Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple iPhone SE (2020) apskats – labākais telefons visiem*

    Jaunākie raksti

    Ārprāts, kā lido laiks! Oriģinālais pirmās paaudzes iPhone SE tika izlaists pirms četriem gadiem un arī izmantoja par paaudzi vecākas ierīces dizainu. Tas bija laiks, kad Apple jau bija pārdošanā laidis iPhone 6 un aizsācis dizaina valodu, kas pēc tam atkārtosies vēl divās šim telefonam sekojošās iPhone paaudzēs. Toreiz iPhone SE cilvēkus pievilināja ar savu ērto mazo izmēru – ierīce izmantoja 4 collu displeju. Vēl šobaltdien varam redzēt, ka cilvēki izmanto šo telefonu, jo nemaz nevēlas nomainīties uz ierīci ar krietni lielāku displeju. iPhone SE nosaukums veidots no vārdiem Special Edition, kas īpaša ir varbūt tikai ar to, ka telefons tiek izlaists reizi četros gados.

    Android pasaulē visus šos gadus “maza, bet jaudīga” telefona lāpu nesa Sony ar saviem Compact apakšsērijas produktiem, taču ar 2018. gada pavasarī izlaisto Sony Xperia XZ2 Compact mazie telefoni principā beidzās arī šai platformai.

    Tā kā cilvēkiem pa šiem gadiem roku pirksti īpaši garāki nekļuva, bet telefonu izmēri ar katru gadu tikai turpināja pieaugt, sentiments par mazajiem telefoniem nekur nepazuda. Un katru reizi, kad medijos uzpeldēja baumas par gaidāmo jauno iPhone SE modeli, cilvēki aiz sajūsmas lauza krēslus.

    iPhone SE (2020)

    Un tad pienāca 2020. gada 15. aprīlis un Apple klusiņām izziņoja jauno iPhone SE (2020) viedtālruni. Apple šo telefonu raksturo ar trīs galvenajām īpašībām – tas ir populārākā izmēra iPhone, kas aprīkots ar pašu jaudīgāko procesoru un tiek piedāvāts par pieejamāko cenu. Cilvēku viedokļi par šo ierīci dalījās, taču es jau uzreiz sapratu, ka šim telefonam ir potenciāls kļūt par dižpārdokli un daudziem miljoniem cilvēku visā pasaulē tas var būt labākais telefona pirkums!

    iPhone SE (2020) izmanto klasisko iPhone 8 dizainu

    Gluži tāpat kā pirmās paaudzes iPhone SE izmantoja “iepriekšējo” dizainu, arī jaunais iPhone SE (2020) izmanto vecāku dizainu. Jaunais telefons principā ir vecais labais iPhone 8, taču ar vienu būtisku atšķirību – tas izmanto aktuālā iPhone 11 procesoru. Tādējādi iPhone SE (2020) izskatās un sver (148g) tāpat kā iPhone 8 un tā ir viena no “problēmām”. Redzi, 4.7 collu displejs nav 4 collu displejs, kas tika izmantots pirmās paaudzes iPhone SE un mazā iPhone gaidītājiem jaunais modelis šķiet pārāk liels. Skumji, jo mazāku iPhone vairs nekad nebūs.

    No kreisās: iPhone SE (2020), iPhone 8

    Jaunais iPhone SE (2020) korpusam ir alumīnija rāmis un telefonam ir Gorilla Glass aizsargstikla priekša un aizmugure. Praksē tas nozīmē, ka telefons visu laiku kaut kur gribēs aizslīdēt prom. Ierīcei ir IP67 ūdens un putekļu noturība. Mazas izmaiņas ir novērojamas gan telefona priekšpusē, gan aizmugurē. iPhone SE (2020) ir pieejams melnā, baltā un sarkanā krāsā un visos gadījumos telefona priekšpuse ir pilnībā melna. iPhone 8 savulaik baltajam modelim bija balta priekšpuse, bet laikam mūsdienās Apple nevēlas ar šādu dizainu uzsvērt to, cik vecmodīgas formas displeju izmanto jaunais telefons. Melnā un baltā krāsa ir izteiksmīgākas, jo iPhone 8 melnā krāsa tomēr ir vairāk tumši pelēka. Savukārt aizmugurē Apple logo ir nošļūcis zemāk uz centru un pazudis iPhone nosaukums. Sak, tāpat visiem skaidrs, ka tas ir iPhone!

    No kreisās: iPhone SE (2020), iPhone 8

    Arī pogas un pieslēgvietas ir tādas pašas, kā iPhone 8. Mums netiek piedāvāta 3.5mm audio pieslēgvieta un telefona kastītē atradīsim EarPods vada austiņas ar Lightning spraudni. Apple labprāt gribētu, lai mēs pie šī telefona nopērkam arī AirPods vai AirPods Pro bezvadu austiņas. Bez austiņām šis telefons skan tāpat, kā iPhone 8 Plus, ko es pats izmantoju ikdienā – ne pārāk skaļi, bet kvalitatīvi. Nebiju iepriekš piefiksējis, ka stereo skaņa tiek panākta skandējot gan pa telefona apakšu, gan sarunu skaļruni telefona augšā. Šādu pieeju iepriekš biju redzējis Android telefoniem.

    Par drošību rūpējas Touch ID pirkstu nospiedumu sensors

    Lai arī Apple Face ID sejas atpazīšanas sistēma ir drošākā un labākā šāda veida tehnoloģija telefonos, tā ne visiem patīk un labāk gribas izmantot pierasto Touch ID pirkstu nospiedumu sensoru. Arī es, kad meklēju iPhone ko pirkt sev lietošanai, vairāk gribēju izmantot tieši pirkstu nospiedumu sensoru, jo man tas liekas praktiskāks. Bet funkcionāli abas šīs sistēmas dara vienu un to pašu – nodrošina piekļuves drošību telefonā, kā arī Apple Pay maksājumus.

    Telefons atbalsta eSIM kā otro SIM karti

    iPhone SE (2020) ir iespējams izmantot ar diviem pieslēgumiem – vienu nodrošinās telefonā ievietojama nano SIM karte, bet otru var iegūt ar virtuālo eSIM pakalpojumu. Interesanti, ka oriģinālajā iPhone 8 uz kura dizaina balstīts iPhone SE (2020), nemaz nebija eSIM atbalsta un tas parādījās tikai gadu vēlāk līdz ar iPhone XS.

    Pasakaini ērts izmērs

    Visā visumā jaunais vecais iPhone uzbūves kvalitātes ziņā neraisa nekādus pārmetumus. Tā kā ikdienā jau daudzus gadus lietoju lielākus telefonus, nedēļa ar iPhone SE (2020) bija ļoti interesanta, jo es jau biju aizmirsis kāda ir sajūta, kad ar telefonu var brīvi darboties turot to vienā rokā. Tādā ziņā mazais jaunais iPhone ir vienkārši pasaka. Vienīgi mazākam telefonam ir arī mazāks akumulators un te mēs nonākam pie reāla trūkuma. Ak, jā, telefons ir tik nepierasti mazs, ka pirmajās dienās es dažas reizes noķēru panikas sajūtu, jo tas nebija jūtams bikšu kabatā.

    No kreisās: iPhone SE (2020), iPhone 8 Plus

    Ja runājam tīri par displeju, tad tas ir 4.7 collas liels LCD IPS tipa displejs ar 1334 x 750 pikseļu izšķirtspēju (326 ppi) un 16:9 malu attiecību. Tas ir vienkāršs displejs, ja salīdzina pret moderniem OLED tipa displejiem, taču joprojām dara savu darbu godam. Šāda pikseļu blīvuma displejus Apple savos telefonos sāka iestrādāt jau ar iPhone 4 un tikai iPhone X mainīja displeju uz Super Retina ar 458 ppi. Principā, ja atmetam pārmetumus par to, ka apmales ir kā miljons gadus vecam telefonam, man nav pretenziju pret displeju. Tas ir kvalitatīvs un lieliski attēlo uz ekrāna notiekošo, kā arī precīzi reģistrē pieskārienus. iPhone SE (2020) displejam nav 3D Touch slāņa, kas citiem iPhone ļāva sajust spēcīgākus pieskārienus un attiecīgi noreaģēt uz tiem. Man vispār liekas, ka Apple paši šai tehnoloģijai nenoticēja, pārāk nereklamēja un nepadarīja to lietojamu.

    iPhone SE (2020) ir knaps viendienītis

    Otra lieta, ko es pa šiem gadiem esmu aizmirsis – telefona lādēšana vairākas reizes dienā. Pat COVID-19 laikos, kad būtiski mazāk skrienu riņķī, mazais iPhone SE (2020) man spēja knapi izvilkt pilnu dienu. Es gan domāju, ka visi maza izmēra telefoni neko diži vairāk nespēs darboties. Teikšu tā – mazās baterijas spējas principā būtu galvenais iemesls, kāpēc es ikdienā negribētu lietot šādu telefonu.

    Apple sola līdzīgu darbības ilgumu, kā iPhone 8. Tās ir līdz 13 stundas skatoties video vai līdz 8 stundas straumējot video. Mūziku var klausīties pat līdz 40 stundām. Telefona niecīgo 1821 mAh akumulatoru līdz pusei var uzlādēt pusstundā, ja izmantosim Apple 18W lādētāju. Tas gan par 35 eiro būs jāpērk atsevišķi, jo kastē ir ielikts arhaisks 5W lādētājs. Protams, vari izmantot arī jebkuru citu USB-PD ātro lādētāju un tas darbosies. Par laimi telefons atbalsta Qi bezvadu uzlādi.

    Jaudas pietiks daudziem gadiem

    Tātad, iPhone SE (2020) izmanto pierastu dizainu, kas ir saprotams daudziem cilvēkiem un telefons neliks apgūt jaunas iemaņas. Ierīcei ir ērts izmērs un pietiekami labs displejs. Tas izklausās pēc telefona, ko gribētu lietot cilvēki, kas nemeklē nekādas kosmiskas tehnoloģijas un negrib maksāt >1000 EUR. Un šajā ziņā Apple, manuprāt, izspēlēja savu galveno kārti. Jaunais (vecais) iPhone SE (2020) ir aprīkots ar tādu pašu A13 Bionic procesoru, kas tiek izmantots pēdējās iPhone ražas flagmaņos – iPhone 11 un iPhone 11 Pro. Jaunais procesors ir ne tikai par 20% ātrāks, bet arī par 40% efektīvāks enerģijas patēriņa ziņā un tas ir ļoti svarīgi iPhone SE (2020) gadījumā, jo telefonam ir ļoti mazs akumulators. Telefonam ir 3GB operatīvā atmiņa, kas nobāl pret 6GB vai 8GB, kas ir atrodami modernos Android flagmaņos. Bet te varu tikai piezīmēt to, ka pat dārgā gala iPhone izmanto 4GB operatīvo atmiņu un pamanās būt veiktspējīgāki par citiem telefoniem, kam operatīvās atmiņas ir divreiz vairāk. Platformai ir izšķiroša nozīme.

    Rezultāts ir tāds, ka šis vienkāršais un cenas ziņā pieejamais telefons būs izmantojams ļoti daudzus gadus. Apple ir slaveni ar to, ka savas ierīces uztur gadiem ilgi un arī pēc trīs vai pieciem gadiem iPhone SE (2020) būtu jādarbojas kā jaunam. Un tas ir ļoti nozīmīgi, jo telefoni nebūtu jāmaina ik pēc pāris gadiem. Hei, delfīni mirst!

    5G atbalsta šim telefonam nav, taču 4G (LTE), Wi-Fi 6 un Bluetooth 5.0 bezvadu tehnoloģiju atbalsts ir. Un tas ir labs savienojumu tehnoloģiju komplekts, kas būs aktuāls vēl gadiem. Laiks rādīs, cik ātri operatoriem veiksies ar 5G ieviešanu. Pagaidām neizskatās, ka temps ir ātrs vismaz patērētāju pusē.

    Telefonam ir 64GB, 128GB un 256GB atmiņas versijas. Es nevienam nevaru ieteikt pirkt pašu mazāko 64GB modeli, bet ar 128GB versiju vietas būtu jāpietiek gadiem ilgi.

    Es, protams, nevarēju noturēties neizmērījis iPhone SE (2020) veiktspēju ar Geekbench 5 sintētisko veiktspējas testu. Veram vaļā Geekbench rezultātu topu un redzam, ka šis telefons pārspēj visus citus iPhone vienkodola darbības režīmā, ierindojas zem iPhone XS vairākkodolu darbības režīmā un pārspēj visus iPhone telefonus arī kompleksajā Compute testā. Tāpat tīri veiktspējas ziņā šis mazais un lētais iPhone pārspēj teju visus Android flagmaņus. Un tas viss par aptuveni 500 eiro! Fantastika!

    Atkārtošos, šoreiz šī zvērīgā jauda nav nepieciešama kodolsprādzienu rēķināšanai, bet to ir jāuztver kā ilgas un stabilas darbības garantu.

    Es nevaru teikt, ka mans vecais iPhone 8 Plus bremzētu, taču iPhone SE (2020) ir jūtami ātrāks – visas darbības izpildās ātrāk un arī vienkārša pārvietošanās pa saskarni šķiet plūdenāka. Izmaiņas noteikti nav lielas, bet ir pamanāmas.

    iOS joprojām nerunā latviski

    Es saprotu, ka Latvija ir maza un mūsu valoda diženi liela šķiet tikai mums pašiem, tomēr Android kaut kā jau sen ir iemācījies šo valodu un Android telefonos varam iestatīt to kā galveno. Nedomāju, ka šī ir būtiska problēma, jo mūsdienās jebkādu telefonu var kaut kādā apmērā lietot pavisam bez saskarnes lasīšanas. Tomēr korekti tas arī neliekas.

    Visādi citādi te ir gandrīz tāda pati iOS versija, kā citos aktuālos iPhone telefonos. Vienīgi uz slēgekrāna nevaram ilgāk paturot pirkstu izsaukt paziņojuma darbības, jo mums vairs nav 3D Touch displeja slāņa.

    Lai arī Apple to sauc par pasaulē visattīstītāko mobilo operētājsistēmu, iOS joprojām ir kokaina un ļoti ierobežota platforma. Tomēr, ja nemēģināsi telefonam likt darīt to, ko tas negrib darīt, varēsi sadzīvot ilgi un laimīgi. Tas tiešām ir pieraduma jautājums.

    Pavisam vienkāršs kameru komplekts

    Vēl viens telefona aspekts, kur nevajag sagaidīt flagmaņu cienīgu sniegumu, ir kameras. Tās, manuprāt, nodrošina stabilu kameru iespēju minimumu. Te nav nekādu kosmisku piecu kameru sistēmu, jo aizmugurē ir tikai viena maza un skumja 12 megapikseļu f/1.8 kamera ar vienkāršu 5x digitālu tuvinājumu (zoom) un jaudīgais procesors ļauj veidot portretbildes kā jaunajos iPhone. Es runāju par sejas atpazīšanu un automātisku fona izpludināšanu. Telefona kamerai ir optiskā stabilizācija un fāzes noteikšanas autofokuss. Video varam uzņemt arī 4K (līdz pat 60 fps) izšķirtspējā.

    Priekšā telefonam ir iebūvēta 7 megapikseļu kamera, kas spēj uzņemt 1080p (30 fps) video. Selfijiem un videozvaniem pietiks, bet ne vairāk.

    iPhone/iPad kameras lietotne ir maksimāli vienkārša un es pieņemu, ka 99.99% iPhone lietotāju bildes bez jelkādas iestatījumu maiņas. Tas tev nav kaut kāds nopietns Android kamerofons, kuram var pirms attēla uzņemšanas pusstundu mainīt 2364 iestatījumus. It just works!

    Zemāk daži ar iPhone SE (2020) uzņemti attēli. Kaut kādu kvalitātes daļu gan nograuž Kursora servera attēlu optimizācija, bet nu ideju mēs varam saprast.

    Es tagad skatos uz fotogrāfijām, kas uzņemtas ar iPhone SE (2020) un secinu, ka tās ir absolūti adekvātas. Krāsas ir korektas, trokšņu principā nav. Bet absolūti adekvātas fotogrāfijas dienas laikā sanāks arī teju visiem citiem ap 500 eiro vērtiem Android telefoniem. Dārgākos telefonos reāli klāt nāk tikai papildus iespējas no kurām nozīmīgās ir labāka stabilizācija, “nakts” režīms un plašākas tālummaiņas (zoom) iespējas.

    Ar iPhone SE (2020) tu pavisam labi varēsi sabildēt savu ikdienu, mazbērnus, puķu vai rāceņu dobes vai čekus, līgumus un citus dokumentus.

    Secinājumi: iPhone SE (2020) ir labākais telefons visiem*

    Cik tad iPhone SE (2020) maksā? Telefons maksā priekš jauna iPhone patiešām pievilcīgu cenu. Lētākā 64GB versija maksā 489 eiro, bet optimālā 128GB versija – 539 eiro. Par 256GB versiju būs jāšķiras no 659 eiro, kas man šādam telefonam liekas krietni par daudz. Šis telefons pavisam noteikti ir lētākā biļete uz apsolīto Apple zemi! Par 719 eiro tu vari nopirkt iPhone XR, kas piedāvā modernu dizainu ar lielāku displeju un Face ID sejas atpazīšanu.

    Ko mēs vēl varam nopirkt par šādu naudu? Zini, ļoti daudz ko un tīri tehniski visas alternatīvas vismaz uz papīra būs pārākas. Mēs varam nopirkt pagājušā gada Samsung Galaxy S10e, Samsung Galaxy S10 Lite, Huawei P30, Xiaomi Mi Note 10 u.c. Ja raugāmies tikai uz tehniskajiem rādītājiem, tad pret šiem telefoniem iPhone SE (2020) konkurēt nav absolūti nekādu cerību. Vienīgā būtiskā lieta, kas liek uztvert nopietni šo mazo iPhone, ir ierīces potenciālā ilgmūžība. Es nedomāju, ka šajā ziņā kāds no šiem tehniski pārākajiem telefoniem pārspēs jauno veco iPhone SE (2020).

    Tādējādi rezumējot šo stāstu par iPhone SE (2020), es gribu teikt, ka tas ir izmēru un svara ziņā ērts telefons visiem tiem, kas negrib sevi apgrūtināt ar lielām ierīcēm. Šis iPhone dara praktiski visu to pašu, ko visi citi arī krietni dārgākie iPhone telefoni un tajā ir iebūvēta tāda spēkstacija, ka jaudas pietiks daudziem gadiem. Un tu noteikti pazīsti kādu, kas vēl tagad lieto pirmās paaudzes iPhone SE vai iPhone 5/5S, iPhone 6, kas ir piecus gadus vecas ierīces. Telefons piedāvā maz, bet labas kameras un vienīgā būtiskā nianse, kas var traucēt – akumulators nodrošina tikai nepilnas dienas lietošanu, ja telefonu izmantosim aktīvi.

    * Visiem, kam augstākā prioritāte ir ierīces ilgmūžība, stabila darbība un adekvāta cena. Ja gribi Android telefonu, tad uz tevi šis apskats neattiecas :)

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    85 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jānis
    19.05.2020 14:09

    Tiešām labākais telefons tiem kam nepatīk lieli telefoni, vienīgi diemžēl ļoti ilgi šis telefons (kā jau visi) nekalpos, pēc kādiem 3 gadiem baterija jau būs ļoti pašvaka, tā kā pēc kādiem diviem būs jāmaina, lai varētu vēl vairākus gadus lietot, bet pārējo dzelžu un softa ziņā mierīgi gadus 5 nokalpos.

    Bet tai pat laikā, ja baumas ir pareizas, tad šim būs pagrūtāk konkurēt ar mazo versiju iphone 12.

    mcLays
    19.05.2020 15:04
    Reply to  Jānis

    Interesē pieredze tiem, kas ikdienā pārsvarā lādē ar 18W ražotāja ieteikto “arhaisko” 5W vietā. Cik reižu samazinās baterijas uzlādes resurss ilgtermiņā? Te droši vien lielāka pieredze būs android viedtālruņu īpašniekiem. Es vairāk sliektos piekrist viedoklim, lai baterija kalpotu 5 gadus, nelādē to ar 18W ikdienā.

    qwer
    19.05.2020 15:17
    Reply to  mcLays

    Lietoju 11 pro kopš iznākšanas un ikdienā lādēju ar 18w. Baterijas kapicitāte šobrīd ir 98% un telefons ļoti uzkarst kad lādē, iespējams tas arī ir iemesls kapēc samazinās kapacitāte.

    Edgars Briedis
    19.05.2020 15:26
    Reply to  qwer

    Kapacitāte samazinās ar katru uzlādes ciklu. Tiem procentiem ir daudz ciparu aiz komata. Neliela uzsilšana ir normāla. Karstam gan nevajadzētu būt.

    Edgars Briedis
    19.05.2020 15:23
    Reply to  mcLays

    Nebūs taisnība. Šodien baterijas ir pietiekami gudras un ņem pretī tik, cik spēj paņemt. Arī ja pieslēgsi pie 30W uzlādes. Nolietojums ir dabīga lieta un ar katru uzlādes ciklu kapacitāte samazinās, tādēļ ir normāli ik pa pāris gadiem bateriju mainīt.
    Īsumā – nē, lielākas jaudas lādētāji nebojā baterijas un nesamazina tās mūžu.

    digitalk
    19.05.2020 16:34
    Reply to  Edgars Briedis

    toties ir loģiski, ka pie SE rijīguma, tā mazā baterija nosprāgs ātrāk, jo ir jālādē daudz biežāk un uzlādes ciklu skaitā nekāds fantastiskais uzrāviens nav manīts.

    Edgars Briedis
    19.05.2020 17:18
    Reply to  digitalk

    Jā, tādēļ nevaru iedomāties normālu šī telefona lietošanu bez battery case.

    digitalk
    20.05.2020 03:41

    nevajag domāt, ka būs Apple sponsorēts remonts, kā tais laikos, kad viņi pārmelojās. līdzinieka iPhone 8 baterijas nomaiņa maksā 50-60 eiro.

    talk
    20.05.2020 17:20

    pirms 6 mēn man bērns sāka lādēt tolaik 6 men vecu iphone 7 pie mana ātrā iphone 11 pro lādētāja un tagat baterija viņam tur dažas stundas. Vai pareizi saprotu, ka labāk Iphone 7 neladēt pie ātrā lādētāja?

    digitalk
    20.05.2020 18:23
    Reply to  talk

    @talk nebūs gan pareizi. visiem mūsdienu telefoniem ir kontrolieris, kurš seko baterijas uzlādei/izlādei. tas pieprasīs no lādētāja tieši tik, cik vajag baterijai, nevis lādētājs bliezīs iekšā, ko sagribēs.

    mcLays
    25.05.2020 13:48
    Reply to  talk

    Bērniem jāiemāca 3 lietas:
    1) neizlādēt telefonu līdz 0% (ieteicams sākt lādēt pie 20-30%)
    2) nespēlēt spēles kamēr lādējas telefons (pārkarst, degradējas baterija)
    3) nelādēt telefonu ar svešiem lādētājiem

    Es nemocītu iPhone7 bateriju arī ar ātro uzlādi.

    capsx
    29.07.2020 07:11

    mmm … šitam pats nevar nomainīt, kā vecajiem dzelziniekiem?

    Janis Liepins
    19.05.2020 19:42
    Reply to  Jānis

    Šķiet, ka tūlīt būs ārā Pixel 4a tādā pat izmērā, tik ar stipri mazāk bezeļiem, stipri labāku kameru un zemāku cenu. Domāju, ka šim ir RIP

    paga
    19.05.2020 19:54
    Reply to  Janis Liepins

    Pie nosacījuma, ka priekš pircējiem A > Ā

    Janis Liepins
    19.05.2020 22:11

    Baumo par 3080 mah Li-Po, kas ir labāk par 4 un arī Galaxy S8 un gandrīz 2x vairāk par šo ifūnu

    Atis
    19.05.2020 22:25

    Ja? Es pixel 3a par beteriju nesūdzos. Varbūt tāpēc, ka a sērijai švakāks procis, līdz ar to bateriju tērē mazāk.

    19.05.2020 14:13

    Loti labs telefons ar vienu problemu, nevar uzlikt Android apps. Cerams Facebook Lite ir izlaists prieks OSX… kadus gadus atpskalj uz Andoid bija, bet uz OSX nebija ;)

    Prusljix
    19.05.2020 14:54
    Reply to  M!!!!

    Un kāda Tev tieši ir nepieciešamība pēc Facebook lite?

    paga
    20.05.2020 08:14
    Reply to  Prusljix

    Lasīts, ka Lite esot vieglāks un raitāks salīdzinājumā ar pilno FB klientu, kas ir uzbriedis kā nobarots suķis.

    paga
    20.05.2020 09:12
    Reply to  paga

    Par ko iebildumi – ka Lite ir vieglāks vai ka pilnais FB klients ir suķis?)

    19.05.2020 16:30
    Reply to  M!!!!

    Sorry – uz IOS

    Kajagoō
    19.05.2020 22:31
    Reply to  M!!!!

    instalē Friendly uz iOS. Un būs tev mesendžers un fēcebūks vienā aplikācijā.

    Vladimirs
    19.05.2020 14:25

    Pats galvenais ka cena ļoti laba priekš apple produkta, pie tam vēl 2020 gada. Nebūtu es jau aizstājis savu veco 5 gadus darbināto iphone 6 ar android tad mans pirkums būtu šis.

    Jānis
    19.05.2020 14:50

    Pirms pāris mēnešiem pārgāju no sava vecā se 2016 uz 11 pro max. Telefonu lietoju kadus gadus 3+ un arī šodien tas strādā perfekti izņemot bateriju, protams. SE telefoni ir kā start up par zemu cenu (cilvēkiem kuri nekad nav lietojuši apple ierīces), kas tevi ievilina apple ekosistēmā un no kuras pēc tam ir grūti tikt vaļā. Šī ir diezgan laba mārketinga stratēģija, lai piesaistītu jaunus pircējus.

    rokas
    19.05.2020 15:19
    Reply to  Jānis

    Kas nu tur labs. Lai ievilinātu, būtu jādod SE par simtiņu + ikmēneša abonements āboltīklam, bez kura tu var sēdēt uz plikas trubiņas, tikai zvanīt un sūtīt sms un sērīgi skatīties uz citiem eplistiem, kas izmanto visu pieejamo. Ar pilnas cenas verķi nesanāk nekāda ievilināšana.

    rokas
    20.05.2020 08:13

    Ir naivi domāt, ka sākotnējais simtiņš tur sedz lielāko daļu cenas. Simtiņš ir tikai ieejas biļete un tad tu maksā, līdz samaksā pilnu vērtību.
    Ja zini, kā darbojas līzings, tad tu arī saproti kā darbojas mazābols par simtiņu. Tu taču neizlasīji, ka es dalu ābolus par simtiņu – samaksā un ej ar to kur gribi, kaut ved uz Laimes Zemi?

    KKTK
    19.05.2020 16:18

    Nevajag stāstīt, ka bildes ir adekvātas :) Adekvātas bļam-bļam telefoniem, bet ne realitātei. Skatos uz to RIMI bildi un domāju, kas tur ir kruķīts? Laikam aifons visu bildē RAWā un tad pēc scēnas minēšanas pielieto maigus HDR efektus. Patīk vai nepatīk to lai katrs pats domā. Ir kas tā bildē un apstrādā arī ar spoguļkamerām (piem. TVNET rakstu sērija par Grūziju).

    19.05.2020 17:01
    Reply to  KKTK

    A tev labāk patiktu bilde ar pārgaismotām debesīm vai tumšu rimi siluetu? HDR ir laba lieta un tā piekritēju ir krietni vairāk kā tevis-veidīgo kam tas nepatīk. Konkurence arī dara savu – savulaik Samsungi pirmie sāka “uzpūst” bilžu kvalitāti, tādejādi salīdzinošajos testos liekot iPhone bildēm izskatīties “sliktākām”. Lai iPhone nepaliktu kaunā, nākas arī tā darīt, jo pircējs jau nav muļķis – pircējs redz kuram bilde izskatās labāk!

    19.05.2020 16:49

    Nez, iPhone 8 nav izteikti mazāks par X, Xs, vai 11pro, tas ir tikai nedaudz īsāks par šiem. Līdz ar to arī iphone X (kuru lietoju kopš tā iznākšanas) varu saukt par tikpat kompaktu un ērti lietojamu ar vienu roku. Uzskatu, ka X modelis arī būtu bijis lielisks “donors” jaunajam SE… Vienīgi – tad būtu sanācis pārāk līdzīgs 11tajam, un maksātu dārgāk kā šis.comment image

    Uldis M.
    20.05.2020 10:43

    11 vai 11 pro? jo 11 ir lielāks. 11 ir Xr tiešais pēctecis (identisks izmēros), kurš ir lielāks par x un kā minēji arī biezāks. pateisībā arī 11Pro ir palicis čut čut lielāks un biezāks salīdzinot ar X.

    Stīvs
    19.05.2020 17:30

    Telefons priekš bērniem un pusmùža cilvēkiem. Ar tādu baterijas ietilpību no tās jaudas nav jēga, kamera arī nav spīdoša un ir stipri novecojusi.

    Janka
    19.05.2020 19:56

    Vai tad Apple nebija tas, kurs atzinas, ka ar laiku samazina aparata performanci, jo redz akumulators ari klust vecaks vai kadi tur bija piezimeti tie iemesli. Domajams Applam ari nav izdevigi, ja katrs lietotajs savu aparatu gribes lietot 5 gadus, savadak bus gruti konkuret ar parejiem lielajiem razotajiem. Turklat noverots, ka tie kas atlaujas dargakos modelus, biezi pec jauna modela paradisanas vairs negrib but atpaliceji un nem kreditu lai iegadatos jaunako atkal.

    Janka
    19.05.2020 22:25

    Tehniskais skaidrojums varbūt ir pieņemams. Vai mūsdienās tas notiek ar visiem iphoniem vai arī tas atkarīgs no akumulatora parametriem? Es tomēr gan arī ticu, ka tas iet roku rokā ar to, ka applim japiepalīdz lietotājiem nobriest iegādāties jaunāku devaicu. Tirgus ar Androidu taka ir sadalits, iespejas pelnit vairak rodas uz tirdzniecibas apjomiem. Bet plāns, ka lietotāji varēs 5 gadus laimīgi lietot vienu un to pašu telefonu šajā nišā nav laba stratēģija.

    Janis Liepins
    20.05.2020 09:17

    Bet reputācija āboļu kompānijai feina, ne? Turklāt biežāk tehnogīku acīs (paviršs novērojums!!!!).Un tiem pie rokas vienmēr internets……

    Inga_X
    12.06.2020 22:37

    Pilnīgi piekrītu. Es lietoju savu 5s jau 6-to gadu un tikai tagad plānoju mainīt uz ko jaunāku no IPhone, baterija vairs netur, jo bērni skatās video. Toties vairāki paziņas jau Samsung 4x nomainījuši. Finansiāli es tomēr jūtos ieguvēja. Esmu ļoti apmierināta ar šo ierīci. Parasti ar savu tālruni nezīmējos, man nav svarīgākais pazīmēties, bet funkcionāli un ērti lietot tik cik man nepieciešams.

    Jānis Rozenšteins
    19.05.2020 22:29

    Ok, mani 2 centi.
    Dizains no 2014. gada (tūlīt man leks virsū, ka poga un aizmugurīte ir citas). Bet pēc 5 gadiem, kam beigsies atbalsts, šim dizainam būs jau 11 gadi… Yeeey

    Ekrāns ir ne tas spilgtākais un ne tas asākais.
    Kamera varēja būt labāka. Mākslīgā bokeh izveide ir ļoti zemā līmenī, tumšākos apstākļos nav nakts režīma, lai gan čipsets to atļautu.
    Baterija ir daudz par mazu.

    Ātruma pietiek, jo čipsets ir labs, bet baterija to noraks. Ne velti baterijas testā iPhone SE 2020 izturēja nedaudz vairāk kā 3h, kamēr citi telefoni bija daudz izturīgāki…

    20.05.2020 08:54

    Āpsi, visu ko pateici tiek akcentēti uz dārgajiem modeļiem par 799euro un uz augšu. Tu jau mazliet aizrāvies par mega krutām ekstrām budžeta viedtelefonam, kurš maksā 450+.

    20.05.2020 08:57

    Vēl vari salīdzināt neseno pežgo pret bembi ar tādu pašu kritiku, kur nosauc krutās fīčas, kuras nav pežgo bet ir bembī.

    Janis Liepins
    20.05.2020 09:19

    Būs sajaucis. Tiem brendiem vienmēr ir otrādi. Bembī cilvēki maksā par sapņiem

    ggggg
    20.05.2020 09:25

    Atkal ābolfobs Rozenšteins. 😉
    Ja vēlies TouchID pogu, tad dizainam, gribot negribot, ir jābūt tieši šādam.

    Jānis Rozenšteins
    20.05.2020 14:36
    Reply to  ggggg

    Un atkal kādam kāda cita viedoklis liekas nepareizs.

    Ja vēlos touch id, tad šādam jābūt dizainam??? Pirkstu nospiedumu lasītāji ir redzēti pilnīgi visās telefona vietās, pat ekrānā iebūvēti, taka šis nav Dizains kuru pielūgt vai ar kur lepoties vai kuru glorificēt dēļ touch id.

    digitalk
    20.05.2020 18:15

    dizains, kā reizi ir ļoti pareizs — viena poga visam, zem īkšķa. ērtības ziņā nekādi tači, androīda trīspogas un citi murgi nespēj to pārspēt.

    digitalk
    20.05.2020 18:12
    Reply to  ggggg

    @ggggg dizainam nav jābūt tādam, jo TouchID var novietot arī aizmugurē un phoni atlokot ar rādītājpirkstu.

    ggggg
    21.05.2020 14:18
    Reply to  digitalk

    Jā, man tāds viedtālrunis ir bijis. Neticu, ka šāda sistēma ir kaut nedaudz tik pat intuitīva kā pirkstu nospiedumu sensors priekšā. Poga (sensors), kuru jāsameklē ar tausti, kuru nevar lietot, nepaceļot tālruni ir nepabeigs dizaina elements, manuprāt. Vienīgā normālā alternatīva pogai priekšā ir zem ekrāna esošs sensors, bet nu tur arī jāskatās, cik precīzi šis sensors spētu identificēt pirkstu nospiedumus.
    Vēl jau var arī pirkstu nospiedumu sensorus iestrādāt sānu pogās vai šaurās (horizontāli) priekšējās Home pogās kā tas bija Samsung agrāk, bet šajā gadījumā netiek nolasīts pilns pirksta nospieduma klājums (poga nav apaļa), tātad – palielinās iespēja situācijai, kad kāds cits var tikt pie taviem datiem.
    Tātad – ja TouchID sensors pogā, tad pogai jābūt redzamai (priekšā), apakšpusē, bet ierīces “pieri” (augšējo apmali) palielināt tik lielu, kā apakšējā rāmja daļa (“zods”) simetrijai. Un bams, vecais iPhone dizains!

    capsx
    29.07.2020 06:59

    Nez – es tieš atkal gribu veco 4s 5s dizainu …

    AiniSpainis
    20.05.2020 07:19

    Pēc nedēļas lietošanas neko sliktu nevaru teikt par šo āboltelefonu. Pārgāju no 6s un par akumulatora darbības laiku nevar sūdzēties. Patīk, kā darbojas touch ID. Priecājos, ka nav vairs tas traucējošais 3D touch, kas bija 6s.

    John
    20.05.2020 08:55

    Baterijas turēšana/neturēšana atkarīga no izmantošanas ieradumiem. Savu četrus gadus veco SE lādēju reizi trijās dienās.

    Janis Liepins
    20.05.2020 09:20
    Reply to  John

    Tad jau podziņtelefons būs pašā laikā. To tieši tāpat var nelietot

    Māris
    20.05.2020 10:11

    Kad beidzot iPhone būs latviski? Neceļas roka maksāt naudu par lietu kas 21gs. nav iztulkota latviešu valodā.

    Uldis M.
    20.05.2020 10:56
    Reply to  Māris

    Ja ar latviešu valodu domā saskarnes valodu, tad īsti tam jēgu neredzu. Ikdienā taču tāpat lietojam sev labi zināmas lietotnes – ar citiem sarakstāmies latviski, waze darbojas latviski, soctīklos komentāri latviski, u.t.t… Vai kaut kas būtiski mainīsies no tā ka zem kameras ikonas rakstīsies Kamera, nevis Camera? Ja cilvēks kaut cik draudzējas ar tehnoloģijām, tad vārdi Settings, Save, Delete arī nebūs pirmo reizi redzēti.
    Zinu vairākus iphone lietotājus kuri ar angļu valodu ir uz jūs, bet iPhone lieto pietiekoši pilnvērtīgi.

    Čiekurs
    20.05.2020 11:19
    Reply to  Uldis M.

    Es tieši uzskatu, ka visos UI ir jālieto angļu, krievu, vai vācu valoda. Šīs valodas būs ļoti korekti pielietotas un nepārprotamas un tas palīdzēs arī labāk apgūt svešvalodu, ja ar to ir problēmas. Pats gan Android, gan Windows, gan visos vadības datoros izmantoju angļu valodu, jo nereti nevar iebraukt, ko tieši pārtulkotais vārds uz latviešu valodu nozīmē. Retāk tas ir Android, vai Win, bet spectehnikās nejēgā bieži.
    Vēl ir gadījumi, kad pārslēdzot UI uz latviešu valodu, pārslēdzas arī no QWERTY uz ŠUSILDATEC un šīs darbības izdarīt atsevišķi nevar.
    Mans komentārs, protams, neattiecas uz tiem, kam nav nekādu pamatzināšanu svešvalodās.

    Ivars Dzerve
    20.05.2020 12:13
    Reply to  Čiekurs

    bet kā ar tekstiem SMS un citās aplikācijās? Var uzrakstīt Glāžšķūņu rūķīši?

    Māris
    22.05.2020 08:32
    Reply to  Čiekurs

    Tu jau kā latvieši 80 -tos . gados runā, tad visi krievu pakaļlaižas bļāva, ka visam ir jābūt krieviski, jo tājā valodā viss ir saprotami un tā labāk var iemācīties valodas. Par Rīgas kinostudija ierunāja filmas tikai krieviski.

    Janis Liepins
    20.05.2020 12:23
    Reply to  Uldis M.

    Klau bet šī atbilde ir tieši tādā pašā veidā kā te tāds rezidents Kristaps S neieteica Huawei p40pro.
    Šī sentence: ” Ja cilvēks kaut cik draudzējas ar tehnoloģijām, tad vārdi Settings, Save, Delete arī nebūs pirmo reizi redzēti. Zinu vairākus iphone lietotājus kuri ar angļu valodu ir uz jūs, bet iPhone lieto pietiekoši pilnvērtīgi.” tika rūpīgi izsmieta, kad viens cits rezidents piedāvāju uzmontēt Google appus caur sētas durvīm.
    Diskriminācija…. diskriminācija!!!!

    wils
    20.05.2020 14:41
    Reply to  Janis Liepins

    Jaucat pilnīgi divas atšķirīgas lietas. Uzlikt mobīlo(-s) servisu(-s), bez garantijas, ka tas strādās 100% korekti un nomainīt sistēmas pamatvalodu.

    Janis Liepins
    20.05.2020 15:01
    Reply to  wils

    Nu abi prasa kautkā upurēšanu / ieradumu maiņu / pielāgošanos un neērtības

    Ivars
    20.05.2020 10:44

    Kaut kā izlaista mikrafona problēma, kas gadījās auto testā

    Naktsvilks
    20.05.2020 11:40

    Kursors lenām kļūst par Apple nozombēto patērētāju saieta vietu… Skumji.

    Ivars Dzerve
    20.05.2020 12:11
    Reply to  Naktsvilks

    tas nu gan nav īsti tiesa, paskaties cik maz patiesībā te rakstu ir par ābolu, procentus neskaitīšu, bet, liekas, ka mazāk par 10….

    Janis Liepins
    20.05.2020 12:25
    Reply to  Ivars Dzerve

    Jautājums jau vairāk KĀ raksta un kādas pielaides dod.

    tā gan
    20.05.2020 12:54
    Reply to  Janis Liepins

    ….vai atlaides?

    Time
    02.06.2020 01:01
    Reply to  Janis Liepins

    Priblēma ir divkosībā. Par vecu aplika dizainu saka ok, tajā pat laikā par citiem foršiem telefoniem saka oi garlaicīgs dizains, nopietni :D toties 10 gadus vecs dizins gan ir pasaules nagla :). Vēl tie stāsti, ka apliks izlaiž kko interesantu. Kas interesants no viņu puses un nenokopēts no ķīnas ir viņu izlaists? Problēma ir divkosībā un dubultos standartos. Kursors atgādina tos tipus kam agrāk nepatika amoled, a kā parādījās ibolā tā ou kāds foršs ekrāns :D. Kad ķīna izlaida uzacs telefonu fuuu, ibols nokopē ouuu vaaauuu :) nu reāli ierēciens nāk :D

    Juris
    20.05.2020 14:13

    Mamma pirms 5 dienām šo paņēma, jo iepriekšējais lētais ķīnietis (Meizu) pēc 4(!) gadu lietošanas atteicās. Šobrīd priecīga par izvēli, viss esot super. Pie iOS pierada ātri un bez sāpēm.

    elīna
    20.05.2020 20:21

    Ja jāizvēlas pirkt , kuru labāk Iphone 8 plus vai jauno SE?

    Pigors
    21.05.2020 09:25

    Kristap, esi tik jauks un pasaki, iPhone 8 aizsargvāciņi SE(2020) derēs?

    Kārlis
    21.05.2020 17:51

    Der!

    Norics
    28.05.2020 01:29
    Reply to  Pigors

    derēs ari der

    elīna
    21.05.2020 20:37

    Paldies par izsmeļošu atbildi, kāpēc 8plus? Jo man patīk tā izmērs un dizains. Bet jā būs jāskatās uz citiem modeļiem, jo jaunais SE tad nederēs,pie iemesla ka netur ilgi bateriju.

    Normunds
    29.12.2020 11:25

    Aifoni daudz Labaki

    Reklāma