Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405) klēpjdatora apskats

    Jaunākie raksti

    Kādu laiku pie mums nav bijuši ASUS klēpjdatori. Laikam jāsaka, ka pat biju pēc tiem nedaudz noilgojies, jo parasti pie mums atbrauc visai kvalitatīvi un godīgi sakot arī dārgi modeļi. Arī šoreiz ASUS atsūtījis modeļa vidējo aprīkojumu, kas gan vēl arvien izskatās un darbojas lieliski.

    ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405) iezīmē daļēji jaunu ēru ASUS un Intel sadarbībā, jo te jau atnācis jaunais Intel Core Ultra 7 155H procesors. Šis procesors pats par sevi jau ir interesants, jo vismaz Intel paši to dēvē par high-end klēpjdatoru procesoru no Meteor Lake paaudzes. Intel Core Ultra 7 155H ir teorētiski 16 kodoli, kas faktiski sadalās 6 + 8 + 2 kodolu kopās. 6 ir veiktspējas kodoli ar Intel Hyper-Threading atbalstu, šie kodoli tad arī spēj sasniegt 4.8 GHz. Pārējie 10 ir Efficient kodoli, kas sadalīti 8 galvenajos kodolos un tiem klāt ir arī 2 gabali Low Power Island kodol, kas darbojas ar līdz 3.8 GHz.

    Reklāma

    Intel Core Ultra 7 155H saņēmis 8 kodolu Intel Arc video apakšsistēmu, kas darbojas ar līdz 2.30 GHz. Tāpat te atradīsi Intel AI Boost NPU, kas rūpējas par mākslīgā intelekta darbināšanas uzdevumiem.

    Interesanti, ka Intel paši pamanījušies paslēpt daļu no Intel Core Ultra 7 155H apraksta aiz nepieciešamības pieteikties Intel tīmekļa lapā. Nez, kas te būtu slēpjams…

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Core Ultra 7 155H 1.4 GHz (24 MB Cache, līdz 4.8 GHz, 16 kodoli, 22 pavedieni), Intel AI Boost NPU
    • Videokarte: Intel Arc Graphics
    • RAM: 16 GB LPDDR5 (max 32 GB)
    • Ekrāns: 14 collas, ASUS Lumina OLED, 3K (2880 x 1800) 16:10, 120 Hz, glancēts, 600 cd/m², 100% DCI-P3, VESA CERTIFIED Display HDR True Black 600
    • SSD: 1 TB NVMe PCIe 4.0
    • Pieslēgvietas:  1x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 2x Thunderbolt 4 (ar display / power delivery), 1x HDMI 2.1 TMDS, 1x 3.5mm Combo Audio Jack
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6E 802.11ax (2×2) + Bluetooth v5.3
    • Izmēri: 31.24 x 22.01 x 1.49 ~ 1.49 cm
    • Svars: 1.22 kg
    • Akumulators: 75 Wh, 65 W USB Type-C uzlādes ierīce
    • Papildus: baltā krāsā izgaismoti taustiņi, 1080p Windows Hello IR kamera, atbilst US MIL-STD 810H standartiem, Harman Kardon sertificēti skaļruņi
    • Programmatūra: MyASUS, McAfee, ScreenXpert, GlideX
    • Cena: apskatam saņemtais modelis Latvijas veikalos maksā ap 1500 eiro ar Intel Core Ultra 5 procesoru

    Izskats un uzbūve

    Zenbook 14 OLED (UX3405) pieejams divās krāsās – tumši zilā un sudraba. Abām krāsām pār visu klēpjdatoru virsējo vāku ir pāri jaunais ASUS Monogram logotips. Klēpjdators gandrīz pilnībā veidots no alumīnija, tam ir niecīgs 1.22 kg svars.

    Nelielais svars gan nāk ar savām problēmām – Zenbook 14 OLED ir diezgan stingrs, bet ne vairs super noturīgs pret vērpšanos. Mazais svars arī nedaudz atspēlējas, kas sāc rakstīt ar klēpjdatora tastatūru, tad var just, ka šasija nav tik stingra. Klēpjdatoru varēsi atvērt ar vienu roku, kā arī to var atvāzt par 180°, kas var noderēt, ja to izmantosi kādā stāvākā turētājā.

    Visādi citādi Zenbook 14 OLED ir grūti atrast kādu uzbūves niansi, kas varētu neiet pie sirds. Klēpjdatoram ir gana plašs pieslēgvietu klāsts, te pat vieta atradusies pilna izmēra HDMI un austiņu pieslēgvietām. Zenbook 14 OLED ir arī divas USB Type-C (Thunderbolt 4) un viena Type-A pieslēgvieta. Bezvadu savienojumu nodrošina Intel veidota Wi-Fi 6E tīkla karte. Tīmekļa kamerai ir fizisks vāciņš, kā arī kameras aizvēršana netraucēs Windows Hello kameras darbībai.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Kā jau minēju, tastatūra nedaudz iepaliek aiz biznesa klases klēpjdatoriem, piemēram, HP EliteBook un Dell XPS vai līdzvērtīgiem modeļiem. Neesmu Lenovo tastatūru fans, bet droši vien arī Lenovo biznesa klases modeļos ir labāka tastatūra par Zenbook 14 OLED, ko man ir visai grūti izprast, jo tomēr Zenbook 14 OLED vairs ne tuvu nav mājas lietotāja budžeta klases ierīce.

    Skārienpaliktinis konkrētajam atsūtītajam Zenbook 14 OLED ir ar integrētu ciparu bloku. Arī te man jāsaka, ka neesmu tā arī līdz galam spējis šo pieeju iemīļot. Var jau būt, ka kāds spēj to izmantot, bet man radies iespaids, ka fizisks ciparbloks tomēr ir daudzkārt jēdzīgāks tiem, kuri to ikdienas darbos izmanto.

    Kopumā nebūt nav slikti, bet par šo cenu noteikti varēja daudz labāk.

    Ekrāns

    Ekrāns ir vēl viens visai pamatīgs jaunā Zenbook 14 OLED uzlabojums. Nu jau jāsaka, ka ASUS Lumina OLED ekrānam vairs nav sākotnējo OLED problēmu, piemēram, krāsas nešķiet pārspīlētas. Teorētiski klēpjdators aprīkojams arī ar skārienekrānu, kam nāk Gorilla Glass aizsargstikls, bet ne šajā mums atsūtītajā modelī.

    Mums ir aizdots Zenbook 14 OLED ar (kā jau vēsta nosaukums ) 14 collu ASUS Lumina OLED, kam ir 3K (2880 x 1800) izšķirtspēja, 16:10 malu attiecība un 120 Hz, kā arī 600 cd/m² maksimālais spilgtums. Lielā izšķirtspēja un OLED izmantošana uzliek savu slodzi akumulatoram, bet par to parunāsim pēcāk.

    Diemžēl mums pieejamais ekrāna kalibrēšanas rīks nedarbojas kopā ar OLED tehnoloģijas ekrāniem, bet uz aci te nekādas problēmas nemanu. Ikdienā šādu 14 collu 16:10 OLED ekrānu būtu prieks izmantot gan ofisa darbiem, gan filmām vai kādai citai izklaidei.

    Programmatūra

    Zenbook 14 OLED pavada jau pazīstamā MyASUS lietotne (akumulatora pielāgojumi, atjauninājumi, OLED apkope), GlideX un arī iezadzies ir McAfee antivīruss, kas var būt visai agresīvs un uzmācīgs. Pārējā draza nāk kopā ar Windows 11.

    MyASUS lietotne ļauj pielāgot akumulatora uzlādi (60%, 80% vai 100%), kā arī vari paspēlēties ar Wi-Fi un mikrofona iestatījumiem. Ar Wi-Fi iestatījumiem ieteiktu neaizrauties, jo esmu redzējis, ka tie ne vienmēr prot sadarboties ar mājas bezvadu maršrutētājiem.

    GlideX ļauj savienot ASUS datoru ar viedierīci, lai viedierīcē rādītu to pašu, kas redzams datorā vai pat izmantot viedierīci kā otru monitoru. Šis gan ir pamatā maksas pakalpojums, jo bezmaksas versijā GlideX nodrošina tikai Wi-Fi savienojumu starp ierīcēm un 720p ar 30 kadriem sekundē video, kas pat peles kursora braukāšanu pa ekrānu padara par sava veida izaicinājumu. Redzamajā saturā arī iejauksies reklāmas. Pirmais lietojamais varētu būt Pro plāns (3 USD mēnesī) ar 1080p ar 60 kadriem sekundē un USB savienojuma atbalstu.

    ASUS arī nav šoreiz pakautrējies un McAfee vīruss ir te visā savā godībā. Veiktspējas testi tika laisti ar visu aktīvo McAfee vīrusu uz borta.

    Ātrdarbība un akumulators

    Sāksima ar Zenbook 14 OLED akumulatora darbību. Noteikti vari rēķināties, ka ar vienu uzlādi tas darbosies 9 stundas, bet ofisa režīmā Zenbook 14 OLED var strādāt līdz aptuveni 10 ar pusi stundām. Varbūt var izspiest vēl kādu stundu klāt, ja samazina ekrāna spilgtumu, bet diez vai ir iespējams sasniegt 15 ar pusi stundas.

    Kā jau bija paredzams ar Intel, slodzē Zenbook 14 OLED sasilst un sāk samazināt takts frekvenci un attiecīgi arī ātrdarbību.

    PassMark testā Zenbook 14 OLED uzrāda pat izcili labu rezultātu savam izmēram un pielietojumam. Iepriekš līdzīgi ASUS klēpjdatori ar vienu paaudzi senākiem Intel procesoriem nespēja pārkāpt 4200 punktu atzīmei. Te gan daudz punktus iedod jaunā Intel Arc video apakšsistēma.

    Arī Cinebench neliek vilties, virs 5500 punktiem ir jau stipri labs rezultāts šāda tipa klēpjdatoram. Iepriekš šāda tipa klēpjdatori uzrādīja līdz 5000 punktiem.

    NVMe SSD tipa atmiņa arī uzrāda ļoti labu, pat varbūt izcilu rezultātu. Līdzvērtīgi ASUS klēpjdatori iepriekš uzrādīja par 10%…20% zemākus ātrumus.

    3DMark dati norāda, ka te šoreiz neapskatām spēlēm paredzētu klēpjdatoru, bet vēl arvien vienkāršākajās spēlēs varam sagaidīt tīri ciešamu kadru skaitu sekundē. Intel Arc video apakšsistēma nodrošina vismaz +30% punktu skaita pieaugumu pret iepriekšējās paaudzes klēpjdatoru sniegumu ar visai salīdzināmu video apakšsistēmu. Atsevišķās spēlēs varētu arī sagaidīt līdzīgu kadru skaita pieaugumu, bet te jāņem vērā, ka Zenbook 14 OLED ir salīdzinoši milzīga ekrāna izšķirtspēja.

    Kopumā jāsaka, ka vismaz sintētiskā veiktspēja Zenbook 14 OLED kopā ar Intel Core Ultra 7 155H procesoru ir jau tīri laba, bet jāņem ir vērā, ka šis ir veiktspējīgais H procesors, nevis U procesors, kas paredzēts plāniem un viegliem klēpjdatoriem. Ja vēlies papētīt jaunos Intel klēpjdatoru procesorus, tad te ir labs avots ar visu tabulu salīdzināšanai. Faktiski Intel Core Ultra 7 155H procesors ir trešais jaudīgākais, kas gan pārlieku neatpaliek no Intel Core Ultra 7 165H procesora un Intel Core Ultra 9 185H procesora. Pēdējais gan vēl nav nonācis nopērkamos klēpjdators, cik var spriest pēc tīmekļa, bet tam jāparādās tuvāko pāris mēnešu laikā.

    Nobeigumā

    Laikam jau jāatzīst, ka esmu visai lielā sajūsmā par ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405). Ja ASUS saņemtos un nu jau vairāk nekā 1500 eiro maksājošā Zenbook 14 OLED uzstādītu labāku tastatūru, uzreiz varētu šo nodēvēt par teju perfektu klēpjdatoru. ASUS ļaus nomainīt NVMe SSD tipa atmiņu, pārējas viss (Wi-Fi 6E tīkla karte tai skaitā) ir uzlodēts uz pamatplates.

    Zenbook 14 OLED (UX3405) ekrāns ir lielisks ar savu 16:10 malu attiecību, izšķirtspēju un OLED krāšņumu. Pieslēgvietu skaits arī ir atbilstošs, jauda ir liela, varbūt pat pārāk liela un attiecīgi varēja iegūt ilgāku akumulatora darbības laiku un mazāku silšanu, ja būtu kāds U, nevis H procesors.

    Kopumā sacītu, ka šādu Zenbook 14 OLED (UX3405) klēpjdatoru esošā vai līdzīgā aprīkojumā ar lielāko prieku izmantotu ikdienā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kaspars
    19.02.2024 15:15

    Ne tikai ar interesi atvēru rakstu, bet arī ar bažām..bažām, ka atkal būs tas pats grābeklis, ka asus ieliek jaudīgāku proci, bet nejēdz nomenedžēt siltumu.
    Diemžēl šis arī ir tas pats gadījums :(

    Protams ir arī citi raotāji, kam ne visai veiksmīgi izdodas kādu modeli nodzesēt, bet asus tas laikam ir visiem un visās cenu kategorijās.

    Kāda jēga no jaudīga dzelža, ja pie šo jaudu izmantojot tā pēc 5 minūtēm sāk ļoti jūtami samazināties?

    Biteme
    19.02.2024 16:50

    14 collu 16:10 OLED ekrānu būtu prieks izmantot gan ofisa darbiem, gan filmām vai kādai citai izklaidei.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Telefonu paaudzei tas varbūt tiešām liekas milzīgs ekrāns, kas der visam) Kopumā tas ir pavisam neliels ekkrāns īslaicīgs un neregul`ārai izmantošanai – brīžos, kad laptops ir ceļā un atvienots no regulārā 24/27/nu,32″ ekrāna(-iem).

    Edgars
    19.02.2024 19:52

    Nesen nopirku asus top dzelzi…. labi, ka ir 14 dienu atpirkums. Nebij lietojams…. pāris minutes un ventilatori ieslēdzas uz pilnu tā, ka blakus telpās var dzirdet… un tā visu dienu skan. Bremze nereāls. Divas dienas pazaudēju čakarējoties. Nekad vairs.

    Kaspars
    20.02.2024 10:23

    Padoms ierīču testētājiem – tos pašus ātrdarbības testus var palaist pēc kārtas vairākas reizes un paskatīties vai tie punkti nekrītas ;)

    Kursors.lv
    20.02.2024 11:39
    Reply to  Kaspars

    Testi tiek veikti vairākas reizes pēc kārtas.

    Jānis
    23.02.2024 11:23

    Pieļauju domu ka Asus ZenBook UX3404VA varētu būt gandrīz tāds pats tikai ar 32 GB RAM.
    Varbūt ir kāds viedoklis par šo?
    Mani mazliet tikai biedē vai RAM ātrdarbība neliks vilties un nebūs tā ka traucē darboties. Mēŗķis pa reizei palaist Dockeri un lietot arī VS Code.

    https://www.1a.lv/p/portativais-dators-asus-zenbook-14x-oled-ux3404va-m9284w-90nb1081-m00h00-intel-core-i9-13900h-32-gb-1-tb-14-5-intel-iris-xe-graphics/nrb0?cat=2t6&index=1

    Last edited 2 months ago by Jānis
    Nauris
    07.03.2024 23:21

    Paldies, nē:

    Screen flickering / PWM detected 362.3 Hz ≤ 100 % brightness setting

    Biteme
    07.03.2024 23:26
    Reply to  Nauris

    OLED taču.

    Reklāma