Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Maximus XI Apex – sapņu sistēmplate virstaktēšanas entuziastiem

    Jaunākie raksti

    Pirms nepilna gada mēs iepazināmies ar ASUS ROG Maximus X Apex sistēmplati un secinājām, ka šis produkts ir veidots, lai apmierinātu entuziastu līmeņa virstaktētāju vēlmes. Tā ir ļoti ātra sistēmplate, kas spēj nodrošināt stabilu darbību arī pie augstiem spriegumiem un frekvencēm. Starp citu, tieši ar šo sistēmplati slavenais virstaktētājs der8auer pielietojot šķidrā slāpekļa dzesēšanu Intel Core i7-8700K procesoru no standarta 3.7 GHz virstaktēja līdz 7.3 GHz un tādējādi uzstādīja toreizējo Z370 platformas rekordu.

    Reklāma

    Šoreiz uz testu esam saņēmuši iepriekš apskatītās sistēmplates jaunāko versiju – ASUS ROG Maximus XI Apex (pie Dateks šis produkts maksā ap 424 eiro). Šī uz Intel Z390 čipkopas veidotā ATX formfaktora (30.5 cm x 24.4 cm) sistēmplate turpina priekšgājēju uzsākto ceļu un arī ir speciāli veidota virstaktētājiem. Par to liecina dažādas produkta uzbūves nianses, piemēram, atsevišķa AIO sūkņa pieslēgvieta, lērums dažādu virstaktētājiem noderīgu slēdžu, īpaši izturīgas komponentes, kondensāta noteikšanas sistēma, un tas, ka sistēmplatē varam ievietot vien divus operatīvās atmiņas moduļus. Bet toties varam no tiem izžmiegt pat 4800 MHz. Patiesībā šo sistēmplati mūsu testa datorā ieliku, lai testētu ļoti ātro Patriot Viper Steel DDR4 4400 MHz operatīvo atmiņu.

    Dizains un uzbūve

    Jaunākā ASUS ROG Maximus XI Apex sistēmplate ietur iepriekš izmantoto dizaina valodu. Tā ir pelēcīga un aprīkota ar pamatīgiem pasīvajiem dzesētājiem čipsetam un sprieguma regulēšanas modulim (VRM), kas jau pa gabalu mums mēģina parādīt, ka spēs tikt galā ar pamatīgām temperatūrām. Sistēmplates jaunākajā versijā ir uzlabota par procesora barošanu atbildīgais sprieguma regulēšnas modulis (VRM) un tagad procesoriem ar augstāku kodolu skaitu (piemēram, Intel Core i9-9900K) tiks nodrošināta stabilāka enerģijas padeve pie augstāka sprieguma (slodzes).

    Ja jau ierunājāmies par procesoru, tad šī sistēmplate izmanto LGA 1151 procesoru ligzdu un atbalsta astotās un devītās paaudzes Intel Core, Pentium Gold un Celeron procesorus.

    Gribu piezīmēt, ka patiesībā starp iepriekšējās paaudzes Z370 un aktuālo Z390 čipsetu, kas tiek izmantots šajā sistēmplatē ir pavisam maza atšķirība. Būtiskākie ieguvumi principā ir tikai divi: klāt nācis Wi-Fi 802.11ac bezvadu interneta un USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) atbalsts.

    Interesants 2 operatīvās atmiņas slotu risinājums

    Kā jau minēju pašā sākumā, ASUS ROG Maximus XI Apex ir aprīkota ar diviem operatīvās atmiņas slotiem, kas atrodas pa labi no procesora. Patiesībā attālums ir tik mazs, ka izmēros masīvāks procesora dzesētājs var atdurties pret operatīvās atmiņas moduļiem, kas mūsdienās arī paši par sevi var būt diezgan biezi. Man prātā nāk Patriot Viper RGB atmiņa, kas, protams, smuki spīd, tomēr ir izmēros bieza un ne tikai atduras ar blakus esošo atmiņas moduli, bet arī pret lielāku procesora dzesētāju. Sistēmplate DDR4 operatīvajai atmiņai nodrošina divkanālu slēguma (dual channel) iespēju un atbalsta līdz 2133 MHz ātrumu noklusētajā režīmā un virs 4800 MHz ātrumus virstaktēšanas režīmā. Maksimālais operatīvās atmiņas apjoms, ko varam ievietot šajā sistēmplatē ir 64 GB. Jā, eksistē arī DDR4 atmiņas moduļi ar 32 GB atmiņas apjomu.

    DIMM.2 slots MVMe M.2 atmiņas pieslēgšanai

    Turpat blakus pa labi no operatīvās atmiņas slotiem atradīsim jau pagājušā gada modelī redzēto DIMM.2 slotu. Ar speciālu komplektācijā iekļauto paplašināšanas adapteri varam pieslēgt divas NVMe PCIe 3.0 x4 M.2 ierīces (maksimālais izmērs: 22110, jeb 11 cm). Tās ar sistēmplati sazināsies DDR4 (32 Gbp/s) ātrumā un vēl lielākai veiktspējai ir saslēdzamas RAID (0, 1, 5) slēgumā. Šī sistēmplate ir savietojama arī ar Intel Optane atmiņu.

    Šajā vietā vēlos vērst uzmanību uz to, ka šāda kontrukcija labi der gadījumā, ja mēs izmantojam plānas M.2 atmiņas kā, piemēram, Samsung 970 EVO Plus. Tām pa virsu pat varam uzskrūvēt paplašināšanas adaptera metāla vākus, kas kalpos kā radiators. Ja izmantojam M.2 atmiņu ar jau iebūvētu dzesētāju, piemēram, Patriot Viper VPN100, tad iegūsim situāciju, kad mūsu M.2 atmiņa atduras pret operatīvās atmiņas moduli. Huh, vietas šajā sistēmplates pusē ir pagalam maz. Tā vien šķiet, ka gribētos atmiņas moduli guldīt uz sistēmplates garšļaukus, kā tas ir redzēts citviet, tomēr DIMM.2 slots veidots ar nodomu dabūt šos elementus tālāk prom no procesora. Kāpēc? Jo brīdī, kad ekstrēmi dzesēsim to sašķidrināto slāpekli, ap procesoru iegūsim ļoti bīstamu teritoriju.

    Lērums virstaktētājiem noderīgu funkciju

    Sistēmplates labajā sānā atradīsim veselu lērumu ar slēdžiem un pogām, kas var noderēt mūsu datora virstaktēšanas izklaidēs. Ļoti noderīgs noteikti būs DEBUG LED indikators, kas attēlo POST kodus, lai mēs varētu ātri saprast, kurā vietā apstājusies sistēmas startēšana un izsecināt komponenti, kam jāpievērš uzmanību. Noderīgi, ka šis indikators spēj attēlot arī procesora temperatūru, tiesa, tas būs pašiem jāiestata UEFI (BIOS) iestatījumos. Tāpat noderīgas var būt sistēmas ieslēgšanas, pārstartēšanas (Reset) un MemOK fiziskās pogas. MemOK poga noderēs tad, kad virstaktējot sistēmu būsim iestatījuši parametrus, kas nebūs “paceļami”. Nospiežot šo pogu, sistēma pārstartēsies ar drošākiem iestatījumiem, kas darbojas un ātri varēsim atgriezties pie UEFI (BIOS). Noslēdzot šo interesanto sistēmplates apgabala apskati, vēlos norādīt arī uz speciāliem kontaktiem uz kuriem varam paši nomērīt sistēmas spriegumu, ja nu neticam uz ekrāna attēlotajiem rādījumiem.

    Plašas dzesēšanas iespējas

    Tā kā šī ir specifiska virstaktēšanas entuziastiem veidota sistēmplate, ir labi padomāts par dzesēšanu. Uz mātesplates vairākās vietās ir izvietoti temperatūras sensori, kuru rādījumiem var sekot no Fan Xpert 4 programmas vai UEFI (BIOS). Mums ir pieejami veselas deviņas četru kontaktu ventilatoru pieslēgvietas. Pie tam trīs no tām (baltā krāsā) griezīs ventilatorus pilnā jaudā. Tāpat mums ir pieejamas divas šķidruma dzeses barošanas pieslēgvietas. Plus, pieslēgvietas šķidruma plūsmas monitorēšanai, kā arī uz mātesplates zem procesora, operatīvās atmiņas un PCIe slotiem ir izvietoti šķidruma (kondensāta) noteikšanas sensori. Tātad, šī sistēmplate piedāvā ļoti plašas dzesēšanas iespējas un varam to dzesēt ar gaisa, šķidruma vai pat šķidrā slāpekļa palīdzību.

    Pieslēgvietas

    Uz sistēmplates atradīsim četrus PCIe 3.0 slotus. Mazākais no tiem ir PCIe 3.0 x1, apakšējais PCIe 3.0 x4 un tikai abi augšējie sloti reāli būs izmantojami jaudīgu videokaršu darbināšanai. Ja izmantojam vienu videokarti, tad slēdzam to augšējā (PCIe 3.0 x16) slotā, bet ja izmantosim divu videokaršu slēgumu, tad izmantojam abus augšējos slotus, kas darbosies PCIe 3.0 x8 režīmā. Abi sloti ir spēcināti ar metāla apmalēm, lai noturētu pat pašas makanākās videokartes. Un mūsdienās tās mēdz ražot ļoti iespaidīgā izmērā un svarā.

    Sistēmplatei varam pieslēgt sešas SATA 3.0 (6 Gbps) ierīces un uz sistēmplates atradīsim arī divas USB 2.0 (480 Mbps) pieslēgvietas, divas USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps) pieslēgvietas un vienu USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) pieslēgvietu, kuru varam savienot ar, piemēram, datora korpusa priekšējo pieslēgvietu.

    Sistēmplates aizmugures savienojumu blokā atradīsim BIOS pogas, PS2 peles un tastatūras pieslēgvietas, sešus USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps) portus, 4 USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) portus, kur viens no tiem ir UBS-C, kvalitatīvas 5 Gbps Intel I219-V Gigabit LAN tīkla kartes Ethernet portu, divas 802.11 AC Wi-Fi bezvadu tīkla (1.73 Gbps) 2×2 MU-MIMO antenas pieslēgvietas (Intel Wireless-AC 9560) un premium skaņas sistēmas 7.1 audiokartes portus.

    Par vecmodīgajiem PS2 portiem nevajag smīnēt, jo sūrie virstaktētāji tos izmanto, lai netērētu procesora darbības ciklus uz USB kontrolieru darbināšanu.

    Jāpiezīmē, ka šajā sistēmplatē nav iebūvēta integrētā videokarte un tas ir kārtējais uzskatāmais piemērs tam, ka šis produkts ir paredzēts virstaktētājiem, kas dzenoties pēc saviem rekordiem labprāt atbrīvojas no visām liekajām komponentēm un iespējām.

    Gaismiņas, gaismiņas, gaismiņas

    Kur nu bez gaismiņām? Uz sistēmplates trijās vietās ir iestrādāts RGB apgaismojums (varam izgaismot pat savu vārdu) un mums ir pieejamas vēl divas atsevišķas pieslēgvietas AURA apgaismojuma pieslēgšanai. Ja nu sadomājam pieslēgt ROG Aura Terminal vai vienkāršas RGB lentes. Ja gaismas spēles nesaista, tās var atslēgt UEFI (BIOS) iestatījumos.

    Programmatūra

    Pirmā lieta ar ko gribēsim iepazīties iestartējot mūsu jauno sistēmplati, ir ROG UEFI (BIOS). Tam ir vienkāršotā EZ Mode saskarne, taču, kad būsi apradis ar to, noteikti metīsies virstaktēšanas piedzīvojumos un novērtēsi plašās iespējas, ko piedāvā šis ASUS pielāgotais UEFI (BIOS). Te ir jau gatavi virstaktēšanas profili, iespējas pašam pielāgot lērumu iestatījumu un saglabāt tos kā profilus, pāršūt BIOS no interneta, formatēt savas SSD ierīces, kā arī ASUS virstaktēšanas vednis, kas atkarībā no sistēmas temperatūrām un veiktspējas pratīs veikt virstaktēšanu gandrīz bez mūsu iesaistes.

    Kad būsim izplosījušies par UEFI (BIOS), varam iestartēties un aplūkot AI Suite 3 programmu, kas piedāvā plašas iespējas kontrolēt datora veiktspēju (arī veikt smalkas virstaktēšana darbības), ventilatoru un pumpju darbību, atjaunot UEFI (BIOS) programmatūru un kontrolēt sistēmas energopatēriņu.

    No UEFI (BIOS) varam datorā uzstādīt arī Armoury Crate programmu, kas principā ir tāds kā programmu instalators. Ar šo programmu varam ērti iegūt sistēmplates draiverus, BIOS atjauninājumus, dokumentāciju, kā arī dažādas citas programmas un ASUS jaunumus.

    Ja no Armoury Crate uzstādīsim ASUS RAMCache III programmu, varēsim paātrināt savu programmu vai spēļu ielādi un darbību, jo biežāk izmantotie faili tiks pārnesti uz operatīvo atmiņu. Programmā varam norādīt, cik daudz atmiņas šim procesam atvēlēsim, iegūt informāciju par operatīvo atmiņu un veikt atmiņas pārbaudi.

    Secinājumi: Virstaktēšanas entuziasta sapnis

    Manuprāt, secinājumi šeit ir ļoti vienkārši. Ja tu meklē pašu jaudīgāko tirgū pieejamo Intel procesoriem paredzēto sistēmplati un plāno nodarboties ar virstaktēšanu, tad ASUS ROG Maximus XI Apex noteikti ir izskatāms produkts. Šī sistēmplate ne tikai viena no retajām ļauj izmantot šobrīd ātrākos tirgū nopērkamos operatīvās atmiņas moduļus, bet ir speciāli veidota virstaktētājiem un nodrošina tieši viņiem noderīgas funkcijas, kā, piemēram, uzlabotu barošanu procesoram, plašās dzesēšanas iespējas, mitruma detektēšanu, kā arī slēdžus, pogas un displeju, kas ļauj ērti operēt ar sistēmas zemākā līmeņa iestatījumiem.

    Lai arī es pats esmu vēl ļoti zaļš virstaktēšanas jomā, taču tieši ar šo sistēmplati spēju izmēģināt ļoti ātro Patriot Viper Steel DDR4 4400 MHz operatīvo atmiņu un uzdzinu savu Intel Core i9-9900K procesoru mazliet pāri 5 GHz līdz atdūros pret šobrīd izmantotās procesora dzesēšanas sistēmas (Cooler Master Hyper 212 LED Turbo) spēju griestiem. Ikdienā sistēma darbojas stabili, taču veiktspējas testos procesors uzkarst līdz 100 grādiem un samazina frekvenci. Katrā ziņā šis produkts man sniedza ļoti interesantu pieredzi un iemācīja daudz jauna.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kvazi
    29.05.2019 20:57

    Sapņu… Autors laikam tikai pēdējos desmit gadus ar IT lietām ņemas…

    Edit: paskatījos autoru, bet komentāriem.

    30.05.2019 13:00

    Feins rakasts, būtu vel patīkami, ja ieziļinātos vairāk savos OC iestatijumos- voltāža; reizinātājs; bāzes frekvence; Operatīvās atmiņas profils, taimingi. kūlerīts krietni pa švaku iesaku pameģināt BeQuiet dark rock 4 pro vai noctua nh-d 15 – izcili klusa datora cienītājiem!

    Arnis
    30.05.2019 17:28

    Paskaties D15S. Super dzese un savietojamība krietni labāka kā D15, dēļ asimetriskas uzbūves. Pats lietoju uz Formula VII ar aizņemtiem visiem 4 RAM slotiem TridentX atmiņu un mega lielu videni, un nekas nekam netraucē.

    30.05.2019 19:31

    Ieķēru sev Dark Rock 4 pro! Ielbāzt korpusā viņu bija sarežģīti, bet kad šamo palaidu, un paspēlejos biosā ar ventelatoru līknēm, datoru sadzirdet nav iespejams! cpu, psu, gpu kamēr nav slodzē ventelatori negriežas un dators dzesējas pasīvi. Tas tā, mana kluso datoru fetiša komentārs :)
    P.S. Dark Rock pro ceturtajai versijai ir iebūvēta vairāk vieta priekš lieliem RAM moduļiem

    30.05.2019 21:21

    Gamers nexus atrādija šito computex izstādē. Zinot noctua, šis vis ticamāk būs ellīgi labs produkts! Tiesa- mani drusciņ satrauc viņa svars, neatsienot viņu pret korpusa griestiem negribētu likt! :D

    Krotow
    12.06.2019 22:45
    Reply to  emils lasmanis

    Par to zemestrīces laikā neaizripos pie velna.

    Reklāma