Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG THOR 1200W apskats – displejs, gaismiņas un zvērīga jauda

    Jaunākie raksti

    ASUS ROG (Republic of Gamers) ir viens no atpazīstamākajiem zīmoliem videospēļu jomā un šī zīmola paspārnē tiek izlaisti kvalitatīvi nostrādāti un tehniski spējīgi produkti. Pavisam nesen publicēju apskatu vienam no šādiem produktiem – virstaktēšanas entuziastu sistēmplatei ASUS ROG Maximus XI Apex.

    Pirms kāda laiciņa uz testu bijām saņēmuši jaudīgo ASUS ROG THOR 1200P 1200W datora barošanas bloku un pēc pāris mēnešu lietošanas vēlos par to pastāstīt plašāk.

    Reklāma

    Pagājušajā vasarā datortehnikas izstādē Computex ASUS paziņoja par saviem ROG THOR “augstā plaukta” barošanas blokiem. Kā pirmais tika izziņots uz apskatu saņemtais 1200W modelis, taču tuvāk pagājušā gada beigām pārdošanā nonāca arī mazliet mazāk jaudīgais  ROG-THOR-850P 850W modelis. Ar šo produktu sēriju ASUS vēlas iedvest dzīvību visādi citādi visnotaļ garlaicīgajā barošanas bloku kategorijā. Jo nu būsim reāli, cik bieži mēs ar sajūsmu domājam par sava datora barošanas bloku? ROG THOR produkti ir veidoti (tos ražo Seasonic) ļoti jaudīgi, efektīvi, lieliski dzesēti (klusi) un ASUS klāt piemetis arī krāsainas gaismiņas (kur nu bez tām?), un pat mazu OLED displeju, kurā tiek attēlota momentānā jauda. Pilnīgi jāmeklē tāds datora korpuss, kas ļaus visiem lepni atrādīt šādu barošanas bloku.

    >400 eiro par barošanas bloku

    Cik tad šāds barošanas bloks maksā? ASUS ROG THOR 1200W modeļa cena ir ap 417 eiro, bet ASUS ROG THOR 850W modelis maksā ap 267 eiro. Apskatot piedāvājumu vietējos interneta veikalos, secinu, ka ROG THOR barošanas bloki šī raksta tapšanas brīdī ir dārgāki par visiem konkurentiem savās jaudas kategorijās.

    Iesākumā mazliet teorijas. Barošanas bloks datorā pilda vienu konkrētu funkciju – pārvērš no rozetes ienākošo maiņstrāvu uz līdzstrāvu, kas tālāk baro visas datora komponentes. Šajā procesā rodas enerģijas zudumi, kas burtiski izkūp gaisā siltuma formā. Tas ir slikti ne tikai no bezjēdzīga elektroenerģijas patēriņa viedokļa raugoties, bet siltums arī negatīvi ietekmē gan paša barošanas bloka, gan datora komponentes – saīsina to darbības laiku.

    2004. gadā tika ieviesta brīvprātīga 80 Plus sertifikācija, kas tiek piešķirta barošanas blokiem, kas pie 20%, 50% un 100% noslodzes spēj nodrošināt 80% efektivitāti. Iedomājies, ka tava datora barošanas bloks nodrošina 300W jaudu datora komponentēm. Pie 80% efektivitātes no rozetes tas paņem jau 375W. Eksistē vairāki 80 Plus sertifikācijas līmeņi un tie produktiem tiek piešķirti atkarībā no to efektivitātes pie konkrētas noslodzes. Šobrīd ļoti aktuāls ir 80 Plus Titanium, jo tas nosaka, ka barošanas blokam ir jābūt ar vismaz 90% efektivitāti arī pie 10% noslodzes.

    Apstākļos, kad sistēmplates, procesori un videokartes kļūst arvien energoefektīvāki, pieaug nozīme barošanas bloka efektivitātei pie vidējas noslodzes. Pie zemas noslodzes barošanas bloka efektivitāte var nokristies zem 80%. Tas arī patiesībā ir galvenais iemesls, kāpēc ir svarīgi izvēlēties datora jaudai atbilstošu barošanas bloku. Khem, tev nevajag datorā 1200W barošanas bloku, ja viss ko ikdienā dari ir tīmekļa pārlūkošana un ofisa dokumentu rakstīšana. Ja esi uzbūvējis pietiekami jaudīgu datoru un izmanto vienu videokarti, tad efektivitātes nolūkos būtu labi skatīties uz 500W-750W barošanas blokiem.

    Uz apskatu saņemtais ROG THOR 1200W barošanas bloks ir ar 80 Plus Platinum sertifikāciju un ASUS norāda, ka produkts nodrošina 90%, 92% un 89% efektivitāti pie attiecīgi 20%, 50% un 100% noslodzes.

    Produkts ir iepakots kvalitatīvā kastē, kuras dizains jau ir redzēts arī citiem ROG zīmola produktiem. Jau paņemot rokās produkta iepakojumu, sajutīsim, ka kaste ir ļoti smaga. Izpakojot pašu barošanas bloku, mēs, protams, joprojām brīnīsimies par to, cik tas verķis ir smags (2.37 kg) un liels (152 x 88 x 192mm), kā arī varēsim aplūkot produkta pamatīgo uzbūvi un iespaidīgo melni matēto dizainu. Cik daudz barošanas blokus esi redzējis, kam ir tik unikāls dizains?

    OLED displejs un RGB apgaismojums

    Ierīces sānā uzreiz pamanīsim mazo OLED displeju (tas ir pieejams arī mazākajā ROG THOR 850W modelī), kas bez papildus ierīču vai programmatūras palīdzības spēj attēlot momentāno barošanas bloka jaudu, kā arī ROG un THOR logo uz nošķeltā stūra, kas abi AURA Sync apgaismojuma programmas virsvadībā spēj izgaismoties visās varavīksnes krāsās. Ja RGB apgaismojums jau daudzus gadus šāda tipa produktiem ir norma, tad OLED displejs ir jaunums. Bet ASUS šajā jomā cītīgi strādā un mūsdienās OLED displejus var atrast visneparastākajās vietās, piemēram, uz ASUS ROG Ryujin 240 procesora dzesētāja. Otra barošanas bloka puse lepni nes ROG logo un uzrakstu par jaudas apmēru.

    Lieliski dzesēts un kluss barošanas bloks

    Par ierīces dzesēšanu atbild 135mm liels dubulto lodīšu gultņa tipa ventilators (PLA13525B12M) ar īpašajiem wing-blade spārniņiem, kas spēj labāk dzesēt pie mazāka griešanās ātruma. Šāda dizaina ventilatorus varam atrast arī uz citiem ASUS produktiem, piemēram, videokartēm. Barošanas blokā ir iebūvēti temperatūras sensori un pie zemākas darbības jaudas ventilators vispār atslēdzas un barošanas bloks nerada absolūti nekādu skaņu. Tāpat šim ventilatoram ir IP5X putekļu noturības sertifikācija, kas paildzina ventilatora mūžu.

    Pamatīgi ventilēta tiek arī šī barošanas bloka aizmugure pa kuru siltais gaiss tiek izpūsts laukā no datora. Aizmugurē atradīsim elektrības kabeļa pieslēgvietu, ieslēgšanas/izslēgšanas pogu un vēl vienu pogu ar ko var likt ventilatoram izslēgties pilnībā, kad dators pieprasa mazāk jaudas. Vienīgi poga man šķiet ačgārna, jo tev tā ir jāiespiež, lai izslēgtu šo funkciju.

    Kvalitatīvas komponentes no Japānas

    ASUS ROG THOR barošanas bloka tehniskais dizains ir balstīts uz Seasonic Prime Platinum, taču ASUS tam ir klāt pielicis pāris jaunieviesumus. Klāt ir nācis mikrokontrolieris, kas apstrādā jaudas informāciju un padod to uz displeju, kā arī ASUS ir iebūvējuši milzīgus radiatorus, kas ļauj šim barošanas blokam labāk dzesēties pasīvi bez ventilatora darbināšanas. Lasu citos testos, ka pat 100% noslogojot šo barošanas bloku, ventilators sāka griezties tikai pēc 10 minūšu darbības. Šis ir viens patiešām kluss barošanas bloks!

    Barošanas blokā ir iebūvētas vairākas funkcijas, kas apturēs tā darbību, kad tiks pārsniegts spriegums, temperatūra vai citi parametri.

    • OCP: Over Current Protection.
    • OVP: Over Voltage Protection.
    • UVP: Under Voltage Protection.
    • SCP: Short Circuit Protection.
    • OTP: Over Temperature Protection.
    • OPP: Over Power Protection.

    Šobrīd mūsu rīcībā nav aparatūras un arī zināšanu, lai spētu notestēt barošanas bloka spējas, tāpēc padalīšos ar saitēm uz profesionāļu veiktajiem darbiem. Tajos varam izlasīt, ka ROG THOR 1200W barošanas bloks uzrāda stabilu darbību un iespaidīgas spējas. Principā šo barošanas bloku var izmantot, lai uzstādītu pasaules rekordus virstaktēšanas jomā. TIK daudz jaudas šis barošanas bloks spēj nodrošināt!

    ASUS ir tik pārliecināti par šī produkta kvalitāti, ka pašam barošanas blokam nodrošina 10 gadu garantiju. Interesantā kārtā tajā neietilpst OLED displejs un RGB apgaismojums, šīm komponentēm solīta 3 gadu garantija.

    100% modulārs barošanas bloks

    Jau izņemot šo barošanas bloku no iepakojuma, redzēsim, ka tas ir 100% modulārs un tas nozīmē, ka varēsim izmantot tikai nepieciešamos kabeļus un tādējādi mūsu dators būs glītāks un labāk ventilēts. ASUS ir parūpējies, lai kabeļu saslēgšana būtu maksimāli vienkārša, jo uz barošanas bloka ir uzskatāmi uzrakstīts, kas un kur ir jāsprauž. Kā redzam, barošanas blokam var pievienot vēlpapildus RGB apgaismojumu.

    Iepakojumā atradīsim veselu gūzmu ar kabeļiem un daži no tiem ir ar jau iebūvētiem kondensatoriem.

    Avots: www.tomshardware.com

    Tāpat šī barošanas bloka kastē atradīsim sauju ar savilcējiem, lai varam savest kārtībā savu kabeļu bardaku. Sīkums, bet patīkami.

    Problēmas ar datora korpusu

    Savam testu datoram es savulaik nopirku Cooler Master MasterBox TD500L korpusu, jo man tas patika pēc skata. Toreiz es īsti daudz nezināju par korpusa izvēles praktiskajiem aspektiem un šī barošanas bloka testā ļoti uzskatāmi atklājās manas kļūdas.

    Cooler Master Masterbox TD500L

    Redzi, manam izvēlētajam korpusam ir speciāls nodalījums barošanas blokam un tam nav noņemams vāks. Acīmredzot, doma ir bijusi tāda, lai caur datora stikla sānu nerēgotos barošanas bloks. Šoreiz tā ir problēma, jo dzesēšanas uzlabošanas nolūkos man barošanas bloks jāliek uz leju, lai ventilators sūc gaisu iekšā caur datora apakšu. Tādējādi OLED displejs ir apgriezts otrādi. Tā gan nav problēma, jo barošana blokam var piekļūt no tās datora puses, kuru es nekad neredzu. Tu nopērc barošanas bloku par nepilniem 500 eiro un nemaz neredzi tā feināko fīču. Jēj!

    Otra problēma ir tāda, ka šis ir paliels barošanas bloks un manā datora korpusā tam gluži vienkārši knapi pietiek vietas. Tikko apskatījos korpusa specifikāciju un sapratu, ka šis barošanas bloks par centimetru pārsniedz korpusa maksimālo atbalstīto barošanas bloka garumu. Vispār godīgi sakot es nezinu kā es vispār spēšu atvienot kabeļus no barošanas bloka, ja tajā šķirbā es vairs pat nevaru iebāzt savus tuklos pirksteļus. Domāju, ka būs jālauž laukā tā piekniedētā starpsiena un jāpērk vietā normāls (milzīgs) korpuss, kur ir padomāts par šādām lietām. Mūžu dzīvo, mūžu mācies!

    Secinājumi: 1200W modelis patiks hārdkōrīgajiem faniem

    Sāksim ar to, ka, manuprāt, 1200W jauda barošanas blokam ir absolūts overkills. Ar mūsdienīgām datorkomponentēm to ir ļoti grūti sasniegt. Kaut kas tāds sāk kļūt aktuāls tikai tad, ja datorā papildus jaudīgam procesoram ir vēl vairākas jaudīgas videokartes. Bet arī tad visa saimniecība būs jādarbina pilnā jaudā, lai šīs komponentes kopā spētu pieprasīt >1000W jaudu. Kas tad mums vēl atliek? Pareizi, virstaktēšanas entuziasti – tiem jaudas nekad nav par daudz.

    OLED displejs un RGB apgaismojums noteikti var būt interesants daļai pircēju, bet viņiem ir jāņem vērā, ka šim barošanas blokam būs jāpielāgo arī datora korpuss, lai visi apkārtējie varētu redzēt displeju un gaismas spēles. Pie ASUS uzlabojumiem noteikti var pieminēt uzlaboto dzesēšanu, jo šis barošanas bloks pat aktīvi nodarbināts ir ļoti, ļoti kluss.

    Ja paraugāmies, cik maksā Seasonic Prime 1300W barošanas bloks uz kura balstīts šis ROG THOR produkts, tad redzam, ka cenas starpība ir teju divas reizes. Seasonic Prime Gold maksā ap 235 eiro, bet Seasonic Prime Platinum cena ir ap 336 eiro. Un tā ir patiešām liela cenas atšķirība, kas nozīmē to, ka ASUS ROG THOR 1200W visdrīzāk izvēlēsies tikai hārdkōrīgi ASUS ROG produktu fani. Bet tādu noteikti nav mazums, jo ar ROG komponentēm ir iespējams sakomplektēt savu sistēmu teju pilnībā.

    Noslēdzot šo apskatu, vēlos vēlreiz vērst uzmanību uz ASUS ROG THOR 850W modeli, kas ar savu ap 267 eiro cenu ir diezgan pievilcīgs modelis, jo nodrošina pat diezgan jaudīgiem vienas videokartes datoriem pilnībā pietiekamu 850W jaudu un atšķiras no konkurentiem ar īpaši klusu darbību un OLED displeja un RGB apgaismojuma apvienojumu. Izvēloties šo produktu ij apmierināsi savu vēlmi pēc stilīga ASUS ROG produkta, ij maciņu pasaudzēsi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    31.05.2019 09:56

    Ir kāds speciāls standars, ko meklēt, ja vajag cilvēcīgu barošanas bloku ar iespēju, ka viņš aptur ventilatoru, ja nav slodzes?

    neizinis
    31.05.2019 11:53
    Reply to  KKTK

    Pēc svara- jo smagāks, jo labāk

    emils lasmanis
    03.06.2019 10:56
    Reply to  KKTK

    Es iesaku paraudzīties uz Be Quiet barokļiem, šiem ir silent wings ventilatori un klusais režīms. pats sev ieķēru pirms gada! Izcils price/performance manuprāt!

    03.06.2019 11:05

    Be Quiet, Straight Power 11, 650W, 80+ Gold, Modular. Dateksā pirku pa kaut kur ap 100eur
    Darbinu ar viņu Asus ROG 1080ti Ar +180mhz un 6700k virstaktētu uz 4,65ghz
    pilnīgi pietiek, kā jau rakstā pats minēji- mūsdienās praktiski nav vajadzības pēc barokļiem ar HES jaudu!

    KasparsB
    31.05.2019 11:36

    nez.. man savā laikā tika iegādāts šāds – https://www.1a.lv/datoru_komponentes_tikla_produkti/korpuss_dzesesana/barosanas_bloki/chieftec_atx_23_a90_550w_gdp550c

    efektīvs, kluss.. un arī smuki matēts :D + pilnībā modulārs..

    pirkt barošanas bloku par 200-300-400+ eur.. pats par sevi ir overkils, ja nu vienīgi pats dators nav ar 4 ciparu skaitli..

    Mārtiņš Prīmanis
    31.05.2019 15:01
    Reply to  KasparsB

    Tā nu galīgi nav, vajag vienmēr atcerēties ka PSU ir tavas sistēmas “Sirds”, kas ir spējīga vienā momentā visu nosvilināt, tāpēc labāk ekonomēt saprāta. Piemēram – labāk ņemt uzticamu bronzas PSU, nekā kaut kādu nezināmo lēto platīna. Un vienmēr ir vērts parēķināt vai ir vajadzīgs lielākas efektivitātes PSU (piem. Platīna), jo varbūt dators netiks izmantots tik daudz, lai par strāvu ieekonomēta nauda atsistu starpību par platīna PSU.

    K@Ivars
    31.05.2019 17:45

    Bet Tu paskaties reālo patēriņu, kādu PSU “ēd” no rozetes. Pat tad, kad būsi savu PC noslogojis maksimāli (el patēriņa ziņā), būsi patīkami pārsteigs :}

    Vimba
    31.05.2019 18:42
    Reply to  KasparsB

    Te arī neiet runa īsti runa par lēto galu…

    K@Ivars
    31.05.2019 17:42

    Pārcenota prece, kas tiek bāzta patērētāju rīklēs.
    Tīri tehniski, komponentes tur maksā kapeikas. Ok ok, dizains, ROG… Bet kā jau teicu – pārcenota prece. That’s all :}

    digitalk
    01.06.2019 11:16
    Reply to  K@Ivars

    komponentes, kuru garantētais dzīves laiks ar noslodzi ir vismaz 10 gadi bez raksturlielumu izmaiņām, maksā daudz vairāk par mistiskajām kapeikām. tāpēc Seasonic cenas var saprast, Asus, protams, ir pārcenots — par debīlām lampiņām un nevajadzīgiem ekrāniem ir jāmaksā ;)

    digitalk
    01.06.2019 11:20

    ja vajag ātri noorientēties kādu barošanas bloku labāk nepirkt, iesaku PSU Tier List

    Reklāma