Web Analytics
More
    Reklāma

    MSI MPG Z490 GAMING CARBON WIFI sistēmplates apskats

    Jaunākie raksti

    Kamēr normāli cilvēki vasarā domā par atpūtu un ceļojumiem, mums ir sasūtīta kaudze ar jaunām sistēmplatēm. Uz testu rindā gaidā vairākas jaunā Intel Z490 čipseta plates, ir arī AMD B550 produkts un tikko svaigi atceļoja divas ļoti interesantas AMD Threadripper 3 sistēmplates. Tas viss būs jānotestē un sāksim darbus ar MSI MPG Z490 GAMING CARBON WIFI sistēmplates apskatu. Ar savu ap 280 eiro cenu šī sistēmplate ir drīzāk vidējās klases piedāvājums starp Intel Z490 čipseta sistēmplatēm.

    Reklāma

    Ko jaunu mums piedāvā Intel Z490 čipsets?

    Pašās aprīļa beigās Intel izziņoja savu jaunāko entuziastu klases platformu – Intel Z490, jaunos Comet Lake paaudzes galddatoru procesorus un partneri uzreiz izziņoja gūzmu saderīgu sistēmplašu.

    Intel Z390 un Z490 čipsetu salīdzinājums (Attēls no Hexus.net)

    Jaunais Intel Z490 čipsets nāk ar izmaiņām procesora ligzdai, jo iepriekš izmantoto LGA 1151 nomaina jaunā LGA 1200 procesora ligzda. Tas nozīmē, ka jaunajās sistēmplatēs nevarēsim izmantot Coffee Lake un vecāku paaudžu procesorus. Ja raugāmies nākotnē, tad satraukties nevajag, jo Intel Z490 sistēmplates atbalstīs Intel nākamās procesoru paaudzes Rocket Lake produktus. Tie beidzot atnesīs PCIe 4.0 atbalstu vismaz tām sistēmplatēm, kas šobrīd tiek reklamētas kā “PCIe 4.0 ready”. Sagaidāms, ka šie jaunie procesori tiks izlaisti šī gada pašās beigās vai vispār nākamā gada sākumā.

    Visādi citādi izmaiņas starp abiem čipsetiem nav lielas. Klāt ir nācis integrēts Wi-Fi 6 CNVi atbalsts, kas ļauj sistēmplašu ražotājiem savos produktos iestrādāt AX200 bezvadu tīkla risinājumus un jaunais čipsets atbalsta arī 2.5 gigabitu Ethernet tīkla savienojumu. Protams, sistēmplašu ražotāji paši izlemj, kuros produktos šīs jaunās iespējas iekļaut. Plus, jaunais čipsets ļauj ar Core i7 un Core i9 procesoriem izmantot ātrāku DDR4-2933 operatīvo atmiņu.

    Parunāsim par Intel Comet Lake procesoriem

    Pašā vasaras sākumā izlaistie Comet Lake paaudzes galddatoru procesori joprojām veidoti izmantojot 14nm tehnoloģiju, kamēr AMD savus Ryzen 3000 procesorus veido izmantojot 7nm tehnoloģiju. Jaudīgākais AMD Ryzen 9 3950X procesors darbojas ar 16 fiziskiem kodoliem, kamēr jaudīgākais Intel Core i9 procesors darbojas ar 10 kodoliem. Tiesa, mazliet atšķiras abu procesoru bāzes frekvence (3.70 GHz Intel gadījumā pret 3.5 GHz AMD gadījumā). Šis ir uzskatāms par pavisam inkrementālu uzlabojumu un dod iespēju AMD ar vēl lielāku muti iegrauzties entuziastu tirgus segmenta pīrāgā.

    Jaudīgākais Intel Core i9-10900K, kas darbojas ar 10 kodoliem un 5.3GHz (boost) takts frekvenci ir ar 125W TDP, taču turbo režīmā jaudas prasības pieaugs līdz 250W un sistēmplašu ražotāji vispār iet vēl tālāk un rēķinās ar 320-350W jaudu, lai nodrošinātu maksimāli ilgu darbību turbo režīmā. Šis ir jāņem vērā izvēloties gan barošanas bloku, gan dzesētāju. Tāpat kā iepriekšējās paaudzēs, Intel piedāvā arī procesoru “K” versijas, kas dod iespēju padarboties ar virstaktēšanu.

    Zemāk vari iepazīties ar pavasarī izziņotajiem jaunajiem Celeron, Pentium Gold, Core i3, Core i5, Core i7 un Core i9 procesoriem.

    Tā kā Intel Z390 sistēmplašu apskatiem izmantojām Intel Core i9-9900K procesoru ar 8 kodoliem, tad arī turpmākajiem Intel Z490 sistēmplašu testiem piemeklēju salīdzināmu procesoru – Core i7-10700, kam arī ir 8 kodoli. Procesora “K” modelis šoreiz izpalika, jo tā iegādes laikā šī versija gluži vienkārši vēl nebija brīvi pieejama. Varbūt ar laiku šo procesoru nomainīšu uz Core i7-10700K vai pat Core i9-10900K, jo gribu savām acīm redzēt uz ko spējīgs šis jaunais 10 kodolu procesors.

    Tā kā šis nav “K” sērijas procesors, Intel kastē ir iekļāvis arī dzesētāju. Tas ir piedzīvojis mazas izmaiņas. Dzesētājs joprojām ir cilindrisks tāpat kā iepriekšējās paaudzēs, taču Intel logo fons nu ir melns un melns ir arī radiators. Beidzot arī vadi ievietoti apvalkā un nerēgojas laukā. Radiatora vara elements izmēros ir pavisam mazs un uz tā ir uzklāta termopasta, lai varam uzreiz dzesētāju likt pie darba. Nostiprināšanas metode nav mainījusies un ir super vienkārša. Eh, ja vien Intel būtu redzējis, kādus krāšņus un spējīgus dzesētājus ar saviem procesoriem piedāvā AMD.

    Pozitīvi, ka uz jaunās LGA 1200 procesora ligzdas varēsim izmantot arī vecākus LGA 115x (LGA 1150, LGA 1151, LGA 1155, LGA 1156) ligzdai paredzētus dzesētājus.

    Kas ir MSI MPG Z490 GAMING CARBON WIFI?

    Šī sistēmplate kopējā ražotāja videospēļu cienītājiem paredzēto Intel Z490 sistēmplašu klāstā nostājas pa vidiņam. Dārgajā galā mums ir MSI MEG sērijas sistēmplates, bet lētajā – MAG un vienkārši Pro sērijas produkti. Es pat gribu teikt, ka šāda MPG sērijas sistēmplate būs ar atliektiem galiem pietiekama pat visnotaļ prasīgam geimerim, jo ļauj izmantot pašus jaudīgākso modernos Intel procesorus, ievietot četrus operatīvās atmiņas moduļus līdz 4800MHz (OC), divas jaudīgas videokartes un nodrošina 2.5G vadu un Wi-Fi 6 bezvadu savienojumus. Tāpat šī sistēmplate ir gatava PCIe 4.0, kad nu būs pieejami nākamās paaudzes Intel procesori. Plus, sistēmplatei ir iebūvēts arī RGB apgaismojums un iespēja pieslēgt papildus RGB lentas, ko kontrolēt ar MYSTIC LIGHT sistēmu.

    • MSI MEG Z490 Godlike
    • MSI MEG Z490 Ace
    • MSI MEG Z490 Unify
    • MSI MEG Z490I Unify
    • MSI MPG Z490 Gaming Carbon WIFI
    • MSI MPG Z490 Carbon EK X
    • MSI MPG Z490 Gaming Edge WIFI
    • MSI MPG Z490M Gaming Edge WIFI
    • MSI MPG Z490 Gaming Plus
    • MSI MAG Z490 Tomahawk
    • MSI Z490-A Pro

    Produkta iepakojums atgādina ainu no kādas Need for Speed videospēles, bet vismaz izmantotie fonti sakrīt ar tiem, kas redzami arī uz pašas sistēmplates, tāpēc varam teikt, ka stils ieturēts godam. Tā tomēr ir sistēmplate geimeriem, tāpēc der.

    Iepakojums pats par sevi nav pārlieku krāšņs, tomēr kopā ar sistēmplati saņemam sauju noderīgu kabeļu – divus SATA kabeļus, RGB spliteri un divus RGB apgaismojuma kabeļus. Tāpat man ļoti patīk antenas dizains, tā ir ļoti stabila salīdzinot ar krietni šaurākām antentām, kādas kopā ar saviem produktiem, piedāvā, piemēram, ASUS. Nav aizmirsts arī par MSI logo uzlīmi un kabeļu uzlīmēm.

    Pati sistēmplate ir ieturēta tumšos toņos gan no priekšpuses, gan aizmugures. Kā jau produkta nosaukums rāda, uz sistēmplates atradīsim arī vairākus elementus, kas izpildīti karbona stilā. Šur tur pa kādam uzrakstam un pūķim. Ah, geimeri!

    Tā kā tiek izmantots Intel Z490 čipsets, tad procesora ligzda šoreiz izmanto LGA 1200 formātu un tajā šobrīd varam ievietot tikai desmitās paaudzes Intel Core, Pentium Gold vai Celeron procesorus.

    Šī sistēmplate izmanto 8+4 kontaktu barošanu procesoram un tas ļauj nodarboties arī ar virstaktēšanu, ja procesors to ļauj. Dārgākās Intel Z490 sistēmplates piedāvā vēl jaudīgāku 8+8 barošanu procesoram. Procesora barošanas elementus dzesē pamatīgi metāla dzesētāji, kas vēl ir savienoti kopā ar siltumvadu.

    Sistēmplate ļauj ievietot līdz četriem DDR4 operatīvās atmiņas moduļiem un tie darbosies divu kanālu režīmā. Sistēmplate atbalsta DDR4-4800 (OC) atmiņas moduļus un to XMP profilus varam ērti ieslēgt no BIOS.

    Sistēmplatei ir divas M.2 ligzdas un abas nodrošina iespēju izmantot PCIe 3.0 x4 ierīces. Ka izmantojam vairākas M.2 SSD ierīces, varam ar M.2 Genie programmu varam tās saslēgt kopā RAID 0 slēgumā un būtiski uzlabot to ātrdarbību.

    Abām ligzdām pa virsu ir uzskrūvētas dzesēšanas plāksnes. SSD ierīču dzesēšana ļauj nodrošināt to stabilu un ātru darbību. Interesanti, ka augšējo ligzdu būs jānoņem, lai varētu korekti pieskrūvēt sistēmplati datora korpusā. Stils šoreiz stāv pāri funkcionalitātei.

    Uz sistēmplates izvietoti divi mazie PCIe 3.0 x1 sloti un trīs PCIe 3.0 x16 sloti no kuriem divi ir ar konstruktīvi spēcīgākiem metāla ietvariem. Tajos varēsim droši iespraust mūsu makanās videokartes, lai saslēgtu NVIDIA SLI vai AMD CrossFire vairāku karšu slēgumos.

    Kā redzam, uz sistēmplates vizuāli uzskatāmi apskaidrots, ko nozīmē kura pieslēgvieta un to klāsts ir gana plašs, lai teju katrs varētu pievienot visas savas datu uzglabāšanas, dzesēšanas un apgaismojuma ierīces.

    Dārgākās sistēmplatēs mēs parasti sagaidām tādas ērtas lietas kā restartēšanas/ieslēgšanas pogas un mazus displejus POST kodu attēlošanai, taču MSI šai sistēmplatei izvēlējies mazliet savādāku, bet reizē arī nesliktu risinājumu. Proti, fizisku pogu mums nav un to vietā ir lērums ventilatoru un apgaismojuma pieslēgvietu (ir pat atsevišķas pieslēgvietas Corsair un Rainbow RGB apgaismojuma sistēmām), taču ir četras gaismas diodes pēc kuru izgaismojuma varam saprast, kura komponente mums liedz veiksmīgi iestartēt datoru.

    Kā redzam attēlā zemāk, sistēmplatei varam pieslēgt līdz sešām SATA 6Gb/s ierīcēm. Blakus šīm pieslēgvietām labajā pusē redzam arī USB 3.2 Gen2 pieslēgvietu, kas noderēs, lai ātru datu pārraidi nodrošinātu modernāku datoru korpusu portiem.

    Aizmugurē pieslēgvietu panelī mums ir gana daudz interesantu un noderīgu portu. Jau pa gabalu redzam aizvēsturisko PS/2 portu tikpat aizvēsturisku tastatūru un peļu pieslēgšanai un divus USB 2.0 portus. Zemāk ir gan HDMI, gan DisplayPort video pieslēgvietas, kas būs noderīgas, ja izmantosim procesorus ar iebūvētām videokartēm. Tālāk uz leju seko USB 3.2 Gen 2×2 20Gbps (Type-C) pieslēgvieta un četras USB 3.2 Gen 2 10Gbps (Type-A) pieslēgvietas ar 2.5G LAN pieslēgvietu. Zemāk redzam Wi-Fi antenas pieslēgvietu un audio pieslēgvietas ar optisko S/PDIF portu.

    Tīklu departamentā mēs no MSI saņemam Realtek izstrādātu 2.5 gigabitu Ethernet karti un sistēmplatē ir iebūvēta arī Wi-Fi 6 (AX201) bezvadu tīkla karte, kas spēj nodrošināt līdz 2.4 gigabitu datu pārraides ātrumus. Tas ir patīkams spēju pieaugums. Tāpat bezvadu tīkla karte nodrošina arī Bluetooth 5.1 savienojumus, kas ļaus datoram ērti pieslēgt, piemēram, bezvadu austiņas.

    Programmatūra

    Galvenā programma, kas MSI datoros kontrolē dažādus to aspektus, ir MSI Dragon Center. To var lejuplādēt no MSI tīmekļa vietnes un izmantot, lai pārslēgtu datora darbības režīmus vai tos pielāgotu.

    Šo programmu var izmantot arī, lai monitorētu datora darbību. Monitoringa skatā redzēsim datora noslodzi, kā arī tā dzesēšanas sistēmas darbību.

    Programma piedāvā iespēju pielāgot displeja režīmu, lai mēs varētu ilgāk kapāt savas videospēles nepagurstot.

    Diezgan pamatīga šajā programmā ir arī tīkla savienojumu kontroles sadaļa. Tajā varam apskatīties, kādi tīkli ir mums apkārt, kā tie pārklājas un tādējādi traucē viens otram un varam arī noteiktām programmām, piemēram, videospēlēm, uzstādīt augstākas prioritātes. Tad varēsim spēlēt un nebaidīties par tīkla nepietiekamības problēmām.

    Un visbeidzot tiekam arī līdz apgaismojuma kontroles sadaļai. Tā savā būtībā ir līdzīga konkurējošiem risinājumiem no citiem datoru aksesuāru ražotājiem un ļauj dažādām MYSTIC LIGHT apgaismojuma sistēmu atbalstošām apgaismojuma sistēmām pielāgot iestatījumus. Konkrētā sistēmplate ir izgaismota divos apgabalos (pie procesora un čipseta) un abus apgabalus var konkrēt atsevišķi vai kopā.

    Audio kontroli realizē Realtek Audio Console programma, ko MSI mums palūgs lejuplādēt no Microsoft Store lietotņu veikala. Programmā varam izmantot ekvalaizeru, lai pielāgotu skanējumu un kontrolēt audio portus. MSI uzsver, ka arī audio komponentes veidotas no kvalitatīviem elementiem un uz sistēmplates izvietotas tā, lai tām netraucētu apkārt esošo elementu signāli. Plus, noderīga funkcija būs krakšķu likvidēšana brīžos, kad pieslēdzam vai atslēdzam kādu audio ierīci.

    MSI BIOS ir vizuāli saprotams, informatīvs un vienkārši lietojams. Tam ir vienkāršais skats, kas apkopo pašu galveno informāciju, monitoringa sadaļa, kurā var aplūkot dzesēšanas sistēmas darbību un sistēmas noslodzi, kā arī paplašinātā (Advanced) sadaļa, kas ļauj pielāgot iestatījumus krietni padziļinātāk. Īpaši man patika Board Explorer sadaļa, kurā var uzskatāmi aplūkot, kas konkrēti šobrīd ir pieslēgts pie kura sistēmplates porta un kādā režīmā šīs ierīces darbojas. Tas var palīdzēt noteikt defektīvas paplašinājumu kartes vai apgaismojuma ierīces.

    Veiktspējas testi

    Esam izveidojuši vēl vienu testu datoru uz kura turpmāk tiks testētas jaunākās sistēmplates, videokartes un citas interesantas datoru ierīces. Salīdzinot ar iepriekšējo testu sistēmu, mums šobrīd ir lēnāka SSD atmiņa, cita operatīvā atmiņa un mazāk jaudīgs barošanas bloks. Tas mazliet ietekmē rezultātus salīdzinot ar iepriekšējo sistēmu, bet nedomāju, ka būtiski. Laika gaitā ieliksim ātrāku SSD arī šajā testu datorā un pakāpsimies uz funkcionālāku (modulāru) barošanas bloku ar lielāku jaudu. Testēšana notiek uz šāda datora:

    • Sistēmplate: MSI MPG Z490 GAMING CARBON WIFI
    • Procesors: Intel Core i7-10700
    • Videokarte: GIGABYTE AORUS GeForce RTX 2070 SUPER
    • Operatīvā atmiņa: Corsair Vengeance LPX 8GB 3000MHz DDR4 CL15
    • SSD: Samsung 860 EVO 250GB 2.5″ SATAIII
    • Barošanas bloks: Cooler Master PSU MasterWatt Series 700W
    • MonitorsLG 34UM88C-P
    • Windows 10 64-bit

    Pirms ķeros pie veiktspējas testiem, gribēju saprast, cik spējīgs ir kopā ar procesoru nākušais dzesētājs. Paslogojot procesoru, visai drīz varēju novērot, ka tas sāk pārkarst un samazinās tā veiktspēja. To pēc tam varēja just arī veiktspējas testu rezultātos. Tātad, ja gribēsi Intel Core i7-10700 darbināt pilnā jaudā, laicīgi sarūpē sev spējīgāku dzesēšanas sistēmu. Tagad skaidrs, ka mums būs jāuzlabo arī tā savā testu datorā.

    Viena lieta ir šajā apskatā salikt bezkaislīgus veiktspējas testu rezultātus, bet pavisam cits smeķis ir salīdzināt tos ar citām sistēmplatēm. Šajā gadījumā es tos salīdzināšu ar ASUS ROG Maximus XI Extreme un MSI MEG X570 ACE sniegumu. Konkurenti ir izvēlēti tieši tādi, lai saprastu, kā šī Intel Z490 sistēmplate ir samērojama ar Intel Z390 dārgā gala sistēmplati, kā arī AMD X570 dārgā gala produktu.

    Veicot CINEBENCH R15 testu vairākas reizes pēc kārtas, redzēju, ka rezultāti samazinājās. Tas uzskatāmi parāda, ka procesora dzesētājs netiek galā ar savu darbu un pašaizsardzības nolūkos procesors samazina veiktspēju. Labākais rezultāts CINEBENCH R15 bija ap 1900 punktiem, bet CINEBENCH R20 – 4351 punkti. Salīdzinājumam MSI MEG X570 ACE 2023 (CINEBENCH R15) un 4546 (CINEBENCH R20) punktus un ASUS ROG Maximus XI Extreme uzrādīja 1933 (CINEBENCH R15) un 4235 (CINEBENCH R20) punktus.

    Ar SuperPi programmu varam likt procesoram aprēķināt Pī (π) skaitli. Piemēram, 1 miljonu garu pī skaitli ar šo datoru varam aprēķināt 7.7 sekundēs. Šī programma darbojas viena kodola režīmā. Šajā testā jaunā MSI sistēmplate pārspēja AMD sistēmplati (9.610 sekundes), bet piekāpās iepriekšējās paaudzes ASUS platei (7.734 sekundes).

    Ar wPrime varam izmērīt procesora vairākkodolu kopdarbības veiktspēju. Šajos testos uzdodam datoram rēķināt pirmo 32 un 1024 miljonu skaitļu kvadrātsaknes. Jo mazāks laiks, jo labāk. Šajā testā jaunā MSI plate pārspēja ASUS Z390 plati (3.984 un 95.310 sekundes), bet piekāpās AMD platei (3.158 un 84.703 sekundes).

    Zemāk divi testi, kas pārbauda procesora spējas atkodēt HEVC formāta video. HEVC Decode Benchmark ļoti slikti veicās AMD platei (1406.86 punkti), bet Z390 plate uzrādīja labāku sniegumu (1811.01 punkti).

    Populārajā 7-zip arhivatorā ir iestrādāts arī veiktspējas tests, kas ļauj labāk saprast, kādas ir konkrētā datora arhivēšanas un atarhivēšanas spējas. Arī šajā testā jaunā MSI plate ir virs AMD plates (55006 MIPS), bet netur līdzi Z390 platei (67160 MIPS).

    Tagad atpakaļ pie klasiskajiem veiktspējas testiem – Geekbench un RealBench. Tie pārbauda procesora viena kodola vai vairāku kodolu kopdarbības spējas pildot dažādus uzdevumus. Šajā testā principā jaunā MSI plate iepaliek abiem konkurentiem. Vienīgi Multi-Core testā tā mazliet pārspēj AMD plati, kas ieguva 6858 punktus.

    Realbench testā testa galvenais varonis ir krietni priekšā AMD platei (135 883 punkti), taču pavisam mazliet iepaliek Z390 platei (183 127 punkti).

    Ar PassMark PerformanceTest mēs varam iegūt sistēmas kopējo veiktspējas novērtējumu. Te mums ir labs rezultāts, taču redzam atmiņas un diska dēļ zaudējam šajos apakštestos. Z390 platei šajā testā bija 6425.3 punkti, bet AMD platei – 6661 punkti.

    Ar PCMark10 arī varam iegūt kopējo sistēmas veiktspējas novērtējumu klasiskiem biroja darbiem un šajā testā MSI produkts mazliet piekāpjas gan Z390 (7220 punkti), gan AMD (7210 punkti) platēm.

    Kā redzam pēc veiktspējas testu rezultātiem, ar šādu procesoru un atmiņām ne visos gadījumos izdevās pārspēt abus konkurentus. Bet es domāju, ka ieliekot uzdzenamu procesoru un ātrāku SSD atmiņu, kā arī uzlabojot procesora dzesēšanu, rezultāts būtu kā minimums līdzīgs un varbūt pat labāks.

    Bet ja atmetam papagaiļu mērīšanu sintētiskajos veiktspējas testos, tad gribu teikt, ka šī ir ļoti spējīga sistēmplate, kas ļaus bez problēmām un aizturēm gan darīt darbus, gan spēlēt visas aktuālākās videospēles.

    Secinājumi

    MSI MPG Z490 GAMING CARBON WIFI tiek galā ar visiem tai uzticētajiem uzdevumiem. Sistēmplate izskatās labi un nodrošina visas nepieciešamās pieslēgvietas, piedāvā Intel Z490 ieviestos tīkla uzlabojumus, kā arī RGB gaismiņas, kuru efektus var padarīt vēl krāšņākus pieslēdzot papildus aksesuārus vai RGB lentas. Ja meklē ideālu iespēju un cenas attiecību, tad visdrīzāk paliksi pie iepriekšējās paaudzes Intel Z390 plates vai pat pakāpsies vēl zemāk par kādu klasi, tomēr, ja galvenais ir sakomplektēt datoru nākamajiem 5 gadiem, tad ir vērts izpētīt jauno Intel Z490 platformu un jauno Comet Lake procesoru. Tu par to samaksāsi mazliet vairāk šobrīd, tomēr jauno procesoru pēc pieciem gadiem mierīgi varēsi izmantot citā tajā brīdī aktuālajā sistēmplatē. Plus, tu varēsi šajā sistēmplatē izmantot arī nākamās Rocket Lake paaudzes procesorus.

    Jau drīzumā notestēsim konkurējošās ASUS ROG STRIX Z490-E GAMING un ASUS PRIME Z490-A sistēmplates un palūkosim kādus rezultātus tās spēs uzrādīt. Bet pagaidām es šim MSI produktam lieku treknu REKOMENDĒJU atzīmi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    renex
    09.08.2020 09:35

    nu galvenais jau wifi taj gaming plate:D laikam 4k online geimingam:D

    renex
    10.08.2020 10:01

    Wi-Fi un Bluetooth atbalsts ērts ir visādiem IT frīkiem nejau geimeriem..
    Geimeri pēc iespējasātrāk to visu atslēdz :D
    Rezultātā tā plate vareja būt lētāka…

    Agris Matejuns
    21.08.2020 22:25

    Kautkur maniju baumas ka Z490 jaunais sokets ies pa skuju taku jo jau noklīduši jauno soketu info . un pēdējos gados no Intel ir populāri jauns CPU jauns sokets .
    palasiju ka jauno 10 seriju taisa ramu OC garantija iet pa peskari.
    vēl baumo ja gribēsi RTX 3090 ar savu ūber K procesors nepavilks būšot bottleneck jo nav PCIE 4.0
    Ar galvu saprotu ka Intel geimingā ir karalis . nespēju norīt krupi ka man jamaksā premium par Z plati lai oc taisītu .
    amd gadijumā pietiks ar 140 eur vertu x570 plati un jebkuru Ryzen kuru vari atļauties . bet paskatoties daudzos benchmarkus ar stock frekvencēm AMD IPC ir ļoti labs un liek Intel iesvīst kārtīgi . gaidan RYZEN 4000 un iespējams Intel tronis tiks smagi iedragāts

    Reklāma