Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (Wi-FI) sistēmplates apskats

    Jaunākie raksti

    Pēdējā pusgada laikā esam apskatījuši jau piecas AMD B550 čipseta sistēmplates un šodien parunāsim par pēdējo šobrīd mums uz testu atsūtīto produktu – ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (Wi-FI). Tā ar savu ap 206 eiro cenu ir viena no dārgākajām, bet reizē arī spējīgākajām ASUS veidotajām AMD B550 čipseta sistēmplatēm. Šī ir ATX formfaktora sistēmplate, kas piedāvā iespēju izmantot jaunākos Ryzen 5000 sērijas procesorus, 4 operatīvās atmiņas slotus (max 128 GB) un iebūvētus Wi-Fi & Bluetooth bezvadu savienojumu moduļus. Šī sistēmplate ir piemērota prasīgākiem datoru būvētājiem, jo piedāvā plašākas veiktspējas, dzesēšanas un atmiņas ierīču izmantošanas iespējas.

    Kas ir AMD B550 čipsets?

    Pirms tuvāk iepazīstamies ar konkrēto sistēmplati, vēlos bilst pāris vārdus par AMD B550 čipsetu uz kura tā ir bāzēta. AMD ar šo čipsetu mūs iepazīstināja 2020. gada vasaras sākumā un tas ir pocizionēts kā mazliet lētāka X570 čipseta versija. B550 jau no aptuveni 100 eiro piedāvā iespēju izmantot modernākos AMD Ryzen procesorus, slēgt kopā divas videokartes (ko nespēja B450), USB 3.2 Gen 2 atbalstu un mums būs pieejams arī PCIe 4.0 līdz divām ierīcēm (videokarte un M.2 atmiņas ierīce). Tiesa, pārējo ierīču saziņai ar čipsetu joprojām tiek izmantots PCIe 3.0 x4 savienojums. Tāpat B550 čipseta sistēmplates būs pieejamas ar uzlabotiem VRM dizainiem, kas nozīmēs labāku procesora barošanas dzesēšanu un tādējādi stabilāku to darbību augstas noslodzes apstākļos.

    Reklāma

    Krietni nozīmīgāka nianse ir procesoru atbalsts. Kā varam redzēt attēlā zemāk, AMD sākotnēji paziņoja, ka tikai X570 un B550 čipseti atbalsta jaunās paaudzes Zen 3 arhitektūras AMD procesorus, kas izmanto AM4 soketu. Pozitīvi, ka AMD nemaina procesora ligdzu, kā to izdarīja Intel ar jaunajiem Comet Lake procesoriem un Intel Z490 čipseta sistēmplatēm. Tomēr pēc cilvēku izrādītā spiediena, AMD nācās paziņot, ka 400’tās sērijas sistēmplates atbalstīs vecākus procesorus. Būs gan jāpaspēlējas ar BIOS, jo visu procesoru paaudžu atbalstam tajos nepietiks vietas. Tomēr no otras puses, ņem vērā, ka oficiāli B550 sistēmplatē nevarēsim izmantot iepriekšējās paaudzes procesorus. Ja to gribēsim darīt, būs jāeksperimentē vai jāpērk X570 plate.

    Principā AMD B550 nozīmē ir jūtami lētākas, bet tehniski ne pārāk vājākas sistēmplates un tas ir patīkams jaunums tiem, kas šobrīd vēlās būvēt sev datoru uz AMD platformas. Tagad atliek iepazīties ar konkrēto sistēmplati un notestēt to, lai saprastu uz ko tā ir spējīga un kā tās sniegums ir samērojams ar iepriekš testētajām AMD X570 čipseta sistēmplatēm.

    Kas ir ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (Wi-FI)?

    ASUS ir sagatavojis vairākas AMD B550 čipseta sistēmplates un tās maksā sākot no aptuveni 100 eiro līdz pat aptuveni 250 eiro.

    Kā redzam sarakstā, ASUS piedāvā diezgan plašu AMD B550 produktu klāstu vairākās sērijās (PRIME, TUF GAMING un ROG STRIX) un pircēji var izvēlēties arī produktus ar iebūvētu Wi-Fi bezvadu interneta adapteri. Konkrētais uz apskatu saņemtais produkts pārstāv geimeriem mērķēto ROG STRIX produktu kategoriju un maksā virs vidējās tirgus cenas par AMD B550 čipseta sistēmplati. Apskatā noskaidrosim vai tas ir savas cenas vērts pirkums.

    ASUS produktu iepakojums, kā ierasts, ir ļoti gaumīgs un informatīvs. Nav lieku pūķu, bet ir uzskatāma sistēmplates fotogrāfija un svarīgāko funkciju apraksts.

    Šī ir dārgā gala AMD B550 čipseta sistēmplate, tāpēc arī iepakojuma saturs ir bagātīgs. Kastē bez pašas sistēmplates atradīsim arī Wi-Fi antenu, 4 x SATA 6Gb/s kabeļus, RGB apgaismojuma un adresējamo RGB LED lentu pagarinātājus, vadu savilcējus, M.2 skrūvītes un gumijas pamatnītes, ROG uzlīmes, draiveru disku un lietotāja pamācību.

    Ja ASUS PRIME sērijas sistēmplates ir veidotas gaišos toņos, tad ROG STRIX produkti valkā tumšo krāsojumu, ko vietām paspilgtina sarkanīgi akcenti. Šī ATX (30.5 cm x 24.4 cm) izmēra sistēmplate ir tumši pelēka no abām pusēm un izrotāta ar ROG uzrakstiem un attiecīgo simboliku. Uz pašas sistēmplates vienā apgabalā uz I/O paneļa bloka ir iestrādāts RGB apgaismojums un ASUS ir atstājis iespēju pievienot 2 x 4 kontaktu AURA RGB ierīces vai vienu 3 kontaktu adresējamo Gen 2 RGB ierīci. Tāpēc varēsim vienkārši savu sistēmu padarīt krāšņāku. Sistēmplate ir apveltīta ar uzlabotu procesora barošanu un PCIe 4.0 atbalstu. ASUS uzsver, ka šī sistēmplate ir labs pamats uz kura būvēt savu sapņu geiminga mašīnu.

    Procesors tiek barots izmantojot 8 + 4 kontaktu ligzdu risinājumu ar ASUS ProCool metāla apvalku labākai siltuma novadei. Sistēmplate izmanto 12+2 pakāpju strāvas padevi procesoram un visu šo saimniecību dzesē pamatīgi alumīnija radiatori uz VRM un I/O paneļa blokiem un papildus radiatori arī čipsetam un abām M.2 atmiņas ierīcēm. Uz sistēmplates ir arī divas ventilatoru pieslēgvietas procesoram. Tāpat ir viena pieslēgvieta AIO dzesēšanas sistēmas sūknim un 3 pieslēgvietas datora korpusa ventilatoriem. Tos pēc tam varam kontrolēt vai nu no BIOS, vai no ASUS AI Suite 3 programmas. Papildus mums ir pieejama arī temperatūras sensora pieslēgvieta, tādējādi šo jaudīgo sistēmplati varēsim pienācīgi nodzesēt.

    ASUS sola, ka ar šajā sistēmplatē iebūvētajām barošanas un dzesēšanas spējām būs pietiekami, lai mēs varētu pilnvērtīgi darbināt un arī virstaktēt pat jaudīgākos AMD Ryzen 5000 sērijas procesorus. Tāpat šī sistēmplate ir savietojama ar AMD Ryzen 4000 G un Ryzen 3000 sērijas galddatoru procesoriem.

    Sistēmplatei ir četras DIMM ligzdas, kurās varam ievietot DDR4 operatīvo atmiņu līdz 128 GB kopējam apjomam un sistēmplate atbalsta pat 5100 MHz maksimālo operatīvās atmiņas frekvenci.

    Uz pašas sistēmplates ir divas M.2 atmiņas ierīču ligzdas, kurās fiziski varam ievietot 2242/2260/2280/22110 izmēru moduļus. Jāņem vērā, ka tikai augšējā ligzda nodrošina PCIe 4.0 x4 (plus, SATA) darbības režīmu un apakšējā M.2_2 ligzda piedāvā tikai SATA vai PCIe 3.0 x4 režīmu. Pie tam, apakšējā ligzda dala datu kanālus ar abiem PCIe 3.0 x1 slotiem. Citiem vārdiem sakot, savu ātro PCIe 4.0 atmiņu liec augšējā slotā, lai spētu izmantot pilnas tās iespējas. Potenciālā datu pārraides ātruma starpība salīdzinot ar PCIe 3.0 x4 režīmu ir divas reizes un tas ir reāli jūtams ieguvums. Jāgaida, kad PCIe 4.0 atmiņas produktu piedāvājums būs plašāks un to cenas zemākas. Izlasi arī mūsu veidotos Patriot Viper VP4100 1TB Gen.4 NVMe un Samsung SSD 980 PRO PCIe 4.0 NVMe atmiņas produktu apskatus.

    Šai sistēmplatei ir iebūvētas Q-LED diagnostikas diodes (augšā pa labi), kas ļauj uzskatāmi redzēt sistēmas darbības statusu un ja rodas kaut kādas problēmas ar tās iestartēšanos, pēc šīm diodēm varam mēģināt ātrāk noteikt, kura tieši komponente ir pie vainas.

    Uz sistēmplates ir veseli pieci PCIe sloti, kas ļauj pieslēgt lielu daudzumu dažādu paplašināšanas karšu vai arī izmantot vairāku videokaršu slēgumus. Sistēmplate atbalsta gan NVIDIA SLI, gan AMD CrossFireX videokaršu slēgumus. Mums ir pieejami divi pilnizmēra (viens no tiem ir pastiprināts ar metāla rāmi) PCIe x16 sloti, kas atsevišķi darbojas x16, bet kopā x8 režīmos. Augšējais no šiem slotiem darbojas PCIe 4.0 x16 režīmā un nodrošina tiešu savienojumu ar procesoru. Savukārt, otrs darbojas PCIe 3.0 x16 režīmā un savienots ar čipsetu tāpat kā pārējie trīs PCIe 3.0 x1 sloti.

    Sistēmplate ļauj pievienot līdz sešām SATA 6 GB/s ierīcēm, piemēram, SSD diskiem. Jāpiezīmē, ka uz sistēmplates ir arī Thunderbolt pieslēgvieta, tātad varēsim piepirkt ThunderboltEX 3 paplašināšanas karti un pieslēgt Thunderbolt ierīces.

    Sistēmplates I/O panelī redzam DisplayPort 1.2 un HDMI 2.1 (4K @ 60Hz) video izejas, kā arī noderīgo BIOS FlashBack pogu, kas ļauj uzstādīt BIOS programmatūru pat bez sistēmplatei pievienota procesora vai operatīvās atmiņas. Pavisam nesen nopirkām testiem jauno Ryzen AMD Ryzen 9 5900X procesoru un gandrīz nekur uz priekšu netikām, jo gribējām to izmantot ar sistēmplati, kurai bija pavecs BIOS un nebija iespējas bez procesora atjaunot tā programmatūru. Labi, ka pie rokas bija vecāks Ryzen procesors. Tālāk redzam četrus USB 2.0 portus un trīs USB 3.2 Gen 2 portus no kuriem divi ir Type-A un viens Type-C ports. Tad seko Ethernet tīkla pieslēgvieta un antenas savienojumi. Visbeidzot, redzam piecas 3.5mm audio pieslēgvietas un optisko S/PDIF pieslēgvietu.

    Produkts aprīkots ar ROG SupremeFX 7.1 kanālu High Definition Audio CODEC S1220A audiokarti, kas nodrošina kvalitatīvu skanējumu.

    Sistēmplatei ir iebūvēta Intel Wi-Fi 6 AX200 bezvadu tīkla karte, kas darbojas gan 2.4GHz, gan 5GHz frekvencēs un nodrošina līdz 2.4Gbps datu pārraides ātrumus, kā arī Bluetooth 5.1 savienojumus. Par vada tīkla savienojumu atbild Intel I225-V 2.5Gb tīkla karte.

    Programmatūra

    Arī šai sistēmplatei ražotājs izmanto savu ierasto UEFI BIOS dizainu un funkciju klāstu. Mums tiek piedāvāts vienkāršais režīms (EZ Mode), kur pat bērnam būs skaidrs, kas ir kas, kā arī normālais režīms, kur var padziļināti pielāgot dažnedažādus sistēmas iestatījumus un veikt komponenšu virstaktēšanu. Papildus no BIOS varam kontrolēt arī sistēmas dzesēšanu (Q-Fan konfigurators) – gan sistēmas ventilatorus (arī tos, kas dzesē čipsetu), gan papildus pieslēgto šķidruma dzesi. Šāds BIOS būs informatīvs gan iesācējiem, gan profesionāliem virstaktētājiem.

    Armoury Crate programma ļauj ērtāk iegūt draiverus un citu noderīgu programmatūru mūsu ROG sistēmplatēm vai portatīvajiem datoriem. Tāpat no šīs programmas tiek kontrolēts Aura RGB apgaismojums.

    Windows vidē pavisam noteikti ir vērts apskatīt AI Suite 3 programmu, kas piedāvā dažādas noderīgas funkcijas – automātisku virstaktēšanu, ventilatoru/dzesētāju kontroli, kā arī citas noderīgas funkcijas.

    Mums nav obligāti jāuzstāda visas šīs programmas un dators pilnvērtīgi darbosies arī bez tām, tomēr pozitīvi, ka ASUS piedāvā dažādas noderīgas programmas, ko varam izmantot pēc vajadzības. Tās arī ar katru ierīču paaudzi kļūst arvien nostrādātākas un labākas.

    Veiktspējas testi

    Esam izveidojuši vēl vienu testu datoru uz kura turpmāk tiks testētas jaunākās sistēmplates, videokartes un citas interesantas datoru ierīces. Pēdējo mēnešu laikā esam pamatīgi uzlabojuši arī šo datoru un sapirkuši tam krietni jaudīgāku modulāru barošanas bloku, ātru operatīvo atmiņu un NVMe SSD atmiņu.

    Testēšana notiek uz šāda datora:

    Šajā testā izmantoju nu jau iepriekšējās paaudzes AMD Ryzen 7 3700X procesoru, kas darbojas ar 8 kodoliem un 16 pavedieniem (threads). Šī procesora bāzes frekvence ir 3.6GHz, to var virstaktēt un procesora TDP ir 65W. Pozitīvi, ka kopā ar šo procesoru kastē ir iekļauts arī visnotaļ adekvāts un spējīgs Wraith PRISM dzesētājs, kas spēj pilnīgi nodzesēt šo procesoru. Piemēram, MSI MPG Z490 GAMING CARBON WIFI sistēmplates testā noskaidroju, ka kopā ar Intel Core i7-10700 komplektā nākošais dzesētājs nespēj tikt galā ar tam uzticēto darbu – procesors pārkarst un sabremzējas. Bet šoreiz testā izmantoju vienkāršu un nedārgu AIO šķidruma dzesētāju – Cooler Master MasterLiquid 240, kas sevi labi parādīja arī citos testos.

    Testu gaitā procesora temperatūra sasniedza 75 grādus un sistēmplate uzkarsa līdz 35 grādiem. Abām komponentēm šie ir labi rādītāji, jo konkrētajam procesoram maksimāli pieļautā darbības temperatūra ir 95 grādi. Tiesa, ASUS ROG STRIX B550-E GAMING testā mēs redzējām procesora maksimālo temperatūru tikai 66 grādu līmenī.

    AMD Ryzen Threadripper sistēmplašu testos esam pasākuši izmantot arī AIDA64 atmiņas veiktspējas testus un paredzams, ka tos izmantosim arī turpmāk, lai varam labāk salīdzināt dažādu sistēmplašu reālo veiktspēju tieši atmiņas operācijās.

    Tālāk testējam sistēmu ar Cinebench (R15 un R20 versijas), kas pārbauda procesora spējas. Cinebench R15 testā iegūti 1849 un Cinebench R20 testā – 4225 punkti. Citām mūsu testētajām sistēmplatēm šajos testos bija attiecīgi ap 2000 un 4600 punkti.

    Ar SuperPi programmu varam likt procesoram aprēķināt Pī (π) skaitli. Piemēram, 1 miljonu garu pī skaitli ar šo datoru varam aprēķināt 9.734 sekundēs. Šī programma darbojas viena kodola režīmā. Labākais rezultāts, kas šajā testā redzēts starp AMD B550 čipseta platēm ir 9.484 sekundes un pieder ASUS ROG STRIX B550-XE GAMING WIFI sistēmplatei.

    Ar wPrime varam izmērīt procesora vairākkodolu kopdarbības veiktspēju. Šajos testos uzdodam datoram rēķināt pirmo 32 un 1024 miljonu skaitļu kvadrātsaknes. Jo mazāks laiks, jo labāk. Šajā testā rekordists mums bija MSI MAG B550M MORTAR ar 3.262 sekundēm 32M testā un 85.706 sekundēm 1024M testā.

    Zemāk divi testi, kas pārbauda procesora spējas atkodēt HEVC formāta video. x265 Benchmark testā mums ir drīzāk viduvējs rezultāts, jo labākie rezultāti, ko esmam redzējuši citām AMD B550 platēm bija ap 30-31 sekundi un 36-37fps. Savukārt HEVC Decode Benchmark testā iegūtais 1499.71 punktu rezultāts pārspēj ASUS ROG STRIX B550-E GAMING testā iegūtos 1388.73 punktus, bet piekāpjas 1615.63 punktiem, ko redzējām ASUS ROG STRIX B550-XE GAMING WIFI testā.

    Populārajā 7-zip arhivatorā ir iestrādāts arī veiktspējas tests, kas ļauj labāk saprast, kādas ir konkrētā datora datu arhivēšanas un atarhivēšanas spējas. Šajā testā ar aptuveni 76 tūkstošiem punktu priekšā ir tādi produkti kā ASUS ROG STRIX B550-I GAMING un MSI MAG B550 TOMAHAWK.

    Tagad atpakaļ pie klasiskajiem veiktspējas testiem – Geekbench un RealBench. Tie pārbauda procesora viena kodola vai vairāku kodolu kopdarbības spējas pildot dažādus uzdevumus. Šajā testā mums ir rezultāti ir diezgan atšķirīgi un konkrētais produkts iejūk kopējā pūlī kaut kur pa vidu.

    Interesantā kārtā uz vairākām iepriekš testētām ASUS veidotām AMD B550 čipseta sistēmplatēm šis tests nespēja veiksmīgi izpildīties un varam salīdzināt ar MSI konkurējošiem produktiem. Labākais šajā testā redzētais 184 237 punktu rezultāts pieder MSI MAG B550M MORTAR.

    Ar PassMark PerformanceTest mēs varam iegūt sistēmas kopējo veiktspējas novērtējumu. Šajā testā mēs esam ar salīdzināmām platēm diezgan labu rezultātu sasnieguši.

    Ar PCMark10 arī varam iegūt kopējo sistēmas veiktspējas novērtējumu klasiskiem biroja darbiem. Arī te sniegums ir labs un labākie rezultāti ir tikai ap un mazliet virs 7000 punktiem.

    Salīdzinājumam BMW testu Ryzen Threadripper sistēma norenderēja 1:09 min, bet Intel Core i9-9900K ar šo uzdevumu tika galā tikai 2:48 minūtēs. Šoreiz rezultāts – 3:12 min. Gandrīz visas pārējās testētās sistēmplates spēja pašļūkt zem 3 minūšu atzīmes un līderis ar 2:55 min bija MSI MAG B550 TOMAHAWK.

    Classroom tests Ryzen Threadripper gadījumā bija gatavs 3 minūtēs, bet uz Intel Core i9-9900K sistēmas tas tapa veselās 8:40min, bet šoreiz tas renderējās 9:28 min. MSI MAG B550 TOMAHAWK testā šis renderis tika randīts par nepilnu minūti īsākā laikā – 8:39 min.

    Kopš AMD Ryzen Threadripper testiem esam pasākuši lietot arī V-RAY testu un šoreiz sasniedzām 11 879 punktu rezultātu, kas ir pa vidu starp citu testēto salīdzināmo plašu sniegumu. Rekordists ar 13 221 punktiem šajā testā bija ASUS ROG STRIX B550-XE GAMING WIFI.

    Secinājumi

    Tagad, kad esam notestējuši veselu lērumu AMD B550 čipseta sisēmplates, mēs uzskatāmi redzam kādu veiktspējas līmeni ar tām varam sasniegt un vai ir starpība starp dažādu cenu produktiem. Veiktspējas ziņā starpība ir novērojama, taču ne vienmēr dārgākā sistēmplate spēs uzrādīt visaugstākos rezultātus visos testos, tie tomēr ir dažādi un pārbauda dažādus produktu aspektus. To labi redzam arī šajā apskatā, kur apskatītā sistēmplate ir viena no dārgākajām AMD B550 sistēmplatēm, ko ražo ASUS, taču veiktspējas ziņā tā drīzāk ir pa vidu.

    Tāpēc drīzāk pareizi ir izvēlēties šādu produktu pēc funkcijām, kas mums ir nepieciešamas. Ja izmantosim jaudīgu Ryzen 5000 procesoru, tad padomājam par to, lai tas tiktu pietiekami labi nobarots ar elektrību un labi dzesējas VRM. Ja gribam RGB apgaismojuma efektus un šķidruma dzesi, raugāmies, lai mums uz plates pietiktu pieslēgvietu. Tāpat padomājam vai mums vajag tīkla, bezvadu vai abus interneta pieslēgumus. Lai arī šīs sistēmplates ir diezgan līdzīgas savā starpā, atšķirības ir. Un galu galā, svarīgs var būt arī izmērs un dizains, jo ne visiem datori ir necilas kastes, kas mētājas zem galda. Tas ir pavisam okei lepoties ar savu datoru!

    ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (Wi-FI) ir labi aprīkots produkts, kas labi dzesējas, nodrošina bezvadu (un reizē arī vada) tīkla savienojumu, tomēr pievīla ar savu veiktspēju. Jeb drīzāk veiktspējas viduvējību.

    Lai arī šobrīd uz testu saņemto AMD B550 sistēmplašu krājumi ir beigušies, drīzumā sagatavosim vēl vienu interesantu testu, kad dažām šī čipseta ASUS sistēmplatēm ieliksim jauno AMD Ryzen 9 5900X procesoru un pārbaudīsim, cik ļoti tas mainīs veiktspējas testu rezultātus. Kā tu domā, kāda būs ietekme?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Juris
    29.01.2021 20:25

    …AMD ar šo čipsetu mūs iepazīstināja šī gada vasaras sākumā un tas…

    Vasara šogad vēl nav bijusi!

    Johnny
    24.02.2021 18:34

    Sveiks, Kristap. Ir super, ka ir šādi testi un ir ko salīdzināt,bet ja neesi supergu, tad grūti to visu info apkopot.Vai nevar kādu jūsu kursors.lv mēneša,vai jebkāda perioda topu uztaisīt, kur ir apkopots labākais PC komponenšu salikums ar labāko price-performance ratio?

    Johnny
    24.02.2021 19:07

    Super, tā turpināt.Prieks lasīt un redzēt kā gadu gaitā jūs augat, kļūstiet kvalitātīvaki un visaptverošāki.

    Snow
    29.01.2021 21:38

    Nav nekas labāks par x570. B550 ir performance mātene, bet x570 Enthusiast kas zin ko un kā var sadarīt, pašam ir x570 un rama frekvence ir 5100Mhz,

    Reklāma