Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony Xperia Pro-I apskats – collas sensors viedtālrunī!!!

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Ja neņem vērā astronomisko cenu, tad Sony Xperia Pro-I ir ambiciozs celmlauzis, kas gandrīz ir spējīgs cīnīties ar profesionālajām kompaktkamerām.

    Jaunākie raksti

    Pēdējos gados, katrs viedtālruņu ražotājs, kam nav slinkums, veido Pro versijas. Tiesa gan, tās visbiežāk ir tikai uzlabotas standarta versijas, kam Pro ir tikai trendīgs nosaukums. Un tomēr, pavisam nesen Latvijas tirgū parādījies viedtālrunis, kas, manuprāt, visprecīzāk atbilst šim nosaukumam – Sony Xperia Pro-I. Viedtālruņa vārdā iekļautais Pro norāda, ka tas mērķēts profesionāļu virzienā. Patiešām, pēdējos gados Xperia viedtālruņi kļuvuši par visai dārgiem nišas produktiem. Lai cik aroganta šāda pieeja arī nešķistu, tā, dīvainā kārtā, ļāvusi buksējošajai Sony mobilajai divīzijai noturēties virs ūdens. Nosaukumā iekļautais I nav romiešu cipars, kā citos Sony flagmaņos, bet gan saīsinājums vārdam Imaging (bildēšana/fotografēšana). Tātad Sony Xperia Pro-I nosaukums saka priekšā, ka šoreiz tālrunis mērķēts profesionālu bildētāju virzienā. Šajā apskatā mēģināšu noskaidrot, vai šāda neiespējamā misija vispār ir iespējama, un kā Xperia Pro-I ar to veicies.

    Sony Xperia Pro-I trumpis ir collu lielais sensors, ko Xperia Pro-I izmanto galvenajai kamerai. Te gan ir viens āķis. Kāds? To paskaidrošu, kad ķidāšu kameras. Šī gan nav pirmā reize, kad, kādam ražotājam, izdevies šāds sasniegums. Pirmais, pirms astoņiem gadiem to paveica Panasonic Lumix Smart Camera CM1, bet pagājušajā gadā Sharp Aquos R6 un Leitz Phone1 to paspēja vēl pirms Sony. Šie abi modeļi gan negrasās iekarot pasauli un paliks vien Japānas tirgū. Sony lepojas ar to, ka šis ir pirmais collas izmēra sensors, kas saņēmis fāzes nobīdes auto fokusu un fiziski maināmu diafragmas atvērumu. Tas arī atšķir Sony veikumu no Sharp (Aquos un Leitz ir praktiski viens un tas pats, tikai rebrendots modelis). Tā kā Sony pieejams dažādākos tirgos, beidzot collas sensors viedtālrunī pieejams plašākām masām. Kamēr visi foto entuziasti, šo lasot, sajūt jau tirpas pakausī, nevaru nepieminēt iemeslu, kādēļ Xperia Pro-I nekļūs par visu fotogrāfu sabiedroto – tā cena ir astronomiska. Lai tiktu pie Sony Xperia Pro-I, nāksies šķirties no 1800 eiro. Apsveicu Sony ar dārgākā viedtālruņa titulu, jo Samsung atveramie brīnumi vairs nešķiet nepamatoti dārgi uz Pro-I fona. Šobrīd (apskats top aprīlī) gan Sony komplektā piemet ādas aizsargmaciņu, Vlog monitoru un rokas statīvu aptuveni 500 eiro vērtībā, kas vismaz minimāli mīkstina sirdi stindzinošo cenu.

    Reklāma

    Sony Xperia Pro-I tika prezentēts vēl pagājušajā gadā, bet pie mums atceļojis vien tagad, tādēļ tam ir pagājušā gada veiktspēja. Lai jūs tas nemulsina, te ir daudz, ko rakt, mīlēt un nīst, tādēļ apbruņojieties ar pacietību, šis apskats nebūs īss.

    Sony Xperia Pro-I tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 12
    • Ekrāns: 6.5 collu OLED, 1644 x 3840, 21:9 malu attiecība, ap 643 ppi, 98.6 cm2, ap 82.5% ekrāna un korpusa attiecība, 1B krāsu, 120Hz ātrā atsvaidze, HDR BT.2020, Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 888 5G (5 nm), astoņi kodoli: 1×2.84 GHz Kryo 680 & 3×2.42 GHz Kryo 680 & 4×1.80 GHz Kryo 680, Adreno 660 video apakšprogramma
    • RAM: 12 GB
    • Atmiņa: 512 GB, microSDXC atmiņu kartes lasītājs
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, Bluetooth 5.2 (A2DP, LE, aptX HD, LE), NFC, USB Type-C 3.2, 3.5mm austiņu ligzda, 3G/4G/5G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
    • Papildu: pirkstu nospiedumu lasītājs sānā, žiroskops, barometrs, kompass, krāsu spektra sensors, stereo skaļruņi, 24-bit/192kHz audio, dinamiskā vibrācijas sistēma, Sony Alpha kameru atbalsts, IP65/IP68 putekļu un ūdens aizsardzība
    • Kameras: aizmugurē: 12 MP, f/2.0-4.0, 24mm, 1.0″ (viss sensors netiek izmantots), 2.4µm, PDAF, OIS (315 PDAF punkti, 90% ietvara pārklājums) galvenā kamera; 12 MP, f/2.4, 50mm, 1/2.9″, PDAF, OIS 2.1x optiskā palielinājuma kamera; 12 MP, f/2.2, 124˚, 16mm, 1/2.55″, Dual Pixel PDAF ultra platleņķa kamera; 0.3 MP, TOF 3D dziļuma sensors; Zeiss optika; Zeiss T* lēcu pārklājums; LED zibspuldze; 12-bit RAW; HDR; acs izsekošana; video: 4K@24/25/30/60/120fps HDR, 1080p@30/60/120/240fps. Priekšā 8 MP, f/2.0, 24mm, 1/4″, 1.12µm, HDR, 1080p@30fps video.
    • Izmēri un svars: 166 x 72 x 8.9 mm, 211 g
    • Akumulators: Li-Po 4500 mAh, 30W vada uzlāde
    • Cena: 1799.95 eiro

    Funkcionāls dizains labākajās japāņu tradīcijās

    Sony Xperia Pro-I dizains neietilpst tajā kategorijā, lai piešķirtu stila balvas. Tomēr, atliek to tikai paņemt rokā, lai sajustu, cik dizains ir pārdomāts un patīkams. Diemžēl, šoreiz ir arī daži trūkumi, kas citos Sony flagmaņos nav novēroti. Par visu pēc kārtas.

    Xperia Pro-I iet to pašu jau iemīto taciņu, ko Sony Xperia 1 III – izstiepts taisnstūris, kas ir šaurāks, bet garāks par konkurentiem, plakana priekša, aizmugure un sāni. Ekrāns ticis pie šim gadam netipiski liela rāmja, bet attaisnojums pierītei un zodiņam ir ekrāns bez iegrauzumiem un uz priekšu vērsti stereo skaļruņi, kas ir lieliska un reti sastopama pieeja. Man šādi risinājumi ļoti simpatizē. Aizmugure tikusi pie matēta Gorilla Glass 6 aizsargstikla. Šoreiz kameru sistēma ir centrēta, tādēļ šis ir viens no retajiem viedtālruņiem, kas uz galda negāzelējas. Tomēr kameru sistēma ir visai apjomīga. Lai ērti turētu Xperia Pro-I, visu laiku nākas apgrābstīt kameras. Bildējot, neaizmirstiet tās notīrīt. Diemžēl, arī, turot tālruni horizontāli, pirksts visu laiku atrodas virs ultra platleņķa kameras. Tas bieži rezultējas ar pirkstu ultra platleņķa bildēs. Bet nu tas šoreiz jāpiecieš, jo runa taču ir par vienu varenu kameru sistēmu.

    Alumīnija rāmis šoreiz veidots rievots. Tā ir patīkama atšķirības zīme, kas ļauj ērtāk tālruni satvert. Turklāt rāmis ļauj tālruni atstutēt uz plakanām virsmām, kas var noderēt bildējot. Apakša tikusi pie USB, bet augša pie 3.5 mm austiņu ligzdas. Visinteresantākais ir labais sāns. Tur izvietots divpakāpju kameras taustiņš, neliels taustiņš video aplikācijai, pirkstu nospiedumu lasītājs/bloķēšanas taustiņš un skaļuma taustiņi. Kameras taustiņš ticis pie patīkama, atšķirīga reljefa. Diemžēl, šoreiz kameras, skaļuma un bloķēšanas taustiņi ļurkājas vairāk, kā būtu pieklājīgi viedtālrunim, kam cena tuvojas divām štukām. Tas arī rezultējas, ka kameras taustiņš ir pārāk jutīgs un nesniedz cerētās foto ērtības. Kreisajā sānā izvietota karšu atvilktne, ko var atvērt bez adatas. Lejā izvietots sen aizmirsts elements – gropīte, kur piestiprināt rokas siksniņu. Par līdzīgiem vēstures reliktiem runājot, priekšā ir LED paziņojumu diode.

    Kā vienmēr, par kvalitāti sūdzēties nevar. Sony Xperia Pro-I ticis pie IP65/IP68 putekļu un ūdens aizsardzības, kas var izturēt pat zema spiediena strūklu, piemēram, dušu vai stipru lietusgāzi. Kopumā, dizains prezentē Sony raksturīgo klasisko eleganci un kvalitāti, kas šoreiz estētiku pabīdījusi maliņā, priekšroku dodot funkcionālajam dizainam. Feini un patīkami!

    Lielisks, bet ne ideāls ekrāns

    Uz papīra Sony Xperia Pro-I piedāvā iespaidīgāko ekrānu viedtālruņu pasaulē. 4K izšķirtspēja, 120Hz atsvaidze, 1 miljards krāsu, 21:9 filmu formāta malu attiecība un HDR BT.2020 ir tikai daži no lielumiem, kas raksturo iespaidīgo ekrānu. Patiešām, Sony ir vienīgais ražotājs, kam izdevies šādā kombinācijā savienot šādas tehnoloģiju entuziastu delikateses. Tomēr tehniskā specifikācija nepastāsta pilnu stāstu, tādēļ mēģināšu atbildēt, kā ekrāns uzvedas ikdienā.

    Izstieptais formāts ir lielisks vairāku aplikāciju režīmā. Tajā mierīgi var ietilpināt divas aplikācijas un tastatūru. Gan sociālajos tīklos, gan spēlēs ekrānā pieejams vairāk satura. Tomēr jāatceras, ka ne viss saturs būs piemērots šādam formātam. Piemēram, YouTube klipi visbiežāk būs ar biezām melnām malām vai nogrieztām daļām, ja saturs ietilpināts visā ekrānā. Viens no lielākajiem plusiem ir, ka ekrānam nav nekādu izgrauzumu vai caurumu, par to milzīga uzslava Sony!

    Xperia Pro-I ticis pie augstākās izšķirtspējas ekrāna industrijā. 1644 x 3840 nodrošina 643 pikseļus uz collu. Šo ciparu nepārspēj neviens konkurents. Tiesa gan, šī izšķirtspēja tiek izmantota tikai atsevišķās video un attēlu aplikācijās. Lielākoties ekrāns pārslēdzas uz saprātīgāku 1096 x 2560 izšķirtspēju. Tas notiek tik plūstoši, ka atšķirību gandrīz nemana. Krāsas ir izcili kalibrētas un pieejami dažādi programmatūras pielāgojumi, kas ļauj izcili baudīt saturu. Kāpēc ekrāns nav pavisam ideāls? Līdzīgi, kā Xperia 1 III, arī Pro-I ekrāns nespēj sacensties maksimālajā spilgtumā. Iekštelpās un ēnainā vidē sūdzību nebūs, bet ar spilgtu sauli ekrāns vienkārši netiek galā. Šajā ziņā konkurenti krietni iekabina Sony.

    Kopumā, ekrāns ir teju ideāls multimediju baudīšanai, taču tā nespēja tikt galā ar spilgtu sauli ir sena Xperia ekrānu problēma, kas prasītajai cenai galīgi nepiestāv. Ja atmet šo trūkumu, ekrāns ir viens vienīgs prieks.

    Nenopulēta atbloķēšana

    Sony Xperia Pro-I nepiedāvā atbloķēšanu ar seju, tādēļ jāpaļaujas uz bloķēšanas taustiņā iestrādāto pirkstu nospiedumu lasītāju. Šāds risinājums šobrīd biežāk sastopams vidējā un budžeta klasē, bet tā kā tieši Sony šādu risinājumi izgudroja, piedošu un uztveršu to kā ražotāja rokrakstu. Diemžēl, šoreiz lasītājs nav tik ērts un precīzs, kā Xperia 1 III un 5 III gadījumā. Mēdz gadīties, ka tas pirkstu neatpazīst ar pirmo reizi, dažreiz kabatā tas reģistrē falšus pieskārienus. Kaut cik pieņemamu darbību izdevās vien panākt, reģistrējot vienu un to pašu pirkstu divas reizes. Šoreiz neaizmirstiet savus PIN kodus, rakstiņus vai paroles!

    Lieliska skaņa, pieņemama vibrācija

    Vecmodīgo pierīti un zodiņu ap ekrānu Sony attaisno, novietojot tur uz priekšu vērstus stereo skaļruņus. Tā ir izcila vieta, jo skaņa tiek raidīta tieši sejas virzienā un rokas tos neslāpē, vienalga kādā pozīcijā tālrunis tiktu turēts. Skaņa ir kvalitatīva, labi balansēta, bet ne pārāk skaļa. Atskaņojot saturu, visbiežāk izvēlējos maksimālo skaļumu, jo skaļums vienkārši nav pietiekams. Sony ir pēdējais mohikānis, kas flagmaņos izmanto 3.5mm austiņu ligzdu. Vienmēr priecājos to redzēt. Austiņu ligzda piedāvā augstvērtīgu skaņu, tomēr arī tās izdvestais skaļums varēja būt augstāks. Vibrācijas motors ir gana stiprs, lai justu kabatā. Tiesa gan, konkurenti kalibrējuši vibrāciju smalkāk. Motors ir diezgan skaļš, tādēļ Sony dinamisko vibrācijas efektu atstāju izslēgtu, tas vienkārši ir par skaļu un traucē saturam.

    Akumulators un uzlāde sagādā vilšanos

    Sony Xperia Pro-I lieto to pašu Li-Po 4500 mAh akumulatoru, ko Xperia 1 III, kam bija visai viduvējs sniegums. Ir sajūta, ka Pro-I optimizējis darbību labāk par priekšgājēju, tomēr uz konkurentu fona nekā iepriecinoša te nav. Akumulatora procenti kūst kā saldējums vasarā, katru reizi paņemot tālruni rokā. Īpaši strauji tas notiek, lietojot kameras. Mana ikrīta rutīna (sociālie tīkli, e-pasts, ziņu portāli, kāds YouTube klipiņš) prasīja līdz 12%, kas ir visai švaks rezultāts. Salīdzinājumam, Sony Xperia 5 III tie bija tikai aptuveni 7%. Ar vienu uzlādi reizēm vakaru var arī nesagaidīt. Ja Sony Xperia Pro-I tiek pozicionēts kā foto, video rīks, tad ar šādu akumulatora darbību ir krietni par maz. Jāatzīstas, ka, testējot viedtālruņus, tos noslogoju aktīvāk kā ikdienā, lai iekļautos testam atvēlētajā termiņā, tomēr šoreiz kaut kas tiešām nav kārtībā, jo bija reizes, kad nācās tālruni lādēt pat divas reizes dienā.

    Sony komplektā iekļauj 30W lādētāju. Arī šis cipars rekordus neuzstāda, tomēr ir krietni labāk par Apple un Samsung skopo komplektāciju un uzlādes ātrumiem. Programmatūra ļauj izmantot lēno uzlādi, piemēram, pa nakti, lai saudzētu akumulatoru. Diemžēl, bezvadu uzlādi Xperia Pro-I nav saņēmis, kas arī šķiet necienīgi prasītajā cenā.

    Ar pagājušā gada veiktspēju pietiek atliektiem galiem

    Jau ievadā rakstīju, ka viedtālrunis tika prezentēts pagājušā gada decembrī, tādēļ tam ir pagājušā gada veiktspēja. Taču to par trūkumu nekādi nevar uzskatīt. Gluži otrādi, Qualcomm Snapdragon 888 sintētiskajos testos daudz neatpaliek no šī gada Samsung Galaxy S22 Ultra 5G/ S22+ 5G veiktspējas. Tā kā ar sintētiskajiem veiktspējas testiem ražotājiem ir iespējams manipulēt, būtiskākais jautājums, kā Pro-I uzvedas ikdienā? Jāteic – gandrīz ideāli. Kas attiecas uz ātrdarbību un plūdenumu, te viss ir vislabākajā kārtībā. Visas aplikācijas atveras zibenīgi, nav nekādas aiztures. Patiesībā gribu teikt, ka šī ir viena no ātrākajām, plūstošākajām pieredzēm, kādu Android viedtālruņos esmu novērojis. Par veiklumu rūpējas Snapdragon 888 + 12GB RAM + gandrīz tīra saskarne + 120Hz ātrā atsvaidze. Izcils sniegums.

    Xperia Pro-I saņēmis ļoti dāsnu un ātru 512 GB atmiņu, turklāt Sony nekautrējas to papildināt arī ar atmiņu karti. Tas šķiet tik loģiski flagmanī, kas lielās ar savām kamerām. Tā it kā tā nedarītu visi ražotāji (khe, khem, Samsung). GPS strādā bez aizķeršanās un pieejami visi svaigākie savienojumi. Tomēr ir divas vecas kaites, ko Sony arī šoreiz nav izdevies izārstēt. Pirmā saistīta ar signālu uztveršanu. Jau Sony Xperia 1 III apskatā novēroju, ka Wi-Fi un tīkla rādītāji ir krietni zemāki par konkurentiem. Arī šoreiz tā ir. Pavisam bez datu pārraides nepaliku, bet tramīgu tas mani darīja gan. Otra senā Xperia kaite ir karšana. Xperia Pro-I mēdz karst pat pie nelielas slodzes. Tas samazina veiktspēju, ierobežo spēlīšu dragāšanu, bet pats sliktākais, ka tas krietni ierobežo arī kameru darbību, kas ir Pro-I trumpis. Pat aplikācijas par to brīdina.

    Šis ir dramatiskākais brīdinājums, kādu aplikācijās esmu redzējis

    Teicama saskarne

    Izpakojot Sony Xperia Pro-I, tas bija saņēmis Android 11, nepagāja ne nedēļa, kad atnāca Android 12 atjauninājums. Sony, kā vienmēr izmanto gandrīz tīru saskarni, ko papildina ar nedaudz, bet noderīgiem uzlabojumiem. Būtiskākās saskarnes izmaiņas ir privātuma kontroles uzlabojumi, vizuāli izmainīts paziņojumu un īsceļu panelis, uzlabots logrīku saraksts un pievienoti zaļie punkti, kas brīdina, kad aplikācijas izmanto kameras vai mikrofonu.

    Vēlreiz gribu paslavēt saskarni par plūstošu darbību, animācijas šķiet niansētas un pārdomātas, komplektā ar ātro atsvaidzi viss iet kā pa sviestu. Bauda lietot! Jāteic, ka Sony nav pavisam atteicies no liekprogrammām (tās, kas paredzētas Sony ekosistēmai pie liekajām neieskaitu). Iestatot tālruni, daļu var izvēlēties neinstalēt, bet LinkedIn, Call of Duty un citas to vienalga pamanījās apiet. Saskarne tikusi arī pie ērtā sāna paneļa, kas noder īsceļiem, vairāku aplikāciju logam un vienas rokas režīmam. Ja nu tas galīgi traucē, to iespējams arī atslēgt.

    Sony papildinājis saskarni ar dažādiem pielāgojumiem ekrānam, skaļruņiem un akumulatoram, bet viens no veiksmīgākajiem šķiet niansētais spēļu režīms, kas ir tik funkcionāls, ka mierīgi var konkurēt ar ASUS ROG programmatūru. Ja nebūtu riebīgā karšanas kaite un akumulators strādātu labāk, Xperia Pro-I mierīgi varētu konkurēt ar speciālajiem geimeru viedtālruņiem.

    Kopumā, gribu paslavēt Sony, jo saskarne šķiet tīra (ja neskaita atsevišķas liekprogrammas), tā ir ātra, niansēta un papildināta šķietami tikai ar noderīgām funkcijām.

    Unikālie aksesuāri

    Atļaujiet izpausties manai latviskajai dzīvesziņai – turējis rokā neesmu, bet ir viedoklis. Ievadā jau rakstīju, ka šobrīd Sony komplektā piemet ādas maciņu, Vlog monitoru un rokas statīvu aptuveni 500 eiro vērtībā. Pēdējie divi būs lielisks sabiedrotais vlogeriem. Statīvu var izmantot gan kā trijkāji uz horizontālām virsmām, gan kā selfijstiku, turot rokā. Monitors paredzēts, lai varētu izmantot galveno aizmugures kameru kā pašiņu kameru, tas stiprinās magnētiski. Tas ir būtisks ieguvums, jo Xperia Pro-I ticis pie visai nejēdzīgas pašiņu kameras. Vienīgais trūkums, ka monitors nav saņēmis skārienjutīgu ekrānu un tam nav video atskaņošanas (Playback) iespēja. Zināmas bažas man rada fakts, ka aksesuāri nav saņēmuši akumulatoru un barojas no Xperia Pro-I viduvējajām rezervēm. Tomēr gribu teikt, ka šie papildinājumi lieliski attaisno viedtālruņa Pro nosaukumu, jo padara Pro-I par reālu profesionālu rīku. Feini!

    Avots: sony.co.uk

    Kameras – it kā collas sensors

    Beidzot esam nonākuši pie Sony Xperia Pro-I galvenās sadaļas. Sony Xperia Pro-I cenšas nojaukt un sapludināt robežas starp profesionālu kameru un viedtālruni. Šī gan ir visai iespaidīga ambīcija, kas attaisnota vien daļēji. Tomēr tas nav pārmetums, gluži otrādi – uzslava, jo Sony šoreiz ir tēmējis augstāk par citiem un ticis ļoti labi ar uzdevumu galā. Sony Xperia Pro-I man ļāvis noformulēt Xperia kameru īpašo rokrakstu, kas man šķiet ļoti simpātisks. Tās tiešām uzvedas, kā profesionālas kameras – nesniedzot ierasto Samsung un Apple pēcapstrādi, bet maksimāli ļaujot kontrolēt pašam visu, tai skaitā pēcapstrādi. Šāda pieeja gan ir visai elitāra un nebūs pa prātam masām, kas pieradušas pie Galaxy, iPhone un Pixel mākslīgā intelekta uzlabojumiem. Toties, zinošākiem bildētājiem šī pieeja būs tieši laikā. Tātad Pro-I domāts anti slinkajiem, kam patīk ķimerēties arī pēc bildes uzņemšanas, kam pietiek pacietība, lai iegūtu tieši tādu rezultātu, kādu viņi vēlas.

    Kas ir tas ievadā pieminētais āķis? Tas pats lieliski performējošais collas sensors. Sony Xperia Pro-I izmanto pielāgotu sensoru no Sony RX100 VII kompaktkameras. Āķis tāds, ka Xperia Pro-I neizmanto visu sensoru, bet tikai sensora vidusdaļu, izgriežot 12 MP no pieejamajiem 20 MP. Pārējā daļa slēpjas tālruņa korpusā un netiek izmantota. Pēc visai primitīva, amatieriska aprēķina var teikt, ka sensora izmantotā daļa atbilst aptuveni Samsung Galaxy S22 Ultra 5G 108 MP sensora izmēram. Tādēļ arī mājaslapā Sony izmanto  “1.0-type image sensor” apzīmējumu, bet mēs turpmāk apskatā izmantosim “it kā collas sensors” latviskojumu. Pasteidzoties notikumiem pa priekšu, varu teikt, ka sensors performē necerēti labi un viss iepriekš rakstītais nav nekāds pārmetums, bet tikai skaidrības ieviešana terminoloģijā.

    Sony Xperia Pro-I ticis pie:

    • 12 MP, f/2.0-4.0, 24mm, 1.0″, 2.4µm, PDAF, OIS – galvenās kameras
    • 12 MP, f/2.4, 50mm, 1/2.9″, PDAF, OIS – 2.1x optiskā palielinājuma kameras
    • 12 MP, f/2.2, 124˚, 16mm, 1/2.55″, Dual Pixel PDAF – ultra platleņķa kameras
    • 0.3 MP, TOF 3D – dziļuma sensora
    • 8 MP, f/2.0, 24mm, 1/4″, 1.12µm – visai čābīgas pašiņu kameras

    Trīs kameru Aplikācijas

    Sony jau atkal kamerām piedāvā trīs dažādas aplikācijas. Sajūta tāda, kā restorānā, pasūtot vienu ēdienu, tas tiktu servēts uz trim šķīvjiem. Aplikāciju saskarne būs pazīstama Sony Alpha kameru lietotājiem, bet citiem tās var šķist par sarežģītu. Photo Pro aplikācija vismaz tikusi pie Basic režīma, lai nebūtu jāizmanto vēl ceturtā aplikācija. Tam šoreiz klāt nācis taustiņš fiziskai diafragmas atvēruma maiņai. Ērti pārslēgties arī uz profesionālajiem režīmiem. Vienīgais to mīnuss, ka tie pieejami vien ainavas skatā, jo, Sony prāt, profi laikam vertikāli nefotografē.

    Cinema Pro aplikāciju Sony piedāvā jau trīs gadus. Tā ļauj tikt pie niansētiem video iestatījumiem. Šeit var tikt gan pie 4K ieraksta 120fps, gan pie fokusa kontroles, gan slēdža ātruma iestatījumiem, gan pie profesionāli kalibrētiem krāsu profiliem. Tā kā šī aplikācija domāta tieši video projektiem, vienīgais pieejamais formāts ir 21:9 malu attiecība. Nekur neliksies, būs vien jāfilmē kino!

    Cinema Pro

    Šī gada jaunums ir Video Pro aplikācija. Tā piedāvā gandrīz to pašu, ko Cinema Pro, tikai šoreiz nav tik daudz jāiespringst par krāsu pēcapstrādi. Arī Video Pro ļauj filmēt 4K 120fps, taču šoreiz pieejamas arī citas malu proporcijas. Ērtības labad gan laikam gribētu, lai abas aplikācijas būtu apvienotas, līdzīgi, kā Sony pagājušajā gadā izdarīja ar foto aplikācijām. Jā, foto/video saskarne nav vienkārša, tomēr jāatgādina, ka Xperia Pro-I jau arī netēmē meinstrīma virzienā.

    Video Pro

    Ķeramies klāt kameru monstram!

    Protams, ka šoreiz galvenajā lomā ir tieši it kā collas sensors, tā spējas ir tiešām iespaidīgas. Bet nevajadzētu aizmirst, ka Xperia Pro-I saņēmis arī 124˚ utra platleņķa kameru un 2.1x optiskā palielinājuma kameru. Žēl, ka šoreiz aiz borta palikusi inovatīvā divu pakāpju periskopa kamera, ko redzējām Xperia 1 III un Xperia 5 III. Tātad Pro-I par tuvinājuma karali kronēt nevar, digitālais palielinājums sniedzas vien līdz 6.3x. Tomēr jāuzteic ražotāja godprātība, jo tas ir lielums, ko tālrunis spēj kaut cik pieklājīgi veidot, daudz nezaudējot kvalitāti. Un protams jārēķinās, ka šoreiz galvenā kamera ir gaismas gadus priekšā ultra platleņķim un telefoto kamerai.

    Arī šoreiz iesaku paļauties uz trim standarta optiskajiem lielumiem – 0.7x, 1x, 2.1x.

    Jau minēju, ka pēcapstrāde nav tik agresīva, kā konkurentiem, bet iegūtie dati ir gana apjomīgi, lai vēlamo rezultātu iegūtu manuāli, pēc attēla uzņemšanas. Attēliem ir patīkama detalizācija, kas nav mākslīgi saasināta, tādēļ izskatās organiski. Pro-I piedāvā vienu no precīzākajiem baltā balansiem industrijā. Tiesa gan, šāda dabiskāka pieeja nozīmē, ka detaļu ēnās var būt mazāk par konkurentiem. Šis gan attiecas uz iznākumu, pirms manuālas apstrādes. Pirms tās jārēķinās arī, ka reizēm debesis var būt pārgaismotākas, kā gribētos. Ko lai saka, Xperia Pro-I neļauj slinkot, jo visas šīs detaļas būs vien jāatgūst pašam – nu gluži kā profesionālajās kamerās. Man jāatzīst, ka šāda pieeja man simpatizē, tomēr tā nebūs tējas tase plašām masām.

    Fokusēšanas karalis

    Pavisam nesen, apskatot Samsung Galaxy S22 Ultra / S22+, secināju, ka daļa kadru sanāk neasi. Pretēji Samsung, Sony Xperia Pro-I kadri lielākoties sanāk asi. Šo tiešām varu kronēt par fokusa karali. Piemēram, fāzes nobīde izmanto 315 auto fokusa punktus, kas noklāj 90% kadra. Tas nozīmē, ka mājdzīvnieki, sportisti, mazi bērni vai citi, ko grūti mierā noturēt, būs vieglāk notverami asumā. Pieejams arī efektīvs acs auto fokuss, kas darbojas gan ar cilvēkiem, gan mājdzīvniekiem. Xperia Pro-I spēj uzņemt nepārtrauktus kadrus ar ātrumu 20 kadri sekundē. Šiem kadriem ir nedaudz zemāks dinamiskais diapazons, toties kustīgais objekts patiešām būs asumā. Tiešām iespaidīgi!

    Ultra platleņķa un telefoto kameras

    Patīkami, ka abas kameras sniedz pietiekami detalizētu rezultātu. Krāsas kalibrētas līdzīgi galvenajai kamerai. Tomēr krietni mazāki sensori un fiksēta diafragma nozīmē krietni atšķirīgu iznākumu, pasliktinoties gaismai. Tas nozīmē, ka minimālu atšķirību varēs just arī mainīgos laikapstākļos. Ultra platleņķa kamera, raksturīgi Sony, piedāvā zivs acs efektu vai arī par pusmatu šaurāku skata leņķi ar objektu korekciju. Lai pamanītu atšķirību, pievērsiet uzmanību žogam. Uzminiet, kuru izvēlos es?

    Maināms diafragmas atvērums

    Kamēr konkurenti digitāli cenšas izkalkulēt objektus un izpludināt fonu, visbiežāk arī iznākums izskatās mākslīgi. Sony Xperia Pro-I galvenajam sensoram pieejami divi diafragmas stāvokļi – f/4.0 un f/2.0. Samsung Galaxy S9 šādu iespēju demonstrēja jau pirms četriem gadiem. Tomēr šobrīd, kad sensoru izmēri krietni paaugušies, patīkami, ka Sony risina problēmas, ar ko saskaras milzīgi sensori nelielos viedtālruņu korpusos.

    Dziļums tiešām ir jaudīgs un izskatās dabiski. Vislabāk, mainot diafragmas atvērumu, dziļuma izmaiņas var redzēt ar tuviem objektiem. Plašākās ainās, saulainās dienās atšķirība būs maz manāma. Te talkā var nākt Bokeh, jeb portreta režīms, kas pieejams Photo Pro aplikācijas Basic sadaļā. Tam palīdz TOF sensors, kas ļoti prasmīgi izrēķina objektus. Arī izpūruši mati, mājdzīvnieku pūkainie kažoki un citi smalkumi nav šķērslis.

    Pašiņu kamera sagādā vilšanos

    Jā, no vienas puses speciāli Pro-I veidotais rokas statīvs un Vlog monitors atrisina priekšas kameras nespējas, no otras puses – Sony jau trīs gadus atsakās aplaimot lietotājus ar kaut cik cienīgu pašiņu kameru. Šīs sniegums atbilst drīzāk vidējās klases lejas gala vai budžeta klases sniegumam, nekādi cenai, kas tuvojas diviem tūkstošiem. Portreta režīms realizēts gauži slikti un pieejamie izskaistinātāji tikai pasliktina situāciju. Ja izpildījums ir tāds, tad mierīgi bez kameras varēja iztikt un samazināt pierīti virs ekrāna. Grrr…

    Vājākā apgaismojumā galvenais sensors strādā lieliski

    Kā vienmēr, arī Sony Xperia Pro-I nav saņēmis atsevišķu nakts režīmu, tomēr it kā collas sensoram ir milzu potenciāls tikt ar slikti apgaismotiem scenārijiem lieliski galā. Un jāteic, ka tieši tā arī ir. Pro-I galvenais sensors ticis pie 2.4µm pikseļu izmēra, kas ir iespaidīgi sensoram, kas neizmanto vairākus pikseļus, kā vienu. Palīdz arī maināmais diafragmas atvērums. Visas trīs kameras, ja sapratušas, ka apgaismojums nepietiek, automātiski piemēro garāku ekspozīciju. Tas gan nozīmē, ka kustīgi objekti nebūs asumā, bet urbānas ainas ar ēkām sanāks lieliskas. Izgaismotajās vietās detaļu ir pietiekami daudz, tumšajās vietās to gandrīz nav, lai nakts izskatītos pēc nakts. Tomēr datu pietiek, lai, pats ķimerējoties, atgūtu arī tumšās zonas. Beidzot var teikt, ka galvenais sensors ir tik spējīgs, ka sasniedz konkurentu nakts režīmus. Šis noteikti ir labākais veikums, kāds redzēts Xperia kamerās.

    Tā kā skaistus rezultātus apgaismotās pilsētās piedāvā arī konkurenti, izmēģināju Pro-I mazāk izgaismotā vidē. Te detaļas un asums kardināli kritās ultra platleņķa un telefoto kamerām, bet tas jau bija gaidāms. Toties galvenais sensors spēja cīnīties pat ekstrēmos apstākļos.

    Kopumā, šis ir iespaidīgākais kameru sniegums, kādu Sony Xperia mobilā divīzija radījusi. Vienīgi, ka tas nebūs piemērots masām, jo prasa iesaistīties pašam arī pēcapstrādē. It kā collas sensors performē lieliski gandrīz visos apstākļos. Bet vai kamerām izdodas konkurēt ar profesionālām kamerām? Atsevišķos apstākļos jā, bet ne vienmēr. Ierobežojumus rada viedtālruņa korpuss, kam jāpaliek kompaktam un mobilam, tādēļ kompaktās kameras vēl aizvien paliks nepārspētas. Un tomēr, gribu Sony paslavēt, ka Xperia Pro-I ir līdz šim veiksmīgākais mēģinājums izpludināt robežas starp tām un viedtālruņiem. To atzīst arī profesionāls fotogrāfs, kura komentāru par Xperia Pro-I vēlējos uzzināt. Lūk, ko viņš teica: “Sony Xperia Pro-I tiešām pārsteidz ar to, ka tas vairāk uzvedas kā kamera, nevis telefons. Tiek ievākts pietiekams datu apjoms, lai pēcapstrādē iegūtu vēlamo. Tomēr, tipiski citām Android ierīcēm, uz skatu meklētāju nevar paļauties, tas neataino attēlu tādu, kāds tas būs pēc uzņemšanas. Reizēm tas var rezultēties ar asuma trūkumu tur, kur plānots. Bet kopumā, šis jau iet nopietno kameru virzienā.”

    Konkurence

    • Sony Xperia 1 III/ Xperia 5 III – ja patīk kameru princips – dabiski attēli, kas jāuzlabo pašam – šobrīd šīs ir lieliskas alternatīvas. Xperia 1 III šobrīd nopērkams par aptuveni 999 eiro, kas ir puscena no Xperia Pro-I, tam ir tāda pati veiktspēja, bezvadu uzlāde, nedaudz elegantāks dizains un inovatīva periskopā kamera. Xperia 5 III būs patīkama kompaktā versija, kam ir vēl zemāka cena un krietni labāka akumulatora darbība. Šie abi gan nevar sacensties ar it kā collas sensoru un speciāli Pro-I veidotajiem aksesuāriem.
    • Sony RX100 VII – pirmo reizi Kursors.lv apskatu vēsturē atļaušos par konkurentu izvēlēties kompaktu kameru ne viedtālruni. Gan RX100 VII, gan Xperia Pro-I abi izmanto vienādu sensoru, tomēr to fizisko parametru dēļ atšķiras to lietošanas iespējas. RX100 VII maksā ap 1200 eiro, tātad krietni lētāk par Pro-I un arī būs noderīgs vlogeriem. Tiem, kam šī kamera jau ir īpašumā, gan jau nebūs nepieciešams skatīties Xperia Pro-I virzienā.
    • Xiaomi Mi 11 Ultra / ASUS ZenFone 7 Pro – tā kā Xperia Pro-I sevi ar unikālajiem aksesuāriem piesaka kā vlogeru ierīci, tad šo abu principi piedāvā, ko līdzīgu. Mi 11 Ultra pie mums gan nav pieejams, tomēr tam ir neliels papildu ekrāniņš aizmugurē, kas noderēs, lai izmantotu spējīgās aizmugures kameras sevis iemūžināšanai. ASUS šo risina ar mehāniskām kamerām, kas atveras pret ekrānu. Šie abi protams nav saņēmuši it kā collas sensoru, toties krietni pārāku akumulatora darbību, kas svarīgi vlogeriem, gan.

    Nobeigumā – gandrīz izpildīta neiespējamā misija

    Ja tu noguri lasot šo garo apskatu, tad es piekusu to rakstot, bet tieši tik iespaidīgs ir Sony Xperia Pro-I, cik garš ir šis apskats. Xperia Pro-I tiešām brucina mūri starp viedtālruņiem un profesionālām kompaktajām kamerām. Un ja vēl izmanto unikālos aksesuārus, tad ir pieejams it kā collu liels sensors un viedtālrunim pieejamā datu pārraide, jeb pilnvērtīgs vlogeru darba rīks. Xperia Pro-I tikusi pie iespaidīgākās kameru sistēmas, kāda Xperia sērijā redzēta. Tiesa gan šis nav meinstrīma risinājums, jo par pēcapstrādi būs jārūpējas pašam. Ja tas ir ceļš, kurš Tev ir pieņemams, tad vērts apsvērt Pro-I kandidatūru. Un tomēr, pavisam neiespējamo misiju – viedtālrunim izkonkurēt profesionālu kompaktkameru – nav izdevies izpildīt.

    Sony Xperia Pro-I slimo ar dažām vecām kaitēm, ko ražotājs spītīgi atsakās risināt. Vecā karšanas kaite ietekmē ne tikai veiktspēju, bet ierobežo arī lielisko kameru potenciālu. Akumulatora darbībai arī būtu jābūt krietni labākai, lai Pro-I varētu uzticami izmatot vlogeri. Taču lielākais zilonis trauku veikalā ir cena, kas pie mums šobrīd ir aptuveni 1800 eiro. Tiem, kas šādu cenu var atļauties, gan jau ir profesionāla Sony kamera, kam nav to ierobežojumu, ko nosaka relatīvi kompaktais korpuss un iepriekšminētie trūkumi. Tas krietni sašaurina jau tā plāno nišu, kurā iegulstas Sony Xperia Pro-I.

    Un tomēr, ja neņem vērā cenu, tad Sony Xperia Pro-I ir ambiciozs celmlauzis, kas gandrīz ir spējīgs cīnīties ar profesionālajām kompaktkamerām.

    Iepriecināja

    • Klasisks, ūdens izturīgs dizains ar ļoti patīkamu rievotu rāmi
    • 21:9 ekrāns bez izgrauzumiem un uz priekšu vērsti stereo skaļruņi ir lieliski multimediju baudīšanai
    • Kurš flagmanis vēl šobrīd piedāvā: 3.5 mm austiņu ligzdu, atsevišķu kameras taustiņu, atmiņu karšu atbalstu, LED paziņojumu diodi un gropi rokas siksniņai?
    • Lai gan veiktspēja ir pagājušā gada, tā kopā ar tīro saskarni un 120Hz atsvaidzi nodrošina vienu no ātrākajām un plūdenākajām Android pieredzēm
    • It kā collas sensors ir ļoti spējīgs gandrīz visos apstākļos, labākais Xperia sniegums sliktas gaismas apstākļos

    Neiepriecināja

    • Ekrānu prasās spilgtāku, stereo skaļruņus – skaļākus
    • Pirkstu nospiedumu lasītājam vajag atjauninājumu, nav atbloķēšana ar seju
    • Kapēc tie taustiņi tā ļurkājas? Kameras taustiņš ir pārāk jutīgs
    • Akumulatora darbība un uzlādes ātrums, nav bezvadu uzlāde
    • Karšana ir veca Xperia kaite, kas šādā cenā nekādi nav attaisnojama
    • Ja pašiņu kameras sniegums ir šāds, bez tās varēja iztikt vispār
    Ja neņem vērā astronomisko cenu, tad Sony Xperia Pro-I ir ambiciozs celmlauzis, kas gandrīz ir spējīgs cīnīties ar profesionālajām kompaktkamerām.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    9
    Ekrāns
    8
    Programmatūra
    9
    Veiktspēja
    8
    Akumulators
    5
    Kameras
    9
    Cena
    5
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    22 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    20.04.2022 13:34

    Collas, tāpat kā pēdas, sprīži, galoni, bareli un jardi normālam eiropietim ir nesaprotama mērvienība, ja vien tas nav santehnikas trubu veikals, vai auto disku veikals. :D

    Basics
    20.04.2022 13:39
    Reply to  Skābene

    Colla = 2.54cm. Kuru tur nav.

    Raivis Terinks
    20.04.2022 14:29
    Reply to  Basics

    Tieši gribēju rakstīt, pamēģini uz telefona vāka uzzīmēt 2,45cm kvadrātu, tad kļūst skaidrs ka tas sensors aizņem pusi no telefona platuma,. Un rodas jautājums, kā gaismas starus jālauž un kādā leņķī, lai no mazā foto objektīva gaisma tiktu uz sensoru. Tāpēc arī beigu beigās, no visa sensora tiek izmantoti tikai 60%.

    Morgen
    20.04.2022 21:15
    Reply to  Raivis Terinks

    Stāsts ir par to, ka foto un video industrija joprojām izmēru “standartizēšanā” atsaucas uz pagājušā gadsimta piecdesmito gadu tehnoloģiju.

    Iesaku noskatīties video fragmentu no MKBHD par šo tēmu:
    https://www.youtube.com/watch?v=-njHjebtIg4&t=462s
    (sākot no 7:42).

    Vai arī uzmest aci šim rakstam –
    https://www.infinitioptics.com/whitepapers/sensor-sizes-explained

    Basics
    21.04.2022 09:18
    Reply to  Morgen

    Bez standartiem šeit ir kursora fēleris ar tulkojumu. Atverot rakstā doto linku – Sony raksta 1.0-type sensor pat nepieminot collu, kursors to brīvi iztulko kā collu lielais sensors. Tā teikt, colla no kursora dāvanā)

    Raivis Terinks
    20.04.2022 14:27

    Necerēju ka Kursors apskatīs tādu retumu un dārgumu 😬$$$. Ņemot vērā cenu, šis visdrīzāk ir un paliks nišas modelis. Pēc teh rādītājiem tas ir tāds pats kā iepriekšējā gada flagmanis Xperia 1 III, taču piemaksāt daudzus simtus eiro par to (it kā) collas kameras sensoru, manuprāt ir daudz par dārgu. Jābūt baigam foto entuziastam (telefon-foto entuziastam :) ), lai maksātu šādu naudu par telefonu. Pie tam ņemot vērā ka top telefonu kameras no Samsung, Xiaomi un Apple kameras piedāvā tikpat labas (ja ne pat lielākus zoom uut) iespējas par mazāku naudu.
    Par trūkumiem ar to telefona sakaršanu, pēc pieredzes varu pateikt ka Xperia 1 III ar updeitiem šī problēma ir lēnām nokārtojusies. Un pieļauju ka ar laiku arī šim te Pro-1 modelim updeiti novērsīs pārkaršanas problēmu.

    Agnis
    20.04.2022 16:53

    Tā kā citu marku telefoniem kādu laiku īsti neesmu pievērsis uzmanību, izbrīnu radīja teikums, ka pat LED zibspuldzes nu jau ir retums. :D
    Jūs pārējie tiešām tikai pliku CPU, bez nekā cita lietojat?

    20.04.2022 18:06

    > Iepriecināja

    > Kurš flagmanis vēl šobrīd piedāvā: […] LED zibspuldzi

    rudzu rikas
    23.04.2022 13:31

    led paziņojumu diodi var samērā eleganti aizstāt ar aodNotify programmu, tiesa gan tikai samsung ierīcēm.

    23.04.2022 15:49
    Reply to  rudzu rikas

    ne pārāk, ja izmanto silent režīma pārslēdzēju noliekot ar ekrānu uz leju.

    Aigi
    20.04.2022 21:23

    Mans eksperiments ar Sony izbeidzās. Kamera tomēr ir pārāk sarežģīta ikdienai. Karšana un līdz ar to bremzēšana bija otrs iemesls. Atgriezos pie Samsung.

    Raivis Terinks
    21.04.2022 12:28
    Reply to  Aigi

    Jā, Sony kamera nav no “notēmē un spied”, bet lai smuku bildi taisītu, mazliet jāpaķimerējas. SĀjā ziņa, protams ka Samsung ir daudz vienkāršāk, un ar Samsunga algoritmiem bildes sanāk gan HDR, spilgtākas,, piesātinātas (pārsātinātas), un visādā citādā ziņā “instaagrammīgas”/ Diemžēl Samsung un Apple ir pieradinājis lietotāju pie “smukajām” bildēm, kas krīt acīs ar spilgtumu. Un lielākā daļa ttēlu patēriņš tieši arī ir soc tīklos vai digitālā vidē. Līdz ar to Sony, ar savu dabīgo krāsu pieeju, šķiet ne tik smukas bildes. Iepriekš lietoju Samsung, un kad sāku Sony tad mana arī bija šoks ka foto ātrumā neiznāk tik acij tīkami. Ar laiku pieradu, kas un kā …

    Kārlis
    28.03.2023 08:37
    Reply to  Raivis Terinks

    Tieši tā. Sony ir patīkamas dabīgas bildes. No tām Samsung pārsātinātājām bildēm vēmiens nāk.

    Dāvids Speriskas
    21.04.2022 09:03

    Vai tad Nokia 808 no tālā 2012. gada nebija pirmā, kas visiem parādīja ultra kameru?
    Man mājās tāds mētājas, bildes ar viņu sanāk pat priekš mūsdienām ļoti labas

    KKKKK
    21.04.2022 12:37

    Kaut visi apskati būtu tik detalizēti. Malacis, Jurģi!

    Jurgens
    21.04.2022 16:49

    Jābūt vai nu ultra die hard Sony fanātikim vai vienkārši pilnīgi jukušam, lai to pirktu. Nav īsti argumenti “par”. Cena neadekvāti kosmiska, tuva Sony Alpha kameras cenai un to atzīst arī ārvalstu tehno apskatnieki. Kas ir mērkauditorija? Fotgrāfi? Nē! Influenzeri? Tādi pērk iPhonus vai vismaz Samsung Ultra!

    MI11Ultra
    21.04.2022 21:15

    Paskatieties gsmarena salīdzinājumu bildēm ar mi 11 ultra, sony šis aparāts atpaliek joprojām.

    Saku to tāpēc ka domāju par alternatīvu telefonu un kameru departamentā pagaidām nekā labāka nav par mi 11 ultra. Par UI un visu parējo- citi ražotāji Android ir labāk apguvuši.

    https://www.dxomark.com/smartphones/

    Last edited 2 years ago by MI11Ultra
    rudzu rikas
    23.04.2022 13:32

    telefons par 1.8k eur un akum tikai 4500mAh. meh.. nav priekš manis. ja būtu lietotāja nomaināms, vēl varētu padomāt.

    Reklāma
    Ja neņem vērā astronomisko cenu, tad Sony Xperia Pro-I ir ambiciozs celmlauzis, kas gandrīz ir spējīgs cīnīties ar profesionālajām kompaktkamerām.Sony Xperia Pro-I apskats - collas sensors viedtālrunī!!!