Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Ryujin 240 procesora šķidruma dzesētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Turpinot mūsu datoru komponenšu apskatu sēriju, šoreiz apskatīsim kādu interesantu produktu – AIO (All In One) šķidruma dzeses tipa procesora dzesētāju ASUS ROG Ryujin 240. Tas ir visnotaļ svaigs produkts, kas tika izziņots pirms nepilna pusgada notikušajā datortehnoloģiju izstādē COMPUTEX 2018. Jā, ASUS pilnībā pārņem datoru komponenšu biznesu un tagad piedāvā arī slēgtās cilpas tipa šķidruma dzesētājus procesoriem. Tie ļauj būvēt jaudīgas datorsistēmas bez milzīgiem procesora dzesētājiem un skaļiem tos pavadošiem ventilatoriem.

    Jaunie ASUS dzesētāji tiek piedāvāti divās produktu sērijās. Mums ir ROG Ryuo sērija, kurā ietilpst vienkāršāks no vara veidots šķidruma pumpja bloks ar OLED displeju, gaismas diodēm visriņķī un radiators ar vienu vai diviem 120mm ventilatoriem. Prasīgākiem pircējiem ASUS piedāvā Ryujin sērijas dzesētājus un tie atšķiras ar pamatīgāku šķidruma pumpja bloku, kas arī ir apveltīts ar Aura Sync kontrolējamām gaismas diodēm un OLED displeju. Papildus Ryujin sērijas produktiem virs šķidruma pumpja bloka vēl ir iebūvēts mazs ventilators, kas palīdzēs dzesēt elementus ap pašu procesoru, piemēram, VRM, jeb sprieguma regulēšanas moduli vai M.2 atmiņas. Šīs sērijas dzesētājs pieejams ar divu vai trīs 120mm ventilatoru izmēra radiatoru. Abu sēriju dzesētāji ir savietojami ar modernām procesoru ligzdām: LGA 115x,1366, 2011, 2011-3, 2066;AMD: AM4, TR4. Jāņem gan vērā, ka Threadripper procesoru gadījumā būs jāizmanto stiprinājumi, kas nāk līdzi pašam procesoram.

    Reklāma

    Ak, jā, no kurienes cēlušies šo produktu nosaukumi? Ryuo nozīmē “pūķu karalis”, bet Ryujin – “pūķu dievs”. Stilīgi!

    Ko mēs atradīsim ROG Ryujin 240 kastē?

    Uz testu šoreiz esam saņēmuši dārgākās un spējīgākās Ryujin sērijas dzesētāju ar divu ventilatoru radiatoru. Tas ir atceļojis pamatīga izmēra kastē, kas dizaina un uzbūves ziņā atgādina ROG Maximus X Apex kasti.

    Bet nu labi, pietiks skatīties uz pašu kasti, ķersimies pie tās satura izpētes. No sākuma izcelsim visus sīkumus. OK, mums ir divas dzesētāja pamatnes, viena Intel mātesplatēm, bet otra – AMD mātesplatēm. Uz paciņas ASUS pat smuki atzīmējis, ka vienas skrūves ir AMD procesoru ligzdām, bet otras paredzētas Intel mātesplatēm. Pamācībā ir paskaidrots kuras no Intel skrūvēm paredzētas kurai Intel ligzdai. Melnās skrūves izmantosim, lai ventilatorus pieskrūvētu pie radiatora un šo konstrukciju pēc tam piestiprinātu pie datora korpusa.

    Šim dzesētājam komplektā iekļauti ļoti kvalitatīvi un datoru būvētāju aprindās ļoti cienījami Noctua iPPC-2000 PWM ventilatori. Šie 120mm (biezums – 25mm) ventilatori spēj radīt 122 CFM gaisa plūsmu pie 2000 apgriezieniem minūtē un šādā režīmā ir arī pietiekami klusi – 29.7 dB. Abu ventilatoru barošanas vadi ir pietiekami gari un tos pēc tam jāpievieno pie šķidruma pumpja bloka.

    272 x 122 x 27 mm lielais radiators veidots no alumīnija un tā ribas ir diezgan mīkstas. Tāpēc esam uzmanīgi, kad tam blakus vicināsim skrūvgriezi. Radiatora korpusā jau ir gatavi caurumi skrūvēm, lai pie tā var pieskrūvēt ventilatorus un no otras puses – pie datora korpusa. Pie radiatora ir pievienotas divas diezgan stingras un aizsargtīkliņā ietērptas 38cm garas gumijas šķidruma caurules ar šķidruma pumpi otrā galā. Tā kā tas ir viss vienā tipa dzesētājs, pašiem mums nebūs jāpievieno caurulītes un jālaistās ar dzesēšanas šķidrumu. Tas jau ir sapildīts rūpnīcā un šai konstrukcijai būtu bez problēmām jākalpo gadiem ilgi.

    Tagad palūkosimies uz pašu šķidruma pumpja elementu. To sedz aizsargvāks, kas pie paša pumpja bloka piestiprinās ar magnētiem un praksē ir vienkārši noņemams un pieliekams atpakaļ.

    Jāsaka, ka ar vāku šis procesora dzesētājs ir diezgan liels un jāraugās, lai tas netraucē, piemēram, operatīvās atmiņas moduļiem. Te gan ir daži paņēmieni kā varam risināt situāciju. Varam vāku noņemt un varam dzesētāju pagriezt citā virzienā. Pēc tam varēsim LiveDash programmā pagriezt OLED displejā attēloto bildi pareizajā orientācijā. Ja runājam par OLED displeju, tad tas ir krāsains un 1.77 collu izmērā. Baltā strīpa pa labi no tā slēpj gaismas diodes.

    Ja paraugāmies uz dzesētāju no sāna, redzēsim arī atšķirības zīmi – iebūvēto ventilatoru. Tas ir izmēros mazs, iegriežas līdz 4800 RPM, lai radītu vismaz kaut kādu (19.41 CFM) gaisa plūsmu un pie reizes ir diezgan skaļš (31 dB). Bet to var vispār izslēgt un paļauties uz lielajiem, bet klusajiem Noctua radiatora ventilatoriem.

    Dzesētāja pamatne veidota no vara, tā nav perfekti gluda un uz tās jau ir uzklāta termopasta. Cik paspēju palasīties internetā, izmantotā termopasta nav tā sliktākā un varam uzreiz likt virsū procesoram.

    Ar kabeļiem gan ASUS šim dzesētājam ir pārcenties. To ir daudz un rezultātā būs pamatīgi jāiespringst par smuku to paslēpšanu korpusā. Mums ir viens kabelis, kas ved uz mātesplates USB portu, tad ir vēl viens, kas paredzēts barošanai no SATA elektrības vada un tad ir kabelis, ko spraužam mātesplatē CPU_FAN vai AIO_PUMP portā. Un visbeidzot mums ir divi kabeļi, kuros saspraužam abu radiatora ventilatoru barošanas kabeļus.

    ASUS ROG Ryujin 240 uzstādīšana

    Tā kā šis bija manā pieredzē pirmais šķidruma dzesētājs, tad bija jāpalauza galva praktiski katrā tā uzstādīšanas solī, lai neizdarītu kaut ko ačgārnu. Tagad, kad viss ir salikts, secinu, ka nekas pārlieku sarežģīts tas nav, ja ir skaidrs kā to darīt.

    Iesākumā noņemam veco dzesētāju (ja tāds ir) un uzmanīgi noslaukām termopastu no procesora. Pēc tam mātesplates aizmugurē pieliekam dzesētāja aizmugurējo plati un no otras puses pievelkam to ar komplektā iekļautajām spīdīgajām skrūvītēm atkarībā no mūsu izmantotās procesora ligzdas. No sākuma nevarēju saprast, vai tas ir OK, ka ar ieskrūvētām skrūvītēm joprojām paliek brīvkustība. Tādai ir jāpaliek, nesatraucies – vēlāk viss pievilksies, kad uzliksim virsū dzesēšanas bloku.

    Kad mātesplates puse sagatavota, tad atliek pieskrūvēt pie radiatora ventilatorus. Te skaties, lai uzraksti ir pret radiatoru un laicīgi izdomā kurā vietā radiatoru skrūvēsi pie datora korpusa. Tas noteiks uz kuru pusi vajag atstāt ventilatoru barošanas kabeļus, lai pēc tam tie nav jāstiepj pāri visam korpusam. Paša radiatora novietojumu lielā mērā noteiks tavs datora korpuss. Man nācās uzmest aci mana Cooler Master MasterBox TD500L lietotāja pamācībai, lai saprastu, ka varu radiatoru skrūvēt vai nu priekšpusē, vai augšā. Es izvēlējos radiatoru pieskrūvēt priekšpusē un labi, ka sapratu, ka caurulēm jābūt augšpusē, jo citādāk man tās nesniegtos līdz procesoram.

    Noslēdzošie posmi ir paša dzesētāja uzlikšana uz procesora un pieskrūvēšana, kā arī kabeļu pievienošana. Ņem vērā, ka, ja izvēlēsies to pievienot nevis pie CPU_FAN, bet AIO_PUMP porta uz mātesplates, tad BIOS lamāsies, ka nav atrasts procesora dzesētājs un dators nestartēsies. BIOS iestatījumos būs jāparokas un jāatslēdz procesora dzesētāja meklēšana.

    OLED displeja kontrole ar LiveDash programmu

    Kā jau iepriekš rakstīju, šis dzesētājs ir aprīkots ar krāsainu 1.77 collas lielu OLED displeju. Lai kontrolētu uz tā parādāmo informāciju, būs no ASUS jāiegūst LiveDash programma. Tajā varam nokonfigurēt, lai displejs parāda informāciju par mūsu sistēmu: procesora frekvenci, voltāžu vai temperatūru, kā arī informāciju no dažādiem ventilatoru un pumpju sensoriem. Ja tas neinteresē, varam izvēlēties kādu no gatavajām ASUS animācijām vai arī augšuplādēt paši savu logo JPG formātā vai animāciju GIF formātā. Ierobežojums – attēlam jābūt ar 160 x 128 pikseļu izšķirtspēju un ne lielākam par 1 megabaitu. No šīs programmas varam arī nokonfigurēt gaismas diožu joslu vai to izslēgt pilnībā.

    Tā kā tas ir ASUS veidots produkts, tad nav piemirsts arī par Aura Sync atbalstu un varam likt dzesētājam izgaismoties vienā veidā kopā ar mātesplati, videokarti un citām šo tehnoloģiju atbalstošām komponentēm vai aksesuāriem (piemēram, pelēm vai austiņām). Ik pa laikam gan dzesētāja gaismiņas pazaudēja saikni ar pārējo komponenšu gaismas režīmu un nācās no jauna vērt vaļā Aura programmu un saglabāt vēlamo režīmu.

    ASUS ROG Ryujin 240 veiktspēja

    Šī dzesētāja ventilatoru vadība var tikt realizēta no AI Suite 3 programmas. Tajā jau ir gatavi vairāki profili: Silent, Standard, Turbo un Full Speed, bet varam (un to vajag darīt) veidot arī paši savus dzesēšanas profilus. Proti, varam norādīt kuram ventilatoram kādā jaudā jāgriežas atkarībā no temperatūras.

    Visai ātri sapratu, ka AI Suite 3 programma un tai sekojoši arī dzesētāja OLED displejs diezgan novēloti un mazāku rāda procesora temperatūru. Īpaši tas ir jūtams brīžos, kad palaid kaut kādu veiktspējas testu, kas zibenīgi visiem procesora kodoliem iedod 100% noslodzi, bet ventilatori tikai lēnītēm sāk ķerties pie darba (piezīmēšu, ka speciālas aiztures nav iestatītas). Palasot informāciju internetā un blakus pamērot temperatūras ar CPUID HWMonitor un HWiNFO64 secinu, ka šī ASUS programma neizmanto pašā procesorā iebūvēto temperatūras sensoru, bet gan procesora temperatūras sensora informāciju no mātesplates. Tāpēc visdrīzāk temperatūras pieaugums ir novēlots un mazāks par to, ko uzrāda procesora un to kodolu temperatūras sensori. Praksē tie var būt pat līdz 10 Celsija grādiem. It kā jau būtiski tas situāciju nepasliktina, vienkārši jāņem vērā, ka dzesētāja displejs rādīs neprecīzu informāciju.

    Testi tika veikti uz šādas testu sistēmas:

    Tā kā man vēl nav lielas temperatūru datubāzes, tad nav ar ko salīdzināt, bet manā testā palaižot FRYRENDER un tādējādi maksimāli noslogojot Intel Core i5 8600K procesoru (4.07 GHz), secināju, ka AI Suite 3 iestatot maksimālo ventilatoru griešanās režīmu (Full Speed) ieguvu šādas maksimālās temperatūras (iegūtas no HWMonitor un HWiNFO64):

    • Procesors: 55 °C
    • VRM: 38 °C
    • Maksimālā temperatūra uz kodoliem: 56 °C
    • Mātesplate: 32 °C
    • Istabas temperatūra: 23 °C

    Lai būtu ar ko salīdzināt un saprast, vai tā tiešām ir maksimālā dzesēšanas spēja, Ai Suite 3 programmā pamainīju citu ventilatoru darbības režīmu (ventilatori slēdzās iekšā novēlotāk) un tajā vairāki tieši ar procesora temperatūru saistīti rādītāji pieauga.

    Pirms ROG Ryujin 240 testēšanas veicu procesora slodzes testus ar manu iepriekš izmantoto Cooler Master Hyper 212 LED Turbo gaisa dzesētāju un secināju, ka tas nedzesē procesoru tik labi kā ASUS produkts. Temperatūras bija par aptuveni 5 °C augstākas.

    Secinājumi

    Šķidruma dzesētājus tipiski izvēlas nevis tāpēc, ka tie būtiski labāk dzesē sistēmu, bet gan to potenciāli klusās darbības dēļ. Tādējādi man pat vairāk simpatizē ASUS ROG Ryuo sērija, jo tai uz dzesētāja bloka nav uzstādīts mazais procesora apkārtni dzesējošais un diezgan skaļais ventilators, un, piemēram, ROG Ryuo 240 gadījumā radiators ar diviem 120mm ventilatoriem (Ryuo sērijas gadījumā gan tie nav Noctua ventilatori) darbosies klusāk, jo tie normālā darbībā griezīsies klusu.

    Cik tad šis dzesētājs maksā? Pagaidām Latvijā šie dzesētāji vēl nav pārāk izplatīti, bet pirmās internetveikalos redzētās cenas nostājas ap 230 eiro atzīmi. Tas nav maz. Slavenais Corsair Hydro Series H115i arī darbojas ar diviem lielāka izmēra un klusākiem radiatora ventilatoriem un aprīkots ar gaismas diodēm maksā aptuveni 80 eiro lētāk. Nevajag gaismiņas? Lūk, Corsair Hydro Series H110i maksā vēl lētāk – ap 135 eiro. NZXT Kraken X72 dzesētāju, kas sastāv no 3 ventilatoriem (un gaismiņām) varam nopirkt par nepilniem 200 eiro. Mazliet lētāks būs arī Be Quiet Silent Loop 360mm trīs ventilatoru modelis, jo cenu mazā starpība starp divu ventilatoru Be Quiet Silent Loop 280mm dzesētāju liek sliekties par labu lielajam variantam. Gribi izšmaukt pavisam pa lēto? Tad skaties uz Cooler Master MasterLiquid 240, kas maksā smiekla 90 eiro.

    Par ko tad mēs piemaksājam tos aptuveni 50 papildus eiro? ASUS cenas starpību noteikti pamatos ar dzesētāja blokā iebūvēto trešo ventilatoru un OLED displeju. Tas nenoliedzami kaut ko maksā, bet katram pašam jāizlemj vai tas ir vajadzīgs. Izskatās jau labi! Veiktspējas ziņā ASUS ROG Ryujin 240 ir spējīgs dzesētājs, tikai jāpiešaujas pie AI Suite programmatūras darbības un jāsaprot no kurienes tiek ņemta procesora temperatūra.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    26.11.2018 13:11

    Kad varēs barošanas bloku dzesēt ar šķidrumu? Man liekas, ka tas taisa lielāko trobeli…

    Kristaps Skutelis
    26.11.2018 13:12
    Reply to  KKTK
    Krotow
    27.11.2018 21:36
    Reply to  KKTK

    Var jau iemērkt eļļā visu sistēmbloku. Vienīgi remonts būs baigā ķēpa.

    Tadeušs Lopiņš
    01.12.2018 12:12

    Dzeseklis labs, bet dārgs, ar to mazo ventilatoru var nopirkt uz pusi lētāko Cryorig A40 dzesētāju, pumpis izskatās pēc Asetek, kopumā šķiet vairāk nišas produkts sistēmbloka dizainam.

    Reklāma