Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Strix GeForce RTX 2060 OC videokartes apskats

    Jaunākie raksti

    Pagājušās vasaras beigās Nvidia izziņoja pirmās GeForce 20 Series videokartes, kas bāzētas uz jaunās Turing arhitektūras. Ļoti vienkāršojot, jaunās GeForce 20 sērijas videokartes ir veiktspējīgākas par priekšgājējām un piedāvā divus būtiskus jaunieviesumus:

    • Ray Tracing – Šī tehnoloģija būtiski uzlabo ēnu un atspīdumu attēlojumu, padara videospēles krietni reālistiskākas un iespaidīgākas.
    • Deep Learning Super Sampling (DLSS) – Otrs būtiskākais jaunieviesums, kas uzlabo attēla kvalitāti aizvietojot tradicionālās anti-aliasing pieejas, kas apvienojumā ar Ray Tracing funkciju būtu ļoti resursprasīgas. Citiem vārdiem sakot, DLSS palīdz uzturēt augstu kadru atjaunošanās ātrumu (FPS) pie ieslēgtas Ray Tracing funkcijas.

    Lai arī to spēļu skaits, kas atbalsta Ray Tracing un DLSS turpina pieaugt, kopumā šādu spēļu vēl nav pārāk daudz. Bez tam, ne visās spēlēs ir izdevīgi aktivizēt abas šīs funkcijas. Un arī praksē tas ne vienmēr darbojas kā gribētos. Proti, Ray Tracing aktivizēšana var novest pie ievērojama (līdz pat 50%) grafiskās veiktspējas krituma un DLSS darbības rezultāts ne vienmēr priecē.

    Reklāma

    GeForce 20 Series sastāv no GeForce RTX 2080 Ti, GeForce RTX 2080, GeForce RTX 2070 un GeForce RTX 2060. Visām šīm videokartēm ir Ray Tracing un DLSS atbalsts (nesen Nvidia gan paziņoja, ka pie Ray Tracing tiks arī GTX videokartes), atšķiras vien kodolu skaits, atmiņas apjoms un tādējādi arī veiktspēja (un cena).

    Nvidia GTX un RTX sērijas videokaršu salīdzinājums (Avots: Hexus.net)

    Šodien pievērsīsimies GeForce 20 Series lētākajam modelim – GeForce RTX 2060 un konkrēti virstaktētajā ASUS ROG Strix GeForce RTX 2060 OC versijā. GeForce RTX 2060 videokaršu cenas Latvijā sākas no aptuveni 380 eiro un tas ir lētākais veids kā tikt pie Ray Tracing un DLSS jaunieviesumiem savai FHD vai QHD spēlēšanai. Salīdzinājumam, GeForce RTX 2080 videokartes maksā sākot no aptuveni 750 eiro, bet visjaudīgākās GeForce RTX 2080 Ti sērijas videokaršu cenas pārsniedz pat 1000 eiro. Tāpat kā daudzas lietas šajā pasaulē, arī videokartes ar gadiem kļūst tikai dārgākas un to var skaidrot ar pieaugošo ražošanas sarežģītību un dārgāku komponenšu izmantošanu.

    Šajā rakstā apskatītā ASUS ROG Strix GeForce RTX 2060 OC videokarte maksā ap 480 eiro. Tā ir visnotaļ augsta cena šīs sērijas videokartēm, jo par klasi augstākās GeForce RTX 2070 videokartes maksā sākot no aptuveni 520 eiro un piedāvā lielāku veiktspēju (vairāk kodolu un atmiņas). Ķeramies klāt testiem un noskaidrosim uz ko ir spējīga šī videokarte un vai tā ir savas cenas vērta.

    Videokartes uzbūve un lieliskā dzesēšana

    Ar 300mm x 132mm x 50mm un 1.3kg svaru šo videokarti nevar nosaukt par mazu un būs jāpaņem rokā lineāls tiem, kas to plāno ievietot kompakta izmēra datoru korpusā. Par laimi šī videokarte vismaz nav trīs slotu biezumā, bet tikai divu ar pusi.

    Videokartei ir veseli trīs iepriekšējās paaudzes “wing blade” tipa ventilatori, taču tie var pat neieslēgties līdz kamēr videokartes temperatūra nesasniegs 55 grādus. ASUS sola, ka ventilatoros nekrāsies putekļi un tie nebūs skaļi arī aktīvākā darbībā. Savukārt, īpaši pulētais liela izmēra radiators nodrošina 2x plašāku saskares laukumu ar videokartes procesoru un labāk novada siltumu.

    Ja videokartei neliekam darīt nekādus smagus darbus (klikšķinamies Windows vidē), tad tās temperatūra ir aptuveni 31 grāds, bet aktīvi darbinot veiktspējas testus pusstundas garumā spēju temperatūru pacelt līdz aptuveni 65 grādiem. Lielāku temperatūru es tā arī nespēju sasniegt un tas man liek domāt, ka trīs ventilatoru risinājums apvienojumā ar milzīgu radiatoru patiešām labi dzesē šo videokarti.

    Uz doto brīdi vēl neesam sarūpējuši nopietnāku skaņas mērīšanas aparatūru, bet tīri subjektīvi man liekas, ka ventilatori šai videokartei ir patiešām klusi pat brīdī, kad aktīvi darbojas.

    ASUS šai videokartei ir izveidojis spēcīgu rāmi, kas satur kopā visas detaļas un neļauj videokartei salocīties sava diezgan lielā svara ietekmē.

    Kopumā karte ir patiešām masīva, bet rada kvalitatīvi uzbūvēta produkta sajūtu. Iepakojums gan ļoti lakonisks – videokarte, disks ar draiveriem, pamācība un divi Velcro kabeļu savilcēji.

    Ar ko ASUS karte atšķiras no RTX 2060 Founders Edition?

    Nvidia RTX 2060 Founders Edition (references karte) tiek barota ar vienu 8 kontaktu kabeli, bet uz apskatu saņemtajai ASUS kartei klāt pielikta vēl viena 6 kontaktu barošanas pieslēgvieta. Uz kartes ir speciālas diodes, kas uzskatāmi parādīs vai barošanas kabeļi pieslēgti pareizi. Tas paver plašākas iespējas nodarboties ar videokartes virstaktēšanu, strāvas nepietrūks. Atšķiras arī videokaršu darbības frekvences. Kamēr references karte darbojas ar 1680MHz frekvenci, ASUS savu produktu ir “uzgriezis” uz 1830Mhz frekvenci jau pēc noklusējuma un papildus GPU Tweak II programmā ieslēdzot OC režīmu, varam frekvenci palielināt līdz pat 1860MHz.

    Šīs programmas plašinātajā režīmā var vēl vairāk palielināt gan videokartes procesora, gan atmiņas frekvenci. Tomēr ieguvums no šīs papildus virstaktēšanas tev nesīs klāt vien dažus kadrus sekundē videospēlēs un to var skaidrot ar faktu, ka šī karte jau pēc noklusējuma ir pietiekami uzdzīta.

    Kā redzam no GPU-Z ekrānšāviņa augstāk, tad šī karte ir aprīkota ar 6GB GDDR6 atmiņu (RTX 2070 – 8GB un RTX 2080/Ti – 11GB), kas darbojas ar 14Gbps ātrumu, kas ir tāds pats kā arī RTX 2070 un RTX 2080 kartēm. Videokarte darbojas ar TU106 A Revision GPU, kas principā var tikt uzskatīts par “apgraizītu” GPU, kas tiek izmantots par kārtu augstākajā RTX 2070.

    No papildus labumiem vēlos pieminēt iespēju ar speciālu uz videokartes izvietotas “Stealth Mode” pogas palīdzību atslēgt jebkādas gaismiņas uz videokartes. Ja gaismiņas patīk, tad būsim priecīgi par ASUS produktu pasaulē pierasto AURA Sync sistēmu, kas ļauj kontrolēt apgaismojumu uz videokartes (pie tam apgaismotas ir kartes abas puses), kā arī sinhronizēt to ar citām AURA Sync atbalstošām ierīcēm. Tāpat uz kartes ir speciāla AURA RGB pieslēgvieta papildus apgaismoja pieslēgšanai.

    Uz kartes atradīsim arī divas FanConnect II pieslēgvietas, kas ļauj videokartei pieslēgt papildus dzesēšanu, kas tiks kontrolēta saskaņā ar videokartes temperatūru. Savukārt, DualBIOS slēdzis ļauj ērti pārslēgties starp kluso un veiktspējas režīmu. Klusajā režīmā videokarte negriezīs visus savus ventilatorus, kamēr nebūs uzsilusi līdz 55 grādiem.

     

    ASUS rekomendē šo videokarti izmantot sistēmā ar vismaz 500W barošanas bloku. RTX 2060 references kartes specifikācijā norādīts, ka tās jauda ir 160W, bet konkrētās ASUS videokartes reālā jauda ir ap 190W.

    ASUS videokartei ir divas HDMI 2.0b un divas DisplayPort 1.4 izejas. Tātad, kartei varam pieslēgt līdz 4 displejiem. Maksimālā atbalstītā izšķirtspēja ir 8K pie 60Hz.

    RTX 2060 nenodrošina iespēju savienot kartes kopā SLI slēgumā, šī funkcija ir atstāta tikai pašām dārgākajām RTX 2080 un RTX 2080 Ti videokartēm. Tāpat šai kartei nav NVLINK savienojuma iespējas.

    Videokartes veiktspēja

    Pavisam nesen esam uzlabojuši savu testu sistēmu (CPU un PSU), lai varētu kvalitatīvāk veikt jaudīgu komponenšu testus.

    Videokartes testos izmantots Nvidia 419.35 draiveris un videokarte ar GPU Tweak II rīku ieslēgta OC režīmā (1860MHz).

    • 3DMark Time Spy (FHD): 7748
    • 3DMark Fire Strike (FHD): 16285
    • 3DMark Fire Strike Ultra (FHD): 3952

    Lēnā garā komponenšu testiem būvējam arī testa videospēļu klāstu, pagaidām šo videokarti notestēju uz sekojošām spēlēm.

    • Battlefield V (DX12, FHD, DXR Ultra): vidēji 70 fps
    • Shadow of the Tomb Raider (FHD): vidēji 77 fps
    • World of Tanks enCore (FHD, Ultra): 24341

    Noslēgumā: Ļoti, ļoti labi, bet padārgi

    Ja meklējam RTX sērijas karti, kas nemaksā kosmosu, tad ir vērts apskatīt RTX 2060. Un ja šajā izvēlē nevēlamies samierināties ar konservatīvi veiktspējīgu references kartes līmeni, tad varam vērst uzmanību uz ASUS ROG RTX 2060 Strix OC, kas no RTX 2060 spējām izspiež teju maksimumu gan tīras veiktspējas, gan papildus labumu formā. Šī videokarte lieliski tiks galā ar FullHD un (W)QHD izšķirtspēju geimingu, bet Ultra HD tai nebūs pa spēkam.

    Principā pamatīgi virstaktēta šī ASUS videokarte tuvojas RTX 2070 videokaršu veiktspējas rādītājiem. Tiesa, jāņem vērā, ka šādi mēs salīdzinām pamatīgi dzītu RTX 2060 karti, bet RTX 2070 karti, kas darbojas savā optimālajā režīmā. Ilgtermiņā tas noteikti atspēlēsies par sliktu dzītajai kartei.

    Šī ASUS videokarte ir liela, aprīkota ar patiešām efektīviem ventilatoriem un dzesētāju, kas nerada lieku troksni, bet notur karti adekvātas temperatūras robežās, lai varam to darbināt pamatīgi noslogotu režīmā virs RTX 2060 references kartes spējām.

    Pluss ir arī iespēja šai kartei pieslēgt papildus ventilatorus un RGB apgaismojumu, ja kaut kādu iemeslu dēļ nepietiek ar pašā kartē iebūvēto ar AURA Sync savietojamo apgaismojumu.

    Manuprāt, vienīgais būtiskais ASUS ROG Strix GeForce RTX 2060 OC trūkums ir tās augstā cena. Tā gluži vienkārši ir bīstami tuvu RTX 2070 kartēm, kas tomēr ir tehniski pārākas par RTX 2060.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mahmuds
    21.03.2019 13:21

    Vai izmantot tik veiktspējīgu procesoru ir lietderīgi, ja sistēmā ir tikai 8 GB RAM un SATA SSD disks?

    Mahmuds
    21.03.2019 16:12

    Skaidrs!

    Intars Ābols
    22.03.2019 15:57

    Pliks vidējā FPS rādītājs daudz neizsaka un var būt visai maldinošs.

    22.03.2019 18:23

    Par to kluso režīmu ir labs līdz 55. Man kā reiz darbā tagad dizainerim ir aktuāls jautājums par labas/spējīgas kartes iegādi datoram video renderingam, taču apkārtējie ir nobažījušies par troksni, ko varētu radīt viņa dators kop’ar CPU ventilatoru. Meklēju variantus…ir kādi piedāvājumi?

    Reklāma