Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Maximus XI Extreme sistēmplates apskats

    Jaunākie raksti

    Ir pagājis kāds laiciņš kopš mēs apskatījām ASUS ROG Maximus XI Apex – speciāli virstaktētājiem veidoto sistēmplati. Tas ir patiešām iespaidīgs, taču reizē arī specifisks produkts. Šoreiz uz testu ir atceļojusi ASUS veidota uz Intel Z390 čipseta būvēta sistēmplate ar krietni plašāku pielietojumu. Es runāju par ASUS ROG Maximus XI Extreme. Extreme sērijas sistēmplates ir slavenas ar to, ka tajās ASUS inženieri mēģina salikt visas labākās un modernākās funkcijas. Iepriekšējā šīs sērijas sistēmplate (ROG Maximus IX Extreme) bija aprīkota šķidruma dzeses monobloku un tādējādi bija pavisam specifisks produkts. Tāpēc savā ziņā prieks, ka ar aktuālo Extreme sērijas produktu ASUS ir pagriezies mazliet vairāk mainstream datoru entuziastu virzienā.

    Ar savu aptuveni 545 eiro cenu tā ir arī viena no mūsu pusē visdārgākajām sistēmplatēm un cenas ziņā tā piekāpjas tikai tādiem produktiem kā Gigabyte Z390 AORUS XTREME (ap 610 eiro) un MSI MEG Z390 GODLIKE (ap 620 eiro). Jā, dārgi. Taču par šo naudu tu nopirksi produktu ar ļoti plašām iespējām. Šī sistēmplate būs derīga gan pamatīgiem virstaktēšanas projektiem, videospēļu spēlēšanai un arī krāšņu datoru būvēšanai, kas izmanto pamatīgus šķidruma dzeses un apgaismojuma risinājumus.

    Reklāma

    Mazliet atgādinājumam – atšķirība starp Intel Z390 un iepriekšējās paaudzes Intel Z370 čipsetiem ir praktiski minimāla. Z390 sistēmplatēm ir Intel Wireless AC bezvadu savienojumu atbalsts un uz tām varam atrast līdz sešiem USB 3.1 Gen 2 portiem, kas spēj nodrošināt līdz 10 Gbps datu pārraides ātrumus. Gan Z390, gan Z370 sistēmplates aprīkotas ar LGA 1151 soketu izmantojamas ar astotās (Coffee Lake) un devītās (Coffee Lake refresh) paaudzes Intel procesoriem.

    OK, ķeramies pie šī jaudīgā produkta izpakošanas! Sistēmplate iepakota glītā un paliela izmēra kastē. Uz tās lepni gozējas produkta nosaukums un daudzo tās funkciju apraksts.

    Atveram kasti, noņemam plastmasas aizsargu un uz brīdi aplūkojam šo mākslas darbu. Uh, skaists produkts! Tas ieturēts atturīgi tumšās krāsās un visas svarīgākās (un arī karstākās) vietas sedz pamatīga izmēra radiatori un metāla plāksnes. Bet uz brīdi noliksim maliņā sistēmplati un ielūkosimies, kas vēl atrodams kastē.

    Rokoties kastē dziļāk, varēsim pamielot acis uz jauku apsveikumu no ASUS. Paldies, paldies, par samaksātiem >500 eiro es sagaidu neko mazāku par čempiona spējām.

    Kā redzam, ASUS kopā ar šo sistēmplati kastē iebēris veselu kaudzi dažādu noderīgu aksesuāru. Mums tiek piedāvāti vairāki SATA kabeļi, termosensori, pagarinātāji LED lentām, uzlīmes, draiveru USB zibatmiņa un vēl dažas interesantas lietas par kurām lasām tālāk.

    Vienmēr priecājos kopā ar sistēmplatēm kastēs atrast šādu adapteri. Tajā var ērti sabakstīt visus smalkos vadus, kas nāk no datora korpusa un tad visu gatavo bloku iespraust atvēlētajā vietā sistēmplatē.

    No interesantajām lietām šī produkta kastē atradīsim ventilatoru paplašināšanas karti. Tai var pieslēgt 4 ventilatorus un 3 temperatūras sensorus, kā arī barošanu no MOLEX. Uz pašas sistēmplates mums ir veselas 12 ventilatoru pieslēgvietas (4 no tiem ir PWM/DC kontrole) un divi 10 vatu šķidruma pumpju pieslēgvietas. Principā varam visu datora korpusu piebāzt ar ventilatoriem. Starp citu, mēs varam izravēt radiatorus ap procesoru un to vietā pieslēgt šķidruma dzeses monobloku, pieslēgvieta tam ir paredzēta.

    Ja plānojam izmantot divas NVIDIA GeForce videokartes, ar sistēmplates kastē iekļauto SLI Bridge varam tās savienot kopā vienotā slēgumā.

    Vēl viena interesanta lieta, ko atradīsim kastē, ir ROG DIMM.2 paplašināšanas karte uz kuras varam pieslēgt divas M.2 ierīces un tad šo DIMM.2 karti iespraust speciālā portā blakus operatīvās atmiņas slotiem. Šādu karti esam jau redzējuši uz citām dārgajām ASUS sistēmplatēm un tai ir savi plusi. Kartei ir diezgan liela izmēra metāla korpuss un pašas kartes novietojums ir tāds, kas ļauj atmiņas moduļus labāk nodzesēt.

    Kā jau iepriekš minēju, tad Z390 sistēmplatēs var būt bezvadu interneta modulis un tāds ir iebūvēts arī ROG Maximus XI Extreme. Tāpēc kastē atradīsim antenu.

    ROG Maximus XI Extreme ir E-ATX izmēra sistēmplate – tā ir 27.7 cm augsta un 30.5 cm plata. Es vispār ieteiktu šo sistēmplati ievietot pamatīga izmēra datora korpusā, jo visdrīzāk mūsu datoram liksim liela izmēra dzeses risinājumu un milzīgas videokartes.

    Kā varam redzēt attēlos zemāk, sistēmplatei uzstādīti pamatīgi radiatori, lai dzesētu uzkarstošākās komponentes un nodrošinātu stabilu sistēmas darbību. Pamatīgi radiatori ir ap procesoru, virs strāvas padeves elementiem un melni krāsota metāla plāksne sedz arī sistēmplates aizmugures daļu. Šī gan nav visnosegtākā sistēmplate, tāpēc, ja meklē tādu, tad skaties uz ASUS ROG Maximus XI Formula.

    Jaudīga un labi dzesēta sistēmplate

    Ar šo sistēmplati varam izmantot pašus rijīgākos Intel procesorus, jo tos varam pabarot ar 8+8 pinu 12V pieslēgumu un 10 tieši procesoram izdalītām VRM fāzēm. Praksē tas nozīmē, ka arī pie lielām procesora slodzēm tam tiks nodrošināta stabila barošana. Ar šo sistēmuplati ilgstoši esmu darbinājis Intel Core i9-9900K procesoru ar takts frekvenci virs 5 GHz un principā tas nav limits.

    ASUS šo sistēmplati aprīkojis ar 4 PCIe 3.0 slotiem no kuriem divus varam droši izmantot, lai tajos ievietotu videokartes. Ja videokarte būs augšējā slotā, tā darbosies X16 režīmā, bet ja mums būs divas videokartes abos augšējos slotos, tās katra darbosies X8 režīmā. Arī tas joprojām būs pietiekams, lai veiksmīgi darbinātu SLI vai CrossFire slēgumus. Ja izlemsim datorā likt vēl arī trešo videokarti, tad atdursimies pet Z390 čipseta PCIe kanālu limitu un otrā un trešā videokarte darbosies tikai X4 režīmā. ASUS uz sistēmplates pat ir uzkrāsojis uzrakstus, kas liecina par to, kuru PCIe slotu pa tiešo darbina procesors.

    Ja testējot ROG Maximus X Apex sistēmplati, secināju, ka blakus procesoram tai nav pārlieku daudz vietas, kur novietot atmiņas moduļus, tad šajā sistēmplatē ar šo jau ir krietni labāk. Mums ir četri DIMM sloti, kas darbojas dual-channel režīmā un atbalsta XMP profilus. Tajos varam iespraust DDR4 operatīvās atmiņas moduļus līdz 64 GB un darbināt tos pat ar 4400 MHz takts frekvenci. Tādējādi šī sistēmplate var noderēt arī virstaktēšanas entuziastiem.

    Tāpat blakus ir DIMM.2 slots, kurā var iespraust speciālu komplektā iekļautu paplašinājuma karti uz kuras varam pieslēgt līdz divām M.2 (2242 – 22110 izmēru) atmiņām, kas darbosies PCIe 3.0 x 4 režīmā. Es arī rekomenēju izmantot tieši šo vietu, jo te mūsu NVMe atmiņa labāk dzesēsies un tādējādi stabilāk darbosies.

    Pa labi no DIMM.2 slota atrodas mazs Q-LED displejs, slēdži un pogas, kas ļauj operatīvi redzēt sistēmas statusu (POST kodus), kā arī pārstartēt sistēmu vai nonullēt BIOS iestatījumus, ja būsim nopūdelējuši ar iestatījumiem. Tas var noderēt, piemēram, ja esam izvēlējušies nepareizu operatīvās atmiņas frekvenci un sistēma vairs nestartējas.

    Savukārt pametot skatu uz apakšu, ieraudzīsim lielu metāla plāksni ar ROG logo, kas pie tam vēl ir arī izgaismojams. Ja to atskrūvēsim un noņemsim nost, piekļūsim vēl diviem M.2 slotiem, kur varam ievietot NVMe atmiņu. Ja plānojam agresīvi darbināt datoru, es virs šīm lejā ievietotajām M.2 atmiņām neliktu lielo plāksni, bet drīzāk izmantotu atmiņas ar jau uzlīmētiem radiatoriem, lai samazinātu temperatūru. Šīs atmiņas mēdz ļoti uzkarst un tas var samazināt to ātrumu un ilgmūžību.

    Varam pieslēgt četras M.2 ierīces

    Kopā uz šīs sistēmplates varam izvietot veselus četrus M.2 atmiņas moduļus. Tāpat sistēmplate atbalsta Optane tehnoloģiju un tas ļauj šiem M.2. atmiņas moduļus apmainīties ar datiem ar 32 Gbps ātrumu.

    Uz pašas sistēmplates mums ir 6 SATA 3.0 porti, katrs nodrošina 6 Gbps ātrumus un tos var saslēgt RAID 0, 1, 5 un 10 slēgumos.

    Uz datora korpusa paneli varam no sistēmplates izvilkt divus USB 2.0 portus, divus USB 3.1 Gen 1 portus un vienu USB 3.1 Gen 2 portu, kas nodrošina 10 Gbps ātrumu. Starp citu, šos portus varam izmantot arī, lai darbinātu All-In-One dzesētājus vai kontrolētu gudros barošanas blokus.

    Ārprātīgs portu un pieslēgvietu klāsts

    Pamatīgs daudzums portu ir arī uz datora ieeju/izeju paneļa. No kreisās puses raugoties, redzam divas pogas ar kurām varam nonullēt BIOS iestatījumus un veikt tā pāršūšanu (flash). Uz šī paneļa mums ir pilnizmēra HDMI 1.4b video izejas ports, seši USB 3.1 Gen 1 porti (5 Gbps), četri USB 3.1 Gen 2 porti (10 Gbps) no kuriem viens ir Type-C formā. Šī sistēmplate nodrošina veselas divas LAN tīkla izejas: vienu 5 gigabitu Aquantia LAN un otru Intel I219-V 1 gigabita LAN izeju. Zem tām ir arī Dual Band WiFi 802.11 ac, 2×2 MU-MIMO, 1.73 Gbps bezvadu tīkla kartes izejas uz antentu, ko redzējām augstāk. Skaņu mums nodrošina 7.1 kanālu Realtek S1220A skaņas karte. Interesanti, ka audio porti tiek izgaismoti ar attiecīgās krāsas gaismas diodēm. Ar skaņu te viss ir vislabākajā kārtībā, uz šīs sistēmplates būvēts dators skanēs lieliski!

    Papildus displejs ar noderīgu informāciju

    Un tas vēl nav viss! Sistēmplatē ir iebūvēts arī mazs displejs, kuram varam uzdot attēlot dažādu noderīgu informāciju (procesora temperatūru, frekvenci, POST kodus) vai paša veidotu GIF animāciju. Tas būs īpaši noderīgs, ja izmantojam dzesētāju bez displeja, kas principā var attēlot šo pašu informāciju. Mūsu gadījumā gan mums ir uzstādīts ASUS ROG RYUO 240 procesora šķidruma dzesētājs ar iebūvētu OLED displeju. Gan sistēmplates, gan dzesētāja displejus varam kontrolēt ar ASUS Livedash programmu.

    RGB apgaismojuma iespējas

    Kā jau ASUS produktos esam pieraduši redzēt, arī ROG Maximus XI Extreme sistēmplatei ir iebūvēts RGB diožu apgaismojums. Kopumā uz sistēmplates ir izgaismoti trīs apgabali un tos var kontrolēt (vai izslēgt) ar AURA Sync programmu. Ja ar iebūvēto apgaismojumu nepietiek, sistēmplatei var vēl pieslēgt divas papildus RGB diožu lentas un ir vēl divas izejas adresējamām RGB ierīcēm.

    Automātiskas virstaktēšanas iespējas

    Ar šādu spējīgu sistēmplati mums ir nepieciešams arī cienīgs procesors un tāpēc izmantojam Intel Core i9 9900K, kas no savas 3.6 GHz bāzes frekvences ir diezgan viegli virstaktējams virs 5 GHz frekvencei visiem tā astoņiem kodoliem.

    Pēdējos gados arvien izplatītāka kļūst virstaktēšana ar dažādiem palīgrīkiem un pašiem vairs nav manuāli jāķīmiķo ar iestatījumiem sistēmas BIOS’ā. Arī šoreiz testa pēc pamēģināsim virstaktēt sistēmu ar ASUS AI Suite programmu. Šāda pieeja noderēs tiem, kas baidās kaut ko nosvilināt, kā arī tiem, kam vēl ir pamaz zināšanu šajā jomā. Pie pēdējiem pagaidām pieskaitu arī sevi. Starp citu, automātisko virstaktēšanu var veikt arī no ASUS BIOS un tas nav pārlieku sarežģīti.

    Lai arī AI Suite rāda, ka procesors iestatīts darboties ar 5 GHz frekvenci, tomēr reāli praksē visi astoņi kodoli darbojās vien ar 4.7 GHz. Tas ir daudz, bet mēs taču gribam tikt virs 5 GHz. Tāpēc ķersimies pie manuālās virstaktēšanas.

    Internetā var atrast diezgan daudz pamācību, kā virstaktēt šo konkrēto procesoru vismaz uz 5 GHz un es šoreiz izvēlējos sekot šajā video paustajam norādēm. Video autors ne tikai parāda, kādus iestatījumus jāmaina, bet arī cenšas izskaidrot, ko katrs no tiem nozīmē.

    Pēc tam, kad biju AVX instrukciju offset nomainījis no 1 uz 0, procesors varēja stabili pie slodzes darboties ar 5 GHz. Stabilitāti un temperatūras pārbaudīju ar OCCT procesora slodzes testu rīku. Rezultāts bija pozitīvs, jo ar ASUS ROG RYUO 240 procesora šķidruma dzesi procesora temperatūra bija ļoti pieņemami nepilni 80 grādi. Šis ir ļoti silts procesors, taču temperatūras līdz kādiem 95 grādiem ir pieņemamas.

    Domāju, ka ar šo sistēmplati pavisam mierīgi varētu konkrēto procesoru virstaktēt arī tuvāk 5.1 GHz, bet te jau pozitīvs iznākums nav garantēts. Var gadīties, ka man silīcija loterijā nebūs izkritusi laimīgā loze. Šajā testā galvenais bija pārbaudīt vai pie 5 GHz, kas ir ievērojama virstaktēšana, sistēma darbojas stabili.

    Veiktspējas testi

    Testēšana notiek uz šāda datora:

    Tā kā ar maniem manuālajiem virstaktēšanas iestatījumiem nespēju veiksmīgi izpildīt atsevišķus veiktspējas testus, tad pakāpos mazliet zemāk pie ASUS AI Suite automātiskajiem iestatījumiem, lai rezultātus varētu attiecināt uz citiem testiem.

    Cinebench ir klasisks procesora veiktspējas tests un tā izpildes laikā tiek uzrenderēts attēls. Izrausim cauri gan R15, gan R20 testa versijas. Starp citu, R15 testa ekrānšāviņā varam redzēt, ka AI Suite virstaktēšana nes ieguvumu augstāka rezultāta paskatā.

    Ar SuperPi programmu varam likt procesoram aprēķināt Pī (π) skaitli. Piemēram, 1 miljonu garu pī skaitli ar šo datoru varam aprēķināt 7.7 sekundēs. Šī programma darbojas viena kodola režīmā.

    Ar wPrime varam izmērīt procesora vairākkodolu kopdarbības veiktspēju. Šajos testos uzdodam datoram rēķināt pirmo 32 un 1024 miljonu skaitļu kvadrātsaknes. Jo mazāks laiks, jo labāk.

    Zemāk divi testi, kas pārbauda procesora spējas atkodēt HEVC formāta video.

    Populārajā 7-zip arhivatorā ir iestrādāts arī veiktspējas tests, kas ļauj labāk saprast, kādas ir konkrētā datora arhivēšanas un atarhivēšanas spējas.

    Tagad atpakaļ pie klasiskajiem veiktspējas testiem – Geekbench un RealBench. Tie pārbauda procesora viena kodola vai vairāku kodolu kopdarbības spējas pildot dažādus uzdevumus.

    Savukārt ar PassMark PerformanceTest mēs varam iegūt sistēmas kopējo veiktspējas novērtējumu.

    Ar PCMark10 arī varam iegūt kopējo sistēmas veiktspējas novērtējumu klasiskiem biroja darbiem, bet 3DMark Time Spy tests parāda gan procesora, gan videokartes spējas.

    Videospēļu testiem šoreiz nav lielas jēgas, jo tur galvenais ir videokartes spējas – sistēmplate un procesors, ja tas ir ROG Maximus XI Extreme un Intel Core i9-9900K līmenī, tāpat nebūs šaurais pudeles kakls.

    Secinājumi: Labākais, ko spēj piedāvāt ASUS un Intel

    ASUS ROG Maximus XI Extreme pavisam noteikti ir viena no dārgākajām mūsu pusē nopērkamajām Z390 čipseta sistēmplatēm, taču nopērkot šo produktu, tu saņem praktiski visu, ko vien šādā sistēmplatē ar iebūvēt. Tas ir pats labākais, ko ASUS inženieri spēj piedāvāt!

    Šis produkts būs vienlīdz noderīgs kā virstaktētājiem (arī tādiem, kas pamatīgos mīnusos dodas pasaules rekordu virzienā), tā videospēļu cienītājiem un tiem, kas vēlas uzbūvēt viskrāšņāko datoru ar iespaidīgu dzesēšanas sistēmu. Uz šīs sistēmplates ir tik daudz pieslēgvietu, portu un sensoru, ka to varēs izmantot kā vienkāršs ierindas lietotājs (kas vēlas nopirkt pašu labāko, kas vien pieejams), tā cilvēki ar specifiskām interesēm. Šis pavisam noteikti ir rekomendējams produkts, ja vien esi gatavs maksāt tā augsto cenu!

    OK, tagad gan beidzot ķeramies pie AMD Ryzen un X570 produktu testiem! Ir klāt procesors un pāris interesantas sistēmplates no ASUS un MSI.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma