Web Analytics
More
    Reklāma

    Gigabyte GeForce RTX 2080 SUPER GAMING OC 8G videokartes apskats

    Jaunākie raksti

    Pēdējā laikā pār mūsu testu laboratoriju ir nolijis kaut kāds videokaršu lietus. Pavasarī iepazināmies ar ASUS ROG Strix GeForce RTX 2060 OC un pavisam nesen izmēģinājam MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G, kā arī ASUS ROG Strix GeForce GTX 1660 Ti OC, kas patiesībā mums ļoti patika. Testējot šīs videokartes, ievācām to veiktspējas datus, kurus tagad varam salīdzināt savā starpā un parādīt jums kā konkrētā testējamā videokarte izskatās pret konkurentēm.

    Šoreiz steidzu pabeigt nākamās videokartes apskatu, jo esam savos nagos dabūjuši ko pavisam svaigu. Jaunās NVIDIA GeForce RTX 2080 Super videokartes oficiāli veikalos nonāk tikai no 23. jūlija, bet Gigabyte jau laicīgi mums atsūtīja savu GeForce RTX 2080 SUPER GAMING OC 8G videokarti, lai varam iepazīties ar tās spējām un par saviem iespaidiem pastāstīt arī jums.

    Reklāma

    Kas vispār ir RTX 2080 Super?

    Pirms ķeramies pie konkrētās videokartes apskata, vēlos mazliet izskaidrot RTX 2080 Super videokartes pozicionējumu tirgū. Nepilnu gadu pēc RTX 20 Series videokaršu izziņošanas, NVIDIA izlaida vēl trīs šo videokaršu Super versijas. Pavisam īsumā – tās ir jaudīgākas, bet cenu ziņā līdzvērtīgas esošo RTX sērijas videokaršu versijas. Attēlā zemāk varam apskatīties šo videokaršu specifikācijas.

    Jaunās RTX Super videokartes (attēls no Anandtech.com)

    Kā redzam, jaunā RTX 2080 Super iestājas pa vidu starp RTX 2080 un RTX 2080 Ti. Šai videokartei ir gan NVIDIA izstrādātā Founders Edition, gan citu videokaršu ražotāju versijas. Tās vieno 8 GB GDDR6 atmiņa un 3072 CUDA kodoli, kā arī Ray Tracing un Tensor kodoli, kas nodrošina DLSS funkciju.

    Šī ir pilnvērtīga RTX sērijas videokarte un maksās sākot no 800 eiro. Salīdzinājumam, GeForce RTX 2080 videokartes tagad ir nopērkamas sākot no aptuveni 700 eiro, bet GeForce RTX 2080 Ti cena joprojām pārsniedz 1100 eiro atzīmi. No AMD puses ar šo videokarti cīņā dosies jaunā Radeon RX 5700 XT, kas maksā krietni zem 500 eiro. Starp citu, gaidām mūsu RX sērijas testa videokarti, lai varētu pārliecināties savām acīm par jaunās AMD RDNA arhitektūras spējām.

    NVIDIA saka, ka jaunās RTX Super sērijas videokartes ir par aptuveni 15% ātrākas par savām “ne Super” versijām. Laika gaitā RTX 2070 Super un RTX 2080 Super nomainīs šo videokaršu “parastās” (ne Super) versijas, taču “parastā” RTX 2060 ar savu ap 350 dolāru cenu paliks piedāvājumā kā RTX sērijas lētākais modelis, kas nodrošina ray tracing un DLSS labumus.

    Kā lai izvēlas GeForce videokarti? Ja vēlies pašu jaudīgāko un labāko NVIDIA patērētāju klases videokarti, joprojām tava galvenā izvēle ir RTX 2080 Ti. Savukārt, RTX 2080 Super ir labāka par “parasto” RTX 2080, bet RTX 2070 Super ir labāka par GeForce GTX 1080 Ti, taču ne tik laba kā RTX 2080. Šķiet, NVIDIA ir parūpējies par to, lai šīs videokartes neiekostu viena otrai.

    Pašam Gigabyte piedāvājumā šobrīd ir veselas četras GeForce RTX 2080 Super versijas un zemāk attēlā varam saprast uz testu saņemtā GAMING OC modeļa vietu šajā piedāvājumā. Īsumā tā ir otra jaudīgākā RTX 2080 Super videokarte Gigabyte piedāvājumā uzreiz aiz AORUS versijas. Ja neņemam vērā dizaina nianses, būtiskākā atšķirība ir Boost frekvence. Ja RTX 2080 Super references kartei šī frekvece ir 1815 MHz, tad uz testu saņemtā GAMING OC versija darbojas ar 1845 MHz un jaudīgākā AORUS versija ar 1860 MHz. Protams, kā jau NVIDIA kartēm ierasts, šīs ir vēl mazliet virstaktējamas videokartes.

    Pakojam vaļā šo Gigabyte videokarti

    Testa videokartes iepakojums ir ieturēts tādos pašos izmēros un dizaina vadlīnijās, kā visām citām NVIDIA videokartēm un ražotājs ir uzsvēris savus trumpjus. Gigabyte gadījumā runa ir par WINDFORCE 3X ventilatoriem, radiatoru ar vara elementiem, RGB gaismiņām un kartes dizainu. Kastes priekšpusē norādīts, ka šī ir OC, jeb virstaktētā versija un ražotājs produktam piedāvā 4 gadu garantiju.

    Atverot kasti, ieraudzīsim antistatiskajā plēvē iepakotu videokarti, kā arī reģistrācijas kartīti, mazu pamācību un draiveru disku. Nekā lieka!

    Videokartes dizains un uzbūves kvalitāte

    Ar 286.5 x 114.5 x 50.2 mm un divu slotu izmēru šo nevar nosaukt par mazu videokarti, taču neko savādāku no jaudīgākā RTX 2080 sērijas īsti nevarētu sagaidīt. Šī ir makana un ļoti karsta videokarte, kuru šī Gigabyte modeļa gadījumā dzesē veseli trīs ventilatori, kas nosēdināti uz pamatīga radiatora ar vara termocaurulēm.

    Gigabyte šīs videokartes izstrādē izmantojis trīs WINDFORCE 3X ventilatorus. Katrs no tiem ir 82mm diametrā un aprīkots ar īpaši dizainētām lāpstiņām. Pie tam, vidējais ventilators griežas pretēji abiem malējiem ventilatoriem. Gigabyte saka, ka šādi var panākt vienmērīgāku gaisa plūsmu, jo samazina blakus esošo un vienā virzienā rotējošo ventilatoru radīto turbulenci. Kad videokartei ir zema noslodze, ventilatori netiks kustināti.

    Zem ventilatoriem atrodas pamatīgi biezs radiators, kura daļas savieno vara caurules labākai dzesēšanai. Zem radiatora ir vēl atsevišķa metāla plāksne video atmiņas dzesēšanai.

    Ja mēs runājam par RTX 2080 Super temperatūrām, tad jāsaka, ka šī ir ļoti karsta videokarte. NVIDIA norāda, ka maksimālā pieļaujamā šīs videokartes darbības temperatūra ir 89 Celsija grādi un standarta režīmā darbinot, es pie pilnas jaudas redzēju līdz 77 grādu augstas temperatūras. Kad videokarti vēl papildus virstaktēju, temperatūra pakāpās līdz pat 82 grādiem. Tas jau ir ļoti tuvu maksimālajai pieļaujamajai temperatūrai. Ja plānosim aktīvi spēlēt, iesaku pārdomāt arī paša datora ventilācijas spējas, jo karstuma būs daudz.

    Viena nianse, kas man iekrita acīs ir vairāki kabeļi, kas karājas ap radiatoriem. Vairākās vietās Gigabyte ir izvēlējies vadus laist pa kartes ārpusi un man tas nešķiet, ne glīti, ne uzticami. Citi ražotāji prot šādas nianses noslīpēt labāk.

    Videokartes aizmuguri sedz pamatīga metāla plāksne, kas padara karti stingrāku un arī papildus to dzesē.

    Līdzīgi kā citi ražotāji, arī Gigabyte savus produktus aprīko ar RGB gaismiņām. Šīs videokartes gadījumā izgaismots ir Gigabyte uzraksts videokartes augšpusē. To var kontrolēt ar RGB Fusion 2.0 programmu.

    Ar šo programmu varam kontrolēt un savā starpā sinhronizēt dažādu atbalstīto produktu gaismas spēles. Manā gadījumā RGB Fusion programma atrada arī Patriot Viper RGB operatīvo atmiņu un varēju to iekrāsot tādā pašā krāsā un stilā kā Gigabyte videokarti. Savukārt, ASUS komponentes ar RGB Fusion nenokontrolēsi. Tā ražotāji spiež mūs visu datoru un aksesuārus salasīt no viņu plauktiem.

    Šī ir 250W videokarte

    NVIDIA savā specifikācijā norāda, ka RTX 2080 Super jaudas prasības ir 250W un uz šīm kartēm atradīsim papildus 6 pinu un 8 pinu barošanas kontaktus. Tiem blakus ir gaismas diodes, kas uzskatāmi parāda vai ar barošanu viss kārtībā. Standarta režīmā darbojoties pilnā jaudā karte tiešām patērē gandrīz 250 W (GPU-Z rīks rādīja 248W patēriņu), bet virstaktējot ar MSI Afterburner, es redzēju arī 282W patēriņu. Šī ir ne tikai silta, bet arī rijīga videokarte un NVIDIA rekomendē datoram izvēlēties vismaz 650W barošanas bloku!

    Videokartei varam pieslēgt 4 monitorus

    Šai videokartei varēsim pieslēgt četrus monitorus un tā izdod lauka video signālu ar maksimālo izšķirtspēju 7680 x 4320 @ 60 fps. Uz kartes atradīsim trīs DisplayPort 1.4 un vienu HDMI 2.0b portu, kā arī USB Type-C portu, kas atbalsta VirtualLink tehnoloģiju. Tādējādi varēsim pa taisno pie videokartes pieslēgt virtuālās realitātes ierīci.

    Izmantojot NVIDIA NVLink (NVIDIA SLI) tehnoloģiju, varam saslēgt kopā divas identiskas GeForce videokartes, lai iegūtu papildus jaudu mūsu 4K videospēlēm un virtuālās realitātes lietotnēm.

    Virstaktēšana ar AORUS ENGINE

    Arī Gigabyte piedāvā paši savu videokartes monitorēšanas un virstaktēšanas risinājumu – AORUS ENGINE. Ar to varam sekot līdzi videokartes noslodzes un temperatūras grafikiem, kā arī veikt manuālu vai automatizētu virstaktēšanu. Tepat atradīsim iespēju apklusināt videokartes ventilatorus, kas mēdz iegriezties diezgan skaļi.

    Es pats esmu vairāk pieradis pie MSI Afterburner un šo rīku izmantoju, lai virstaktētu testa videokartes. Esmu jau iepriekš teicis, ka GeForce videokartēm ir aptuveni 10% jaudas rezerve un nav īsti pamatojuma to neizmantot. Virstaktēšana ar Afterburner ir droša un pagalam vienkārša, taču rezultātā iegūsim vismaz dažus fps klāt pie mūsu spēlēm – tās būs plūdenākas.

    Katrai individuālai videokartei mēs varēsim iegūt pavisam citas stabilās virstaktēšanas frekvences un savu labāko iespēju varam iegūt vai nu ar automātisko OC Scanner, vai manuāli pa mazām vērtībām paaugstinot videokartes procesora un atmiņas frekvences līdz brīdim, kad viss paliek nestabils.

    Šajā gadījumā veiktspējas un stresa testi man sāka gāzties nost līdzko pārkāpu pāri +100 MHz videokartes procesoram un +150 MHz atmiņai. Šī noteikti nav iespaidīgākā virstaktēšanas videokarte un vēlāk testu rezultātos redzēsim, ka ieguvums ir diezgan mazs.

    Ķeramies pie veiktspējas testēšanas

    Lai saprastu šīs videokartes reālo darbību, veikšu vairākus veiktspējas testus un padarbināšu dažas populāras videospēles.

    Testēšana notiek uz šāda datora:

    Tā kā mums šobrīd pie rokas ir vairākas videokartes, tām visām veicu veiktspējas un videospēļu testus, lai iegūtu smuki salīdzināmus rezultātus, kamēr pārējās testa datora komponentes nav mainītas.

    Aplūkojot vairāku 3DMark veiktspējas testu rezultātus, varam redzēt, ka virstaktētas testējamās videokartes spējas ir teju rokas stiepiena attālumā no krietni dārgākās RTX 2080 Ti. Unigine: Superposition veiktspējas testā atrāviens ir vēl jūtamāks.

    OK, viena lieta ir veiktspējas testi, bet kāda situācija ir ar videospēlēm? Esam nopirkuši vairākas aktuālas videospēles, kurās varam veikt salīdzināmus kadru atjaunošanās ātruma (fps) mērījumus 1080p, 1440p un 4K izšķirtspējās. Izvēlamies DX12, atslēdzam visa veida fps limiterus un arī Vsync, lai netraucē mūsu rezultātiem un palaižam spēli visaugstākajos grafikas iestatījumos pilnekrāna režīmā.

    Cik fps skaitās labs rādītājs?

    • <30 fps – ļoti čābīga spēlēšana
    • 30-40 fps – viduvēja spēlēšana
    • 40-60 fps – laba spēlēšana
    • > 60 fps – ļoti laba spēlēšana

    Rezultātos redzam diezgan sagaidāmu bildi, RTX 2080 Super ir mazulietiņ knapāka par RTX 2080 Ti. Skaidrs, ka 1080p izšķirtspējā visas modernākās spēles lidos virs 100 fps un ap 100 fps patiesībā turēsies arī šīs pašas spēles 1440p, jeb 2K izšķirtspējā. Pie tam, šīm abām izšķirtspējām varēsim izmantot arī >100Hz displejus, kas tagad jau kļūst par normu. Tāpat ar RTX 2080 Super varēsim spēlēt arī videospēles 4K izšķirtspējā.

    Tāpat rezultātos varam redzēt, ka virstaktēšana šoreiz nedod būtisku veiktspējas pieaugumu un ar šo videokarti novēroju vienu interesantu momentu. Biju piemeklējis, manuprāt, labākos virstaktēšanas iestatījumus, izrāvis cauri pusei testu līdz tiku pie World of Tanks testa un tajā 4K izšķirtspējā tests visu laiku slēdzās laukā. Nācās pakāpties uz zemāku virstaktēšanas pakāpi un vēlreiz iet cauri visiem testiem.

    Pamēģināju arī 3DMark DLSS funkcijas testu, kas paredzēta, lai ar mašīnmācīšanas tehnoloģiju palīdzību uzlabotu veiktspēju, kad tiek veikti sarežģīti ray tracing apgaismojuma aprēķini. Principā sanāk tā, ka ray tracing nereti ļoti jūtami sabremzē spēli (būtiski samazina fps) un DLSS mēģina situāciju labot. Tad nu, lūk, testā noskaidroju kāds ir DLSS ieguvums vairākās populārās izšķirtspējās:

    • 1080p: 50,72 fps -> 71,07 fps
    • 1440p: 31,36 fps -> 45,63 fps
    • 4K: 10,88 fps -> 27,84 fps

    Secinājumi: Man vairs nevajag RTX 2080 Ti

    Izlaižot RTX 20 Series Super videokartes, NVIDIA principā izrullēja pamatīgu fakuci visiem, kas par milzu naudu paspēja nopirkt pirmās RTX videokartes. Īpaši tas ir sāpīgi dārgajā galā, kur nu videokartes maksā pamatīgi virs 1000 eiro.

    Tagad, kad RTX 2080 Super piedāvā veiktspēju, kas ir ļoti tuva RTX 2080 Ti, taču karte maksā vismaz 300 lētāk, ir diezgan skaidrs uz kuru pusi veikt savu izvēli. RTX 2080 Ti videokarte turpmāk paliks pašiem hārdkōrīgakajiem fanātiem, taču visiem pārējiem, kas ir gatavi par videokarti maksāt >500 eiro, RTX 2080 Super būs ļoti laba izvēle.

    Konkrētā apskatītā Gigabyte videokarte jau no rūpnīcas nāk virstaktēta, tāpēc principā varam paši pat papildus tai neko nedarīt (īpaši, ja turēsimies pie 1080p vai 1440p spēlēšanas), jo papildus ieguvuma vairs nebūs tik daudz. Plus, jau tā karstā videokarte sils vēl trakāk un ilgtermiņā raugoties tas nav labi.

    Pagaidām Latvijā vēl neredzu šīs jaunās videokartes cenu, taču atradu, ka Gigabyte GeForce RTX 2080 8GB Gaming OC “parastā” versija maksā 745 eiro. Tādējādi varam secināt, ka jaunajai RTX 2080 Super versijai nevajadzētu būt dārgākai par 800 eiro.

    Protams, gaisu jauc arī Radeon RX 5700 XT, kas citu veiktajos testos videospēlēs iepaliek tikai ap 10 fps, taču maksā zem 500 eiro. Man reāli niez nagi notestēt šīs jaunās AMD videokartes. Izskatās, ka NVIDIA vairs nevarēs no geimeriem plēst nost trejdeviņas ādas tikai tāpēc vien, ka nav vērā ņemamas konkurences. Paldies, AMD!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma