Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Aura Terminal apskats

    Jaunākie raksti

    Gaismiņas, gaismiņas, gaismiņas! Mūsdienās datoros, to komponentēs un aksesuāros gaismiņas iestrādā praktiski visi to ražotāji. Daži labi ražotāji pat iet tālāk, un, piemēram, Corsair tirgo tukšus RAM apvalkus ar gaismiņām. Sak, neies taču turēt savā datorā vietiņu bez raiba apgaismojuma. Tas pats Corsair gadā sākumā notikušajā CES 2019 izstādē prezentēja Capellix gaismas diodes, kas ir būtiski mazākas un energoefektīvākas par ierastajām diodēm un tas nozīmē, ka turpmāk datoros gaismiņu būs vēl vairāk un tās būs spožākas. Jēj!

    Reklāma

    Kas ir ROG Aura Terminal?

    OK, bet kas vispār ir ROG Aura Terminal un ko ar šo ierīci varam iesākt? Īsumā – tas ir apgaismojuma kontrolieris, kuram varam pievienot LED gaismiņu virtenes un pēc tam tās kontrolēt no datora izmantojot ASUS AURA SYNC programmatūru. Varam gaismas virtenes piestiprināt aiz monitora vai iestrādāt mēbelēs un tad visa mūsu darba vide sinhroni izgaismosies vienotos toņos ar datora komponentēm un aksesuāriem. Piezīmēšu, ka izmantojot ASUS Halo programmatūru, varam panākt, ka gaismiņas spīdēs vienā unisonā ar to, kas notiek uz ekrāna.

    ROG Aura Terminal sastāv no kontroliera, kas ir mazliet par cigarešu paciņu lielāka kārbiņa, kuru pievienojam pie barošanas avota, datora un pie kuras pieslēdzam gaismas virtenes.

    Ierīce barojas vai nu ar ārējo 45W lādētāju, kas spraužams parastā elektrības rozetē, vai arī varam kārbiņu ievietot datora korpusā un barot pieslēdzot pie MOLEX konektora.

    Uz kārbiņas ir Micro USB pieslēgvieta un pie datora kontrolieri varam pievienot vai nu ar parasto USB (Type-A) kabeli, vai kabeli, kas otrā galā ir 9 kontaktu uzgalis pieslēgšanai pie mātesplates. Gan barošanas, gan datu kabeļi (kopā četri) ir iekļauti ierīces iepakojumā. Uz kārbiņas ir arī izgaismojams ROG logo, taču to var no Halo programmatūras puses izslēgt. Tāpat kastīti var ērti ieskrūvēt datora korpusā, jo tai ir 2.5″ diska izmērs un standarta izmēra skrūvju vietas.

    Ierīces iepakojumā atradīsim arī trīs gaismas virtenes. Divas ir īsākas – 30 centimetri (15 gaismas diodes) un viena ir garāka – 60 centimetri (30 gaismas diodes). Tāpat iepakojumā būs 3 pagarināšanas kabeļi, lai varam LED lentas pievienot pie kontroliera, kā arī sauja ar 3M abpuslīmējošajām uzlīmēm.

    Cik gaismiņas varam kontrolēt ar ROG Aura Terminal?

    Kopumā kontrolierim ir 4 kanāli (pa diviem katrā pusē) un katram kanālam var pieslēgt WS2812B tipa RGB LED lentas ar 5V/Data/Ground kanāliem galā. Katrs kanāls atbalsta maksimāli līdz 90 gaismiņām un kopā Aura Terminal spēj kontrolēt līdz 210 gaismiņām. Ražotājs norāda, ka praksē tas nozīmē līdz 4.2 metriem izgaismotas RGB LED lentas.

    Mēs pie kontroliera varam pievienot arī citas WS2812B tipa gaismas lentas un varam tās savienot vienu aiz otras, taču ASUS rekomendē izmantot viena ražotāja produkciju, lai izvairītos no nevēlamām krāsu atšķirībām.

    Tā kā vienai testa ierīces LED lentai jau bija ieplīsis gumijotais materiāls, secinu, ka baigi brutāli un bieži lentu locīt nevajadzētu. Principā vienreiz to pielīmēji un tad ilgu laiku neaiztiec.

    Kā uzstādīt ROG Aura Terminal?

    Apgaismojuma uzstādīšana ar ROG Aura Terminal ir vienkārša. No sākuma pašu kontrolieri pievienojam pie elektrības avota, tad pievienojam pagarināšanas kabeli pie kāda no četriem kanāliem. Pēc tam salīmējam LED lentas pie monitora vai mēbelēm ar komplektā iekļautajām uzlīmēm. Starp citu, LED lentas pamatnē ir iebūvēta magnētiska josla un tās labi pielīp pie metāla (piemēram, datora korpusa). Noslēdzošais solis ir apgaismojuma nokonfigurēšana ar ASUS AURA Sync vai Halo programmatūru.

    Parunāsim par programmatūru

    Tā kā manā testa datorā jau ir kaudze ar ASUS Sync atbalstošām komponentēm, man datorā bija uzstādīta AURA programmatūra. To arī pirmo palaidu un uzreiz augšpusē redzēju TERMINAL ikonu uz kuras uzspiežot varēju šo ierīci sasinhronizēt ar pārējām ierīcēm.

    Ar AURA programmas palīdzību varam mainīt visu mūsu datorā esošo AURA Sync atbalstošo ierīču apgaismojumu un to maiņu. Programma piedāvā kaudzi dažādu gaismu efektu un varam pielāgot to intensitāti, spožumu un krāsas.

    Tomēr tas nav viss uz ko ir spējīgs ROG Aura Terminal un ar Halo programmas palīdzību varam paveikt vairāk. Ko tieši?

    Halo programma darbojas tikai ar Windows 10 un ir paredzēta tam, lai gaismiņas varētu attēlot to, kas notiek datora ekrānā. Plus, tā piedāvā dažas noderīgas gaismu pārvaldības iespējas. Piezīmēšu tikai to, ka AURA programmā ir jāatvieno TERMINAL, lai kontrolierim var piekļūt klāt Halo programma. Ja tas netiks izdarīts, Halo programma palamāsies. Tāpat Halo nedarbosies ar iebūvētajām grafiskajām kartēm (iGPU). Būs nepieciešama atsevišķa videokarte un displejs caur Display Port vai HDMI portu jāpievieno pie videokartes izejas. Ak, jā, Halo programma nespēs izgaismot diodes video saturam, ko pasargā HDCP šifrēšana. Kas tas ir?

    Iesākumā ar šo programmu atzīmēsim LED lentu izkārtojumu un to garumu (diožu skaitu). Piemēram, garā lenta, kas stiepjas visā monitora platumā ir pieslēgta pie Header1 pieslēgvietas uz kontroliera. Tāpat atzīmēsim arī sānu lentas. Ja ir sanācis lentu piestiprināt “kājām gaisā”, to var pagriezt otrādi no Halo programmas.

    Tāpat varam no programmas atslēgt tās diodes, ko nevēlamies izgaismot. Piemēram, kā tas bija manā situācijā, kad garā lente bija par garu mana monitora platumam un dažas diodes karājās pāri un nežēlīgi spīdēja acīs.

    No Halo programmas varam arī regulēt kopējo sistēmas spilgtumu un izgaismot arī paša kontroliera logo.

    Kā tas viss darbojas?

    Savulaik Philips ar savu Ambilight tehnoloģiju uzskatāmi parādīja, ka displeja aizmugurē piestiprinātas gaismas diodes spēj diezgan vienkāršā veidā uzlabot video skatīšanās pieredzi un tagad šim piemēram ar ROG Aura Terminal seko arī ASUS. Šī aptuveni 110 eiro vērtā ierīce ļaus mūsu datora lietošanas pieredzi padarīt… spilgtāku.

    Katram pašam jāizlemj, cik šāds produkts ir noderīgs, bet es varu pateikt tikai to, ka tas darbojas.. diezgan OK. Proti, ja to izmantojam vienkāršā AURA Sync režīmā, tad dažkārt tas apjūk un atsinhronizējas no datora komponentēm, bet te gan jāsaka, ka AURA programma ne vienmēr spēj noturēt vienā krāsu spēlē visas tai pieslēgtās ierīces un šī nav paša Aura Terminal bēda.

    Kad Aura Terminal pieslēdzam pie Halo programmas un ļaujam gaismiņām spīdēt atkarībā no tā, kas notiek uz monitora, tad pieredze uzlabojas. Ik pa laikam gan kaut kas tāpat atsinhronizējas (ASUS programmētājiem vēl ir ko piestrādāt pie savu programmu stabilitātes), taču kopumā rezultāts ir diezgan stilīgs un rodas sajūta, ka ekrāns ir lielāks nekā tas patiesībā ir. Pilnīgā tumsā gan nācās apgaismojuma intensitāti samazināt, jo diodes ir pietiekami spožas, lai tās jau sāktu traucēt skatīties video vai spēlēt spēles.

    Ja es pats personīgi vēl neesmu sapratis, kāpēc man vajadzētu datora komponentes ar gaismas diodēm (LOL, bet korpusu es tāpat nopirku ar stikla sānu), tad no šāda monitora aizmugures apgaismojuma es redzu vairāk jēgas, jo es šādu apgaismojumu redzu visu laiku un pārsvarā tas šķiet tīkams nevis tracina.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma