Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple iPhone 12 apskats – gandrīz tas pats vēzis, tikai jaunā kulītē

    Video ar Apple iPhone izpakošanas skaņu patiešām ir ļoti baudāmi, un tas ir viens no piesaistošajiem elementiem, pat ja ir vienreizējs sīkums, taču iPhone 12 gadījumā tā arī paliek lielākā interese un bauda. Pārējais ir ik gadus ierastie telefona uzlabojumi, no kuriem patiesībā lielākais ir jaunais A14 Bionic procesors, bet nosacīti pagājušā modeļa displeja izmantošana ar jaunu pārklājumu noteikti nav liels solis attīstībā. Tas pats par kamerām, vismaz iPhone 12 sakarā, tiesa nakts fotogrāfijās ir redzams neliels uzlabojums. Ja esi iPhone 8 un vecāku telefonu lietotājs, tad šis varētu būt ieguldījums jaunā viedtālruni, kuru lietot nākamos 4-5 gadus.

    Jaunākie raksti

    Pagājis jau gandrīz gads kopš mana pirmā telefonu apskata, kas tapa tieši par Apple iPhone 11 Pro, bet jau tagad ar lielāku pieredzi un biezāku ādu varu doties iPhone 12 modeļa iztirzāšanā no dažādiem skatupunktiem.

    Jaunākie Apple iPhone 12 sērijas viedtālruņi tika izziņoti 13. oktobrī, uz Latviju 30. oktobrī kā pirmie atceļoja iPhone 12 un iPhone 12 Pro modeļi, no kuriem es savā ikdienas lietošanā iegādājos un šajā rakstā apskatīšu tieši parasto iPhone 12, kuram tiek paredzēti arī vislielākie pārdošanas apjomi no iPhone saimes.

    Vēl, noslēdzot ievadu, es iepriekš lietoju 11 Pro modeli, bet šoreiz izvēlējos pāriet vienkārši uz 12, jo principā neizmantoju Pro modeļu iespējas, kas savā ziņā norāda arī ikdienas realitāti lietotājam parastajam, kā arī šī gada 12 un 12 Pro modeļu atšķirība ir salīdzinoši maza, kuru patiešām novērtēs “profesionāli” lietotāji. Šī apskata sakarā jau sākumā gribas pateikt, ka šīs sērijas modeļu izvēle varētu būt ļoti labs lēciens vai pāreja tiem, kuri šobrīd lieto iPhone 7 un 8, tātad, vecās formas telefonus.

    Apple iPhone 12 tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Apple iOS 14.1
    • Ekrāns: Super Retina XDR OLED, 6,1 collas, 2532 x 1170, 460 ppi, HDR atbalsts, True Tone krāsu pielāgojumu funkcija, Haptic Touch
    • Procesors: Apple A14 Bionic čipkopa, seškodolu 3,1 GHz procesors (2 Lightning + 4 Thunder kodoli), četrkodolu Apple GPU, 16 kodolu Neural Engine
    • RAM: 4 GB
    • Atmiņa: 64/128/256 GB iebūvētā atmiņa bez iespējas to palielināt
    • Savienojumi: 5G, Wi-Fi 802.11, a/ac/ax/b/g/n/n 5GHz, Bluetooth 5.0, Gigabit kategorijas LTE, NFC, 2 SIM (nano un eSIM)
    • Kameras: 2 galvenās kameras, 2 x 12 megapikseļi (platleņķa F/1.6 ar OIS, ultraplatleņķa F/2.4 ar 120 grādu skatu leņķi), autofokuss, Smart HDR 3, 4K video ar 24/30/60 fps, HDR video ieraksts ar Dolby Vision, portreta foto režīms ar 6 stiliem, 12 megapikseļu (F/2.2) priekšējā kamera
    • GPS: ar A-GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS un BeiDou
    • Izmēri un svars: 146,7 x 71,5 x 7,4 mm, 164 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 2815mAh (Qi bezvadu uzlāde),
    • Krāsas: zaļa, melna, sarkana, zila un balta
    • Cena: no 919 eiro

    Atgriežoties pie kantainā dizaina

    Gribas sākt ar vienu no lielākajām pārmaiņām, kuras skārušas Apple fronti, jo pēc astoņu gadu pārtraukuma starp iPhone 5 un iPhone 12 izlaišanu, telefona dizains atkal ir taisnstūra formā ar taisnām, nevis noapaļotām malām, kādas mēs ieraudzījām reizē ar iPhone 6 izlaišanu. Un par šo faktu liela daļa Apple fanu ir priecīgi, jo patiešām jāatzīmē, ka šobrīd telefons labāk ieguļas rokā, kā arī to ir iespējams stingrāk satvert, nodrošinot papildus drošības sajūtu, kad tas tiek lietots.

    Atjaunotais dizains, gribētos lietot šādu terminu, ir ļāvis arī samazināt pašu telefonu izmērus, jo, salīdzinot ar iPhone 11 Pro, kuram ir 5,8 collu displejs, iPhone 12 ir aprīkots ar 6,1 collu lielu ekrānu, taču augstuma ziņā tas ir tikai par 2,7 mm augstāks. Salīdzinot ar 6,1 collu izmēra iPhone 11, šis modelis ir par 3,2 mm īsāks, līdz ar to uz aci tas ir tikai nedaudz lielāks par Pro modeli, un tiem, kuri uztraucas par ekrāna lielumu, starpība gandrīz nebūs jūtama.

    Tāpat pārsteidzošs ir iPhone 12 biezums – 7,4 mm, kas ir plānāks par abiem diviem iepriekš minētajiem 11 sērijas telefoniem. Tas apliecina to, ka kantainā dizaina izvēle ir sniegusi vairāk telpas iekšējām komponentēm un efektīvākam aizpildījumam. Jāpiezīmē, ka paņemot telefonu rokā, tas tiešām šķiet viegls, jo sver 164 gramus. Šeit gan manas personīgās domas dalās, jo viegls telefons ir forši, tomēr šķiet, ka flagmaņu klases telefoniem par noteiktu cenu būtu jāsniedz šī vērtības sajūta, kuru ar iPhone 12 pāris dienu un nedēļu laikā tomēr neesmu sajutis, bet ar iPhone 11 Pro sajutu uzreiz.

    Atgriežoties pie jaunās kantainās formas, ir vērts atzīmēt, ka šāda izvēle ļauj izveidot pilnībā plakanu ekrānu un taisnu virsmu, jo iepriekšējo paaudžu apaļās apmales arī ap ekrānu veido noapaļotu turpinājumu. Tikmēr šobrīd telefonu var mierīgi uzlikt ar ekrānu uz galda un ērti pacelt, satverot to aiz malām. It kā sīkums, bet tieši ērtības ziņā kā telefons turas rokā, tas ir nenovērtējams faktors.

    Apple iPhone 12 displejs un aizmugure ir veidoti no stikla, ko kopā satur alumīnija rāmis. Telefona aizmugure ir spīdīgā krāsā, bet kameras izbīdījums palicis tāds pats kā iepriekšējās paaudzes iPhone 11 telefoniem un ir matētā krāsā. Šādu pārklājumu shēmu redzam arī iepriekšējā paaudzē, jo iPhone 12 Pro tā ir pretēja, kad aizmugure ir matēta, bet kameras laukums spīdīgs. Apple “ābola” logo visiem iPhone 12 sērijas telefoniem būs pelēkā krāsā, un apskatā telefons ir spīdīgi zilā krāsā, ar nedaudz tumšākas krāsas alumīnija sānu malām. Tāpat aizmugurē vairs neredzam ierasto tekstu par to, ka iPhone ir “Designed in California”, un vienīgie simboli “CE” un pārsvītrotā atkritumu urna ir prasmīgi ieslēpta sānu malas labajā apakšējā stūrī.

    Ir pamainījusies arī SIM kartes atrašanās vieta, kura tagad atrodas tieši kreisajā apakšējā stūrī. Neliela izmaiņa ir skaļruņu caurumu skaitā telefonā apakšā, kas tagad ir trīs kreisajā pusē un pieci labajā. Ikdienas lietošanā gan nepamanīju kādas izmaiņas vai kvalitātes zudumu, salīdzinot ar iPhone 11 Pro, kuram bija 3 un 6 caurumi. Telefona malās ir divas antenas, bet augšā un apakšā pa vienai. Protams, šobrīd pārbaudīt 5G savienojumu Latvijā īsti nav iespējas. Kopumā dizainiski iPhone 12 ir nostrādāts Apple kvalitātes zīmē, un krāsu gamma, spēle ar elementiem tiešām izskatās gaumīgi, un tur īsti nav kur piesieties.

    Displejs

    Jaunais iPhone 12 viedtālrunis šogad ir saņēmis augstākās klases Apple displeju, kas ir 6,1 collu liels OLED Super Retina XDR ekrāns, kura izšķirtspēja ir 2532 x 1170 pikseļu. Ja šis ir liels lēciens salīdzinot iPhone 11 pagājušā gada LED ekrānu (izšķirtspēja 1792 x 828), tad salīdzinot ar 11 Pro, tas ir pilnīgi identisks ekrāns. Arī iPhone 12 Pro ir saņēmis šo Super Retina displeju, un vienīgā atšķirība ar iPhone 12 ir tā spilgtums, kas parastajam modelim ikdienas lietošanā ir 625 niti, kamēr 12 Pro tie ir 800 niti. Vēlreiz pieminot iPhone 12 Pro, tad iepriekšējās paaudzes Pro modelim ir precīzi tāds pats ekrāns.

    Izmaiņas gan ir notikušas ekrāna materiālos, tāpēc līdz galam arī nevar apgalvot, ka tie būtu identiski, jo šogad jaunie displeji ir saņēmuši īpašo keramisko aizsargslāni, kas pēc Apple teiktā to padara par četrām reizēm izturīgāku pret saplīšanu. Toties tas nenozīmē, ka tas ir drošāks pret skrāpējumiem, un jāpiekrīt citiem apskatniekiem, ka tas ikdienas lietošanā tiešām ir daudz svarīgāk nekā izturība pret kritieniem un sašķīšanu. Pašam sev par nepatīkamu pārsteiguma kļuva tas, ka piektajā lietošanas dienā pirms es uzlīmēju aizsargstiklu, uz iPhone ekrāna ieraudzīju švīku. Jāpiezīmē, ka telefonu tiešām lietoju pietiekami rūpīgi, ikdienā to neliekot kopā ar asiem materiāliem, un nebiju gaidījis, ka jau pirmo dienu laikā iespējams saskrāpēt ekrānu, taču tas notika. Līdz ar to no manas puses šajā aspektā es ielieku mīnusa zīmi.

    Ja runājam par ekrāna izgriezumu, tad jau kopš 2017. gada tas ir palicis tāds pats, un vēl līdz 2021. gadam tas nemainīsies, kas arī liek nedaudz vilties. Kā redziet fotoattēlos, tad arī ekrāna apmales joprojām ir ļoti redzamas un izteiktas, esot apmēram 2 mm platumā, un kā runājām komandā, tad tas tiešām mūsdienu flagmaņu konkurencē jau ir ļoti aizvēsturiski. Vienīgā lieta, kas vizuāli spēlē par labu jaunajiem iPhone atkal ir kantainais dizains, kas nosacīti apslēpj šo lietu, jo nav redzamas vēl noapaļotās malas. Attiecīgi skārienjutīgais displejs nav pa visu telefona priekšu. Tiesa, apskatot citu tehnoloģiju ekspertu viedokli, domas par šo lietu dalās, jo no lietotāja viedokļa, telefonu turot rokā, tā malas var nejauši saspaidīt, līdz ar to neliela ekrāna atkāpe no malas nemaz nav tik slikta lieta. Šeit runa drīzāk ir par salīdzinājumu ar citiem konkurentiem, pie kuriem iPhone 12 gadījumā varētu būt Samsung Galaxy S20+.

    Vismaz lietojot pirmās dienas, nonācu pie secinājuma, ka pirksti mēdz nedaudz iestrēgt, kad tiek lietots ekrāns, ko nebiju ievērojis iPhone 11 Pro, un tas bija vēl pirms aizsargstikla uzlikšanas. Iespējams, tas vienkārši saistīts ar roku ādu, svīšanu un citām lietām, tāpēc negribētos uzreiz apgalvot, ka tā būtu jauno displeju iezīme, tomēr iepriekš lietojot pie tādas lietas nebiju nonācis. Kā jau minēju pie izmēriem, tad atšķirība starp 5,8 collu displeju un 6,1 šajā iPhone modelī ir ļoti maza, līdz ar to nebija nekādu lielu problēmu sasniegt gandrīz visus ekrāna stūrus. Protams, ja tas ir grūti, tad var apsvērt 5,4 collu iPhone 12 mini iegādes iespējas vai arī vienkārši vajag izmantot iOS operētājsistēmas iespēju ekrānu noslidināt zemāk.

    Veiktspēja un saskarne

    Par veiktspēju principā varētu pateikt arī vienā teikumā, jo, salīdzinot ar iPhone 11 Pro, atšķirība gandrīz vai nav jūtama. Jaunie iPhone 12 modeļi ir aprīkoti ar jaunāko un līdz šim jaudīgāko Apple iPhone A14 Bionic procesoru, kas ir par 15% jaudīgāks, un pat par 30% efektīvāks enerģijas patēriņa ziņā. Šis faktors gan var būt svarīgs, jo iPhone 12 ir saņēmis tikai 2815 mAh lielu bateriju. Lieta, ko ir vērts atzīmēt ir tā, ka šis ir pirmais iPhone procesors, kas balstīts uz 5 nm tehnoloģiju, kas ļauj uz procesora izvietot 11,8 miljardus tranzistoru.

    A14 Bionic procesors saņēmis sešus kodolus, no kuriem divi paredzēti augstai veiktspējai, bet pārējie četri tieši efektīvam darbam. Līdz 16 kodoliem ir palielināts Neural Engine kodolu skaits, kas nozīmē vēl ātrāku mašīnmācīšanos un mākslīgā intelekta izmantošanu, kā arī 11 triljonus darbību sekundē. Šī skaitļa izskaidrošana un reālā nozīmē ikdienas lietošanā gan joprojām paliek miglā tīta. Ir uzlabota arī grafiskā apstrāde, jo A14 Bionic ir saņēmis jaunas arhitektūras grafiskos kodolus, kas nodrošina līdz pat 30% uzlabojumu, salīdzinot ar A13 Bionic čipu.

    Ja šo visu atkal ieliek ikdienas lietošanā, tad, godīgi sakot, atšķirību starp iPhone 11 Pro un iPhone 12 nevaru atšķirt, un šī doma man kopumā vijās cauri kopš brīža, kad saņēmu telefonu. No vienas puses ir patīkami ērta pāreja, taču no otras puses nav daudz emociju par jaunas elektroniskās ierīces saņemšanu, īpaši pie noteiktas naudas summas. Bet uz papīra A14 Bionic noteikti ir jaudīgs procesors, un kā norāda Geekbench testi, tad tā tas arī ir realitātē, kad salīdzina ar Snapdragon 865+ Samsung Galaxy Note20 Ultra modelī.

    Nosacīti uzlabotās kameras

    Ja iepriekšējā gadā es apskatu uzreiz sāku ar tajā laikā jauno kameru izcelšanu, kas tiešām bija nopietnāka pāreja starp iPhone XS un iPhone 11/iPhone 11 Pro, tad šajā gadā ir notikušas tikai nelielas izmaiņas, un savā veidā tā ir pat neliela stagnācija Apple frontē. Bet ķeroties vērsim pie ragiem, iPhone 12 šajā gadā ir saņēmis divas aizmugurējās kameras – ultraplato (angliski ultra wide) un galveno kameru (angliski wide) ar 12 megapikseļu izšķirtspēju.

    Ultraplatā kamera ir saņēmusi tādu pašu 2,4 atvērumu, kāds tas bija iPhone 11 Pro, bet galvenajai kamera tas ir 1,6. Abas kameras piedāvā divkāršu optisko palielinājumu, un pieckārtīgu digitālo palielinājumu. Pārējais principā palicis iepriekšējā gada līmenī, jo tiek piedāvāti seši dažādi portreta foto režīma stili, kā arī optiskā attēlu stabilizācija.

    Priekšējā kamera joprojām būs 12 megapikseļu izšķirtspējas, ar 2,2 atvērumu, līdzīgi pagājušā gada modelim. Vienīgais uzlabojums priekšējai kamerai šogad ir nakts režīms, kā arī Deep Fusion iespēja, kas nebija pieejama iPhone 11. Kā noprotams, tad par kamerām nav iespējams teikt kaut ko īpašu, tikai parādīt tās aktuālajā darbībā. Un vienīgā lieta, kuru es pamanīju bija nedaudz uzlabota kvalitāte tumsā, ja salīdzina ar iPhone 11 Pro. Paturpinot tālāk par jauno 12 Pro, tad šajā modelī jaunais Lidar sensors, iespējams, varētu uzlabot fokusa ātrumu, un kādu citu smalku niansi, bet pamatā iegūtais rezultāts būs līdzīgs. Lielākais uzlabojums Pro līnijā ir tieši nakts režīma bildēs.

    Arī no video iespējām lielākais jaunums ir iespēja uzņemt HDR video ar Dolby Vision un 30 kadriem sekundē, ko vairāk izmanto profesionāļi, līdz ar to no Apple puses šī vairāk ir tāda mērīšanās, un ikdienas lietotājam reāli nevajadzīgas lietas piedāvāšana. Tāpat arī jaunajos iPhone iespējams uzņemt nakts režīma time-lapse video, ko nebija iespējams darīt iepriekš. Viss pārējais identiski iepriekšējai paaudzei, līdz ar to vēlreiz jāatzīmē, ka kameras šogad ir piedzīvojušas pavisam mazus uzlabojumus, un to ko no mēs tām sagaidām, arī saņemsim.

    Ikdienas lietošanā pamanīju atšķirību starp divu un trim kameru pielāgojumiem tieši pārslēdzoties starp attālumiem, jo iPhone 11 Pro parastajā fotogrāfēšanas režīmā piedāvā ērti pārslēgties starp 0,5x, 1x, 2x lieliem palielinājumiem, kamēr iPhone 12 ir tikai viena šāda iespēja (aplītis ekrāna apakšā), uz kura uzspiežot automātiski parādās platais 0,5 palielinājums.

    Ikdienas lietošana

    Apskata tapšanas brīdī telefonu lietoju divas nedēļas, un jāatzīst, ka pirmajā nedēļā bija pat sava veida vilšanās, jo vairākus gadus lietojot iPhone telefonus, šis patiesi neizraisīja kādu īpašāku emociju. Noteikti ne to enerģiju, kādu Apple cenšas iepīt savās reklāmās. Kāds, iespējams, teiks tāpēc, ka pārgāju no iPhone 11 Pro uz iPhone 12 modeli, taču jebkurā reizē ir kāda intereses dzirksts, taču šoreiz ļoti maz no tā visa. Kā teica mūsu komandas auto spečuks Māris, tad, iespējams, iPhone lietotāji tieši grib šādu ērtu pāreju uz jaunu telefonu, kur viss notiek plūstoši, un acīmredzot manas ikdienas sajūtas pierādīja, ka tas tā noticis.

    Runājot par šo plūdenumu, tad jaunu iPhone iestatīšana, ja iepriekš ir lietots cits iPhone un tam datorā vai iCloud ir uztaisīts back-up, tāpat arī ja tas ir fiziski blakus, neizraisa nekādas problēmas. Abi telefoni uzreiz saprot, ka nepieciešams iestatīt jauno modeli, un informācija par to parādās vecajā, ļaujot nokopēt visu informāciju, iestatījumus un ekrāna izkārtojumu. Tiesa, manā gadījumā gan šis beigās aizņēma pusi dienas, jo man bija iOS 14.2 Beta versija, kura tajā brīdī vēl nebija oficiāli izlaista no Apple puses, tāpēc iPhone 12 sākumā nācās atjaunot uz to, un beigu beigās tāpat back-up informāciju ielādēt no datora. Līdz ar to, ja jūs lietojiet Beta versijas, pirms jaunu ierīču iestatīšanas iesaku iepriekšējo tomēr atjaunot uz jaunāko oficiālo operētājsistēmu, jo tas aiztaupīs daudz lieki iztērēta laika.

    Kad šai procedūrai iziets cauri, tad ikdienas lietošana ir bijusi pilnīgi tāda pati kā iepriekš, jo gan iestatījumi, gan lietotnes ir tieši tādā pašā izkārtojumā un darbībā kā uz iepriekšējā modeļa, līdz ar to tas ir kā rokā paņemt to pašu telefonu tikai šis ir nedaudz lielāks. Runājot par bateriju, tad es telefonu vidēji lietoju trīs stundas dienā, par ko paziņo Screen Time uzskaites sistēma, un, izejot no tā, attiecīgi vakarā baterija jau tuvojas 20%, un telefonu nepieciešams uzlādēt. Šeit gan gribu piezīmēt, ka tas ir tad, kad telefons tiešām tiek aktīvi lietots, YouTube video, sarakstes un sērfošana sociālajos tīklos vai fotografēšana, bet ja tiek tikai ātri pārskatīti paziņojumi, tad telefons varētu saglabāt arī pusi baterijas līdz vakaram, un teorētiski to varētu lietot līdz nākamās dienas vidum. Taču ikdienā visdrīzāk to tāpat būs jālādē reizi dienā, vismaz tā šobrīd daru es.

    Saistībā ar lādēšanu, tad iOS 14 piedāvā iespēju ieslēgt adaptīvo lādēšanu, kurā telefons zina, kad lietotājs celsies, un attiecīgi no tā piedāvā to laiku, kad patiešām tiks uzsākta uzlāde, lai no rīta telefona baterija būtu 100%, kā arī saglabātu tās ilgmūžību. Nesen kāda raksta komentāros bija aktīvāka diskusija par iPhone problēmām ar baterijas izturību aukstā laikā. Tad nu lietojot telefonu jau šajās novembra vēsākajās dienās lielu zudumu tā dēļ nenovērēju un tas likās tāds pats kā ikdienā, tā kā domāju, ka šī problēma ir palikusi jau nosacītā vēsturē. Protams, nav arī mīnus grādu temperatūru, lai to droši apgalvotu.

    Kaut arī iPhone 12 un iPhone 12 Pro ir nelielas atšķirības spilgtumā, tāpat arī iPhone 11 Pro ikdienas režīmā tam būtu jābūt nedaudz spožākam, bet atšķirību tajā nenovēroju. Varbūt kāds ar ļoti trenētu aci būtu spējīgs atšķirt šādu niansi. Apple iPhone 12 modelis ir vieglāks, salīdzinot ar iepriekšējo paaudzi, un to tiešām var just, sākumā tas rada pat sava veida nedrošības sajūtu, ka tas varētu viegli izkrist no rokām. Otrajā nedēļā gan biju apradis ar telefonu, un man liekas, ka kantainais dizains tomēr labāk turas rokā, vismaz to var stingrāk saspiest ar pirkstu galiem.

    Viens no patiesiem uzlabojumiem ikdienas lietošanā ir mobilo datu savienojuma stiprums, jo šobrīd ejot cauri pazemes tuneļiem centrālā stacijas apkaimē ar iPhone 11 Pro dažādi straumēšanas servisi apstājās. Taču tagad ar jauno iPhone 12 šādi pārrāvumi netika novēroti, un skanējums bija dzirdams visu laiku bez aizķeršanās.

    Nobeigumā

    Atceros, ka pārejot uz iPhone 11 Pro bija šī sajūta, ka tas ir premium klases telefons, bet šajā reizē tīri salīdzinot pret pietiekami augsto iPhone 12 cenu Latvijā (sākot no 919 EUR) tādas sajūtas nerodas. Testa nolūkos paņēmu rokās arī iPhone 12 Pro. Jā, tas ir smagāks un tā sānu malas ir no nerūsējošā tērauda, taču arī tas iPhone 12 iespaidā neradīja lielas emocijas. Balstoties uz savu pieredzi, tad tiem lietotājiem, kuri lieto pēdējo paaudžu iPhone viedtālruņus ar pilno ekrānu, šis telefons nebūs pāreja, kura ir ļoti nepieciešami vai arī sniegs lielākus uzlabojumus. Īpaši no iepriekšējās paaudzes iPhone.

    Taču jau pārejot uz šo telefonu un parunājot ar citiem vecā izskata iPhone lietotājiem, kā piemēram, iPhone 8, tad rodas sajūta, ka šī varētu būt tā pāreja, kuru var īstenot, lai telefonu atkal lietotu vairākus gadus. Tāpēc ka mainās gan dizains, gan uzreiz ir lielāks lēciens tehniskajā specifikācijā, kā arī pavisam jauna pāreja vēl no vidējās telefona pogas uz FaceID atpazīšanu. Apskatā nepieskāros 5G savienojumam, jo parastajam ikdienas lietotājam tas joprojām nav pieejams, taču ar skatu nākotnē iPhone 12 modelis varēs izmantot to, un līdz ar to vēl pēc laika būs noderīga mobilā ierīce ikdienā.

    Zinot jau iepriekšējos Apple telefonu modeļus un rokrakstu, ir skaidrs, ka jaunie procesori noteikti neliks vilties vēl turpmākajos gados, jo jau šobrīd gandrīz nebija jūtama atšķirība starp A13 Bionic un A14 Bionic, līdz ar to tam būtu jāspēj optimāli darboties vairākus gadus.

    Jā, pārejot uz iPhone 12 gan nāksies iegādāties atsevišķu sienas lādētāju, kurā iespraust USB-C lādēšanas kabeli, kas gan nāk līdz jaunajiem iPhone modeļiem. Tāpat nebūs ierastās vadu austiņas, tomēr domāju, ka daļa Apple ekosistēmā esošo cilvēku, kuri arī potenciāli domā par šo modeli, būs jau sevi aprīkojuši ar kādām no AirPods austiņām, kur vadi vairs nav noteicošais.

    Beigu beigās visu gribētos noslēgt tomēr ar nelielu vilšanos. Varbūt tas ir par skaļu teikts, bet tiešām iPhone 12 modeļu līnija noteikti nav nekāds ārkārtējs solis uz priekšu. Jā, tās ir Apple stilā noslīpētas detaļas, sīkumi, kā jau tas ir pierasts, taču līdz galam lielu jaunu emociju gūzmu, kādas gribēju saņemt, man tas nesniedz. Kvalitatīvs un ierasts Apple produkts par augstu premium produkta cenu, kur principā jau visi modeļi arī ir flagmaņu klasē, kā budžeta variantu atstājot jauno iPhone SE. Un par foto paldies jāsaka vienam no mūsu komandas kameru vīriem – Mārcim Gaujenietim.

    Man patika:

    • Jaunais kantainais dizains un krāsa
    • Vieglais svars
    • Ērtā informācijas pārlikšana starp iPhone telefoniem
    • Nakts režīma fotoattēlu kvalitāte

    Man nepatika:

    • Telefona augstā cena
    • Mazā atmiņas ietilpība bāzes modelim
    • Pirmajā nedēļā sašvīkātais ekrāns
    • Baterijas darbības ilgums
    Video ar Apple iPhone izpakošanas skaņu patiešām ir ļoti baudāmi, un tas ir viens no piesaistošajiem elementiem, pat ja ir vienreizējs sīkums, taču iPhone 12 gadījumā tā arī paliek lielākā interese un bauda. Pārējais ir ik gadus ierastie telefona uzlabojumi, no kuriem patiesībā lielākais ir jaunais A14 Bionic procesors, bet nosacīti pagājušā modeļa displeja izmantošana ar jaunu pārklājumu noteikti nav liels solis attīstībā. Tas pats par kamerām, vismaz iPhone 12 sakarā, tiesa nakts fotogrāfijās ir redzams neliels uzlabojums. Ja esi iPhone 8 un vecāku telefonu lietotājs, tad šis varētu būt ieguldījums jaunā viedtālruni, kuru lietot nākamos 4-5 gadus.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    10
    Ekrāns
    8
    Kamera
    8
    Veiktspēja
    10
    Programmatūra
    9
    Akumulators
    7
    Cena
    4
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    33 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rūdolfs Putniņš
    16.11.2020 12:13

    Breaking: “Kursors.lv atzīst, ka iPhone 12 ir vēzis”.

    P.S. Labs apskats. Es baidos, ka viedtālrunis jau sen ir pārāk mature, lai būtu interesants.

    raimis
    16.11.2020 15:34

    Tikko nomainīju iPhone 8 uz 12 mini. Pagaidām vēl nav sanācis kārtīgi palietot, bet ir pāris pirmie iespaidi:
    + lielāks ekrāns līdzīga izmēra ierīcē
    + ir platleņķa kamera. neesmu gan vēl īsti pārliecināts, cik daudz tā tiks lietota. iespējams, ka vairāk priecātos par šaurā leņķa opciju platās vietā.
    + telefons šķiet mazliet naskāks.

    No mīnusiem baigi nav ko minēt pagaidām, ja nu vienīgi to, ka mazliet bailīgi ar telefonu pagaidām apejos, jo nelietoju vāciņus. Bet domāju, ka tas ir tikai pieraduma un laika jautājums.

    Pēc pirmajām 24h nevaru teikt, ka jūtams baigais lēciens starp 8 un 12 mini. Redzēsim, kā ies ar fotogrāfēšanu, bet arī iPhone 8 kamera bija gana jaudīga, ja māk ar to kaut cik apieties.

    Pičs
    17.11.2020 09:35
    Reply to  raimis

    Es tikko nomainīju XR uz 12 mini. Man tās lāpstas nepatīk. Bet nu gaumes jautājums.

    olegs
    17.11.2020 11:18
    Reply to  raimis

    kur pirki iphone 12 mini ?

    Pičs
    17.11.2020 12:07
    Reply to  olegs

    LMT. Atveda nākamajā dienā :)

    A_B
    16.11.2020 16:05

    Gaidīšu 12 pro apskatu, ļoti ceru, ka būs padziļināta pro versijas “lidar” funkcijas izpēte.

    Edgars Briedis
    16.11.2020 23:45

    Nepārliecina jaunais. Lauzīšu vēl vienu gadu ar savu septīto ābolu cerībā, ka 13.ābols būs bagātāks ar jaunumiem. Ja nebūs, tad pirkšu kādu no andrīšiem. Iespējams, kaut ko no One+

    Edgars Briedis
    17.11.2020 07:23

    Iespējams. Bet man grūti sadzīvot ar mazo SE bateriju būtu. Jau tagad bez battery case ārā no mājas neeju :)

    Pičs
    17.11.2020 09:38
    Reply to  Edgars Briedis

    Man liekas, ka 12 mini ir laba pāreja no 7 uz augšu. Gan cena +/- demokrātiska, gan izmērs līdzīgs, gan OLED, gan pilnais ekrāns un Face ID. Baterija dienai, bet izmērs diemžēl dara savu.
    Bet nu katram tās domas savas. Nesaku, ka tas ir vienīgais pareizis varients :)

    Čiekurs
    17.11.2020 10:17
    Reply to  Edgars Briedis

    7. ābols šķiet sakarīgākā paaudze, ja neskaita 5. Radiniekam kalpo godam kopš bija nopērkams Latvijā, nav mainīta baterija(lai gan prasītos), vai kas cits. Tehniski arī nav TIK traki atpalicis.

    Edgars Briedis
    18.11.2020 18:07
    Reply to  Čiekurs

    Piekrītu par visiem 100

    Lauris Ozo
    27.11.2020 16:38
    Reply to  Čiekurs

    diemēžēl pat ar jaunu bateriju ir grūti novilkt dienu, jaunais ios visu izmainīja… runāju par iphone 7 ,varbūt kādam ir līdzīga pieredze ?

    Rūdolfs Rancāns
    17.11.2020 10:55
    Reply to  Edgars Briedis

    Ja drīkst jautāt, kādām jaunām funkcijām vajadzētu būt, lai divpadsmitais sķistu ievērojami labāks par septīto? Kaut vai no android pasaules..

    Edgars Briedis
    18.11.2020 18:06

    Es cerēju sagaidīt always on displeju, iespēju uzlādēt pulksteni telefona aizmugurē, varbūt pirkstu sensoru zem ekrāna (nepatīk face ID) un galvenais – nost to muļķīgo uzaci. Nekas no tā nav. Atliek gaidīt vēl. Varbūt kaut kas no tā būs iPhone 15 :)

    Krisjanis
    19.11.2020 12:33
    Reply to  Edgars Briedis

    Vispār es esmu ļoti sajūsmā par iPhone 12 Mini un būtu gatavs viņu pirkt, ja nebūtu tas izgrauzums ekrāna augšā. Ja Apple ar iPhone 13 Mini tiks vaļā arī no notch, varēšu apgreidoties uz iPhone 8 Plus. Pagaidām 8+ pilnīgi pietiek.

    Laikam
    19.11.2020 15:49
    Reply to  Edgars Briedis

    Nopirku mini, face ID liekas vnk ideāls, sievai ir S20, pirkstu sensors zem ekrāna vnk skabarga pakaļā, salīdzinot ar 5gadīgu pirkstu sensoru darbojas krietni nekorektāk

    Kursors.lv
    19.11.2020 22:01
    Reply to  Laikam

    Jā, Samsung tā arī nav iemācījušies savās ierīcēs zem displejiem iestrādāt pirkstu nospiedumu sensorus, kas darbojas.

    capsx
    19.11.2020 01:30
    Reply to  Edgars Briedis

    2020SE ir ļoti OK :)

    K. Johansons
    17.11.2020 10:37

    Objektīvs apskats. Man liekas, ka bestseler starp Iphone šogad būs 12 mini un Iphone 11 ar 128 GB, atšķirība funkcionalitātē nav liela, bet cenā starpība ar Iphone 12 128 GB ir gandrīz 150 EUR. Tā kā Iphone pircējs parastais ir praktisks cilvēks, tad šo atšķirību cenā ievēros ātri. Skatos, kā daudzi Iphone lietotāji no gada uz gadu atliek pāriešanu uz jaunāku Iphone un beigās nosliecās pa labu Android, jo telefonos ir maz inovāciju. Pēc Steve Jobs aiziešanas ir pazaudēts šis inovāciju gars un Apple vairāk nodarbojas ar naudas pelnīšanu, un skaistu produktu iepakojuma radīšanu. Žēl.

    olegs
    17.11.2020 11:18

    kur var nopirkt iphone 12 mini ?

    Juris
    17.11.2020 11:20
    Reply to  olegs

    Nu jau visur, kaut pie operatoriem.

    olegs
    17.11.2020 13:05
    Reply to  Juris

    nav gan vel ne pie viena operatora

    derofox
    18.11.2020 02:10

    Neliels labojums. Nevis tu viņu iegādājies, bet Kristapam partneri iedeva uz testu. Viss pārējais rakstā tālāk nav lasāms. You know what I mean.

    Kursors.lv
    18.11.2020 08:17
    Reply to  derofox

    Iegādājās. Šoreiz uz Baltiju atbrauca tik maz jauno aifonu, ka Henrijs ātrāk pie tā tika nopērkot nekā mēs sagaidījām testa ierīci. Labi vismaz, ka ar jaunajiem M1 makbukiem situācija ir pretēja un varam jau no šodienas ķerties pie testēšanas.

    capsx
    19.11.2020 01:33
    Reply to  derofox

    pffffffffffffff …………..

    Ewi
    16.04.2021 20:08

    Nevaru izšķirties starp Samsung galaxy S21 un iPhone 12.
    Svarīgi kritēriji – kamera, baterija, vienas rokas vadāmība.

    Lauris
    17.04.2021 19:39
    Reply to  Ewi

    Ja vienas rokas,tad viennozīmīgi 12 mini. Jā,baterija,bet ja neiet pārgājienā uz divām dienām,tad parasti tāpat bezvadu lādētājs ir mašīnā,darbā, uzmet un lādējas.

    Kursors.lv
    18.04.2021 11:45
    Reply to  Ewi

    Tīri tehniski labāka ierīce būs Samsung Galaxy S21.

    Reklāma
    Video ar Apple iPhone izpakošanas skaņu patiešām ir ļoti baudāmi, un tas ir viens no piesaistošajiem elementiem, pat ja ir vienreizējs sīkums, taču iPhone 12 gadījumā tā arī paliek lielākā interese un bauda. Pārējais ir ik gadus ierastie telefona uzlabojumi, no kuriem patiesībā lielākais ir jaunais A14 Bionic procesors, bet nosacīti pagājušā modeļa displeja izmantošana ar jaunu pārklājumu noteikti nav liels solis attīstībā. Tas pats par kamerām, vismaz iPhone 12 sakarā, tiesa nakts fotogrāfijās ir redzams neliels uzlabojums. Ja esi iPhone 8 un vecāku telefonu lietotājs, tad šis varētu būt ieguldījums jaunā viedtālruni, kuru lietot nākamos 4-5 gadus.Apple iPhone 12 apskats - gandrīz tas pats vēzis, tikai jaunā kulītē