Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG RYUO 240 procesora šķidruma dzesētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Pagājušā gada nogalē es iepazinos ar ASUS ROG RYUJIN 240 viss-vienā tipa procesora šķidruma dzesētāju. Ar šo produktu es iesāku iepazīt ASUS piedāvājumu šajā produktu kategorijā un šobrīd, kad uz testu esam saņēmuši ASUS ROG RYUO 240 (~220 eiro) viss-vienā tipa procesora šķidruma dzesētāju, īsumā iziesim cauri galvenajām ASUS šķidruma dzesētāju produktu līnijām.

    • ROG STRIX LC 120 (~140 eiro) un ROG STRIX LC 240 (~110 eiro): Šie ir vienkāršākie no ASUS veidotajiem viss-vienā tipa procesora šķidruma dzesētājiem. Viens modelis ir ar vienu 120mm ventilatoru uz radiatora, bet otrs – ar diviem 120mm ventilatoriem uz radiatora. Dzesētāja blokā iebūvēts ar AURA Sync apgaismojuma sistēmu savietojams apgaismojums.
    • ROG RYUO 120 (~185 eiro) un ROG RYUO 240 (~220 eiro): Vizuāli ļoti līdzīgi dzesētāji, kas arī pieejami ar vienu vai diviem 120mm ventilatoriem. Būtiskākā atšķirība no ROG STRIX LC sērijas ir tāda, ka dzesētāja blokā papildus apgaismojumam ir iestrādāts arī krāsains OLED displejs, kas spēj attēlot, piemēram, procesora temperatūru.
    • ROG RYUJIN 240 (~230 eiro) un ROG RYUJIN 360 (~240 eiro): Šie ir visspicākie ASUS dzesētāji un izmanto vai nu divus, vai pat trīs Noctua iPPC 2000 PWM ventilatorus, dzesētāja blokā ir iebūvēts RGB apgaismojums, OLED displejs un atsevišķs ventilators, kas uzlabos procesora un blakus esošā VRM dzesēšanu.

    Pēc ROG RYUJIN 240 apskata uzrakstīšanas, šis dzesētājs aktīvi darbojās arī mūsu testa datorā. Laika gaitā mēs nomainījām iepriekš izmantoto Intel Core i5-8600K (~280 eiro) procesoru uz krietni jaudīgāko un reizē arī karstāko Intel Core i9-9900K (~530 eiro) procesoru. Šādu uzlabojumu mums nācās veikt, lai varētu testēt ļoti ātras operatīvās atmiņas produktus, piemēram, Patriot Viper Steel 16GB DDR4 4400MHz (~180 eiro) vai jaudīgas sistēmplates, piemēram, ASUS ROG Maximus XI Apex (~420 eiro).

    Reklāma

    Oho! Procesora temperatūra virs 80 grādiem!

    Kādā jaukā dienā es dzesētāja OLED displejā pamanīju, ka procesora temperatūra ir uzkāpusi pāri 80 grādiem un uz pilnu jaudu sāka griezties pilnīgi visi datora ventilatori. Nodomāju, ka pie vainas programmatūra un pārstartējos, lai apskatītos situāciju BIOS līmenī. Arī tur temperatūra uzrādījās nepieņemami augsta un es izslēdzu datoru. Sak, vakarā paskatīšos vēlreiz. Vakarā dators iestartējās normāli, temperatūras bija kārtībā un par problēmu aizmirsu. Tomēr situācija vēl pēc kāda laiciņa atkārtojās vēlreiz un tad es sāku aizdomāties, ka kaut kas nav līdz galam labi ar dzesētāju. Lai arī pie radiatora pieskrūvētie ventilatori griezās uz pilnu klapi, tie nepūta laukā siltu gaisu. Tas man lika aizdomāties, ka kaut kas atgadījies ar pašu šķidruma pumpi, kas iebūvēts dzesētāja blokā. Paraustīju vadus, labāk nepalika un izravēju no datora laukā šo dzesētāju. Labi, ka nebiju izmetis savu iepriekš izmantoto un maksimāli vienkāršo Cooler Master Hyper 212 LED Turbo (~54 eiro) gaisa dzesētāju. Tas darbībā bija klusāks un spēja uzturēt aptuveni tādas pašas ikdienas darbības temperatūras (līdz 40 grādiem). Mācība vienkārša, jo sarežģītāka komponente, jo vairāk iespēju tai izbeigties.

    Vai šķidruma dzesētājs vienmēr pārspēj gaisa dzesētāju

    Un te vietā liriska atkāpe par to vai vienmēr šķidruma dzesētājs būs labāka izvēle salīdzinot ar veco labu gaisa dzesētāju. Ne vienmēr. Lai arī teorētiski šķidrums spēj labāk dzesēt, tomēr praksē tas ne vienmēr nozīmē, ka šķidruma dzesētājs būs veiktspējīgāks vai klusāks par līdzvērtīgu gaisa dzesētāju. OK, varbūt starpība būs pāris grādi, bet tas arī viss. Tomēr veiktspēja nav vienīgais aspekts, kas nosaka procesora dzesētāja izvēli. Vēl ir arī estētiskais aspekts, kas ar gadiem kļūst arvien svarīgāks. Un es šeit nerunāju par krāsainām gaismiņām vai OLED displejiem. Škidruma dzesētāji gluži vienkārši aizņem mazāk vietas un ļauj mūsu datoru izveidot mazāk aizkrāmētu un glītāku, ja, piemēram, izmantojam caurspīdīgu korpusa vāku. Plus, netraumēsim sistēmplati ar smagu gaisa dzesētāju, kas pie tam pašā korpusā var traucēt veselīgai gaisa apmaiņai. Tātad, labi var būt abi varianti un katrs piemeklē savām vajadzībām atbilstošāko risinājumu.

    Parunāsim par ROG RYUO 240

    Izpakojot ROG RYUO 240, es uzreiz skatījos, kas to atšķir no iepriekš testētā ROG RYUJIN 240. Principā alumīnija radiators ir gandrīz identiskos izmēros (272 x 121 x 27mm) un abi dzesētāji izmanto divus 120mm ventilatorus, kas ar skrūvēm skrūvējas uz radiatora. Radiators ar dzesēšanas bloku ir savienots ar divām 380mm garām gumijas caurulēm, kas lielākai izturībai un glītākam paskatam ietērptas auduma ietvaros. Savienojumi izskatās stingri un te nekam nevajadzētu izbeigties pašam par sevi.

    Ja dārgākais iepriekš testētais modelis ticis pie augstvērtīgākiem Noctua ventilatoriem, tad šī apskata vaininieks RYUO 240 izmanto divus 120mm ROG RYUO FAN Model 12 ventilatorus.

    Tie atbalsta PWM kontroles režīmu un specifikācijā norādīts, ka spēj griezties aptuveni ar ātrumu 800-2500 apgriezieni minūtē, nodrošināt 5.0 mmH2O statisko spiedienu un 80.95 CFM gaisa plūsmu. ASUS norādītais ventilatoru skaļums ir 37.6 dB.

    ASUS Fan Xpert 4 programmā redzu, ka ventilatoru darbības diapazons ir pat plašāks un apgriezieni Extreme Quiet režīmā var nokristies līdz aptuveni 500, bet maksimālā robeža var pārsniegt 2800. Praksē tas nozīmē, ka klusākajā režīmā ventiltori nebūs dzirdami vispār, bet skaļākajā darbības režīmā skaļums var pārsniegt 70 dB pie paša ventilatora un ap 50 dB nepilna metra attālumā no datora. Arī Extreme Quiet režīmā ikdienas biroja darbu slodzē Intel Core i9-9900K procesors saglabāja nepilnu 40 grādu temperatūru.

    Pats dzesētāja bloks, vismaz salīdzinot ar ROG RYUJIN 240, ir ļoti kompakts. Tā izmēri ir 100 x 100 x 70mm un pamatne veidota no vara.

    Dzesētāja bloka apakšdaļa visriņķī ir iebūvēts RGB apgaismojums, kuru varam ar AURA Sync programmu sasinhronizēt ar citām ASUS ierīcēm. Savukārt dzesētāja virspusē zem spoguļstikliņa slēpjas 1.77 collu OLED displejs, kas patiesībā ir noderīgs, jo spēj attēlot informāciju par procesora takts frekvenci, spriegumu, temperatūru, kā arī tas spēj attēlot mūsu pašu ielādētu animāciju. Tikai ņem vērā, ka uz šī mazā displeja procesora temperatūras informācija tiek attēlota novēlotāk un nezin kāpēc arī rāda mazākas temperatūras nekā, piemēram, raugoties HWMonitor rīkā.

    Neskaitot abas šķidruma caurules, no dzesētāja bloka nāk laukā vēl vairāki kabeļi. Ierīci baro 300mm garš SATA barošanas kabelis, viens ap 290mm garš 4 kontaktu kabelis pievienojams pie sistēmplates un kontrole dzesētāja darbību un 276+50mm garš Y tipa kabelis, kas savieno dzesētāja bloku ar ventilatoriem. Plus, dzesētāja sānā ir microUSB pieslēgvieta. To ar komplektā iekļauto kabeli savienojam ar sistēmplati, lai varētu izgaismot dzesētāju, kā arī kontrolēt to no datora.

    Dzesētāja uzstādīšana ir diezgan vienkārša, ja esam ar šāda tipa produktiem saskārušies iepriekš. Komplektā ir pamācība, bet principā sākam ar ventilatoru pieskrūvēšanu pie radiatora. Visas nepieciešamās skrūves ir komplektā. Te galvenais nesajaukt ventilatoru virzienu pret radiatoru. Pēc tam pieskrūvējam radiatoru pie datora korpusa.

    Tālāk aiz procesora ieliekam komplektā iekļauto dzesētāja pamatni un tad no otras puses pavisam vienkārši uzskrūvējam virsū pašu dzesētāju. Šis dzesētājs ir savietojams ar sekojošām procesora ligzdām: Intel – LGA 1150, 1151, 1152, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-3, 2066 un AMD – AM4, TR4 (pamatne ir iekļauta procesora komplektā). Dzesētāja komplektā ir divas dažādas pamatnes un skrūves Intel un AMD sistēmplatēm.

    ASUS pat ir uzklājis termopastu un mums nebūs ar to jāķēpājas pašiem. Pēc tam atliek pievienot visus kabeļus un varam slēgt iekšā datoru.

    Ja dzirdēsim šķidruma ieburbuļošanos un ventilatoru griešanos, visdrīzāk visu esam izdarījuši pareizi un ja BIOS nebrēks par procesora ventilatora problēmām, visai ātri iestartēsimies. Uzreiz aicinu doties uz produkta programmatūras sadaļu un lejuplādēt LiveDash programmu OLED displeja kontrolei, AI Suite 3 programmu ventilatora darbības regulēšanai, AURA Sync programmu RGB apgaismojuma kontrolei  qun dzesētāja programmatūras atjauninājumu.

    Testējam ASUS ROG RYUO 240 veiktspēju

    Lai saprastu ar kādu dzesētāja veiktspēju varam rēķināties, veiksim vairākus izmēģinājumus. Iesākumā veiksim bāzes mērījumu datoram bez palaistām programmām un nolasīsim standarta režīmā darbināta procesora temperatūru, kā arī ventilatoru skaļumu pie paša datora priekšpuses, kur man ir novietots radiators. Pēc tam ar Prime95 veiktspējas testu vismaz 5 minūtes maksimāli noslogošu procesoru un atkārtoti veikšu temperatūras un skaļuma mērījumus. Un noslēgumā bāzes un Prime95 testu veikšu ar līdz 5GHz virstaktētu procesoru (pie 1.288V sprieguma) saglabājot pārējos iestatījumus un komponentes bez izmaiņām. Telpas temperatūra ir aptuveni 26 grādi.

    Testa dators:

    Neuzdzītam procesoram (3.6GHz) bāzes temperatūra ir ap 40 grādiem un dators rada ap 53 dB troksni. Noslogojot maksimāli visus procesora kodolus, temperatūra pakāpās līdz vidēji 67 grādiem un ventilatori radīja aptuveni 65 dB troksni. Paša pumpja skaņu nevar dzirdēt, jūtami ir tikai ventilatori.

    Kad procesors ir virstaktēts uz 5GHz uz visiem kodoliem, ta temperatūra bāzes režīmā bez slogošanas turās ap 48 grādiem un ventilatori rada ap 60 dB troksni. Tomēr brīdī, kad procesoru maksimāli noslogojam, tā temperatūra uzkāpj līdz gandrīz 100 grādiem un ventilatori griežas maksimālā ātrumā radot tuvu pie 80 dB lielu troksni. Ir sajūta, ka dators gatavs pacelties gaisā un aizlidot prom.

    Secinājumi

    ASUS ROG RYUO 240 dzesētājs ir interesants produkts, jo apveltīts ne tikai ar RGB apgaismojumu, bet arī OLED displeju, kas to atšķir no tiešajiem konkurentiem, kas var maksāt pat 100 eiro lētāk un piedāvāt līdzīgu veiktspēju tīri dzesēšanas un trokšņa ziņā. Ja esi gatavs par procesora dzesētāju maksāt vairāk nekā 200 eiro, tad šis ir labs produkts, jo ir kompakts, labi darbojas un spēs piesaistīt citu cilvēku uzmanību. Un ja tavam datoram ir korpuss ar caurspīdīgu vāku, tad būsim reāli – tu gribi visiem atrādīt, kas “lācītim vēderā”.

    Protams, šķidruma dzesētāji nav nekāds jaunums un ir brīvi nopērkami arī krietni vienkāršāki un lētāki divu ventilatoru produkti, piemēram, Corsair Hydro Series H100x (~103 eiro) vai Fractal Design Celsius S24  (~123 eiro). Ja gribas RGB apgaismojumu, tad var apskatīt Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB (~81 eiro), NZXT Kraken X62 (~144 eiro), Enermax LiqTech TR4 II 240 (~145 eiro) vai Deepcool Castle 280 RGB (~133 eiro).

    Tāpat nevajadzētu pavisam norakstīt arī klasiskos gaisa dzesētājus. Piemēram, ar Noctua NH-D15 (~92 eiro) cilvēki pat ievērojami virstaktē savus sakarst mīlošos Intel Core i9-9900K procesorus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma