietiekami veiktspējīgi procesori, kas līdz šim ir plaši izmantoti dažādās mobilajās ierīcēs, tostarp, viedtālruņos un planšetdatoros. Tagad Apple mēģinās šādus procesorus iestrādāt arī datoros.

    Pirms prezentācijas, kura pēc Latvijas laika sākās 20:00, skanēja patīkama un nomierinoša mūzika, liekot relaksēties pirms nelielu satraukumu radošā pasākumu. Prezentācijas sākumā atkal redzama daļa no Apple Park, ikoniskais varavīksnes krāsu objekts un apaļā kompānijas galvenā ēka. Tims Kuks to iesāk ar atskatu uz iepriekšējām prezentācijām, lai izceltu īpašo teicienu “one more thing” un pieminētu Mac datoru līniju. Tās pārdošanas rādītāji pēdējā gadā pieauguši par 30%, no kuriem 50% ir pilnībā jauni pircēji. Ierasti Apple stilā seko reklāmas video par to, kā dažādi zināmi cilvēki ikdienā lieto savus Mac datorus.

    Reklāma


    Mēs tiekam iepazītināsti ar Apple Silicon M1 procesoru, par kuru tika ziņots jau jūnijā, kad notika WWDC20 konferenci. Tas ir pirmais datoru procesors, kurš veidots uz 5 nm tehnoloģijas, un uz tā būs 16 miljardi tranzistori. Tas būs astoņu kodolu procesors, kas tiks attīstīts gadu no gada, Apple pārņemot rokās šīs komponentes tehnoloģisko attīstību, līdzīgi kā tas ir ar iPhone procesoriem. Jaunās tehnoloģijas ļaus izmantot speciālus efektīvos kodolus, lai darītu vieglus uzdevumus ar zemu jaudu, bet lieliem darbiem pieslēgs pārējos.

    Avots: Apple

    M1 čips sniegs labāko CPU jaudu uz vatu, salīdzinot ar citiem nozares procesoriem. Salīdzinājumam vidējai darbībai, pietiek vien ar ceturto daļu jaudas, ko šobrīd izmanto ierastie procesori. Integrētais grafiskais procesors arī sastāvēs no astoņiem kodoliem, sniedzot divreiz lielāku veiktspēju. Tāpat M1 saņems Neural Engine, kas tāpat kā iPhone spēs veikt 11 miljardus transakciju sekundē. Šis cipars gan joprojām vairāk ir mītisks, kā ar reālu pielietojumu. Protams, tas ir labākais procesors, kādu Apple līdz šim ir radījis.

    Avots: Apple

    Pēc sausas tehniskās daļas, seko nākamās Apple datoru operētājsistēmas MacOS Big Sur apskats, saistībā ar M1 iespējām, ar kuru tas būs savienots, lai sniegtu labāko lietojamību. Dators nekavējoties spēs darboties un ieslēgties, kad to palaidīs, piemēram, no gaidstāves. JavaScript tiks palaists 1,8 reizes ātrāk. Daudz uzlabojumu būs tieši video un bilžu apstrādē, ko sajutīs lietotāji. Tas viss nodrošinās klusāku datora darbībai un ilgāku baterijas darbībai, kas ir viens no lielākajiem plusiem Apple radītajā ARM procesorā.

    Avots: Apple

    Protams, nav aizmirsts par drošību, ar jauno M1 un Big Sur sniedzot drošāko portatīvo datoru, kāds bijis līdz šim. Protams, visas Apple radītās programmas ir pielāgotas, lai izmantotu M1 procesora iespējas, tāpat Final Cut Pro. Uzņēmums ir padomājis par iespēju palaist vienu un to pašu programmu gan uz ierastās arhitektūras, gan jaunās Apple, izmantojot Universal Apps. M1 čips sniegs iespējas arī programmētājiem un izstrādātājiem, jo veidojot programmu uz vienas ierīces, to būs iespējams palaist uz pārējām Apple ierīcēm un pavisam vienkārši pielāgot.

    Avots: Apple

    Un beidzot pēc skaistās runāšanas, ir iespējams ieraudzīt atjaunotu MacBook Air portatīvo datoru, kas būs pirmais kompānijas dators ar M1 procesoru. Uz tā būs iespējams spēlēt datorspēles ar augstāka kadru ātrumu un apstrādāt 4K video. Jaunais MacBook Air būs trīs reizes ātrāks par citiem Windows datoriem, un tas viss 1,29 kg smagā datorā. Tāpat M1 ļaus ātrāk ielādēt failus, ātrāk atvērt lielas ietilpības fotoattēlus. Kā apgalvo Apple, tad MacBook Air būšot pilnībā kluss, jo tam nav ventilatoru, un video būs iespējams skatīties 18 stundas, kas ir par 6 stundām ilgāk kā iepriekš. Cena Francijas veikalā šobrīd ir sākot no 1129 EUR. Dizains un arī TouchID poga ir palikusi tāda pati, kāda tā bija atjaunotajā dizainā, arī priekšējā kamera palikusi ar 720p izšķirtspēju, tiesa M1 čips nodrošinās tās labāku darbību.

    Avots: Apple

    Kā nākamais atjaunotais produkts ar M1 procesoru būs Mac mini personālais dators, kurš jau jūnijā saņēma speciālu A14X procesoru, kad Apple izziņoja pāreju uz ARM procesoriem. Tagad Mac mini būs trīs reizes ātrāks, salīdzinot ar iepriekšējo versiju. Grafiskā jauda ir palielinājusies pat sešas reizes, kas ļaus labāk apstrādāt bildes vai spēlēt datorspēles augstā izšķirtspējā. M1 nodrošinās 15 reižu ātrāku mašīnmācīšanos, salīdzinot ar iepriekšējām iespējām, kas īpaši noderēs zinātniekiem un inženieriem datu apstrādē. Tas viss bez skaņas un ar vienu ventilatoru, kas neļaus MacMini uzkarst. Cena sākot no 799 EUR.

    Avots: Apple

    Un kā trešais uzlabotais Mac dators būs 13 collu MacBook Pro modelis, kas ir pat neliels pārsteigums, zinot iepriekšējās baumas, tomēr prezentācijas kontekstā un tas vairs neliekas tik īpaši. Taču pateicoties M1, Pro līnijas portatīvais dators darboties par 2,8 reizēm ātrāk, grafisko procesoru jauda palielināsies piecas reizes, bet salīdzinot ar Windows portatīvajiem MacBook Pro būs trīs reizes ātrāks. Tāpat arī ar Neural Engine, kurš principā ir jauna lieta šādās ierīcēs, sniegs šos ātros rezultātus. Uzkaršanas ziņā, M1 vajadzētu to samazināt, kas ir novērots iepriekšējos modeļos. Baterijas ziņā MacBook Pro spēs atskaņot video līdz pat 20 stundām, kas ir divreiz ilgāk nekā iepriekš. Tāpat M1 nodrošinās labāku priekšējās kameras kvalitāti un mikrofona dzidrumu. Taču kopumā dizains saglabāts ierastajā formā ar skārienjutīgo augšējo paneli. Cena sākot no 1449 EUR.

    Avots: Apple

    Šis ir tikai pirmais ieskats pirmajos produktos ar M1 procesoru, un pāreja un attīstība aizņems vairākus gadus. Sākot no 12. novembra būs pieejama arī jaunā Mac datoru operētājsistēma MacOS Big Sur, bet pašas ierīces pie pircējiem nonāks jau nākamajā nedēļā.

    AvotsApple
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    29 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kursors.lv
    10.11.2020 22:36

    AnandTech jau publicēts tehniski detalizētāks raksts par jauno Apple M1 procesoru un tā spējām salīdzinot ar Intel un AMD procesoriem: https://www.anandtech.com/show/16226/apple-silicon-m1-a14-deep-dive/

    wils
    11.11.2020 00:35

    Es teiktu, raksta autors jūtas diezgan pārsteigts un pieļauj, ka M1 varētu sasniegt ātrākā CPU titulu.

    Kursors.lv
    11.11.2020 07:28
    Reply to  wils

    Paskat, kādos interesantos laikos mēs dzīvojam :) Kad Microsoft pirms dažiem gadiem mēģināja veidot ARM datorus, to veiktspēja vēl bija ne pārāk spīdoša.

    11.11.2020 12:20

    Šos procesorus var salīdzināt tikai subjektīvi .
    Divas dažādas arhitektūras.

    Kursors.lv
    11.11.2020 12:48
    Reply to  Janis Murnieks

    Procesori tiek salīdzināti balstoties uz veiktspējas testa rezultātiem.

    11.11.2020 15:39

    dažādas arhitektūras nevar, tev sanāks neko neizsakošu papagaiļciparu salīdzinājums.

    Krotow
    11.11.2020 15:57
    Reply to  digitalk

    Šajā gadījumā tiešs speceņu salīdzinājums tiešām ir bezjēdzīgs. Pie kam te visu daudz vairāk ietekmēs arī darbs ar atmiņu un komponentu komutācija. Jāsalīdzina darbs ar reāliem lietojumiem salīdzināmajiem procesoriem – datu kopēšana, video kodēšana, arhivēšana, šifrēšana utt.

    11.11.2020 16:57
    Reply to  Krotow

    yep, ja atceramies bēdīgi slaveno Rambus’u ar uzpūsto veikalinga kampaņu, cik nu ātra tā atmiņa esot, kaudzi tiesas darbu par patentiem un beidzot ar veiksmīgu nogrimšanu vēstures mēslainē zem acīm redzama JEDEC DDR pārsvara kopējā veiktspējā.

    Kursors.lv
    11.11.2020 20:52
    Reply to  digitalk

    Nu, bet kaut kas taču ir jādara. Neies sēdēt rokas klēpī salicis tik svarīgā jautājumā :)

    11.11.2020 23:48

    tad atliek tikai filozofēt, t.i., to, ko burtiski uzrakstīja Janis Murnieks — “tikai subjektīvi”.

    12.11.2020 19:46

    Patiesība nevar jo testēšana atškiras dažādiem arhitektūras procesoriem un ir dažādas īpatnības

    Kursors.lv
    12.11.2020 21:52
    Reply to  Pastebin

    Ja viens un tas pats testēšanas rīks ir pieejams dažādām platformām, tad es gan domāju, ka rezultāti ir salīdzināmi.

    12.11.2020 23:14

    nav.
    [edit] ok, pieņemsim, ka pēdējo 30 gadu laikā viens un tas pats kods, kompilēts risc vs cisc platformām, sācis izdot salīdzināmus papagaiļus. lūdzu piemērus, jo agrāk tā nav bijis.

    Last edited 3 years ago by digitalk
    10.11.2020 23:34

    ARM “dators” ? mmm.. nu nez..
    Kāpēc iegādāties vēl vienu iPad ja ir jau iPad`s ?

    p.s. nevaru nepajautāt – vai barošanas bloks ir iekļauts ?

    Hhbbbb
    11.11.2020 03:03
    Reply to  Janis Murnieks

    Tu nevari atļauties pat lādētāju, ko satraucies?

    11.11.2020 17:00
    Reply to  Hhbbbb

    es varu atļauties lādētāju. vai es drīkstu satraukties vai tāds ir iekļauts komplektācijā?

    mda
    12.11.2020 16:41
    Reply to  digitalk

    to var uzzinat 3 sekundes palietojot Google

    12.11.2020 16:47
    Reply to  mda

    turpat vari uzzināt arī vārda “sarkasms” definīciju.

    xxx2
    11.11.2020 07:36

    Tukšs mārketings!
    Kur ir testi reālās aplikācijās M1 vs intel vs amd?

    Oskars
    11.11.2020 09:39

    Diemzhel lidz ar pareju uz Apple pashas izstradato procesoru utt., lidzi nak ari vairakas lietas ko zaudes gala lietotajs. Piemeram, es lai ari lietoju MacBook Pro, bet man bija svarigi atsevishchi ka varu darbinat ari Windows. Jaa Microsoft piedava Windows 10 ARM, bet programmu klasts nav plash. Uz Linux ir plashak, bet es shaubos, ka Apple ljaus atspejot EFI pieeju darbinat atsevishchi citu OS. Bet nu ok, pashlaik palikshu pie Intel Mac.

    12.11.2020 19:40

    Kad iznāks MAC ar arm M1 procesoru daudzas aplikācijas nebūs pieejamas photoshop parādīsies pēc pāris mēnešiem utt…

    Jurčiks
    14.11.2020 02:24

    Bet kāpēc kompjūterī vispār vajag to macOS? Ko nevar ar Linux/Windows izdarīt?

    14.11.2020 02:57
    Reply to  Jurčiks

    pag, nu ja tavā kompī nevajag, tad neuzspied citiem savu gaumi. lai arī macos manās acīs degradējas ar pārspīlētiem drošības risinājumiem, bet agrāk bija diezgan pārdomāta sistēma.

    Hhbbbb
    14.11.2020 16:21
    Reply to  Jurčiks

    Es tavu Linux un windows neaiztiktu ar piecmetrīgu puļķi.

    Krotow
    11.11.2020 15:09
    Reply to  Oskars

    BootCamp + Windows otrā partīcijā vai Parallels uz ARM procesoriem tiešām nedarbosies. Windows 10 ARM arī ir nekāds. Par trešo programmu atbalstu pat nerunājot. Izskatās, ka Tims kleitiņā licis visu pārsvītrot un sākt no baltas lapas. Redzēsim kā būs ar x86/x64 atbalstu. Visticamāk tāda nebūs un varēsim bremzēt caur QEMU.

    Lai cik tas dīvaini nebūtu tieši BootCamp + Linux izskatās kā paralēlais ejošais variants, jo tur nav īpašu problēmu pārkompilēt visu darbam ar ARM procesoriem.

    KKTK
    11.11.2020 11:19

    JavaScript whatever, bet par cik ātrāk strādās Java? M$ kaut ko portējot it kā…

    Krotow
    11.11.2020 15:12
    Reply to  KKTK

    Java kāreiz varētu strādāt labi. Un JavaScript jau strādā – Android pārlūkprogrammās viss notiek jau padsmit gadus.

    Reklāma