Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony Xperia 1 III apskats – entuziastu sapnis

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Sony Xperia 1 III ir delikatese, kas nebūs visiem pa prātam. Tomēr atšķirīgā elegance un tehnoloģijas, kas citur nav sastopamas ir pārliecinošs saldais ēdiens tehnoloģiju entuziastiem. Vislielākais bubulis ir tā cena, bet jāatceras, ka delikateses vienmēr maksā dārgi.

    Jaunākie raksti

    Kas lēni nāk, tas labi nāk? Šo jautājumu uzdevu sev, atpakojot Sony Xperia 1 III. Ražotājs pasauli sakacināja jau aprīlī, izziņojot Sony Xperia 1 III (izrunā 1 mark 3), Xperia 5 III un nesen apskatīto Xperia 10 III, tiesa gan pie pircējiem šie modeļi nonāks vien augustā. Gana ilgs laiks, lai jauno inovāciju kārotāji paspētu par tiem aizmirst. Tas gan nemaina manas aizrautības trīsas, jo kā jau no virsraksta var noprast, šoreiz runa ir par nišas produktu, kas neiegulstas meinstrīmā. Un patiešām, personificējot Sony mobilo divīziju, to varētu pielīdzināt tam čalim, kas over sized apģērba vietā izvēlas uzvalku, kas karbonādes vietā mielojas ar austerēm un Netflix aizstāj ar dzeju. Kā tas panākts? Ar klasisku, teju nemainīgu dizainu, augstas kvalitātes uzbūvi, bezgrauzumu ekrānu ar atšķirīgu malu attiecību un dažām inovācijām, ko neatradīsi citur. Tiesa gan, uzvalks, austeres, dzeja un inovācijas maksā – Sony par Xperia 1 III nekautrējas paprasīt 1299 eiro.

    Lai gan no pagājušā gada Xperia 1 II uzlabojumi nav korpusā redzami, ekrāns kļuvis par kripatu spilgtāks, kamerām ir jauni triki azotē, palielinājies akumulators un skaļruņi čiepst nedaudz skaļāk. Diemžēl, augusi arī cena, padarot Xperia 1 III par vienu no dārgākajiem viedtālruņiem mūsu platuma grādos. Apskata laikā mēģināšu noskaidrot, vai cena ir atbilstoša izcilam nišas produktam, vai tomēr japāņu augstprātība šoreiz ir par šerpu?

    Sony Xperia 1 III tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 11
    • Ekrāns: 6.5 collu OLED, 1644 x 3840, 21:9 malu attiecība, ap 643 ppi, 98.6 cm2, ap 84.2% ekrāna un korpusa attiecība, 10Bitu krāsas, 120Hz atsvaidze, HDR BT.2020, Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 888 5G (5 nm), astoņi kodoli: 1×2.84 GHz Kryo 680 & 3×2.42 GHz Kryo 680 & 4×1.80 GHz Kryo 680, Adreno 660 video apakšprogramma
    • RAM: 12 GB
    • Atmiņa: 256 GB, microSDXC atmiņu kartes lasītājs
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, Bluetooth 5.2 (A2DP, LE, aptX HD), NFC, USB Type-C 3.1, 3.5mm austiņu ligzda, 3G/4G/5G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs sānā, žiroskops, barometrs, kompass, krāsu spektra sensors, stereo skaļruņi, 24-bit/192kHz audio, dinamiskā vibrācijas sistēma, Sony Alpha kameru atbalsts, IP65/IP68 ūdens un mitruma aizsardzība
    • Kameras: aizmugurē: 12 MP, f/1.7, 24mm, 1/1.7″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS; 12 MP, f/2.3, 70mm, f/2.8, 105mm, 1/2.9″, Dual Pixel PDAF, OIS 3x/4.4x maināma optiskā palielinājuma kamera; 12 MP, f/2.2, 124˚, 16mm, 1/2.6″, Dual Pixel PDAF ultra platleņķa kamera; 0.3 MP, TOF 3D dziļuma sensors; Zeiss T* lēcu pretspīdumu pārklājums; LED zibspuldze; HDR; acs izsekošana; video – 4K@24/25/30/60/120fps, 1080p@30/60/120/240fps, HDR, EIS, OIS. Priekšā 8 MP, f/2.0, 24mm, 1/4″, 1.12µm, HDR, 1080p@30fps video.
    • Izmēri un svars: 165 x 71 x 8.2 mm, 186g
    • Akumulators: Li-Po 4500 mAh, 30W ātrā uzlāde, ātrā bezvadu uzlāde, bezvadu reversā uzlāde
    • Cena: apskata tapšanas laikā 1299 eiro

    Dizains – ja tas strādā, kādēļ mainīt?

    Sony Xperia 1 III dizains ir gauži līdzīgs pagājušā gada modelim. Kamēr citi ražotāji katru gadu cenšas atrast, ko atšķirīgu, Sony lepni paziņo – mēs jau atradām un tas strādā. Jāteic, ka dizains un uzbūves kvalitāte patiešām ir Sony firmas zīme, kas ne vien eleganti atšķiras uz pārējo fona, bet patiešām strādā.

    Xperia 1 III ir ļoti garš. Rokā tas drīzāk atgādina smalku tālvadības pulti. Pats korpus ir nedaudz kantaināks par konkurentiem, tomēr nav neviena asa vai nepatīkama kante. 21:9 malu dizaina priekšrocības ir ergonomika, sarunas laikā tā apakša ir tuvāk mutei un vairākuzdevumu režīms ir ērtāks, kā citiem. Tomēr 6.5 collu ekrāns ir maksimums, vēl garāks korpuss jau šķistu apgrūtinājums, tādēļ labi, ka šoreiz viss atstāts ērtības robežās.

    Patīkami, ka aizmugure veidota maigi matēta un sāni ar. Aizmuguri par super oriģinālu nevaru nodēvēt, bet nobriedusī klasika šoreiz mani uzrunā vairāk par varavīksnes atblāzmām un pārspīlēta izmēra lozungiem, kā šogad skaitās stilīgi. Vienīgais trūkums ir izbīdītā kameru sistēma, kas liek gāzelēties uz galda un pastāv risks to saskrāpēt. Jāatceras, ka nekādu aizsargmaciņu Sony komplektā nedod. Bet, runājot par aizsardzību, ir pilnvērtīga IP65/IP68 ūdens un mitruma aizsardzība. Nu neko mazāk par prasīto cenu arī negaidīju.

    Sānu rāmis veidots no krāsota alumīnija. Kreisajā pusē izvietota karšu atvilktne, ko var atvērt bez adatas. Ataudzē nagus un ver tik vaļā! Rāmja augšā izvietots tehnoloģiju muzeja eksponāts – 3.5 mm austiņu ligzda, bet apakšā vientuļa USB ligzda. Kur tad skaļruņi? Priekšā, par to pajūsmošu nedaudz vēlāk. Visraibākā ir rāmja labā puse. Tās augšā izvietoti ērti skaļuma taustiņi, zem tiem nedaudz iegremdēts bloķēšanas taustiņš, zem tā, vienā līmenī ar korpusu, asistenta taustiņš, zem kura atrodas nagu vīles reljefā veidots divpakāpju foto slēdzis. Par asistenta taustiņa lietderību protams var diskutēt, bet foto taustiņš ir ražotāja kompliments, kam būtu jābūt visos sevi cienošos kamerfonos. Jebkurš flagmanis taču sevi sauc par foto karali, bet savu vērtību acīmredzot novērtē vien Sony.

    Kopumā, dizains ir ergonomisks, augstvērtīgi veidots, niansēts un šodienai neraksturīgi elegants. Vienmēr ir atsvaidzinoši redzēt Sony nieciņus, ko vairs nepiedāvā citi ražotāji – kameras slēdzi, LED paziņojumu diodi, uz priekšu vērstus skaļruņus, 3.5 mm austiņu ligzdu un askētisku eleganci. Izcili!!!

    Iespaidīgs ekrāns gardēžiem

    Jau sešus gadus Sony viedtālruņi lepojas ar nepārspētu 4K izšķirtspēju ekrānā, jau trīs gadus Sony ekrāni ieņēmuši kino malu attiecību 21:9, jau divus gadus Sony ekrāni tikuši pie ātrās atsvaidzes. Šogad pirmo reizi tas viss savienots kopā. Suminu pasaulē pirmo 4K viedtālruņu ekrānu ar 120Hz atsvaidzi! Tas ir īsts saldais ēdiens tehnoloģiju gardēžiem, bet ne vidējam patērētājam, jo nes līdzi blakusparādības, kādas, piemēram, Samsung ekrānos nav novērojamas. Par visu pēc kārtas.

    84.2% ekrāna un korpusa attiecība noteikti nav augstākā flagmaņos atrodamā. Tātad jārēķinās ar minimālām sānu maliņām, prāvāku zodiņu un pierīti. Godīgi sakot, esmu gatavs šādu upuri nest, jo Sony Xperia 1 III piedāvā elitāru, nekur neizgrauztu ekrānu. Tas nozīmē, ka programmatūra neietērps daļu ekrāna neizmantojamā joslā. Tiesa gan ir atsevišķas aplikācijas, kam izstieptais formāts nepatīk, bet to ir maz. Arī video, kas nav veidots kino proporcijā, atstās melnas malas, vai arī tiks pielāgots neproporcionāli. Rāmis arī ticis pie uz priekšu vērstiem skaļruņiem, kas lieliski papildina multimediju pieredzi. Vienīgais trūkums, ka nav izmantota izdevība, lai tiktu pie labākas pašiņu kameras un biometriski drošas sejas atpazīšanas, ja reiz atstāta pierīte.

    Sony ekrānu izcili kalibrējis, lai rezultāts atbilstu vai nu autora uzstādījumiem, vai individuālām vēlmēm. Par to rūpējas niansētie iestatījumi. Un tiešām, patērēt saturu iekštelpās ir tīrais prieks. Pag, iekštelpās? Ekrāna lielākais mīnuss ir tā spilgtums, kas iekštelpās un ēnainā vidē būs pietiekams, bet spilgtā saulē sniegums būs cenai neatbilstoši švaks. Te kāds padoms – lietojot “Veidotāja režīmu”, ekrāns kļūst par kripatu spilgtāks, bet vienalga nesasniedz Samsung līmeni.

    Kopumā, man kā tehnikas entuziastam ir patīkami apzināties, ka manās rokās ir tehniski iespaidīgākais ekrāns pasaulē, tomēr mierīgi var saprast arī vidējo patērētāju, kas prasītu samazināt izšķirtspēju un palielināt redzamību spilgtā saulē.

    Klasiska atbloķēšana

    Šī nu ir tā sadaļa, kurā jāuzskaita, pie kā Sony Xperia 1 III nav ticis. Ražotājs spītīgi atsakās izmantot zemekrāna pirkstu nospiedumu lasītājus. Viedtālrunis nav ticis arī pie ierastās atbloķēšanas ar seju, kas šķiet neizmantota izdevība. Ja reiz ir paciešama pierīte virs ekrāna, kādēļ vieta nav atradusies, kādam infrasarkanam risinājumam, kas ļautu ar seju atbloķēt tālruni arī tumsā un mērītu to 3D?

    Pažēlojos, pietika. Patiesībā, sānā iebūvētais pirkstu nospiedumu lasītājs ir precīzs, ātrs un uzticams. Vienīgi no pāris kreiļiem esmu dzirdējis, ka tā novietojums nav tas ērtākais, bet labročiem problēmu nebūs. Citādi, iebilžu nav.

    Skaļruņi pareizajā vietā

    Kā es varu attaisnot ap ekrānu tik lielu pieri un zodu? Ar stereo skaļruņiem. Priekšā novietoti skaļruņi ir labākā pozīcija, lai tos neaizsegtu pirksti un skaņa tiktu raidīta tieši sejas virzienā. Tie balansēti ļoti prasmīgi. Skaņa ir ļoti kvalitatīva. Tiesa gan ne skaļākā, kas dzirdēta. Skaļuma karaļi vēl aizvien ir nepārspētie Asus ROG Phone 5 un Samsung Galaxy Z Fold2 5G, toties Xperia 1 III saņēmis pilnvērtīgu mitruma aizsardzību, tādēļ tas ir piedodami. Turklāt steroīdus uzēdusies 3.5 mm vecmāmuļa arī ir sastopama. How cool is that?

    Īpaši jāuzteic uzlabotais vibrācijas motors, kas kalibrēts ļoti smalki. Ir pieejama arī dinamiskā vibrācija, kas imitē basus, bet šī ir fīča, ko nekad neesmu atstājis ieslēgtu Sony testa ierīcēs. Kopumā, ļoti iespaidīgs sniegums skaņas un vibrācijas departamentā.

    Cerēju uz labāku akumulatora darbību

    4500 mAh laikam ir minimums, kam jābūt šī gada flagmanī. Ok, šādu kapacitāti ir patīkami redzēt tālrunī, kas nav bulciņas biezumā, tomēr jāatgādina par ēdelīgo 4K ekrānu. Visbiežāk dienu gan izdevās izvilkt, tomēr, ar bateriju zem 10% vakarā, vienmēr jūtos nekomfortabli. Ikdienā procenti rūk straujāk par konkurentiem un rezultāts vērtējams viduvēji.  Ar uzlādi Sony arī nav aizrāvies, par laimi komplektā ir iekļauts 30W lādētājs. Tiesa arī šis ātrums neuzstāda rekordus. Gluži otrādi, Sony izvēlējies lēnās lādēšanas konceptu – programmatūra lādēšanas ātrumu pieskaņo modinātājam. Šis ir asprātīgs triks, kas pagarina akumulatora mūžu, ko Sony ieviesa, bet šobrīd Asus pārņēmis saviem spēļu viedtālruņiem.

    Patīkami, ka pieejama bezvadu uzlāde, tikai jāatceras, ka Xperia 1 III specifiskais izmērs nav piemērots visiem bezvadu lādētājiem. Šogad klāt nākusi reversā bezvadu uzlāde.

    Jaudīga veiktspēja ar pāris trūkumiem

    Qualcomm Snapdragon 888 čipkopa saka priekšā, ka par veiktspēju, nav ko sūroties. Tā arī ir. Viss skrien zibenszeļļa ātrumā. Tās nelielās bukses, kas ir, jāadresē programmatūras virzienā. Piemēram, nekonstantā akselerometra darbība – reizēm satura pagriešana notiek lēni, reizēm ātri, reizēm nenotiek vispār, reizēm kamera horizontāli uzņemtu bildi uzskata par vertikālu. Jāatgādina, ka testa ierīce ir ar sākotnējo programmatūru, jācer, ka veikalu plauktos nonāks ierīce ar izķertām blusām.

    Sintētiskajos veiktspējas testos Xperia 1 III nav pašā augšgalā, tomēr jāatgādina 4K izšķirtspēja, kas dara savu. Diemžēl, jāpiemin arī veca Xperia kaite, ar ko Sony Xperia 5 II tika galā veiksmīgāk – karšana. Viedtālrunis nepatīkami karst arī pie šķietami nelielas slodzes, tas ietekmē arī grafisko sniegumu. Vēl kāds neizskaidrojams mīnuss ir signālu uztveršana. Konstanti tur, kur citiem viedtelefoniem Wi-Fi vai tīkla indikatori ir pilni, Xperia 1 III uzrādīja daudz mazāk stabiņu. Pavisam bez datu pārraides nepaliku, tomēr tramīgu tas mani radīja gan.

    Pārējais ir viss, kā nākas. Daudz dažādu, mūsdienīgu savienojumu. Sarunu kvalitāte ir līmenī. Atmiņas un RAM resursi pietiekami. Un nav pat aizmirsts atmiņu karšu lasītājs (khe, khem, Samsung!).

    Kādēļ Sony neražo geimeru viedtālruņus?

    Tādēļ, ka daļēji Sony Xperia 1 III par tādu jau var uzskatīt. Proti, tieši Sony izdomāja, ka spēlējot un lādējot, nevajag deldēt akumulatoru un citus trikus, ko šobrīd izmanto geimeru etalons ASUS ROG Phone 5. 21:9 ekrāns ļauj ietilpināt vairāk satura šaujamspēlēs. Papildus 120Hz fiziskajai atsvaidzei, Sony piedāvā digitālu 240Hz Motion blur reduction, kas ar melniem papildus kadriem padara pieredzi vēl plūstošāku. Un Dualshock 4 ļauj viedtālruni pārvērs portatīvā konsolē.

    Spēļu režīms ir tik niansēts, ka mierīgi var stāvēt līdzās ROG Phone programmatūrai. Pieejami gan pielāgojumi, kas ļauj tiešsaistē dalīties, spēlēt un nolamāt pretinieka māti, gan skaņas ekvalaizers un attēla iestatījumi, gan atjautīgi rīki, kas ļauj vieglāk pamanīt pretinieku.

    Kopumā spēlmaņu vajadzības tiks apmierinātas augstā līmenī. Vienīgie divi trūkumi ir jau pieminētā viduvējā akumulatora darbība un karšanas problēma, kas var pabojāt kopumā lielisko pieredzi.

    Gandrīz tīra saskarne

    Sony arī šoreiz pieturās pie tīra Android 11, ko tikai nedaudz uzlabo ar savu piešprici. Tas ļauj organiski orientēties saskarnē. Tiesa gan, jāņem vērā arī ekrāna izstieptā forma un izšķirtspēja – reizēm elementi var šķist pārāk smalki. Tas gan tikšot atrisināts ar Android 12 versiju. Aplikācijas mierīgi pielāgojas ekrāna specifikai, vienīgi IG storiji un Tik Tok neatzīst šādu formu, bet tas vēl ir jautājums, vai Tik Tok jēlības vispār piestāv Xperia 1 III elegancei.

    Par pavisam tīru saskarni gan nenosauksi. Pat, ja, iestatot viedtālruni, izvēlēsies neuzstādīt liekprogrammatūru, vienalga attapsies, ka LinkedIn atgādinās par savu eksistenci. Četru ciparu cenai būtu jādod iespēju pašam izvēlēties aplikācijas. Citu iebilžu nav. Tā piešprice, ko sagatavojis Sony ir pat ļoti noderīga. Jau stāstīju par niansēto spēļu režīmu un akumulatora iestatījumiem. Vispamanāmākā laikam ir sānu izvēlne. Tā piedāvā īsceļus, ērtu vienas rokas režīmu un vairākuzdevumu skatu, kas 21:9 proporcijas dēļ ir īpaši ērts.

    Papildināts: apskata tapšanas laikā izskanēja nepatīkamas baumas, ka Sony Xperia 1 III tikšot tikai pie viena lielā atjauninājuma. GSMarena saņēmis apstiprinājumu, ka Xperia 1 III tikšot vismaz pie diviem. Tas ir stipri mazāk, kā sola citi ražotāji, tomēr pastāv cerība, ka vārds “vismaz”, vainagosies arī ar Android 14 versiju.

    Ko spēj labākās Xperia kameras?

    Sony Xperia 1 III ir sasniedzis virsotni kalnam, kurā nācās doties konkurentu spiestam. Sony vēl aizvien ražo labākos sensorus, no kuriem konkurenti izžmiedz vairāk sulu, taču šogad varu mierīgi apgalvot, ka Xperia 1 III kameras ir labākais, ko Sony savos viedtālruņos ielicis. Tās neiet ierasto Point and Shoot ceļu, bet pats viedtālrunis arī ir tālu no meinstrīma. Šoreiz Sony mūs aplaimojis ar nekur citur neredzētu inovāciju – periskopa kameru, kas piedāvā divas optiskā palielinājuma pozīcijas.

    Sony Xperia 1 III ticis pie:

    • 12 MP, f/1.7, 24mm, 1/1.7″, 1.8µm, OIS galvenās kameras
    • 12 MP, f/2.3, 70mm, f/2.8, 105mm, 1/2.9″, OIS 2.9x/4.4x maināma optiskā palielinājuma kameras
    • 12 MP, f/2.2, 124˚, 16mm, 1/2.6″ ultra platleņķa kameras
    • 0.3 MP, TOF 3D dziļuma sensora
    • 8 MP, f/2.0, 24mm, 1/4″, 1.12µm pašiņu kameras

    Līdz šim Sony savos flagmaņos izmantojis trīs kameru aplikācijas. Neliels perebors. Šogad tas ir atrisināts, Photo Pro aplikācijai pievienojot Basic režīmu, kas aizstāj parasto kameru aplikāciju. Šī ir ērtība, ko lietotāji prasīja jau sen, jauki, ka tas ir atrisināts. Jāuzteic aplikācija par godprātību, ka tā pieejamos palielinājumus nenoapaļo, bet rāda, kā ir. Pārējie režīmi ļauj manuāli kontrolēt teju visu, ko foto meistara sirds kāro. Jā, nezinātājs var apjukt un aplikācija prasa iedziļināšanos, bet, kad tā apgūta, paveras ļoti plašs foto scenāriju klāsts.

    Sony Xperia 1 III par tuvinājuma karali nevar kronēt, tomēr piedāvājums ir gana inovatīvs. Bez ultra platleņķa un galvenās kameras viedtālrunis ticis pie periskopa palielinājuma kameras. Tas protams nav jaunums industrijā. Tomēr Sony izdevies periskopa kameru papildināt ar kustīgām lēcām, kas ļauj ar vienu kameru iegūt divus optiskos lielumus – 2.9x un 4.4x. Tā gan ir industrijas inovācija, kas nav redzēta citur. Sony atruna šādai izdomai ir ātrums. Ražotājs uzskata, ka šādi ir ātrāk iespējams pārslēgties nekā, ja tiktu izmantota atsevišķa, cita palielinājuma kameru. Jāteic, ka Samsung Galaxy S21 Ultra pārslēgšanās man nešķita lēna un dzīvi maitājoša, tomēr gribu uzteikt Sony par īstenu inovāciju kameru departamentā ar lielu potenciālu nākotnes attīstībā!

    Avots: sony.co.uk

    Patīkami, ka galvenā un ultra platleņķa kameras kalibrētas līdzīgi. Periskopa kameras iznākums gan ir blāvāks, ar krietni mazāku kontrastu un reizēm neasāks par pirmajām divām, bet to norakstīšu uz tehnoloģijas pirmajiem kucēniem. Sony piegājiens krāsām ir reālistiskāks par konkurentiem ar kontrastainām ēnām. Kur es šādu modi jau būtu redzējis? OnePlus sadarbībā ar Hasselblad, tikai atšķirība tā, ka Sony šajā uzdevumā ir galvas tiesu pārāks un konstantāks. Periskopa kamera spēj izspiest līdz 12.5x digitālo palielinājumu, tomēr tā kvalitāte kaut cik ciešama šķitīs vien ļoti saulainās dienās. Par uzticamiem var uzskatīt 0.7x, 1x, 2.9x un 4.4x optiskos lielumus.

    Sony Xperia 1 III kamerās domāts viss par un ap ātrumu. Lai to panāktu, Sony neizmanto vājprātīgu izšķirtspēju, bet vecos, labos 12 mega pikseļus. Auto fokuss ir visaugstākajā līmenī. Sony Alpha divīzijas devums ļauj fokusu kalkulēt 60 reizes sekundē. Xperia 1 III spēj izsekot arī cilvēka vai mājdzīvnieka aci, lai objekts vienmēr būtu fokusā. Vislabāk to demonstrē vairākkadru uzņemšana (Burst mode). Gan dažādus kustoņus, bērnus vai sportistus vienmēr kameras uzturēs asumā.

    Kopējo kvalitāti raksturo dabiskas krāsas un diapazons, kas ēnās visbiežāk detaļas neatgūst, bet atstāj kontrastaini melnas. Iegūtā informācija ir pietiekami plaša, lai, ķimerējoties manuālajos režīmos, vajadzības gadījumā detaļas atgūtu. Vislabāko sniegumu uzrāda 1x galvenā kamera. Graudainums gandrīz neeksistē un sniegums ir flagmaņcienīgs. Arī ultra platleņķa kamera uzņem asas, detalizētas bildes. Tā ir saņēmusi auto fokusu un ir spējīga arī uz patīkamiem makro kadriem (to spēj arī galvenais sensors). Programmatūra ļauj izmantot objektu korekciju vai atstāt platāku leņķi, bet ar zivs acs efektu.

    Sony spītīgi atsakās ieviest nakts režīmu. Kameras vājā apgaismojumā automātiski pielāgo garāku ekspozīciju un tas arī viss. Ražotājs to skaidro ar nevēlēšanos attēlus padarīt nedabiskus un neatbilstošus diennakts laikam. Lai vai kā, sniegums slikti apgaismotos scenārijos nav no labākajiem. Periskopa kamerai šajā ziņā klājas visgrūtāk.

    Interesanti, ka piedāvātais portreta režīms spurainus matus spēj izkalkulēt labāk par vienkāršu kepona siluetu. Labā ziņa, ka galvenais sensors ir tik liels, ka to piebīdot priekšmetam var iegūt skaistu bildi ar dabisku izpludinājumu.

    Diemžēl, pašiņu kamera nesniedz flagmaņcienīgu kvalitāti. Bildes ir pieņemamas, bet ar tādu nasing spešal pēcgaršu. Portreta režīms uzvedas pabriesmīgi, nespēj izkalkulēt objektu un pārgaismo fonu.

    Cinema Pro aplikācija ļauj manuāli veidot mākslinieciskus video. Video departamentā Sony gājis to ceļu, lai sakārtotu 4K video, bet 8K izšķirtspēju nepiedāvā, tā pat vairs nav sastopams 960 kadru palēninājums.

    Kopumā, kameras neiet ierasto Instagram ceļu, pie kā pieradinājuši konkurenti. Bet galvenās un ultra platleņķa kameras darbība jāvērtē teicami. Periskopa kamera ir inovācija, ko augstu novērtēju, jo saredzu tās potenciālu attīstīties nākotnē. Diemžēl, tās sniegums varēja būt par kripatu labāks, bet uzlabojumus atstāsim nākamajam gadam. Par inovāciju, sēdies 9!

    Konkurence

    • Samsung Galaxy S21 Ultra 5G – pieejams par 200 vai pat 300 eiro lētāk. Tā lielākie trumpji ir spilgtāks ekrāns, ko vieglāk saskatīt saules gaismā, ietilpīgāks akumulators un tehniski pārākas kameras. Sony atspēlējas ar ne tik meinstrīmīgiem risinājumiem – 4K izšķirtspējas ekrānu bez izgrauzumiem, savdabīgāku, bet izbalansētāku dizainu.
    • One Plus 9 Pro – ir mēģinājums spēlēt augstākajā līgā. OnePlus gan varētu pamācīties no Sony, kā veidot savu rokrakstu kameru departamentā, citādi, 400 eiro lētāka ierīce piedāvā tādu pašu veiktspēju, daudz ātrāku uzlādi un spilgtāku ekrānu.
    • ASUS ROG Phone 5 – piedāvā pat augstāku veiktspēju, jo tam ir zemākas izšķirtspējas ekrāns un veiksmīgāki dzesēšanas risinājumi. Sony piedāvā advancētākas kameras, uz ko ROG atbild ar skaļākiem skaļruņiem.
    • Sony Xperia 1 II – ja lieto pagājušā gada modeli, pagaidi vēl vienu gadu! Lai gan Xperia 1 III ticis pie mazliet spilgtāka ekrāna, mazliet skaļākiem skaļruņiem, svaigākā procesora un palielināta akumulatora, Xperia 1 II vēl aizvien ir gana pieklājīgs. Tā ka nav jēga uzreiz mesties jaunākā modeļa apskāvienos.

    Nobeigumā – entuziastu sapnis

    Nobeigumā vēlos atgriezties pie čaļa, kas staigā uzvalkā, mielojas ar austerēm un lasa dzeju. Tieši tāds ir Sony Xperia 1 III. Tas neiet ierasto ceļu, pie kā pieradinājis Samsung un Apple, piedāvājot kvalitātes, ko novērtēs vien tehnoloģiju entuziasti. Kādēļ vien? Tādēļ, ka citi ražotāji ļauj paslinkot, piemēram, neiedziļinoties iestatījumos, tikt pie Instagram cienīgām bildēm. Šāda filozofija ļauj atšķirties, bet sašaurina potenciālo lietotāju loku, kas parādās arī Sony mobilās divīzijas pārdošanas apjomos. Tomēr, es spēju novērtēt Xperia 1 III kvalitātes – izcila uzbūve, askētiska elegance dizainā, 4K ekrāns, periskopa kameras inovācija, multimediju sniegums, kas ciena to autorus un komplimentē patērētājiem.

    Ēnas puses – galīgi nedraudzīgā cena, ekrāns, kas netiek galā ar saules gaismu, karšanas problēma un viduvējā akumulatora darbība. Sony Xperia 1 III pilnīgi noteikti ir atšķirīgs flagmanis. Manuprāt, pozitīvi atšķirīgs. Tomēr jautājums paliek aktuāls, vai arī Tevi uzrunā Xperia 1 III elitārisms? Atbildi atstāj komentāros!

    Sajūsmināja

    • Elegants, pārdomāts, niansēts un ūdens drošs dizains
    • 4K ekrāna izšķirtspēja vēl aizvien ir nepārspēta
    • Galvenās un ultra platleņķa kameras sniegums ir izcils, periskopa inovācijai ir liels nākotnes potenciāls
    • Parādiet citu flagmani, kas ticis pie foto slēdža, atmiņu karšu lasītāja, 3.5 mm austiņu ligzdas, neizgrauzta ekrāna?

    Nesajūsmināja

    • Ekrāna spilgtums nespēj sakaut saules gaismu, pat daudz lētāki viedtālruņi tikuši pie spilgtākiem ekrāniem
    • Karšanas problēma samazina veiktspējas potenciālu
    • Periskopa kameras un pašiņu kameras sniegums pagaidām nav līmenī ar pārējām kamerām
    • Viduvēja akumulatora darbība
    Sony Xperia 1 III ir delikatese, kas nebūs visiem pa prātam. Tomēr atšķirīgā elegance un tehnoloģijas, kas citur nav sastopamas ir pārliecinošs saldais ēdiens tehnoloģiju entuziastiem. Vislielākais bubulis ir tā cena, bet jāatceras, ka delikateses vienmēr maksā dārgi.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    10
    Ekrāns
    9
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    8
    Akumulators
    7
    Kameras
    9
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    21 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Arčiņš
    22.07.2021 17:33

    Pirkstu nospiedumu lasītājs pogā darbojas ļoti slikti ja telefons ir ielikts maciņā. Sony šajā sakarā varēja kaut ko nošpikot no konkurentiem. Pašam Xperija 1 , un tā darbojas tik labi ,ka uz šo vēl neskatos.

    Arčiņš
    23.07.2021 09:01

    Objektīvi par telefonu var spriest tikai cilvēki kuriem caur rokām ir izgājuši daudz dažādu telefonu. Ģimenes ietvarā kur sievai ir Huaveis un meitai Aifons tad mans Sony ir ar vistumšāko ekrānu. Akumulators vienmēr var būt lielāks ,bet vidēji man dienu iztur. Kameras manām vajadzībām ir ok . Manai sievai gan ir vajadzīgs tikai kamerafons , tāpēc sadzīvo ar P30 pro un tiešām lauza galvu par nākamo telefonu jo Huaveis jau ir vēsture. Manuprāt lielākais Sony pluss ir tā uzticamība ,jo kamēr citiem telefoni nogļuko vai vienkārši nobeidzas , mans palēnām pārvēršas par dinozauru kurš netaisās mirt.

    Alberts Kviesis
    25.07.2021 11:37
    Reply to  Arčiņš

    Tas pats stāsts. 4 g.v. Sony XZP gan kamera apmierina, gan akumulators vēl stabili notur 1-2 dienas. Neredzu jēgu mainīt. Aizsargvāciņu nomainīju pret jaunu. Frišs kā no plaukta

    Juris Akmens
    22.07.2021 23:00

    Cītīgi gaidīju Compact tālruni no Sony , bet tiku pie asus zenfon 8 ,nav ne vainas īstenībā.

    22.07.2021 23:37

    Ļoti interesanta informācija.

    Aigars Axx
    23.07.2021 01:04

    Samsung note20 ultra 5g saulē ir pilnīgi melns. Pie tam nav iespējams dabūt max spilgtumu nedz automātiskajā, nedz manuālajā režīmā. Neticu, ka Sony būtu vēl tumšāks.

    Agnis
    23.07.2021 03:30

    Prieks, ka cilvēki pamazām sāk novērtēt arī normālus un lietojamus telefonus. Kā Xperia 5 II lietotājs galīgi Tev nepiekritīšu par pirksta lasītāju – tam ir jāpaliek sānā! Kā paņem rokā, tā pirksts pilnīgi dabiski uzslīd virsū un atbloķēts ir! Nekādas sniegšanās līdz ekrāna vidum. Un liela daļa cilvēku jau būs aizmirsuši cik ellīgi ērti, ka austiņas var vienkārši paņemt un uzreiz savienot :)

    IM G
    23.07.2021 13:19

    Tam “snapdrakonam 888 vaij 888+5G” izdodas sildīt telefonu un palēnināt operatīvo atmiņu. Dizains un viss pārējais Ok. Bateriju varēja pacensties 5000 mAh.

    Agnis
    23.07.2021 14:03

    Esmu labrocis, bet man arī ar kreiso roku viņu ir grūti paņemt neatbloķējot. Esmu iestatījis arī kreisās rokas vidējo pirkstu un arī tas dabisku uziet virsū lasītājam. Jā, ar īkšķi ir ērtāk, bet uz ekrāna gan labročiem, gan kreiļiem būtu kaut kur jāsniedzas ar pirkstiem, tagad vismaz vienam ir pavisam labāk, bet otram tikai mazliet labāk :)
    Tas, protams, uz izmēros daudz patīkamāko Xperia 5

    Last edited 2 years ago by Agnis
    Haralds
    23.07.2021 16:22
    Reply to  Agnis

    Es domāju, ka tas ir “kā kuram”, man personīgi sony risinājums šķiet neērts, un krietni ērtāks šķiet risinājums ar sensoru aizmugurē, jo tāpat nemot telefonu ārā no kabatas, vai paceļot no galda, rādītājpirkats uzreiz ir telejona aizmugurē, vai vienkārši face id, jeb ari sensors pa visu ekrānu. :D

    Aigars Axx
    24.07.2021 16:26
    Reply to  Haralds

    Ja telefons piesprausts kkur mašīnā, tad sensors aimugurē ir vienk … (pieklājīgi sakot) garām.

    Haralds
    25.07.2021 17:35
    Reply to  Aigars Axx

    Ja un kas tieši tur ir garām?
    Tak ievadi pascodu, vai kas nu tur kuram ir!
    Plus, ja izmanto navigaciju, vai kā tu skaties filmas braucot, tad ekrāns tik un tā neizslēdzas!
    Kaut kāds tups komentārs no tavas puses…

    Armands
    25.07.2021 14:19
    Reply to  Haralds

    Lg g6 labs variants. Tikai batereja ljoti svaka.

    Armands
    25.07.2021 14:16

    Labs apskats. Atceros kad pirku savu flagmani samsung s5. Cena bija ļoti draudzīga. Kkādi 360 eur. Tagad, lai maksātu vairāk par 1k par telefonu??? Inflācija nav bijusi tik liela. Oiii. Man ir samsung m31s. Super telefons par labu cenu dod visu ko vajag. Pietrūkst vienīgi ois un zooom.

    Armands
    25.07.2021 14:18
    Reply to  Armands

    Un kāpēc m31s, jo pirkstu nospiedumu lasītājs nav zem ekrāna. Bija man tāds ar lasītāju zem ekrāna. Nu super neprecīzs.

    Aidzis
    14.08.2021 22:05

    Paldies par apskatu. Lūgums neignorēt kādus no Oppo flagmaņiem un ne tikai. Ļoti gribētos kādu apskatu, piem., par Oppo find x3 neo vai Oppo find x2.pro.

    Last edited 2 years ago by Aidzis
    15.08.2021 07:25
    Reply to  Aidzis

    Oppo pie mums praktiski nav nopērkams, tie 2 ne pārāk uzticamie interneta veikali neskaitās. Tad jau Realme ir Eiropā pieejamāks. Un otrā lieta – mēs parasti ierīces nepērkam, tās kāds atsūta, pēc tam sūtām tās atpakaļ. Oppo pie mums šādi neviens nepārstāv.

    Raivis Terinks
    16.08.2021 10:07

    Lietotāja atsauksmes (lietoju nesen, protams). 1.     Xperia 1 III ekrāns ir tiešām labs. 120HZ un 4K atšķirība redzama pār parasto 1080 un maz-hercu. 4K video Youtube ir baudāms, un pat HD ir daudz asāks, un dziļākām krāsām. Iepriekš ir bjuši 2K ekrāni (Nokia/Microsoft un HTC), bet pēdējais bija  tikai1080pHD Samsung. Un atšķirība ir tiešām redzama. 2.     Noraidu pārmetumus par tumšu ekrānu. Speciāli saulē noliku blakus ar iepriekšējo Samsung Note 10. Ekrāni ir vienādi spilgtā saulē un daudz maz pietiekoši saskatāmi. 3.     Noraidu bažas par mazu bateriju. Baterija, ar visiem 120hz un 4K tur absolūti ok. 7:00 uzlāde 100%, intensīva darba diena, ar wifi, e-pastiem, watsapiem, www un soc tīkliu skatīšanos, Youtube, bluetooth, staumēšanas audio klausīšanos mašīnā utt. plkst 18:00 vakarā baterija 51%. Jā otro dienu līdz galam var neaizvilkt bet vismaz līdz otram vakaram pietiek. 4.     Pārmetums ilgai lādēšanai. Pirmos 30-40% uzlādē pus stundā. Bet līdz pilnai uzlādei ir baisi ilgi, iespējams kaut kas iestatījumos ar baterijas saudzēšanas režīmiem. 5.     Pirkstu nospieduma sensors ir īstajā vietā un strādā super ātri un precīzi ( par 70% + ātrāk un precīzāk nekā Samsung zem-ekrāna pirkstu lasītājs). 6.     Sony UI , salīdzinot ar Samsungu, ir daudz prastāks, trūkst daudz visādu interesantu fīču, kas bija Samsungam. Sony sāna izvēlne SideSense vispār… Read more »

    Reklāma
    Sony Xperia 1 III ir delikatese, kas nebūs visiem pa prātam. Tomēr atšķirīgā elegance un tehnoloģijas, kas citur nav sastopamas ir pārliecinošs saldais ēdiens tehnoloģiju entuziastiem. Vislielākais bubulis ir tā cena, bet jāatceras, ka delikateses vienmēr maksā dārgi.Sony Xperia 1 III apskats - entuziastu sapnis