Web Analytics
More
    Reklāma

    Huawei P40 Pro apskats – dārgs dumjtelefons ar lieliskām kamerām

    Diemžēl nevaru ieteikt nevienam iegādāties jaunos Huawei viedtālruņus bez Google Play veikala un servisiem.

    Jaunākie raksti

    Marta pašās beigās Huawei prezentēja jaunos P40 sērijas viedtālruņus. Kopumā tie ir četri – Huawei P40 Lite, Huawei P40, Huawei P40 Pro un Huawei P40 Pro+. Sērijas vienkāršākais un lētākais modelis Huawei P40 Lite patiesībā tika izziņots jau iepriekš, esam to notestējuši un drīzumā publicēsim apskatu. Savukārt Huawei P40 Pro+ Latvijā oficiāli būs pieejams tikai vasarā un šobrīd mums paliek Huawei P40 un Huawei P40 Pro. Tieši Huawei P40 Pro modeli šodien tad arī pamatīgi apskatīsim.

    Jau tūlīt būs gads apkārt, kā Huawei oficiāli zaudēja uzticību ASV acīs. Diemžēl tas nozīmēja to, ka mums kā pircējiem ir par vienu lielu tirgus spēlētāju mazāk, kā arī šāda situācija ļāvusi citiem ražotājiem palaisties slinkumā. Ar pirkstu nerādīšu, bet var just, ka viedtālruņu tirgus ir atslābis, jo Huawei pārdošanas un pieauguma tempi ir nocirsti saknē. Turklāt šo rakstu nevis tāpēc, ka man uz to skaidri norādīja kāds, bet tā pats uzskatu.

    ASV sankciju ietekmē Huawei visām pēc 2019. gada 16. maija jaunajām izlaistajām ierīcēm vairs nevar izmantot Google servisus un lietotnes, kas ārpus Ķīnas ir pašsaprotamas. Es runāju par Google Play lietotņu veikalu, Google Maps navigāciju, YouTube, Waze u.c. populārām lietotnēm. Tāpēc Huawei pēdējos mēnešos ir aktīvi strādājis pie sava AppGallery lietotņu veikala, ko paši dēvē par trešo lielāko mobilo lietotņu veikalu pasaulē. Tomēr Eiropā tas joprojām ir visai patukšs pat neskatoties uz to, ka Huawei darbinieki paši aktīvi uzrunā lietotņu izstrādātājus un finansiāli motivē viņus savus darbus pievienot AppGallery. Tāpat Huawei ir parūpējies par to, lai no citām ierīcēm būtu iespējams ērti pārnest lietotnes uz jaunajām P40 sērijas ierīcēm, taču, kā noskaidrojām testa laikā, praksē šai pieejai ir arī vairāki būtiski trūkumi.

    Par lietotnēm šajā apskatā būs visai daudz runāts, pārbaudīju visai plašu klāstu ar populāro un mums svarīgo lietotņu darbību un pat to uzstādīšanu. Īsumā? Skats nav neko daiļš. Ikdienā mēs sakām, ka Apple ierauj lietotājus savā ekosistēmā, bet nemaz nemanām, ka arī Google paklusām mūs tur savos smalkajos valgos un atbrīvošanās no tiem ir krietni smagāka nekā varētu sākotnēji šķist.

    Apskatā arī centīšos uzmanību vērst uz kamerām, kas solās būt vēl labākas par pagājušā gada P30 Pro un Mate 30 Pro. Un tie, piezīmēšu, bija telefoni ar kopumā lieliskām kamerām!

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 10.0 (AOSP + HMS); EMUI 10.1
    • Ekrāns: 6.58 collu 90 Hz AMOLED 1200 x 2640, 19.5:9 malu attiecība, ap 441 ppi, skrambu drošs ekrāns, HDR10 un DCI-P3 atbalsts
    • Procesors: HiSilicon Kirin 990 5G, 7 nm, astoņi kodoli (2x 2.86 GHz Cortex-A76 & 2x 2.36 GHz Cortex-A76 & 4×1.95 GHz Cortex-A55), Mali-G76 MP16 video apakšsistēma
    • RAM un atmiņa: 8 GB + 128/256/512 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 5.1 (A2DP, LE), 5G
    • Kameras: četru Leica kameru sistēma – 50 megapikseļi, f/1.9, 23mm (wide), 1/1.28”, PDAF, OIS; 40 megapikseļi, f/1.8, 18mm (ultrawide), 1/1.54″, PDAF; Periscope 12 megapikseļi, f/3.4, 125 mm (telefoto), 1/4″, 5x optiskais palielinājums, OIS, PDAF un TOF 3D kamera
    • Audio: 32-biti/ 384 kHz
    • GPS: ar dubultās uztveršanas A-GPS, GLONASS, BDS, Galileo, QZSS, NavIC
    • Papildus: infrasarkanā sensora sejas skanēšana, e-kompass, barometrs, pirkstu nospiedumu lasītājs aiz ekrāna aizsargstikla, ātra akumulatora uzlāde (40 W), bezvadu uzlāde (27 W), reversā bezvadu uzlāde (27 W), NFC, USB 3.1 Type-C, IP68
    • Izmēri un svars:  158 x 73.4 x 8.4 mm, 192 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Po 4200 mAh
    • Krāsas:  Silver Frost, Blush Gold, Deep Sea Blue, Ice White, Black
    • Cena: ieteicamā cena no 999 eiro

    Izskats un uzbūve

    Var visai labi just, ka Huawei P40 Pro būvēts ap kameru, nevis kamera iebūvēta viedtālrunī. Tās ir labas ziņas kameru faniem, jo Huawei šogad izvēlējies izvietot viedtālrunī pamatīga izmēra kameras sensoru, bet vienlaikus tās ir visai sliktas ziņas plānu viedtālruņu faniem, jo P40 Pro ir salīdzinoši biezs, nekur nav pazudis arī kameras kūkums. Arī 4200 mAh akumulatora ietilpība nav augusi (Mate 30 Pro bija 4500 mAh, P30 Pro bija 4200 mAh), tātad uz šo nevar norakstīt viedtālruņa tuklumu.

    P40 Pro biezums gan ir tikai salīdzinoši liels, faktiski biezumu ikdienā īsti nejutīsi, ja vien kopā ar P40 Pro nelietosi līdzīga ekrāna izmēra Samsung Galaxy S20+, OnePlus 7T Pro, kas rokā jutās līdzvērtīgi ar P40 Pro. Pavisam noteikti var apgalvot, ka P40 Pro kameras izcēlums no korpusa ir jūtami lielāks nekā Galaxy S20+, bet visai līdzvērtīgs ar Galaxy S20 Ultra modeli. Šī nav sūdzība, bet fakta konstatācija. Kameras kūkumu gan var “mazināt”, ja telefonu ietērpsim aizsargvāciņā. Tad ierīces aizmugure būs vienā līmenī.

    P40 Pro uzbūve nepārsteidz – izmatoti lieliski materiāli un viss ir super precīzi salikts kopā. Aizmuguri sedz matēts stikls, priekšpusē ir glīts AMOLED ekrāns ar nedaudz noliektām sānu malām. Pievērsiet uzmanību, ka Huawei mānās ar displeja apmaļu biezumu. Reklāmas materiālos parādīts, ka to teju nav, bet realitātē melnās apmales ir diezgan jūtamas. Tā, protams, nav mirstamā kaite, bet labi parāda, ka ražotājs vēlamo mēģina uzdot par esošo. Huawei izvēlējies veidot visai liela izmēra ekrāna izgriezumu kamerai un infrasarkano staru sejas kontūru noteikšanas sensoram. Starp citu, Huawei P40 Pro priekšējo infrasarkano staru sensoru izmanto precīzākai sejas noteikšanai līdzīgi kā Apple Face ID nevis vienkārši mēģina atpazīt cilvēku no plakanas ar priekšējo kameru uzņemtas fotogrāfijas, kā to dara teju visi citi Android konkurenti. No uzbūves viedokļa laikam man vienīgais iebildums būtu pret pašiņu kamerām – tās ir pārāk lielas un uzkrītošas, ja salīdzina ar Samsung šī gada veikumu.

    Telefonam ir arī IP68 mitruma un putekļu noturība. Tas nozīme, ka ierīce ir aizsargāta pret statiska ūdens kaitīgu iekļūšanu līdz 1,5 metru dziļumā un līdz 30 minūtēm, ūdens un ierīces temperatūras starpībai nepārsniedzot 5 °C.

    Kvalitatīvs 6.58 collu OLED displejs

    Viedtālruņa 6.58 collas lielais OLED ekrāns ir ar 2640 x 1200 punktu izšķirtspēju, kā arī ekrāna darbību vēl glītāku padara 90Hz atsvaidze, kas darbojas gluži tāpat kā OnePlus pēdējos viedtālruņu modeļos. Tas ir lielisks displejs! Šeit atļaušos piebilst, ka Samsung šogad it kā piedāvā pat 120Hz ekrānus, bet vienlaikus tiek samazināta ekrāna izšķirtspēja un visai jūtami paplucināts akumulators. Atsevišķi pētījumi rāda, ka ar ieslēgtu 120Hz režīmu jaunajiem Samsung telefoniem enerģijas patēriņš pieaug pat 20-30%. Tas ir ļoti, ļoti daudz!

    Manuprāt, šobrīd 90Hz ekrāns ir zelta vidusceļš. Bez tam Huawei nekautrējas šo režīmu ieslēgt jau pēc noklusējuma (lietotājs to, protams, var izslēgt), kamēr Samsung ir bailīgāki un 120Hz displeja atsvaidze ir jāslēdz iekšā pašam lietotājam un tā nav pieejama uz maksimālās izšķirtspējas. Tāda sajūta, ka Samsung šo jaunumu iekļāvuši tikai reklāmas nolūkos nevis grib, lai cilvēki to reāli lietotu.

    Displeja apmales ir krietni biezākas nekā reklāmas materiālos

    Huawei uzsver, ka aiz ekrāna aizsargstikla izvietotais pirkstu nospiedumu nolasītājs ir izmēros (laukumā) lielāks, kā arī tas darbojas par 30% ātrāk par to, kas izmantots iepriekšējo gadu Huawei telefonos. Es teiktu, ka pirkstu nospiedumu nolasītājs darbojas pieņemami, noteikti labāk par Galaxy S20 sēriju, bet nekādu “uhh un ahh” efektu par zibenīgu darbību nenovēroju. Iespējams, starpība ir izmantotajā tehnoloģijā, jo Huawei izmanto optisko pirkstu nospiedumu sensoru, kamēr Samsung mokās ar zem displeja iebūvētu ultraskaņas pirkstu nospiedumu sensoru.

    P40 Pro lepojas ar to, ka skaņu balss zvana laikā rada nevis fizisks skaļrunis, bet gan elektromagnētiskas vibrācijas tiekot padotas cauri caur ekrāna aizsargstiklu. Līdzīgu tehnoloģiju Huawei pielietoja arī pērnajā P30 Pro un tā darbojas OK. Ražotājs uzsver, ka šāda pieeja izmantota tāpēc, lai būtu vairāk vietas displejam un arī apkārtējie cilvēki nedzirdēs mūsu sarunas.

    Kopumā jāsaka, ka Huawei P40 Pro šoreiz gājis saprāta ceļu, nav nekas samocīts ar jaunu tehnoloģiju pāragru ieviešanu. Vismaz man traucē palielais izgriezums pašiņu kamerai, bet, iespējams, citi to nemaz nemanīs.

    Huawei P40 Pro ir jaudīgs viedtālrunis

    Huawei šogad izlēmis, ka P40 Pro būs pieejams ar Kirin 990 5G procesoru (tas pats, kas atrodams Mate 30 Pro 5G) un tas nozīmē, ka ierīce darbosies 5G mobilo sakaru tīklos. Huawei P40 Pro pieejams tikai 8 GB RAM variantā un ar UFS 3.0 tipa atmiņu, kaut arī teorētiski pieejamas jau UFS 3.1 atmiņas. Telefons Latvijā būs nopērkams ar 256GB iebūvēto atmiņu, bet globāli ir pieejamas arī 128GB un 512GB versijas. Atmiņu var paplašināt ar Huawei Nano Memory atmiņas kartēm tam ziedojot vienu no diviem SIM karšu slotiem.

    Huawei ar saviem 8 GB RAM šogad piekāpjas Samsung, kas spējis Galaxy S20 sērijā piedāvāt arī 12 GB RAM modeļus. Vai 4 GB RAM šobrīd kaut ko maina lietotāja ikdienā? Visticamāk, nē, bet nav zināms, kas notiks pēc gada vai diviem.

    Kopumā, protams, ikdienas ātrdarbība ir lieliska, te vispār nav, ko piebilst. Man gan jāsaka, ka P40 Pro beigās bija ar aptuveni 40% mazāku lietotņu skaitu, kā arī fonā negriežas nekādas Google sinhronizācijas.

    Ar ātrdarbības sintētisko novērtējumu uzreiz atduramies pret lietotņu ieguvi. Huawei paša uzturētajā AppGallery ir tikai AnTuTu veiktspējas testēšanas lietotne, bet tā pati bļauj, ka Android 10 pagaidām neatbalsta. Tātad nākas doties dažādos mazāk drošos APK datņu ieguves ceļos. Kā var redzēt, nekādu plašo sintētisko veiktspējas testu lietotņu klāstu neatradu.

    Lietotnes, servisi un Google aizvietošana

    Te esam nonākuši pie lielākā izaicinājuma, kas saistās ar Huawei viedtālruņiem – lietotājam nav pieejas pie Google servisiem. Un te pat mazāk ir runa tieši par Google Play lietotņu veikalu, bet vairāk par visādām slēptām niansēm, jo Google servisi ir arī dažādi maksājumu servisi, kartes un daudzas citas neiedomājas iespējas, kas integrētas lietotnēs. Un problēmas tu sāc pamanīt tikai tad, kad reāli sāc mēģināt lietot savas iecienītākās lietotnes. Realitāte ir tāda, ka to korektu darbību neviens negarantē.

    Phone Clone lietotnes pārkopēs, bet tās var nedarboties

    Ražotājs apzinās, ka AppGallery šobrīd ir ļoti maz lokāli nozīmīgu lietotņu, tāpēc piedāvā Phone Clone lietotni. Tā ir jau iekšā P40 Pro, kā arī lietotni vari no Google Play veikala uzstādīt jebkurā Android viedtālrunī. Tā ir pieejama arī iPhone lietotājiem, taču tiem palīdzēs uz jauno Huawei telefonu pārnest tikai kontaktus, fotogrāfijas, video un kalendāra ierakstus. Atliek vien ar QR kodu savienot abus tālruņus, izvēlēties lietotņu kopēšanu un dažu minūšu laikā (vai dažu desmitu, atkarīgs no lietotņu skaita un apjoma) būs tās pārkopētas uz P40 Pro. Izklausās labi? Tik tālu viss iet kā pa sviestu.

    Veram vaļā P40 Pro lietotņu sadaļu un konstatējam, ka ne visas lietotnes tomēr ir pārkopētas. Konkrēti manā gadījumā no aptuveni 70 lietotnēm pārkopējās 60. Kur palika un kāpēc nepārkopējās pārējās – nezinu. Redzu tikai to, ka pamatā nav pārkopētas dažādas drošības lietotnes (divas 2FA autentifikācijas, e-pasta lietotne u.tml.), arī Dropbox un Waze nepārlēca uz P40 Pro. Bet ar to vēl viss nebeidzas.

    Ir arī vesela strīpa ar tādām lietotnēm, kas pārkopējas, bet tās nevar palaist vai arī tās pēkšņi uzkaras. Šī pārsvarā ir lietotnes, kas izmanto Google servisus, bet ne tikai. No Microsoft veidotajām lietotnēm darbojas tikai SwiftKey, bet Outlook, Microsoft 2FA ģenerators nestrādā. Nestrādā arī Mobilly, jo šī lietotne paļaujas uz Google norēķinu servisu, nestrādā Latvijas Pasta lietotne, jo tai iekšā ir Google atrašanās vietas servisi – tu nevari iestāties pasta rindā. LastPass paroļu glabātājs neiet, Ubiquiti maršrutētāju lietotne startējas, bet pašu maršrutētāju neatrod. Šādā veidā pārkopētas Instagram, Facebook lietotnes negāja, tāpat pamatīgus ragus parādīja divas failu pārlūku lietotnes.

    Jaunais telefons darbojas ar Android 10 (AOSP + HMS) un EMUI 10.1 grafisko lietotāja saskarni, kas būs saprotama visiem, kas iepriekš ir lietojuši kādu aktuālu Huawei vai Honor ierīci. Te viss ir kārtībā, saskarne ir glīta un funkcionāla.

    Tāpat Huawei jauno telefonu prezentācijas pasākumā izziņoja savu balss asistentu Celia. Tas pagaidām būs pieejams vien dažos lielajos tirgos un Latvijā uz to vēl būs jāpagaida. Vēl viens jaunums MeeTime, kas ir tieša atbilde Apple FaceTime saziņas lietotnei. Huawei sola augstākas kvalitātes video sazvanus un ekrāna koplietošanu. Bet arī šī lietotne vēl nav pieejama un nevaram to notestēt.

    Problēmas ar banku lietotnēm

    Lielākās šausmas ir tās, ka SmartID neiet. Lietotni iespējams pārkopēt un atvērt, savu banku izvēlēties ļauj, bet pie telefona numura ievades lietotne aizveras. Tas nozīmē, ka nevarēsim normāli lietot arī Swedbank un SEB banku lietotnes, ja tādas uz telefonu dabūsim (AppGallery tās vēl nav atrodamas). Huawei gan saka, ka šobrīd aktīvi strādā pie tā, lai SmartID lietotne tomēr būtu pieejama AppGallery.

    Biju mērenā šokā par Fortnite – šī spēle jau pašā saknē izvairās no Google Play veikala, bet arī ar P40 Pro Fortnite sadarboties nevēlējās.

    Kas tad beigās piestartējās? Labā ziņa ir tā, ka Luminor bankas lietotne aizgāja, Revolut aizgāja. Chrome pārlūku iespējams ielādēt kā APK datni, bet rēķinies, ka neies sinhronizācija. APKMirror un APKPure ir vietas, kur var visdrošāk meklēt APK datnes. Huawei Vācijā izlaidis App Search lietotni, kas pa lielam ir lietotņu meklētājs, kas apvieno vairākas šādas alternatīvo APK instalācijas failu krātuves. Lai arī tehniski šī pieeja kaut kādā mērā darbojas, jāpadomā, cik tas ir droši.

    Huawei norāda, ka lietotnes var iegūt to izstrādātāju mājaslapās (piemēram, Facebook un WhatsApp), tomēr būsim reāli – ļoti, ļoti retas kompānijas savu produktu mobilās lietotnes piedāvā ārpus oficiālajiem lietotņu veikaliem. Tas ir arī riskanti, jo lietotājus var apmānīt un tie savās ierīcēs uzstādīs pavisam ne to, ko paredzējuši. Lielie mobilo lietotņu veikali tomēr rūpējas par caur tiem izpaltīto lietotņu drošību.

    Pārkopētās lietotnes nesaņems atjauninājumus

    Protams, visas lietotnes ne tuvu man neizdevās pamēģināt. Labā ziņa ir tā, ka daudzas lietotnes tiešām var pārkopēt un tās darbojas. Sliktā ziņa ir tā, ka nevar zināt vai prognozēt, kura lietotne pēkšņi nenokopēsies vai nebūs vispār palaižama. Tāpat ļoti būtiski atcerēties, ka klonēta lietotne negrasās atjaunināties, kas ir mežonīgi svarīgi banku un citām ar naudu/maksājumiem saistītām lietotnēm. Tās gluži vienkārši ar laiku kļūs nedrošākas un agrāk vai var pārstāt darboties vispār.

    Raksta tapšanas laikā AppGallery ir pāris mūsu pašu bāleliņu lietotnes – Inbox.lv, Delfi, Tet, EHR Radio. Vai ar tām pietiek normālai ikdienas lietošanai, tas katram pašam jāsaprot.

    Huawei vēl norāda, ka mūsu iecienītos servisus var mierīgi lietot tīmekļa pārlūkā. Kaut vai to pašu YouTube. Jā, var, bet vai tas ir labākais veids?

    Mums atliek vien gaidīt, kad visas bankas, dažādi maksājumu servisi un 2FA ģeneratori būs pieejami AppGallery lietotņu veikalā. AppGallery šobrīd ir iespēja ieteikt vēlamo lietotni, bet pēcāk gan viss ir pilnīgi atkarīgs tikai no lietotnes īpašnieka.

    Visu cieņu, Huawei ir uzņēmušies paveikt drakoniska apmēra darbu, taču, manuprāt, varam būt diezgan droši, ka ne šī, ne nākamā(s) telefonu paaudzes nespēs sasniegt tādu lietotņu pieejamību, kā esam pieraduši redzēt Google Play veikalā.

    Kameru ir daudz un tās ir lieliskas

    Huawei šogad ieviesis nelielas, bet gana būtiskas izmaiņas P40 Pro kameru komplektā. Vēl arvien tiek izmantots RYYB (Red Yellow Yellow Blue) sensors, kas visai labi darbojas sliktākā apgaismojumā. Šogad sensora fiziskie izmēri kāpuši par gandrīz 40% – P40 Pro ir 50 megapikseļu galvenais sensors ar 1/1.28” izmēru. Var gandrīz sacīt, ka P40 Pro pietuvojies maģiskajam 1” sensora izmēram, kas tiek izmantots Sony RX100 sērijas fotoaparātos.

    Lai iegūtu standarta 12 megapikseļu attēlu, P40 Pro izmanto ne tikai 50 megapikseļu galveno kameru, bet arī pārējās divas kameras. Apstrādes procesā attēli tiek salīmēti kopā, iegūstot asāku attēlu un arī augstāku dinamisko diapazonu. Vienlaikus tiek samazināti attēla trokšņi. Huawei arī sola, ka strādāts pie autofokusa darbības un kameru darbības sliktākā apgaismojumā.

    No Mate 30 Pro mantota 40 megapikseļu Cine platleņķa kamera ar iespēju veikt 4K video ierakstu ar 60 kadriem sekundē. Samsung dižojas ar 8K ierakstu, bet, protams, cits jautājums, kāda no tā jēga. P40 Pro jaunums ir 12 megapikseļu RYYB sensors, kas tiek izmantots 5x optiskā palielinājuma nodrošināšanai, kā arī šim objektīvam ir optiskā attēla stabilizācija. Ir acīm redzami, ka Huawei izdevies uzlabot 5x telefoto kameru, arī 10x hibrīdais palielinājums vēl ir dēvējams par lietojamu atsevišķos gadījumos, bet 50x digitālais palielinājums lai paliek mārketinga bukletiem. Te gan jāsaka, lai arī 5x telefoto kamera gaišā dienas laikā taisa visādus pigorus, detalizācija ir visai vāja, krāsas gan tiek attēlotas tīri pieklājīgi.

    Ultra platleņķa kamera spējas arī uzlabotas, bet vienlaikus tā zaudējusi makro fotogrāfijas iespējas. Visu vēlēties nevar.

    Manuprāt, P40 Pro pārāk agresīvi izmanto attēla asināšanu (sharpening), ārā uzņemtās fotogrāfijas izskatās dīvaini, gluži, kā tās būtu veidojis bērns, kurš tikko sāk iepazīt fotošopu.

    50x

    Ja vēl drīkst par kaut ko sūdzēties, tad tā ir P40 Pro autofokusa nespēja sekot lielā izmēra galvenajam sensoram. Jo lielāks sensors, jo mazāks dziļuma asums attēlam (pie nemainīgiem pārējiem parametriem). Protams, mazs dziļuma asums mums dod smuki izpludinātu fona efektu, bet jārēķinās, ka būs problēmas fotografēt puķītes tuvumā. Tikko pakustēsies, tā uzreiz fokuss aizpeld makro fotogrāfijām. Šis nav kritiski, bet salīdzinoši ar citiem viedtālruņiem ir gana izteikti.

    Atļaušos arī šeit norādīt, ka, visticamāk, tava iecienītā lietotne (Google Photos, Dropbox) fotogrāfiju uzglabāšanai mākonī un sūtīšanai omītei nebūs pieejama Huawei veikalā. Faktiski man pēc aptuveni 10 minūšu eksperimentiem apnika karot ar APK datņu ielādi, spraudu vadu klāt un visu nepieciešamo informāciju ielādēju ar vada palīdzību. Huawei gan piedāvā izmantot savu datu uzglabāšanas mākoni un pirmajā lietošanas gadā 50GB vietas būs bez maksas. Pēc tam šis apjoms maksās nepilnus 10 eiro gadā. Tiek piedāvāti arī 200GB (28.70 EUR) un 2TB (95.90 EUR) datu plāni Huwei mākoņservisā.

    Akumulators

    Ir ļoti grūti testēt Huawei P40 Pro normālā lietošanas režīmā, ja uz tā nav iespējams dabūt ikdienā lietojamo lietotņu komplektu un bez Google servisiem salīdzinājums pret citiem Android telefoniem arī nebūs korekts. Tomēr savu dienu vai divas šis telefons ar uzlādi spēj darboties bez problēmām.

    Kā jau iepriekš skaidroju, telefona 4200 mAh akumulators nav ne mazākais, ne lielākais – tas ir OK. Gan 40W ļoti ātrā vada lādēšana, gan arī 27W bezvadu uzlāde iespējama tikai un vienīgi ar Huawei ražotajiem aksesuāriem. Uzlādi ar standarta QuickCharge 3.0 lādētāju P40 Pro atpazīst kā ātru uzlādi. Huawei, malači, kastītē ir iekļāvuši ātro lādētāju un tas nav jāpērk atsevišķi kā Samsung gadījumā. Tāpat nekur nav pazudusi reversā bezvadu uzlāde un tā tiek veikta ar 27W jaudu. Atsevišķos gadījumos tas ir ērti, jo varam uz telefona muguriņas uzlikt, piemēram, Huawei FreeBuds 3 austiņas un tās uzlādēt.

    Vērtēju, ka P40 Pro ir labs, bet ne vairāk. Tomēr gribētos redzēt lielāku akumulatora ietilpību.

    Nobeigumā

    Huawei ir pacenties, lai P40 Pro spētu konkurēt ar Samsung un Apple dzelžu līmenī. Šeit var atrast pāris niecīgas problēmiņas, kas drīzāk ir pieradums vai manas iedomas. Tas pats attiecas uz kamerām – P40 Pro ir superīgs kamerfōns. Diemžēl šīs visas labās un lieliskās īpašības nav neko vērtas, ja nevari ar P40 Pro apskatīt savu kontu bankas lietotnē vai izmantot veselu gūzmu citu iecienītu lietotņu. Jā, Huawei piedāvā vairākus šīs problēmas risinājumus, tomēr katram no tiem ir arī savas ēnas puses, kas šo telefonu padara neērtu vairumam no mums.

    Aicinu iepazīties ar P40 Pro kameru dziļāku izķidājumu. Te gan kungi tikuši pie uzlabotas kameras programmatūras versijas, mums bija pieejams P40 Pro ar vecāku programmatūras versiju.

    Noteikti vēlējos, lai P40 Pro uzrādītu labākas spējas lietotņu kopēšanā un spējā tās pēc tam izmantot, jo Huawei publiski nu dikti saslavējis savu lietotņu veikalu, kā arī iespēju lietotnes pārnest no vecās ierīces. Jāsaka, ka biju gaidījis būtiski plašāku lietotņu darbības atbalstu pēc kopēšanas. Katram ieteiktu šos paziņojumus vērtēt ar ļoti lielu piesardzību. AppGallery lietotņu veikals satura ziņā ir vēl ļoti tālu no tā, lai mēs Latvijā to varētu sākt izmantot. Nevajag arī piemirst, ka pārkopētas lietotnes neatjaunosies, kas ir īpaši svarīgi banku un citu ar maksājumiem saistītu lietotņu drošai darbībai.

    AppGallery lietotņu saturu katrs pats var pārbaudīt, tas nav nekāds noslēpums. Atliek vien jebkurā gana modernā Android telefonā ielādēt AppGallery lietotņu veikalu un pārliecināties pašam. Iespējams, tavas iecienītās lietotnes šajā veikalā jau ir. Ja tā, tad man par to liels prieks!

    Huawei šobrīd ir izteicis vēlmi, ka Google varētu izvieto savas lietotnes un servisus AppGallery veikalā, jo galu galā arī Apple veikalā ir izvietotas Google lietotnes. Tāpat neoficiālās sarunās ar Huawei darbiniekiem esam sapratuši, ka ražotājs ar vislielāko prieku atgriezīsies pie Google servisu un lietotņu iekļaušanas savos produktos, līdzko sankcijas tiks atceltas.

    Šogad notikusi neliela šmaukšanās ar P40 Pro reklāmu materiāliem – fotošopā piekoriģēti ekrāna apmaļu platumi, kas gan nav nekas jauns viedtālruņu reklāmu nozarē. Interesantākais šai faktā ir tas, ka P40 Pro ekrāna apmales dzīvē ir tādas pašas vai pat kādu milimetra daļu šaurākas par Samsung Galaxy S20+ modeļa apmalēm. Pilnīgi bezjēdzīgs gājiens no Huawei puses.

    Šajā apskatā centos būt maksimāli neitrāls un uzskatāmi parādīt ar ko būs jāsaskaras šī telefona lietotājam, taču, rakstot šīs noslēguma rindas, gribas teikt, ka rezultāts ir drūms. ASV sankcijas ir burtiski sakropļojušas vienu to pasaules populārākajiem viedtālruņu ražotājiem un padarījušas tā jaunākos produktus praktiski nelietojamus ārpus Ķīnas, kur ir normāli neredzēt Google servisus un lietotnes. Un globāli raugoties šī nav tikai drūma situācija Huawei, bet cietēja lomā nonākam arī mēs – patērētāji, jo no trases ir noņemts spēcīgs spēlētājs, kas neļauj atslābt konkurentiem. Un mēs lieliski redzam, ka konkurenti šogad ir atslābuši un par lielāku naudu piedāvā ne obligāti labākus produktus. Visā Kursora komadas vārdā gribu teikt, ka mēs tiešām ceram, ka sankciju jautājums drīzumā tiks atrisināts un Huawei jau drīzumā varēs atkal pilnvērtīgi strādāt un radīt ierasti lieliskus konkurentus, kas liek pasvīst konkurentiem un priecē lietotājus!

    Patika

    • kameras darbība līdz aptuveni 3x vai 4x palielinājumam
    • krāšņs ekrāns
    • glīts aizmugures noformējums
    • ļoti ātra ikdienas darbība

    Ne tik ļoti patika

    • diemžēl esošais lietotņu klāsts viedtālruni padara nelietojamu
    Diemžēl nevaru ieteikt nevienam iegādāties jaunos Huawei viedtālruņus bez Google Play veikala un servisiem.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    9
    Ekrāns
    9
    Programmatūra (lietotnes)
    2
    Veiktspēja
    10
    Akumulators
    6
    Kameras
    8
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    28 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rūdolfs Putniņš
    07.04.2020 12:59

    Runājot par augsta refresh rate displejiem, man šķiet, ka Apple iPad Pro jau savus trīs gadus izmanto superīgu risinājumu – adaptīvo refresh rate. Statiskiem skatiem no 120Hz baigā jēga nav, tāpēc sistēma tad refresh rate un fps nodzen lejā. Kad sāc kaut ko ritināt, tad uzdzen līdz 120Hz. Šķiet, ka video saturu zem 120 fps arī tur zem 120Hz.

    Rūdolfs Putniņš
    07.04.2020 13:19
    Reply to  Artis Ābols

    Man ir G2 iPad Pro un tur jau ir 120fps. Pencilam jau nav displeja refresh rate tik svarīgs, cik nolasījumu skaits, lai var apaļumus apaļākus izvilkt.

    07.04.2020 13:25

    Es gan nebūšu tik vienpusēji noraidošs. 1) Mans AnTuTu uzrādīja 480k rezultātu. Ar katru nākamo palaišanu rezultāts uzlabojās. Un, kas bija izteikti interesanti, ka temperatūra telefonam kritās ar katru nākamo testa raundu. 2) Jā, Smart-ID nestrādā, toties ar Luminor|Nordea man nebija vispār nekādu problēmu 3) Dažas aplikācijas nevēra tiešām vaļā, dažas tomēr gan atvēra gan atjaunināja (Clash Royale, AFK Arena u.c.). Tur viss ir atkarīgs kā developeri savā galā ir uzstādījuši lietas. Vēl ir tāda AppGAllery aplikācija kā MoreApps, kurā šo to var piemeklēt un iestatīt Kopumā (man apskats gan publicēsies 5dien arī ar padziļinātu apskatu aplikācijām un to, kas tur darbojas), bet es teiktu, ka ja lietotājs nav neglābjami iekšā Google Pasaulē, tad visam ir akpārtceļ un viss ir pierašanas jautājums. Kopumā, mauprāt, ir ļoti vienkārši pateikt, ka kaut kas ir ir “dumjš” javiedtelefona “viedums” tiek mērīts pēc aplikāciju pieejamības. Bet ja skatās, kā AI palīdz fotogrāfijām tas nav gluži tas dumjākais telefons. Tas arī labāk par S20Ultra tiek galā ar baterijas resursu menedžēšanu. Mans ikdienas režīms no ierastā atšķīrās tikai ar to, ka YouTube es skatījos caur browseri. Man ierastās spēlītes spēlēju vidēji tik pat ilgi un visā visumā tā baterija turēja vairāk par Ultra bateriju. Varētu izklausīties,… Read more »

    Kursors.lv
    07.04.2020 13:37
    Reply to  Konsumer

    Dumjtelefons ir mūsu tulkojums vārdam dumbphone ar ko parasti apzīmē podziņtelefonus. Tā kā šoreiz nekādu podziņu nav, tad atliek vien izmantot dumjtelefona vārdu. AI bilžu uzlabojumi nav nekas jauns un to dara katrs sevi cienošs dārgā gala telefons, tur nav nekā jauna un tam īsti nav būtiskas nozīmes. Bet kopumā, jā, viedtālruņa galvenā jēga ir tikai un vienīgi no tā spējas darbināt lietotājam aktuālas lietotnes. Ja šādas spējas nav vai tā ir krienti ierobežota, tad tas nav konkurētspējīgs viedtālrunis un labāk izvēlēties citu produktu. Nav tā, ka nav alternatīvu.

    07.04.2020 13:47

    Es ļoti labi sapratu no kurienes tika ņemts dumjtelefona apzīmējums. Vienkārši man šķiet, ka lielai daļai cilvēku aizmirstas, ka šis nebija Huawei lēmums nonākt šajā situācijā un attiecīgi to paturot prātā esmu pārsteigts par to kas strādā jo sākotnēji biju gaidījis ka nestrādās vispār nekas. Ir 2 tipu cilvēki. Glāze pa pusei tukša vai glāze pa pusei pilna. Konkrētajā gadījumā ar Huawei, ja visi logini un ikdienas darbības paiet tikai Google ekosistēmā, tad jā. Šis telefons noteikti nebūs laba izvēle. Ja tomēr tā nav ( kā manā garajā komentārā), tad tās teju 3 nedēļas kurās es šo lietoju kā galveno telefonu, pagāja pilnīgi normāli. Ne lieliski, bet normāli. Un vai es būtu gatavs pirkt 1300eur telefonu (S20 Ultra) lai tikai man būtu pāris aplikācijas vairāk? Nebūtu gatavs. Vai es šobrīd pirktu šo P40Pro pirms parādās Smart-ID un eParaksts? Nē, bet kolīdz tie parādītos, šis būtu apsvēršanas vērts pārbaudot uz tām aplikācijām, kuras nepieciešmas lai saprastu ierobežojumus

    Kursors.lv
    07.04.2020 13:56
    Reply to  Konsumer

    No pircēja viedokļa raugoties, ir pie vienas vietas, kādai ellei cauri iet konkrētais ražotājs (plus, mēs jau rakstījām, ka globāli tas nav nekas labs). Svarīgs ir rezultāts un ja konkrētā produkta gadījumā nav teju nekādu trumpju pār konkurentiem (daļēji šoreiz tā ir cena) un pavisam noteikti ir būtiski trūkumi, kas liek iespringt, tad diemžēl tas nav konkurētspējīgs produkts. Apskatā to ļoti uzskatāmi parādījām un lasītājs pats sapratīs vai viņam ir vajadzīgs šāds papildus čakars.

    07.04.2020 14:14

    Es gan rakstā saskatīju pāris trumpjus pār konkurentu pāris nozīmīgos segmentos. Piekrītu, ka patērētājs būs tas, kurš izlems vai čakars vajadzīgs vai nē. Es vienkārši dalījos ar savu viedokli par lietām, kuras rakstā izpalika, un man šķtia pieminēšanas vērtas. Un ka tas, kas vienam ir tikai melns, kādam ir tikai pelēks. Ja man tagad būtu jāizvēlas uz kuru telefonu apgreidot savu P20, es izvēlētos P40Pro neskatoties uz tā trūkumiem, jo mans ikdienas lietošanas stils nebija pārlieku jālauž kamēr testēju šo telefonu, jo tehniski šis mani pārliecināja vairāk par S20Ultra. Bet katram savs. Un tas ir totāli fine.

    Kursors.lv
    07.04.2020 14:18
    Reply to  Konsumer

    Protams, citu Huawei/Honor ierīču lietotājiem un/vai šo zīmolu jūsmiņiem, izvēle ir vienkāršāka un lielāka tolerance pret produkta trūkumiem.

    Kas attiecas uz Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, tad tas mums uz apskatu nākamais un mums ir vairāki ļoti būtiski aizrādījumi. Tas noteikti nav tāds produkts, kādu to mēģina pasniegt Samsung!

    07.04.2020 15:01

    Domājams, ja turpināšu Huawei lietošanu, tad visticamāk savu Mate10Pro atsvaidzināšu uz P30Pro vai Mate20X. Tāda kombinēšanās ar P40Pro pie 1k cenas ir absurds.

    07.04.2020 14:25
    Reply to  Konsumer

    > Es šo telefonu kopumā varu ieteikt jebkuram Huawei lietotājam

    Es kā līdzšinējs (un pašreizējs) lietotājs gan to apdomātu.
    Jo nu patlaban viņi pušo sava Huawei network services autjauninājumu, kurā tev kā lietotājam ir jāpiekrīt savu dvēseli nodot .. (protams, līdzīgā mērā ir googles servisos, bet, manuprāt, ir tomēr starpība vai tas nepieciešams maksājumu servisam vai pretēji huaweis to visu grib uzreiz arī tad, ja tu taisies tikai tālrunim mainīt vizuālizāciju (themes). (iepriekš viņu cloud logins bija piesiets googlei)

    https://imgur.com/DNYpwcw

    utt utt

    Ivars
    07.04.2020 17:57
    Reply to  Konsumer

    Saki, ka šis telefons ir tā vērts, lai mainītu savu banku, iemīļoto aviokompāniju, iemīļoto viesnīcu tīklu, darbā likt izmantot citu vpn utmldz? :)
    Man jau bija izcils microsoft telefons, kurš strādāja lieliski, tikai neko specifiskāku (kaut vai ryanair applikāciju, lai nevajadzētu drukāt biļeti :)) nevarēja dabūt. Neesmu pārliecināts, ka atgriezties pie kaut kā tāda šobrīd būtu prāta darbs :)

    Ansis Klintsons
    07.04.2020 13:30

    eh

    Kursors.lv
    07.04.2020 13:34

    Ja izlasīsi apskatu, tad uzzināsi par lietotnēm, kas mūsu testā nedarbojās. Problēmu ir krietni vairāk nekā varētu šķist pirms paņemam rokās ierīci. Un trakākais, ka programmu situāciju nevar paredzēt pirms reāli tās sāc izmantot.

    07.04.2020 13:34

    Tas ļoti atkarīgs no lietotnes. Man nedarbojās pagaidām Smart-ID, Pazuda Google Drive, YouTube, YouTube Studio un dažas spēlītes. Pazuda arī Bolt un Yandex ( :( )

    Strādāja Google meklētājs, Google Maps (bet bez pierakstīšanās kontam), Waze, Luminor|Nordea, Dropbox, Spotify, Endomondo, Facebook, Insta, Mesendžeris, Telegram, Whatsapp, Gmail (caur Huawei epasta aplikāciju), Wolt utt. Tāpēc tas katram būs individuāli izejot no tā, kuras aplikājas lieto.

    wils
    07.04.2020 14:46
    Reply to  Konsumer

    Nordea, ja nemaldos ar maiju izbeidzas, bet DNB jau prasa Smart-ID. Kā ar Citadele?
    Un kā sokas ar CircleK, mobīlo sakaru operatoru aplikācijām, eKlase, Elektrum, Latvijas Pasts, Rimi …

    Ivsrs Š
    10.04.2020 12:41
    Reply to  Konsumer

    Uz šo brīdi Yandex lietotni redzēju APPGallery. Pagaidām gan neesmu izmēģinājis. Pašreiz pētu App Gallery Samsung telefonā. Domāju, kā otro tlf sākumam paņemt P40 Lite, tad redz`ēs kā ies tālāk. Domāju, kamēr nedarbosies Smart-id, to var lieot vecajā caurwi-fi.

    Peteris
    08.04.2020 18:17

    nav tā vērts. google servisu nav. bet cena ,kā uz samsung s20 seriju..
    un vispār.. kam naher vajadzīgs telefons pa 999 euro?

    vinš lido? lādējas no gaisa?

    jāpārstāj sponsorēt tos gigantus pērkot tik dārgus sūdtelefonus. 400euro telefons spēj to pašu ko pa 1000…
    tā turpinot.. drīz lite versija maksās 1000 un pro 2000

    Ivars Š.
    10.04.2020 12:46
    Reply to  Peteris

    Kā jau teicu es pagaidām skatos uz P40Lite. Citadelei ir sava lietotne, kas nelieto Smart-id. Nezinu, vai viņa darbojas uz P40

    Kursors.lv
    10.04.2020 15:48
    Reply to  Ivars Š.

    Pat ja tu to Citadeles lietotni kaut kā dabūsi uz P40 sērijas telefona, nav teikts, ka tā darbosies un darbosies ilgstoši. Kamēr nav sakārtots lietotnes atjauninājumu jautājumos (lasi, kamēr tā nav oficiāli izplatīta caur AppGallery), tā var pārstāt darboties jebkad.

    yuris
    28.04.2020 23:00
    Reply to  Peteris

    Telefonā iebūvēts Earth Engine https://ie.energy/earth_engine/ tapēc tik dārgs :D

    wuhanflu
    09.04.2020 12:52

    Viss, kas ir saistīts ap Huawei reklāmu un komunikāciju, labi pamato arī apkārt esošo situāciju ap Ķīnu – uzticēties nedrīkst!

    Ivars Š.
    10.04.2020 12:49
    Reply to  wuhanflu

    Trampam un ASV arī nedrīkst. Monopols ir kaitīgs. Ienāk prātā un atslēdz.

    Ansis Klintsons
    11.04.2020 20:33

    kā ir ar swetbank?

    Kursors.lv
    12.04.2020 08:47

    Kamēr nav Smart-ID lietotnes, arī Swedbank nevarēsi normāli lietot. Un es vispār bankas lietotnes nekopētu uz šo telefonu, jo bez atjauninājumiem tās var apstāties jebkurā brīdī.

    Skolnieciņš
    21.09.2020 07:39

    Huawei P40 ir dārga viedierīce, kas maksā ap 1000€. Par šo naudu var nopirkt spēļu datoru ar krutu mātesplati, kurai ir pievienotas divas radeon videokartes, ryzen astoņkodolu procesors, 1TB liels SSD cietais disks kā arī jaudīgs vismaz 800W barošanas bloks. Šāds dators pavilks spēles 4K izšķirtspējā.
    Ar skaudību, Skolnieciņš
    (Skauģu Skauģis)
    [Vislatvijas Skaudības Dievs]

    Reklāma
    Diemžēl nevaru ieteikt nevienam iegādāties jaunos Huawei viedtālruņus bez Google Play veikala un servisiem.Huawei P40 Pro apskats - dārgs dumjtelefons ar lieliskām kamerām