Iepazīstamies ar ASUS ROG Maximus X Apex mātesplati

26

Šoreiz uz apskatu esam saņēmuši kādu interesantu un nepierastu produktu – ASUS ROG Maximus X Apex mātesplati. Ņemot vērā produkta specifiku, šobrīd nevaram to pilnvērtīgi notestēt, tāpēc šis raksts tikai iepazīstinās ar konkrētās mātesplates pozicionējumu tirgū un piedāvātajām iespējām.

Reklāma

Kam paredzēta ASUS ROG Maximus X Apex mātesplate?

Pirms iedziļināmies smalkākās šīs mātesplates detaļās, vajadzētu vispārēji raksturot šo produktu. Šī ir E-ATX (305×272 mm) izmēra uz virstaktēšanas entuziastiem orientēta Intel Z370 čipseta mātesplate, kas ir savietojama ar Intel 8. paaudzes (Coffee Lake) procesoriem (LGA1151 slots). Šo mātesplati raksturo arī unikāls “X” formas dizains. Proti, saglabājot visas deviņas standarta skrūvju stiprinājuma vietas, ASUS ir iemanījies plati izgriezt tā, lai tās forma atgādina “X” formu. Stilīgi un reizē varbūt arī atvieglos kabeļu menedžmenta darbus. Mātesplate ir aprīkota ar spožu RGB diožu risinājumu un Aquantia AQC108 5G LAN portu, kas nodrošina ļoti ātru virs gigabita datu pārraidi.

Šī mātesplate raksta tapšanas brīdī Latvijas veikalos maksā ap 330 eiro.

Mātesplates shēma (attēls no IXBT.com)

Operatīvā atmiņa līdz 32 GB

Šai mātesplatei ir tikai divi DDR4 (līdz 4500 MHz virstaktētas) operatīvās atmiņas sloti, kuros var ievietot nebuferētu DDR4 (non-ECC) operatīvās atmiņas moduļus ar kopējo apjomu 32 GB (2 x 16 GB). Citām pilnizmēra Intel Z370 mātesplatēm ir četri operatīvās atmiņas sloti, taču šis konkrētais ASUS modelis vairāk paredzēts virstaktētājiem, kam atmiņas apjoms nav noteicošais un svarīgāks aspekts ir tieši mātesplates spēja nodrošināt augstāku atmiņas ātrumu.

DIMM.2 paplašināšanas karte divām M.2 ierīcēm

Pašai mātesplatei nav iebūvētas M.2 ierīču pievienošanas iespējas un tās var pievienot tikai caur speciālu DIMM.2 paplašināšanas karti, kas vertikāli spraužas blakus abiem DIMM operatīvās atmiņas slotiem. Pie šīs paplašināšanas kartes, tad arī varam pievienot divas mūsu SATA, PCIe vai Optane ierīces un kartes augšā pat var uzskrūvēt dzesētāju.

Display Port un HDMI video izejas

Tā kā šī ir Coffee Lake mātesplate un šajos procesoros ir iestrādāta Intel HD 630 integrētā videokarte, tad monitoru varam pieslēgt vai nu pie Display Port 1.2, vai HDMI 1.4 portiem.

Četri SATA 6 Gbit/s porti

Šai mātesplatei varam pieslēgt 4 SATA 6 Gbit/s ierīces. Šie porti darbojas no integrētā Intel Z370 čipseta kontroliera un nodrošina RAID 0, 1, 5, 10 masīvu izveidi.

Četri pilnizmēra PCIe sloti un divi PCIe x1 sloti

Mātesplate ir aprīkota ar četriem pilna izmēra PCIe slotiem no kuriem trīs (iekrāsoti pelēki) darbosies pa tiešo ar procesoru x16, x8/x8 vai x8/x4/x4 ātruma režīmos, kamēr melnais pilna izmēra slots darbojas x4 ātrumā. Savukārt x1 sloti darbojas x1 ātrumā. Šāda konfigurācija ļauj šai mātesplatei nodrošināt gan divu karšu SLI, gan četru virzienu Crossfire slēgumus.

Pārējās pieslēgvietas

Mātesplatei uz aizmugurējā paneļa atradīsim vēl divus USB 3.1 portus (viens no tiem ir Type-C). Turpat ir arī seši no astoņiem USB 3.0 portiem. Divi USB 3.0 porti ir uz mātesplates un turpat ir vēl seši USB 2.0 porti. Par tīklu lietām atbild Intel I219-V gigabita Ethernet ports un īpašais Aquantia 5G ports, kas spēj nodrošināt lielākus ātrumus par gigabitu. Šai mātesplatei nav iekļauts bezvadu tīkla atbalsts. Par audio lietām atbild Realtek ALC1220.

Noderīgas funkcijas virstaktētājiem

Tā kā šī mātesplate primāri paredzēta entuziastu līmeņa virstaktētājiem, tad tā piedāvā gūzmu noderīgu funkciju tieši šajā jomā. Īpašu uzmanību var pievērst mātesplates augšējam labajam stūrim, kur izvietotas vairākas pogas, slēdži un indikatordiodes. Ar pogām varam ne tikai vienkārši iestartēt sistēmu, bet arī restartēt to ar saglabātajiem iestatījumiem vai drošajiem BIOS iestatījumiem + virstaktēšanas iestatījumiem. Turpat blakus ir iznesti kontakti uz kuriem var nomērīt dažādu sistēmas moduļu sprieguma rādījumus. Tāpat ar fiziskiem slēdžiem varam izslēgt vai ieslēgt konkrētus PCIe slotus. Tā kā šī mātesplate nodrošina gan gaisa, gan ūdens dzesēšanas sistēmu izmantošanas iespēju, noderīgas būs kondensācijas informācijas gaismas diodes, kas iedegsies, ja mātesplate detektēs mitrumu pie procesora, operatīvās atmiņas vai PCIe slotiem.

Kamēr vairums Z370 čipseta mātesplašu ir derīgas videospēļu darbināšanai un nodrošina arī virstaktēšanas iespējas, tomēr nav nemaz tik daudz šīs kategorijas produktu, kas tik lielu uzmanību velta tieši virstaktēšanas aspektam un ja tas ir primāri svarīgs, tad ir vērts izpētīt tieši ASUS ROG Maximus X Apex produktu.

BIOS un papildus programmatūra

ASUS BIOS (attēls no AnandTech)

Mātesplates iepakojumā atradīsim draiveru disku, kurā saglabāti ne tikai čipseta, audio, tīkla moduļu draiveri, bet arī papildus programmatūra kā AI Suite 3, Aura, Overwolf u.c. Klāt ir pievienota arī ASUS EZ Update programmatūra, kas nodarbosies ar pārējo programmu laicīgu atjaunošanu uz svaigākajām versijām.

Visbiežāk izmantosim tieši AI Suite 3 programmu, kas Windows vidē palīdzēs sekot līdzi svarīgākajiem sistēmas aspektiem – dažādu komponenšu temperatūras, sprieguma rādītājiem, kā arī tieši caur šo programmu varēsim nodarboties ar sistēmas iestatījumu pielāgošanu.

AI Suite 3 (attēls no AnandTech)

Savukārt, ASUS Aura programmu mēs varēsim izmantot, lai mainītu RGB LED apgaismojuma iestatījumus. Lietotāji var izvēlēties no 12 gataviem apgaismojuma variantiem vai veikt savus pielāgojumus.

ASUS Aura (attēls no AnandTech)

Reāla mātesplates testēšana

Diemžēl šobrīd mēs nevaram nodrošināt reālu mātesplates testēšanu, jo vēl neesam salasījuši kopā savu testu datoru. Ja redzēsim, ka pēc šādiem testiem ir pieprasījums, tad sāksim šajā virzienā nopietnāk strādāt un meklēsim iespējas šādu testu sistēmu izveidot. Bet pagaidām varam vien norādīt uz jomas ekspertu testiem:

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
26 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
geksis
23.07.2018 21:05

1. “…iepakojumā atradīsim draiveru disku…”
Disku lasītāju arī tur atradīsim? lielākā daļa tādaus vairs neizmanto (statistika ņemta no zila gaisa, badot ar pirkstu griestos)
2. Kāda joda pēc vajadzīga e-atx karte bez 4 atmiņas slotiem?
3. Varbūt kļūdos, bet šķiet tas, kas veidojis attēlu, kur parādīts ventilatora novietojums uz paplašinājuma kartes to “uzlicis” nepareizā virzienā (pie nosacījuma, ka māte tiek ievietota korpusā).

Kristaps Skutelis
23.07.2018 21:14
Reply to  geksis

1. Programmatūru un draiverus, protams, var lejupielādēt no tīmekļa.
2. ASUS uzsver, ka šī mātesplate ir speciāli pielāgota tieši overklokeriem un tiem par apjomu svarīgāks ir atmiņas ātrums, ko plate spēj nodrošināt.
3. Ventilatora novietojums uz paplašināšanas kartes var būt novietots tieši šādi.

geksis
23.07.2018 22:58

2. virstaktēt var arī citas z sērijas mātesplates, tāpēc īsti nesaskatu starpību.
3. varēt jau var, bet efektīvāk vajadzētu būt otrādāk.

Kristaps Skutelis
24.07.2018 07:03
Reply to  geksis

2. Varēt var, bet ne visas plates ir paredzētas vājprātīgai virstaktēšanai. Šī kāreiz ir veidota tieši tādam nolūkam un piedāvā gūzmu funkciju un iespēju tieši šai mērķauditorijai.
3. Kā otrādāk?

geksis
24.07.2018 07:26

gaisa plūsma pretējā virzienā – karstā gaisa aizvadīšana no iekārtas, nevis aukstā gaisa pūšana uz tās, it īpaši ja ir ievietots korpusā, kur šāds izvietojums (kā parādīts attēlā) rada pretplūsmu pārējām gaisa plūsmām.

Kristaps Skutelis
24.07.2018 08:52
Reply to  geksis

Hvz, kaut kāda fiška tur ir.

digitalk
24.07.2018 16:06
Reply to  geksis

pozitīvais spiediens ir efektīvāks konkrēta elementa dzesēšanā.

geksis
26.07.2018 18:17
Reply to  digitalk

šis nebūs tas gadījums, neaizmirsti, ka pāris mm attālumā atrodas RAM, līdz ar to gaisam vienīgā izeja no tās mazās spraugas ir uz sāniem.
2. ņemot vērā, ka aukstais gaiss nāk no korpusa priekšas uz aizmuguri šī ir pirmā detaļa, kas ar to saskaras un dzenot gaisu uz leju (mātes virzienā) tev sanāk, ka gaisa plūsma iet atkal atpakaļ uz korpusa priekšu, kur jau priekšā stāv visi cd-room, hdd utt (atkarībā no korpusa), kuri traucēs tam atgriezties pareizā virzienā. līdz ar to samazinās aukstā gaisa pieplūde pārējām detaļām.
bez korpusa šāds risinājums varētu būt labāks, bet ne slēgtā korpusā.
Vizuāli iespējams būtu saprotamāk to izskaidrot, bet es neesmu mākslinieks.

digitalk
01.08.2018 12:32
Reply to  geksis

es tev varu uzrakstīt tieši tādu pašu loģisku pamatojumu ar pilnīgi pretēju secinājumu ;) tā kā Asus nevar izzīlēt kāda būs korpusa konfigurācija, tad viņi iet vienīgo drošo ceļu – pozitīvais spiediens ir efektīvāks.

Kartupelis3
24.07.2018 05:51

Vai tiešām uz šīs kartes izdosies overklokoties tik daudz, lai attaisnotu 100-200 eur cenas pieaugumu, ko būtu varēts vnk tērēt labākam procim vai 3. RAM?

Tie M2 tiešām tā pārkast, ka vajag viņam vēl vienu ventilātoru, kas PC iekšienē vnk maisa gaisu? Un, ja tu esi nolēmis, ka parastais ssd ir pa lēnu, vai nav tad labāk uzreiz PCI express slotā pa taisno spraužamo SSD pirkt, kas tieši tam paredzēts, pieļauju domājot arī pat dzesēšanu, nevis caur kkādu adapteri?

Kāpēc nav gaismiņas nekur uz kartes? :) T.i. ja speciāli veidota X forma, tad jau droši vien domāts estētiem, kas uz to karti visu laiku skatās?

Tas, ka ir iespējams pieslēgt tikai vienu GPU 16x ir arī konkrētās plates ierobežojums vai to ierobežo procesora tips?

Protams, ka skumji, ka blogam, kas regulāri apskata “geiming” lietas, nav neviena stacionārā datora, tomēr pat, ja būtu, grūti iedomāties kā jēgpilni un pietiekami operatīvi jūs varētu mātes plati notestēt..

geksis
24.07.2018 06:33
Reply to  Kartupelis3

varbūt kļūdos, bet cik zinu visām mātēm pieslēdzott vairāk kā vienu videokarti samazinās ātrums.
tiklīdz tu iespraudīsi jebko (taiskaitā cieto) iekš PCIe tev arī samazināsies šis ātrums, tāpēc atsevišķs slots priekš m2 ir labāks. Vairāk jautājums vai tiešām bija nepieciešams to iznest uz atsevišķa paplašinājuma, nevis ievietot starp PCIe slotiem, kā tas ir citām mātēm, vēl jo vairāk ņemot vērā, ka šai ir eATX formfaktors

Kristaps Skutelis
24.07.2018 07:11
Reply to  Kartupelis3

ASUS saka, ka uz šīs plates viņi var Intel Core i7-8700 procesoru, kas darbojas ar 3.7 GHz frekvenci spēja virstaktēt uz 7.3 Ghz visiem sešiem kodoliem. Neesmu eksperts šajā jomā, bet man tas šķiet gana daudz. Un nav arī tā, ka šī plate maksātu dārgāk par citām specifiskām Z370 platēm.

Gaismiņu uz plates ir pilna d*rsa un ja ar tām nepietiek, var vēl pieslēgt LED lentas.

Mēs pirms aptuveni gada vispār neko nerakstījām par datori dzelžiem un gada laikā ar ASUS atbalstu esam šo kategoriju iestartējuši, plus, arī paši kaut ko no tās sākam saprast. Mātesplašu u.c. datoru komponenšu apskati ir baigā specifika, kam apzināti esam gājuši ar līkumu. Tas arī iemesls, kāpēc mums apkārt nemētājas spici dzelži, lai uzceltu testa vidi mātesplates testiem. Šāda veida satura radīšana gluži vienkārši sanāk ļoti dārga. Bet es diezgan atvērti skatos šajā virzienā un iespējams ar laiku situācija varēs mainīties.

Kartupelis3
24.07.2018 07:15

7.3 šķiet tiešām daudz..

Kā jau teicu, tas, ka mātesplate netiek detalizēti testēt ir pilnībā saprotams. Geimeru austiņas un monitoru gan vajadzētu varēt..

Kristaps Skutelis
24.07.2018 08:53
Reply to  Kartupelis3

Ar austiņām mēs tā kā tiekam galā, bet daļai monitoru vajag gana jaudīgu setapu, kā mums nav.

geksis
24.07.2018 07:21

i7-8700 diezin vai izdosies virstaktēt. i7-8700k vēl varbūt. :)

Kristaps Skutelis
24.07.2018 08:54
Reply to  geksis

Hvz, produkta lapā ir 8700 bez K :)

geksis
25.07.2018 12:53

Ja jau Asus apgalvo ka var vistatktēt i7 bez k tad ticamība no 50% samazinās uz 0

geksis
26.07.2018 18:18

pašķirstīju asus oficiālo lapu tur tomēr ir ar indeksu k pieminēts procesors.

Kristaps Skutelis
26.07.2018 18:19
Reply to  geksis

Nu, ideāli. Tad vispār nav problēmas :)

geksis
26.07.2018 18:21

Problēma tajā, ka raksta autors (nez kurš tas varētu būt :) ) komentāros sniedz neprecīzu info.

Kristaps Skutelis
26.07.2018 18:22
Reply to  geksis

Ak, šī produktīvā matu skaldīšana.

digitalk
26.07.2018 19:28

tad jau auto rakstos varat nerakstīt vai auto ir vai nav turbo, tīrā matu skaldīšana, jo tavuprāt tie brauks vienādi.

Kristaps Skutelis
26.07.2018 19:34
Reply to  digitalk

Ok, pamal vēl salmus. Visi visu saprata, bet, kā jau internetā pieņemts, gribas pacepties pa tukšo :)

Kristaps Lācis
01.08.2018 12:16
Reply to  geksis

Procesorus bez “K” arī var virstaktēt, tikai stipri ierobežotāk.

digitalk
01.08.2018 12:38

tikai tad Asusam vairs nav ar ko lielīties un dēlis pārvēršas par pārcenotu ķirbi.

05.09.2018 16:41

comment image