Web Analytics
More
    Reklāma

    Patriot Viper RGB (DDR4 16 GB, 4133MHz) operatīvās atmiņas apskats

    Jaunākie raksti

    Pirms nepilna mēneša šepat Kursorā publicējam ziņu par to, ka amerikāņu datoru komponenšu un aksesuāru ražotājs Patriot ir izlaidis jaunas Viper RGB DDR4 atmiņas. Kā jau pēc produkta nosaukuma varam noprast tās ir videospēļu un virstaktēšanas cienītājiem paredzētas operatīvās atmiņas, kas papildinātas ar gaismas diodēm. Viper RGB sērijas atmiņas moduļi ir aprīkoti ar pamatīgām no alumīnija veidotām siltuma kliedēšanas plāksnēm un pilnībā optimizēti darbam ar jaunākajām Intel (100 un 200 procesoru sēriju) un AMD (300 sērijas) mātesplatēm. Šis produkts ir tiešs konkurents mūsu pusē biežāk dzirdētajiem Kingston HyperX, Crucial Ballistix un Corsair Vengeance atmiņu produktiem.

    Reklāma

    Pirms metamies pie konkrētā produkta iztirzāšanas, mazliet vēlos pastāstīt par tās radītāju uzņēmumu Patriot Memory. Uzņēmuma saknes meklējamas pirms mazliet vairāk nekā 30 gadiem, kad Silīcija ielejā ar “PDP Systems” nosaukumu aizsākās uzņēmuma stāsts. Jau toreiz tas izstrādāja OEM operatīvās atmiņas moduļus citiem ražotājiem. Kad bija uzkrāta pamatīga pieredzes bagāža šajā jomā, 2003. gadā uzņēmums sāka veidot savas Patriot Memory zīmola atmiņas un tās no citiem produktiem atšķīra pamatīgi metāla dzesētāji, kas toreiz vēl nebija pārāk izplatīti. Laika gaitā uzņēmums pārsaucās par Patriot Memory un šobrīd savus produktus ražo Taivānā, bet izstrāde notiek ASV. Uzņēmuma produktu klāsts ietver ne tikai operatīvās atmiņas, bet arī mehāniskās tastatūras, datorpeles, austiņas, kā arī zibatmiņas u.c. datoru aksesuārus. Visus šos produktus vieno fokuss uz inovācijām, kvalitāti un klientu apmierinātību.

    Patriot Viper atmiņu sērija

    Uz testu pie mums ir nonācis Patriot Viper RGB operatīvās atmiņas komplekts, kas sastāv no diviem PC4-33000 4133 MHz moduļiem ar ietilpību 8 GB katrs. Starp Viper sērijas atmiņām Viper RGB ir visātrākās atmiņas, jo virstaktējamas līdz 4133 MHz. Bāzes frekvence tām ir 2133 MHz (PC4-17000). Ja nemeklējam tik nikni virstaktējamas atmiņas, tad var atrast Viper RGB modeļus, kas sasniedz 3600 MHz, 3200 MHz, 3000 MHz vai 2666 Mhz takts frekvenci. Konkrētās uz testu saņemtās atmiņas cena Latvijas interneta veikalos sākas no aptuveni 250 eiro par 16 GB komplektu. Salīdzinājumam “lēnākā” Viper RGB versija (2666 MHz) Latvijā maksā ap 145 eiro.

    DDR4-2666 15-17-17-35 1.2V PC4-21300

    Black/White

    PVR416G266C5K
    PVR416G266C5KW

    DDR4-3000 15-17-17-35 1.35V PC4-24000

    Black/White

    PVR416G300C5K
    PVR416G300C5KW

    DDR4-3200 16-18-18-36 1.35V PC4-25600

    Black/White

    PVR416G320C6K
    PVR416G320C6KW

    DDR4-3600 16-18-18-36 1.35V PC4-28800

    Black

    PVR416G360C6K

    DDR4-4133 19-21-21-41 1.4V PC4-33000

    Black

    PVR416G413C9K

    Viper RGB atmiņa ir pieejama gan melnā, gan baltā krāsā. Interesanti, ka abi niknākie modeļi ir pieejami tieši melnajām Viper RGB versijām.

    Šādu informāciju par atmiņas moduli varam iegūt no Thaiphoon Burner rīka. Kā redzam, atmiņai izmantotas Samsung ražotas komponentes.

    Viper RGB atmiņas moduļi pamatīgā dzesētāja dēļ ir diezgan palieli. Pie izmēriem 45.4mm x 135.7mm x 8.2mm varam nonākt līdz situācijai, ka tos var būt pagrūti ievietot savā sistēmā. Piemēram, mūsu demo datoram pagaidām ir tik makans procesora dzesētājs (Cooler Master Hyper 212 LED Turbo Black), ka apvienojumā ar ASUS ROG Maximus X Apex mātesplati atmiņa knapi, knapi ielīda zem dzesētāja ventilatora.

    Tā kā atmiņas moduļi ir biezi, tad arī blakus tie ir pavisam cieši saspiedušies un visas cerības jāliek uz alumīnija dzesētājiem, lai atmiņas nepārkarstu. Tiesa, jāņem vērā, ka šoreiz izmantotā mātesplate nav standarts un visbiežāk tomēr mums būs četri atmiņas sloti, kuros Viper RGB atmiņu neliksim blakus, bet gan izlaižot vienu slotu.

    Viper RGB atmiņas gaismas spēles

    Patriot Viper RGB atmiņas moduļi ir aprīkoti ar gaismas diodēm, kas sadalīti četrās zonās un spēj ātrāk vai lēnāk, un atsevišķi vai kopā mainīt krāsas un apgaismojuma intensitāti. Ražotājs piedāvā savu programmatūru ar ko var mainīt atmiņas moduļu gaismas spēles. Mēs programmā varam izvēlēties gaismas spēļu efektus, spilgtumu, gaismas efektu maiņas ātrumu, kā arī visām piecām atmiņas moduļa zonām piemeklēt tieši tādas krāsas kā vēlamies. Pēc sistēmas restarta atkal būs jāpalaiž šī programma, lai nosinhronizētu gaismiņas starp moduļiem.

    Ražotājs norāda, ka atmiņas moduļa gaismiņas pakļausies arī citu datoru komponenšu ražotāju gaismas risinājumiem. Atbalstīto risinājumu klāstā ir ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion, MSI Mystic Light Sync un ASRock Polychrome Sync. Šāds plašs atbalsts nozīmē tikai to, ka Viper RGB atmiņas spēs iekļauties gandrīz visu lielo mātesplašu ražotāju sistēmās. Forši, galvenais datorā izmantot tikai vienu kontroles programmu, lai nejauc atmiņām galvu.

    Nekur ražotāja mājaslapā neatradu informāciju par šī produkta atbalstītajām mātesplatēm un vienīgi augstāk minētā savietojamība ar dažādu ražotāju apgaismojuma sistēmām liek domāt, ka savietojamībai jābūt augstā līmenī. Var iet otru ceļu un mātesplašu ražotāju pusē raudzīties vai tās atbalsta konkrēto atmiņu, daļā gadījumu šādu informāciju mēs spēsim atrast.

    Virstaktēšanas iespējas

    Iesākumam jāpiezīmē, ka Viper RGB atmiņas izmanto XMP 2.0 profilus un tas nozīmē, ka tās padarīt ātrākas varēsim arī bez smalkas spēlēšanās ar sprieguma, frekvences un taiminga vērtībām.

    Pamēģināju BIOS nomainīt XMP profilu uz XPM-4000 un ar to viss bija labi, bet kad mēģināju izvēlēties ātrāko XMP-4132 profilu, sistēma nestartējās. Atjaunoju sistēmplates BIOS uz jaunāko (1704) versiju un uzreiz ar pirmo reizi sanāca iestartēties arī ar ātrāko XMP profilu. Par to liecina arī ekrānšāviņš zemāk. Par ~2066 MHz nebīsties, jo DDR4 atmiņām datu pārraides ātrums rēķinās dubultā un rezultātā arī sanāk meklētie ~4133 MHz.

    Ja XMP atbalsts mātesplates pusē nav pieejams, tad var manuāli ievadīt parametrus (19-21-21-41 un 1.4V) un iegūsim tādu pašu rezultātu.

    Virstaktējot Viper RGB atmiņu, jāņem vērā, ka tajā nav iebūvēti temperatūras sensori, tāpēc mums nebūs iespējas ērti izkontrolēt to darba temperatūru.

    Sintētiskie veiktspējas testi

    Līdz padziļinātiem un detalizētiem sistēmas veiktspējas testiem vēl jāpamācās un jāpatrenējas, bet daļu testu mēs veikt varam un tie tika veikti uz šādas testu sistēmas:

    Iesākumā ar Aida64 izmērīsim atmiņas lasīšanas, rakstīšanas, kopēšanas un latentuma mērījumus:

    • Memory read: 52238 MB/s
    • Memory write: 58533 MB/s
    • Memory copy: 46729 MB/s
    • Memory latency: 52.3 ns

    Tālāk ar Cinebench testēšanas rīku palūkosimies kā ātra atmiņa ietekmē 3D satura renderēšanas ātrumu. Šajā testā gan lielāks uzsvars tiek likts uz procesoru, bet lēna atmiņa notekti ietekmētu rezultātu.

    • OpenGL: 128.66 fps
    • CPU: 938 cb

    Vēl renderēšanas ātruma noteikšanai labi varam izmantot Corona 1.3 Benchmark un Frybench. Abi šie testi ļoti noslogo procesoru. Šajā gadījumā raudzīsimies laiku kādā tiks paveikts tests.

    • Corona 1.3 Benchmark: 238 sekundes
    • Frybench: 237 sekundes

    Lai pārbaudītu ne tikai sistēmas veiktspēju, bet arī stabilitāti, izmantosim WPrime rīku un liksim sistēmai izrēķināt visas pirmo 1024 miljonu skaitļu kvadrātsaknes (un pēc tam rezultātus kāpināt, lai pārbaudītu to precizitāti).

    • 1024M: 268,202 sekundes

    Asus izstrādātais RealBench rīks testē sistēmas spējas tikt galā ar attēlu un video apstrādi, kā arī simulē pamatīgu vairākuzdevumu darbu.

    • RealBench System Score: 113935

    Un visbeidzot palūkosimies uz kopējiem šādas sistēmas veiktspējas rezultātiem populārajā Geekbench 4 rīkā.

    • Single-Core Score: 5598
    • Multi-Core Score: 22110

    Secinājumi

    Noslēdzot šo iepazīšanās apskatu ar jauno Patriot Viper RGB atmiņu, iegāju dažos vietējos interneta veikalos palūkoties kā šis produkts cenas un iespēju ziņā izskatās uz kopējās konkurences fona. Ja meklējam operatīvās atmiņas komplektu uz 16 GB un maksimālo takts frekvenci vismaz 4133 MHz, tad jāsaka, ka Viper RGB komplekts būs vislētākais vai vismaz viens no lētākajiem šobrīd Latvijā nopērkamajiem līdzvērtīgajiem atmiņas komplektiem. Tuvākās alternatīvas G.SKILL Trident Z vai Corsair Vengeance LPX maksās 30-60 eiro dārgāk. Tāpēc prieks, ka Latvijā par vienu šīs jomas spēlētāju vairāk un noteikti Patriot veikumam pasekosim arī turpmāk un raudzīsim notestēt vēl kādu citu šī zīmola produktu.

    Skaidrs, ka tikai un vienīgi operatīvās atmiņas ātrums nav vienīgais parametrs, kas nosaka sistēmas veiktspēju, tomēr no otras puses raugoties – katrai komponentei ir savs pienesums kopējās veiktspējas rezultātā un noteiktām darbībām atmiņas kopnes ātrumam var būt diezgan jūtama nozīme. Ja runājam par spēlēm, tad jāskatās vai paaugstinot spēlēšanas izšķirtspēju mēs būtiski nesamazinām kopējo sistēmas veiktspēju. Varbūt tā 4K spēlēšana nemaz nav tāda panaceja kā daudzi datoru komponenšu ražotāji mums mēģina iestāstīt? :)

    Ja paraugāmies uz Patriot Viper RGB citiem labumiem, tad melnais dizains ir gaumīgs un tas lieliski iederēsies uz tumšām sistēmplatēm. Tāpat pozitīvi var vērtēt to, ka gaismas spēles varam vadīt gan no paša Patriot veidotas programmas, gan produkts ir savietojams ar mūsu sistēmplates līdzvērtīgu sistēmu.

    Pateicoties XMP atbalstam šī operatīvā atmiņa būs izmantojama arī svētdienas virstaktētājam, kas vēlas uzlabot sistēmas veiktspēju, bet (vēl) nav gatavs smalkiem un laikietilpīgiem pareizo virstaktēšanas iestatījumu meklējumiem. Mūsu testa pieredze rāda, ka Patriot RGB atmiņa spēj stabili darboties 4133 MHz režīmā un tā aktivizēšana ir vienkāršāka par vienkāršu.

    Tagad, kad ir apgūti šāda tipa produktu apskatu veidošanas pamati ir jāiet tālāk un nākamreiz būs uz testu jānomedī vairāki līdzvērtīgi dažādu zīmolu produkti, lai varam tiešā veidā tos salīdzināt. Pagaidām būs jāiztiek ar mūsu testu rezultātiem, ko varat salīdzināt paši ar savām sistēmām vai tīmeklī nomedītiem rezultātiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Minem
    21.11.2018 13:50

    Kāda jēga no sintētiskajiem rezultātiem, ja tie netiek ne ar ko salīdzināti? To pašu atmiņas komplektu nebija iespējams uzstādīt uz 2666/3000 (vai kādu citu) MHz frekvenci?

    Kristaps Skutelis
    22.11.2018 07:44
    Reply to  Minem

    Sveiks! Paldies par komentāru! Es piekrītu, ka salīdzinājums vietā, bet šobrīd mums gluži vienkārši vēl nav datu ar ko varētu salīdzināt. Tie tiek piefiksēti un turpmākos testos jau būs arvien vairāk datu salīdzināšanai. Tik cik paspēju salīdzināt ar manā rīcībā esošo Corsair Vengeance LPX 8GB 3000MHz DDR4 CL15 secināju, ka ātrākā Viper atmiņa ir būtiski veiktspējīgāka Aida64 testos, bet citos starpība jau vairs nav nemaz tik liela.

    Ja runājam par testiem citos ātrumos, tad teikšu godīgi – te man vēl drusku nepietiek pieredzes un zināšanu. Cik saprotu šī atmiņa būtu jātestē (šajā gadījumā) pie 4133 MHz un tad jāceļ frekvence vēl uz augšu, lai atrastu momentu, kad atmiņa vēl ir stabila. Tad var skatīties ko dod laukā šāda virstaktēta atmiņa. Tiksim arī līdz tam, mazliet pacietības.

    Maxal
    22.11.2018 09:59

    Ja runā par slotiem – matx/itx dēļiem 2i sloti būs bieži, itx gadījumā gandrīz visi ir ar 2iem.
    Tas ko ir vērts uzsvērt – ka skatoties uz kādu RAMu, ir vērts paskatīties attiecīgā MB atbalstīto atmiņas moduļu sarakstu, jo var sanākt tērēt daudzas stundas sistēmas nestabilitātes/problēmu diagnosticēšanai.

    Pa lielam – ‘halo’ produkts, parādīt – mēs arī varam !
    Cilvēku skaits, kuriem @LV patiešām šī atmiņa ir vajadzīga un kas to pilnvērtīgi izmantos – diezvai pat sasniegs skaitli kurš rakstās ar 3 cipariem.

    Kristaps Skutelis
    22.11.2018 11:33
    Reply to  Maxal

    Vai nav tā, ka šādas jaudīgās/ātrās atmiņas parasti tiks spraustas lielāka izmēra sistēmās? Lielāko izmēru mātesplatēm tomēr parasti to slotu ir vairāk nekā divi.

    Par atbalstu piekrītu un Patriot lapā nav konkrēta mātesplašu ražotāju saraksta. Viņu tehniskie cilvēki aicināja skatīties konkrēto ražotāju lapās meklēt vai viņu atmiņa ir atbalstīta. Drusku ačgārni, bet savu tomēr panāk. Plus, drusku pluss, ka ir tā gaismiņas efektu savietojamība. Nedomāju, ka mātesplašu ražotāji taisītu gaismas efektu savietojamību (un uzsvērtu to savās mājaslapās), ja ar pašu atmiņu viņu plates nesadarbotos.

    Par produkta specifiku piekrītu, bet šī raksta galvenais mērķis bija parādīt, ka Latvijā oficiāli ieradies vēl viens šādu produktu ražotājs un tam ir ko parādīt. Plus, protams, mums pašiem tēma jauna un kā gan labāk to iepazīt, ja ne ar praktiskām nodarbībām. Būs vēl.

    Maxal
    22.11.2018 13:28

    Cik daudziem, mūsdienās, vajag PCI un vairāk par vienu PCI-E slotu? SLI/Crossfire setupi ir retums, ārējās audio kartes arī, tīkla – tāpat. Pārējie pielietojumi ir vēl eksotiskāki.

    Es pēdējos 5-6 gadus dzīvoju ar itx/matx, ir bijuši gan intel K sērijas cpu, gan amd ryzen. Pašreizējā video – 1070 Ti, m2 ssd, sata ssd un viens 2.5″ hdd. + NAS

    LEDi – +/- visi izmanto standarta protokolus, attiecīgi milzīga papildus validācija nav nepieciešama. Piemēram RGB headeri tipiski ir 5050 standarta. Attiecīgi nav nepieciešams sertificēt katru ramu ar katru MB modeli – ja framework atbalsta – viss. Kamēr konkrētās atmiņas atbalsts ir daudz ‘cimperlīgāks’, gan no ātruma, gan no atmiņas moduļu skaita viedokļa. Ja atmiņa ir QVL uz 2x konfigurāciju, galīgi nav teikts ka būs 4x konfigurācija atbalstīa.

    Ja vajag ATX kasti ar 4iem rama slotiem, tad tur drīzāk būs 2×16 vai 4×8 (kas ir cits kits) un pie 4iem moduļiem būs vēl lielāka nozīme atmiņai būt validētai no MB vendora.

    Kristaps Skutelis
    22.11.2018 16:21
    Reply to  Maxal

    Es domāju, ka baigi daudziem tādas lietas nevajag, bet tas nekādā mērā nenozīmē, ka šādiem produktiem tad nav jābūt pārdošanā un par tiem nav jāraksta.

    Paldies par skaidrojumu apgaismojuma un RAM konfigurācijas jautājumos, šo visu izkost man pašam vēl priekšā. Kad 10 gadus esi bijis prom no PC konstruktora, tad daudz kas jāmācās no jauna :) Manā jaunībā visas komponentes bija izmēros mazas un bez liekām gaismiņām :)

    Reklāma