Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Phone 5 apskats – paspēlēsim?

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Ja spēles ir galvenā prioritāte, tad ASUS ROG Phone 5 ir īstā izvēle!

    Jaunākie raksti

    Vienalga vai, skatoties veikalu vitrīnās, internetbožu lapās, vai GSMarena viedtālruņu bibliotēkā, jau vairākus gadus pārņēmusi sajūta, ka viedtālruņu ražotāji, lai nosmeltu pircēju krējumu, savus produktus padarījuši bezkaunīgi, garlaicīgi līdzīgus. Apaļotās stikla sviestmaizes ar alumīnija pildījumu, radījušas vispārēju stabs, stabs, koks, koks, māja, māja viedtālruņu kopainu. Kur tad meklēt atšķirīgo? Nišas produktos. Ja nebiedē augstā cena, var skatīties nākotnes vēstnešu virzienā. Ja Tevi nebaida daba, būvlaukumi un patīk fiziskas aktivitātes, var skatīties izturīgo viedtālruņu virzienā. Ja izklaidi uztver nopietnāk par Candy Crush, vērts skatīties spēļu entuziastiem domātu viedtālruņu virzienā. Šīs ir vienīgās trīs nišas, kas izceļas uz vienmuļā kopējā fona, tādēļ ar iedomu lāzeršovu gribu jums prezentēt ASUS ROG Phone 5, kas pārstāv spēļu entuziastiem paredzēto segmentu. Patiesībā ROG Phone 5 ir ceturtais metiens sērijā. Tā kā atsevišķās Āzijas daļās cipars 4 saistās ar neveiksmi, no ROG Phone 3 uzreiz pārlekts uz ROG Phone 5.

    Šogad ASUS gatavs diferencēt savu spēlmaņiem domāto viedtālruņu klāstu, vienlaicīgi prezentējot trīs modeļus – ASUS ROG Phone 5 / ASUS ROG Phone 5 Pro un ASUS ROG Phone 5 Ultimate. Pēdējie divi no standarta versijas atšķiras ar lielāku RAM, iekšējo atmiņu, LED aizmugures paneļu vietā ir ekrāniņš, vēl papildus skārienjutīgajiem spēļu taustiņiem korpusā un attiecīgi augstāku cenu.

    Pirms mesties apskatā, gribu paslavēt ASUS mobilo divīziju, kas pāris gadu laikā no ābolkopētāja un neizteiksmīga ražotāja transformējusies, par lielisku nišas produktu attīstītāju. Mani tiešām sajūsmina, cik ļoti patīkami uz kopējā fona izceļas gan ROG sērijas, gan ZenFone sērijas viedtālruņi.

    Asus ROG Phone 5 tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 11, ROG UI
    • Ekrāns: 6.78 collu AMOLED, 1 miljards krāsu, 1080 x 2448, ap 395 ppi, 109.5 cm2, ap 82.0% ekrāna un korpusa attiecība, 144Hz ekrāna atsvaidze, HDR10+, 1200 nitu maksimālais spilgtums, Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls
    • Procesors: Qualcomm Snapdragon 888 (5 nm), astoņi kodoli: 1×2.84 GHz Kryo 680 & 3×2.42 GHz Kryo 680 & 4×1.80 GHz Kryo 680, Adreno 660 video apakšsistēma
    • RAM: 8/12/16* GB
    • Atmiņa: 128/256* GB, UFS 3.1
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band, Wi-Fi Direct, tīklājs, Bluetooth 5.2 ( A2DP, LE, aptX HD, aptX Adaptive), NFC, USB Type-C 3.1 sānā, USB Type-C 2.0 apakšā, aksesuāru savienojums, 3.5 mm austiņu ligzda, 3G/4G/5G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, GNSS
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs zem ekrāna, stereo skaļruņi, 24-bit/192kHz audio, žiroskops, kompass, aizmugures RGB gaismu panelis, skārienjutīgi taustiņi alumīnija rāmī
    • Kameras: aizmugurē: 64 MP, f/1.8, 26mm, 1/1.73″, 0.8µm, PDAF; 13 MP, f/2.4, 11mm, 125˚ ultra platleņķis; 5 MP, f/2.0 makro kamera; LED zibspuldze; HDR; video – 8K@30fps, 4K@30/60/120fps, 1080p@30/60/120/240fps, 720p@480fps. Priekšā: 24 MP, f/2.5, 27mm, 0.9µm, 1080p@30fps video.
    • Akumulators: Li-Po 6000 mAh, 65W ātrā uzlāde
    • Izmēri: 172.8 x 77.3 x 10.3 mm, 238 g
    • Cena: internetveikalos ap 800 eiro, 899 eiro – 12/256 GB, 999* eiro – 16/256 GB

    *testa ierīcei

    Iespaidīga atpakošanas pieredze!

    Ja reiz viss ir par un ap spēlēm un spēlēšanu, tad arī atpakošana jāpadara par spēli. Tā vismaz domā ASUS. Uz kārbiņas vāka uzzīmēts komikss, kas ar AR palīdzību atdzīvojas viedtālruņa ekrānā. Prezentācijā tiek nodemonstrētas tālruņa iespaidīgās audiovizuālās spējas un AirTriggers darbība. Tas ir gudrs mārketinga gājiens, kas demonstrē viedtālruņa iespaidīgo pusi, noņemot uzmanību no dažiem trūkumiem un organiski ievilina ROG kopienā. Lieliski!

    Arī pati komplektācija ir lieliska. Iekļauts gan vads ar patīkamu pinuma apdari, gan super ātrs 65W sienas lādētājs, gan maciņš (korektāk laikam būtu teikt karkasiņš). Jā, iepakojums ir pretrunā rūpēm par ekoloģiju, bet kamēr Apple komplektā iekļauj plastmasas uzlīmes, bet Samsung – vadu, kas nesaprotas ar vecākiem lādētājiem, tikmēr rūpes par dabu tā pat būs stipri divkosīgas. Šoreiz komplektācija ir tiešām flagmaņcienīga.

    Geimeru estētika

    ASUS ROG Phone, ZTE RedMagic, Xiaomi BlackShark pieradinājuši pie domas, ka spēlēm paredzētie viedtālruņi izskatās kā no zinātniskās fantastikas. Tie papildināti ar dažādiem uzrakstiem, LED gaismiņām un stipri atšķirīgu vizuālo identitāti no meinstrīma. Tas ir arī ASUS ROG Phone 5 stāsts, tikai šoreiz korpuss nedaudz vienkāršots un vairs neatgādina transformeru, kas maskējas par tālruni, kā pirmajās ROG paaudzēs. Vispirms jāteic, ka ROG Phone 5 ir riktīgi liels, biezs un smags. Tiesa, ja salīdzina ar klasiskajiem flagmaņiem. Izmērs ir tāds, ka lietot vienā plaukstā viedtālruni ir izaicinoši. Sākumā pat likās, ka korpusam ir problēmas ar svara balansu, jo turot vertikāli, šķita, ka augša ir smagāka par apakšu, un ar īkšķi aizsniegt navigācijas taustiņus vai žestus ir pagrūti. Tomēr visa neērtība pagaisa, turot ROG Phone 5 horizontāli (tā, kā spēlējot vairums spēļu). Gan izmērs, gan svars ir tieši piemērots, lai ergonomiski varētu spēlēt. Tātad jārēķinās, ka ASUS ROG Phone 5 ir vairāk spēļu rīks, nekā vienkārši viedtālrunis.

    Tālruņa košākā rota ir glancētā aizmugure. Vizuālo identitāti veido savdabīga sešstūra kameru izbīdījums, sarkanie akcenti, kas nekautrējas atgādināt, ka lieto ROG (Republic Of Gamers) ierīci un protams LED logo, kas spēj zaigot dažādās krāsās gan vietā, gan nevietā. Kopumā interesants balanss starp spēļu ekstravaganci un flagmaņiem tipisko eleganci.

    Rāmis veidots no matēta alumīnija. Labā puse tikusi pie sarkani akcentēta bloķēšanas taustiņa, skaļuma taustiņiem un reljefā veidotiem ROG logo abos galos, kur izvietoti skārienjutīgie AirTriggers taustiņi. Apakšā kreisajā pusē ir USB ligzda, bet labajā pusē stereoīdus saēdusies tehnoloģiju vecmāmuļa – 3.5 mm austiņu ligzda. Rāmja kreisajā pusē ar silikona korķi paslēpta vēl viena USB ligzda un savienojums ROG ekosistēmas aksesuāriem, bet apakšā ir vizuāli interesanti akcentēta divu SIM karšu atvilktne.

    Kā ar trūkumiem? Lielo izmēru un svaru par trūkumu neuzskatu, piedāvātās specifikas dēļ, turklāt spēlēt spēles ir super ērti, bet ikdienas lietošanai izmērs ne visiem šķitīs parocīgs. Par trūkumu varētu uzskatīt mitruma aizsardzības neesamību, kas prasītajā cenā būtu must have fīča. Nu varēja vismaz silikona josliņu ap SIM atvilktni aplikt, bet nekā. Kreisā sāna USB un aksesuāru savienojuma ligzdas nosegtas ar silikona štruntu, ko gana viegli pazaudēt jau pirmajā reizē. Šāds risinājums atgādina aizvēsturiskus podziņtelefonus. Iebildes ir arī pret fiziskajiem taustiņiem labajā pusē, tie nepatīkami ļurkājas, kas nedaudz pabojā kopējo iespaidu. Vēl kāda nianse – ekrāna un rāmja salaiduma vieta. No vienas puses tā veidota tik robusti, ka atbilst divus gadus veciem vidējās klases veikumiem, no otras puses tā gana labi iederas industriālajā dizainā. Katrā gadījumā ar tausti tā ir jūtama.

    Kopumā dizains nav perfekts, tomēr, kas attiecas uz spēlēm, viss ir līdz sīkumam pārdomāts. Piemēram, kreisā sāna papildus USB ligzda novietota tā, lai apvienotu spēlēšanu ar lādēšanu un vads netraucētu. Šoreiz uzsvars likts uz tālruņa lietošanu ainavas orientācijā.

    Gandrīz ideāls ekrāns

    Ja salīdzina ar Samsung Galaxy S21 5G, tad apmales ap ekrānu šķiet vecmodīgi lielas. Tomēr no spēļu perspektīvas te viss ir kārtībā. Proti, palielajā pierē un zodiņā izvietoti frontāli skaļruņi, par kuriem jūsmošu nedaudz vēlāk, turklāt ir, kur ieķerties un pirksti mazāk aizsedz ekrānu. Displejam nekas nav izgrauzts vai nokosts, tas ne tikai ļauj baudīt saturu bez nozagta punkta, bet arī programmatūra veiksmīgi to pielāgo visam ekrānam un neveido neizmantojamu joslu izgrauzuma vietā. Ar šādu trūkumu saskaras gan Samsung, gan OnePlus, gan LG, jo Android platforma vēl aizvien nav sapratusi, kā tikt galā ar dažādajiem ekrānu pīrsingiem.

    Pašu matricu veidojis Samsung. Izmantota E4 tehnoloģija, kas spēj radīt spilgtāku, kontrastaināku attēlu un patērē mazāk enerģiju. 1080 x 2448 izšķirtspēja ir optimāla, lai attēls būtu gana ass, bet atvieglotu veiktspēju un akumulatoru. Arī ekrānu departaments domājis, kā uzlabot spēļu pieredzi. Ekrāns reģistrē pieskārienus 300Hz taktī, kas nozīmē, ka ROG Phone 5 piedāvā vienu no zemākajām pieskāriena reakcijas aizturēm. Vēl pilnīgāku šo pieredzi padara ekrāna ātrā atsvaidze, kas sasniedz 144Hz. Lai gan ZTE Nubia RedMagic ar 165Hz ekrāna atsvaidzi un 500Hz skārienu reģistrāciju ieņem troni, ROG Phone 5 sasniedzis maksimumu, ko cilvēka acs spēj piefiksēt, tādēļ pāris herci tur vai šur vienā brīdī kļūst tikai par mērīšanos ar…khe..khem..herciem. Katrā gadījumā var izvēlēties starp 60Hz, 90Hz, 120Hz, 144Hz un automātisko režīmu. Protams, ja vien izdodas atrast piemērotu saturu. Jāteic, ka vēl aizvien Android platformā ne visas aplikācijas un spēles atbalsta ļoti ātru ekrāna atsvaidzi, bet, ja tiec pie satura, ASUS ROG Phone 5 spēs nodrošināt super plūstošu pieredzi.

    Kas ir tas mazumiņš, kas pietrūkst līdz ideālam? Kādam pietrūks augstāka izšķirtspēja, bet atgādinu, ka šoreiz domāts spēļu virzienā. Esošā optimizē veiktspēju un akumulatora darbību, turklāt pikseļus ar aci tāpat nesaskatīsi. Pats ekrāns varēja būt par kripatu spilgtāks, ar precīzāku baltās krāsas balansu, tomēr jau atkal jāteic, ka tās ir prasības ikdienas lietošanai. Spēlēm te viss pielāgots godam, turklāt programmatūra ļauj izdabāt individuālām vēlmēm.

    Stereo skaļruņi iegriež ballīti

    Testējot viedtālruņus, kas par visām varītēm cenšas samazināt rāmi ap ekrānu, biju jau aizmirsis, ko nozīmē kārtīgi, priekšā novietoti stereo skaļruņi. Novietojums neļauj plaukstām slāpēt skaņu. ASUS šogad abus skaļruņus veidojis identiski spējīgus ar septiņu magnētu konstrukciju. Patiešām šie ir kvalitatīvākie skaļruņi, kādus esmu viedtālruņos dzirdējis. Skaņa ir skaļa, ļoti labi balansēta, pilnīga, patīkami pārsteidz iespaidīgais basu sniegums. Zviedru audio eksperts Dirac palīdzējis pie kalibrācijas, un tiešām rezultāts pārsteidz.

    Interesanti, ka ROG Phone 3 atteicās no 3.5 mm austiņu ligzdas, bet ROG Phone 5 to ir atguvis. Tieši tā pat pagājušajā gadā rīkojās Sony. Šaubos gan vai Sony un ASUS svars būtu pietiekams, lai arī citi ražotāji atgrieztu šo tehnoloģiju mamutu, bet tas ir patīkams sīkums, kas izceļas uz pārējā fona. Turklāt ROG Phone 5 austiņās padoto skaņu konvertē ar Quad DAC, kas lieliski dara savu darbu. Kopumā, ja neskaita vibro motoru, kas kalibrēts rupjāk, nekā šogad flagmanim būtu pieklājīgi, ASUS ROG Phone 5 piedāvā vienu no labākajām audio pieredzēm, kāda viedtālruņos dzirdēta. Sēdies, teicami!

    Klasiska atbloķēšana

    Atbloķēšana ar seju un pirkstu nospiedumu lasītājs zem ekrāna ir klasisks flagmaņu komplekts. ROG Phone 5 to piedāvā. Pirkstu nospiedumu lasītājs gan nav ātrākais, kādu esmu lietojis. Pirksts tika atpazīts septiņas reizes no desmit. Toties sejas atpazīšana ir tik ātra un strādā tik netipiskos leņķos, ka pat liek aizdomāties par drošības riskiem. Katrā gadījumā, abi varianti strādā. Tomēr ekrāna jutība, pat ja nav aktivizēti cimdu vai papildu jutības režīmi (tādi arī ir pieejami), bieži kabatā reģistrē ieejas koda ievadīšanu. Cerams, ka ASUS šo liks aiz auss un salabos ar atjauninājumu.

    ROG ekosistēma

    ASUS ROG Phone 5 šoreiz ir tikai daļa no stāsta, jo ASUS ROG (Republic Of Gamers) piedāvā veselu ekosistēmu – video kartes, klēpjdatorus, Wi-FI sistēmplates, monitorus un vēl. ROG Phone 5 gadījumā nav aizmirsts arī par viedtālrunim pievienojamiem aksesuāriem, kas sola nodrošināt vēl jaudīgāku spēļu pieredzi. Piemēram, ROG Cetra II Core vada austiņas, kas komplektā ar ROG Phone 5 piedāvā ļoti iespaidīgu skaņu ar dziļiem basiem. Modernāk gan būtu izmantot bezvadu austiņas, bet šoreiz jau atkal domāts par spēļu pieredzi – vads nodrošina vismazāko aizturi, bet spraudnis veidots tā, lai vads netraucētu, spēlējot spēles. Detalizētu ASUS ROG Cetra II Core austiņu apskatu lasi šeit!

    Atšķirīgās formas dēļ ROG Phone 5 nav savienojams ar visiem ROG Phone III aksesuāriem. Piemēram, Kunai 3 Gamepad konsoli var pievienot, ja tiek pie ROG Phone 5 turētāja, bet Mobile Desktop Dock un TwinView Dock vairs netiek atbalstīti, jo lietotāji par tiem neizrādīja interesi un mazs bija to spēļu piedāvājums, kas piedāvātu papildus informāciju atsevišķā ekrānā.

    Aero ActiveCooler 5 ir ventilatoriņš, kas pilda aktīvo dzesēšanu, ko ROG Phone 5 nav saņēmis. Vēsāka darbība nozīmē uzlabotu veiktspēju, turklāt spēļu veiktspējas iestatījumos pieejams režīms, ko var aktivizēt tikai, ja pievienots fēniņš. Patīkami, ka šī gada versija tikusi pie diviem fiziskiem taustiņiem, ko ērti izmantot ar vidējiem pirkstiem. Vēl kāds pluss, tam ir kājiņa, kas strādā kā statīvs, horizontāli novietotam tālrunim. Tomēr ir arī trūkumi. Izmantojot ActiveCooler 5, navigācijas žestu darbība kļūst neērta, jo fēna apakšmala ir tieši tur, kur mājas ekrāna žests. Šis ir pirmais gads, kad fēniņš neietilpst ROG Phone 5 standartversijas komplektācijā, tādēļ ActiveCooler 5 nāksies iegādāties par ražotāja ieteikto cenu – 59.99 eiro. Tas liek domāt, ka vērts izskatīt ROG Phone 5 Pro/ Ultimate versiju kandidatūru, kam fēniņš jau iekļauts komplektā, jo pamatversijas lielākās ietilpības cena no Pro modeļa nav būtiski atšķirīga.

    ROG Kunai 3 Gamepad ir īstais rīks, lai paceltu spēļu pieredzi jaunā līmenī. Lai cik izstrādāti arī būtu AirTriggers un ekrāns, nekas nevar aizstāt vecos, labos fiziskos taustiņus. Gamepad padara ROG Phone 5 par īstenu konsoli. Tiesa gan, taustiņu pielāgošana ir laikietilpīga, bet ir vērts ieguldīt laiku, lai spēlētu super ērti. Konsoli var izmantot atsevišķi vai ar ROG Phone 5 speciālo turētāju pievienot tālruņa galos, līdzīgi kā Nitendo Switch. Bomba! ROG Kunai 3 Gamepad iegādājams par 119.99 naudiņām. Tas nav lēts prieks, bet sniedz cenu attaisnojošu pieredzi.

    Akumulatoru karalis

    Jā, es nepārrakstījos, šoreiz runa ir par diviem akumulatoriem. Lai kontrolētu karšanu un nodrošinātu ātrāku uzlādi, ASUS ROG Phone 5 saņēmis divus 3000 mAh akumulatorus, kas kopā veido vājprātīgu 6000 mAh ietilpību. Lūk jums arī skaidrojums 10.3 mm biezumam. Ietilpība ir ne vien iespaidīga uz papīra, bet arī praksē. Piemēram, mana ikrīta rutīna, kas sastāv no atbildēšanas uz saņemtajām ziņām, portālu pārlapošanas, nedaudz FB un kāda YouTube klipiņa, prasīja vien 1-2%. Tas ir super iespaidīgi, ja ņem vērā, ka konkurentiem šis pats uzdevums prasīja pat 10 un vairāk procentus. Patiesībā akumulatora darbība ir tik laba, ka pie vidējas noslodzes, man izdevās izvilkt divas pilnas dienas un pat sagaidīt trešo. Protams, dzenājot spēles, rezultāts būs cits, bet mierīgi var rēķināties ar gandrīz sešām stundām.

    Asprātīgais komponenšu izvietojums ļāvis palielināt lādēšanas jaudu līdz 65W, nedeldējot akumulatoru. Turklāt, kā spļāviens sejā Samsung un Apple flagmaņu komplektācijai, ir līdzi iekļautais sienas lādētājs, kas pilnībā piedzīt abus akumulatorus spēj aptuveni stundā. ASUS papildinājis programmatūru ar dažādiem akumulatora un lādēšanas režīmiem. Piemēram, iespēju lādētājam nelādēt akumulatorus, bet strāvu pievadīt pa taisno sistēmai. Ko tas dod? Nedeldē akumulatorus. Līdz šim šāds bonuss redzēts tikai Sony Xperia 5 II. Var reducēt arī ātro uzlādi, kontrolēt, līdz kādam līmenim to veikt un vēl, un vēl, un vēl. Lai gan flagmanim šādā cenā obligāti būtu jāprot bezvadu uzlādi, ROG Phone 5 to nav saņēmis, bet kopējo iespaidu tas nemaitā. Domāšana par akumulatoru ilgtspēju ir globalizācijas procesos un patēriņa kultūrā pazaudēta vērtība, ko ASUS izpilda par 100%. Izcili!

    Veiktspējas līderis!

    Lai pavilktu apjomīgās spēles, spēļu entuziastiem domātajiem viedtālruņiem jāizpilda trīs kritēriji – jāpiedāvā jaudīgākais procesors; jādomā, ko darīt ar karšanu un jāsalāgo programmatūra. ASUS ROG Phone 5 izpildījis tos visus. Faktiski, kamēr mūsu platuma grādos nav parādījušies Xiaomi, OnePlus, Realme un Sony flagmaņi ar Snapdragon 888 spēkstaciju, ROG Phone 5 uzskatāms par šobrīd jaudīgāko Android tālruni, pārspējot pat Samsung Galaxy S21 Ultra 5G. Testam saņemtā ierīce ir ar 256 GB UFS 3.1 iekšējo atmiņu un 16 GB RAM, bet ekskluzīvā ROG Phone 5 Ultimate versija pirmā pasaulē tikusi pie vājprātīgas 18 GB RAM versijas. Tiesa gan, jāatceras, ka atmiņas kartes tālrunis neatbalsta, kas, manuprāt, spēlēm domātam viedtālrunim būtu derējis kā kulaks uz acs.

    Atšķirībā no ROG Phone III, šī gada modelis aktīvās dzesēšanas vietā saņēmis pasīvo. Lai komponentes saglabātu pēc iespējas zemāku temperatūru un līdz ar to augstāku veiktspēju, izmantotas pamatīgas vara plāksnes un biezais alumīnija rāmis, kas novada lieko karstumu. Mātes plate izvietota centrā starp abiem akumulatoriem. Tas nozīmē, ka, spēlējot spēles, karstākais punkts būs pirkstiem nesasniedzamā vietā. Lai cik arī asprātīgs inženieru gājiens šis arī nebūtu, ikdiena nepaiet, tikai dzenājot spēles un turot tālruni horizontāli. Tas nozīmē, ka vertikāli turot tālruni, plauksta būs tieši virs karšanas punkta. Labā ziņa, ka temperatūra nesasniedz nekomfortablu līmeni. Un protams var lietot Aero ActiveCooler 5, kas patiešām uzlabo gan veiktspēju, gan samazina temperatūru. Diemžēl, fēniņš netiek dots līdzi komplektā standarta ROG Phone 5 versijai. Ar savienojumiem viss ir augstā līmenī un viss strādā veiktspējas līdera nosaukuma cienīgi.

    Kiborgu saskarne

    Tā kā testa ierīci saņēmām pirms izziņošanas, programmatūrā vērojamas nestabilitātes. Piemēram, paziņojumi parādās vienmēr ieslēgtajā ekrānā, bet pēc apskatīšanas nepazūd. Tas nozīmē, ka viedtālrunis par tiem turpina signalizēt ar gaismas šovu gan vienmēr ieslēgtajā ekrānā, gan ar paziņojumu diodi virs ekrāna (pēdējais mohikānis, kam tāda vēl ir), gan ar aizmugures ROG logo. Cerams, ka pēc izlaišanas no programmatūras izravētas nezāles, jo GSMarena ziņo jau par pirmo atjauninājumu un kļūdu labojumu.

    Saskarnes pamatā ir tīrs Android, kas iespaidīgi apaudzēts ar lērumu papildinājumu un izskaistinājumu. Iestatot ROG Phone 5, piedāvā izvēlēties spēlmaņiem pielāgotu motīvu vai klasiskāku, tā ka izvēle ir. Gribēju iejusties geimeru ādā, tādēļ izvēlējos pirmo. Visur ņirb dažādas kiborgu estētikas animācijas un skaņu efekti. Lai gan manai uztverei tas šķiet nedaudz par vulgāru, toties sakrīt ar tālruņa kopējo estētiku, tādēļ gaumes lietu šoreiz nekritizēšu.

    Nedaudz gan akmentiņš jāmet tīrā Android virzienā. Proti, izvēlnes nav piemērotas tik izstiepta formāta ekrānam. ROG Phone 5 saņēmis nestandarta 20.4:9 malu attiecības ekrānu, kas nozīmē, ka ar īkšķi aizsniegties līdz vadības pogām vai žestiem nav ērti. Ergonomiskāk būtu Samsung One UI piegājiens visu ritināmo un vajadzīgo pēc iespējas nobīdīt uz leju.

    Toties par spēlmaņu ērtībām piedomāts ne pa jokam. Armoury Crate ir aplikācija, kur pieejama spēļu bibliotēka; saziņa ar citiem ROG sektas biedriem; klasifikators, kas parāda, kuras spēles spēj pavilkt, kuru atsvaidzes līmeni un kura sadarbojas, ar kuru ROG aksesuāru; vadības panelis, kur līdz sīkumam iestatīt visu vajadzīgo konkrētai spēlei. 

    Jāteic, ka 144Hz sadaļā nav visai daudz populāro spēļu nosaukumu. Šoreiz dzelžu spējas ir pārākas par piedāvāto saturu. Toties veiktspējas iestatījumus var pielāgot katra vajadzībām. Ja nu tajos ķimerēties šķiet par sarežģītu, iesaku izmantot dinamiskā režīma sagatavi, kas piemērota vairumam spēļu. Game Genie ir vadības centrs, kas pieejams spēļu laikā. Tajā var līdz sīkumam pielāgot spēlēšanas pieredzi, lai netraucētu nekas no ārpasaules.

    Viena no papildus ekstrām ir AirTriggers – alumīnija rāmī iestrādātie virtuālie taustiņi. Tie strādā pārsteidzoši labi un noderīgi ir arī ārpus spēlēm. Ārpus spēlēm var izsaukt asistentu vai citu aplikāciju, saspiežot rāmja apakšu. Vienīgi žēl, ka kameras aplikācijā virtuālais taustiņš nesimulē kameras slēdzi. Spēlēs, piemērojot taustiņiem atsevišķas spēļu funkcijas, pieredze ir fantastiska. Tie atpazīst skārienu, ilgāku skārienu, simulē R1,R2,L1,L2 taustiņus un atpazīst pavilkšanu. AirTriggers tiešām sniedz atkarību raisošu pieredzi.

    Dīvainā kārtā programmatūra piedāvā arī pielāgot aizmugures skārienjutīgos taustiņus. Neuzķerieties, ROG Phone 5 tādu nav. Pie tādiem tiksiet vien Pro un Ultimate versijās.

    Gan ar Armoury Crate, gan ar sistēmas apgaismojumu iespējams tikt pie aizmugures ROG logo izgaismojuma kontroles. To iespējams sinhronizēt arī ar citiem ROG aksesuāriem, lai visi spīdētu vienā krāsā un ritmā. ASUS ROG Phone 5 aizmugure tikusi pie vairākām LED diodēm, kas nozīmē, ka logo var parādīt arī krāsu pārejas.

    Jau atkal jāteic, ka viss, kas attiecas uz spēlīšu dzenāšanu, programmatūrā realizēts godam. Pilnai laimei gan gribētos, lai saskarne būtu ergonomiskāka tik izstieptai formai, toties spēļu rīki ir riktīgi daudz un tie strādā.

    Viduvējs kameru sniegums

    Ja vērtē ASUS ROG Phone 5 cenu, tad kameru sniegums noteikti nav flagmaņcienīgs. Ja vērtē tālruņa pievienoto vērtību un mērķauditoriju, ir pat saprotams, kādēļ šajā departamentā ietaupīts. Katrā gadījumā, neredzu jēgu iekļaut makro kameru, bet par to jau esmu klaigājis citos apskatos. Tās vietā būtu gribējis redzēt TOF sensoru, piemēram, pirms diviem gadiem Honor View 20 paziņoja, ka TOF sensoru var izmantot kā Microsoft Kinect, kustību reģistrēšanai spēlēs, kad viedtālrunis pievienots TV. Pagaidām izskatās, ka kameru departaments ir vienīgais, kas nav domājis par savu artavu spēlmaņiem.

    ASUS ROG Phone 5 piedāvā:

    • 64 MP, f/1.8, 26mm, 1/1.73″, 0.8µm galveno sensoru
    • 13 MP, f/2.4, 11mm, 125˚ ultra platleņķa kameru
    • 5 MP, f/2.0 makro kameru
    • 24 MP, f/2.5, 27mm pašiņu kameru

    Galvenais sensors veido lielus virtuālos pikseļus, izmantojot četrus kā vienu. Pikseļu gūzma ļauj iegūt kvalitāti nezūdošu 2x palielinājumu, bet digitālais palielinājums sasniedz 8x. Jāņem vērā, ka viss, kas iet virs 2x, krasi zaudē kvalitāti.

    Par uzticamiem lielumiem uzskatāmi 0.6x, 1x, 2x.

    Dienas laikā galvenais sensors sniedz pieklājīgu veikumu. Detalizētība nav pārāk augsta, tomēr diapazons ir pietiekams. Ultra platleņķa kamera piedāvā pietiekami platu skata leņķi, tomēr detaļu bildēs ir pamaz un stūri konstanti nav asumā. Toties krāsas abām kamerām kalibrētas līdzīgi. Diemžēl, lielākās grūtības ir vājā apgaismojumā. Galvenajam sensoram nav optiskā stabilizācija, tādēļ jārēķinās ar izplūdušiem kadriem. Nakts režīms nedaudz ļauj atgūt detaļas uz sintētiska krāsu kalibrācijas rēķina. Tiesa ultra platleņķa kamerai arī nakts režīms diži nepalīdz iegūt kvalitāti.

    Toties slikti apgaismotās iekštelpās nakts režīms izrādās pat noderīgs. Galvenais turēt stabili rokas, jo optiskā stabilizācija nav.

    Patīkamus rezultātus uzrāda portreta režīms. Objekts tiek korekti izskaitļots un fons vienmērīgi izpludināts. Programmatūra vislabāk atpazīst cilvēkus, bet galvenās kameras sensors ir pietiekams, lai dabisku izpludinājumu panāktu vienkārši pietuvinot kameru.

    Manuprāt, atsevišķi izdalītai makro kamerai nebūtu jābūt, vismaz ne flagmaņos. Tomēr ASUS ROG Phone 5 sniegums ir labāks, nekā gaidīju, pie nosacījuma, ja ir pietiekošs apgaismojums. Priecāšos, ja komentāros, kāds apgāzīs manu pārliecību, pamatojot makro kameru lietderīgumu.

    Vilšanos sagādā pašiņu kameras sniegums, kas spēļu kontekstā būtu noderīgākā no četrotnes, jo tiktu izmantota, straumējot reakcijas spēļu laikā. No vienas puses, kopējie iespaidi par kamerām ir stipri viduvēji un cenai neatbilstoši. No otras puses, kameru departaments tiešām neietilpst spēļu entuziastu nišā, tādēļ pat saprotams šāds sniegums.

    Konkurence

    Asus ROG Phone 5 rāda priekšzīmi nišā, tādēļ vērts aplūkot kāda ir situācija spēļu entuziastu produktu piedāvājumā un ārpus tā.

    • ZTE Nubia RedMagic 6 – ir tiešākais spēļu entuziastiem domāto viedtālruņu konkurents. Uz papīra RedMagic 6 piedāvā augstāku ekrāna atsvaidzi, pieskārienu reģistrāciju, aktīvo dzesēšanu un pat zemāku cenu. Ārzemju apskatnieki gan parasti norāda, ka ROG ekosistēma ir pilnīgāka un izstrādātāka par ZTE.
    • Xiaomi BlackShark 4 – tikko izziņotais modelis konkurē ar veiktspēju, meinstrīmīgāku dizainu un pieņemamāku cenu. Katrā gadījumā vēl viens spēlētājs, kas sevi pilnvērtīgi pieteicis geimeru nišā.
    • Lenovo Legion –  šim spēlmaņu viedtālrunim šī gada versija vēl nav izziņota. Tikmēr pagājušā gada Legion Pro sevi pieteica ar visām aizpildītām ailītēm spēlmaņu nišā un oriģinālu pašiņkameras risinājumu spēļu straumētājiem.
    • Sony Xperia 5 II – šis ir viens no piemēriem, kad meinstrīma viedtālrunis var stāvēt blakus nišas produktiem. Sony piedāvā lielisku multimediju sniegumu, pieklājīgu pasīvo dzesēšanu, akumulatora pielāgojumus tieši spēlmaņu vajadzībām un DualShock 4 konsoles atbalstu. Protams, kā jau pagājušā gada modelim, veiktspēja ir pagājušajam gadam atbilstoša.
    • LG V60/Velvet – protams šoreiz nav runa par konkurētspējīgu veiktspēju, bet atbilstošu multimediju sniegumu. Tas, kas šos abus padara par super lētākiem konkurentiem, ir Dual Screen aksesuārs, kas simulē konsoli vai sniedz papildus logu atbilstošām spēlēm. Tas konkurē ar TwinView Dock, kā atbalstu ROG Phone 5 nav saņēmis.

    Nobeigumā – nopietna izklaide

    ASUS ROG Phone 5 ir nopietns pieteikums spēļu entuziastiem un pat e-sportistiem. Tiesa gan, tas arī norāda, ka viedtālrunis nav domāts visiem. Kas attiecas uz spēlēm un spēlēšanu, gan ROG ekosistēma, gan multimediju sniegums, gan iespaidīgākā veiktspēja Android nometnē, gan plašais specializētās programmatūras klāsts norāda, ka ASUS spēļu segmentā ir līderis piedāvātajā iespēju spektrā. Tiešām iespaidīgi! Turklāt šoreiz gribas pat teikt, ka spēļu puse ir tik pārdomāta, ka aizēno ikdienas lietošanu. Piemēram, iekšējās komponentes izvietotas tā, ka siltāko vietu korpusā var just, turot tālruni vertikāli, bet nejūt, spēlējot spēles horizontāli. Tas attiecas arī uz saskarni, kam jau prasītos ergonomiskāku dizainu, jo izstieptais ekrāns nav parocīgs, turot ROG Phone 5 vertikāli. Atliek vien sākt spēlēt, lai šīs negācijas un viduvējais kameru sniegums aizmirstos.

    ASUS ROG Phone 5 izpilda visus kritērijus, lai piedāvātu nopietnu izklaidi. Iespaidīgākā veiktspēja mūsu platuma grādos – ir. Iespējams labākā audio pieredze industrijā – ir. Dažādi aksesuāri – ir. Iespaidīga akumulatoru darbība – ir. Un, ja nu kaut kas tomēr pietrūkst, tad šoreiz argumentācija ir vienkārša – vai tas maz ir vajadzīgs spēļu entuziastiem?

    Iepriecināja

    • Lielisks ekrāns ar 144Hz atsvaidzi un 300Hz skārienu reģistrāciju
    • Vājprātīgi jaudīgs
    • Iespaidīgi stereo skaļruņi, 3.5mm austiņu ligzda ir atgriezusies
    • Akumulatoru darbība

    Neiepriecināja

    • Izmērs ne visiem ies pie sirds, silikona korķis sānu ligzdām nav ilglaicīgs
    • Nav: atmiņu kartes lasītājs, bezvadu uzlāde, mitruma aizsardzība
    • Viduvējas kameras
    Ja spēles ir galvenā prioritāte, tad ASUS ROG Phone 5 ir īstā izvēle!

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    7
    Ekrāns
    9
    Programmatūra
    8
    Veiktspēja
    10
    Akumulators
    10
    Kameras
    6
    Cena
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    rudzu rikas
    25.03.2021 18:47

    Savu ierīci lādēju ik pa 3 dienām (pa nakti izslēgts). Un man tas jau liekas maķenīt kaitinoši. Jo agrāk man bija standarts 4 dienas. Tā kā baču nav iespējams nomainīt pašam, tad, saprotams laika gaidā baterija nolietojas. Nezinu kāpēc, mani kaitina bieža lādēšana.

    Bezmaksas padomi
    25.03.2021 20:21
    Reply to  rudzu rikas

    Nez, vai aizkaitinājumu nemazinātu telefona turēšana pastāvīgi izslēgtā veidā…

    Kirsis
    26.03.2021 08:45

    Lietoju ikdienā Xaomi ar 5000mAh bateriju, ja nedragā spēles, un nesēž pusdienu youtube tad lādēt var ik pa 3-4 dienām

    Tālis
    26.03.2021 10:03
    Reply to  Kirsis

    Navigāciju esi mēģinājis izmantot?
    Cik bieži izmanto tālruni epastiem, watsapam un saziņai? Man personīgi neviens no viedtālruņiem nav izturējis ilgāk par pusotru dienu, Neviens! Spēles vispār nespēlēju, un kur nu vel uz viedtālruņa un youtubi izmantoju nu ļoti reti, un arī tad tikai, ja kāds kaut ko atsūta, vai šad tad nostrīmoju kaut ko uz Tv.
    Godīgi sakot nesaprotu, kur un kā jūs ar tiem viedtālruņiem spējiet izturēt kaut divas dienas? Nu labi, ja izmanto tikai, lai veiktu zvanus tad jā. Bet citādāk vismaz manā ikdienā un darba specifikā tas nav iespējams! Reāli viena pilna diena ir tas, ko spējīgi izturēt mūsdienu viedtālruņi, vismaz manām vajadzībām.

    trel
    26.03.2021 11:20
    Reply to  Tālis

    Iphone 11 pro man tur 2 dienas. Zvani, whatsapp sarakstes, nedaudz mūzikas un brīvbrīžos soctīklu pačekošana. Notifikācijas ap 100gb diennakts laikā. Nē, nelietoju kā hotspotu, neturu visu dienu spotify vai youtube vaļā. Ikdienā izmantoju datoru visām vajadzībām un telefonu spaidu tikai ārpus biroja vai mājās gultā.
    Domāju, ka ar pro max varētu 2.5-3 dienas izvilkt mierīgajā režīmā.

    Tālis
    26.03.2021 12:36
    Reply to  trel

    Nevarētu!!
    Man šobrīd ir 11pro max un tas vismaz man spēj nodzīvot vienu pilnu dienu, bez rezerves.
    Varbūt es nepareizi kaut ko rēķinu?
    Telefons no lādētāja tiek noņemts ap plkst 6.00 no rīta. Izbraucu no mājas ļoti nosacītos laikos, bet vidēji ap kādiem 8.30. Mājās atgriežos (covid laiks) ap plkst 19.00 (vidēji) un kad promaxis bija jauns tad nu baterija parasti bija zem 15%, dažkārt zem 10%. Protams lādētājs ir auto, un nav problēmas uzlādēt, bet kad nopērku jaunu viedtālruni, tad intereses pec patestēju šādi. Šobrīd jau baterija ir palietot un pilnu dienu nelādējot ir gandrīz neiespējami izturēt.
    Bet nu darba specifikas un lietošanas paradumi ir dažādi, iepriekš ar note9 bija ļoti līdzīgi, cik atceros.

    26.03.2021 14:07

    Zēni, ko jūs te māžojaties ar to akumulatora darbības laiku? Šis ir mega giga jaudīgs viedtālrunis spēlēm un, iespējams, arī kaut kam citam. Par akumulatoru padomāts tik, cik lai tas ātri un vēsi lādētos (kam arī iekšā izvietoti divi akumulatori), kā arī, lai to lādējot spēļu laikā nečakarētu. Viss.

    ROG telefonos uzsvars ir uz ātru procesora un ekrāna darbību, papildu pogām un dzesēšanu.

    0952
    26.03.2021 14:39
    Reply to  Artis Ābols

    ļoti piekrītu

    Reklāma
    Ja spēles ir galvenā prioritāte, tad ASUS ROG Phone 5 ir īstā izvēle!ASUS ROG Phone 5 apskats - paspēlēsim?