Web Analytics
More
    Reklāma

    Xiaomi Mi Note 10 apskats – dulli 108 megapikseļi viedtālrunī

    Kopumā - ļoti interesants, kvalitatīvs, bet vēl arvien vidējā klases viedtālrunis gandrīz jau flagmaņa cenā.

    Jaunākie raksti

    Lai arī Xiaomi parasti nav dēvējams par pašu skaļāk dzirdamo viedtālruņu ražotāju, tomēr šajā rudenī Xiaomi nācis klajā ar vairākiem interesantiem paziņojumiem. Viens no tiem bija Xiaomi Mi Mix Alpha viedtālrunis ar ekrānu, kas apliekts arī ap tā aizmugures daļu, bet tiek lēsts, ka šos viedtālruņus Xiaomi saražojis ļoti ierobežotā apjomā. Daži uzskata, ka pirmais Mi Mix Alpha laidiens bijis vien 500 ierīces.

    Nedaudz piezemētāks bija Xiaomi paziņojums par 108 megapikseļu kameras izmantošanu viedtālrunī. 108 megapikseļu kamera tapusi Xiaomi un Samsung sadarbībā. Pirmie modeļi ar 108 megapikseļu kameru ir Xiaomi Mi Note 10 un Xiaomi Mi Note 10 Pro. Faktiski Mi Note 10 un Mi Note 10 Pro ir viens un tas pats viedtālruņa modelis, tos atšķir vien atmiņas un RAM izmēri, kā arī Mi Note 10 Pro ir vēl viens lēcas elements 108 megapikseļu kameras objektīvā.

    Reklāma

    Milzīgas kameru izšķirtspējas vairs nav nekāds retums viedtālruņu kamerām – aptuveni pirms gada startēja viedtālruņi ar 48 megapikseļu kameru (Honor View 20), tad nāca 64 megapikseļu kamera (Realme X2 Pro) un beidzot ir arī 108 megapikseļu galvenā kamera, ko pavada vēl četras kameras Mi Note 10 modelī.

    Te gan jāņem vērā, ka megapikseļu skaits nav nebūt vienīgā tehniskā nianse, kas norāda uz kameras spējām. Vēl pāris gadus atpakaļ jau minētais Samsung pakāpās soli atpakaļ no 16 megapikseļiem Samsung Galaxy S6 sērijā uz 12 megapikseļiem pēcāk sekojošās Galaxy S7, Galaxy S8 un pat Galaxy S9 sērijās. Pat šī gada Galaxy S10 sērijā tiek izmantotas 12 megapikseļu kameras (jā, ir arī 16 megapikseļu platleņķis). Un tas viss tiek darīts, lai samazinātu trokšņu līmeni sliktākos gaismas apstākļos.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma:  Android 9.0 Pie; MIUI 11
    • Ekrāns: 6.47 collu AMOLED 1080 x 2340, 19.5:9 malu attiecība, ap 398 ppi, Corning Gorilla Glass 5 skrambu drošs ekrāns, HDR10+ atbalsts, DCI-P3
    • Procesors:  Qualcomm Snapdragon 730G (2x 2.2 GHz Kryo 470 Gold un 6x 1.8 GHz Kryo 470 Silver), Adreno 618 video apakšsistēma
    • RAM un atmiņa: 6 GB + 128 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE, aptX HD), 4G
    • Kameras: piecu kameru sistēma – 108 megapikseļi, f/1.7, 25mm (wide), 1/1.33″, PDAF, lāzera autofokuss, OIS; 12 megapikseļi, f/2.0, 50 mm (2x telefoto), 1/2.55″, PDAF, lāzera autofokuss; 5 megapikseļi, f/2.0, 78 mm (5x telefoto), PDAF, lāzera autofokuss, OIS; 20 megapikseļi, f/2.2, 13mm (ultrawide), 1/2.8″, lāzera autofokuss; 2 megapikseļi, f/2.4, 1/5″ (makro kamera)
    • Pašiņu kamera: 32 megapikseļu ar 4-in-1 super pixel un f/2.0 objektīvu
    • GPS: ar dubultās uztveršanas A-GPS, GLONASS, BDS, Galileo
    • Papildus: e-kompass, barometrs, pirkstu nospiedumu lasītājs aiz ekrāna aizsargstikla, ātra 30 W akumulatora uzlāde, NFC, USB 3.1 Type-C
    • Izmēri un svars:  157.8 x 74.2 x 9.7 mm, 208 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Po 5260 mAh
    • Krāsas: Aurora Green, Glacier White, Midnight Black
    • Cena: 549 eiro Xiaomi veikalā

    Izskats

    Bez lielas piedomāšanas vai acu pievēršanas var apgalvot, ka Xiaomi Mi Note 10 ir lieliski uzbūvēts viedtālrunis. Tas nevienā materiālu izvēles vai salikšanas parametrā neatpaliek no citiem lielo ražotāju šī gada modeļiem – Mi Note 10 veidots no stikla, tam pat ir super glīta stikla aizmugure ar tā saucamo dziļuma efektu. Kādreiz tika runāts, ka šādu dziļuma efektu iegūst, kopā salīmējot aptuveni 8 plānas stikla kārtiņas. Nav gan zinām, kā tieši panākts glītais Mi Note 10 aizmugures nosegvāka spīdums.

    Mi Note 10 pat ticis pie ekrāna ar noliektām sānu malām, bet te gan jāsaka, ka Xiaomi nav izdevies izveidot mazas ekrāna apmales – tās nav lielas, bet tās noteikti atpaliek no Samsung S10 sērijas un OnePlus 7 Pro un 7T Pro ekrānu spējām. Protams, jāņem vērā, ka Mi Note 10 ir jūtami lētāks viedtālrunis par Samsung un OnePlus flagmaņiem.

    Kameras visai jūtami lien ārā no Mi Note 10 korpusa līnijām, bet ar to mums būtu jau jāsamierinās – pilnīgi visi ražotāji šādi veido savus viedtālruņus (izņēmums ir izturīgo viedtālruņu ražotāji, bet tiem arī korpusi nav tik plāni).

    Ja par kaut ko varētu sūdzēties uzbūvē, tad tas ir visai nožēlojams mono skaļrunis. No tā tiešām var izmānīt ārā tikai atbaidošu, metālisku džinkstoņu, nevis mūziku vai skaņu spēlītēm. Neesmu arī pilnīgi pārliecināt, ka Mi Note 10 svars (208 g) un nedaudz arī biezums ir atbilstošs gaidām, bet tad atkal – viedtālrunim ir iespaidīgs Li-Po 5260 mAh akumulators.

    Patīkami, ka viedtālrunis saņēmis līdzi arī vienkāršu silikona apvalku. Daudzi novērtēs arī 3.5 mm austiņu spraudni, kā arī Mi Note 10 izmantojams par tālvadības pulti, jo tam ir infrasarkano staru raidītājs.

    Ekrāns

    Xiaomi aprīkojis Mi Note 10 ar 6.47 collu AMOLED ekrānu, tam ir 1080p+ izšķirtspēja un noliektas sānu malas. Tāpat aiz ekrāna aizsargstikla novietots tīri ciešams pirkstu nospiedumu nolasītājs. Ekrānu un arī viedtālruņa aizmuguri sargā Gorilla Glass 5 aizsargstikls. Ekrānā ir neliels iegrauzums pašiņu kamerai, bet tas netraucēs viedtālruņa lietošanu.

    Varbūt esmu nedaudz izlepis, bet no 550 eiro viedtālruņa biju gaidījis kādu nedaudz interesantāku ekrānu. OnePlus 7T šajā pašā cenā ar būtiski jaudīgāku procesoru, ietilpīgāku RAM atmiņu un pāris citiem papildu niekiem uzstādījis 90 Hz ekrānu; tas gan ir plakans 90 Hz ekrāns, tomēr atšķirība ir redzama ikdienā.

    Kopumā jāsaka, ka Mi Note 10 ekrāns nebūt nav slikts, bet 550 eiro cena ir jau uz robežas – no tik dārga viedtālruņa var un vajag prasīt visādas papildu iespējas.

    Programmatūra un veiktspēja

    Te nonākam pie sāpīgākās Xiaomi tēmas, un jāsaka, ka ražotājs ir labojies. Godīgi sakot, nebiju redzējis Xiaomi MIUI saskarnes darbības kopš MIUI 9 versijas, un esmu visai patīkami pārsteigts par to, kā ražotājs spējis savākties. Pavirši izmetot aci nemaz nemanīsi, ka kaut kas būtu dikti pielāgots vai izmainīts. Ir, protams, pāris drusku kaitinošas nianses, bet neko kritisku nespēju saskatīt MIUI 11 un attiecīgi arī Mi Note 10 viedtālrunī. MIUI 11 saskarnes pamatā ir Android 9 Pie operētājsistēma, nav pagaidām zināms, kad Mi Note 10 tiks pie Android 10.

    Xiaomi ļoti vēlas, lai lietotājs pierakstītos Xiaomi mākonī, bet tagad vari izvēlēties, ko tieši atļaut sinhronizēt. Nesapratu, kāpēc MIUI 11 ieviesta katras uzinstalētās lietotnes pārskenēšana ar iebūvētu pretvīrusu rīku. Ar Play Store aizsardzību vajadzētu pietikt. Drusku nejaukāks ir uzstādīt reklāmas lietotņu apjoms, te nu ir plašs darba lauks ar atinstalēšanu un lietotņu apturēšanu. Neliels haosiņš ieviests Android pamata iestatījumos, nesaprotu, kāpēc Xiaomi visur izvēlējies sabāzt dažādus tīrīšanas un sakopšanas rīkus, bet visi papildinājumi ir gana neuzmācīgi, tos var ignorēt.

    Mi Note 10 un MIUI 11 saskarne man nevēlējās darbināt pāris sintētiskās veiktspējas testus. Jebkurā gadījumā var spriest, ka izmantota viduvēji ātra atmiņa, kas pati par sevi nav neko lēna, bet te jau atkal vēlētos piesaukt ne pārāk zemo viedtālruņa cenu. Diemžēl procesora veiktspēja ir jūtami zem Snapdragon 855 un 855 Plus. Ikdienas viedtālruņa darbības ātrumu Snapdragon 730G procesors nebremzē, bet ir pilnīgi skaidrs, ka ideālu plūdenumu arī tas sniegt nespēj.

    Atsevišķās vietās MIUI 11 saskarne nav iztulkota vai arī tā ir tulkota ar mašīntulku.

    Ar spēlītēm un Snapdragon 730G procesoru jābūt izmanīgam – pārsvarā spēles darbosies labi un pat tuvu teicami, bet jau atkal jāatzīst, ka līdzīgas cenas viedtālruņos pieejamie Snapdragon 855 un 855 Plus procesori ir nesalīdzināmi pārāki arī šajā disciplīnā. Mi Note 10 ir nosacīts spēlīšu režīms – iestatījumos tas jāaktivizē katrai spēlei atsevišķi.

    Mi Note 10 ir 128 GB atmiņa un 6 GB RAM, kamēr Mi Note 10 Pro modelī atradīsi 256 GB un 8GB RAM.

    Kameras

    Mi Note 10 lielākais pārsteigums noteikti ir 108 megapikseļu Samsung Isocell Bright HMX kamera ar 1/1.33” izmēra sensoru. 108 megapikseļu izšķirtspēju gan katrā reizē neredzēt, jo standarta iestatījumos ir 27 megapikseļu attēls ar tā saucamo pixel binning – tiek apvienota 4 blakus esošu pikseļu informācija. Protams, pastāv arī iespēja uzņemt 108.6 megapikseļu attēlu ar 12 032 x 9024 izšķirtspēju. Šāda 108.6 megapikseļu JPG fotodatne sver aptuveni 12 līdz 16 megabaitus.

    Patīkami, ka divas no piecām kamerām saņēmušas optisko attēla stabilizāciju, kas ir ļoti liels pluss, jo ierasts, ka optisko attēla stabilizāciju sastopam tikai galvenajai kamerai. Optisko attēla stabilizāciju nav saņēmusi jēdzīgākā no telefoto kamerām ar 2x palielinājumu, kas ir dīvains solis, jo 5x telefoto kameras aci izmantosi reti – palielinājums ir pārāk grandiozs, kā arī pati izmantotā matrica nav pārlieku laba.

    Platleņķa kamerai ir 117 grādu skata leņķis, kā arī 20 megapikseļu matrica. Šī būs visai bieži izmantota kameras acs.

    Tad vēl ir 2 megapikseļu makro kamera, kura pat tikusi pie autofokusa. Makro kamera, kā arī 960 kadru sekundē slow-motion video ieraksts izmantojami tikai ideālos skaidras dienas gaismas apstākļos.

    Teorijā viss izklausās bezgala jauki, bet kas notiek praksē? Sākšu ar to, ka Xiaomi, visticamāk, nav vēl līdz galam nostrādājis kameras lietotni, jo tā ik pa laikam uzvedās dīvaini. Kameras lietotnei bija niķis sajukt prātā un pazaudēt ekspozīcijas datus (lietotne rādīja pilnīgi melnu bildi ar dažiem spožiem punktiem, kur būtu jābūt ielas laternu gaismai), tāpat problēmas viedtālrunim radīja 108 megapikseļu attēlu ieraksts, kas var aizņemt par 6 līdz 8 sekundes. Tad nāk vēl viena nianse, ka kamerām mēdz dažkārt dažādi darboties baltās krāsas balanss. Šeit ir resurss, kas sīkāk izklāstījis Mi Note 10 kameras problēmas, bet es redzēju tikai daļu no minētajām. Cerams, ka tās tiks laika gaitā novērstas.

    Uzskatu, ka Mi Note 10 kameru darbība ikdienā ir jūtami virs tā, ko no gandrīz vidējās klases Xiaomi viedtālruņa gaidītu. Uz papīra ir patīkami redzēt, ka Mi Note 10 saņēmis 5x optisko palielinājumu un 10x digitālo palielinājumu, bet ikdienā 5x telefoto kamera ir ar ļoti šauru pielietojumu, kā arī tā nav diez ko kvalitatīva. Šajā ziņā man labāk patīk Samsung un OnePlus pieeja, piedāvājot saprātīgus palielinājumus, kur visas piedāvātās kameras darbojas līdzvērtīgi.

    Mi Note 10 pieejamais nakts režīms darbojas ļoti līdzīgi kā OnePlus 7 Pro un arī 7T/ 7T Pro. Protams, nakts režīmā nevar vēlēties ideālu detalizāciju, bet vismaz šis režīms spēj parādīt aptuvenas krāsas un gana nojaušamas aprises.

    No video pieejamas gandrīz visas iespējas – ir palēninātais video ar 960 kadriem sekundē, ir 4K izšķirtspējas video ar 30 kadriem sekundē, bet procesora veiktspēja neļauj uzņemt 4K video ar 60 kadriem sekundē.

    Akumulators

    Mi Note 10 ticis pie iespaidīga 5260mAh akumulatora ar 30W ātro uzlādi. Šoreiz jāatzīst, ka Mi Note 10 tiešām spēs daļai lietotāju nodzīvot divas pilnas dienas ar vienu uzlādi. Vienlaikus jāsaka, ka Mi Note 10 nav pārāk tukls, bet ietilpīgā akumulatora svars ir nedaudz jūtams.

    Uzskatu, ka tik ietilpīgs akumulators ar ātru uzlādi ir viens no lielākajiem Mi Note 10 trumpjiem.

    Nobeigumā

    Xiaomi Mi Note 10 ir viens no interesantākajiem šī gada viedtālruņiem kaut cik saprātīgā cenā. Mi Note 10 oficiālā starta cena ir 549 eiro par parasto (128 GB + 6 GB RAM) modeli vai 649 eiro par Mi Note 10 Pro (256 GB + 8 GB RAM). Tādējādi Mi Note 10 balansē tur pat, kur šobrīd ir OnePlus 7T viedtālrunis. Un, manuprāt, šeit sāksies problēmas Xiaomi smilšukastē, jo OnePlus 7T ir jūtami ātrāks, tam ir jau Android 10 un sagaidāmi arī laicīgi nākamie atjauninājumi, OnePlus 7T piedāvā vismaz manā prātā sabalansētāku kameru izvēli, jo ikdienā un ceļojumos pilnīgi pietiek ar pamata kameru, platleņķi un nelielu 2x optisko palielinājumu. OnePlus 7T ticis arī pie 90 Hz ekrāna.

    Mi Note 10 sper pretī ar ietilpīgāku akumulatoru, līdzvērtīgu ātro uzlādi, kā arī Mi Note 10 ir modernāka izskata ekrāns ar noliektām sānu malām. Protams, nedrīkst piemirst 108 megapikseļu kameru, bet tās spējas man ir grūti salīdzināt ar OnePlus 7T, jo pēdējo izmantoju ceļojumā uz siltajām zemēm, kur Saules gaisma netrūka, bet Mi Note 10 pie manis sabija gada tumšākajā periodā.

    Pieļauju, ka atsevišķos mirkļos tiešām Mi Note 10 uzstādītās piecas kameras ir izmantojamas, lai arī es atļaujos šaubīties par 5x telefoto kameru un arī par 2 megapikseļu makro kameras jēgu. Nepamet sajūta, ka tās tur ievietotas ķeksīša pēc – re, mums ir piecu objektīvu galveno kameru sistēma.

    Jāsaka, ka Mi Note 10 būvēts ļoti augstvērtīgi, Xiaomi tiešām iemācījies pēdējos gados piedāvāt viedtālruņu salikšanas kvalitāti un materiālus, kas ir līdzvērtīgi ar Samsung, OnePlus un citiem ražotājiem. Mi Note 10 izdevies saglabāt arī 3.5 mm austiņu spraudni, kas mūsdienās jau ir retums.

    Patika

    • Visai laba piecu kameru sistēma
    • Premium dizains un materiāli
    • Milzu akumulators

    Ne tik ļoti patika

    • Par šo cenu gribējās redzēt jaudīgāku procesoru
    • Mono skaļrunis ir vājš
    • Tikai daļai no piecām kamerām ikdienā būs jēdzīgs pielietojums
    Kopumā - ļoti interesants, kvalitatīvs, bet vēl arvien vidējā klases viedtālrunis gandrīz jau flagmaņa cenā.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    8
    Ekrāns
    7
    Programmatūra
    5
    Veiktspēja
    6
    Akumulators
    10
    Kameras
    6
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Artis 🍏
    09.12.2019 22:05
    Reply to  tuturutu

    Ielikt 108 megapikseļus telefonā ir muļķu ķeršana. Bet nav jau arī korekti salīdzināt ar vairāku tūkstošu midformāta kameru.

    10.12.2019 01:18

    vai tad tiešām ir tik traki ar to miui?
    tik pat labi aifoniem var likt divnieku par latviešu valodas neesamību
    12×9=108mp [laikam tiek kāpināts reizinātājs mārketoloģijā] – lai kā tas būtu bet 12mp režīmā izskatās labi tanī cenu kategorijā

    Carbon dioxide
    10.12.2019 09:01

    “aifoniem var likt divnieku par latviešu valodas neesamību” – vai tiešām pa šiem gadiem vēl nekas nav mainījies un iedomīgais apple nav spējis notulkot savu UI vai samaksāt kompānijām, kas to spēj izdarīt viņu vietā?

    Kursors.lv
    10.12.2019 09:57
    Reply to  Carbon dioxide

    Nope, acīmredzot, nevajag. Cilvēki taču pērk tos telefonus tāpat :)

    Skābene
    11.12.2019 12:13
    Reply to  Carbon dioxide

    Apple labāk zina, kādā valodā tev jārunā! :D

    azad
    24.01.2020 10:50

    Labāk, ka ir iztulkots patizli kaut kas un kaut kas atstāts angliski, bet skaitās latviski?

    Gatis Preiss
    10.12.2019 13:28

    He, beidzot viņiem arī ir NFC! Un akumulātors ir liels un ietilpīgs!

    eerks
    13.12.2019 18:47

    Nu pēdējos gados ar valodu jau vairs nav tik traki MIUI.
    Saistībā ar tulkojumu, cik ir zināms, visu tulko cilvēki – freelanceri un mašīntulkotājs netiek izmantots. Tulkotājiem vienkārši dod iztulkot vārdus bez konteksta un tādēļ arī ir kļūdas kopsalikumā. Vienīgi netiek algots neviens, kas visu sistēmu pārskata dzīvē.

    Reklāma
    Kopumā - ļoti interesants, kvalitatīvs, bet vēl arvien vidējā klases viedtālrunis gandrīz jau flagmaņa cenā.Xiaomi Mi Note 10 apskats - dulli 108 megapikseļi viedtālrunī