Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung Galaxy S21 Ultra 5G apskats – beidzot sava nosaukuma cienīgs

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    S21 Ultra ir pamatīgs tālrunis, kas izlabo visas priekšgājēja kļūdas ar uzviju. Diemžēl, prasītajā cenā pieļauti diezgan jūtami kompromisi.

    Jaunākie raksti

    Samsung jau trešo gadu pēc kārtas savu populāro Galaxy S sēriju prezentē uzreiz ar trim flagmaņiem. Tas nozīmē, ka papildus standarta modelim, ir “+” un “Ultra” modeļi. Šādu flagmaņu stratēģiju jau kādu laiku izmanto gan Huawei, gan Apple. Šis piegājiens nozīmē, ka standarta modelis vairs nesniedz maksimālās inovācijas. Tas arī ir veids, kā piedāvātos labumus proporcionāli izbārstīt pa trim modeļiem, un attiecīgi advancētākajam prasīt visaugstāko cenu, kas krietni atšķiras no standarta modeļa. Labā ziņa, ka šogad Samsung ar dažiem diskutabliem lēmumiem izdevies samazināt sākumcenu. Šī apskata galvenajam varonim Samsung Galaxy S21 Ultra 5G ražotāja ieteiktā cena ir 1259 eiro, kas ir par 100 eiro mazāk par pagājušā gada Galaxy S20 Ultra sākumcenu.

    Ja pirmam Ultra telefonu, kas ieraudzīja dienas gaismu, ambīcijas paklupa pret izpildījumu, tad Galaxy S21 Ultra uzskatāms par veiksmīgu kļūdu labojumu. Proti, Galaxy S20 Ultra vājprātīgais kameru izbīdījums mēdza plaisāt, dizains kopumā bija bezpersonisks un svars ļoti slikti balansēts, ekrāns augstu atsvaidzi atļāva vien ar zemāku izšķirtspēju, daudzsološajam kameras sensoram bija fokusēšanas problēmas un pie mums piedāvātais procesors nespēja mēroties spēkiem ar Qualcomm sniegumu. Galaxy S21 Ultra šo visu ir atrisinājis ar uzviju. Pasteidzoties notikumiem pa priekšu, jau varu teikt, ka šī gada Ultra beidzot ir sava šerpā nosaukuma cienīgs produkts.

    Pirms mesties Samsung Galaxy S21 Ultra 5G apskatā, palūkojies, kā izskatās visi trīs Galaxy S21 sērijas flagmaņi!

    Samsung Galaxy S21 Ultra 5G tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 11, One UI 3.1
    • Ekrāns: 6.8 collu Dynamic AMOLED 2X, 1440 x 3200, 20:9 malu attiecība, ap 515 ppi, 112.1 cm2, ap 89.8% ekrāna un korpusa attiecība, 120Hz adaptīvā atsvaidze, HDR10+, 1500 nitu maksimālais spilgtums, Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls
    • Procesors: Exynos 2100 (5 nm), astoņi kodoli: 1×2.9 GHz Cortex-X1 & 3×2.80 GHz Cortex-A78 & 4×2.2 GHz Cortex-A55, Mali-G78 MP14 video apakšsistēma
    • RAM: 12*/16 GB
    • Atmiņa: 128*/256/512, GB UFS 3.1
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.2 (A2DP, LE, aptX HD), NFC, USB Type-C 3.2, 3G/4G/5G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs zem ekrāna, IP 68 mitruma izturība, stereo skaļruņi, ko pielāgojis AKG, 32-bit/384kHz audio, irbuļa atbalsts, žiroskops, kompass, barometrs
    • Kameras: Priekšā: 108 MP, f/1.8, 26mm, 1/1.33″, 0.8µm, PDAF, lāzera AF, OIS; 10 MP, f/4.9, 240mm, 1/3.24″, 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS, 10x optiskā palielinājuma periskopa kamera; 10 MP, f/2.4, 70mm, 1/3.24″, 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS, 3x optiskā palielinājuma kamera; 12 MP, f/2.2, 13mm, 1/2.55″, 1.4µm, dual pixel PDAF, Super Steady video, utra platleņķa kamera; LED zibspuldze; HDR; video – 8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, 720p@960fps, HDR10+, stereo skaņas ierksts. Priekšā – 40 MP, f/2.2, 26mm, 1/2.8″, 0.7µm, PDAF, HDR, 8K@24, 4K@30/60fps, 1080p@30fps video.
    • Akumulators: Li-Po 5000 mAh, 25W vada uzlāde, USB Power Delivery 3.0, Qi/PMA 15W bezvadu uzlāde, 4.5W reversā bezvadu uzlāde
    • Izmēri: 165.1 x 75.6 x 8.9, 227g
    • Cena: 1259 eiro (128 GB/12 GB)

    *testa ierīcei

    2021. gada dizains

    Vispirms gribu apsveikt Samsung ar šī gada Galaxy S21 sērijas dizaina valodu! Daudzu gadu garumā Galaxy S sērijai izdevies radīt savu rokrakstu. Tomēr ne vienmēr to varēja nosaukt par elegantu un oriģinālu. Dažreiz par spilgtu, citreiz par apaļu. Šoreiz visi trīs flagmaņi padevušies eleganti un apmierinās pat prasīgu vizuāliķu gaumes. Šis gads lieliski kontrastē ar bezpersonisko Galaxy S20 sērijas dizainu.

    Samsung Galaxy S21 Ultra 5G ir pamatīgs tālrunis. Uz pārējo fona tas būtu uzskatāms par smagu, biezu un lielu. Tiesa, ja rokā turēts Galaxy Z Fold2 5G, tad Galaxy S21 Ultra šķiet tīri saprātīga izmēra. Ja salīdzina ar priekšgājēju, tas pat sarucis par vienu mm platumā un garumā. Lai gan viedtālruņa augša vēl aizvien ir smagāka par apakšu, šogad Samsung izdevies veiksmīgāk izbalansēt svaru, lai katru reizi, turot Galaxy S21 Ultra rokā, nebūtu jāžonglē un jābaidās to nomest zemē.

    Tālruņa aizmugure tikusi pie patīkami matēta stikla, kas aktualitāti ieguva pagājušajā gadā. Lai gan šādam risinājumam būtu mazāk jāuzkrāj pirkstu nospiedumi, tie vienalga ir redzami, toties virsma nav slidena. Kameru izbīdījums ir pamatīgs un uz galda tālrunis gāzelējas. Toties šogad tā forma organiskāk savienota ar pulēto alumīnija rāmi. Pilnai laimei gan būtu gribējis, lai arī rāmis tiktu pie matētas virsmas un veiklāk saplūstu ar matēto stikla aizmuguri, bet dienvidkorejiešu dizaineru mentalitāte laikam nespēj turēties pretī, kādam spīdīgam elementam. Kameru platforma ir oriģināla, eleganta un piešķir dizainam personības vaibstus.

    Pamatīgā alumīnija rāmja labais sāns ticis pie bloķēšanas un skaļuma taustiņiem. Kreisā puse atvēlēta tikai antenu joslām. Augšā izvietoti divi mikrofoni, bet leja tikusi pie pārējā – SIM karšu atvilktnes, USB ligzdas un skaļruņa. Vienīgais, kur dizainam gribas piekasīties ir labās puses taustiņi. Tie ir ērti, bet nedaudz ļurkājas. Kaut ko līdzīgu novēroju arī Galaxy Z Fold2 gadījumā, tomēr nereaģēju, jo nodomāju, ka ar šo testa ierīci gan jau ne viens vien pirms manis būs paspēlējies. Šī it kā nebūtiskā lieta galīgi nerada ultra premium sajūtu un liek saraukt uzacis Galaxy S21 Ultra cenas virzienā.

    Citādi dizains un uzbūves kvalitāte ir augstā līmenī. Patīkami, ka ir IP68 mitruma aizsardzība, bet par prasīto cenu neko citu nemaz negaidīju.

    Izcils ekrāns!!!

    Šī nu ir tā reize, kad manai mentalitātei tipiskā latviskā piekasība, kapitulē. Ekrāns ir izcils!!! Kas tad raksturo mūsdienīgu ekrānu? Spilgtums, kontrasts, krāsu kalibrācija, augsta izšķirtspēja un ātra atsvaidze. S21 Ultra ar to visu tiek galā. Ekrāns spēj izspiest 1500 nitu spilgtumu. Tas nozīmē, ka viss būs lieliski saskatāms arī tad, kad pienāks karstā vasara ar spilgtu saulīti. Kontrasts, kā jau AMOLED, ir izcils. Izšķirtspēja ir cenai atbilstoši augsta – 1440 x 3200. Vairumā scenāriju ar neapbruņotu aci atšķirību no FHD izšķirtspējas pamanīt gan nevarēs, tomēr īpaši niansētos attēlos un smalkos tekstos šī asuma piešprice ir jūtama. Ak jā, Samsung beidzot iemācījies 120Hz atsvaidzi darbināt pilnā izšķirtspējā. Tas panākts ar adaptīvo režīmu, kas pie statiskāka satura atsvaidzi spēj samazināt līdz 10Hz, bet pie aktīvāka satura tiek aktivizēti visi 120Hz. Tas ievērojami ļauj ietaupīt akumulatora resursus, neatsakoties no super plūstošās pieredzes. Un protams programmatūra, kas ļauj pielāgoties katra vizuāliķa vēlmēm. Šogad ekrāns ticis pie maķenīt šaurāka skata leņķa, bet to var viegli atrisināt – neesi dīvainis un nelieto tālruni dīvaini sašķiebtu!

    89.8% ekrāna un korpusa attiecība ir lielisks cipars, lai gan ne industrijā augstākais. Šogad S sērijas mazākie brāļi atteikušies no līdzšinējās Samsung inovācijas – noliektām ekrāna malām. Galaxy S21 Ultra gadījumā tās ir noliektas, bet tieši tik nedaudz, lai pirmajā acu uzmetienā šķistu, ka ekrāns ir plakans. Un vienīgais, kas tuč tuč pabojā pedantu garastāvokli ir nelielais zodiņš zem ekrāna, kas ir par mata tiesu biezāks par ekrāna pierīti. Jau otro gadu pēc kārtas Samsung izmanto centrētu kameras pīrsingu. Tas ir gana neuzkrītošs, tomēr pat Android 11 nav nesis cerētās izmaiņas, un atsevišķas aplikācijas (pat Chrome) šo ilggadīgo tendenci neatzīst, izgrauzumu ietērpjot melnā, neizmantojamā joslā. Labā ziņa, ka kameras actiņa ir neliela, tātad netiks daudz nozagts no potenciālās ekrāna virsmas.

    Iepakojuma stulbings

    Paldies tev, ābol! Žēl, ka rakstu zīmēs nav iespējams ielikt to sarkasma intonāciju, kādu piešķiru šīs rindkopas pirmajam teikumam. Nav noslēpums, ka Apple bija pirmie, kas nolēma standarta komplektācijā vairs neiekļaut sienas lādētāju. Samsung mārketings drīz pēc tam ierēca par Apple, norādot, ka viņiem gan viss ir iekļauts. Nepagāja ne divi mēneši, kad ražotājs meta kažoku otrādi un uzzinājām, ka arī Samsung ies šī stulbinga pēdās. Tas nozīmē, ka iepakojumā bez paša telefona un štubja (skaties video raksta sākumā un uzzini, kas tas tāds ir) ir iekļauts vien vads ar USB Type-C abos galos. Ar rūgtumu sejā es varu samierināties, ka komplektā vairs neiekļauj austiņas un noskopots aizsargmaciņš, bet sienas lādētāja neiekļaušana ir divkosīga.

    Proti, gan Apple, gan Samsung spekulē, ka tas darīts, lai domātu par ekoloģiju un samazinātu elektronikas atkritumus, tomēr abu ražotāju iekļautie vadi nav savienojami ar vairumu vecajiem lādētājiem, kas tomēr liek apsvert sienas lādētāja iegādi. Ja komplektā iekļautie vadi noderētu savienojumam ar datoru, tad mana vecā tarataika, uz kā rakstu šo apskatu, būtu jāmet ārā, jo manam kompim nav USB Type-C ligzda. Tas attiecas arī uz vecajiem lādētājiem manā mājā. Ja reiz domāts par ekoloģiju, tad kādēļ Apple vēl aizvien komplektā iekļauj plastmasas uzlīmes, un kādēļ Samsung vispār iekļauj komplektācijā vadu, ja reiz viņuprāt katram jau mājās mētājas pa lādētājam? Vai tā nevarētu vēl vairāk samazināt cenu? Tas šoreiz darīts, lai par lādētājiem prasītu papildus samaksu. Tas arī nozīmē, ka ar vecajiem lādētājiem nebūs iespējama pilnvērtīga ātrā uzlāde, ko tālrunis spētu izspiest. Piedodiet, mirstošie delfīni, jūsu intereses šoreiz upurētas ražotāju peļņas gūšanai!

    Par biometriju

    Šķiet, ka Samsung ir vienīgais ražotājs, kas flagmaņiem izmanto ultraskaņas pirkstu nospiedumu lasītāju, kas novietots zem ekrāna. Ja salīdzina ar iepriekšējām paaudzēm, tad par 77% pieaudzis sensora izmērs. Lielo pirkstu īpašnieki būs priecīgi. Šī tehnoloģija no optiskās atšķiras, ka tiek iegūti vairāk dati un būtu uzskatāma par drošāku. Jāteic, ka jaunais sensors tiešām strādā ātrāk par priekšgājējiem, tomēr nevar sacensties nedz ar OnePlus, nedz Realme optisko sensoru ātrumu. Ik pa brīdim pirksts netika atpazīts.

    Samsung Galaxy S9 sērija bija pēdējā, kas izmantoja biometriski uzticamu sejas (lasi acs tīklenes) atpazīšanas risinājumu. Galaxy S21 Ultra sejas atpazīšanu uzticējusi pašiņu kamerai. Tas nozīmē, ka rezultāts būs atkarīgs no apkārtējā apgaismojuma. Tomēr laikā, kad aktuāla ir sejas masku valkāšana, noderīgāks būs pirkstu nospiedumu lasītājs. Tas savu darbu padara pieņemami.

    Irbuļa atbalsts

    Samsung Galaxy S21 Ultra 5G ir pirmais viedtālrunis ārpus Note sērijas, kas saņēmis S Pen atbalstu. Jāteic, ka LG jau kādu laiku savos veikumos piedāvā irbuļu atbalstu, tādēļ nav īsti saprotams, kādēļ pie tāda ticis tikai Ultra, bet ne visa S klase. Man gan ir teorija, ka tas darīts tāpēc, lai radītu papildus argumentu Galaxy S21 Ultra modeļa tirdzniecībai. Mēs varam izmantot irbuļus no Note sērijas, var izmantot trešo pušu veidotus irbuļus un protams iegādāties speciālu Samsung radītu irbuli. Tiesa gan Bluetooth savienojums un gaisa žesti aizvien pieejami tikai Note sērijā, S21 Ultra tos neprot. Tā kā S21 Ultra vēderā nav paredzēta vieta irbulim, Samsung piedāvā vāciņus, kurā to ievietot. Tad gan jau tā lielais Galaxy S21 Ultra kļūst savos apmēros par vēl gruntīgāku rīku. Un protams, ka šis gājiens liek izvirzīt konspirāciju teoriju, ka Note sēriju varētu aizstāt Fold sērija. Laiks rādīs.

    Skan labi, vibrē izcili

    Samsung pamanījies iemānīt auss skaļruni ļoti plānajā josliņā virs ekrāna. Skaļruņa spraudziņa ir tik šaura, ka to pat grūti pamanīt. Izmērs nekādi neietekmē skaņu, sarunas skan skaidri un pietiekami skaļi. Šis skaļrunis, kopā ar alumīnija rāmī iestrādāto, rūpējas par stereo skaņu. Skaņa ir labi sabalansēta un dzirdami gan basi, gan augstie toņi. Tomēr šie nav skaļākie skaļruņi, kādi pabijuši manos nagos. Šo godu vēl aizvien ieņem Galaxy Z Fold2. Te gan jāsaprot, ka Fold nav ūdens aizsardzība, tātad nav elementu, kas slāpētu membrānas darbu, bet Galaxy S21 Ultra ticis pie pilnvērtīga IP68 sertifikāta, tādēļ arī nedaudz klusāka skaņa. Īpaši gribu paslavēt izmantoto vibro motoru. Tas spēj vibrēt no niansēta klikšķa saskarnē līdz pamatīgai vibrācijai zvana laikā.

    Jauda un kompromisi veiktspējas departamentā

    Samsung Galaxy S21 Ultra 5G sirsniņā pukst Exynos 2100 procesors. Vismaz mūsu platuma grādos. Citi reģioni tikuši pie Qualcomm Snapdragon 888. Pagājušajā gadā Exynos procesors pievīla daudzējādi. Šogad procesors krietni labojies, pietuvojoties Qualcomm sniegumam. Reāla ikdienas darbība vienmēr runā skaļāk par sintētiski iegūtiem cipariem. Ikdienas darbība ir plūdena un nekādas aiztures nav novērojamas. Tomēr pamanīju, ka pastiprinātas slodzes apstākļos, tālrunis neuzvedas sava nosaukuma un cenas cienīgi. Piemēram, Zoom sesijas laikā tālrunis sakarsa tik ļoti, ka rokā to kļuva nepatīkami turēt. Arī akumulatora līmenis kusa straujāk par saldējumu saulē. Karšanu novēroju arī tīklāja (hotspot) režīmā.

    12 GB RAM ir pietiekoši, lai darbotos ar vairākām aplikācijām vienlaicīgi. Vajadzības gadījumā var tikt arī pie 16 GB versijas, kas nāk kopā ar 512 GB iebūvēto atmiņu. Iespējams, ka šādu lēmumu ir visnotaļ pamatoti apsvērt. Proti, 128 GB iebūvētā atmiņa par četru ciparu cenu šogad vairs nav labais tonis, ņemot vērā, ka Galaxy S21 sērija nogalinājusi vēl vienu tehnoloģiju vecmāmiņu – atmiņu karti. Jā, šogad Galaxy S21 sērija vairs neļauj ātri, viegli papildināt atmiņu. Tas šķiet nepiedodami, jo Samsung šo modeli pozicionē, kā satura veidošanas ierīci. Milzīgiem 8K video un 108MP foto failiem, 128 GB atmiņa standarta modelī ir krietni par maz. Realme 6 tādu pašu ar papildināšanas iespēju piedāvā budžeta klasē. Pat, ja lielizmēra foto un video netiks izmantoti, pie 512 GB atmiņas varēs tikt, piemaksājot 180 eiro, kas jau tā iespaidīgo cenu vēl palielina.

    Viss pārējais, kas attiecas uz veiktspēju ir augstā līmenī. Ir visi jaunākie savienojumi, GPS strādā ātri un precīzi.

    Akumulatora augšas un lejas

    Li-Po 5000 mAh akumulators uz papīra izskatās ļoti labi. Ikdienas darbība gan varēja būt maķenīt labāka. Šeit par atskaites punktu ņemšu savu ikrīta rutīnu – pārlapot ziņu portālus, aplūkot epastus, atbildēt ienākošajām ziņām, nedaudz FB, kāds Youtube klipiņš. Galaxy S21 Ultra tas prasa ap 10% vai vairāk, kamēr, piemēram, Galaxy Z Fold2 tie bija 6%. Jau pieminēju, ka video konferences izsūc akumulatoru ļoti strauji. Te jau atkal varētu būt runa par akumulatora sadarbību ar Exynos procesoru, jo Qualcomm parasti veiksmīgāk draudzējas ar akumulatoru. Tomēr jāņem vērā, ka super spilgtais, ātratsvaidzes, lielas izšķirtspējas ekrāns arī prasa savu. Pie vidējas noslodzes dienu mierīgi varēs izvilkt.

    Par ātro uzlādi neko pateikt nevaru. Kāpēc? Atbilde meklējama rindkopā, kur pukstēju par skopo komplektāciju. S21 Ultra lādēju ar vecu Huawei lādētāju. Tomēr varu pateikt, ka šī gada modelis vairs neatbalsta ātro 45W uzlādi, tā sarukusi līdz 25W. Tas ļauj pagarināt akumulatora dzīvi, bet liek atzīt sakāvi OnePlus vai pat Realme priekšā. Par laimi pieejama 15W bezvadu uzlāde un 4.5W reversā bezvadu uzlāde.

    One UI ir patīkami nobriedusi saskarne

    One UI 3.1 izmanto Android 11 un sola nodrošināt vēl trīs lielos sistēmas atjauninājumus. Neticu saviem vārdiem, bet šoreiz Samsung gājis “tīrāku” saskarnes ceļu, kas man ļoti simpatizē. Ja Android pasaulē par tīrības etalonu uzskata maksimālu Google oriģinālo aplikāciju izmantojumu, tad šoreiz kaitinošais Bixby logs aizstāts ar Google Discover un pat SMS aplikācija ir no Google. Samsung, kā alternatīvu, piedāvā Samsung Free, kas protams pats izdomā, kādu informāciju piedāvāt.

    Jaunā versija ne tikai vizuāli uzlabo paziņojumu paneli, bet sakārto paziņojumus pēc prioritātēm. Vienkāršotas vairākas iestatījumu izvēlnes, piemēram, vienmēr ieslēgtajam ekrānam. Šīs ir tikai dažas nianses, kas parāda, ka One UI ir pozitīvi augusi un patīkami nobriedusi saskarne. Kā vienmēr, ir pilns ar niansētiem iestatījumiem, spēj tik vajadzīgos meklēt.

    Lai gan saskarne kļuvusi mazliet tīrāka, tomēr liekprogrammu ir gana daudz, diemžēl, arī reklāmu paziņojumi mēdz parādīties. Vai četru ciparu cena nav pietiekama, lai man nemācītu dzīvot, ko man vajadzētu lietot un ko nē?

    Kopumā, pozitīvi novērtēju saskarnes progresu, tikai vajadzētu samazināt reklāmu un aplikāciju slogu, ko Samsung cenšas uzspiest, tad jau būtu pavisam labi.

    Ko spēj labākās kameras, kādas Samsung radījis?

    Šī, iespējams, ir interesantākā Galaxy S21 Ultra sadaļa, jo Samsung sanācis ne tikai veiksmīgs Galaxy S20 Ultra kļūdu labojums, bet patiešām izdevies radīt vienu no daudzveidīgākajiem kameru piedāvājumiem tirgū. Līdzvērtīgu izvēli piedāvā Huawei P40 Pro, bet kamēr ražotājs netiks pie Google labumiem, mūsu platuma grādos tas nebūs aktuāls. Tātad apsveicu Samsung, jo izskatās, ka pagaidām sīvu konkurentu kameru departamentā vismaz no Android konkurentiem nav!

    Samsung Galaxy S21 Ultra 5G ticis pie:

    • 108 MP, f/1.8, 26mm, 1/1.33″, 0.8µm, OIS galvenās kameras
    • 10 MP, f/4.9, 240mm, 1/3.24″, 1.22µm, OIS 10x palielinājuma periskopa kameras
    • 10 MP, f/2.4, 70mm, 1/3.24″, 1.22µm, OIS 3x palielinājuma kameras
    • 12 MP, f/2.2, 13mm, 1/2.55″, 1.4µm ultra platleņķa kameras
    • 40 MP, f/2.2, 26mm, 1/2.8″, 0.7µm pašiņu kameras

    Iespaidīgi, ka trīs no četrām aizmugures kamerām, saņēmušas optisko stabilizāciju, un, atbildot uz komentētāju jautājumu – jā, pakratot Galaxy S21 Ultra, var dzirdēt, kā optiskās stabilizācijas sistēma kratās. Tas ir okei. Krietni palielināts dinamiskais diapazons. RAW failus iespējams uzņemt 12 bitu krāsās. Lielformātu cienītājiem patiks 8K video un 108MP foto uzņemšanas iespējas. Lāzera fokuss strādā ļoti ātri. Tomēr visiespaidīgāk izpaužas kameru tuvināšana – no 0.6x ultra platleņķa līdz vājprātīgam 100x digitālajam palielinājumam.

    Protams, ka vislabākās bildes sanāks ar četriem lielumiem, ko piedāvā kameru standarti, nevis to digitālie atvasinājumi.

    Vislabākais sniegums izdodas galvenajai kamerai. Tā saspiež vairākus pikseļus vienā, diapazons atgūst detaļas ēnās un rūpējas, lai netiktu pārgaismotas gaišās vietas. Patīkami, ka visas kameras ieguvušas līdzīgus krāsu korekcijas parametrus, tomēr iznākumu var ietekmēt gaismas jutība, kas, atšķirīgo sensoru izmēra un diafragmu atvēruma dēļ, katrai kamerai ir citāds. Visvairāk tas izpaužas sliktas gaismas scenārijos. Labas gaismas apstākļos digitālais palielinājums spēj pieņemamas bildes radīt līdz pat 30x. Viss, kas iet uz augšu, krasi zaudē kvalitāti. 100x palielinājums aizvien ir tāda māžošanās, tomēr uzlabojumi krietni jūtami no S20 Ultra. Piemēram, stabilizācija ļauj fiksēt objektu, lai to būtu ērtāk iekadrēt. Piedod, Milda, ar visu to man neizdevās tevi iecentrēt! Šāds palielinājums rada ķecerīgu domu par ielūrēšanu kaimiņu logos (Kursors.lv neuzņemas atbildību, ja šādam mērķim izmantosiet S21 Ultra!). Visbiežāk pilnā palielinājuma bildes gan sociālajiem tīkliem piemērotas nebūs. Tomēr, lai nofotografētu mēnesi šis palielinājums derēs. Visticamāk, šeit maģiju dara AI, kas uzstiķē krāterus attiecīgajā vietā. Lai salīdzinātu kameru progresu, te būs mēnestiņš čigāniņš Galaxy S20 Ultra un Galaxy S21 Ultra izpildījumos.

    Galaxy S21 Ultra sniedz lielisku sniegumu arī sliktas gaismas scenārijos. Kameras ir spējīgas uzņemt pieklājīgus attēlus pat bez nakts režīma iejaukšanās.

    Īpaši jāuzteic nakts režīms, kas beidzot sasniedzis Huawei un Google Pixel sniegumu, dažreiz to pat pārspējot. Tikai jārēķinās, ka tas pieejams vien 0.6x, 1x un 3x lielumos.

    Nakts režīms atgūst krietni daudz detaļu. Pat tādas, ko cilvēka acs neredz. Piemēram, šajā attēlā, kur bija piķa melna tumsa, un es pat nenojautu, kas ir šajā telpā. Iespaidīgi!!!

    Nakts režīms spēj saskatīt to, ko acs nespēj

    Galaxy S21 Ultra ir pierādījums, ka nav vajadzīgi bezjēdzīgie dziļuma sensori, lai tiktu pie glīta izpludinātā fona vai portreta režīma. Galvenās kameras sensors ir tik liels, ka, pietuvinot to objektam, var iegūt dabiski izpludinātu fonu ar perspektīvu. Pieejamais portreta režīms ir gana precīzs, tomēr tad izpludinājums izskatās nedaudz mākslīgs, jo tam pietrūkst perspektīva (tuvāki objekti mazāk izpludināti par tālākiem).

    Portreta režīms lieliski strādā arī pašiņu kamerā, ļaujot iegūt dažādus pseido studijas efektus. Modelis tiek gana precīzi izkalkulēts, lai gan nepaklausīgi mati aizvien ir izaicinājums. Selfiju kameras sniegums ir lielisks, arī šī pozīcija kameru pārbagātībā nav aizmirsta.

    Galaxy S21 Ultra spēj pamācīt citus ražotājus, kā tikt pie izcilām makro bildēm. Citu ražotāju līdzšinējie centieni vainagojušies ar atsevišķu kameru un ļoti sliktu izpildījumu. Samsung to atrisina, pievienojot ultra platleņķa kamerai automatisko fokusēšanu. Šāds risinājums nav jaunums, OnePlus 7T arī tādu piedāvāja, tikai pēc tam pārgāja uz bezjēdzīgajām atsevišķi izdalītajām makro kamerām. Tālrunis pats saprot, ka piebīdīts objektam gana tuvu un pārslēdzas uz ultra platleņķi. Rezultāts – niansētas makro bildes ar daudz detaļām.

    Programmatūra piedāvā dažādus režīmus. Lai gan liela daļa no tiem, visticamāk vairāk par izmēģināšanas reizi netiks lietota, jauki, ka domāts par daudzveidību. Kopumā, šīs ir labākās kameras, kādas Samsung ievietojis viedtālruņos, par to darbību esmu ļoti iepriecināts.

    Konkurence

    Galaxy S21 Ultra konkurē gan ar citiem ražotājiem, gan ar pašu Samsung produkciju. Ja runa par kamerām, tad vienīgais konkurents ir Huawei P40 Pro. Tā kā arī es nevaru savu dzīvi iedomāties bez Google, tad šis piemērs neskaitās. Līdzīgā cenā atrodams Samsung Galaxy Z Fold2 5G, kura lielākais triks ir atveramais ekrāns. Galaxy Z Fold2 sniedz līdzvērtīgu veiktspēju bez karšanas problēmām, labāku akumulatora darbību un pilnvērtīgāku komplektāciju. Galaxy S21 Ultra uz to atbild ar spējīgākām kamerām, mitrumizturīgu korpusu un ekrāna proporciju, kas nekropļo saturu. Vēl viens kandidāts, kuru vērts apskatīt, ir Samsung Galaxy Note 20 Ultra. Tam izdevies korpusā iemānīt irbuli, bet veiktspējā nesasniedz Galaxy S21 Ultra.

    Nobeigumā – lielisks kļūdu labojums

    Samsung Galaxy S21 Ultra 5G ir tieši tik pamatīgs, cik tā piecu vārdu garais nosaukums. Patīkami, ka Samsung ir ņēmis vērā visas pagājušajā gadā pieļautās kļūdas, turklāt tās izlabotas ar uzviju. Šī gada Galaxy S21 sērijas ierīču dizaina valoda ir ne vien eleganta, bet arī oriģināla. Ierīces piedāvā visus svaigākos savienojumus. Tīrāka saskarne ir ilgi gaidīts pārsteigums. Darīts viss, lai multimedijus varētu ne vien brīnišķīgi baudīt, bet arī radīt. Un protams kameras, kas prezentē ne vien ražotāja tehniskās spējas, bet arī kardinālu progresu no pagājušā gada. Turklāt tas viss par zemāku sākumcenu, kā pērn.

    Vai Galaxy S21 Ultra ir ideāls viedtālrunis? Nē. Drīzāk to nosauktu par iespaidīgu, bet ne ideālu. Skopā komplektācija ir divkosīgs solis, kas neapstādinās globālo sasilšanu. Atteikšanās no atmiņu kartes un nelielā iebūvētā atmiņa neiet kopā ar iespaidīgajām satura radīšanas iespējām. Akumulatora darbība un karšana atsevišķos scenārijos nav Ultra nosaukuma cienīga. Un, lai gan procesors ir uzlabots, tomēr doma, ka citi reģioni tiek pie spējīgākas čipkopas, kas uzlabo arī akumulatora darbību, man liek justies nepamatoti apdalītam. Tomēr vislielākais bubulis ir cena, kas dižpārdokļa potenciālu piešķir mazākajiem S sērijas brāļiem. No vienas puses, var teikt, ka cena nav pavisam neadekvāta, tā atbilst lieliskajai uzbūvei un brīnišķīgajām kamerām. No otras puses, šajā rindkopā uzskaitītie trūkumi nav četru ciparu cenai atbilstoši.

    Tomēr pēcgarša ir patīkama. Gada laikā izdevies ne tikai izlabot visas Galaxy S20 Ultra nepilnības, bet atsevišķos departamentos ievērojami attīstīties.

    Ļoti patika

    • Uzbūves kvalitāte, beidzot S sērijas dizainam ir personības vaibsti
    • Izcils ekrāns
    • Tīrāka, nobriedusi saskarne
    • Kameras, ar kurām gribas bildēt vēl un vēl

    Negāja pie dūšas

    • tikai 128 GB iebūvētā atmiņa, nav atmiņu karšu lasītājs
    • skopa komplektācija
    • Viduvēja akumulatora darbība
    • Karšanas problēma
    • Viss iepriekšējais par četrciparu cenu
    S21 Ultra ir pamatīgs tālrunis, kas izlabo visas priekšgājēja kļūdas ar uzviju. Diemžēl, prasītajā cenā pieļauti diezgan jūtami kompromisi.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    9
    Ekrāns
    10
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    8
    Akumulators
    6
    Kameras
    10
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    29 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    26.01.2021 16:40

    Pat ja es to vēlētos iegādāties, kur lai lieku savu 400GB atmiņas karti? Izskatās, ka nāksies palikt pie note.

    Janis Liepins
    26.01.2021 17:09

    Klau a kā šim tālrunim izskatās aizsargvāciņš? Tam kameras bump tak kko neglītu rada aizsargvāciņos?

    Janis
    26.01.2021 17:43

    Smartphone komplektācija gan ir ļoti skopa. Pēc būtības kastē ir tikai ir smartphone!

    Rūdolfs Rancāns
    26.01.2021 17:54

    1259€ vietā 1255€? :)

    1253
    26.01.2021 19:23
    Reply to  Janis

    jau 5g ielika komplektā, bet tev vēl par maz.
    bija jābūt arī silikona tašiņai?)

    Matīss Zemītis
    26.01.2021 19:03

    Paņēmu šo brīnumu, esmu ļoti apmierināts ar dzelžiem un jaunumiem UI, salīdzinot ar iepriekšējo S10+. Austiņas tiešām neprasās komplektā, bet par uzlādes adapteri gan žēl. Lai gan jai visiem jaunajiem datoriem un auto ir usb-c standarta ligzdas un vads ir kāreiz.
    Par micro-sd neesamību esmu dikti vīlies, bet visa glabāšanai mākoņī vēl neesmu gatavs.

    2SIMS
    27.01.2021 12:33

    Sveiki, ir vai nav 2 nano sim iespēja šim modelim? Vai tikai viena nano un + esim?

    2SIMS
    27.01.2021 13:22

    2 nano sim?

    K. Johansons
    27.01.2021 15:10

    Ja neskaita to 10x kameru. Cik labāks kameru darbībā ir šis aparāts par Note 20 Ultra? Jo citās pozīcijās neredzu būtisku pārākumu S21 aprātam.
    Drošvien, ka realitātē sanāks, ka Note 21 Ultra būs kļūdu labojums S21 Ultra, kā tas bija 2020. gadā.

    Pēteris
    28.01.2021 13:32
    Reply to  K. Johansons

    Nav jau vēl nekādas informācijas, ka Note 21 Ultra vispār vēl būs pieejams un ka tos ražos, tāpēc tās šobrīd var būt tikai spekulācijas.

    es pats
    29.01.2021 00:09
    Reply to  K. Johansons

    Procesors ir būtiski pārāks, ekrāns ir būtiski pārāks, baterija ir būtiski pārāka, nu, tas viss, cik vispār būtiski var kļūt pārāks pa 6 mēnešiem. Tas gan nenozīmē, ka Note nevienā pozīcijā nav pārāks.

    aaa
    28.01.2021 14:42

    Produkta bildes atkal nekādas. Vai tiešām ir tik sarežģīti normāli nobildēt, ka pat fotogrāfs to nevar?

    Kursors.lv
    28.01.2021 14:46
    Reply to  aaa

    Manuprāt, jaukas bildes. Glancētās un pielaizītās produkta bildes vari meklēt pie Samsung: https://www.samsungmobilepress.com/searchR/list?tab=images&keyword=Galaxy+S21+Ultra&searchBy=tag&type=life+style

    aaa
    28.01.2021 16:19

    Visās bildēs var redzēt, ka izgaismots ar parastu galda lapu un visi atspīdumi nobildēti :D

    Kursors.lv
    28.01.2021 17:23
    Reply to  aaa

    OK, te ir mans bankas konts – LV52HABA0551018642093. Pārskaiti 50 000 eiro, lai varam izīrēt kaut cik pieņemamas studijas telpas, nopirkt kvalitatīvu aparatūru un nosūtīt mūsu fotogrāfus uz labiem kursiem pie jomas profiņiem.

    aaa
    28.01.2021 20:44

    Labāk, lai tavi fotogrāfi paskatās youtube tutorials par fotografēšanu

    Kursors.lv
    28.01.2021 22:12
    Reply to  aaa

    Kādas vēl noderīgas lietas vari ieteikt?

    Rūdolfs Rancāns
    28.01.2021 16:42
    Reply to  aaa

    Es tieši gribēju rakstīt, ka fotogrāfijas gandrīz pat oriģinālas. Foršas spēlītes ar līnijām.
    Jebkurā gadījumā, kursorā vairāk meklēju tekstu nekā bildes.

    fosīls
    04.02.2021 12:47

    Smamsungs,no tehnikas ziņas man patīk,bet Samsunga One UI liekas ,LĒTA.Neliekas,ka laizītu flagmani.

    Aidzis
    08.03.2021 10:42

    Diemžēl DXOmark testos kameras ir pat sliktākas kā iepriekšējam flagmanim :(. Nesaprotu kāpēc kamerām ir tik augsts vērtējums. Arī ar proci Eiropa kā vienmēr ir apčakarēta

    Aidzis
    26.03.2021 20:48

    Kāpēc nav video režīma kameru tests?! Ļoti žēl.

    Kursors.lv
    27.03.2021 06:44
    Reply to  Aidzis

    Paldies par komentāru! Padomāsim, kā labāk atrādīt lasītājiem video piemērus.

    Reklāma
    S21 Ultra ir pamatīgs tālrunis, kas izlabo visas priekšgājēja kļūdas ar uzviju. Diemžēl, prasītajā cenā pieļauti diezgan jūtami kompromisi.Samsung Galaxy S21 Ultra 5G apskats - beidzot sava nosaukuma cienīgs